Jump to content


Cadangan Tempat Bersalin...hospital Kerajaan Atau Swasta


48 replies to this topic

#1 spekei

    Sarjan

  • Ahli
  • 115 posts
  • Gender:Male
  • Location:port klang
  • Kepakaran:masih mencari
  • Freelance:Ya

Posted 06 September 2007 - 01:02 PM

assalaamu'alaikum ittutorians...

harap dpt beri cadangan untuk hospital...tempat bersalin...yg sesuai...
dari segi suasana...layanan kakitangan hospital...dan semestinya kos...
di area lembah klang...

klau ada nama doktor...lagi cantekkk... biggrin.gif

didahulukan dengan...terima kasih...

adios...

#2 mbek

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 785 posts
  • Gender:Male
  • Location:muwo
  • Interests:hehehehee
  • Kepakaran:Web Development (perl+php+mysql...)
  • Freelance:Ya

Posted 06 September 2007 - 01:09 PM

bangi kira lembah klang gak ker? kalau yer.. ada 2 options kat situ... pusat rawatan islam az-zaharah and yg baru bukak betul2 sebelah jer dgn az-zaharah ni... bekas dr. az-zaharah gak yg run this hospital.. aku lupa nama dia... nama dr. tu pun aku lupa tapi yg pasti mmg best dr. tu.. kalau sebut nama mesti ramai yg kenal... nanti aku usahakan nama spital ngn nama dr. tu.

kalau ada duit lebih skit or company tanggung bleh la pegi ampang puteri. layanan and dr. dia so far x de masalah lg.

****1st baby au hantar wife ke SALAM medical center dkt seksyen 19 shah alam... tapi dr. yg sambut baby aku dah pindah... x sure lg utk 2nd ni nak hantar mana... nak ke bangi jauh la plak.

#3 ptit

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 805 posts
  • Gender:Male
  • Location:Shah Alam
  • Interests:?
  • Freelance:Tidak

Posted 06 September 2007 - 01:28 PM

aku buat check-up pregnancy isteri aku kat KPMC puchong....dr dia mmg baik...dr perempuan pula tu...selesa isteri aku...nama Dr R Juhaidah R Abdullah

awal bulan lepas bini aku masuk wad kat KPMC gak...gara2 jatuh kerusi masa nak turunkan langsir...so far layanan ok...makan dia pun ok...

kat KPMC ni...dia ada pakej bersalin..tgk link

http://www.kpmcpuchong.com.my/pakej.html

itu klu bersalin normal la...dlm rm1200 fully complete....

klu caesarean pakej dlm rm3500

#4 spekei

    Sarjan

  • Ahli
  • 115 posts
  • Gender:Male
  • Location:port klang
  • Kepakaran:masih mencari
  • Freelance:Ya

Posted 06 September 2007 - 02:04 PM

QUOTE(mbek @ Sep 6 2007, 05:09 AM) <{POST_SNAPBACK}>
bangi kira lembah klang gak ker? kalau yer.. ada 2 options kat situ... pusat rawatan islam az-zaharah and yg baru bukak betul2 sebelah jer dgn az-zaharah ni... bekas dr. az-zaharah gak yg run this hospital.. aku lupa nama dia... nama dr. tu pun aku lupa tapi yg pasti mmg best dr. tu.. kalau sebut nama mesti ramai yg kenal... nanti aku usahakan nama spital ngn nama dr. tu.

kalau ada duit lebih skit or company tanggung bleh la pegi ampang puteri. layanan and dr. dia so far x de masalah lg.

****1st baby au hantar wife ke SALAM medical center dkt seksyen 19 shah alam... tapi dr. yg sambut baby aku dah pindah... x sure lg utk 2nd ni nak hantar mana... nak ke bangi jauh la plak.

kat area tu...pusat rawatan islam az-zaharah....dan...yg sebelah tu...an-nur...

kat az-zaharah...yg klinik harian dia...mcm tak best jer...
aku bwk wife pegi ke sana...ada satu hari ahad tu...dr tu tak friendly langsung...
tu...klinik panel aku tu... sad.gif

adios...

