Jump to content


Kereta Apa Yang Terbaik?


107 replies to this topic

#1 amaida

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 10 posts
  • Location:TPM, Bukit Jalil
  • Kepakaran:Programming PHP & MySQL
  • Freelance:Ya

Posted 05 August 2007 - 11:06 AM

kawan-kawan semua,

aku tengah usha2 cari kete kecil,.. ala cam kancil, viva, sutera dan lain2 untuk kegunaan isteri ku pergi kerja....

bulan depan dia dapat lesen, kalu aku bagi kete besar yang aku beli 2 bulan lepas, ish cam tak berapa caya sangat perempuan bawak kete ni...ahaks... sebab tu la aku ingat nak cari sebuah lagi.. khas untuk dia..

ada tak cadangan2 yang munasabah dan praktikal... dari segi harga, dari segi penjimatan minyak, ketahanan dan accesori kete...

ok, itu sahaja...


thanks semua.

#2 mbek

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 785 posts
  • Gender:Male
  • Location:muwo
  • Interests:hehehehee
  • Kepakaran:Web Development (perl+php+mysql...)
  • Freelance:Ya

Posted 05 August 2007 - 11:28 AM

kancil ok, lasak. kalau nak cun skit angkat MyVi la.

#3 amaida

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 10 posts
  • Location:TPM, Bukit Jalil
  • Kepakaran:Programming PHP & MySQL
  • Freelance:Ya

Posted 05 August 2007 - 11:30 AM

umm, aku ada cadang viva,.. tapi wife aku cakap kalu boleh nak kete luar negara.. huh dry.gif

kancil dah ada dah, tapi dah bagi kat ayah... kete buatan kia ok ker? atau ada ke buatan2 lain selain dari protong atau produa dan mungkin last choise is viva la...

#4 Mr Hulk

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 633 posts
  • Gender:Male
  • Location:Skudai , Johor
  • Interests:Pretty girls!
  • Kepakaran:ASP.NET, VB.Net
  • Freelance:Tidak

Posted 05 August 2007 - 11:40 AM

aku cadang mini cooper...kereta kecik, sesuai untuk perempuan. senang nak parking. laugh.gif


celebriti pun suka pakai kereta nie.tak caya? tengok gambar kat bawah.



Edited by Mr Hulk, 05 August 2007 - 11:45 AM.


#5 kevler

    Kapten

  • Ahli
  • 2,124 posts
  • Interests:surfing
  • Kepakaran:Mac OS X , HP-UX , Solaris , Linux
  • Freelance:Tidak

Posted 05 August 2007 - 11:40 AM

yaris,jazz,naza sutera,kia picanto

#6 rizal

    Mejar

  • Core
  • 2,904 posts
  • Gender:Male
  • Location:Riyadh,Saudi Arabia
  • Kepakaran:Networking, System,Network Administration, Network Management
  • Freelance:Tidak

Posted 05 August 2007 - 12:00 PM

korean car -- generally fuel consumption tak efficient.
Viva ok la kot kata nak jimat dry.gif

#7 amaida

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 10 posts
  • Location:TPM, Bukit Jalil
  • Kepakaran:Programming PHP & MySQL
  • Freelance:Ya

Posted 05 August 2007 - 12:11 PM

semalam gi giant kelana jaya.. kebetulan ada pameran kete kat situ dan yang bestnya kete mr.bean pun ada..

dari jauh aku dah nampak kete mr.bean tu, pahtu aku cakap kat dia nak beli kete ni, jom kita gi tengok dan test.. (kete mr.bean, masa tu dia tak perasan sebab terlindung dengan kete lain)... dengan muka dan riak wajah gembira... bila sampai je dan tengok kete mr.bean... terus cancel... laugh.gif laugh.gif kete lain semua tak nak tengok... biggrin.gif

viva ek... um, cam best je .. harga dia berapa ek? bulan2 murah ke? biggrin.gif

#8 sharuzzaman

    Leftenan

  • Ahli Professional
  • 1,370 posts
  • Gender:Male
  • Location:Perak
  • Interests:Elektronik dan Perisian Bebas (GPL)
  • Kepakaran:Linux, Open Source, Training, OpenOffice, Network, Hardware
  • Freelance:Ya

Posted 05 August 2007 - 03:25 PM

AE86 Trueno smile.gif

#9 nixk

    Kapten

  • Ahli
  • 1,530 posts
  • Gender:Male
  • Location:belakang anda
  • Interests:p&c
  • Kepakaran:Bermadah helah dalam puisi cinta luka
  • Freelance:Tidak

Posted 05 August 2007 - 04:15 PM

QUOTE(kevler @ Aug 5 2007, 11:40 AM) <{POST_SNAPBACK}>
yaris,jazz,naza sutera,kia picanto

Aku pengalaman guna Kia picanto.dah jual dah pun n angkat MYVI sbb tak tahan minyak.Pakai myvi,rasa cam minyak jimat giler compare ngan picanto.menderita pakai kereta picanto.x recommend pd kawan2.

