Jump to content


Ranking Gaji Tertinggi Dimalaysia


49 replies to this topic

#1 sydered

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 16 posts
  • Gender:Male
  • Location:malaysia
  • Kepakaran:troubleshooting
  • Freelance:Tidak

Posted 27 June 2007 - 10:05 PM

Kawan2 aper ar pekerjaan yang pendapatan yang boleh dikatakan lumayan diMalaysia
antara pekerjaan yang lumayan sering kite dengar:-

Doktor
engineer(tapi rasenye gaji engineer biase je starting just 1800je)
Pilot(ni rasenye loaded)
businessman(memang loaded klau berjaya)
kontraktor(kelas A cool.gif
kapten kapal(xtahu ape pendapat korang)

#2 din

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 24 posts
  • Freelance:Tidak

Posted 27 June 2007 - 10:28 PM

Banyak pekerjaan lumayan di dunia yang tidak memerlukan pelajaran tinggi.

Hint: Cari posting di Digg hari ini mengenai gaji tinggi tanpa ijazah.

#3 k.anwar

    Staf Sarjan

  • Ahli
  • 189 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:sket2 jboss,ejb3,java,rules
  • Freelance:Tidak

Posted 27 June 2007 - 11:35 PM

Setahu saya, engineer dalam oil and gas industry. Petronas offer 10k USD untuk 10 years experience. Ada member dalam petronas cakap kalau kerja petronas gaji RM6k, kemudian mintak dengan company middle east boleh dapat 6k UK pound. Cuma tukar RM kepada £(software engineer dari Malaysia apply ke Saudi pun sama).

#4 T2

    Kapten

  • Ahli Professional
  • 1,616 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:rawking...
  • Kepakaran:tulis terbalik
  • Freelance:Ya

Posted 28 June 2007 - 01:51 AM

aku kenal sorang engineer yg develop communication & signalling system untuk KL Monorail, masa tu gaji dia lebih kurang RM6K/month, masa tu umur dia baru 27-28.. skang ni dia jadi business development manager untuk salah satu syarikat luar negara based kat KL, dan gaji dia dah cecah RM10K/month...umur baru dalam lebih kurang 35 tahun...
tapi aku akui, sesiapa yg keje dgn oil & gas co. memang boleh buat duit.

#5 AbgLang

    Kapten

  • Ahli
  • 1,502 posts
  • Location:Sabahan.NET
  • Freelance:Ya

Posted 28 June 2007 - 08:01 AM

Selain Doktor... jgn lupa Ahli Farmasi juga adalah salah satu gaji yg tertinggi.

Nak lagi tinggi.. jadilah businessman smile.gif smile.gif


#6 asklinux

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 416 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bumi Yang Nyata
  • Interests:Mencari perkara yang kontra dari org lain ..saja je cari pasal
  • Kepakaran:Melayari Internet :D
  • Freelance:Tidak

Posted 28 June 2007 - 08:04 AM

QUOTE(AbgLang @ Jun 28 2007, 08:01 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Selain Doktor... jgn lupa Ahli Farmasi juga adalah salah satu gaji yg tertinggi.

Nak lagi tinggi.. jadilah businessman smile.gif smile.gif


aku berminat gak nak berniaga nie ..tapi mungkin lepas pencen kot biggrin.gif . Kepala aku nie banyak sanggat idea , kadang2 sampai tak tercurah ...nie la akibat banyak sanggat tengok discovery channel rolleyes.gif huh.gif

#7 ed_thix

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 273 posts
  • Gender:Male
  • Location:Somewhere on the net..
  • Freelance:Tidak

Posted 28 June 2007 - 08:49 AM

QUOTE(din @ Jun 27 2007, 10:28 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Banyak pekerjaan lumayan di dunia yang tidak memerlukan pelajaran tinggi.

Hint: Cari posting di Digg hari ini mengenai gaji tinggi tanpa ijazah.


http://digg.com/offbeat_news/List_of_745_H..._College_Degree
ni link direct http://www.citytowninfo.com/studies/best-c...t-required.html

Want more money - business

Edited by ed_thix, 28 June 2007 - 08:51 AM.


#8 sydered

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 16 posts
  • Gender:Male
  • Location:malaysia
  • Kepakaran:troubleshooting
  • Freelance:Tidak

Posted 28 June 2007 - 08:55 AM

a`a klau keje berkaitan ngan minyak memang sure bley buat duit...tapi keje diorang pun xtruk sgt cuma kurang bersosial contohnye my bro keje kat pelantar minyak keje kat pelantar minyak 2 minggu then cuti seminggu...tapi income menarik la baru umur 27 dah bley pakai BMW...

