Jump to content


Mencari Rumah/aprtmt/bilik Sewa Sekitar Bangi


83 replies to this topic

#1 cik_einn

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 13 posts
  • Freelance:Tidak

Posted 04 July 2007 - 04:30 PM

Assalamualaikum,

Saya mecari rumah sewa sekitar Bangi dalam masa terdekat. Kalau boleh yg tak jauh drp UKM supaya sonang den nak ulang alik ke school nanti. Buat masa sekarang ni terpaksa la berulang dulu dari Melaka- Bangi kot sbb rumah tak jumpa lagi. Knp tak carik awal? sbb tak sempat sebok dgn kerja until the very last minute baru boss kasik released. Esok den dah kono register UKM. Ciri-ciri rumah yg diperlukan :-

Bajet sewa: Below RM400
Prefer : Kalau sewa bilik - master bedroom with attached bathroom

Kalau ada diantara saudara/saudari yg nak sewakan rumah area Bangi dan tau info pasal rumah sewa pls help. Kalau takde rumah sewa, bilik sewa pun boleh tp preferrably rumah yg tak ramai sangat penghuninya.

Tq.

#2 asklinux

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 416 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bumi Yang Nyata
  • Interests:Mencari perkara yang kontra dari org lain ..saja je cari pasal
  • Kepakaran:Melayari Internet :D
  • Freelance:Tidak

Posted 04 July 2007 - 04:38 PM

QUOTE(cik_einn @ Jul 4 2007, 04:30 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Assalamualaikum,

Saya mecari rumah sewa sekitar Bangi dalam masa terdekat. Kalau boleh yg tak jauh drp UKM supaya sonang den nak ulang alik ke school nanti. Buat masa sekarang ni terpaksa la berulang dulu dari Melaka- Bangi kot sbb rumah tak jumpa lagi. Knp tak carik awal? sbb tak sempat sebok dgn kerja until the very last minute baru boss kasik released. Esok den dah kono register UKM. Ciri-ciri rumah yg diperlukan :-

Bajet sewa: Below RM400
Prefer : Kalau sewa bilik - master bedroom with attached bathroom

Kalau ada diantara saudara/saudari yg nak sewakan rumah area Bangi dan tau info pasal rumah sewa pls help. Kalau takde rumah sewa, bilik sewa pun boleh tp preferrably rumah yg tak ramai sangat penghuninya.

Tq.

Untuk pengetahuan cik_einn , rumah di sekitar bangi adalah mahal . Kalau nak dalam rm 400 kena cari area kajang atau bangi lama iaitu dlm 10-15 minit ke UKM. Kalau bilik banyak , tapi kena cari la , kat 7-e banyak..

kalau nak cari online ..cuba cari kat cari.com.my ataupun guna je gogle "rumah/bilik untuk di sewa" ...

harap dapat membantu "Org kampung ku wink.gif biggrin.gif"

#3 obelicks

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,453 posts
  • Gender:Male
  • Freelance:Ya

Posted 04 July 2007 - 04:42 PM


rasanya Ada rumah utk disewa kat hentian kajang nun tuh dekat la ngan ukm tuh..
cuba pi survey2 kat sana..



#4 asklinux

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 416 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bumi Yang Nyata
  • Interests:Mencari perkara yang kontra dari org lain ..saja je cari pasal
  • Kepakaran:Melayari Internet :D
  • Freelance:Tidak

Posted 04 July 2007 - 04:45 PM

QUOTE(obelicks @ Jul 4 2007, 04:42 PM) <{POST_SNAPBACK}>
rasanya Ada rumah utk disewa kat hentian kajang nun tuh dekat la ngan ukm tuh..
cuba pi survey2 kat sana..

ah aa ..tapi kebanyakan rumah kedai .. lagi satu area tu banyak "mak endon" so berhati2 . kalau lelaki dan dok ramai2 tak jadi masalah, tapi kalau perempuan riasu gaks ...

kenapa tak dok asrama jee ? huh.gif

Cuba check kat sini

http://classified.cari.com.my/link.php?Cat...p;Subject=bangi

Edited by asklinux, 04 July 2007 - 04:50 PM.


#5 cik_einn

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 13 posts
  • Freelance:Tidak

Posted 04 July 2007 - 04:54 PM

Rate rumah/apartment sewa kat Bangi ni brapa sebenaunya?? den takdooo idea blur ni. unsure.gif ...area tu pun belum explore sepenuhnya lg sbb tk pernah jd warga UKM atau ada sedara mara kt area sana so mmg tak familiar. Hari tu pergi sana nak tgk2 survey2.... masuk kiri masuk kanan go round da roundabout kul 3, kul 12, kul 9 tp hampa belaka....lain yg dicari, lain yg jumpa....den sosek sampai ke darul syifa' dry.gif

Kalau dapat rumah/aprmt sewa dlm RM400, hajat nak dok sorang tp kalau mahal sangat..kena carik rumet la nampak gayanya.

#6 asklinux

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 416 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bumi Yang Nyata
  • Interests:Mencari perkara yang kontra dari org lain ..saja je cari pasal
  • Kepakaran:Melayari Internet :D
  • Freelance:Tidak

Posted 04 July 2007 - 05:00 PM

QUOTE(cik_einn @ Jul 4 2007, 04:54 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Rate rumah/apartment sewa kat Bangi ni brapa sebenaunya?? den takdooo idea blur ni. unsure.gif ...area tu pun belum explore sepenuhnya lg sbb tk pernah jd warga UKM atau ada sedara mara kt area sana so mmg tak familiar. Hari tu pergi sana nak tgk2 survey2.... masuk kiri masuk kanan go round da roundabout kul 3, kul 12, kul 9 tp hampa belaka....lain yg dicari, lain yg jumpa....den sosek sampai ke darul syifa' dry.gif

Kalau dapat rumah/aprmt sewa dlm RM400, hajat nak dok sorang tp kalau mahal sangat..kena carik rumet la nampak gayanya.

kalau apartment/flat boleh dapat . Kalau ada kereta senang . yg banyak kemudahan mcm seksyen 7 , seksyen 2 , seksyen 4

seksyen 2 dekat dan banyak kemudahan tapi mahal sikit , flat pun atas 400 ..tapi tak selesa la rumah tuu

kalau seksyen 7 tu banyak gak app . kalau nak ke UKM dalam 5 minit ..or cuba cari kat taman Universiti ke ...kalau area banyak kemudahan tu mmg biasa atas 400..