Kawan aku ada sorang pakai kereta chevolet aveo,best.minyak pun jimat,katanya.hehe...

p/s: kalau kereta korea bro rizal kata fuel assumption dia tinggi,tp nixk rasa chevolet aveo ni terkecuali kot,based on my friend experience.

Edited by nixk, 05 August 2007 - 04:15 PM.


#10 therion

    Kapten

  • Pengendali
  • 1,978 posts
  • Gender:Male
  • Location:Alor Setar
  • Freelance:Tidak

Posted 05 August 2007 - 07:31 PM

QUOTE(nixk @ Aug 5 2007, 04:15 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Aku pengalaman guna Kia picanto.dah jual dah pun n angkat MYVI sbb tak tahan minyak.Pakai myvi,rasa cam minyak jimat giler compare ngan picanto.menderita pakai kereta picanto.x recommend pd kawan2.

Kawan aku ada sorang pakai kereta chevolet aveo,best.minyak pun jimat,katanya.hehe...

p/s: kalau kereta korea bro rizal kata fuel assumption dia tinggi,tp nixk rasa chevolet aveo ni terkecuali kot,based on my friend experience.


Chevy bukan korea kot? tongue.gif

#11 nixk

    Kapten

  • Ahli
  • 1,530 posts
  • Gender:Male
  • Location:belakang anda
  • Interests:p&c
  • Kepakaran:Bermadah helah dalam puisi cinta luka
  • Freelance:Tidak

Posted 05 August 2007 - 08:02 PM

QUOTE(therion @ Aug 5 2007, 07:31 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Chevy bukan korea kot? tongue.gif

ntah..abg aku ckp kete korea hari tu.tapi setahu aku pun dia bukan dari korea.tapi abg aku berkeras kata tu kete korea.which one nih?adeh.

#12 sik tauk

    Pegawai Waran 2

  • Ahli Professional
  • 416 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuching/Puchong
  • Interests:self-defence i.e. style-free (street) fighting, creative-writing, agro-industries (farming, breeding).
  • Kepakaran:Oracle database/apps server; UNIX/Linux; IT Project Management
  • Freelance:Ya

Posted 06 August 2007 - 12:26 AM

QUOTE(nixk @ Aug 5 2007, 08:02 PM) <{POST_SNAPBACK}>
ntah..abg aku ckp kete korea hari tu.tapi setahu aku pun dia bukan dari korea.tapi abg aku berkeras kata tu kete korea.which one nih?adeh.

Chevrolet is a French word, it is a brand of Uncle Sam's General Motor Company. Click here. <<--

#13 ranjau

    Korporal

  • Ahli Biasa
  • 52 posts
  • Gender:Male
  • Location:Subang Jaya
  • Kepakaran:makan tidooo
  • Freelance:Tidak

Posted 06 August 2007 - 03:19 AM

QUOTE(sik tauk @ Aug 6 2007, 12:26 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Chevrolet is a French word, it is a brand of Uncle Sam's General Motor Company. Click here. <<--


Bagi jer kereta kancil... or kelisa

rasanya dua2 nie jimat minyak ... Mivi ok gak ... tapi kalau terkial2 lagi bawka kereta
jgn lah bagi myvi ... tak sesuai rasanya .. maybe kelisa is the best option...

kalau nak luar negaranya kereta ...
aku suggest .... subaru impreza ... tongue.gif

#14 akram

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 458 posts
  • Gender:Male
  • Location:Packets
  • Interests:Computers Enthusiasts, Cars, Photography [NEW] ... and PlayStation :P
  • Kepakaran:pakar tulis blog sendiri dan baca blog orang lain, pakar offtopic :P
  • Freelance:Ya

Posted 06 August 2007 - 07:21 AM

QUOTE(rizal @ Aug 5 2007, 12:00 PM) <{POST_SNAPBACK}>
korean car -- generally fuel consumption tak efficient.
Viva ok la kot kata nak jimat dry.gif


bro, my wife baru je beli getz, so far ok la. it's a korean car, tapi pernah dapat the best car award gak la. getz antara kereta terbaik dalam korean car, tapi ni getz inokom la, pasang kat malaysia, KIA? tak payah la.

chevvy bukan korean, chevvy ni american, dia under GM general motors, kalau korang rajin tengok channel 78, korang akan tau.

Savvy lite je, ye proton ni su*k skit tapi murah dan savvy penah dapat anugerah keta paling save minyak oleh Malaysian Books Of Records (sejauh mana kebenaran, tatau la).

smile.gif

Edited by akram, 06 August 2007 - 07:24 AM.


#15 obelicks

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,453 posts
  • Gender:Male
  • Freelance:Ya

Posted 06 August 2007 - 08:49 AM

Proton Satria Neo ok dak biggrin.gif

Viva tuh cam aluminium coill je.. cuba ketuk pintu dia biggrin.gif aku tak rekomen la kalau nak ambik
kalau nak ambik perodua ambik myvi la.. comel je

Kalau Naza.. naza bestari pun ok kot.. (peugeot 206 tu)
Getz, ka atoz

Kalau ada duit lebih ambik jaz atau yaris biggrin.gif

kalau ada banyak banyak lagi dui ambik BMW smart biggrin.gif


Edited by obelicks, 06 August 2007 - 08:50 AM.