#9 asklinux

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 416 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bumi Yang Nyata
  • Interests:Mencari perkara yang kontra dari org lain ..saja je cari pasal
  • Kepakaran:Melayari Internet :D
  • Freelance:Tidak

Posted 28 June 2007 - 09:09 AM

QUOTE(sydered @ Jun 28 2007, 08:55 AM) <{POST_SNAPBACK}>
a`a klau keje berkaitan ngan minyak memang sure bley buat duit...tapi keje diorang pun xtruk sgt cuma kurang bersosial contohnye my bro keje kat pelantar minyak keje kat pelantar minyak 2 minggu then cuti seminggu...tapi income menarik la baru umur 27 dah bley pakai BMW...

lagi satu kerja tu tahap risiko tinggi la gaks ... ia la , kalau pelantar tu tebakar or meletup , tak kan nak berenang samapi pantai kot biggrin.gif

#10 amaida

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 10 posts
  • Location:TPM, Bukit Jalil
  • Kepakaran:Programming PHP & MySQL
  • Freelance:Ya

Posted 28 June 2007 - 09:23 AM

kalau dalam IT lak, paling tinggi berapa boleh cecah? terutama sekali yang berstatus programmer atau pun senior programmer... ni tak termasuk dengan pengurusan...

adakah seorang programmer, contohnya php programmer hanya boleh cecah (max) RM4k je per month dengan pengalaman 5 tahun ke atas.. betul ker? dry.gif

sekadar bertanya.. cool.gif

sekian.

#11 mystique_nw

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 269 posts
  • Gender:Female
  • Location:Miri
  • Interests:Web Design n Development, Entrepreneurship, Database Stuffs, Blogging, Travelling, Kayaking
  • Kepakaran:Oracle PL/SQL, Pro*C .. Soon BW, SAP
  • Freelance:Tidak

Posted 28 June 2007 - 09:30 AM

Pernah jumpa sorang mamat ni, income dlm 60k sebulan..

Dia MLM, pangkat tinggi2.. umur baru 24, dah pakai BMW..

Pastu ada company sendiri gak.. tatau la 60k tu income the whole company or die sorg..

But main income dia MLM..

Cuma aku tak berapa berminat buat masa sekarang..

So aku tak join sgt le MLM tu..

#12 obelicks

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,453 posts
  • Gender:Male
  • Freelance:Ya

Posted 28 June 2007 - 11:01 AM


berkaitan ngan emas biasanya lumayan
tak kira la emas kuning ke itam ke hijau


#13 mystique_nw

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 269 posts
  • Gender:Female
  • Location:Miri
  • Interests:Web Design n Development, Entrepreneurship, Database Stuffs, Blogging, Travelling, Kayaking
  • Kepakaran:Oracle PL/SQL, Pro*C .. Soon BW, SAP
  • Freelance:Tidak

Posted 28 June 2007 - 11:32 AM

Ramlee of Ramlee Burger tu gajinya RM1 juta sebulan.

Amacam, ada berani?

Kalau tak caya cuba cari artikel dalam utusan nuu..

#14 ron

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 982 posts
  • Gender:Male
  • Location:KL
  • Interests:Information Security
  • Kepakaran:Software Development and Engineering
  • Freelance:Ya

Posted 28 June 2007 - 12:29 PM

Tgk lah apa tujuan hidup seseorg tu, apa yg paling dia utamakan, antara duit, ilmu, pahala, kuasa dan lain2. Kalau utamakan duit nasihat aku tak payah belajar tinggi pon takpe, duit boleh cari macam buat MLM macam uptrend to pon dah boleh kaya, gaji boleh dpt 2k sehari, sebulan leh cecah rm50k.
So manusia yg betul2 cinta kan ilmu, duit dpt untuk hidup senang cukuplah, janji kaya dgn ilmu. Ada jugak nak kan ilmu dan juga nakkan duit byk tapi jarang yg boleh kaya cara ni, kecuali di buat bisness dgn ilmu tersebut, jadi bisnessman paling kaya. Contoh macam Billgates. Pemail bola macam Beckham pon boleh jadi jutawan, penyanyi macam Mawi pon apa kurang nya sekelip mata jutawan.

So bagi aku tgk apa focus sesorg itu dlm hidup, nak ilmu atau nak kaya. Kalau nak dua2 payah sikitlah.