#7 slaughters

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 938 posts
  • Gender:Male
  • Location:Padang Batu
  • Kepakaran:BIND DNS
  • Freelance:Ya

Posted 04 July 2007 - 05:00 PM

kat hentian kajang memang ramai mat endon... huhu.. kat bandar baru bangi maybe ade.. tapi aku tak pasti la mahal ke murah..

maybe boleh cek kat Seksyen 11, dekat dengan petronas tu. situ ade gak orang buat umah sewa... dekat pun dekat gak dengan UKM.

#8 cik_einn

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 13 posts
  • Freelance:Tidak

Posted 04 July 2007 - 05:04 PM

QUOTE(asklinux @ Jul 4 2007, 04:45 PM) <{POST_SNAPBACK}>
ah aa ..tapi kebanyakan rumah kedai .. lagi satu area tu banyak "mak endon" so berhati2 . kalau lelaki dan dok ramai2 tak jadi masalah, tapi kalau perempuan riasu gaks ...

kenapa tak dok asrama jee ? huh.gif

Cuba check kat sini

http://classified.cari.com.my/link.php?Cat...p;Subject=bangi



asklinux, den bukan takmo dok kt area kajang tu tp den takot la kt situ, den dah sosek aritu..kajang tu takde feel laa...serabut den ghaso...

hostel? i was thinking about it too..but after having look at it, err....horror laa...hostel eksekutif untuk postgrads tu ada air-cond tp air-cond yg besau tu (lama), i think kalau on tu sure bergegar bilik bunyi dia kan, pastu sempit..muat2 utk semayang je ruang dia. Pastu tak boleh nak masak, pantry dia dlm keadaan yg dhaif tak maintain mcm apa ntah nak describe pun tak reti. Tp untuk dok hostel eksekutif tu kena bayar dlm RM217 per month. Drp dok tempat tak selesa mcm tu..elok la den dok sewa kat luar je kan? nak belajar ni suasana dan fikiran kena tenang biggrin.gif betul tak?

#9 asklinux

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 416 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bumi Yang Nyata
  • Interests:Mencari perkara yang kontra dari org lain ..saja je cari pasal
  • Kepakaran:Melayari Internet :D
  • Freelance:Tidak

Posted 04 July 2007 - 05:05 PM

lagi satu tengok time gak ...kalau bebudak dah start masuk belajar harga dia akan melambung biggrin.gif ...

kalau nak senang Pergi je kat 7-e ....dan lagi satu kalau boleh cari tuan rumah , dan kalau jumpa ejan mmg dia akan letak harga mahal ...

cuba yang niee ...

http://classified.cari.com.my/info.php?ID=...25&CatID=14

Edited by asklinux, 04 July 2007 - 05:10 PM.


#10 asklinux

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 416 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bumi Yang Nyata
  • Interests:Mencari perkara yang kontra dari org lain ..saja je cari pasal
  • Kepakaran:Melayari Internet :D
  • Freelance:Tidak

Posted 04 July 2007 - 05:16 PM

QUOTE(cik_einn @ Jul 4 2007, 05:04 PM) <{POST_SNAPBACK}>
asklinux, den bukan takmo dok kt area kajang tu tp den takot la kt situ, den dah sosek aritu..kajang tu takde feel laa...serabut den ghaso...

hostel? i was thinking about it too..but after having look at it, err....horror laa...hostel eksekutif untuk postgrads tu ada air-cond tp air-cond yg besau tu (lama), i think kalau on tu sure bergegar bilik bunyi dia kan, pastu sempit..muat2 utk semayang je ruang dia. Pastu tak boleh nak masak, pantry dia dlm keadaan yg dhaif tak maintain mcm apa ntah nak describe pun tak reti. Tp untuk dok hostel eksekutif tu kena bayar dlm RM217 per month. Drp dok tempat tak selesa mcm tu..elok la den dok sewa kat luar je kan? nak belajar ni suasana dan fikiran kena tenang biggrin.gif betul tak?

mmg la ..tapi kena pikir gak , kalau dok hostel apa2 hal senang , kelas pun dekat dan ada sedia bas UKM . kalau kelas malam ke .Nak ke libery pun senang.tak de la susah sangat . (adik ipar saya baru habis ..bulan depan convo .. dia dok hostel jee)

tapi kalau ada transport .. tak jadi masalah dok luar..tapi kalau ada hal cth kereta rosak ke , sakit sikit la(bukan sikit banyak) biggrin.gif ...

#11 Syahid

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 912 posts
  • Location:bangi, serdang
  • Interests:Computers
  • Kepakaran:serahkan pada yang pakar utk menilai :D
  • Freelance:Tidak

Posted 04 July 2007 - 05:52 PM

cuba carik kat area flat di fasa 7. rate mgkin 350 - 400.

#12 cik_einn

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 13 posts
  • Freelance:Tidak

Posted 04 July 2007 - 05:56 PM

QUOTE(Syahid @ Jul 4 2007, 05:52 PM) <{POST_SNAPBACK}>
cuba carik kat area flat di fasa 7. rate mgkin 350 - 400.


syahid, fasa 7 tu seksyen brapa?