#5 mbek

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 785 posts
  • Gender:Male
  • Location:muwo
  • Interests:hehehehee
  • Kepakaran:Web Development (perl+php+mysql...)
  • Freelance:Ya

Posted 06 September 2007 - 02:24 PM

QUOTE(spekei @ Sep 6 2007, 02:04 PM) <{POST_SNAPBACK}>
kat area tu...pusat rawatan islam az-zaharah....dan...yg sebelah tu...an-nur...

kat az-zaharah...yg klinik harian dia...mcm tak best jer...
aku bwk wife pegi ke sana...ada satu hari ahad tu...dr tu tak friendly langsung...
tu...klinik panel aku tu... sad.gif

adios...

yes an-nur.. dr. fatimah yg handle bersalin. mmg besh dr. ni... kalau sambut baby keluar2 jer dia dah bg salam dulu... mmg besh aaa.. lembut pun lembut..


**sapa nama dr. tu biar aku complain kan kat akak aku... hehehe akak aku keje kat az-zaharah gak.. tapi dia kat az-zaharah semenyih...



#6 spekei

    Sarjan

  • Ahli
  • 115 posts
  • Gender:Male
  • Location:port klang
  • Kepakaran:masih mencari
  • Freelance:Ya

Posted 06 September 2007 - 03:00 PM

QUOTE(mbek @ Sep 6 2007, 06:24 AM) <{POST_SNAPBACK}>
yes an-nur.. dr. fatimah yg handle bersalin. mmg besh dr. ni... kalau sambut baby keluar2 jer dia dah bg salam dulu... mmg besh aaa.. lembut pun lembut..
**sapa nama dr. tu biar aku complain kan kat akak aku... hehehe akak aku keje kat az-zaharah gak.. tapi dia kat az-zaharah semenyih...

wife aku...bleeding skit...jadi...pegi ler ke az-zaharah bangi...

pegi hari jumaat...jumpa dr pompuan...sapa ntah nama nyer...elok jer...lembut je dia...
dr tu kata...klau 2-3 hari tak ok...dtg lagi...check...

hari ahad tu...pegi ler lagi...jumpa plak dgn dr zuraini...cara dia tanya soklan...tak friendly...biler dia ckp pasal bleeding nie...menakutkan je...
aku rasa...dia tension kot kena keje hari minggu... biggrin.gif

Edited by spekei, 06 September 2007 - 03:07 PM.


#7 nisa

    Kadet

  • Ahli
  • 1 posts

Posted 06 September 2007 - 03:50 PM

aku gi kpmc puchong gak..
dulu opismate aku gi situ
dr raja tu mmg best..peramah pon peramah..
dpt free gift lagik... biggrin.gif

#8 nixk

    Kapten

  • Ahli
  • 1,530 posts
  • Gender:Male
  • Location:belakang anda
  • Interests:p&c
  • Kepakaran:Bermadah helah dalam puisi cinta luka
  • Freelance:Tidak

Posted 06 September 2007 - 04:10 PM

kalau spital kerajaan, aku cadangkan pi ke Hospital Serdang.

kat situ, kawasan selesa.doktor pun ada setengah ok.dpt yg garang,best gak.
tp yg garang tu biasanya doktor pakar2,yg turun time nak operate amik baby jerk.

sistem e-health full pertama di Malaysia.hehe laugh.gif

p/s: promote sistem company lama skit..tak gitu?keke biggrin.gif

#9 LadyHayat

    Kadet

  • Ahli
  • 18 posts
  • Gender:Female
  • Location:behind you!~
  • Interests:exploring, walking, reading, writing, musix (gothic metal, metal, rock)
  • Kepakaran:none
  • Freelance:Tidak

Posted 06 September 2007 - 04:19 PM

Hospital Serdang baru lagi kan?
Time kakak /me bersalin kat situ, layanannya Alhamdulillah. Bole tahan. Doc. & nurse peramah.