#15 sawi

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 816 posts
  • Gender:Male
  • Location:Middle-earth
  • Interests:Duduk depan komputer
  • Kepakaran:Troubleshooting hw/sw
  • Freelance:Ya

Posted 28 June 2007 - 06:06 PM

kerjaya perniagaan lah rasanya income paling tinggi...

kerja mkn gaji sbg apa pun... kita makan gaji dibawah company yg buat pernigaan.. dgn tenaga kita sebagai pekerja yg maybe bekerja sbg pembuat sistem...di pelantar minyak...menjadi designer..programmer... semakin besar gaji kita, maknanya semakin besar keuntungan syarikat tu dapat atas perniagaannya...

offtopic sikit tongue.gif

mmg ramai yg kaya/berjaya tak ada kelulusan tinggi.. sbb kelulusan tinggi bukan penanda aras ketinggian ilmu seseorang... ilmu amat berkait dgn pembacaan dan pengalaman... kelulusan tu jalan formal..yg mana kita belajar, baca dan praktik kemudian diberi pengiktirafan dlm bentul sijil atas ilmu kita belajar... tp sijil yg mengiktiraf tu tak memberi jaminan ilmu itu kita dapat kuasi sepenuhnya...


#16 T2

    Kapten

  • Ahli Professional
  • 1,616 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:rawking...
  • Kepakaran:tulis terbalik
  • Freelance:Ya

Posted 28 June 2007 - 07:24 PM

kalau ikutkan bisnes laa rank gaji tertinggi... tapi kalau kerja makan gaji ni.. gaji tertinggi.. CEO la kot..

#17 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 28 June 2007 - 07:28 PM

I want to be a computer scientist.
And for current being I'm suffering for always not having enough money.

huh.gif huh.gif huh.gif

#18 sydered

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 16 posts
  • Gender:Male
  • Location:malaysia
  • Kepakaran:troubleshooting
  • Freelance:Tidak

Posted 28 June 2007 - 07:42 PM

tapi MLM tak menjaminkan keuntungan setiap masa..
kadang2 up kadang2 down
sekadar hidup bergantung pada MLM rasenye susah nak menjamin masa depan..
Programmer rasenye dah terlalu bnyk kt malaysia
dari segi kajian pun graduan yang bnyk menganggur pun dikalangan mereka yang ambik bidang IT...

#19 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 28 June 2007 - 08:32 PM

QUOTE(sydered @ Jun 28 2007, 07:42 PM) <{POST_SNAPBACK}>
tapi MLM tak menjaminkan keuntungan setiap masa..
kadang2 up kadang2 down
sekadar hidup bergantung pada MLM rasenye susah nak menjamin masa depan..
Programmer rasenye dah terlalu bnyk kt malaysia
dari segi kajian pun graduan yang bnyk menganggur pun dikalangan mereka yang ambik bidang IT...


berapa kerat yang boleh write code out of thin air

#20 T2

    Kapten

  • Ahli Professional
  • 1,616 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:rawking...
  • Kepakaran:tulis terbalik
  • Freelance:Ya

Posted 28 June 2007 - 10:23 PM

QUOTE(sydered @ Jun 28 2007, 07:42 PM) <{POST_SNAPBACK}>
tapi MLM tak menjaminkan keuntungan setiap masa..
kadang2 up kadang2 down

sekadar hidup bergantung pada MLM rasenye susah nak menjamin masa depan..
Programmer rasenye dah terlalu bnyk kt malaysia
dari segi kajian pun graduan yang bnyk menganggur pun dikalangan mereka yang ambik bidang IT...

hmm..nama pun bisnes.. sentiasa ada up & down... same goes to bisnes konvensional...

#21 ranjau

    Korporal

  • Ahli Biasa
  • 52 posts
  • Gender:Male
  • Location:Subang Jaya
  • Kepakaran:makan tidooo
  • Freelance:Tidak

Posted 29 June 2007 - 02:46 AM

QUOTE(T2 @ Jun 28 2007, 10:23 PM) <{POST_SNAPBACK}>
hmm..nama pun bisnes.. sentiasa ada up & down... same goes to bisnes konvensional...



9/10 rezeki datang dari berniaga ...

so nak dapat 9/10 rezeki tu ... berniaga lah

sedangkan Rasulullah sendiri pon berniaga sejak kecik ....

#22 mystique_nw

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 269 posts
  • Gender:Female
  • Location:Miri
  • Interests:Web Design n Development, Entrepreneurship, Database Stuffs, Blogging, Travelling, Kayaking
  • Kepakaran:Oracle PL/SQL, Pro*C .. Soon BW, SAP
  • Freelance:Tidak

Posted 29 June 2007 - 06:29 AM

QUOTE(sydered @ Jun 28 2007, 07:42 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Programmer rasenye dah terlalu bnyk kt malaysia


Tetapi company yang nak programmer pun banyak juga. It's not a matter of number, it's a matter of demand and supply.

QUOTE(sydered @ Jun 28 2007, 07:42 PM) <{POST_SNAPBACK}>
dari segi kajian pun graduan yang bnyk menganggur pun dikalangan mereka yang ambik bidang IT...