#16 cIpUt

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 401 posts
  • Gender:Male
  • Location:N17, White Hart Lane
  • Interests:membaca dan terus membaca....
  • Freelance:Tidak

Posted 06 August 2007 - 09:00 AM

suzuki swift.

fun to drive
handling superb:D

#17 obelicks

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,453 posts
  • Gender:Male
  • Freelance:Ya

Posted 06 August 2007 - 09:02 AM

QUOTE(cIpUt @ Aug 6 2007, 09:00 AM) <{POST_SNAPBACK}>
suzuki swift.

fun to drive
handling superb:D


Haah lupe Swift pun menarik juga smile.gif


#18 root

    Kapten

  • Ahli Professional
  • 2,093 posts
  • Gender:Male
  • Location:Perantauan Jalur Lebar Tanpa Wayar.
  • Interests:Komputer dan membaca
  • Kepakaran:./configure && make && make install
  • Freelance:Tidak

Posted 06 August 2007 - 11:39 AM

QUOTE(sharuzzaman @ Aug 5 2007, 03:25 PM) <{POST_SNAPBACK}>
AE86 Trueno smile.gif


Ini tak boleh jadi nih. Nanti si isteri lebih hebat teknik pemanduan pulak. Tiap-tiap bulan tukar tayar sebab cepat habis bunga dek 'melibas/drift' smile.gif

Nak mengarut lagi, ambik je 'Camaro' Transformers tu. Gerenti tak dak orang yang berani nak buli smile.gif.

Bebalik topik asal. Saya pun cadangkan MyVii, kurang masalah dan kurang hisap bahan api. Atau anda boleh berubah rasa dengan Nissan AD Resort Wagon. Ruang yang lapang dan sesuai untuk shopping musin mega/merdeka sales ini smile.gif.

#19 cyrus

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 615 posts
  • Gender:Female
  • Location:seghomban-kolumpo-baling
  • Freelance:Tidak

Posted 06 August 2007 - 05:39 PM

sebona eh, brp bajet bro amaida ni.. brp mampu nak byr tiap² bulan?
sbb aku baca, jap cam tak kisah keta mahal.. jap tanya jimat minyak & murah ke byr bulan²..
aku kompius ni.. kompius ni aku.. ni aku kompius.. eissh..
tongue.gif biggrin.gif

tp kalo aku lak, aku cadangkan Swift atau Getz atau MyVi..

#20 mojacoz

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 617 posts
  • Gender:Male
  • Location:here...there...everywhere.....
  • Interests:tido, tido &amp; tido lagi
  • Kepakaran:Menanam pokok² dan tido di dlm bilik server
  • Freelance:Ya

Posted 06 August 2007 - 06:00 PM

kereta mayat biggrin.gif

beli mini cooper je, pastu modified gegila. baru la cam italian job biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif

Note:
dulu ari² aku togok coke ngan harapan tin coke aku akan menyanyi kata aku menang mini cooper. last² budak tgh lepak kat spital yg dpt ngan beli seketul coke je. temper betul dry.gif

Edited by mojacoz, 06 August 2007 - 06:03 PM.


#21 cyrus

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 615 posts
  • Gender:Female
  • Location:seghomban-kolumpo-baling
  • Freelance:Tidak

Posted 06 August 2007 - 06:30 PM

QUOTE(mojacoz @ Aug 6 2007, 06:00 PM) <{POST_SNAPBACK}>
kereta mayat biggrin.gif

beli mini cooper je, pastu modified gegila. baru la cam italian job biggrin.gif

Note:
dulu ari² aku togok coke ngan harapan tin coke aku akan menyanyi kata aku menang mini cooper. last² budak tgh lepak kat spital yg dpt ngan beli seketul coke je. temper betul dry.gif

dah rezeki bdk tu bro.. redha je la.. heheh.. biggrin.gif

#22 sik tauk

    Pegawai Waran 2

  • Ahli Professional
  • 416 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuching/Puchong
  • Interests:self-defence i.e. style-free (street) fighting, creative-writing, agro-industries (farming, breeding).
  • Kepakaran:Oracle database/apps server; UNIX/Linux; IT Project Management
  • Freelance:Ya

Posted 06 August 2007 - 07:40 PM

Aku recommend Perodua Myvi 1.3 Auto. Tentu sesuai untuk pengendalian mudah dan perjalanan selesa si isteri...

ehem... I just have bought one for my wife... smile.gif

#23 HangPC2

    Kadet

  • Ahli
  • 22 posts
  • Gender:Male
  • Location:MAREESHIA
  • Kepakaran:Hardware
  • Freelance:Ya

Posted 06 August 2007 - 09:19 PM

kalau nak kereta kecik macam kancil baik ambik Savvy sebab dah terbukti berkualiti dan selamat...

#24 amaida

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 10 posts
  • Location:TPM, Bukit Jalil
  • Kepakaran:Programming PHP & MySQL
  • Freelance:Ya

Posted 06 August 2007 - 09:54 PM

umm, budget bawah RM400 sebulan kot... tapi ada gak usha2 viva, myvi... semuanya RM400 ke atas.. ish ish.. baru usha... belum tanya lagi... biggrin.gif

masih lagi buat perbandingan.. terima kasih yang bagi cadangan...

