Jump to content


- - - - -

Quran


24 replies to this topic

#1 grindcore

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 999 posts
  • Gender:Female
  • Location:/tmp
  • Freelance:Tidak

Posted 11 June 2007 - 11:30 AM

Askm sahabat2 sume...mm nak tanya sket..dlm banyak2 ni, bacaan sapa yg rasa2 paling merdu..sbb x sempat nak dgr sume lagi.

sume boleh download kt hxxp://english.islamway.com/

QUOTE
*
Abd AlWADOOD Haneef

*
Abd-ALLAH Basfar-MUJAWWAD

*
Abdel Aziz Al Ahmed

*
Abdul Azeez az-Zahrany

*
Abdul Badeia Abu Hashem

*
Abdul Fattah Shashaey

*
Abdul Khaliq Ali

*
Abdul Muhsen al-Harthy

*
Abdul Muhsen Al-Qasem & Thobaity

*
Abdul Munem Abdul Mobdi

*
Abdul Qadir Abdullah

*
abdul rahman abdul khaliq

*
Abdul Rahman Alsudais

*
Abdul-Aziz Nada

*
Abdul-BARY Al-Thobaity

*
Abdul-Bary Mohammad

*
Abdul-WAHHAB Al-Tantawy

*
AbdulBASET -Mujawwad

*
AbdulBasit AbdulSamad

*
AbdulBasit AbdulSamad (warsh)

*
AbdulHadi Kanakry

*
Abdulhamed Hafeth

*
AbdulKarim Ad-Diwan

*
Abdulla al-Khelaify

*
Abdulla al-Rifaey

*
Abdullah al-Buraimy

*
Abdullah Al-johany

*
AbduLLAH Al-Matrood

*
Abdullah Basfar

*
Abdullah Khayyat

*
AbdulRahman AlMishary

*
Abu Hajar Al-Iraqi

*
Abu Huthaifa Almakki

*
Abul Wafa Al-Saeedy

*
Adel AL-Kalbany

*
Adel AL-Kalbany...sho3ba

*
Adel Rayyan

*
Ahmad A. AlTorjuman

*
Ahmad Abdul-Ghaffar Bahbah

*
Ahmad Al-Me’serawe

*
Ahmad Al-Me’serawe (Abe AlHareth)

*
Ahmad Al-Me’serawe (Alddore An Abe Amr)

*
Ahmad Al-Me’serawe (Ebn Jammaz)

*
Ahmad Al-Me’serawe (Ebn Thakwan)

*
Ahmad Al-Me’serawe (Ebn Wardan)

*
Ahmad Al-Me’serawe (Eshaq AlWarraq )

*
Ahmad Al-Me’serawe (Khalaf)

*
Ahmad AlHawashe

*
Ahmad bin Ali Al-Ajmy

*
Ahmad Khalil Shaheen

*
Ahmad Sameer Sharara

*
Ahmed al-Trabulsy

*
Ahmed Ibrahim

*
Ahmed Sameer

*
al-Ashry Imran

*
al-Dokaly Mohammed al-Alem -Qaloon

*
Ali Al-Hothaify

*
Ali Al-Hothaify - Qaloon

*
Ali bin Jaber

*
Ali Hajjaj Al-Suwaisy

*
Ali Saleh al-Balloushy

*
AlOyoon AlKoshe (warsh)