Saya selalu dengar dan baca suratkhabar tentang this statistics.. Tapi tengok kawan-kawan bidang IT semua dah bekerjaya.. Pelik juga.. siapa agaknye yang menganggur ni..


#23 obelicks

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,453 posts
  • Gender:Male
  • Freelance:Ya

Posted 29 June 2007 - 07:37 AM

Mnajmi : Computer Scientist? salunya orang-orang pandai cam scientist nih tak kaya-raya tongue.gif


QUOTE(ranjau @ Jun 29 2007, 02:46 AM) <{POST_SNAPBACK}>
9/10 rezeki datang dari berniaga ...
so nak dapat 9/10 rezeki tu ... berniaga lah
sedangkan Rasulullah sendiri pon berniaga sejak kecik ....


erm rasanya banyak orang tau aku pun tau
dah siap rancang apa semua but somehow cam berat je nak mulakan sad.gif

tak berani lagi menghadapi risiko la..
dengan modal apa semua sad.gif




#24 asklinux

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 416 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bumi Yang Nyata
  • Interests:Mencari perkara yang kontra dari org lain ..saja je cari pasal
  • Kepakaran:Melayari Internet :D
  • Freelance:Tidak

Posted 29 June 2007 - 08:06 AM

Berniaga nie mmg resiko dia tinggi ..

tapi cuba mula dari kecil2 dulu .. ,lepas tu bila dah ok sikit bari amik 1/2 org staff ...lepas tu baru cari tempat yang ok sikit.

Kena slow2 la . Tak boleh terus naik atas je , Sebab org yang naik slow2 nie insyah Allah boleh bertahan . Sebab dia dapat pengalaman yang banyak. semua masalah dia akan rasa . sebab memula dia lah bos dan dia la kuli .

yang penting langkah awal . mesti melangkah dan upgrade , dan jangan bila dah selesa . tak tau dah nak jaga hati pelanggan dan lain2 lagi. nie aku tengok ada pada kebanyakan perniaga melayu ....mereka dah lupa diri dan dah rasa selesa so tak nak upgrade lebih jauh lagi ...

Edited by asklinux, 29 June 2007 - 08:07 AM.


#25 einiaz

    Kadet

  • Ahli
  • 8 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Kepakaran:embedded system, C programming
  • Freelance:Ya

Posted 29 June 2007 - 10:21 AM

off topic ...
Kalau ada sapa2 nak kerja JAVA programming, bleh PM aku. Opis kat Kota Kemuning.


#26 pdf1353

    Korporal

  • Ahli Biasa
  • 59 posts
  • Gender:Male
  • Location:Sg. Penchala, Kuala Lumpur
  • Kepakaran:Office & Access database
  • Freelance:Tidak

Posted 29 June 2007 - 10:41 AM

QUOTE(ranjau @ Jun 29 2007, 02:46 AM) <{POST_SNAPBACK}>
9/10 rezeki datang dari berniaga ...

so nak dapat 9/10 rezeki tu ... berniaga lah

sedangkan Rasulullah sendiri pon berniaga sejak kecik ....



betul tu.
boss lama aku ada cakap, berniaga pun kena ada pekerja.
kalau buat sorang-sorang paling tinggi pun boleh dapat 20k / bulan.

oleh itu, berniaga dan kongsikan keuntungan dengan pekerja.
pekerja senang, qualiti dan kuantiti meningkat, untung besar rolleyes.gif hati senang.

#27 sicksand

    Leftenan

  • Ahli Professional
  • 1,173 posts
  • Gender:Male
  • Location:jaybee
  • Interests:android user
  • Kepakaran:PHP, MySQL, VB6
  • Freelance:Ya

Posted 29 June 2007 - 10:47 AM

niaga kelapa. pergh masyuk... tu baru amik dari peraih tu jek. belum kau ada lot kat pasar, jenis yang perah santan tu.

#28 sicksand

    Leftenan

  • Ahli Professional
  • 1,173 posts
  • Gender:Male
  • Location:jaybee
  • Interests:android user
  • Kepakaran:PHP, MySQL, VB6
  • Freelance:Ya

Posted 29 June 2007 - 10:51 AM

QUOTE(pdf1353 @ Jun 29 2007, 10:41 AM) <{POST_SNAPBACK}>
betul tu.
boss lama aku ada cakap, berniaga pun kena ada pekerja.
kalau buat sorang-sorang paling tinggi pun boleh dapat 20k / bulan.

oleh itu, berniaga dan kongsikan keuntungan dengan pekerja.
pekerja senang, qualiti dan kuantiti meningkat, untung besar rolleyes.gif hati senang.


betul tu, stakat ni alhamdulillah aku dah ada 2 cc. ada pekerja. alhamdulillah insya-Allah nak tambah lagi satu, cuma cari tempat yang strategi. tapi aku kene ingatkan la kat sini, kalau nak kaya dalam sekelip mata tu tidak akan terjadi. aku berniaga dah hampir setahun, macam-macam dugaan dihadapi, duit tak cukup dalam bank, cheque tendang, mcm2 lagi, mula la dari bawah dan kau akan dapat rasa manisnya bila kau dekat atas kelak.

