Jump to content


Peluang Kerja Di Uk


56 replies to this topic

#1 pablo

    Staf Sarjan

  • Ahli
  • 170 posts
  • Gender:Male
  • Location:KL
  • Kepakaran:Videografi,Video Editing
  • Freelance:Ya

Posted 13 July 2007 - 11:20 AM


Aku nak tanya pendapat dan exp mereka yang pernah atau tinggal kat Uk skrg.

Kemungkinan besar aku akan mengikut bakal isteri aku ke UK sebab dia kena sambung belajar kat Loughborough univ. Memandangkan aku keje sekarang terpaksa aku ambik cuti tanpa gaji sebab dia akan pi selama 4 tahun.Masalah sekarang bagaimana peluang kerja kat sana? Sebab aku punya gaji kena freeze sebab cuti, bakal bini aku disponsor oleh gomen jadi takda masalah sangat bagi pihak dia, pihak aku ni problem sket kena atas duit sendiri sebab bukan tanggungan.Tak kisah la keje apa pun (halal) asal aku boleh survive dan bayar duit utang kat sini udah la.utang nak kena bayar tetap jugak utang mara,utang bank.So sapa ada exp boleh membantu. Macam mana kehidupan ? Taraf hidup?Kerja?

kusut aku memikirkannya

#2 obelicks

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,453 posts
  • Gender:Male
  • Freelance:Ya

Posted 13 July 2007 - 11:32 AM


Teringkat kat kawan aku mak dia keje nurse kat london,
bapak dia ikut keje kilang (eh kilang ke ntah la lebih kurang la kot) kat sana smile.gif



#3 nixk

    Kapten

  • Ahli
  • 1,530 posts
  • Gender:Male
  • Location:belakang anda
  • Interests:p&c
  • Kepakaran:Bermadah helah dalam puisi cinta luka
  • Freelance:Tidak

Posted 13 July 2007 - 11:58 AM

jadi cleaner kat sana.
Abg aku yg duk buat Phd kat sana pun,jadi cleaner kat bank2.Tapi dia bagitau aku,dia jadi "pegawai" bank.hahaha biggrin.gif
kalau just nak survive,mmg boleh jer jadi cleaner.tapi kalau campur hutang2 kat malaysia,better ko cari kerja lain.Tapi ada gak org Malaysia kerja kat UK ni.Kawan pd lecturer aku,kerja IT kat motorola UK,kat scotland kalau tak silap.

#4 pablo

    Staf Sarjan

  • Ahli
  • 170 posts
  • Gender:Male
  • Location:KL
  • Kepakaran:Videografi,Video Editing
  • Freelance:Ya

Posted 13 July 2007 - 12:06 PM

QUOTE(nixk @ Jul 13 2007, 11:58 AM) <{POST_SNAPBACK}>
jadi cleaner kat sana.
Abg aku yg duk buat Phd kat sana pun,jadi cleaner kat bank2.Tapi dia bagitau aku,dia jadi "pegawai" bank.hahaha biggrin.gif
kalau just nak survive,mmg boleh jer jadi cleaner.tapi kalau campur hutang2 kat malaysia,better ko cari kerja lain.Tapi ada gak org Malaysia kerja kat UK ni.Kawan pd lecturer aku,kerja IT kat motorola UK,kat scotland kalau tak silap.


Nak survive tu aku rasa, boleh usaha tapi nak bayar dekat RM500 utang belajar +bank tu beban sket kena kirim duit ke sini.

#5 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 13 July 2007 - 02:53 PM

jangan risau.. keje cleaner tu macam kawan aku kat conventry buat dapat dalam 400 pound sebulan.. tu pun dia buat sambil-sambil. kalau full force boleh dapat lebih.

keje mop+spray/lap meja etc. kalau naik pangkat boleh drive lorry tuh hehe..

400pound ye-tu cleaner.. ko convert la ke RM.. dalam 4 tahun ko dok tu silap2 boleh settle ptptn dah haha.. nasib tak baik ko berenti keje kat malaysia keje sana terus.. balik malaysia cari keje lain la keke.

office mate aku masa wife dia sambung belajar dia keje as programmer kat US govt punya office,tapi as contract worker yang keje dalam satu kampeni. aku rasa ko tak perlu risau sangat,nanti sampai loughbrough tu ada komuniti melayu juga yg buat postgrad.

lecturer aku kat usm (dr rosni),dean aku skang(dr basri),ex dean aku(dr adam), ex-lect aku(br zul)-baru balik malaysia -- semua buat phd kat loughbrough. i guess komuniti Melayu Muslim di situ quite strong juga.

#6 mystique_nw

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 269 posts
  • Gender:Female
  • Location:Miri
  • Interests:Web Design n Development, Entrepreneurship, Database Stuffs, Blogging, Travelling, Kayaking
  • Kepakaran:Oracle PL/SQL, Pro*C .. Soon BW, SAP
  • Freelance:Tidak

Posted 13 July 2007 - 04:39 PM

Aih..sejak bila Dr. Adam jadi x-dean ye mnajem. Bersara? Dr Husna ada lagi tak kat situ?

#7 mbek

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 785 posts
  • Gender:Male
  • Location:muwo
  • Interests:hehehehee
  • Kepakaran:Web Development (perl+php+mysql...)
  • Freelance:Ya

Posted 13 July 2007 - 04:55 PM

bes nyer dgr korang dpt peluang mcm ni... jelous aku..

#8 crash_makers

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,152 posts
  • Gender:Male
  • Location:dreamland
  • Freelance:Tidak

Posted 13 July 2007 - 05:07 PM

member aku kerja kat photo studio.dapat dalam 600 pound sebulan!!!


#9 CrashNburN

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 772 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bdr Sri Damansara
  • Kepakaran:structural, BS 8110, BS 5950, UBBL.
  • Freelance:Tidak

Posted 13 July 2007 - 05:27 PM

bro cuba cari kat sini hays ramai jugak member aku dapat kerja dari sini, aku pun nyaris ke ireland dulu,,,,tapi orang tua suruh pikir dulu....mungkin satu hari nanti kot...

#10 Jagermeist_

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 997 posts
  • Gender:Male
  • Location:middle earth
  • Interests:rugby,paintball,golf,WTF TKD tournament<br />
  • Kepakaran:IT Governance BS1799-COBIT-HIPAA-Sarbanes Oxley-BNM GPIS 1,Security Assessment,Compliance,Snort
  • Freelance:Tidak

Posted 13 July 2007 - 05:34 PM

QUOTE(pablo @ Jul 13 2007, 11:20 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Aku nak tanya pendapat dan exp mereka yang pernah atau tinggal kat Uk skrg.

Kemungkinan besar aku akan mengikut bakal isteri aku ke UK sebab dia kena sambung belajar kat Loughborough univ. Memandangkan aku keje sekarang terpaksa aku ambik cuti tanpa gaji sebab dia akan pi selama 4 tahun.Masalah sekarang bagaimana peluang kerja kat sana? Sebab aku punya gaji kena freeze sebab cuti, bakal bini aku disponsor oleh gomen jadi takda masalah sangat bagi pihak dia, pihak aku ni problem sket kena atas duit sendiri sebab bukan tanggungan.Tak kisah la keje apa pun (halal) asal aku boleh survive dan bayar duit utang kat sini udah la.utang nak kena bayar tetap jugak utang mara,utang bank.So sapa ada exp boleh membantu. Macam mana kehidupan ? Taraf hidup?Kerja?

kusut aku memikirkannya


Ko kena keje 'odd jobs',since u need a working Visa to work in the UK. Tarap kehidupan, well...janji area ko duduk bukan Zone 1,so sewa etc x la mahal. Everyday cost of living,x tinggi macam mesia. Kereta murah,makan murah...medical pun free. Kalau rasa2 wife ko pregnant kat sana, ada anak,kalau before 1983...boleh dapat nationality,sekarang takdak lagi.