*
Ameen Abdul-Hameed

*
Anwar al Sabban

*
Ashraf Al Basyony

*
Ayman Mursy

*
Fahd al-Badry

*
Fahd al-Ghurab

*
Fahd al-Kundury

*
Faisal Abdul-Rahman al-Shiddy

*
Faisal Al-Hulaiby

*
Faris Abbad

*
Hani Ar-Refa'i

*
Hazza' Al-Masory

*
Hesham Al-muhaimeed

*
Hosain Al-Alshaikh

*
Ibraheem AbduLLAH al-Marzouqy

*
Ibraheem al-Akhdar

*
Ibraheem Al-thwaini

*
Ibrahem Asery

*
Ibrahim al-Amry

*
Ibrahim Al-Jibreen

*
Ibrahim As-Sa'dan

*
Ismael al-Shiekh

*
Jazza’a Al-Sowaileh

*
Khaled Al-Majed

*
Khaled al-Muhanna

*
Khalid AboShadi

*
Khalid Al-Qahtani

*
Khalid Al-Saeedi

*
Khalid Ar-rumaih

*
Lafy al-ouny

*
Maged al-Zamel

*
Maher al-Mueaqly

*
Mahmoud Al-Hosary

*
Mahmoud Al-Hosary (Egyptian Radio)

*
Mahmoud Alhosary-Dury

*
Mahmoud Alhosary-warsh

*
Mahmoud Ali al-Banna

*
Mahmoud Emad AbdulFatah

*
Mahmoud Ghonaym

*
Mahmoud Hosary - learning

*
Majed Farouk

*
Mamoon al-Rawy

*
Mishal Yousuf al-Matar

*
Mishary Rashed - Sho'ba

*
Mishary Rashed al-Efasy (1424 H)

*
Mishary Rashed al-Efasy (Albazzi)

*
Mishary Rashed al-Efasy (warsh)

*
Mishary Rashid Al-Efasi

*
Mohammad Abdul Hady

*
Mohammad al-Dubeykhy

*
Mohammad Al-Luhaidan

*
Mohammad al-Zenan

*
Mohammad Farouk - qaloon

*
Mohammad Farouk Mansy

*
Mohammad Hassan

*
Mohammad Ibrahim Shalaan

*
Mohammed Abo Sunaina-qaloon

*
Mohammed Almohaisny

*
Mohammed Ayyoob

*
Mohammed El Sherief

*
Mohammed Nizar bin Marwan

*
Mohammed Rif'at

*
Mosa Hasan Meyan

*
Muhammad AbdulKareem

*
Muhammad AbdulKareem-Bezzy

*
Muhammad Al-Barrak

*
Muhammad al-Majed

*
Muhammad al-Munajjed

*
Muhammad al-Tablawy

*
Muhammad al-Tayyeb Hamdan

*
Muhammad al-Ubaid

*
Muhammad Ayyoub -from Haram

*
Muhammad Jibreel

*
Muhammad Khalil

*
Muhammad Saleh Abu-Zaid

*
Muhammad Sedeeq Al-Menshawe

*
Muhammad Sedeeq Al-Menshawe-learning

*
Muhammad Yusuf

*
Muhammed al-Imam

*
Muhammed Fallata

*
Muhammed Ismael

*
Mustafa Ezzat Humaidan

*
Mustafa Gharby -Warsh

*
Mustafa Ismael

*
Nabeel Al-Refaee

*
Nader Al-Qalawe

*
Naser Al-Qetami

*
Nassir Al-Ghamidi

*
Neamah Alhassan

*
Nour el-Deen Ahmed

*
Qadry Muhammad

*
Qadry Muhammad (rewayat albizzy)

*
Qadry Muhammad (rewayat qaloon)

*
Qadry Muhammad (rewayat shu'ba

*
Qays Hael & Hasan Qaree

*
Ramadan al-Sabbagh

*
Reda AbdulMehsen

*
Reyad al Khulaify

*
Ricitation from al-Masjid al-Nabawy

*
Riyad AlFawaz

*
Sa'd Al-Ghamidi

*
Saad Hasan

*
Saber Abdul-Hakam

*
Said Saeed

*
Salah Al-Budair

*
Salah al-Hashem

*
Salah al-Hashem (sosi)