#13 cyrus

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 615 posts
  • Gender:Female
  • Location:seghomban-kolumpo-baling
  • Freelance:Tidak

Posted 04 July 2007 - 06:36 PM

QUOTE(asklinux @ Jul 4 2007, 05:16 PM) <{POST_SNAPBACK}>
mmg la ..tapi kena pikir gak , kalau dok hostel apa2 hal senang , kelas pun dekat dan ada sedia bas UKM . kalau kelas malam ke .Nak ke libery pun senang.tak de la susah sangat . (adik ipar saya baru habis ..bulan depan convo .. dia dok hostel jee)

tapi kalau ada transport .. tak jadi masalah dok luar..tapi kalau ada hal cth kereta rosak ke , sakit sikit la(bukan sikit banyak) biggrin.gif ...

yup, tersangatlah setujunya.. adakalanya bila postgrad ni, tak sempat sgt nak duk bilik lelama sbb lbh bnyk abiskan masa duk library, discussion, lab dll.. aku dlu camtu la..memula sanggup mintak blok jauh skit dr kuliyyah sbb nak selesa (bilik lbh luas) tp lps tu mintak tukar ke blok depan.. walau kecik tp ramai kwn kat situ,senang nak diskas.. hehe..

mkn leh tunjuk & tapau jek.. tongue.gif

but still, the choice is urs..

#14 obelicks

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,453 posts
  • Gender:Male
  • Freelance:Ya

Posted 04 July 2007 - 06:38 PM

erm sg ramal dalam pun OK gak smile.gif



#15 joe_xoll

    Korporal

  • Ahli Biasa
  • 58 posts
  • Gender:Male
  • Location:Tegganu kite..kita tgk penyu telor..
  • Kepakaran:job hunter (network)
  • Freelance:Ya

Posted 04 July 2007 - 09:12 PM

korang agak2 la, kalu budak lelaki yang bukak thread nie, ada orang reply tak??
kuikui

#16 n.a.z.a

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 626 posts
  • Gender:Male
  • Location:Seri Kembangan
  • Interests:Business Solution, Health Safety & Environment
  • Kepakaran:Web Development, System Integration, Software Development
  • Freelance:Ya

Posted 05 July 2007 - 08:21 AM

QUOTE(joe_xoll @ Jul 4 2007, 09:12 PM) <{POST_SNAPBACK}>
korang agak2 la, kalu budak lelaki yang bukak thread nie, ada orang reply tak??
kuikui

hmmm aku pon musykil jugak... ada sapa2 bleh kasi jawapan pada soalan ni???

#17 asklinux

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 416 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bumi Yang Nyata
  • Interests:Mencari perkara yang kontra dari org lain ..saja je cari pasal
  • Kepakaran:Melayari Internet :D
  • Freelance:Tidak

Posted 05 July 2007 - 08:34 AM

QUOTE(silverx @ Jul 5 2007, 08:21 AM) <{POST_SNAPBACK}>
hmmm aku pon musykil jugak... ada sapa2 bleh kasi jawapan pada soalan ni???

Kalau lelaki jarang dia bagi Soalan mcm nie ...sebab lelaki di lebih agresif dan berdikari, kalau soalan remih mcm nie "malu nak tanya" biggrin.gif...



#18 cyrus

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 615 posts
  • Gender:Female
  • Location:seghomban-kolumpo-baling
  • Freelance:Tidak

Posted 05 July 2007 - 08:37 AM

uiii, biasa la tu.. ingat dlu sapa yg tanya psl rumah around tasik selatan tu.. sorg je yg reply, klu tak silap la.. sbb penanya adalah lelaki..

dlu time org ingat aku lelaki pun, bila aku tanya psl rumah sewa pun kurg laaa yg nak membantu..heh heh heeee..
biggrin.gif

#19 asklinux

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 416 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bumi Yang Nyata
  • Interests:Mencari perkara yang kontra dari org lain ..saja je cari pasal
  • Kepakaran:Melayari Internet :D
  • Freelance:Tidak

Posted 05 July 2007 - 08:42 AM

QUOTE(cyrus @ Jul 5 2007, 08:37 AM) <{POST_SNAPBACK}>
uiii, biasa la tu.. ingat dlu sapa yg tanya psl rumah around tasik selatan tu.. sorg je yg reply, klu tak silap la.. sbb penanya adalah lelaki..

dlu time org ingat aku lelaki pun, bila aku tanya psl rumah sewa pun kurg laaa yg nak membantu..heh heh heeee..
biggrin.gif

Kan dah sifat semulajadi ...karisma lelaki dan perempuan biggrin.gif .

ps:- Tapi masa belajar dulu aku malas nak layan mat bunga, asik cerita sikit pasal awek dia ...pasal perempuan. boring oo. so aku pun ye kan je laa biggrin.gif .

#20 obelicks

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,453 posts
  • Gender:Male
  • Freelance:Ya

Posted 05 July 2007 - 09:00 AM

mana ada? takda bias on gender la..
kebetulan rumah aku memang kat hentian kajang nun belakang tu byk perumahan.. smile.gif
senang pengankutan awam cam bas tongue.gif

Nak sewa dekat ngan UKM ek..

yang dekat situ dari hentian kajang pi ke kajang.. situ masih murah naik atas sikit leh gak tgk sg ramal dalam..
sebelum round about.. pastu mana lagi ek..

oh yea ada fasa berapa yang tgk naik tu pun leh gak tgk.. dari UKM pi ke tol tu ada kawasan perumahan baru kalau tak silap.

Cuma kawasan bangi biasanya lebih dari RM 500 utk sebuah rumah kawasan elit la katakan..
lagipun kawasan bangi nih kenderaan awam cam bas ke teksi takda so payah biggrin.gif tapi sebelum aku blah dari kajang/banggi
banyak perumahan baru cuba la check kat PKNS tuh banyak perumahan baru depan & sepenjang jalan ke project tu..
harga tak pastu tapi kalau 500 ke atas rasanya...

lagi satu area apa belakang yang crossover rel keretapi taman u ke apa ada gak rumah belakang2 tuh..