#25 cyrus

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 615 posts
  • Gender:Female
  • Location:seghomban-kolumpo-baling
  • Freelance:Tidak

Posted 07 August 2007 - 08:43 AM

QUOTE(amaida @ Aug 6 2007, 09:54 PM) <{POST_SNAPBACK}>
umm, budget bawah RM400 sebulan kot... tapi ada gak usha2 viva, myvi... semuanya RM400 ke atas.. ish ish.. baru usha... belum tanya lagi... biggrin.gif

masih lagi buat perbandingan.. terima kasih yang bagi cadangan...

klu camtu, the best car 4 ur wife should be kancil laaaaa... kuikui..

ish, nanti aku pun nak request keta kat husband la.. tongue.gif

#26 obelicks

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,453 posts
  • Gender:Male
  • Freelance:Ya

Posted 07 August 2007 - 08:54 AM

QUOTE(cyrus @ Aug 7 2007, 08:43 AM) <{POST_SNAPBACK}>
klu camtu, the best car 4 ur wife should be kancil laaaaa... kuikui..

ish, nanti aku pun nak request keta kat husband la.. tongue.gif


Isk ada pulak kancil..
Ni sayangkan duit ke sayangkan isteri biggrin.gif

Kalau sayangkan isteri tu bagi la kereta yang besar bagi dia konpiden cam storm ka hilux ke..
biggrin.gif orang pun takda la nak langar..
kereta kecik2 nih less konpiden la.. lagi body cam alluminium coil je atau tin milo..

kekeke smile.gif

Amaida ko pakai kereta apa.. naper ko risau bini ko bawak kete tuh payah sangat ke? biggrin.gif




#27 cyrus

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 615 posts
  • Gender:Female
  • Location:seghomban-kolumpo-baling
  • Freelance:Tidak

Posted 07 August 2007 - 09:25 AM

QUOTE(obelicks @ Aug 7 2007, 08:54 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Isk ada pulak kancil..
Ni sayangkan duit ke sayangkan isteri biggrin.gif

Kalau sayangkan isteri tu bagi la kereta yang besar bagi dia konpiden cam storm ka hilux ke..
biggrin.gif orang pun takda la nak langar..
kereta kecik2 nih less konpiden la.. lagi body cam alluminium coil je atau tin milo..

kekeke smile.gif

Amaida ko pakai kereta apa.. naper ko risau bini ko bawak kete tuh payah sangat ke? biggrin.gif

dah tu, bro amaida sndri kata bajet bwh rm400.. itu je la yg ada..
storm? hahaha, takut dia yg terlanggar org nanti.. tongue.gif

#28 juan pablo

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 522 posts
  • Gender:Male
  • Location:sEgAmAT---->jAy bEE
  • Interests:extreem sport
  • Kepakaran:huh! nope!
  • Freelance:Tidak

Posted 07 August 2007 - 09:34 AM

sekarang nie savy ader wat promotion...sempena 50 thn merdeka...bulan2 RM 350 kalu tak silap...ok ape.. wink.gif

#29 ed_thix

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 273 posts
  • Gender:Male
  • Location:Somewhere on the net..
  • Freelance:Tidak

Posted 07 August 2007 - 09:35 AM

storm, elakkan, nak pikap ok try nissan frontier (nissan after sales service bagus, satisfaction guaranteed), tak pun nak pakai lama sikit pakai isuzu dmax hahahaha

anyway klu nak 4x4 second, try carik isuzu trooper (probably dalam 18K-25K) yang 2.8 heheh tapi asap diesel masyuk habis laugh.gif

#30 f00f_bug

    Kadet

  • Ahli Professional
  • 10 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Chatting, Googling, Lepak Minuming
  • Freelance:Tidak

Posted 07 August 2007 - 09:37 AM

QUOTE(akram @ Aug 6 2007, 07:21 AM) <{POST_SNAPBACK}>
chevvy bukan korean, chevvy ni american, dia under GM general motors, kalau korang rajin tengok channel 78, korang akan tau.

http://en.wikipedia.org/wiki/Chevrolet_Aveo

Chevy= Produced by GM = American

Aveo= Manufactured by GM Daewoo and based on the Daewoo Kalos. = Korean

"GM Daewoo Auto & Technology (GM Daewoo or GMDAT) was first established as National Motor in 1937 in Bupyeong-gu, Incheon, South Korea."

So, Chevy Aveo == Korean Car || Chevy Aveo == American Car? biggrin.gif

#31 amaida

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 10 posts
  • Location:TPM, Bukit Jalil
  • Kepakaran:Programming PHP & MySQL
  • Freelance:Ya

Posted 07 August 2007 - 11:06 AM

umm pakai kete kia spektra. cam tak confident je nak bagi dia bawak... terutama sekali kat tol sunway tu.. .ish ish.. sad.gif

ingat nak usha Atos.. ok tak Atos?