Easy access to any EU country,boleh travel2 etc. Jangan risau,ramai kat UK..wife study..husband keje odd jobs...still boleh support family.

Dia lecturer IPTA?



#11 pierrot

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 24 posts
  • Location:.AU
  • Freelance:Ya

Posted 14 July 2007 - 12:04 AM

Awal2 aku bacer wonder gak naper tak support rupernya tak kawen lagik yer?

Cadangan...korang dua kawen jer dulu nanti gomen support lar ko skalik...hehehe... tongue.gif

Kalau nak tunggu keje yg duk opis punya lambat sket ar... itupun kalau nak melalui agent ke haper semua...kalau nasib baik, dapat lar cepat. Sementara tunggu tuh, kalau ader jawatan floor engineer(cleaner) yang kosong...grab jer dulu. Bleh jugak try apply part time casher ker kat supermarket.

Jangan lupa, standby jugak duit utk survive kat sana sementara lum dapat keje. Kalau dapat kontek org2 melayu kat kawasan sana lagi bagus boleh risik2 ttg rumah/bilik sewa kosong n baper harganye... kalau ader tempat utk tumpang sementara baik jugalah...kalau nak harap hotel motel kopak lar poket.

Paper hal pun - Good Luck.

#12 rizal

    Mejar

  • Core
  • 2,904 posts
  • Gender:Male
  • Location:Riyadh,Saudi Arabia
  • Kepakaran:Networking, System,Network Administration, Network Management
  • Freelance:Tidak

Posted 14 July 2007 - 06:59 AM

bro,
Peh nak pi Loughborough best tu.
Adik saya dulu (2004) buat master kat Sheffield and husband dia ikut sama so dia kerja jugak kat sana don't worry boleh kerja punya tapi not as professional kot (saya tak sure) dia buat kerja am (clerk, cleaner etc) jek but still the money is good (dulu kawan saya ManUtd diehard fan ada MSC in EEE tapi kerja cleaner jek follow all ManUtd punya games!) - nanti PM saya boleh saya passkan contact adik ipar saya tu - sekarang dia dah balik Malaysia... Jangan risau dok UK makan senang, komuniti Islam pun besar. Sure ada community Melayu kat sana.. cuma mungkin di Loughborough ni tak seramai London or Manchester. Saya ada 2-3 orang kawan yang kerja sana tapi kat London nanti saya pass contact.

Eh ingat brother dot1p ittutor ? Dia pun same case rasanya la ni kat UK. Ada kawan saya sorang ni wife dia buat PhD 3 tahun so dia request transfer from Nokia Malaysia to Nokia UK - kerja kat sana.

p/s BTW saya suggest kau nikah la cepat2.. adik ipar saya dulu uni adik saya bagi special allowance sebab kena ikut pi UK.

#13 T2

    Kapten

  • Ahli Professional
  • 1,616 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:rawking...
  • Kepakaran:tulis terbalik
  • Freelance:Ya

Posted 14 July 2007 - 08:56 AM

QUOTE(pablo @ Jul 13 2007, 11:20 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Aku nak tanya pendapat dan exp mereka yang pernah atau tinggal kat Uk skrg.

Kemungkinan besar aku akan mengikut bakal isteri aku ke UK sebab dia kena sambung belajar kat Loughborough univ. Memandangkan aku keje sekarang terpaksa aku ambik cuti tanpa gaji sebab dia akan pi selama 4 tahun.Masalah sekarang bagaimana peluang kerja kat sana? Sebab aku punya gaji kena freeze sebab cuti, bakal bini aku disponsor oleh gomen jadi takda masalah sangat bagi pihak dia, pihak aku ni problem sket kena atas duit sendiri sebab bukan tanggungan.Tak kisah la keje apa pun (halal) asal aku boleh survive dan bayar duit utang kat sini udah la.utang nak kena bayar tetap jugak utang mara,utang bank.So sapa ada exp boleh membantu. Macam mana kehidupan ? Taraf hidup?Kerja?

kusut aku memikirkannya

best tu dapat g UK.. heheh..tak silap aku kat loughborough ni ramai gak community melayu.tapi tak pasti kat sana ada mini malaysian hall or not.. kalau ada.. pergi daftar terus nama kat sana.. in case ada problem ke nanti senang diorang nak contact org di malaysia.
pasal kerja.. ikut pengalaman aku, aku pernah kerja sebagai cleaner, 'peladang' stRaWberry & tomato, kerja kilang.masa dulu kalau buat keje mcm cleaner sejam diorang leh la kasi dalam 3.5pound (kalau tak silap), masa student kitorang bantai 2 jam opening dan 2 jam closing..kalau minat kerja2 ladang, best jugak.. tapi selalunya kerja2 ni ada masa summer break je.. tapi memang menguntungkan.. eheh... keje kilang LG, aku kat production line, pasang Imac....waktu keje 7 petang - 10 mlm.. kalau kau nak contact org kat sana.insyaallah aku ada member lagi kat sana, area liverpool, manchester,newport...pasal visa kerja.. hmm pandai2 la.. ada sesetengah job agency diorang tak kisah sgt, boleh kawtim... tapi skang ni tak tau la...mcm kat ladang2 strawberry tu... buleh jee jadi pekerja haram.. hahha..

mcm bro rizal cakap.. makan kat sana tak susah..kedai kebab belambak2... heeh lagi best dari malaysia...huhu tetiba teringat chips and gravy.. yummyyy...grocery pun toksah risau because kat sana ramai pakistan codename kipas...bukak kedai grocery... sometimes ada diantara diorang yg fasih berbahasa melayu...masa nak beli ayamm mintak kepak lebih sket.. pasal org sana tak berapa nak makan kepak.. so mungkin satu beg plastik besar yg penuh dgn kepak ayam boleh dibeli dgn harga yg murah...
apa pun good luck bro...!! wink.gif

#14 kevler

    Kapten

  • Ahli
  • 2,124 posts
  • Interests:surfing
  • Kepakaran:Mac OS X , HP-UX , Solaris , Linux
  • Freelance:Tidak

Posted 14 July 2007 - 12:03 PM

QUOTE(rizal @ Jul 14 2007, 06:59 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Eh ingat brother dot1p ittutor ? Dia pun same case rasanya la ni kat UK. Ada kawan saya sorang ni wife dia buat PhD 3 tahun so dia request transfer from Nokia Malaysia to Nokia UK - kerja kat sana.



bagus nya nokia ...leh transfer ke UK macm tuh jer ...

nasib baik laa maxis takde cawangan besar kat UK ..kalau tak ..dah lama request g sana ..hahahah

#15 pablo

    Staf Sarjan

  • Ahli
  • 170 posts
  • Gender:Male
  • Location:KL
  • Kepakaran:Videografi,Video Editing
  • Freelance:Ya

Posted 14 July 2007 - 04:03 PM

QUOTE(pierrot @ Jul 14 2007, 12:04 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Awal2 aku bacer wonder gak naper tak support rupernya tak kawen lagik yer?

Cadangan...korang dua kawen jer dulu nanti gomen support lar ko skalik...hehehe... tongue.gif



TQ,semua atas korang punya pendapat dan exp.sangat sangat dihargai untuk jadikan guide aku dan bakal bini aku.

