Jump to content


Convert From Casset To Cd ..


13 replies to this topic

#1 triple j putih

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 17 posts
  • Location:Batu Pahat-->Seremban-->Shah Alam-->UIA Gombak(skang)
  • Kepakaran:biaser biaser jekr ...
  • Freelance:Tidak

Posted 22 May 2007 - 08:29 AM

nak tanyer otai otai semua ... camner nak convert video from kaset to cd ?

#2 idealmy

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 457 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuantan, Pahang
  • Kepakaran:Building Security System (Card Access System, IP Based Surveillance System)
  • Freelance:Ya

Posted 22 May 2007 - 11:09 AM

QUOTE(triple j putih @ May 22 2007, 08:29 AM) <{POST_SNAPBACK}>
nak tanyer otai otai semua ... camner nak convert video from kaset to cd ?


Kaset tu kaset aper? VHS ker? ke MiniDv Tape?

Tools yang perlu ko ada ialah Video Capture Card.
Software berkaitan (Kalau gune windows Xp voleh gunakan Movie Maker kalau taknak beli software lain)

#3 triple j putih

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 17 posts
  • Location:Batu Pahat-->Seremban-->Shah Alam-->UIA Gombak(skang)
  • Kepakaran:biaser biaser jekr ...
  • Freelance:Tidak

Posted 22 May 2007 - 11:41 AM

QUOTE(idealmy @ May 22 2007, 11:09 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Kaset tu kaset aper? VHS ker? ke MiniDv Tape?

Tools yang perlu ko ada ialah Video Capture Card.
Software berkaitan (Kalau gune windows Xp voleh gunakan Movie Maker kalau taknak beli software lain)



kaset VHS .. alaa kaset movie lamer tue .. ingat nak konbet masuk cd ..

#4 AbgLang

    Kapten

  • Ahli
  • 1,502 posts
  • Location:Sabahan.NET
  • Freelance:Ya

Posted 22 May 2007 - 02:50 PM

Salam..
kalau sekadar 1 jer nak convert.. bagus hantar kedai.. smile.gif
Kena beli Video Capture Card tu yg mahal..

ps: Ni salah topik ni. Sila masukkan dlm topik Multimedia

#5 triple j putih

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 17 posts
  • Location:Batu Pahat-->Seremban-->Shah Alam-->UIA Gombak(skang)
  • Kepakaran:biaser biaser jekr ...
  • Freelance:Tidak

Posted 22 May 2007 - 02:56 PM

QUOTE(AbgLang @ May 22 2007, 02:50 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Salam..
kalau sekadar 1 jer nak convert.. bagus hantar kedai.. smile.gif
Kena beli Video Capture Card tu yg mahal..

ps: Ni salah topik ni. Sila masukkan dlm topik Multimedia
ops sowi .. biaser sangat dok bukak topik networking ... boleh terpas kat sni lak .. huhuh ... .sowi sowi ..

saya nak buat untuk opis saya ,,, dier mintak saya tolong konbetkan dari tapi tu ke cd ,,

#6 sawi

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 816 posts
  • Gender:Male
  • Location:Middle-earth
  • Interests:Duduk depan komputer
  • Kepakaran:Troubleshooting hw/sw
  • Freelance:Ya

Posted 22 May 2007 - 03:12 PM

bahan-bahan
-VHS Tape Player
-Capture Card / TV Card
-Software Video Editing ; Adobe Premier@Ulead Video Studio@Windows Movie Maker@ Lain-lain
-Options : TV kecik satu

cara-cara
-Capture Card/TV Card install to PC... pastikan driver semua di install dgn baik
-Install Software Video Editing...
-Sambung kan VHS Player kepada PC melalui Capture Card
->> Output pada VHS Player sambung to Input pada Capture Card
->> biasanya pakai cable RCA yg 3 cable Kuning/Merah/Putih.. (Kuning=Video, Merah/Putih=Voice)

-open software video editing...nanti ada option utk Captured.. dan setting apa patut... kena baca manual atau belajar skt... macam setting capture tu dalam format PAL.. save dalam format video file yang sesuai... MPG/AVI/WMV atau lain2... kalau rasa nak edit dulu..burn dalam format AVI..edit then render/encode to MPG

-bila masukkan VHS tape dalam player..dan play..nanti akan keluar gambar tu kat sofware video editing...so bila nak captured tekan record/captured pada software video editing tu...

kalau nak ajar details susah skt... sebab anda blm lagi ada alat2 dan jugak salah satu software berkaitan... tp begitulah secara asasnya...