#29 T2

    Kapten

  • Ahli Professional
  • 1,616 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:rawking...
  • Kepakaran:tulis terbalik
  • Freelance:Ya

Posted 29 June 2007 - 10:54 AM

QUOTE(ranjau @ Jun 29 2007, 02:46 AM) <{POST_SNAPBACK}>
9/10 rezeki datang dari berniaga ...

so nak dapat 9/10 rezeki tu ... berniaga lah

sedangkan Rasulullah sendiri pon berniaga sejak kecik ....


betul tu... tapi hanya 1/10 sahaja yang betul2 survive dalam 9/10 rezeki tu...

#30 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 29 June 2007 - 11:02 AM

QUOTE(sicksand @ Jun 29 2007, 10:47 AM) <{POST_SNAPBACK}>
niaga kelapa. pergh masyuk... tu baru amik dari peraih tu jek. belum kau ada lot kat pasar, jenis yang perah santan tu.


aku kat bagan datok skang ni, cuti sebelum lapor diri kerja semula.
sebut pasal kelapa, time balik kampung mcm ni,nak raya ke memang kerja aku la mengopek kelapa,sakit tanga jugak.
nyamuk lagi.

haha,but somehow proud gak jadi anak kampung sekalipun tak pure 100% kampung sangat. masa kecik2 dulu masuk kebun cari koko. skang ni dah senang sikit upah orang je.

kelapa kalau kelapa bulat tu murah je.. tak silap aku dalam 3 sen. bila dah sampai pekan jual yang dah siap untuk jadi santan dekat RM1.50 haha.


#31 AbgLang

    Kapten

  • Ahli
  • 1,502 posts
  • Location:Sabahan.NET
  • Freelance:Ya

Posted 29 June 2007 - 01:05 PM

QUOTE(T2 @ Jun 29 2007, 10:54 AM) <{POST_SNAPBACK}>
betul tu... tapi hanya 1/10 sahaja yang betul2 survive dalam 9/10 rezeki tu...


Ya kah? dari mana dapat statistik ini?

Setahu saya, amat ramai Cina yang berniaga. Dan kebanyakan dari mereka bukan setakat survice, tetapi mempunyai pendapatan yang amat tinggi berbanding golongan makan gaji.

Maka secara automatiknya, kenyataan ko ni kurang tepat.

#32 sydered

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 16 posts
  • Gender:Male
  • Location:malaysia
  • Kepakaran:troubleshooting
  • Freelance:Tidak

Posted 29 June 2007 - 02:30 PM

QUOTE(AbgLang @ Jun 29 2007, 01:05 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Ya kah? dari mana dapat statistik ini?

Setahu saya, amat ramai Cina yang berniaga. Dan kebanyakan dari mereka bukan setakat survice, tetapi mempunyai pendapatan yang amat tinggi berbanding golongan makan gaji.

Maka secara automatiknya, kenyataan ko ni kurang tepat.



Betul tue semangnya ekonomi diMalaysia totally dipegang oleh kaum cina..(70%)
malah mereka yang berjaya dalam bidang perniagaan kebanyakan bukanya ade pun degree atau diploma just warisan dari nenek moyang diorang.Berniaga perlu difikirkan dari semua aspek kewangan+tenaga kerja+lokasi+bakat...

#33 sawi

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 816 posts
  • Gender:Male
  • Location:Middle-earth
  • Interests:Duduk depan komputer
  • Kepakaran:Troubleshooting hw/sw
  • Freelance:Ya

Posted 29 June 2007 - 02:37 PM

berniaga dgn ilmu pun salah satu cabang perniagaan... tapi bukan meniagakan ilmu.. sbb ilmu takleh dijual beli kan...
maksud saya mendapatkan keuntungan dgn ilmu yg kita ada disamping memberi manfaat pada org lain..