Sekarang ni aku memang keje gomen dan bakal bini aku pon sama. Tapi sebenarnya prosedur gomen ni akalu ko si suami yang pi memang semua tanggung,anak dan isteri ditanggung sebab dia dibawah satu tanggungan, Tapi kalau bini yang pi anak je yang ditanggung,sebab suami bukan tanggungan dia. Aku memang nak kawin awal tahun depan dan kemungkinan lepas 3-4 bulan kawin bakal bini aku kena pi dah. Tu yang kusut tu biggrin.gif, duit nak kawinnya lagi, duit flight, duit nak survive ke sana, tapi takpe rezeki ada kot Allah bagi.

Sebenarnya tempat kerja aku ada jugak kat london dan sekitar europe. Tapi orang buat kerja it takda tempat disisi mereka heheheh. duduk je kat HQ. nak taknak kena ambik cuti.

#16 Guest_alikamter_*

  • Tetamu

Posted 14 July 2007 - 05:31 PM

salam... saya skg kat UK, tapi tak tinggal kat loughborough... selalu kesana.. ramai gak kawan2 kat sana...cuba google yahoogroup pelajar2 malaysia loughborough.. rasanya diorang ada yahoogroup...

rasanya kalau isteri anda dtg untuk belajar... kalau dibawah university.. suami dapat allowance jugak... tak tahu lah saya, kenapa anda tak dapat allowance utk suami...gomen yg macamana isteri/bakal isteri anda bekerja...(tidak pernah dengar yg suami tak dapat allowance)

pasal visa... anda boleh dapatkan visa sebagai spouse/dependent isteri anda... sebaiknya kawin dulu sebelum dtg utk memudahkan urusan visa...
dgn visa dependent/spouse.. anda boleh kerja apa yg anda nak... boleh cari kerja profesisional kalau dapat... kalau visa student anda hanya boleh kerja tidak melebihi 20jam seminggu... visa visitor tak boleh kerja sekarang ni... gaji minimum sekarang ni sudah pun melebihi 5.++/hour

#17 pierrot

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 24 posts
  • Location:.AU
  • Freelance:Ya

Posted 14 July 2007 - 08:40 PM

QUOTE(pablo @ Jul 14 2007, 04:03 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Sekarang ni aku memang keje gomen dan bakal bini aku pon sama. Tapi sebenarnya prosedur gomen ni akalu ko si suami yang pi memang semua tanggung,anak dan isteri ditanggung sebab dia dibawah satu tanggungan, Tapi kalau bini yang pi anak je yang ditanggung,sebab suami bukan tanggungan dia. Aku memang nak kawin awal tahun depan dan kemungkinan lepas 3-4 bulan kawin bakal bini aku kena pi dah. Tu yang kusut tu biggrin.gif , duit nak kawinnya lagi, duit flight, duit nak survive ke sana, tapi takpe rezeki ada kot Allah bagi.


Ni first time dengar pasangan kpd pegawai gomen yg dihantar sambung belajar tak ditanggung. Mungkin ader kaitan skim yg diterima. Maaf yer kalau tanya soklan lebih2, bakal wife tuh under skim apa?

#18 kevler

    Kapten

  • Ahli
  • 2,124 posts
  • Interests:surfing
  • Kepakaran:Mac OS X , HP-UX , Solaris , Linux
  • Freelance:Tidak

Posted 14 July 2007 - 09:05 PM

QUOTE(pablo @ Jul 14 2007, 04:03 PM) <{POST_SNAPBACK}>
TQ,semua atas korang punya pendapat dan exp.sangat sangat dihargai untuk jadikan guide aku dan bakal bini aku.

Sekarang ni aku memang keje gomen dan bakal bini aku pon sama. Tapi sebenarnya prosedur gomen ni akalu ko si suami yang pi memang semua tanggung,anak dan isteri ditanggung sebab dia dibawah satu tanggungan, Tapi kalau bini yang pi anak je yang ditanggung,sebab suami bukan tanggungan dia. Aku memang nak kawin awal tahun depan dan kemungkinan lepas 3-4 bulan kawin bakal bini aku kena pi dah. Tu yang kusut tu biggrin.gif, duit nak kawinnya lagi, duit flight, duit nak survive ke sana, tapi takpe rezeki ada kot Allah bagi.

Sebenarnya tempat kerja aku ada jugak kat london dan sekitar europe. Tapi orang buat kerja it takda tempat disisi mereka heheheh. duduk je kat HQ. nak taknak kena ambik cuti.



macam kat MATRADE jer ko nih

#19 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 15 July 2007 - 06:15 PM

QUOTE(pablo @ Jul 14 2007, 04:03 PM) <{POST_SNAPBACK}>
TQ,semua atas korang punya pendapat dan exp.sangat sangat dihargai untuk jadikan guide aku dan bakal bini aku.

Sekarang ni aku memang keje gomen dan bakal bini aku pon sama. Tapi sebenarnya prosedur gomen ni akalu ko si suami yang pi memang semua tanggung,anak dan isteri ditanggung sebab dia dibawah satu tanggungan, Tapi kalau bini yang pi anak je yang ditanggung,sebab suami bukan tanggungan dia. Aku memang nak kawin awal tahun depan dan kemungkinan lepas 3-4 bulan kawin bakal bini aku kena pi dah. Tu yang kusut tu biggrin.gif, duit nak kawinnya lagi, duit flight, duit nak survive ke sana, tapi takpe rezeki ada kot Allah bagi.

Sebenarnya tempat kerja aku ada jugak kat london dan sekitar europe. Tapi orang buat kerja it takda tempat disisi mereka heheheh. duduk je kat HQ. nak taknak kena ambik cuti.


hehe.. aku rasa ko tak baca detail agreement wife ko lagi tu.. nanti bukan setakat elaun sara hidup,elaun baju sejuk pun ada tau!
pasal tiket tu tak silap aku ada reimbursement. hang jangan risau.



#20 pixar

    Korporal

  • Ahli
  • 95 posts
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:Database, Web Programming, Operating System
  • Kepakaran:tiada kepakaran
  • Freelance:Tidak

Posted 16 July 2007 - 02:25 PM

QUOTE(pablo @ Jul 13 2007, 11:20 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Aku nak tanya pendapat dan exp mereka yang pernah atau tinggal kat Uk skrg.

Kemungkinan besar aku akan mengikut bakal isteri aku ke UK sebab dia kena sambung belajar kat Loughborough univ. Memandangkan aku keje sekarang terpaksa aku ambik cuti tanpa gaji sebab dia akan pi selama 4 tahun.Masalah sekarang bagaimana peluang kerja kat sana? Sebab aku punya gaji kena freeze sebab cuti, bakal bini aku disponsor oleh gomen jadi takda masalah sangat bagi pihak dia, pihak aku ni problem sket kena atas duit sendiri sebab bukan tanggungan.Tak kisah la keje apa pun (halal) asal aku boleh survive dan bayar duit utang kat sini udah la.utang nak kena bayar tetap jugak utang mara,utang bank.So sapa ada exp boleh membantu. Macam mana kehidupan ? Taraf hidup?Kerja?

kusut aku memikirkannya



Assalamualaikum bro,

First , tahniah la nak kawin. smile.gif. Ok..dari pengalaman saya duduk sana 3 tahun last 2 years.... takde masalah nak keje as long bro ada kemahuan dan tak kisah jadi Floor Engineer (cleaner). Tu kira worst case la, sometime dapat keje kilang ... nak lagi best, keje dgn uni ... kat library contonya.