*
Salah al-Zayyat

*
Salah Alrashed

*
Salah Bo Khater

*
Saleh al-Amry

*
Saleh Al-Habdan

*
Saleh al-Mukayteep

*
Saleh Al-Taleb

*
Salem Abdul-Jaleel

*
Samer Al-Basheree

*
Sami Al-Dosary

*
Sayyed Jomah

*
Sa'eed Sha'lan

*
Shaaban ElSayiad

*
Shady al-Sayyed

*
Shaikh AbuBakr As-Shatery

*
Su'ud As-Shuraim

*
Sulaiman hamad Al-oda

*
Sultan Althiabi

*
Sultan H. Al-Owaid

*
Talha Mohammed Tawfeeq

*
Tareq al-Hawwas

*
Tareq Ibrahim

*
Tawfiq As-Sayegh

*
Teaching Quran for Children

*
Umar al-Quzbary

*
Usama al-safi

*
Usama Khayyat

*
Waleed al-Dleemy

*
Waleed al-Maged

*
Waleed Atef

*
Waleed Idrees - alsousy

*
Waleed Idrees - Khalaf

*
Yahya al-Yahya

*
Yahya Hawa

*
Yaseen Darweesh

*
Yasser al-Dosary

*
Yasser Alfailekawe

*
Yasser Ibraheem Al-Mazroee (Ruwais & Raoh An Yaaqob)

*
Yasser Sabry

*
Yasser Salamah

*
Yasser Seyry

*
Yousuf al-Shweey

*
Zeyad


#2 k.anwar

    Staf Sarjan

  • Ahli
  • 189 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:sket2 jboss,ejb3,java,rules
  • Freelance:Tidak

Posted 11 June 2007 - 12:11 PM

Tak dengar semua, tapi lucky download dapat Shaikh: Mishary Rashid Al-Afasy. Sedap la lenggok dia. Kena dengan taste melayu kita. tapi tengok dekat list tu ada 4 nama lebih kurang

Mishary Rashed al-Efasy (1424 H)

Mishary Rashed al-Efasy (Albazzi)

Mishary Rashed al-Efasy (warsh)

Mishary Rashid Al-Efasi

Tak ingat ambik mana satu.

#3 nixk

    Kapten

  • Ahli
  • 1,530 posts
  • Gender:Male
  • Location:belakang anda
  • Interests:p&c
  • Kepakaran:Bermadah helah dalam puisi cinta luka
  • Freelance:Tidak

Posted 11 June 2007 - 12:19 PM

Aku suka dgr bacaan imam2 dibawah melalui kaset.Sbb bacaan dia di internet,adalah lain skit dari bacaan dia dlm kaset kat malaysia.Contoh terdekat Mahmood alhusairy,bacaan dia dlm kaset,slow.tp dlm internet (dicopy dari kaset gak,tp bukan di malaysia) adalah versi laju skit.


Attaubah - Sa'd Al-Ghamidi (lagu beralun )

Al-Baqarah- Muhammad Jibreel (terang dan jelas)

Mishary-Al-Anfal,Alkahfi (lagu beralun cam saad ghamidi,tapi generasi baru kalau tak silap.sedap didengar & dipasang kat masjid2 skrg.recommended.)

Mahmoud Al-Hosary- Addukhan,yassin,Al-mulk,As-sajadah (terang,jelas dan bacaan slow,tahkik)

Hani Ar-Refa'i- Al-Maidah (lagu & suara seakan2 perempuan tua yg sedih.hehe.sedap bacaan dia kat kaset.aku try download kat internet,pun lain dari bcaan kat kaset)

Ada setengah org suka bacaan dari satu imam jer,tapi aku suka dgr bacaan2 dari pelbagai imam.terpulang kat ko.Sedap dgr ni pun sama jer dgn pepatah beuty gak, beauty is in the eye of her holder.atas org yg mendengar. laugh.gif

Edited by nixk, 11 June 2007 - 12:20 PM.


