Jump to content


Matrik Vs Diploma


12 replies to this topic

#1 narut0

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 5 posts
  • Freelance:Tidak

Posted 06 May 2007 - 10:53 AM

Assalamualaikum

Antara

TAHNIAH! Anda telah berjaya ditawarkan program pengajian seperti berikut :

KOD : E2810

NAMA PROGRAM PENGAJIAN : DIPLOMA SAINS KOMPUTER

IPTA : UNIVERSITI TEKNOLOGI MARA (UiTM)

SURAT TAWARAN : http://istudent.uitm.edu.my/kemasukan/tawaran.asp
atau
Program Pengajian : 1 Tahun Kursus: M001-SAINS Nama kolej:11-KOLEJ MATRIKULASI MELAKA (KMM) Tarikh Mendaftar: 14 Mei 2007
Saya betul2 ingin sambung ker UTM dalam degree computer science ( networking and security )
Saya nak tanya pendapat, patutker saya pergi uitm pastu apply degree kat UTM atau matrik pastu apply degree.
Apa yang saya takut nanti macam mana persaingan nak dapatkan course tu, sebab setahu saya ramai yang minat,, terutama lepasan diloma dari UTM.
saya nak minta pendapat.
Saya betul-betul minat bidang networking dan security ni.
Contoh, laman web yang besar ni pun ada hole
login
l:admin7887
p:27pasxxx // xxx untuk melindungi daripada pihak2 tertentu....
erk jangan nanti tak pasal2 masuk penjara plak, cuma nak tunjuk bahawa bidang security ni penting.
macam mana persaingan nanti masa nak masuk degree antara matriks dan diploma.
dan satu lagi, boleh tak saya buat rayuan ke diploma kat utm, sebab saya buat pilihan pertama utm tapi dapat kedua uitm.
terima kasih.


#2 narut0

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 5 posts
  • Freelance:Tidak

Posted 06 May 2007 - 11:51 AM



ini sedikit sebanyak mengurangkan kerungsingan saya.

#3 Mr3

    Staf Sarjan

  • Ahli
  • 193 posts

Posted 07 May 2007 - 08:42 AM

kalau memang berminat nak ambik degree kat UTM masuk aje matrik.belajar rajin2.dptkan pointer paling mantap.jadi senang skt nak apply course yg kau nak.kadang2 hidup nie kena gamble.kalau kau tak gamble kau takkan tahu. wink.gif

#4 eldnac

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 35 posts
  • Gender:Female
  • Location:Kuala Lumpur
  • Kepakaran:C++, Java, VB.Net(everage je, not as cool as u guys), SAP HR..coming soon WebDynPro.
  • Freelance:Tidak

Posted 07 May 2007 - 09:32 AM

Dulu ada kawan aku dari matrik, then dia masuk UTM program degree Sc.Comp. Apa yang aku dapati ialah dia mula tahun 1 balik. Maksud aku program degree dia tuh 4 tahun. Berbeza dengan course engineering, diorang ada pemindahan kredit, so diorang start tahun 2(ini depends la, ada degree engine 4 tahun, ada 5 tahun kat UTM tuh..aku pun tak paham). Jadi, kalau masuk matrik ataupun start program diploma then further degree, lama pengajian tuh still 5 tahun..Tapi, start dari matrik or diploma, dua2 aku rasa OK. Advantages ko amik diploma, ko dapat rasa environment U dulu. Matrik ni lain macam sikit...macam duduk boarding schools..tertutup sikit mentaliti diorang ni(dululah..) tongue.gif

p:s yang aku cerita ni masa tahun 2001 kot..masa tuh dah tak ada program integrasi untuk Sc.Comp kat UTM. Maybe ko boleh call fakulti Sc.Comp kat UTM tu tanya ada tak pemindahan kredit?

#5 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 07 May 2007 - 09:37 AM

UTM dah ada matrik eh?
Dulu rasanya terus masuk first year. (SPM 97)

#6 nixk

    Kapten

  • Ahli
  • 1,530 posts
  • Gender:Male
  • Location:belakang anda
  • Interests:p&c
  • Kepakaran:Bermadah helah dalam puisi cinta luka
  • Freelance:Tidak

Posted 07 May 2007 - 09:41 AM

QUOTE(mnajem @ May 7 2007, 09:37 AM) <{POST_SNAPBACK}>
UTM dah ada matrik eh?
Dulu rasanya terus masuk first year. (SPM 97)

SPM 97 mmg dah ada matrik dah kalau tak silap.kawan aku ramai kena tendang keluar.