#10 Helmi 0mar

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 553 posts
  • Gender:Male
  • Location:shah alam
  • Interests:tgk tv
  • Kepakaran:ym
  • Freelance:Tidak

Posted 06 September 2007 - 04:19 PM

QUOTE(mbek @ Sep 6 2007, 01:09 PM) <{POST_SNAPBACK}>
****1st baby au hantar wife ke SALAM medical center dkt seksyen 19 shah alam... tapi dr. yg sambut baby aku dah pindah... x sure lg utk 2nd ni nak hantar mana... nak ke bangi jauh la plak.

baby aku pun bersalin kat SALAM sect 19, SA tu gak..
Doktor pompuan yg sambut tu x ingat lak nama dia, tp mmg user friendly..
cara dia handle delivery tu lembut & motivated..

tp jauh la kalu ko dari bangi nak ke shah alam..

#11 fakhrul77

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 304 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bdr Bukit Mahkota Bangi
  • Kepakaran:Exchange 2003
  • Freelance:Tidak

Posted 06 September 2007 - 04:22 PM

Pusat Pakar HUKM, Cheras, KL. Prof Zaleha.. mmg best. Nurse pun baik-baik belaka..swasta la katakan. Maka Fee pun kena baik jugak la.. RM1500. Mujur company baik hati tolong bayarkan.

#12 Nasir

    Sarjan Mejar

  • Ahli Professional
  • 256 posts
  • Gender:Male
  • Freelance:Tidak

Posted 06 September 2007 - 04:34 PM

My wife bersalin di:
  1. HUKM (gov.) - RM13 je.
  2. HUKM (gov.) - RM45 je (sebab pakai epidural).
  3. Hosp. Putrajaya - RM8 je.
laugh.gif
Aku pun macam tak percaya macam tu punya murah. Aku tanya dia:
Aku: ayang, hospital mana best?
Wife: HUKM - sakit dia sama je biggrin.gif
Aku: ehehe...

#13 slaughters

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 938 posts
  • Gender:Male
  • Location:Padang Batu
  • Kepakaran:BIND DNS
  • Freelance:Ya

Posted 06 September 2007 - 04:42 PM

QUOTE(Nasir @ Sep 6 2007, 04:34 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Aku pun macam tak percaya macam tu punya murah. Aku tanya dia:
Aku: ayang, hospital mana best?
Wife: HUKM - sakit dia sama je biggrin.gif
Aku: ehehe...


Siap ade skrip tu yang tak tahan... adeh.. laugh.gif bro nasir gelak aje..

#14 LadyHayat

    Kadet

  • Ahli
  • 18 posts
  • Gender:Female
  • Location:behind you!~
  • Interests:exploring, walking, reading, writing, musix (gothic metal, metal, rock)
  • Kepakaran:none
  • Freelance:Tidak

Posted 06 September 2007 - 04:48 PM

then, kalau somi/isteri keje gomen... rerasanya FREEEEE aje.. kena la tunjuk bukti.. tongue.gif







#15 spekei

    Sarjan

  • Ahli
  • 115 posts
  • Gender:Male
  • Location:port klang
  • Kepakaran:masih mencari
  • Freelance:Ya

Posted 06 September 2007 - 04:51 PM

aku...keje kat badan berkanun...
biler tanya kat HR...diorg ckp bleh pegi...Pantai...SJMC...Ampang Putri...Pusrawi...

tu yg nak tanya...klau2 ada tmpt lain...yg ok...

aku+wife...klau dpt...nak Dr pompuan islam... smile.gif



#16 pixar

    Korporal

  • Ahli
  • 95 posts
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:Database, Web Programming, Operating System
  • Kepakaran:tiada kepakaran
  • Freelance:Tidak

Posted 06 September 2007 - 05:12 PM

salam semua,

Anak aku yg 1st bersalin di DAMAI Tmn.Melawati. Layanan..ok. But yang bagusnya Doctor tu....Dr Hakim. Doctor ni sekarang dah pindah ke DAMAI, danau kota, but aku still ikut dia....so nanti wife aku beranak kat DAMAi jugak la yg 2nd ni.

paling aku puji doc ni.....mase dia kuarkan anak aku....kuar je telinga...dia terus azan...so sambil dia sambut....sambil dia azan. Pastu layanan doc ni sendiri amat bagus, masa ko dan wife dah cuak....dia tenangkan ko....kalau gi checkup pun..layanan baik. Korang akan rase tenang and selesa selepas diberi nasihat oleh dia (nasihat kesihatan la). Pastu lepas bersalin, dia akan terangkan terus langkah2 keselamatan lak pas tu smile.gif.