#4 grindcore

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 999 posts
  • Gender:Female
  • Location:/tmp
  • Freelance:Tidak

Posted 11 June 2007 - 01:07 PM

syukran...

aku try pakai wget utk download sume file mp3 tu tapi cam fail je...dulu ok je pakai wget ni...

mmm...tak betul ke command dia camni..? klu ikutkan sebenarnya dah betul tapi x tau la...ada protection kt website tu xnak bagi DoS ke apa ke???

QUOTE
wget -r -l2 --no-parent -w -A.mp3 -R.html,.gif,.jpg,.jpeg http://english.islamway.com/sindex.php?section=erecitorslist


baru je download bacaan..Mahmoud Al-Hosary..jelas bacaan dia

Edited by grindcore, 11 June 2007 - 01:16 PM.


#5 1kHz

    Kapten

  • Ahli Professional
  • 1,520 posts
  • Gender:Male
  • Location:Shah Alam
  • Kepakaran:.NET
  • Freelance:Tidak

Posted 11 June 2007 - 01:41 PM

QUOTE(k.anwar @ Jun 11 2007, 12:11 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Tak dengar semua, tapi lucky download dapat Shaikh: Mishary Rashid Al-Afasy. Sedap la lenggok dia. Kena dengan taste melayu kita. tapi tengok dekat list tu ada 4 nama lebih kurang

Mishary Rashed al-Efasy (1424 H)

Mishary Rashed al-Efasy (Albazzi)

Mishary Rashed al-Efasy (warsh)

Mishary Rashid Al-Efasi

Tak ingat ambik mana satu.
Aku pun suka Al-Afasy ni.. Ambil yg paling bawah, http://english.islamway.com/bindex.php?sec...p;recitor_id=10

Tapi audio quality dia kurang bagus pulak.. Aku suka dengar yg juzu' 'Amma punya.. antara yg rasanya paling sedap ialah Al-'Adiyat, Al-Qadr, At-Takathur, Al-Nasr

#6 grindcore

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 999 posts
  • Gender:Female
  • Location:/tmp
  • Freelance:Tidak

Posted 11 June 2007 - 04:46 PM

klu mcm yg dekat radio ikim tu sape yg baca arr...tu pun ok jugak

#7 airkosong

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 10 posts
  • Location:Johor Bahru
  • Freelance:Tidak

Posted 12 June 2007 - 01:48 PM

QUOTE(grindcore @ Jun 11 2007, 04:46 PM) <{POST_SNAPBACK}>
klu mcm yg dekat radio ikim tu sape yg baca arr...tu pun ok jugak


kalo yang sekarang ni aku rasa saad sa'id alghamidy....

kalo dulu2 ada gak sheikh muhamad ayyoub...

dulu2 kalo Radio 1 (skrg Nasional FM) kul 12 mlm ada Mahmoud AlHosairy....best ni siut..

tp skrg xpasti ada lg x bacaan Quran ms lps Negaraku d Nasional FM.

As-Sodais best sbb lancar je dia baca. kalo nak mghafal bleh la ikut ni. ada part2 yg dia nangis xtahan woooo.....
nak kasi merdu ni haa...Mahmoud Al Hosairy...cayalah bro ni...tp ada certain2 ayat yg dia baca xsama dgn kita baca.

p/s: ms kecik2 asal ngaji je malas...sampai nangis2 kena paksa... biggrin.gif

#8 nixk

    Kapten

  • Ahli
  • 1,530 posts
  • Gender:Male
  • Location:belakang anda
  • Interests:p&c
  • Kepakaran:Bermadah helah dalam puisi cinta luka
  • Freelance:Tidak

Posted 12 June 2007 - 02:44 PM

QUOTE(airkosong @ Jun 12 2007, 01:48 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Mahmoud Al Hosairy...cayalah bro ni...tp ada certain2 ayat yg dia baca xsama dgn kita baca.

bro..ko silap amik kaset kot.Setahu aku mahmood Al-hosairy ni bacaan dia standard sama jer cam kita duk baca.maybe ko amik bacaan dia tapi qiraat lain kot?

sbb mcm2 bacaan qiraat nih.warash,ibn kathir,hamzah & lain2...imam memana pun kalau baca ikut qiraat2 tersebut,mmg akan baca tak sama dgn kita.

nak tau pasal bacaan qiraat,leh tengok akedemi Al-Quran kat ntv9.Bagus rancangan tuh.


p/s: sample qiraat paling senang= Wadduha jadi Wadduhee...