Dari pengalaman saya dan member semua, takde masalah la kalau nak sara isteri dan anak2. Bt kalau nak lagi bagus, contact sesiapa yg ada disana....coz sometime, kawasan kampung ... kurang perkerjaan but kalau kawasan town, pekerjaan banyak...but cos hidup tinggi. Lagi satu bro, kalau bro ada pengalaman dan degree... boleh jugak try carik keje yg bebetul..full time and better. Jadi Portal UNI pun best jugak.

Bro, benda penting yg bro kena ada adalah surat mengatakan bro cuti tanpoa gaji (kalau nak keje yg baik sikit la) and yg teramat penting, surat yg mengatakan bro gi UK ikut wife yg study .... tu paling penting. Rasenye surat ni masa urusan visa dah ada. Tu yg paling penting bro...Sorry , bz sikit ni..so takleh nak tulis lebih. Kalau nak tau lebih, PM me....saya masih ada member di sana yg maybe boleh membantu.

good luck

#21 ron

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 982 posts
  • Gender:Male
  • Location:KL
  • Interests:Information Security
  • Kepakaran:Software Development and Engineering
  • Freelance:Ya

Posted 18 July 2007 - 11:49 AM

Wah seronoknya dpt pegi sana.

Nape aku baca experience koorg gi sana as cleaner/clerk jek, susah ke nak dpt keje professional sana?, atau ipt koorg tak diiktiraf kat UK?.

Cleaner pon dipanggil engineer gak eek hehe. BEstnya keje gomen boleh amik cuti bertahun2, siap dpt elaun walaupon sbb isteri, patutlah koorg berebut2 nak keje gomen.

#22 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 18 July 2007 - 12:02 PM

QUOTE(ron @ Jul 18 2007, 11:49 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Wah seronoknya dpt pegi sana.

Nape aku baca experience koorg gi sana as cleaner/clerk jek, susah ke nak dpt keje professional sana?, atau ipt koorg tak diiktiraf kat UK?.

Cleaner pon dipanggil engineer gak eek hehe. BEstnya keje gomen boleh amik cuti bertahun2, siap dpt elaun walaupon sbb isteri, patutlah koorg berebut2 nak keje gomen.


aku rasa lebih kepada masalah Visa. kalau datang dengan visa pekerja takpe kot.
masalah IPT?

Yang sambung belajar ni samada straight dari oversea tak balik-balik, atau dari IPT di M'sia apply sambung terus under skim SLAB-KPT/Monboshu/JPA(non academic). yang diterima pun based on JPA/KPT meeting.. bagi staf under JPA kena ikut kursus/ujian di INTAN selama 1 bulan. Kalau lepas baru boleh sambung. Yang bestnya takde bond/ganti apa-apa kalau tak abis. Berlainan dengan SLAB-KPT.

Dan kalau nak apply pun kena top-rated universiti.

Lately ada promotion Erasmus Mondos untuk Masters dan Australian Scholarship dari Australin Govt.

#23 kaklie78

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 234 posts
  • Gender:Female
  • Location:selangor
  • Freelance:Tidak

Posted 18 July 2007 - 12:23 PM

aku ade gak member yang gi buat master kat uk laki dia ikut sekali.
sekali dia dah abis master, laki dia lak dapat keje kat uk.... professional accountng nyer job lak tu.

so member aku pun stay lagi kat sana sebabkan husband dia..... since cam tu dia pun continue buat Phd

sepatutnya dia kena alik m'sia sebab dia sepatutnya jadi mnajem nyer colleague.
aku pun tak tau ape story dia skrg.


#24 ron

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 982 posts
  • Gender:Male
  • Location:KL
  • Interests:Information Security
  • Kepakaran:Software Development and Engineering
  • Freelance:Ya

Posted 18 July 2007 - 12:28 PM

QUOTE(mnajem @ Jul 18 2007, 12:02 PM) <{POST_SNAPBACK}>
aku rasa lebih kepada masalah Visa. kalau datang dengan visa pekerja takpe kot.
masalah IPT?

Yang sambung belajar ni samada straight dari oversea tak balik-balik, atau dari IPT di M'sia apply sambung terus under skim SLAB-KPT/Monboshu/JPA(non academic). yang diterima pun based on JPA/KPT meeting.. bagi staf under JPA kena ikut kursus/ujian di INTAN selama 1 bulan. Kalau lepas baru boleh sambung. Yang bestnya takde bond/ganti apa-apa kalau tak abis. Berlainan dengan SLAB-KPT.

Dan kalau nak apply pun kena top-rated universiti.

Lately ada promotion Erasmus Mondos untuk Masters dan Australian Scholarship dari Australin Govt.


Ohh gitu, tapi sbrnya saya lebih berminat nak keje sana, bukan smbg study. Tapi mungkin company kat sana berat nak sponsor visa maybe.

Kat UK standard gaji professional IT macam Programmer/Network Eng around berapa agaknya?


#25 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 18 July 2007 - 12:32 PM

QUOTE(kaklie78 @ Jul 18 2007, 12:23 PM) <{POST_SNAPBACK}>
aku ade gak member yang gi buat master kat uk laki dia ikut sekali.
sekali dia dah abis master, laki dia lak dapat keje kat uk.... professional accountng nyer job lak tu.

so member aku pun stay lagi kat sana sebabkan husband dia..... since cam tu dia pun continue buat Phd

sepatutnya dia kena alik m'sia sebab dia sepatutnya jadi mnajem nyer colleague.
aku pun tak tau ape story dia skrg.


sepatutnya dia balik M'sia dulu.. keje for few years than fly ke sana balik utk phd.

bagi yang dah resign tu kena la bayar kontrak+gaji earned yg jalan waktu study... kena fikir pasal guarantor gak.
tapi skang ni policy baru macam yang KL Sentral intake atau interview di London boleh terus sambung Phd.

ala professional acct job tu kat Malaysia ni ada je Big 4(minus Enron). plus exam MACPA sponsored lagi.
tapi aku rasa2 life@UK tu much nicer(bukan NISER) gak... hehehe... gaji dalam pound in few years dah le bayar balik hutang kat M'sia.

#26 T2

    Kapten

  • Ahli Professional
  • 1,616 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:rawking...
  • Kepakaran:tulis terbalik
  • Freelance:Ya

Posted 18 July 2007 - 01:14 PM

QUOTE(ron @ Jul 18 2007, 12:28 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Ohh gitu, tapi sbrnya saya lebih berminat nak keje sana, bukan smbg study. Tapi mungkin company kat sana berat nak sponsor visa maybe.

Kat UK standard gaji professional IT macam Programmer/Network Eng around berapa agaknya?


hmm kalau profesional IT tak pasti.. tapi saya ada kawan kat sana keje as doctor kat liverpool, dia fresh grad last 3 years, she can earned about 2000.00 pound/month. skang ni dah experience 3 tahun tak tau plak berapa gaji dia.

#27 pixar

    Korporal

  • Ahli
  • 95 posts
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:Database, Web Programming, Operating System
  • Kepakaran:tiada kepakaran
  • Freelance:Tidak

Posted 18 July 2007 - 02:26 PM

QUOTE(T2 @ Jul 18 2007, 01:14 PM) <{POST_SNAPBACK}>
hmm kalau profesional IT tak pasti.. tapi saya ada kawan kat sana keje as doctor kat liverpool, dia fresh grad last 3 years, she can earned about 2000.00 pound/month. skang ni dah experience 3 tahun tak tau plak berapa gaji dia.