cth : pakar2 motivasi mcm fadzilah kamsah... sekali jemputan ceramah berapa rm? dia dpt.. professor2 yg pencen pun, dipanggil utk bentang kertas seminar di sana sini..ceramah pun dapat bayaran tinggi... mcm salah seorang saya kenal... bertitle dato', dr, x-professor di UKM, dia tak ada apa2 company sendiri, tp selalu ke sana sini memenuhi undangan jadi penceramah/pembentang kertas seminar.. n income dia mmg byk... pakai kereta pun bukan kereta murah2... siap boleh jadi along (tp bukan along jahat), boleh buat personal loan dgn dia (tertakluk pada organisasi beliau terlibat)

mcm tu jgk cikgu saya kat sekolah menengah dulu, cikgu kaunseling... pakai volvo, kalah pengetua... tak ada ajar subjek, tp byk ke sana sini utk ceramah motivasi...

kawan bos saya, mcm tu jgk..pakar motivasi, tp dia ada company sendiri khas utk ni... sekali pegi sarawak, tolak tiket, penginapan, mkn minum...boleh bawak balik cash rm 5k lbh utk program motivasi 1-2hari... tp mmg penat, takleh dok diam.. kejap ke sabah.sarawak...utara, selatan...

mcm jgk ustaz2 yg boleh ajar mengaji, kalau kreatif, boleh bawa untung pada diri sendiri di samping memberi manfaat pada org lain... tp jgn la sampai tahap meniagakan ilmu...letak caj tinggi2 sampai org2 susah tak mampu bayar...atau memberi ilmu atas dasar mahukan untung saja... mcm kawan serumah dulu, dia belajar tahfiz...then jiran2 bila kenal, n percaya kat dia, mintak tolong ajar anak2 mereka ngaji, ada 1-2 org budak..so terima, dia ajar ikhlas tak letak harga apa2 pun, seminggu 2 kali dr lps maghrib sampai isyak... lps sebulan jiran yg hantar anak hulur rm50..2 org dh rm100... msk bulan depan dh 3-4 org anak2 jiran yg datang... tp dia stop sbb tak mampu beri komitmen utk mengajar...ada halangan lain... kalau tak.. 4 org dah rm200 ..itu tak kira yg hantar lauk/kuih petang2..

tp kalau jadi pakar motivasi, penceramah sama ada bidang agama/it/lain2... bak kata org masa kita menyampaikan, kita berceramah/mengajar tu kena ada keikhlasan, niat yg baik/betul... kalau tak, org tak respek, maklumlah kerja kita bercakap, mengajar, bagi tunjuk arah...tp kalau niat tak betul2 apa kita ajar/ceramahkan tak beri kesan, malahan org nampak mcm2 keburukan pada kita.. mcm sebahagian penceramah yg pentingkan bayaran.. ada pulak ranking bayaran..kalau tak ckp duit taknak bagi ceramah...atau bla..bla...

#34 cyrus

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 615 posts
  • Gender:Female
  • Location:seghomban-kolumpo-baling
  • Freelance:Tidak

Posted 29 June 2007 - 02:41 PM

QUOTE(mnajem @ Jun 29 2007, 11:02 AM) <{POST_SNAPBACK}>
kelapa kalau kelapa bulat tu murah je.. tak silap aku dalam 3 sen. bila dah sampai pekan jual yang dah siap untuk jadi santan dekat RM1.50 haha.

3 sen?! wah, murahnye.. kat area kg aku pun dah cecah puluh² sen sebijik..

#35 obelicks

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,453 posts
  • Gender:Male
  • Freelance:Ya

Posted 29 June 2007 - 02:51 PM

QUOTE(cyrus @ Jun 29 2007, 02:41 PM) <{POST_SNAPBACK}>
3 sen?! wah, murahnye.. kat area kg aku pun dah cecah puluh² sen sebijik..


Kat rumah aku free je petik atau kutip je biggrin.gif



#36 cyrus

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 615 posts
  • Gender:Female
  • Location:seghomban-kolumpo-baling
  • Freelance:Tidak

Posted 29 June 2007 - 02:57 PM

QUOTE(obelicks @ Jun 29 2007, 02:51 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Kat rumah aku free je petik atau kutip je biggrin.gif

yo lah, dpn rumah kat kg nun pun kemain bnyk pokok nye.. amik yo lah.. nak buat inti ke, buat jelly kelapa ke.. heheh..

QUOTE(AbgLang)
QUOTE(T2)
betul tu... tapi hanya 1/10 sahaja yang betul2 survive dalam 9/10 rezeki tu...