#7 AbgLang

    Kapten

  • Ahli
  • 1,502 posts
  • Location:Sabahan.NET
  • Freelance:Ya

Posted 23 May 2007 - 12:11 AM

Software pastikan guna yang original..

Pesanan dari Microsoft biggrin.gif

#8 HangPC2

    Kadet

  • Ahli
  • 22 posts
  • Gender:Male
  • Location:MAREESHIA
  • Kepakaran:Hardware
  • Freelance:Ya

Posted 23 May 2007 - 01:22 AM

QUOTE(sawi @ May 22 2007, 03:12 PM) <{POST_SNAPBACK}>
bahan-bahan
-VHS Tape Player
-Capture Card / TV Card
-Software Video Editing ; Adobe Premier@Ulead Video Studio@Windows Movie Maker@ Lain-lain
-Options : TV kecik satu

cara-cara
-Capture Card/TV Card install to PC... pastikan driver semua di install dgn baik
-Install Software Video Editing...
-Sambung kan VHS Player kepada PC melalui Capture Card
->> Output pada VHS Player sambung to Input pada Capture Card
->> biasanya pakai cable RCA yg 3 cable Kuning/Merah/Putih.. (Kuning=Video, Merah/Putih=Voice)

-open software video editing...nanti ada option utk Captured.. dan setting apa patut... kena baca manual atau belajar skt... macam setting capture tu dalam format PAL.. save dalam format video file yang sesuai... MPG/AVI/WMV atau lain2... kalau rasa nak edit dulu..burn dalam format AVI..edit then render/encode to MPG

-bila masukkan VHS tape dalam player..dan play..nanti akan keluar gambar tu kat sofware video editing...so bila nak captured tekan record/captured pada software video editing tu...

kalau nak ajar details susah skt... sebab anda blm lagi ada alat2 dan jugak salah satu software berkaitan... tp begitulah secara asasnya...


bahan2 aku ada antara rajin atau tak jer... unsure.gif

#9 triple j putih

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 17 posts
  • Location:Batu Pahat-->Seremban-->Shah Alam-->UIA Gombak(skang)
  • Kepakaran:biaser biaser jekr ...
  • Freelance:Tidak

Posted 23 May 2007 - 11:06 AM

ic .. makner nyer kiter boleh potong babak yang kiter nak jerk laa nie ..

pakai tv card biaser boleh ker ?

adakah software yang disenaraikan tadi tue disertakan sekali masa kiter bli tv card ?
if minidv tape lak camner lak ??

Edited by triple j putih, 23 May 2007 - 11:09 AM.


#10 sawi

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 816 posts
  • Gender:Male
  • Location:Middle-earth
  • Interests:Duduk depan komputer
  • Kepakaran:Troubleshooting hw/sw
  • Freelance:Ya

Posted 23 May 2007 - 11:36 AM

QUOTE(triple j putih @ May 23 2007, 11:06 AM) <{POST_SNAPBACK}>
ic .. makner nyer kiter boleh potong babak yang kiter nak jerk laa nie ..

pakai tv card biaser boleh ker ?

adakah software yang disenaraikan tadi tue disertakan sekali masa kiter bli tv card ?
if minidv tape lak camner lak ??


tv card pun boleh...tp tak la sehebat beli capture card.
tv card range harga dlm rm100 - rm200.. kalau external mahal skt lg..
captured card plk harga ikut brand n tahap bagus.. ada yg rm100 lebih...ada yg dekat rm500 ada lagi mahal...

tp kalau takat nak salin masuk pc..then burn to cd/dvd utk simpanan..rasanya tv card/capture card biasa dah memadai...
kecuali mmg nak produce movie utk dijual...nak kena ada yg cun skt...