Assalamualaikum semua,

Gaji IT kat sana lebih kurang je dgn sini..cuma sini RM sana GBP. Cuma kat sana, dgn gaji GBP2K....hang dah boleh pakai Merc kalau nak smile.gif. Living cost sana lebih rendah dari sini (kecuali LONDON). Tu yg paling best.....barang asas la..but kalau barang electronic ke..mahal jugak.

Aku bagi contoh:- masa duduk sana, ada kete Pesona (Wira kat sini) aku beli CASH dgn harga GBP100. Kete ok lagi..boleh la bawak gi class, jalan2. Belanja seminggu GBP30. Ni kira mewah la ... wife aku yg masak.... dlm seminggu tu, ada makan ikan, ayam daging and ada makan luar. GBP30 untuk 2 orang seminggu...RM30, apa dapat?? Hehehe. Bab ni mmg best la. Gaji masuk setiap 2 minggu sebab Floor Engineer (ni Student M'sia kat Uk yg bagi sendiri sebab mostly gi UK study Engineering ... nak jadi Engineer...so jadi Floor Engineer dulu la). So mmg tak rase pening la duduk sana ..and lagi satu, sana lambat rase letih..sebab nyaman/sejuk je....but kalau posa..cepat rase lapa sebab sejuk smile.gif.

Pasal Keje lak, Kalau datang pakai Visa Student Suami/Isteri dah kira kuat la tu....diorang boleh terima cuma selalunya kita je yg malas nak carik keje professional ni. carik Floor engineer ... Gi jumpa supurvisor (sekali dgn interview la tu) ..kalau diorang nak pokai orang..esok masuk keje. hehehehe


So, Kalau ada peluang .. gi la. Carik pengalaman dan banyak benda yg kita boleh belajar dari diorang selain budaya kuning tu...contohnya cara memandu smile.gif.
Aku pun yg baru 2 tahun balik ni, kalau ada peluang nak gi balik......hehe bosan.

Ok bro...selamat


#28 cyrus

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 615 posts
  • Gender:Female
  • Location:seghomban-kolumpo-baling
  • Freelance:Tidak

Posted 18 July 2007 - 02:31 PM

seronoknya dapat peluang keja/blaja kat luar negara ni kan.. pengalaman berharga tu.. kwn aku dlu lps grad tak dpt keja, join SLG then wat praktikal kat daimler-chrysler.. pastu jodoh dia ngan daimler mmg panjang, skrg nun kat daimler chrysler Jerman.. rezeki dia..

#29 shah81

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 1 posts
  • Gender:Male
  • Location:KL
  • Kepakaran:tak pakar ah.
  • Freelance:Ya

Posted 18 July 2007 - 04:06 PM

Assalamualaikum

Keje kat sana mmg bes. kalo ade peluang dpt keje kat sana, pegi lah. so tahniah la kat sape yg dpt pegi sana utk keje professional...

Melalui pengalaman la. nak keje kat sana mmg tak senang. untuk keje kat sana, kita rakyat malaysia kene ada work permit (visa kerja). majikan kat sana tak boleh sewenang2 nya nak apply work permit (visa bekerja) utk kita kerana kerajaan diaorg tak akan meluluskan application diaorg kalau diaorg rasa sesuatu position atau tenaga kerja tu boleh di dapati daripada kalangan rakyat tempatan UK.... CONTOH kerjaya2 kritikal yg amat diperlukan di UK adalah seperti doktor, jururawat(nurse), accountant, qualified lecturer, cikgu, jurutera(ikut luck) dan architect(ikut luck jugak). So bidang lain2 tu mcm IT ke mcm saya ni, kene laa bergantung pada rezeki (luck) masing2. peluang yg cerah jugak bleh dpt kalo keje kat company2 international di Malaysia ni, harap2 (atau apply la) posting kite kat luar negara. mcm bro rizal kite kat middle east. wink.gif

Ya betul accountant kat sini pun gaji tinggi. ramai jugak rakyat malaysia bekerja di KPMG UK (PNB pun ade bukak opis kat London) dan gaji diaorg di bayar dlm POUND (GBP iaitu GBP1 = RM6.70). Haaa citer pasal GBP. mcm bro pixar ckp, living cost kat sana lebih rendah. actually barang electronik pun agak murah. standard gaji katakan as a nurse gaji kat malaysia around RM2000 and kat UK around GBP2000 (gaji 6 lebih kali ganda dr malaysia tu!! kali la sendiri). kat sana LCD TV 32 inch bleh dpt dgn harga GBP400+. kat malaysia RM2500. keje sebulan bleh beli LCD tv satu. Kereta pulak. merc 2nd hand kat sana bleh dpt dlm GBP3500 C Class Compressor mate kacang tu!! kat sini cecah RM100 000 !!! Bile nak dpt pakai merc nyer kalo keje kat sini.... hehehehe.... pastu flight gi sana return lebih kurang RM3000. kalo beli dari UK lebih kurang GBP 500. tetiap bulan nak balik mesia pun bleh. wakakaka...

Ya cukai pendapatan kat sana pun tinggi, tapi utk yg bergaji tinggi. makin tinggi makin la banyak tax. contoh mcm owen gaji lebih kurang GBP100 000 SEMINGGU, sudah tentu lah cukai nye amat tinggi sehingga boleh lebih dari 50 peratus.

As a student, aku dulu keje part time kat KFC. kebetulan manager KFC tu org Bangla, pastu dia bg laa aku keje pasal dia ada sedara keje kat Malaysia. biggrin.gif nak keje part time pun tgk tempat. kalo town tu ada universiti dan ramai international student, so senang la sket nak dpt keje. pasal kat town yg tak ada universiti dan international student, diaorg STILL PRO WHITE. makna nyer tgk kaler kulit dan nama. Aku pernah apply skali kat TESCO sana, sekali tgk nama ada mohamed dgn bin terus dia tolak. hahaha... bukan bin laden pun. huhuh... laugh.gif sebulan aku keje kat KFC tu 80 jam (maximum 20 jam seminggu keje part time utk student), dpt laa dlm GBP440 sebulan (pasal dpt GBP5.50 sejam). mase time cuti bleh keje sebanyak2 nyer. so dlm stahun aku dpt save dlm GBP6000. Bawak balik mesia kali lah 6. hahaha... tu baru setahun... balik terus kawen & beli barang2 rumah...

Pasal weather pun bes. nyaman jer. takde pencemaran. sejuk lak tu. main bola pun lambat peluh. drive kat sana pun bes. takde tol, jalan takde lobang2 and most important thing, driver kat sana amat2 prihatin dan bertimbang rasa, tak ada road bully.

TAPI... ape2 pun hujan emas di negeri orang, hujan batu kat negeri sendiri, lagi bes kat mesia pasal nyer, makan kat sana tak bes. lagi tak boleh lepak kat mamak atau kedai kopi sampai lewat malam pasal kedai diaorg kul 9 dah tutup, yg tinggal hanya kedai2 kebab dan pub. kalo makan kat luar, balik2 makan kebab dgn fish n chip(pasal kedai halal tu je yg banyak). buhsan aku. nak mkn char kuey teow ke ikan stim ke ikan bakar ke tempe goreng ke kene la buat sendiri. tak pun gi london, kedai2 org malaysia (perh mahal siot!!) hehehehe... pastu hari raya kat sana pun kene gi klas pun kene kerja (takde cuti). tak semeriah kita kat malaysia. pastu makan ketupat lagi rendang lagi lemang lagi... emm... nyam nyam huh.gif

So kalo ada peluang pegi belajar ke kerja ke, pergi la sementara ada peluang tu. lepas saving 4 ke 5 thn, balik la bersama2 sebijik kereta dah barang2 lain yg di beli di carboot. hehehehe... insyaAllah kalo ada rezeki ek...