Ya kah? dari mana dapat statistik ini?

mungkin T2 maksudkan org Melayu... wink.gif


#37 blade

    Kadet

  • Ahli
  • 5 posts
  • Kepakaran:Network & System
  • Freelance:Ya

Posted 29 June 2007 - 05:12 PM


kije gaji lumayan tanpa belajar tinggi???

ada LCE x-train gatekeeper pun dah jadik jutawan..

tapi kena join jadik politikus laa


#38 SpiderGlass

    Leftenan

  • Ahli Professional
  • 1,214 posts

Posted 29 June 2007 - 11:14 PM

QUOTE(blade @ Jun 29 2007, 05:12 PM) <{POST_SNAPBACK}>
kije gaji lumayan tanpa belajar tinggi???

ada LCE x-train gatekeeper pun dah jadik jutawan..

tapi kena join jadik politikus laa


Hehehehe...rasanya macam kenal je sape tu biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif


tocey²....


#39 T2

    Kapten

  • Ahli Professional
  • 1,616 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:rawking...
  • Kepakaran:tulis terbalik
  • Freelance:Ya

Posted 30 June 2007 - 03:28 AM

QUOTE(AbgLang @ Jun 29 2007, 01:05 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Ya kah? dari mana dapat statistik ini?

Setahu saya, amat ramai Cina yang berniaga. Dan kebanyakan dari mereka bukan setakat survice, tetapi mempunyai pendapatan yang amat tinggi berbanding golongan makan gaji.

Maka secara automatiknya, kenyataan ko ni kurang tepat.

kalau nak dikira dari kaum...ye betul ca ya nun alif memang ramai yang berniaga.kalau satu hari diorang semua ramai2 tak bukak kedai... hehe.. memang masak la negara ni.

angka 1/10 tu pulak kalau kita tgk satu dunia, berapa ramai usahawan yang betul2 berjaya?yang berani menceburkan diri dalam dunia perniagaan?yang betul berani mengambil risiko?angka 1/10 tu memang sesuai, dan yang lain 9/10 lebih selesa mencari rezeki dengan makan gaji.statistik ni dapat dari ceramah seorang ahli perniagaan yang berjaya kat malaysia ni. orangnya takde la famous mana pun.tapi income tahunannya mencecah jutaan ringgit jugak.so, aku anggap dia seorang usahawan yang berjaya.

QUOTE(cyrus @ Jun 29 2007, 02:57 PM) <{POST_SNAPBACK}>
yo lah, dpn rumah kat kg nun pun kemain bnyk pokok nye.. amik yo lah.. nak buat inti ke, buat jelly kelapa ke.. heheh..
Ya kah? dari mana dapat statistik ini?
mungkin T2 maksudkan org Melayu... wink.gif

mungkin jugak biggrin.gif disebabkan banyak faktor2 yg menjadi penghalang.terutamanya takut amik risiko, cepat berasa selesa dsbnya...

#40 asklinux

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 416 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bumi Yang Nyata
  • Interests:Mencari perkara yang kontra dari org lain ..saja je cari pasal
  • Kepakaran:Melayari Internet :D
  • Freelance:Tidak

Posted 02 July 2007 - 08:24 AM

http://www.ssm.com.my/statistik.php

#41 obelicks

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,453 posts
  • Gender:Male
  • Freelance:Ya

Posted 02 July 2007 - 09:48 AM

QUOTE(cyrus @ Jun 29 2007, 02:57 PM) <{POST_SNAPBACK}>
yo lah, dpn rumah kat kg nun pun kemain bnyk pokok nye.. amik yo lah.. nak buat inti ke, buat jelly kelapa ke.. heheh..


Yo la..

jual ada jugak sebiji la nih dalam 80 sen gak.. kek kampung jo..
kat market harga pasaran dalam 1:20 gak.. so pi ke bandar kalau jadi 1:50 masih kira murah la..
lagi la kalau dah banyak tangan makin mahal la..




#42 sQew

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,120 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:Tengok TV
  • Kepakaran:Data Management Services
  • Freelance:Ya

Posted 02 July 2007 - 04:15 PM

Gaji tertinggi yg aku tau dr kengkawan aku :

Pilot - 10k bole dpt after 2 years je keje
LAE (License Aircraft Eng) - once dpt license at least 7k (not with MAS smile.gif
Doktor (Private Hosp) - KALAU specialist lagi tinggi
Farmasi (Kalau ko owner that farmasi lagi berpuluh K)
Eng Oil & Gas

#43 mrz

    Sarjan Mejar

  • Ahli Professional
  • 200 posts
  • Gender:Male
  • Location:3°01'51.00"N, 101°45'27.05"E
  • Interests:Linux, Networking, Security, Software, Accounting, etc.
  • Freelance:Tidak

Posted 02 July 2007 - 04:50 PM

Oil & gas co, mostly yg dah senior.. try keje ngan foreign co.. engineer/technician bole dpt dlm USD20K/YEAR - USD50K/YEAR.. bergantung kpd kepakaran..