Harge....sediakan RM1300 (normal w/out epedural)



#17 Helmi 0mar

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 553 posts
  • Gender:Male
  • Location:shah alam
  • Interests:tgk tv
  • Kepakaran:ym
  • Freelance:Tidak

Posted 06 September 2007 - 05:13 PM

QUOTE(Nasir @ Sep 6 2007, 04:34 PM) <{POST_SNAPBACK}>
My wife bersalin di:
  1. HUKM (gov.) - RM13 je.
  2. HUKM (gov.) - RM45 je (sebab pakai epidural).
  3. Hosp. Putrajaya - RM8 je.
laugh.gif


best aa kalu dpt spital gomen.. murah tul..

antara disadvantage kalu duk kat shah alam..
takde spital gomen.. huh..! dry.gif

kat spital salam, aku kena rm1200.. wink.gif

aku mmg asalnya ada plan gak kalu sempat nak pi spital gomen such as spital sg.buloh ke, serdang ke, selayang ke..
tp dah wife aku sakit nak bersalin waktu peak hour pagi, waktu jln tgh jem org nak pi keje, tak nak aku tggung risk jd bidan terjun bini bersalin dlm keta waktu tgh jem.. tongue.gif
belasah je spital swasta plg murah kat shah alam tuu..

#18 Nasir

    Sarjan Mejar

  • Ahli Professional
  • 256 posts
  • Gender:Male
  • Freelance:Tidak

Posted 06 September 2007 - 05:29 PM

QUOTE(Helmi 0mar @ Sep 6 2007, 05:13 PM) <{POST_SNAPBACK}>
best aa kalu dpt spital gomen.. murah tul..

antara disadvantage kalu duk kat shah alam..
takde spital gomen.. huh..! dry.gif

kat spital salam, aku kena rm1200.. wink.gif

aku mmg asalnya ada plan gak kalu sempat nak pi spital gomen such as spital sg.buloh ke, serdang ke, selayang ke..
tp dah wife aku sakit nak bersalin waktu peak hour pagi, waktu jln tgh jem org nak pi keje, tak nak aku tggung risk jd bidan terjun bini bersalin dlm keta waktu tgh jem.. tongue.gif
belasah je spital swasta plg murah kat shah alam tuu..

Kebetulan my wife memang kakitangan kerajaan, jadi kos yang perlu dibayar hanyalah ward charges (makan, minum dan tempat tidur). Tiada yang 100% percuma walau ada guarantee letter. Layanan yang aku dan wife aku terima sepanjang proses tersebut berlangsung sangat memuaskan dan serba sederhana.

My wife preference = HUKM kerana diorg lebih established, berpengalaman dan ada kawan dia yang jadi Doktor di situ. Kawannya recommend sekian-sekian doktor untuk tujuan perbidanan. Doktor bukan bidan. Doktor datang bila semua dah selamat dan selesai. Dia datang tolong jahit mana patut, double check kalo ada salah silap etc. Macam supervisor la kiranya... Yang betul buat kerja tu nurse je. Tapi kira nice la, aku dan wife aku pun puas hati.

#19 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 06 September 2007 - 05:41 PM

jangan dapat dr pelatih dah la.. kang macam kes baru2 ni.. naye je.

#20 mbek

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 785 posts
  • Gender:Male
  • Location:muwo
  • Interests:hehehehee
  • Kepakaran:Web Development (perl+php+mysql...)
  • Freelance:Ya

Posted 06 September 2007 - 10:58 PM

QUOTE(spekei @ Sep 6 2007, 03:00 PM) <{POST_SNAPBACK}>
wife aku...bleeding skit...jadi...pegi ler ke az-zaharah bangi...

pegi hari jumaat...jumpa dr pompuan...sapa ntah nama nyer...elok jer...lembut je dia...
dr tu kata...klau 2-3 hari tak ok...dtg lagi...check...

hari ahad tu...pegi ler lagi...jumpa plak dgn dr zuraini...cara dia tanya soklan...tak friendly...biler dia ckp pasal bleeding nie...menakutkan je...
aku rasa...dia tension kot kena keje hari minggu... biggrin.gif


kebetulan td aku jumpa akak aku masa melawat mak aku kat ampang puteri. ceritakan kat dia situasi yg hang ene kat az-zaharah tu... dia terus tanya nama dr. tu.. aku bg je la... dia kata tu Dr. baru... mmg ada complain pasal dr2 br ni... nanti dia forwardkan ke Dr apa ntah td dia sebut.... aku x ingat...

lg 1... kalau nak bersalin kat az-zaharah bleh pilih Dr.... dia kata nak Dr besh Dr. Faridah kalau x silap aku.... dia kata Dr ni bagus...