Salam...

#30 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 18 July 2007 - 04:23 PM

banyaknya yang keje UK huhu..

jom a keje kat US ke Kanada ker... tapi GBP lagi besau hahaha

#31 T2

    Kapten

  • Ahli Professional
  • 1,616 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:rawking...
  • Kepakaran:tulis terbalik
  • Freelance:Ya

Posted 18 July 2007 - 08:34 PM

QUOTE
As a student, aku dulu keje part time kat KFC. kebetulan manager KFC tu org Bangla, pastu dia bg laa aku keje pasal dia ada sedara keje kat Malaysia.

wehh sana ayam gelek ke ayam sembelih?? kekekeek... kantoi.!!

#32 ron

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 982 posts
  • Gender:Male
  • Location:KL
  • Interests:Information Security
  • Kepakaran:Software Development and Engineering
  • Freelance:Ya

Posted 18 July 2007 - 09:38 PM

Best lah dgr pengalaman koorg keje/study sana, teruja siot hehe. Thanks sbb sudi share kat sini. Takde lubang keje ke sana, takde ke head hunter org melayu sana bahagian IT ni?

#33 rizal

    Mejar

  • Core
  • 2,904 posts
  • Gender:Male
  • Location:Riyadh,Saudi Arabia
  • Kepakaran:Networking, System,Network Administration, Network Management
  • Freelance:Tidak

Posted 19 July 2007 - 12:24 AM

Kerja kat Europe tax tinggi, kalau di Finland almost we can say 40% of your salary, UK saya kurang pasti but still high.
Kalau kerja engineer with > 5 years experience kawan saya dapat around 2.5-3k pound per month
Medical, education banyak benefit especially for family people -- for single guy nak kumpul duit pi la Middle East sebab tax 0% + low cost of living (exceptfor Dubai!) .

Banyak peluang kalau rajin pi check www.glotel.com or www.jobserve.co.uk . Dulu tiap2 bulan headhunter UK call saya, lepas register dengan dia orang punya agency.
Rugi tak merantau ni, muda2 ni la kumpul -- lambat2 delay nanti dah banyak commitment nak make decision pun payah + malas pun melanda. Baru ni ada sorang kawan kena VSS kat US and dia dapat peluang lain kat Austria pindah the whole family ke sana pulak.. Insyaallah boleh survive punya.

Saya pun berangan gak ni when my children getting bigger nak masuk university (jauhhh sangat lagi tu) nanti ada rezeki nak jugak dok Europe -- so mana tau they can study in UMIST err ehh Manchester University macam bapak dia smile.gif Nostalgia woo dok Old Trafford.

Income tax rate
Source http://en.wikipedia.org/wiki/Income_tax


#34 kevler

    Kapten

  • Ahli
  • 2,124 posts
  • Interests:surfing
  • Kepakaran:Mac OS X , HP-UX , Solaris , Linux
  • Freelance:Tidak

Posted 19 July 2007 - 12:42 AM

tax in netherland = 52% rolleyes.gif

#35 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 19 July 2007 - 09:11 AM

-pengalaman melihat saudara/anak kenalan yang dok oversea;

-tak fasih berbahasa melayu/tak tau bertutur BM langsung
-bermasalah nak memahami tulisan jawi


tapi kalau ada International Islamic School bab agama tu boleh setel. tapi nanti kang komplen pulak anak tu wahabi sebab tak baca Bismilah masa fatihah,atau tak berniat usollii usollii waktu nak angkat takbir.




#36 nixk

    Kapten

  • Ahli
  • 1,530 posts
  • Gender:Male
  • Location:belakang anda
  • Interests:p&c
  • Kepakaran:Bermadah helah dalam puisi cinta luka
  • Freelance:Tidak

Posted 19 July 2007 - 09:18 AM

QUOTE(mnajem @ Jul 19 2007, 09:11 AM) <{POST_SNAPBACK}>
-pengalaman melihat saudara/anak kenalan yang dok oversea;

-tak fasih berbahasa melayu/tak tau bertutur BM langsung
-bermasalah nak memahami tulisan jawi
tapi kalau ada International Islamic School bab agama tu boleh setel. tapi nanti kang komplen pulak anak tu wahabi sebab tak baca Bismilah masa fatihah,atau tak berniat usollii usollii waktu nak angkat takbir.

hahaha...wahabi cam tu eh?hehe..
Anak saudara aku, tadika kat church di edinburgh.Nak buat camner,dah takde choice.Ayah dia buat phd islamic study kat scotland,dgn omputih (orientalis kalau tak silap). Abg aku ckp, mmg takde choice. tp minggu lepas,dgr anak saudara aku call aku,cakap 'bahasa Melayu' pun dgn LIDAH TEBAL dia.hahaha laugh.gif

#37 shah81

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 1 posts
  • Gender:Male
  • Location:KL
  • Kepakaran:tak pakar ah.
  • Freelance:Ya

Posted 19 July 2007 - 09:23 AM

QUOTE(T2 @ Jul 18 2007, 08:34 PM) <{POST_SNAPBACK}>
wehh sana ayam gelek ke ayam sembelih?? kekekeek... kantoi.!!


heheh.. mmg la tak sembelih.. tapi ayam la bro, najis mutawassitah je, basuh je. bukannye khinzir, kene samak. jgn makan sudah ler.. tu yg aku ckp, asik makan kebab dgn fish n chip kat kedai pak arab je (tp ayam goreng pun byk pak arab jual jugak, halal nye ler)...

hmm kalo kat UK selain tax akan jugak ditolak National Insurance(NI). byk jugak laa diaorg tolak utk NI ni. kalo sapa2 yg nak jugak try keje atau merantau ke sana tapi tak ada peluang, bleh la try apply for working holiday visa. khas utk negara2 komanwel mcm kite. visa ni mmg bertujuan utk berkerja sambil holiday di UK (dan bleh masuk Europe sesuka ati jugak, as tourist). maximum utk stay kat sana adalah 2 thn, dan hanya setahun maximum dibenar kan bekerja utk visa working holiday 2 thn ni. utk detail lebih lanjut sila la lawat laman web di bawah ini.

http://www.ukvisas.gov.uk/servlet/Front?pa...d=1018721068240

#38 ron

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 982 posts
  • Gender:Male
  • Location:KL
  • Interests:Information Security
  • Kepakaran:Software Development and Engineering
  • Freelance:Ya

Posted 19 July 2007 - 09:24 AM

QUOTE(mnajem @ Jul 19 2007, 09:11 AM) <{POST_SNAPBACK}>
-pengalaman melihat saudara/anak kenalan yang dok oversea;

-tak fasih berbahasa melayu/tak tau bertutur BM langsung
-bermasalah nak memahami tulisan jawi
tapi kalau ada International Islamic School bab agama tu boleh setel. tapi nanti kang komplen pulak anak tu wahabi sebab tak baca Bismilah masa fatihah,atau tak berniat usollii usollii waktu nak angkat takbir.


Bukan tak baca bismillah, tapi dibaca dgn perlahan. Bukan tak berniat tapi tak membaca usolli.