biggrin.gif

#44 ed_thix

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 273 posts
  • Gender:Male
  • Location:Somewhere on the net..
  • Freelance:Tidak

Posted 02 July 2007 - 05:09 PM

politician pun boleh kaya gak, nak lagi time dekat kempen, segala hutang selesai laugh.gif

#45 botok

    Staf Sarjan

  • Ahli Professional
  • 164 posts
  • Location:Kinrara/Alor Setar
  • Interests:Tidur

Posted 02 July 2007 - 09:08 PM

QUOTE(obelicks @ Jun 28 2007, 11:37 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Mnajmi : Computer Scientist? salunya orang-orang pandai cam scientist nih tak kaya-raya tongue.gif
erm rasanya banyak orang tau aku pun tau
dah siap rancang apa semua but somehow cam berat je nak mulakan sad.gif

tak berani lagi menghadapi risiko la..
dengan modal apa semua sad.gif


Obe, kene tabahkan hati dan kuatkan semangat. Macam aku dulu tak tidur malam dok pikir samada tindakan yg bakal diambil betul ker tidak. Maklumlah kalau tindakan itu melibatkan aku sorang jer takpe laa ini libatkan anak bini dan keluarga. Tapi rasanya tindakan yang betul. Cuma my 2 cents, nak berniaga, pengurusan kewangan kene ada disiplin la.. kalau tak memang gelap jer mata tengok duit dalam bank tongue.gif

#46 obelicks

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,453 posts
  • Gender:Male
  • Freelance:Ya

Posted 02 July 2007 - 10:10 PM

QUOTE(botok @ Jul 2 2007, 09:08 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Obe, kene tabahkan hati dan kuatkan semangat. Macam aku dulu tak tidur malam dok pikir samada tindakan yg bakal diambil betul ker tidak. Maklumlah kalau tindakan itu melibatkan aku sorang jer takpe laa ini libatkan anak bini dan keluarga. Tapi rasanya tindakan yang betul. Cuma my 2 cents, nak berniaga, pengurusan kewangan kene ada disiplin la.. kalau tak memang gelap jer mata tengok duit dalam bank tongue.gif


akan sampai masa gak kena ambik tindakan nekad smile.gif
wait and see how.. jalan nampak cuma tak berani lagik..


#47 Nik Nurhanini

    Kadet

  • Ahli
  • 0 posts

Posted 20 April 2012 - 10:55 PM

btul ke gaji ahli farmasi antara yg tertinggi? B)

#48 Fzrl Adzm

    Kadet

  • Ahli
  • 0 posts

Posted 23 May 2012 - 03:11 PM

View PostNik Nurhanini, on 20 April 2012 - 10:55 PM, said:

btul ke gaji ahli farmasi antara yg tertinggi? B)

Rm5100 after setahun setengah kerja di sabah.. hehehe

#49 nunjimmimya

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 565 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:macam² ada
    macam² boleh
  • Kepakaran:ngadap PC
  • Freelance:Ya

Posted 24 May 2012 - 10:44 AM

gaji Dr akademik dalam julat RM4500 < x < RM8000 (betulkan kalau salah)
gaji Prof > RM40k...dari seorang professor yang boleh dipercayai kredibiliti sembangnya ;)

#50 serv^down

    Staf Sarjan

  • Ahli
  • 177 posts
  • Gender:Male
  • Location:Batu Caves
  • Interests:Facebook
  • Kepakaran:Off / On Server
  • Freelance:Tidak

Posted 03 June 2012 - 01:37 PM

View Postsicksand, on 29 June 2007 - 10:51 AM, said:

QUOTE(pdf1353 @ Jun 29 2007, 10:41 AM)
betul tu.
boss lama aku ada cakap, berniaga pun kena ada pekerja.
kalau buat sorang-sorang paling tinggi pun boleh dapat 20k / bulan.

oleh itu, berniaga dan kongsikan keuntungan dengan pekerja.
pekerja senang, qualiti dan kuantiti meningkat, untung besar style_emoticons/default/rolleyes.gif hati senang.


betul tu, stakat ni alhamdulillah aku dah ada 2 cc. ada pekerja. alhamdulillah insya-Allah nak tambah lagi satu, cuma cari tempat yang strategi. tapi aku kene ingatkan la kat sini, kalau nak kaya dalam sekelip mata tu tidak akan terjadi. aku berniaga dah hampir setahun, macam-macam dugaan dihadapi, duit tak cukup dalam bank, cheque tendang, mcm2 lagi, mula la dari bawah dan kau akan dapat rasa manisnya bila kau dekat atas kelak.

betul tuh.. rasa nak cuba berniaga sendiri gak laa.. terima kasih kerana kasi motivasion :)





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users