#32 obelicks

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,453 posts
  • Gender:Male
  • Freelance:Ya

Posted 07 August 2007 - 11:28 AM

QUOTE(amaida @ Aug 7 2007, 11:06 AM) <{POST_SNAPBACK}>
ingat nak usha Atos.. ok tak Atos?


Atos dalam bahasa jawa maksudnye keras biggrin.gif
ok kot kalau ko orang jawa
hahaha biggrin.gif

tapi atoz kan dapat anugerah apa ntah..



#33 cyrus

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 615 posts
  • Gender:Female
  • Location:seghomban-kolumpo-baling
  • Freelance:Tidak

Posted 07 August 2007 - 11:30 AM

QUOTE(amaida @ Aug 7 2007, 11:06 AM) <{POST_SNAPBACK}>
umm pakai kete kia spektra. cam tak confident je nak bagi dia bawak... terutama sekali kat tol sunway tu.. .ish ish.. sad.gif

ingat nak usha Atos.. ok tak Atos?

oooh, kia spektra.. aku pun pakai keta tu.. ok je, bulih la org p'puan guna keta tu.. cuma dia tonggek skit so kena hati² time undur la.. tp kalo dah ada reverse alarm, no hal je.. aku nye keta xde.. heheh..

atos ok.. kalo mmg ur wife tak minat keta local, atos mmg dah ngam utk dia.. nak parking pun senang.. tp skrg yg ada under innokom la..

getz je la bro.. kak long aku bwk getz, mmg ok..

#34 Nasir

    Sarjan Mejar

  • Ahli Professional
  • 256 posts
  • Gender:Male
  • Freelance:Tidak

Posted 07 August 2007 - 11:33 AM

QUOTE(obelicks @ Aug 7 2007, 11:28 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Atos dalam bahasa jawa maksudnye keras biggrin.gif
ok kot kalau ko orang jawa
hahaha biggrin.gif

tapi atoz kan dapat anugerah apa ntah..

Tapi yang pasti, Atos bukan produk yang datang dari Tanah Jawa la, bro. biggrin.gif

BTW, Kenari tak OK ke bro? Aku pakai 3 tahun dulu ok je dari segi fuel consumption. Rugged, stylish. Myvi lagi murah dari Kenari skang ni.

#35 Helmi 0mar

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 553 posts
  • Gender:Male
  • Location:shah alam
  • Interests:tgk tv
  • Kepakaran:ym
  • Freelance:Tidak

Posted 07 August 2007 - 11:36 AM

QUOTE(amaida @ Aug 7 2007, 11:06 AM) <{POST_SNAPBACK}>
umm pakai kete kia spektra. cam tak confident je nak bagi dia bawak... terutama sekali kat tol sunway tu.. .ish ish.. sad.gif

ingat nak usha Atos.. ok tak Atos?

atoz ok tp 2nd value teruk skit..
kalu ko prefer keta kompak tp feel luas, better amik kenari..
dari segi look, atoz & kenari tak byk beza, sama2 tinggi..
tp dr segi performance, bg aku, sedap bawa kenari..
fc pun ok..
kenari dohc, atoz sohc.

aku sokong kenari sbb aku pakai kenari.. haha.. biggrin.gif
tp aku penah bawak atoz kak ipar aku, so kalu compare dua model tu, imho, better kenari..
even kak ipar aku tu pun mcm menyesal beli atoz bila dia try bw kenari aku.. biggrin.gif
dia beli atoz awal sket dari kenari aku..

aku vote for kenari / kelisa.. tp kalu ko tinggi, amik kenari laa.. syok ooo..
pandangan berbeza.. rasa luas je dunia.. biggrin.gif

p/s: kenari tu wife aku punya.. tongue.gif aku cuma ada honda je..

#36 Jagermeist_

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 997 posts
  • Gender:Male
  • Location:middle earth
  • Interests:rugby,paintball,golf,WTF TKD tournament<br />
  • Kepakaran:IT Governance BS1799-COBIT-HIPAA-Sarbanes Oxley-BNM GPIS 1,Security Assessment,Compliance,Snort
  • Freelance:Tidak

Posted 07 August 2007 - 11:42 AM

QUOTE(ed_thix @ Aug 7 2007, 09:35 AM) <{POST_SNAPBACK}>
storm, elakkan, nak pikap ok try nissan frontier (nissan after sales service bagus, satisfaction guaranteed), tak pun nak pakai lama sikit pakai isuzu dmax hahahaha

anyway klu nak 4x4 second, try carik isuzu trooper (probably dalam 18K-25K) yang 2.8 heheh tapi asap diesel masyuk habis laugh.gif


How about the latest Ford TdCI. Dah pegi tengok,looks tough as stell,tapi x test drive.
Pickup truck ni mmg sesuai digunakan di KL,pasal KL asyik bajir.
The design pun mmg mcm Ford F-150,looks tough,build tough.
Mmg styling, Japs models like Hilux nampak cun,but when it comes to safety and durability, Ford beats it.

Bagi aku,kereta yg hanya cun,tapi kurang dari segi safety...Style without Substance.