Nak lagi murah tapi jauh la sikit pi bukit mahkota.. smile.gif
kawasan tu leh dapat bawah RM 400 rumah aku kat situ pun aku sewakan dalam rm 250 je..


#21 asklinux

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 416 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bumi Yang Nyata
  • Interests:Mencari perkara yang kontra dari org lain ..saja je cari pasal
  • Kepakaran:Melayari Internet :D
  • Freelance:Tidak

Posted 05 July 2007 - 09:30 AM

QUOTE(obelicks @ Jul 5 2007, 09:00 AM) <{POST_SNAPBACK}>
mana ada? takda bias on gender la..
kebetulan rumah aku memang kat hentian kajang nun belakang tu byk perumahan.. smile.gif
senang pengankutan awam cam bas

Nak sewa dekat ngan UKM ek..

yang dekat situ dari hentian kajang pi ke kajang.. situ masih murah naik atas sikit leh gak tgk sg ramal dalam..
sebelum round about.. pastu mana lagi ek..

oh yea ada fasa berapa yang tgk naik tu pun leh gak tgk.. dari UKM pi ke tol tu ada kawasan perumahan baru kalau tak silap.

Cuma kawasan bangi biasanya lebih dari RM 500 utk sebuah rumah kawasan elit la katakan..
lagipun kawasan bangi nih kenderaan awam cam bas ke teksi takda so payah biggrin.gif tapi sebelum aku blah dari kajang/banggi
banyak perumahan baru cuba la check kat PKNS tuh banyak perumahan baru depan & sepenjang jalan ke project tu..
harga tak pastu tapi kalau 500 ke atas rasanya...

lagi satu area apa belakang yang crossover rel keretapi taman u ke apa ada gak rumah belakang2 tuh..

Nak lagi murah tapi jauh la sikit pi bukit mahkota..
kawasan tu leh dapat bawah RM 400 rumah aku kat situ pun aku sewakan dalam rm 250 je..

Ooo ...ko duduk belakang tuuu . Malam nie ada pasar malam kan kat situ.

Kalau area bangi rumah tares 1 tingkat dalam rm 500 ++ kalau 2 tingkat dlm 700++. kalau apartment 450++(tapi susah gak nak dapat harga ada angka 4 niee biggrin.gif

kawasan baru yang banyak rumah tu seksyen 7 . Yang dekat dengan projet tu . Kalau area sungai ramal tu ada rumah sewa, cuma kurang selesa sikit .tapi suasana kampung. Bini aku masa bujang dok area sana. Selalu gak kena gangu, kadang2 malam2 ada perasan org intai , seluar dalam dan baju dalam selalu hilang ...dan ada gak kes pecah masuk . Nasib baik la dia dok ramai2 (rumah bujang) . Kalau dok sorang2 aku tak galakan , terutamanya perempuan.



#22 Helmi 0mar

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 553 posts
  • Gender:Male
  • Location:shah alam
  • Interests:tgk tv
  • Kepakaran:ym
  • Freelance:Tidak

Posted 05 July 2007 - 12:00 PM

QUOTE(asklinux @ Jul 4 2007, 05:16 PM) <{POST_SNAPBACK}>
mmg la ..tapi kena pikir gak , kalau dok hostel apa2 hal senang , kelas pun dekat dan ada sedia bas UKM . kalau kelas malam ke .Nak ke libery pun senang.tak de la susah sangat . (adik ipar saya baru habis ..bulan depan convo .. dia dok hostel jee)

tapi kalau ada transport .. tak jadi masalah dok luar..tapi kalau ada hal cth kereta rosak ke , sakit sikit la(bukan sikit banyak) biggrin.gif ...

cuba tanya kosmate2 baru tu, pasti ada jugak yg tgh carik umah sewa..

btw, hati-hati bila naik bas..
just precaution utk elak kes bas penyamar & penculik berulang..


#23 ranjau

    Korporal

  • Ahli Biasa
  • 52 posts
  • Gender:Male
  • Location:Subang Jaya
  • Kepakaran:makan tidooo
  • Freelance:Tidak

Posted 05 July 2007 - 12:04 PM

QUOTE(Helmi 0mar @ Jul 5 2007, 12:00 PM) <{POST_SNAPBACK}>
cuba tanya kosmate2 baru tu, pasti ada jugak yg tgh carik umah sewa..

btw, hati-hati bila naik bas..
just precaution utk elak kes bas penyamar & penculik berulang..


nak tanya dulu .. ada transport tak ehh??

g sg ramal, sg merab .. or hentian kajang .... carik rumah sana ...


takde transport.. aku leh bawakkan.. tongue.gif

#24 Nasir

    Sarjan Mejar

  • Ahli Professional
  • 256 posts
  • Gender:Male
  • Freelance:Tidak

Posted 05 July 2007 - 12:36 PM

QUOTE(ranjau @ Jul 5 2007, 12:04 PM) <{POST_SNAPBACK}>
nak tanya dulu .. ada transport tak ehh??

g sg ramal, sg merab .. or hentian kajang .... carik rumah sana ...
takde transport.. aku leh bawakkan.. tongue.gif

Sg. Merab Luar ke Dalam? Itu kalo memalam, pempuan lak tu, bahyaaa... Kira menakutkan gak aa... laugh.gif tongue.gif

#25 asklinux

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 416 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bumi Yang Nyata
  • Interests:Mencari perkara yang kontra dari org lain ..saja je cari pasal
  • Kepakaran:Melayari Internet :D
  • Freelance:Tidak

Posted 05 July 2007 - 12:50 PM

ops aku tersilap tadi sungai ramal la bukan sungai merab biggrin.gif ...sungai merab dah masuk area bangi lama dan klia lakss

#26 cik_einn

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 13 posts
  • Freelance:Tidak