pasal software...kalau beli tv card, dia hanya bg software utk tgk tv dan software tu boleh jgk record dr vhs player/camera video.. pada tvcard tu ada port utk input, sama ada s-video atau port RCA biasa tu, utk voice/sound input pakai port mcm kat belakang pc tu..lubang kecik tu...so kena pandai2 carik cable/conveter yg sesuai..byk jual, kat pasaraya pun ada.. conveter utk tukar RCA port to (apa nama port lubang mcm utk speaker pc tu)...atau sebaliknya dan sebagainya...

yang penting...dr output player...to input tvcard/capture card... apa yg di play pada player, akan display pada software yg kita gunautk captured.

berbalik pada tv card... software dia basic utk view tv...tp ada butang utk record...
ada tv card boleh set option record as MPG/AVI ada yg AVI jer..bergantung.
so, bila semua dah disambung dgn baik...katakan ko sambung dr VHS player ke tv card ikut port svideo...
so ko set pada software tv card tu source dia svideo..nanti keluar la gambar pada software tu (mcm tv software tu nya interface)... so ko set elok2..play vhs player..tekan record pada pc@software tvcard... tunggu la habis, stop... n file tu ada la pada folder/hdd spt tlh diset pada software tadi...

tapi tak boleh edit la...ko terus burn masuk cd/dvd..
tp kalau format video ko capture dr v card tadi AVI..mungkin tak muat masuk cd dan mungkin dvd pun tak muat... AVI nya format, kalau 1jam tu maybe dah berGB sizenya.. silap2 berpuluh GB. so nak tak nak kena search open source software utk encode to MPG.

atau dapatkan terus software utk captured video yg free...atau suruh ofis beli la. kalau pakai yg cetak rompak, tanggung sendiri akibatnya..maklumlah guna utk ofis kan...

ATAU

cara yg lagi mudah dan memudahkan...cuma kena keluar sedikit budget...
beli satu DVD recorder...
benda ni mcm DVD player biasa...tp ada fungsi utk record...
so sambung direct VHS Player to DVD Recorder ni... tambah satu tv kecik utk boleh kita view apa yg di play/record..
so, direct record, terus masuk DVD... DVD recorder boleh tlg compresskan siap2. boleh set satu DVD nak record brp lama..3jam..1jam..atau maximum berjam jam...ikut kualiti kita nak...

record n simpan..bila nak guna baru view kat pc...n burn lain.

#11 triple j putih

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 17 posts
  • Location:Batu Pahat-->Seremban-->Shah Alam-->UIA Gombak(skang)
  • Kepakaran:biaser biaser jekr ...
  • Freelance:Tidak

Posted 24 May 2007 - 09:11 AM

ok thanks for the information...

#12 yath28

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 1 posts
  • Kepakaran:multimedia development & trainning
  • Freelance:Ya

Posted 29 May 2007 - 01:11 PM

QUOTE(triple j putih @ May 24 2007, 09:11 AM) <{POST_SNAPBACK}>
ok thanks for the information...


Kalau u nak buat encoding(vhs ke dvd)....saya boleh tolong.Company saya biasa buat kerja itu.Cajnya murah sahaja.Kalau u nak boleh contact saya di 012-2938102(yath)......Harap info ini dapat bantu u!

#13 pablo

    Staf Sarjan

  • Ahli
  • 170 posts
  • Gender:Male
  • Location:KL
  • Kepakaran:Videografi,Video Editing
  • Freelance:Ya

Posted 29 May 2007 - 06:16 PM

Kalau nak buat sendiri ko kena ada BOB (breakoutbox) ada in out kat situ. Biasanya aku buat aku guna BOB liquid then capture edit kendian convert ke format yang dikehendaki

#14 triple j putih

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 17 posts
  • Location:Batu Pahat-->Seremban-->Shah Alam-->UIA Gombak(skang)
  • Kepakaran:biaser biaser jekr ...
  • Freelance:Tidak

Posted 13 June 2007 - 03:04 PM

QUOTE(pablo @ May 29 2007, 06:16 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Kalau nak buat sendiri ko kena ada BOB (breakoutbox) ada in out kat situ. Biasanya aku buat aku guna BOB liquid then capture edit kendian convert ke format yang dikehendaki



BOB tue aper ? sowi , sya still bru lagi dalam benda benda nie ..





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users