#9 airkosong

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 10 posts
  • Location:Johor Bahru
  • Freelance:Tidak

Posted 13 June 2007 - 01:25 PM

hihihi....yg kwn dgr tu pn kwn donload dr islamway gak...kalo xsilap surah yaasiin yang bacaan ikut qiraat lain dr yg kita baca. tapi xsemua daripada senarai Mahmoud Alhosairy dlm islamway tu yg baca yaasiiin camtu.

btul la bro ape yg ko ckp psl qiraati...kalo ikut kata mak aku Quran ni ada 7 jenis cara bacaan...aku ye kan aje la wpun xbrapa pasti..hehehe. biggrin.gif

#10 nixk

    Kapten

  • Ahli
  • 1,530 posts
  • Gender:Male
  • Location:belakang anda
  • Interests:p&c
  • Kepakaran:Bermadah helah dalam puisi cinta luka
  • Freelance:Tidak

Posted 13 June 2007 - 01:48 PM

QUOTE(airkosong @ Jun 13 2007, 01:25 PM) <{POST_SNAPBACK}>
btul la bro ape yg ko ckp psl qiraati...kalo ikut kata mak aku Quran ni ada 7 jenis cara bacaan...aku ye kan aje la wpun xbrapa pasti..hehehe. biggrin.gif

yes,betul tu ada banyak qiraat.Yang aku ingat skit2,Imam nafiq dia baca bacaan Qalun & warash.Ibn Kathir lak baca bacaan Qunbul & AlBazi,Imam Abu Amru baca bacaan Susi & Adduri,Ibn Amir dia baca bacaan Hisham& IbnuZakuan,Imam Asim dia baca bacaan Syuqbah&Hafs,Imam Hamzah dia baca bacaanKhalaf & Khallad,Imam Kisai dia baca bacaan Abu Al-Haris& Hafs Adduri Alkisai.

Cukup 7 imam.ada sesetengah pusat tahfiz dia ajar bacaan2 ni.Kat mesir ada satu cawangan university nama Syoubra,mmg dia ajar khusus qiraat2 diatas.Tapi syarat dia kalau tak silap kena jadi hafiz 30 juzuk dulu.hehe..

Kita semua kebanyakannya baca bacaan hafas 'an 'asim dari Imam Asim.

p/s: tapi ada gak budak sekolah tahfiz melencong amik IT.hahaha biggrin.gif

Edited by nixk, 13 June 2007 - 01:54 PM.


#11 grindcore

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 999 posts
  • Gender:Female
  • Location:/tmp
  • Freelance:Tidak

Posted 13 June 2007 - 02:07 PM

QUOTE(nixk @ Jun 13 2007, 01:48 PM) <{POST_SNAPBACK}>
p/s: tapi ada gak budak sekolah tahfiz melencong amik IT.hahaha biggrin.gif


aku rasa aku tau sape...ko kot.. biggrin.gif
tahfiz mana dulu?

Edited by grindcore, 13 June 2007 - 02:07 PM.