Posted 05 July 2007 - 02:08 PM

QUOTE(asklinux @ Jul 5 2007, 08:34 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Kalau lelaki jarang dia bagi Soalan mcm nie ...sebab lelaki di lebih agresif dan berdikari, kalau soalan remih mcm nie "malu nak tanya" biggrin.gif ...



iskkk asklinux...kecik ati den hang tuleh mcm ni, den rase la kan soalan den ni bukan soalan remeh dan jgn cakap den (pempuan) tak berdikari, salah ke nak tanya ada rumah sewa ke tidak sbb den ni baru jek menjejakkan kaki ke area Bangi, no clue whatsoever. I've been surveying Bangi tu haa sampai sosek2, pegi jugak 7-11, tgk ads dn tgk classified ads kat internet tp i believe tak de memenuhi citoraso den so far. Den drive sorang2 dr Melaka just nak survey jalan dn tempat tinggal kt Bangi tau, balik hari jugak tak bermalam pun. So tak cukup berdikari lagi ke? i've done what i am supposed to do. Now i am using this platform just to ask that question for those who are concerned n familiar dgn Bangi. After all, bukan kah ruangan ni ruangan utk dapatkan feedback??
Ada pepatah mengatakan malu bertanya sosek jalan..... so takmo la mcm tu kan..

sad.gif sedih nyerr...kena cop mcm nihh...

#27 slaughters

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 938 posts
  • Gender:Male
  • Location:Padang Batu
  • Kepakaran:BIND DNS
  • Freelance:Ya

Posted 05 July 2007 - 02:08 PM

QUOTE(asklinux @ Jul 5 2007, 12:50 PM) <{POST_SNAPBACK}>
ops aku tersilap tadi sungai ramal la bukan sungai merab biggrin.gif ...sungai merab dah masuk area bangi lama dan klia lakss


aku pernah menyewa kat sungai merab.. sewa RM300 aje. ade dua bilik.. luas a gak.. orang kampung buat rumah sewa. kawasan umah dekat dengan sekolah agama ape ntah name tak ingat.. tapi berbaloi a dengan kadar sewa umah kat situ. suasana kampung sket.

Fasa 7 tu seksyen 7 a. nak cari umah sewa situ, kat area umah flat je murah. umah teres kompem mahal gile.

#28 asklinux

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 416 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bumi Yang Nyata
  • Interests:Mencari perkara yang kontra dari org lain ..saja je cari pasal
  • Kepakaran:Melayari Internet :D
  • Freelance:Tidak

Posted 05 July 2007 - 02:16 PM

QUOTE(cik_einn @ Jul 5 2007, 02:08 PM) <{POST_SNAPBACK}>
iskkk asklinux...kecik ati den hang tuleh mcm ni, den rase la kan soalan den ni bukan soalan remeh dan jgn cakap den (pempuan) tak berdikari, salah ke nak tanya ada rumah sewa ke tidak sbb den ni baru jek menjejakkan kaki ke area Bangi, no clue whatsoever. I've been surveying Bangi tu haa sampai sosek2, pegi jugak 7-11, tgk ads dn tgk classified ads kat internet tp i believe tak de memenuhi citoraso den so far. Den drive sorang2 dr Melaka just nak survey jalan dn tempat tinggal kt Bangi tau, balik hari jugak tak bermalam pun. So tak cukup berdikari lagi ke? i've done what i am supposed to do. Now i am using this platform just to ask that question for those who are concerned n familiar dgn Bangi. After all, bukan kah ruangan ni ruangan utk dapatkan feedback??
Ada pepatah mengatakan malu bertanya sosek jalan..... so takmo la mcm tu kan..

sad.gif sedih nyerr...kena cop mcm nihh...

opss ...sori la cik adik kalau terasa ..

Ok la..mcm nie cadangan aku, awal2 sem nie aku nasihatkan ko duduk dulu kat hostel , kenal2 tempat...mungkin tak selesa tapi banyak manafaatnya . Bila dah dok hostel nanti , dapat kawan , pakat2 cari rumah sewa ..atau slow2 cari rumah sewa. so bila masuk sem 2 dah boleh dok umah sewa( tu kalau rasa dok hostel tak sedap dan tak leh belajar) tapi sepengalaman aku , dok hostel nie mmg banyak faedahnya ..(nanti bila ko dah belajar tau la mcm mamber kita cakap di atas)

tu cadangan aku laa ...

kita kenal tempat dulu ..baru tau mana yang sesuai.

#29 asklinux

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 416 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bumi Yang Nyata
  • Interests:Mencari perkara yang kontra dari org lain ..saja je cari pasal
  • Kepakaran:Melayari Internet :D
  • Freelance:Tidak

Posted 05 July 2007 - 02:18 PM

QUOTE(slaughters @ Jul 5 2007, 02:08 PM) <{POST_SNAPBACK}>
aku pernah menyewa kat sungai merab.. sewa RM300 aje. ade dua bilik.. luas a gak.. orang kampung buat rumah sewa. kawasan umah dekat dengan sekolah agama ape ntah name tak ingat.. tapi berbaloi a dengan kadar sewa umah kat situ. suasana kampung sket.

Fasa 7 tu seksyen 7 a. nak cari umah sewa situ, kat area umah flat je murah. umah teres kompem mahal gile.

sekarang dah tak dapat harga tuu biggrin.gif sejak PUTARAJAYA Dah ramai yang pindah ..sekarang dalam 400++ , sekolah agama ? rasanya tempat bini aku sewa dulu laa

#30 slaughters

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 938 posts
  • Gender:Male
  • Location:Padang Batu
  • Kepakaran:BIND DNS
  • Freelance:Ya

Posted 05 July 2007 - 03:04 PM

abih la ngko asklinux.. dak tu dah merajuk....... abih aa.. aku pindah masa bulan puasa tahun lepas, time tu kerja di putrajaya. Hehe. Sekolah Agama Kiblah kot namedie.. time aku dok situ, sekolah tu terbakar. budak2 die nakal sangat kot..

hermm.. kuatkan semangat carik umah. then langgan streamyx, boleh online ittutor selalu. hehehe..

nak langgan streamyx bagitau. laugh.gif

ngeh3x...