Most Malaysian prefer Japanese car,tapi bukan kerana Jap cars are better and longer lasting,its just a matter of perception. Perception dictates 2nd hand value kereta... Continental vs Japs.

Although the Japs may have become the 'Big 3',tapi IMHO,their cars have not yet match the 'eliteness' of European marques. Nothing Toyota or Honda or Nissan or Mitsu produces comes close to a Merc. Japs designs are NOT original,but a patch-up work of European marques.

Ma 50cents.

#37 root

    Kapten

  • Ahli Professional
  • 2,093 posts
  • Gender:Male
  • Location:Perantauan Jalur Lebar Tanpa Wayar.
  • Interests:Komputer dan membaca
  • Kepakaran:./configure && make && make install
  • Freelance:Tidak

Posted 07 August 2007 - 12:08 PM

QUOTE(Jagermeist @ Aug 7 2007, 11:42 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Although the Japs may have become the 'Big 3',tapi IMHO,their cars have not yet match the 'eliteness' of European marques. Nothing Toyota or Honda or Nissan or Mitsu produces comes close to a Merc. Japs designs are NOT original,but a patch-up work of European marques.


Dari pandangan seorang sahabat saya yang pernah merantau dan jauh perjalananya, mengatakan yang kereta Toyota dinilai tinggi oleh pengguna-pengguna di Eropah. Disana, Mercedes adalah kete biasa saja. Teksi sana pun pakai mata kacang/belalang. Kalau nak keselesaan dan prestij, Audi adalah berada tempat pertama.

Saya rasa, lebih baik beli/guna kereta yang praktikal dengan keadaan sekeliling. Kalau kawasan selalu banjir, 4WD memang sesuai sama sekali. Kalau kawasan jalan selalu sesak, kete kecil + gear atomatik sangat lah sesuai. Kalau nak jalan jauh, belilah Audi ke, Alfa Romeo ke, Volvo... keletihan memandu dapat dikurangkan. Kalau ada anak ramai, ambiklah MPV seperti, Innova atau mungkin Wish.

Sekadar pendapat saja.

#38 akram

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 458 posts
  • Gender:Male
  • Location:Packets
  • Interests:Computers Enthusiasts, Cars, Photography [NEW] ... and PlayStation :P
  • Kepakaran:pakar tulis blog sendiri dan baca blog orang lain, pakar offtopic :P
  • Freelance:Ya

Posted 07 August 2007 - 12:12 PM

hehe, best gak layan 4x4 kan, ingat ada rezeki nak beli 4x4 sebijik la, second hand pun ok. pak guard rumah aku x bleh nak clamp tayar suka2 ati dia dah, hehe.

beli keta malaysia ni, cam myvi ke kenari ke ape ke, memang harga murah, tapi bila pi kat interest, fuhh, tinggi, paling rendah bleh pi 3.8% kot, tengok bank. tapi keta import, cam getz ke (Walaupun inokom) interest dia rendah dalam 2.5% bleh dapat. getz wife aku rega 55k, loan 50k, interest 2.55% 9 taun, bulan 570, huuuu. myvi bapak aku bulan2 600+ sebab dia buat 7 taun dan interest dia 3.8% tak silap.

#39 cyrus

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 615 posts
  • Gender:Female
  • Location:seghomban-kolumpo-baling
  • Freelance:Tidak

Posted 07 August 2007 - 12:15 PM

tapi abg²/adik² (akak²?) smua.. bro amaida ni nak beli keta utk wife dia yg baru berjinak² nak membawak keta di bandaraya kuala lumpur ni dan mengambil kira ia adalah 2nd car & jugak bajet bro amaida yg kalo boleh di sekitar RM400 sajaaaa...

ternyata merc & audi tidak boleh masuk dlm ini cerita..

huhu... tongue.gif biggrin.gif

#40 root

    Kapten

  • Ahli Professional
  • 2,093 posts
  • Gender:Male
  • Location:Perantauan Jalur Lebar Tanpa Wayar.
  • Interests:Komputer dan membaca
  • Kepakaran:./configure && make && make install
  • Freelance:Tidak

Posted 07 August 2007 - 12:20 PM

Ala, Merc 2nd dulu-dulu pun murah jugak ... tengok Motor Trader tengok.

#41 sQew

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,120 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:Tengok TV
  • Kepakaran:Data Management Services
  • Freelance:Ya

Posted 07 August 2007 - 12:20 PM


So if you dah baget under RM400 go for Savvy or Myvi je la. Too bad kalau still ada kelisa i would recommend kelisa instead of viva. Last week bosan tak tau nak buat apa aku test drive swift kat PJ, a very good car. handling dia bagus and superb - recommended kalau u add extra 300 to 400 on your mthly installment.

Kalau korean car tu mmg not recommended, bagi aku korean car compared with Malaysian car tak jauh beza but their car dah dapat dijual all over the world. Chevy to mmg korean car, GM take over daewoo masa daewoo lost and here in malaysia daewoo punya model badge as chevy and not bad dia punya sales.

So if you had rm400 baget go for savvy or produa myvi/viva. Sekarang ni pun byk promotion merdeka so its a good time to buy a car. Takpun kalau nak cuba jadi generasi pertama proton gen2 sedan apa salahnya.