#12 nixk

    Kapten

  • Ahli
  • 1,530 posts
  • Gender:Male
  • Location:belakang anda
  • Interests:p&c
  • Kepakaran:Bermadah helah dalam puisi cinta luka
  • Freelance:Tidak

Posted 13 June 2007 - 02:18 PM

QUOTE(grindcore @ Jun 13 2007, 02:07 PM) <{POST_SNAPBACK}>
aku rasa aku tau sape...ko kot.. biggrin.gif
tahfiz mana dulu?

aku?pepandai jerk ko ni. ramai jer dak2 tahfiz yang tukar bidang pi amik IT ngan law.tapi kebanyakannya pi amik law,sbb menghafal undang2 gak,diorang hafal buku undang2 tu sama cam diorang hafal Quran,lagi senang diorang kata hafal buku undang2.hish..mcm2.. biggrin.gif

#13 Helmi 0mar

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 553 posts
  • Gender:Male
  • Location:shah alam
  • Interests:tgk tv
  • Kepakaran:ym
  • Freelance:Tidak

Posted 13 June 2007 - 03:51 PM

aku respect dgn budak2 tahfiz..
macamana la otak diorang ditraining sampai boleh ingat 6236 ayat tu.. blink.gif
kalu tanya tak payah ikut turutan pun boleh jawab tuu..
ramai yg muda2 lak tuu..

tahfiz ni hafaz ayat2 dgn maksud sekali ke?

Edited by Helmi 0mar, 13 June 2007 - 03:52 PM.


#14 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 13 June 2007 - 04:09 PM

QUOTE(Helmi 0mar @ Jun 13 2007, 03:51 PM) <{POST_SNAPBACK}>
tahfiz ni hafaz ayat2 dgn maksud sekali ke?


kalau dah belajar B.Arab takde masalah sangat,sebab ayat AQ ni bahasa Arab fusha. ada beberapa perkataan yang perlukan tafsiran lebih macam "Bakkah,Rabbaniyyah" etc. yang lain2 tu plain Arab. kalau hafal teks aku rasa dah takde masalah dah.

#15 grindcore

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 999 posts
  • Gender:Female
  • Location:/tmp
  • Freelance:Tidak

Posted 13 June 2007 - 04:18 PM

ckp pasal bahasa arab ni...kt mana nak start mudah sket..
dulu penah blajo time skolah...minat tu skejap je..masuk form 2 tgh2 tu dah mcm blur2 sket dah...pas tu terus give up.
yg stakat aku ingat uzunun, ainun, syakrun & benda2 simple jek..
klu ikut2, nyesal tak blajo sungguh2 dulu..klu tak mesti pmr aku dah 9A smile.gif
tapi prosidur skolah tu tak bagi budak2 yg tak terer arab amik subjek tu time pmr...so dah tau xyah amik aku main2 je ar sampai form 3 tuh..

aku ade follow rancangan bahasa arab ikim kul 8.30 pagi tiap2 ari..ulangan dia 6.30 petang..
dia ajor bahasa pinjaman bahasa arab ke dlm bahasa melayu..
1 hari 1 perkataan...ok jugak

#16 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 13 June 2007 - 04:29 PM

hehe.. aku memang suka blajar Arab ni sebab kebetulan dapat ustaz/ah yang best!
kalo tak memang susah nak masuk.

yang paling susah(gile) ialah nahu.. memang susah sebab satu perkataan tu boleh menjelma jadi banyak perkataan dengan masdar(kata terbitan) dia tuh.
koh koh..

masa PMR aku dapat A,SPM dapat A2 jek--> Arab Tinggi. kat uia lepas blajar gak tapi aku rasa silibus sekolah menengah jauh lebih best.

Edited by mnajem, 13 June 2007 - 04:30 PM.