#31 asklinux

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 416 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bumi Yang Nyata
  • Interests:Mencari perkara yang kontra dari org lain ..saja je cari pasal
  • Kepakaran:Melayari Internet :D
  • Freelance:Tidak

Posted 05 July 2007 - 04:25 PM

QUOTE(slaughters @ Jul 5 2007, 03:04 PM) <{POST_SNAPBACK}>
abih la ngko asklinux.. dak tu dah merajuk....... abih aa.. aku pindah masa bulan puasa tahun lepas, time tu kerja di putrajaya. Hehe. Sekolah Agama Kiblah kot namedie.. time aku dok situ, sekolah tu terbakar. budak2 die nakal sangat kot..

hermm.. kuatkan semangat carik umah. then langgan streamyx, boleh online ittutor selalu. hehehe..

nak langgan streamyx bagitau. laugh.gif

ngeh3x...


emm...ala biasa la , lelaki kena la bersifat mcm tu. kalau tak mcm mana nak jadi pemimpin kurang2 pun memimpin keluarga kan biggrin.gif . Perempuan kalau mcm tu, apa nak di malukan. bagus apa tanya mcm tu .. Lelaki nie ego dia tinggi sikit biggrin.gif kadang2 tu kalau tak tau pun tak nak tanya

#32 amaida

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 10 posts
  • Location:TPM, Bukit Jalil
  • Kepakaran:Programming PHP & MySQL
  • Freelance:Ya

Posted 05 July 2007 - 05:58 PM

Rumah untuk disewa di Jalan Klang Lama

Apartment ada jaga,
Vista Lavendar Apartment
Harga sewa RM 600.00 (leh Nego)
Kemudahan banyak.


Rumah untuk disewakan di Sunway Lagoon Perdana

Apartment ada jaga,
Rumah Luas,
Sunway,
Harga sewa RM 700.00(leh nego)

kemudahan banyak.



RUmah untuk disewakan di Puchong,

Apartment Enggang,
Bandar Kinrara 6,
Dekat dengan Bukit Jalil dan Puncak Jalil.

Kemudahan banyak.. dekat dengan IOI

RUmah Baru

Harga sewa RM350.00 (nego)

Kemasukkan segera.

hubungilah saya di talian 0179822732 atau ym di amaida_fantasy

terima kasih.

#33 obelicks

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,453 posts
  • Gender:Male
  • Freelance:Ya

Posted 05 July 2007 - 07:13 PM



Fasa kat bangi aku pun tak berapa ingat heheh
tapi pinjam map ni kejap.. check

Hentian kajang belakang tuh dah syeksyen 4 & 5

Syeksen 7 area tuh banyak Flet.. ada 1 projet situ.. smile.gif

Syeksen 8 tuh ada PKNS/Billion dan kawasan2 kedai.. terus di api syeksen 16 akan nampak warta semua ada 1 lagi Projet kat situ biggrin.gif
membangun sunguh kawasan nih jalan belakang syensen 8 tu tembus Sq ramal Dalam.

Kalau taman universiti dekat komuter UKM ada jalan flyover bawah tuh tembus taman universiti

Kalau bawah RM 300 ada kenderaan kan carik kat Bukit Mahkota exit Highway Bukit mahkota selepas kawasan rehat nilai sebelum exit bangi.

Harap membantu..

Edited by obelicks, 05 July 2007 - 07:16 PM.


#34 cik_einn

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 13 posts
  • Freelance:Tidak

Posted 05 July 2007 - 08:29 PM

QUOTE(obelicks @ Jul 5 2007, 07:13 PM) <{POST_SNAPBACK}>


Fasa kat bangi aku pun tak berapa ingat heheh
tapi pinjam map ni kejap.. check

Hentian kajang belakang tuh dah syeksyen 4 & 5

Syeksen 7 area tuh banyak Flet.. ada 1 projet situ.. smile.gif

Syeksen 8 tuh ada PKNS/Billion dan kawasan2 kedai.. terus di api syeksen 16 akan nampak warta semua ada 1 lagi Projet kat situ biggrin.gif
membangun sunguh kawasan nih jalan belakang syensen 8 tu tembus Sq ramal Dalam.

Kalau taman universiti dekat komuter UKM ada jalan flyover bawah tuh tembus taman universiti

Kalau bawah RM 300 ada kenderaan kan carik kat Bukit Mahkota exit Highway Bukit mahkota selepas kawasan rehat nilai sebelum exit bangi.

Harap membantu..


Terima kasih obelicks..hang mmg dahsyat! buat susah-susah aje complete dgn map sekali, that's really help.

Kepada yg telah memberikan informasi terima kasih banyak2 diucapkan, Allah saja lah yg dapat membalas jasa baik saudara/saudari sekalian.

#35 obelicks

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,453 posts
  • Gender:Male
  • Freelance:Ya

Posted 05 July 2007 - 08:40 PM

QUOTE(cik_einn @ Jul 5 2007, 08:29 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Terima kasih obelicks..hang mmg dahsyat! buat susah-susah aje complete dgn map sekali, that's really help.

Kepada yg telah memberikan informasi terima kasih banyak2 diucapkan, Allah saja lah yg dapat membalas jasa baik saudara/saudari sekalian.


No problem..
Honestly Kajang/bangi is a good place.. i miss my house there..
tapi my house not available la.. dah ada orang sewa biggrin.gif

So since lama tak jenguk bangi/kajang rasanya dah banyak berubah rumah kat fasa7,8 pun dah siap rasanya seksyen 1 & 2 pun dah siap.. banyak perumahan baru seaptutnya dah siap.. sebab selom pindah ke utara byk perumahan baru tgh rancak..

Edited by obelicks, 05 July 2007 - 08:40 PM.