#7 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 07 May 2007 - 10:01 AM

QUOTE(nixk @ May 7 2007, 09:41 AM) <{POST_SNAPBACK}>
SPM 97 mmg dah ada matrik dah kalau tak silap.kawan aku ramai kena tendang keluar.


afesal?

Hype:
UTM-Universiti Tendang Menendang
UTM-Universiti Tolong Melayu.

hype hype hype hype

Edited by mnajem, 07 May 2007 - 10:02 AM.


#8 narut0

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 5 posts
  • Freelance:Tidak

Posted 07 May 2007 - 10:32 AM

rasanya pun nak ke matriks kat melaka, cuma nak tahu apakah chance/peluang untuk saya pergi ke cource sc. computer kat utm. Susah ke nak masuk? Dan berapa purata pointer yang mempunyai peluang cerah nak masuk.

QUOTE(Mr3 @ May 7 2007, 08:42 AM) <{POST_SNAPBACK}>
kalau memang berminat nak ambik degree kat UTM masuk aje matrik.belajar rajin2.dptkan pointer paling mantap.jadi senang skt nak apply course yg kau nak.kadang2 hidup nie kena gamble.kalau kau tak gamble kau takkan tahu. wink.gif


kena tawakal dan belajar rajin-rajin, dan selalu ingat degree sc. comp. utm kalau malas laugh.gif

QUOTE(eldnac @ May 7 2007, 09:32 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Dulu ada kawan aku dari matrik, then dia masuk UTM program degree Sc.Comp. Apa yang aku dapati ialah dia mula tahun 1 balik. Maksud aku program degree dia tuh 4 tahun. Berbeza dengan course engineering, diorang ada pemindahan kredit, so diorang start tahun 2(ini depends la, ada degree engine 4 tahun, ada 5 tahun kat UTM tuh..aku pun tak paham). Jadi, kalau masuk matrik ataupun start program diploma then further degree, lama pengajian tuh still 5 tahun..Tapi, start dari matrik or diploma, dua2 aku rasa OK. Advantages ko amik diploma, ko dapat rasa environment U dulu. Matrik ni lain macam sikit...macam duduk boarding schools..tertutup sikit mentaliti diorang ni(dululah..) tongue.gif

p:s yang aku cerita ni masa tahun 2001 kot..masa tuh dah tak ada program integrasi untuk Sc.Comp kat UTM. Maybe ko boleh call fakulti Sc.Comp kat UTM tu tanya ada tak pemindahan kredit?


ya, dalam laman web dia pun tulis diploma terus ke tahun kedua dan stpm/matriks start dari tahun 1, degree comp. sc. kat utm (networking and security) rasanya 3 1/2 tahun. Taklah lama sangat, campur matriks 1 tahun, 4 1/2 tahun.

#9 amry

    Kapten

  • Core
  • 2,178 posts
  • Gender:Male
  • Location:Wangsa Maju
  • Kepakaran:Programming
  • Freelance:Tidak

Posted 07 May 2007 - 10:34 AM

QUOTE(narut0 @ May 7 2007, 10:32 AM) <{POST_SNAPBACK}>
ya, dalam laman web dia pun tulis diploma terus ke tahun kedua dan stpm/matriks start dari tahun 1, degree comp. sc. kat utm (networking and security) rasanya 3 1/2 tahun. Taklah lama sangat, campur matriks 1 tahun, 4 1/2 tahun.

Sekarang dah 3 tahun je (yang last aku tau). 2001 last batch program integrasi sc comp.

#10 narut0

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 5 posts
  • Freelance:Tidak

Posted 07 May 2007 - 11:52 AM

Berapa purata pointer yang mempunyai peluang cerah nak masuk? Takut gak, kan nanti kena course lain...

#11 amry

    Kapten

  • Core
  • 2,178 posts
  • Gender:Male
  • Location:Wangsa Maju
  • Kepakaran:Programming
  • Freelance:Tidak

Posted 07 May 2007 - 12:04 PM

QUOTE(narut0 @ May 7 2007, 11:52 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Berapa purata pointer yang mempunyai peluang cerah nak masuk? Takut gak, kan nanti kena course lain...

Apa kata instead of target purata pointer, baik target to do the best you can possibly do. Senang cerita.

#12 narut0

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 5 posts
  • Freelance:Tidak

Posted 08 May 2007 - 08:36 AM

Terima kasih semua, doakan kejayaan saya. laugh.gif

Assalamualaikum.

#13 kopytiam

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 878 posts
  • Location:Simpang Tiga KL

Posted 08 May 2007 - 10:01 AM

Selamat Maju Jaya...dah berjaya nanti jangan lupa curahkan ilmu tu di ittutor dotnet nih... tongue.gif





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users