#42 Helmi 0mar

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 553 posts
  • Gender:Male
  • Location:shah alam
  • Interests:tgk tv
  • Kepakaran:ym
  • Freelance:Tidak

Posted 07 August 2007 - 12:21 PM

QUOTE(akram @ Aug 7 2007, 12:12 PM) <{POST_SNAPBACK}>
hehe, best gak layan 4x4 kan, ingat ada rezeki nak beli 4x4 sebijik la, second hand pun ok. pak guard rumah aku x bleh nak clamp tayar suka2 ati dia dah, hehe.

sebut pasal 4x4 nih, kita tunggu salah sorang otai2 network ittutor kita nih yg pakai 4x4 bg komen.. best tak dia guna 4x4 dia tuu..
nak best lg amik yg diesel, minyak murah ooo (tp road tax la mahal)..

#43 obelicks

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,453 posts
  • Gender:Male
  • Freelance:Ya

Posted 07 August 2007 - 12:50 PM

tol apa la sangat ko beli je smart tag kan ada promosi


Ambik iswara?
Kereta kecik2 nih tengok gak kalau ringan sangat bahaya gak kang terbabas melayan..

Tgk la cara dia driving arnab ke kura-kura..
pemandu bahaya perempuan (bukan nak kata semua la)
biasanya ada 2 type driver 1 nih arnab laju tak kira redah je.. satu lagi jenis kura-kura slow je bwk masuk lane slow je.. dedua tetap membahayakan penguna lain biggrin.gif


QUOTE(root @ Aug 7 2007, 12:20 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Ala, Merc 2nd dulu-dulu pun murah jugak ... tengok Motor Trader tengok.


haah beli la 2nd punya kan masih belajar kekeke
cuma satu la 2nd nih kalu rosak berasap gak maintenance biggrin.gif
tu orang prefer kereta baru ada waranty

Edited by obelicks, 07 August 2007 - 12:51 PM.


#44 cyrus

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 615 posts
  • Gender:Female
  • Location:seghomban-kolumpo-baling
  • Freelance:Tidak

Posted 07 August 2007 - 12:55 PM

QUOTE(obelicks @ Aug 7 2007, 12:50 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Tgk la cara dia driving arnab ke kura-kura..
pemandu bahaya perempuan (bukan nak kata semua la)
biasanya ada 2 type driver 1 nih arnab laju tak kira redah je.. satu lagi jenis kura-kura slow je bwk masuk lane slow je.. dedua tetap membahayakan penguna lain biggrin.gif

aku slalu stay lane tgh je so aku tak termasuk list tu la kan.. yg slow pun tak, yg laju pun tak.. heheh..
sama je la pemandu lelaki pun.. dry.gif

#45 ed_thix

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 273 posts
  • Gender:Male
  • Location:Somewhere on the net..
  • Freelance:Tidak

Posted 07 August 2007 - 01:30 PM

QUOTE
How about the latest Ford TdCI. Dah pegi tengok,looks tough as stell,tapi x test drive.
Pickup truck ni mmg sesuai digunakan di KL,pasal KL asyik bajir.
The design pun mmg mcm Ford F-150,looks tough,build tough.
Mmg styling, Japs models like Hilux nampak cun,but when it comes to safety and durability, Ford beats it.

Bagi aku,kereta yg hanya cun,tapi kurang dari segi safety...Style without Substance.

Most Malaysian prefer Japanese car,tapi bukan kerana Jap cars are better and longer lasting,its just a matter of perception. Perception dictates 2nd hand value kereta... Continental vs Japs.

Although the Japs may have become the 'Big 3',tapi IMHO,their cars have not yet match the 'eliteness' of European marques. Nothing Toyota or Honda or Nissan or Mitsu produces comes close to a Merc. Japs designs are NOT original,but a patch-up work of European marques.

Ma 50cents.


ford ranger tu cam mazda fighter, spare parts sama (ikut member aku mekanik 4x4) , ikutkan ford ranger baru ni 2 x 5 cam pikap japs jugak (real experience), tapi hilux baru pun bukan best sangat (tak keras, klu dulu punya hilux (nak lagi 2 pintu) banyak contractor/timber comp suka beli sebab tahan masuk hutan sana sini pegi site) .. even mitsu punya truck baru tu pun takat engine je, honestly pikap new generations ni dah tak se"keras" zaman 80s/90s, semua buat utk urban driving

not sure about kl, tapi negeri aku memang sesuai sangat 4x4, jalan tak best, banyak bukit, ada banjir heheh

member aku pakai isuzu trooper 2nd hand je (japan assemble, bukan malaysian assembled) .. jauh beza ooo, dari interior ke engine

but you're right, keta japs semua tiru punya, ada member aku memang niaga keta potong (chop shop) pergi jepun sebab backed by japanese investors bawak bangkai keta utk mainan bebudak msia ni kat sini dan jugak assemble balik sebelum hantar ke dunia ketiga lain, orang2 jepun pun cakap, diorang lagi respect ngan german, tapi when it comes to ford siap kutuk ford

cuma tips aku dapat dari mekanik jepun pun nak beli 4x4 carik isuzu (dmax model paling laku tak silap aku)

aku nak hybrid cam prius ke honda pun keluar gak hybrid nanti kat msia kan, tapi best lagik klu dapat http://www.teslamotors.com/index.php?js_enabled=1 - tesla sebijik hahah ni baru la 4 jam charge = 200 batu perjalanan (320km) ... tapi harga gulp...