#21 rizal

    Mejar

  • Core
  • 2,904 posts
  • Gender:Male
  • Location:Riyadh,Saudi Arabia
  • Kepakaran:Networking, System,Network Administration, Network Management
  • Freelance:Tidak

Posted 07 September 2007 - 05:08 AM

Wife saya 3x bersalin di Hospital Naluri Wangsa Maju -- harga pun OK .ada pakej . staff dia (kecuali security guard) semua perempuan.
Yang bestnya sebab 3x bersalin kat sana 3rd time dapat gift -- teddy bear laugh.gif
Wife saya prefer Dr. Zana . Masa kat Ampang Putri first baby dengan Dr. Fauziah -- OK la jugak ..

#22 muffinxe

    Sarjan

  • Ahli Biasa
  • 104 posts
  • Gender:Male
  • Location:bandar sri permaisuri, cheras, KL
  • Kepakaran:networking, windows,
  • Freelance:Ya

Posted 07 September 2007 - 08:06 AM

1st baby bawa isteri bersalin di HUKM cheras, rumah area situ aja dalam 10 minit jalan kaki, Condo cengal, maybe anak ke 2 ni bwk bersalin di Hospital Pantai Pandan Indah, menariknya hospital ni macam hospital berhantu, takda orang, kalau duduk dalam tuh sunyi aja, orang tak ramai, jadi tak payah nak beratur membayar, dr segi layanan bet jugak cuma mahal aja biggrin.gif

#23 akram

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 458 posts
  • Gender:Male
  • Location:Packets
  • Interests:Computers Enthusiasts, Cars, Photography [NEW] ... and PlayStation :P
  • Kepakaran:pakar tulis blog sendiri dan baca blog orang lain, pakar offtopic :P
  • Freelance:Ya

Posted 07 September 2007 - 08:42 AM

Waaaa, bagus topic ni sebab aku pun tengah tertanya2 gak. so, HUKM specialist ni ok gak la ek? aku memang plan nak hantar wife pi sana la gak kot. Hospital paling dekat ngan umah aku dan umah mak mertua aku. Kalau biasa rm1500 je ek? kalau C section baper aa? hopefully biasa je dan x pakai epidural la (harap2 wife aku bleh tahan sakit, huuu), tapi nasib baik opis wife cover. Checkup buat kat klinik je, klinik tu memang buat pemeriksaan utk ibu mengandung. Hehe cuak2! tongue.gif

#24 spekei

    Sarjan

  • Ahli
  • 115 posts
  • Gender:Male
  • Location:port klang
  • Kepakaran:masih mencari
  • Freelance:Ya

Posted 07 September 2007 - 08:45 AM

assalaamu'alaikum...ittutorians...

ehhh...bukak2 ittutor je...background dah lain... smile.gif

QUOTE(mbek @ Sep 6 2007, 02:58 PM) <{POST_SNAPBACK}>
kebetulan td aku jumpa akak aku masa melawat mak aku kat ampang puteri. ceritakan kat dia situasi yg hang ene kat az-zaharah tu... dia terus tanya nama dr. tu.. aku bg je la... dia kata tu Dr. baru... mmg ada complain pasal dr2 br ni... nanti dia forwardkan ke Dr apa ntah td dia sebut.... aku x ingat...

lg 1... kalau nak bersalin kat az-zaharah bleh pilih Dr.... dia kata nak Dr besh Dr. Faridah kalau x silap aku.... dia kata Dr ni bagus...

hehehe...Dr baru rupa nyer...patut ler kerek semacam jer...
aku masa nak balik hari tu...dah carik feedback form dah...
ingat nak report pasal Dr tu...
nurse tu...suruh tanya kat kaunter...
nasib baik ler...kaunter ramai org...terus terbantut niat aku... sad.gif