#36 asklinux

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 416 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bumi Yang Nyata
  • Interests:Mencari perkara yang kontra dari org lain ..saja je cari pasal
  • Kepakaran:Melayari Internet :D
  • Freelance:Tidak

Posted 06 July 2007 - 08:22 AM

QUOTE(obelicks @ Jul 5 2007, 08:40 PM) <{POST_SNAPBACK}>
No problem..
Honestly Kajang/bangi is a good place.. i miss my house there..
tapi my house not available la.. dah ada orang sewa biggrin.gif

So since lama tak jenguk bangi/kajang rasanya dah banyak berubah rumah kat fasa7,8 pun dah siap rasanya seksyen 1 & 2 pun dah siap.. banyak perumahan baru seaptutnya dah siap.. sebab selom pindah ke utara byk perumahan baru tgh rancak..


memang good place tapi aku bengang dengan perniaga dan org kat sini yang mengambil kesempatan , dah la letak harga sewa mahal , harga makanan pun dia org naikan sebab dekat dengan putrajaya sad.gif , dulu nie tempat jin bertendang je yang duduk bebudak ukm dan staff kilang area bangi ...

bayang kan rumah flet kat sek2 dia letak sampai 700-800 pulak tu tingkat atas ...nasik lemak dulu rm 1 sekarang rm 1.50 .

Harga naik tu ok la , tapi kalau melampau sangat ..mengalahkan KL sad.gif ..

yang best kat sini adalah tak jam mcm kat KL ...yahoooo aku bebas .

#37 obelicks

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,453 posts
  • Gender:Male
  • Freelance:Ya

Posted 06 July 2007 - 09:03 AM

Flet pun dah mahal?
Dah kawasan elit.. biggrin.gif Banyak orang-orang ternama dok bangi pe.. biggrin.gif
Dato fadzilah kamsah la, Haron din la..

Dulu takla jem sangat lepas perumahan tumbuh cam cendawan & putrajaya dekat ngan bangi terasa kesesakannya pada waktu puncak.

Makan tuh kena tgk tempat gak.. smile.gif serdang UPM pun tak jauh
pi depan sikit arah ke puchong lepas putrajayaleh pi pasar borong selangor..

Nak murah pi bangi lama la.. biggrin.gif Beza banggi ngan kjang kawasan bangi lebih teratur.
dan hampir kesemua rumah di bangi leased hold tak macam Kajang free hold.

Tak la leceh sangat bangi kecik je pun cuma pusing2 la sikit
dah biasa ok je.. biggrin.gif



#38 asklinux

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 416 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bumi Yang Nyata
  • Interests:Mencari perkara yang kontra dari org lain ..saja je cari pasal
  • Kepakaran:Melayari Internet :D
  • Freelance:Tidak

Posted 06 July 2007 - 09:15 AM

QUOTE(obelicks @ Jul 6 2007, 09:03 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Flet pun dah mahal?
Dah kawasan elit.. biggrin.gif Banyak orang-orang ternama dok bangi pe.. biggrin.gif
Dato fadzilah kamsah la, Haron din la..

Dulu takla jem sangat lepas perumahan tumbuh cam cendawan & putrajaya dekat ngan bangi terasa kesesakannya pada waktu puncak.

Makan tuh kena tgk tempat gak.. smile.gif serdang UPM pun tak jauh
pi depan sikit arah ke puchong lepas putrajayaleh pi pasar borong selangor..

Nak murah pi bangi lama la.. biggrin.gif Beza banggi ngan kjang kawasan bangi lebih teratur.
dan hampir kesemua rumah di bangi leased hold tak macam Kajang free hold.

Tak la leceh sangat bangi kecik je pun cuma pusing2 la sikit
dah biasa ok je.. biggrin.gif

Betul ...Aku pindah dok sini akhi tahun lepas (lepas kahwin dan pndah putrajaya) , teperanjat aku bila tanya flat sampai harga mcm tuu ...kl appartment pun 450 leh dapat lagi ..


skrg rumah dah makin banyak , rasanya akan datang tak tinggi sangat mcm sekarang sebab skrg rumah kurang , pemintaan banyak .

#39 ranjau

    Korporal

  • Ahli Biasa
  • 52 posts
  • Gender:Male
  • Location:Subang Jaya
  • Kepakaran:makan tidooo
  • Freelance:Tidak

Posted 06 July 2007 - 10:16 AM

QUOTE(asklinux @ Jul 6 2007, 09:15 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Betul ...Aku pindah dok sini akhi tahun lepas (lepas kahwin dan pndah putrajaya) , teperanjat aku bila tanya flat sampai harga mcm tuu ...kl appartment pun 450 leh dapat lagi ..


skrg rumah dah makin banyak , rasanya akan datang tak tinggi sangat mcm sekarang sebab skrg rumah kurang , pemintaan banyak .


aku dok bangi dalam pertengahan 90an ... mmg rasa aman dok bangi ... jalan pon tak jam cam skrg
tak jiwa kusut bila drive sekitar bangi ...


tapi skrg ... bukan setakat kusut ... rasa cam semak jer bila masuk bangi skrg ...

#40 obelicks

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,453 posts
  • Gender:Male
  • Freelance:Ya

Posted 06 July 2007 - 10:18 AM

QUOTE(ranjau @ Jul 6 2007, 10:16 AM) <{POST_SNAPBACK}>
aku dok bangi dalam pertengahan 90an ... mmg rasa aman dok bangi ... jalan pon tak jam cam skrg
tak jiwa kusut bila drive sekitar bangi ...
tapi skrg ... bukan setakat kusut ... rasa cam semak jer bila masuk bangi skrg ...