QUOTE
Ala, Merc 2nd dulu-dulu pun murah jugak ... tengok Motor Trader tengok.


merc masuk 1gze (2.5 liter) pernah nampak dah, tak yah risau maintain engine german laugh.gif

Edited by ed_thix, 07 August 2007 - 01:37 PM.


#46 eldnac

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 35 posts
  • Gender:Female
  • Location:Kuala Lumpur
  • Kepakaran:C++, Java, VB.Net(everage je, not as cool as u guys), SAP HR..coming soon WebDynPro.
  • Freelance:Tidak

Posted 07 August 2007 - 01:36 PM

QUOTE(cyrus @ Aug 7 2007, 12:15 PM) <{POST_SNAPBACK}>
tapi abg²/adik² (akak²?) smua.. bro amaida ni nak beli keta utk wife dia yg baru berjinak² nak membawak keta di bandaraya kuala lumpur ni dan mengambil kira ia adalah 2nd car & jugak bajet bro amaida yg kalo boleh di sekitar RM400 sajaaaa...



ehem..Cyrus. Remember the topic is about CAR. So, the guys here, they won't bother laa...hahaha!

me, i prefer yg compact la mcm Myvi ke, kelisa ke and go for merah ke, hijau ke but no black. Sweet for girls. Btw, aku takde kereta lagi. Not necessary to buy yet and test kereta tak lepas2 lagi..haha..kantoi kat bukit! tongue.gif


#47 Jagermeist_

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 997 posts
  • Gender:Male
  • Location:middle earth
  • Interests:rugby,paintball,golf,WTF TKD tournament<br />
  • Kepakaran:IT Governance BS1799-COBIT-HIPAA-Sarbanes Oxley-BNM GPIS 1,Security Assessment,Compliance,Snort
  • Freelance:Tidak

Posted 07 August 2007 - 02:17 PM

QUOTE(eldnac @ Aug 7 2007, 01:36 PM) <{POST_SNAPBACK}>
ehem..Cyrus. Remember the topic is about CAR. So, the guys here, they won't bother laa...hahaha!


Betul.
Cars,SUV,gadgets (PDA,Smart Phone),laptops.console (Xbox360,PS3 etc) are referred as TOYS by us boys,hence Big Boys Toys (like the website http://www.bigboystoyz.com/ and the TV series on Discovery).

As we age and our financial standings improves,so does the level and quality of our toys hehehehe.
We need not to grow out of it,our toys just gets better and better. cool.gif

#48 cyrus

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 615 posts
  • Gender:Female
  • Location:seghomban-kolumpo-baling
  • Freelance:Tidak

Posted 07 August 2007 - 02:39 PM

QUOTE(eldnac @ Aug 7 2007, 01:36 PM) <{POST_SNAPBACK}>
ehem..Cyrus. Remember the topic is about CAR. So, the guys here, they won't bother laa...hahaha!

yes, i know.. tp kesian kat thread starter la..
tp apa ada hal.. forum sembang mmg cenggini..
heheh.. bro amaida, maafkan lah mereka² ini.. wink.gif

#49 ptit

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 805 posts
  • Gender:Male
  • Location:Shah Alam
  • Interests:?
  • Freelance:Tidak

Posted 07 August 2007 - 02:54 PM

Aku rasa Honda Baru Type R hadir dalam warna khas “Championship White” ditawarkan pada harga atas jalan RM199,800 dan Civic Hibrid dengan pilihan warna 'Fluorite Silver Metallic' (RM162,800) sesuai untuk ko....


ala bayar je downpayment 130 ribu...bulan bulan dpt la bawah rm400..

Hibrid ni lagi jimat minyak dari kancil, myvi..mahupun kereta perodua yg lain...

#50 cyrus

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 615 posts
  • Gender:Female
  • Location:seghomban-kolumpo-baling
  • Freelance:Tidak

Posted 07 August 2007 - 03:03 PM

QUOTE(ptit @ Aug 7 2007, 02:54 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Aku rasa Honda Baru Type R hadir dalam warna khas "Championship White" ditawarkan pada harga atas jalan RM199,800 dan Civic Hibrid dengan pilihan warna 'Fluorite Silver Metallic' (RM162,800) sesuai untuk ko....


ala bayar je downpayment 130 ribu...bulan bulan dpt la bawah rm400..

Hibrid ni lagi jimat minyak dari kancil, myvi..mahupun kereta perodua yg lain...

hehe, tu mmg tak kira dah, nak jugak byr bulan² rm400.. tak kira, tak kira.. nak jugak.. laugh.gif

tp honda type R tu mmg cun abis.. fuuhh, kalo la dpt sebijik..





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users