#39 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 19 July 2007 - 09:58 AM

QUOTE(ron @ Jul 19 2007, 09:24 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Bukan tak baca bismillah, tapi dibaca dgn perlahan. Bukan tak berniat tapi tak membaca usolli.


hehe kang panjang lak thread tu nanti. ada penjelasan untuk Bismillah tu sebab setau aku ada perselisihan samada Bismillah termasuk dalam fatihah ke tidak(sebaliknya pada ayat 7 dipecahkan kepada 2 ayat). bab niat tu lafaz usolli setau aku kat nusantara ni je. pernah kawan sebilik aku dulu komplen kenapa orang melayu usolli usolli sebelum solat. laugh.gif

shah81:bab sembelihan tu, betui ke aku ada sesetengah individu yang makan je KFC tu sebab anggap ia sembelihan ahli kitab? jadi boleh makan la kan.sebab sama je ahli kitab zaman Nabi(dah ubah2 kitab mereka) dengan skang ni.

#40 shah81

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 1 posts
  • Gender:Male
  • Location:KL
  • Kepakaran:tak pakar ah.
  • Freelance:Ya

Posted 19 July 2007 - 10:31 AM

QUOTE(mnajem @ Jul 19 2007, 09:58 AM) <{POST_SNAPBACK}>
hehe kang panjang lak thread tu nanti. ada penjelasan untuk Bismillah tu sebab setau aku ada perselisihan samada Bismillah termasuk dalam fatihah ke tidak(sebaliknya pada ayat 7 dipecahkan kepada 2 ayat). bab niat tu lafaz usolli setau aku kat nusantara ni je. pernah kawan sebilik aku dulu komplen kenapa orang melayu usolli usolli sebelum solat. laugh.gif

shah81:bab sembelihan tu, betui ke aku ada sesetengah individu yang makan je KFC tu sebab anggap ia sembelihan ahli kitab? jadi boleh makan la kan.sebab sama je ahli kitab zaman Nabi(dah ubah2 kitab mereka) dengan skang ni.



hmm mase kat skolah dulu ustaz aku ckp Bismillah termasuk dlm surah al-fatihah, kire ayat pertama. manakala ayat ke 7 adalah 1 ayat dan tak dipecahkan kepada dua, tetapi kekadang org baca 2 nafas sbb nafas pendek.

bab KFC tu mmg kene tanya org yg membekal ayam KFC tu. mcm KFC tmpt aku keje dulu, aku tanya pembekal ayam tu, dia kata diaorg bunuh ayam2 tu pakai gas je, takde sembelih. tapi kalo KFC dekat area2 ramai org muslim mcm birmingham ke, ada KEMUNGKINAN pembekal ayam nya ahli kitab dan sembelihan dilakukan.



#41 pixar

    Korporal

  • Ahli
  • 95 posts
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:Database, Web Programming, Operating System
  • Kepakaran:tiada kepakaran
  • Freelance:Tidak

Posted 19 July 2007 - 12:11 PM

Assalamualaikum semua,

Hehehe makin panjang topic ni. Suke aku..teringat kisah lama.hehehe

Ok..shah81..sorry for saying this. Kalau korang nak tau shah81 tu Kg dia sekarang kat Swindon,UK. Sebab mmg parent dia dah 5/6 tahun migrate sana dan dia pun duduk and study sana gak (siap dapat local rate lagi). Adik dia yang bongsu..mmg sekolah sana, mmg didikan menengah sana. So boleh tanye dia la...banyak dia tau. Kalau dia takleh jawab, dia boleh tanye mak/bapak dia smile.gif.

Pasal Berbahasa Melayu tu, sebenarnya benda ni depend. Kalau mak/bapak tak didik mmg tak reti la dia. Contoh:- kat Sweansea (tempat aku dulu), ada mamat yang mak bapak dia PR UK dan rakyat M'sia. duduk Abedeen. mak dia keje dgn RGU uni and bapak dia keje Minyak. Ni kalau budak study Abedeen mesti kenal family dia sebab family diorang ni suka tolong budak M'sia. Member aku cakap, kalau raye..umah diorang wajib...sebab banyak budi diaorang. UBack to the point, mamat ni BM dia takde masalah ..siap Longat Utara lagi sebab Kg dia kat utara perak. Mamat ni dan semua adik2 dia, lahir di Abedeen. fasih je cakap BM....but kalau dia cakap omputih..aku lak tak paham sebab bunyi William Wallest je...hehehe

Ada satu case lagi, sorang minah ni....parent duduk London....muka JAWA abis (sorry bukan nak kutuk jawa ) but Bm sepatah tak tau. aku lak naik nyampah. Bukan apa.. dia pindah Uk mase sekolah rendah .... dlm darjah 4/5 camtu. maknanya dia ada didikan formal Bm tu..but tak reti cakap...bila aku tanye...dia cakap dah lupe...sebab duduk umah...mak/bapak cakap omputih je...Bm masa ngigau je (selitkan lawak sikit). So salah sapa?? So ini membuktikan benda ni sebenarnya depend pada mak/bapak.....

pasal sembelih.....macam yang shah81 cakap tadi, ada tempat yg halal...contohnya kota ke-2 terbesar di Uk..Birm..tu tempat Paki and Bangla....so benda halal sgt mudah didapati dan dgr dgr fast food pun halal sebab ambik ayam dari muslin jugak. Lagi satu fast food jual ayam ni...chicken cottage (tul ke tak name dia..lupa dah), yg ni halal sebab owner dia Paki..so mmg target market dia halal market. Ada yang kata sembelih by ahli kitab....mmm bend ani terpulang pada individu....kalau dia nak telam..mcm2 alasan dia bagi....darurat la...apa la....so terpulang

pasal study agama lak.....sebenarnya aku rase islamic movement kat sana lagi bagus. maybe sebab diorang minority.... sungguh..banyak class percuma kepada sesiapa yg berminat nak mendalami Islam kat sana. Cam Uni aku...kitorang ada free class for Quran Arabic....untuk memahami bacaan terutama dlm solat.....seriuz...sana bagi bagus aku rasa......aku masih ingat masa diorang boikot Rebina (air tu).....ada agensi dapati Rebina tu ada 0.001% akoloh....pastu Company tu claim takde...cakap halal. Berlambak-lambak air rebina kat tong sampah.....pekedai2 tu buang semua stok yg ada..kalau kat sini...ada org melayu yg nak buang?? paling kuat pun..tunggu stock tu abis..pastu tak jual dah..heheh

Adus..letih dah rasenya...nanti kita sambung lagi......hehehhe. Lagi satu, sapa yg bujang and serius nak gi sana.....Working Holiday Visa tu mmg bagus. Ramai member yg study Jordon, Mesir pakai visa tu masuk Uk untuk carik duit sebelum balik m'sia .. ada yg masuk untuk kumpul duit gi haji. smile.gif



#42 pixar

    Korporal

  • Ahli
  • 95 posts
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:Database, Web Programming, Operating System
  • Kepakaran:tiada kepakaran
  • Freelance:Tidak

Posted 19 July 2007 - 12:12 PM

alamak terpost 2 kali lak...sorry MOD....sorry ittutor

Edited by pixar, 19 July 2007 - 12:13 PM.