#17 grindcore

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 999 posts
  • Gender:Female
  • Location:/tmp
  • Freelance:Tidak

Posted 13 June 2007 - 04:32 PM

warr...kira terrer jugak anta ni yek...
kalu ana mau speaking ngan anta cakap arab bole ar sket2 yek.. biggrin.gif
apa kata anta wak kelas bahasa arab secara online...wat forum baru kat ittutor ni...kelas bahasa arab

Jazakallahu Khayran

#18 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 13 June 2007 - 04:43 PM

QUOTE(grindcore @ Jun 13 2007, 04:32 PM) <{POST_SNAPBACK}>
warr...kira terrer jugak anta ni yek...
kalu ana mau speaking ngan anta cakap arab bole ar sket2 yek.. biggrin.gif
apa kata anta wak kelas bahasa arab secara online...wat forum baru kat ittutor ni...kelas bahasa arab

Jazakallahu Khayran


ko tak tau lagi si Nasir,1khz,ngan sik tauk. diorang tu budak Mutiara Wakafan i.e K^S^S
femes sekolah tu melahirkan ulamak tersohor... budak2 SMAKL pun ramai kat ittutor ni.. ph34r.gif ph34r.gif

#19 nixk

    Kapten

  • Ahli
  • 1,530 posts
  • Gender:Male
  • Location:belakang anda
  • Interests:p&c
  • Kepakaran:Bermadah helah dalam puisi cinta luka
  • Freelance:Tidak

Posted 13 June 2007 - 04:46 PM

QUOTE(Helmi 0mar @ Jun 13 2007, 03:51 PM) <{POST_SNAPBACK}>
aku respect dgn budak2 tahfiz..
macamana la otak diorang ditraining sampai boleh ingat 6236 ayat tu.. blink.gif
kalu tanya tak payah ikut turutan pun boleh jawab tuu..
ramai yg muda2 lak tuu..

tahfiz ni hafaz ayat2 dgn maksud sekali ke?


Biasanya pelajar tahfiz akan hafal ayat2 dahulu,kemudian sewaktu masuk kelas,diorang akan diajar subject tafsir.disitu diorang akan paham apa tafsiran ayat2 tersebut.normally pelajar tahfiz agak sudah mahir/paham bahasa arab.Sbb kalau faham al-quran ni,lagi mudah nak ingat sbb kebanyakan surah mmg mcm satu cerita spt surah Al-Kahfi dan Yusuf .

emm..
sebut pasal hafaz ni,nak bagi key mudah untuk mengingat hafalan al-quran.

-jgn hafal waktu kul 10 pg-6 ptg,sbb waktu tu panas,kalau hafaz pun mmg lambat masuk.

-waktu yang paling afdal adalah di awal pagi,selepas bgn waktu subuh.sbb masa tu dikira otak masih fresh,so mmg cepat giler masuk hafalan yg dihafal.normally student tahfiz akan hafal 1 mukasurat (bkn sehelai,tapi 1 page dpn) dlm masa sejam.So kalau start dari kul 5 pg-7pg,kemungkinan dpt 3 page atau kurang.Tapi ada jugak insan yg dikurniakan oleh Allah Taala,dia dpt hafal 1 mukasurat dlm masa 15 minit,then kalau dia hafal 1 jam,dah dpt 4 page.biasanya dia mmg jenis kuat ingatan tetapi kebanyakan lemah dlm math/logik.tapi tak semua cam tu.

-waktu kedua paling afdal adalah selepas solat maghrib hingga kul 11 mlm.mengapa kul 11 jer?sbb kebanyakan penghafaz akan masuk tido awal krn untuk bangun awal pagi untuk menghafal Al-Quran.tapi boleh jer hafal sampai awal pagi pun.hehe.

-pantang larang pun leh tahan.seperti tak boleh memakan kepala ikan,organ dalaman(hati,pedal,etc),kalau kat kelantan,budu.hehe.Tapi ada jer yang makan gak,benda tu bukan haram pun,cuma untuk lebih kuat ingatan bagi hafal Al-Quran,elakkan makan makanan tersebut.makanan seperti krismis dan makanan2 tambahan otak kekuatan otak amatlah dialu2kan.