Dah nak jadi cam kajang biggrin.gif makin sesak biggrin.gif



#41 asklinux

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 416 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bumi Yang Nyata
  • Interests:Mencari perkara yang kontra dari org lain ..saja je cari pasal
  • Kepakaran:Melayari Internet :D
  • Freelance:Tidak

Posted 06 July 2007 - 10:21 AM

QUOTE(obelicks @ Jul 6 2007, 10:18 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Dah nak jadi cam kajang biggrin.gif makin sesak biggrin.gif


Tu aa ...tak lama lagi bangi nie akan jadi mcm pj dan shah alam laa ...sesak

tapi aku rasa aman la ..mungkin sebab sebelum nie aku dok kl kot biggrin.gif lagi semput

#42 ranjau

    Korporal

  • Ahli Biasa
  • 52 posts
  • Gender:Male
  • Location:Subang Jaya
  • Kepakaran:makan tidooo
  • Freelance:Tidak

Posted 06 July 2007 - 10:26 AM

QUOTE(asklinux @ Jul 6 2007, 10:21 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Tu aa ...tak lama lagi bangi nie akan jadi mcm pj dan shah alam laa ...sesak

tapi aku rasa aman la ..mungkin sebab sebelum nie aku dok kl kot biggrin.gif lagi semput



lepas jer study aku dok bangi ...

ramai dok tanya awat tak dok KL ???

nak dok KL ??? huh semput rasanya klu tongue.gif biggrin.gif biggrin.gif dok KL ....

#43 Nasir

    Sarjan Mejar

  • Ahli Professional
  • 256 posts
  • Gender:Male
  • Freelance:Tidak

Posted 06 July 2007 - 10:43 AM

QUOTE(ranjau @ Jul 6 2007, 10:26 AM) <{POST_SNAPBACK}>
lepas jer study aku dok bangi ...

ramai dok tanya awat tak dok KL ???

nak dok KL ??? huh semput rasanya klu tongue.gif biggrin.gif biggrin.gif dok KL ....

Betul. Tahun depan, bila rumah aku siap, aku pun nak dok Bangi juga. biggrin.gif Alasan? Aku merindui ketenangan.

#44 slaughters

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 938 posts
  • Gender:Male
  • Location:Padang Batu
  • Kepakaran:BIND DNS
  • Freelance:Ya

Posted 06 July 2007 - 10:59 AM

QUOTE(Nasir @ Jul 6 2007, 10:43 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Betul. Tahun depan, bila rumah aku siap, aku pun nak dok Bangi juga. biggrin.gif Alasan? Aku merindui ketenangan.


ramai suke dok bangi nampaknya.. laugh.gif

aku harap korang tak dok bangi disebabkan thread starter nie..

hehehe..

#45 obelicks

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,453 posts
  • Gender:Male
  • Freelance:Ya

Posted 06 July 2007 - 11:04 AM


Aku dulu dok pingir bangi..
Sebab rumah aku dalam kawasan Kajang wink.gif

Tapi dok bangi dah macam dok KL la..
Semua ada
kedai 24 jam depan rumah lapor tgh malam turun bawah beli je.. biggrin.gif

Kalau masa jualan gudang best gak pi gudang beli kasut etc. biggrin.gif
kan dekat ngan kawasan kilang sana tuh hehehe..



#46 slaughters

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 938 posts
  • Gender:Male
  • Location:Padang Batu
  • Kepakaran:BIND DNS
  • Freelance:Ya

Posted 06 July 2007 - 11:13 AM

aku kalo dah kawin sok ingat nak dok bangi gak.. tapi awek aku skang kerja kat putrajaya.. so kalo dah jadik isteri kene pi anto die ke putrajaya baru pergi PJ.. penat tu.. ehehehe..

Makcik aku ade kat sane.. dulu time blajar aku selalu menyusahkan diorang.. time dah kerja.. aku tak pernah singgah umah die.. alasan bz.. ehehe.. adoila.. ingat nak pergi melawat a sekali.. nanti kata lupa daratan plak..

thread ni dah melarat2 ke ?

#47 junior_programmer

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 526 posts
  • Location:UITM &amp; puchong
  • Kepakaran:Hardware,Networking,Pengaturcaraan
  • Freelance:Tidak

Posted 06 July 2007 - 02:41 PM

cik einn ni lelaki ke perempuan..kalau perempuan..member saya tgh cari housemate.. sewa sebulan rm160 ..area seri kembangan... smile.gif

#48 slaughters

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 938 posts
  • Gender:Male
  • Location:Padang Batu
  • Kepakaran:BIND DNS
  • Freelance:Ya

Posted 06 July 2007 - 03:00 PM

QUOTE(junior_programmer @ Jul 6 2007, 02:41 PM) <{POST_SNAPBACK}>
cik einn ni lelaki ke perempuan..kalau perempuan..member saya tgh cari housemate.. sewa sebulan rm160 ..area seri kembangan... smile.gif


jauh tu area sri kembangan.. huhuhu.. tapi dengan dengan jaya jusco. Hehe. mesti kat aparment tinggi2 tu kan ? laugh.gif

#49 cik_einn

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 13 posts
  • Freelance:Tidak

Posted 09 July 2007 - 02:03 PM

QUOTE(junior_programmer @ Jul 6 2007, 02:41 PM) <{POST_SNAPBACK}>
cik einn ni lelaki ke perempuan..kalau perempuan..member saya tgh cari housemate.. sewa sebulan rm160 ..area seri kembangan... smile.gif


jr programmer, cik ein ni female lor... seri kembangan tu dah out of coverage tongue.gif Akak carik sekitar Bangi aje dik!

#50 slaughters

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 938 posts
  • Gender:Male
  • Location:Padang Batu
  • Kepakaran:BIND DNS
  • Freelance:Ya

Posted 09 July 2007 - 02:04 PM

QUOTE(cik_einn @ Jul 9 2007, 02:03 PM) <{POST_SNAPBACK}>
jr programmer, cik ein ni female lor... seri kembangan tu dah out of coverage tongue.gif Akak carik sekitar Bangi aje dik!


da dapat belum rumah sewa kak. ?





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users