#43 Nasir

    Sarjan Mejar

  • Ahli Professional
  • 256 posts
  • Gender:Male
  • Freelance:Tidak

Posted 19 July 2007 - 12:31 PM

QUOTE(mnajem @ Jul 19 2007, 09:11 AM) <{POST_SNAPBACK}>
-pengalaman melihat saudara/anak kenalan yang dok oversea;

-tak fasih berbahasa melayu/tak tau bertutur BM langsung
-bermasalah nak memahami tulisan jawi
tapi kalau ada International Islamic School bab agama tu boleh setel. tapi nanti kang komplen pulak anak tu wahabi sebab tak baca Bismilah masa fatihah,atau tak berniat usollii usollii waktu nak angkat takbir.

ehem.. smile.gif Biasala: "I sound stupid if I speak Malay..." - Sharifah Amani. biggrin.gif

#44 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 19 July 2007 - 02:49 PM

QUOTE(pixar @ Jul 19 2007, 12:11 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Adus..letih dah rasenya...nanti kita sambung lagi......hehehhe. Lagi satu, sapa yg bujang and serius nak gi sana.....Working Holiday Visa tu mmg bagus. Ramai member yg study Jordon, Mesir pakai visa tu masuk Uk untuk carik duit sebelum balik m'sia .. ada yg masuk untuk kumpul duit gi haji. smile.gif


kawan aku komplen ustaz2 ni tinggalkan keta yang diorang beli kat rumah bebudak UK,bila diorang start mula belajar balik.
betui ke. sebab bebudak yang tinggalkan kena pikir camne nak lupuskan keta tu.. kawan aku cite seolah2 budak2 yg study timur tengah ni jadi punca masalah lak huhu...

-edinburgh ok tak untuk computer sciences?

#45 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 19 July 2007 - 02:56 PM

--deleted--

Edited by mnajem, 19 July 2007 - 02:57 PM.


#46 pixar

    Korporal

  • Ahli
  • 95 posts
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:Database, Web Programming, Operating System
  • Kepakaran:tiada kepakaran
  • Freelance:Tidak

Posted 19 July 2007 - 03:16 PM

QUOTE(mnajem @ Jul 19 2007, 02:49 PM) <{POST_SNAPBACK}>
kawan aku komplen ustaz2 ni tinggalkan keta yang diorang beli kat rumah bebudak UK,bila diorang start mula belajar balik.
betui ke. sebab bebudak yang tinggalkan kena pikir camne nak lupuskan keta tu.. kawan aku cite seolah2 budak2 yg study timur tengah ni jadi punca masalah lak huhu...

-edinburgh ok tak untuk computer sciences?


Hahaha, masalah kete ni. Mmmm mmg akan jadi masalah kalau tak diuruskan dgn baik. Ok , kat sana kalau kita taknak kete tu lagi, kena anta Scrap ..kena bayar. Ada yg GBP50 ada yang kurang atau lebih. But kalau kete tu tak dianta scrap, nanti road tax mati...diorang carik lak kete tu....so leh kena saman tu....dan kalau letak tepi jalan pun....bila diorang perasan tak gerak2 and macam rosak je...diorang akan tarik anta scrap jugak....kena denda jugak. Hehehhe. But ada jugak tempat scrap yang free...tu yang kita kena carik smile.gif. So kalau kete tu atas nama member ko...mmg masalah besa. but kalau kete tu bukan name member ko but parking depan umah member ko...masalah jugak la. Hahaha

QUOTE(mnajem @ Jul 19 2007, 02:49 PM) <{POST_SNAPBACK}>
-edinburgh ok tak untuk computer sciences?


Mm tu tak sure, kena tunggu budak Scot jawab. But Uni kat sana, rating based on Research terutama yg Postgraduate. Contoh Uni aku dulu (Swansea) top 5 dalam 3D modeling, rendering and Computer Graphics. So kalau nak study sana, for postgraduate....kena tau apa yg kina nak buat..baru carik top ni dlm bidang tu. Tak semestinya Uni lama or ternama bagus dlm semua bidang smile.gif

Edited by pixar, 19 July 2007 - 03:18 PM.


#47 nixk

    Kapten

  • Ahli
  • 1,530 posts
  • Gender:Male
  • Location:belakang anda
  • Interests:p&c
  • Kepakaran:Bermadah helah dalam puisi cinta luka
  • Freelance:Tidak

Posted 19 July 2007 - 03:41 PM

QUOTE(pixar @ Jul 19 2007, 03:16 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Mm tu tak sure, kena tunggu budak Scot jawab. But Uni kat sana, rating based on Research terutama yg Postgraduate. Contoh Uni aku dulu (Swansea) top 5 dalam 3D modeling, rendering and Computer Graphics. So kalau nak study sana, for postgraduate....kena tau apa yg kina nak buat..baru carik top ni dlm bidang tu. Tak semestinya Uni lama or ternama bagus dlm semua bidang smile.gif

yang aku tau, ramai lecturer pi edinburgh tu duk amik A.I. Maybe univ dia mmg tersohor dgn A.I kot.

#48 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 19 July 2007 - 04:49 PM

QUOTE(nixk @ Jul 19 2007, 03:41 PM) <{POST_SNAPBACK}>
yang aku tau, ramai lecturer pi edinburgh tu duk amik A.I. Maybe univ dia mmg tersohor dgn A.I kot.


Erm mungkin gak tu. ada sorang lect yg aku kenal pun ex-Edinburgh,buat phd. dulu dia keje mimos. concentrate on NLP(agaknya),Language stuffs.masa M.Sc dia buat kat UKM dalam AI.

nampak gaya Loughborough gak yang ramai orang buat dalam network nih... satu lagi lect yg aku kenal wat AI kat Strathclyde <=== susah nak eja laugh.gif

Edited by mnajem, 19 July 2007 - 04:50 PM.


#49 pixar

    Korporal

  • Ahli
  • 95 posts
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:Database, Web Programming, Operating System
  • Kepakaran:tiada kepakaran
  • Freelance:Tidak

Posted 19 July 2007 - 05:25 PM

QUOTE(mnajem @ Jul 19 2007, 04:49 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Erm mungkin gak tu. ada sorang lect yg aku kenal pun ex-Edinburgh,buat phd. dulu dia keje mimos. concentrate on NLP(agaknya),Language stuffs.masa M.Sc dia buat kat UKM dalam AI.

nampak gaya Loughborough gak yang ramai orang buat dalam network nih... satu lagi lect yg aku kenal wat AI kat Strathclyde <=== susah nak eja laugh.gif


pergh..bro nak baut AI? power power. Scot aaaa. Aku pun kalau nak gi balik...nak gi Scot la....tempat cantik.

Ada yang cakap kalau Network Security buat kat Uni Of Glamorgan. But tak sure la betul2 ke tak. Hehehe

#50 shah81

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 1 posts
  • Gender:Male
  • Location:KL
  • Kepakaran:tak pakar ah.
  • Freelance:Ya

Posted 19 July 2007 - 05:31 PM

QUOTE(pixar @ Jul 19 2007, 12:11 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Adus..letih dah rasenya...nanti kita sambung lagi......hehehhe. Lagi satu, sapa yg bujang and serius nak gi sana.....Working Holiday Visa tu mmg bagus. Ramai member yg study Jordon, Mesir pakai visa tu masuk Uk untuk carik duit sebelum balik m'sia .. ada yg masuk untuk kumpul duit gi haji. smile.gif


ada sesetengah tu terus kerja kat UK tak mo balik sambung blaja. aku tanya la kenapa dia taknak balik abis kan stadi. dia ckp, pasal kalo abis ngaji pun balik mesia tak ada kerja yg lumayan gaji nya utk kelulusan dia tu(which I think its not so true), stakat ustaz dgn imam je (kan ke lumayan tu bile ke akhirat nnt). tp tu la hakikat, ada jugak yg mcm ni, terus sambung keje kat sana company shipping malaysia di UK.


kalo A.I kat edinburgh, kalo IT Security lak try tgk Glamorgan kat wales. pasal salah sorang bos besar company security negara kite amik master kat situ la. hehehe.. smile.gif





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users