- Minta pada Allah Taala semoga diberi kekuatan dalam mengingati hafalan.Ada solat khas untuk meminta dari Allah Taala ni.Bacaan surah dlm solat tu adalah surah Yasin,Addukhan,Almulk dan Assajadah.Kalau belum hafal surah2 tersebut,boleh dibuka surah tersebut dan baca ketika solat.kebanyakan student baru masuk mmg tidak habis hafal surah ni,so ustaz2 akan suruh buat juga solat tersebut sambil membaca surah2 tersebut.

Tapi bila kita sudah habis hafal satu2 surah tersebut,hendaklah kita selalu tadarus(ulang2 baca) surah tersebut supaya tidak lupa,sbb surah AlQuran ni mmg terlalu senang nak lupa dari ingatan.

Daripada Abu Musa, daripada Nabi s.a.w , sabdanya : " Jagalah Al-Quran ! , demi Tuhan yang diriku berada di dalam kekuasaannya , sesungguhnya Al-Quran itu lebih cepat lari meninggalkan kita daripada seekor unta yang terlepas daripada tali penambatnya " ( Hadis diriwayatkan oleh Imam Al-Bukhari di dalam sahihnya , Kitab Fadhoil Quran :: 4645 . Diriwayatkan juga yang seumpamanya oleh Imam Muslim, Imam At-Tirmidzie & Imam Ahmad )

Edited by nixk, 13 June 2007 - 04:49 PM.


#20 grindcore

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 999 posts
  • Gender:Female
  • Location:/tmp
  • Freelance:Tidak

Posted 13 June 2007 - 04:50 PM

QUOTE(mnajem @ Jun 13 2007, 04:43 PM) <{POST_SNAPBACK}>
ko tak tau lagi si Nasir,1khz,ngan sik tauk. diorang tu budak Mutiara Wakafan i.e K^S^S
femes sekolah tu melahirkan ulamak tersohor... budak2 SMAKL pun ramai kat ittutor ni.. ph34r.gif ph34r.gif


mmm....ok sangat arr tu...bole diusulkan cadangan ni kepada YDP tuan punya forum.. biggrin.gif
aku pun baru perasan ade sub-forum matematik..
pas ni leh tambah lagi satu sub-forum bahasa arab smile.gif
ustaz2 dah ramai...
ramai thaalibun yg nak blajo kot

#21 ihsan

    Leftenan

  • Pengendali
  • 1,341 posts
  • Gender:Male
  • Location:malaysia
  • Interests:counter-strike dan main bola.
  • Kepakaran:MPLS, carrier networks, routing, security, multicast, FreeBSD/OpenBSD dan main bola (scorer sahaja)
  • Freelance:Tidak

Posted 04 April 2009 - 12:39 AM

apa nama doa/surah yg saad al-ghamdi baca kat ikim.fm tiap2 malam pukul 12?

#22 tom

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 0 posts
  • Kepakaran:-
  • Freelance:Tidak

Posted 04 April 2009 - 01:44 PM

bacaan adik ahmad saud pun sedap gak...cube try n test..... biggrin.gif

#23 shadi

    Kadet

  • Ahli
  • 27 posts
  • Location:Cyberjaya
  • Freelance:Tidak

Posted 07 April 2009 - 12:59 PM

kalau nak dgr utk belajar, cuba try dgr bacaan dari Abdul Baset Abdul Samad.

#24 aji

    Kadet

  • Ahli
  • 4 posts

Posted 05 May 2009 - 01:03 PM

Dlm nie ade pelbagai jenis bacaan dari pelbagai imam / qari untuk didengar dan download..

http://quranicaudio.com/

TQ...

#25 Syahid

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 912 posts
  • Location:bangi, serdang
  • Interests:Computers
  • Kepakaran:serahkan pada yang pakar utk menilai :D
  • Freelance:Tidak

Posted 08 May 2009 - 06:30 PM

sapa ada rakaman bacaan juara tilawah antarabangsa dari indonesia taon lepas. sila lah letak link kat sini.
mmg sedap dia baca. tapi tak da dalam youtube. artis banyak lah.





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users