QUOTE(rizal @ Sep 6 2007, 09:08 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Wife saya 3x bersalin di Hospital Naluri Wangsa Maju -- harga pun OK .ada pakej . staff dia (kecuali security guard) semua perempuan.
Yang bestnya sebab 3x bersalin kat sana 3rd time dapat gift -- teddy bear laugh.gif
Wife saya prefer Dr. Zana . Masa kat Ampang Putri first baby dengan Dr. Fauziah -- OK la jugak ..

ampang putri...menarik gak...
aku kat semenyih...takde ler jauh sgt...
bro...biler tu...1st baby...??? ntah ada lagi ke tak...Dr Fauziah tu... unsure.gif

takpe ler...dari info nie smua...bleh ler mula mencari...mana2 sesuai...


#25 kaklie78

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 234 posts
  • Gender:Female
  • Location:selangor
  • Freelance:Tidak

Posted 07 September 2007 - 09:18 AM

Dr fauziah tu ade lagi kat Ampang Putri.

Last month aku pegi sana jumpa dia. Dah agak berumur tapi nice sgt....

Masa aku pegi tu ramai pregnant mom checkup ngan dia tapi aku jumpa dia bukan sebab pregnant la....

aku dulu bersalin HKL je .... sebab ade masalah

aku nyer exp bersalin kat HKL nice jugaklahh..... semua nurse yang ada masa tu semua baik2
kecuali nurse yang jaga masa nak bersalin... mak...aii garang betul

last2 baby tak boleh kuar.... kena c-section......abis citer......

tapi utk next second baby ... aku nak pg Hospital Naluri la kot...sebab byk exp member2 aku kata sana better.

#26 crimper

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 10 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Ruby On Rails, PHP, Linux
  • Freelance:Tidak

Posted 07 September 2007 - 09:43 AM

ni ada satu artikel yg menarik... baru aku tau

http://www.cnn.com/2007/HEALTH/family/09/0...akes/index.html

#27 rizal

    Mejar

  • Core
  • 2,904 posts
  • Gender:Male
  • Location:Riyadh,Saudi Arabia
  • Kepakaran:Networking, System,Network Administration, Network Management
  • Freelance:Tidak

Posted 07 September 2007 - 10:25 AM

Tak payah la ambik epidural tu.. beranak normal jek better avoid the drugs.
Sekarang ni banyak increase in number mental health problem disebabkan oleh drugs yang diambil ibu masa/sebelum lahirkan anak. Walaupun takde scientific prove yet -- check this article.
http://www.autismtoday.com/articles/ATTN_Researchers.htm
QUOTE
However, Pitocin is not the only drug received by women whose labors are being induced or augmented. The use of Pitocin requires that the mother also be given IV fluids, have continuous electric fetal monitoring in place and remain sedentary in her hospital bed while connected to this equipment. Pitocin-induced uterine contrations and enforced maternal immobility makes labor more painful, so much so that under these circumstances most laboring women also receive narcotic pain relievers and/or epidural anesthesia. The use of these drugs and anesthetics is also associated with an increase in operative deliveries (vacuum extraction or forceps). It is possible that the causative agent or trigger event for autism is a particular combination of drugs or certain physical problems or propensity for either the mother or baby, in combination with certain drugs, rather than a simple direct effect of Pitocin per se.


Pakai epidural ni badan kebas tak rasa apa -- so selalu for first baby ibu2 ni tak pandai teran -- akibatnya doktor terpaksa pakai vacuum/forceps untuk tarik baby keluar . Pakai vacuum dia tarik kepala baby (keluar nanti kepala macam pakai topi doremon sekejap) and ini boleh injured brain newborn baby.
I'm not an expert but anak saya autistic so bila bawak jumpa doktor dia trace back all medical history anak saya.. -- and some says this could be the reason . (anak saya lahir emaknya pakai epidural + vaacum) Then doktor nasihat lahirkanlah anak seberapa yang boleh kalau boleh avoid epidural etc .
Also bapak2 ibu2 sekelian be cautious dengan immunisation -- make records properly jangan tinggal2 . smile.gif
akram -- tahniah nanti boleh join the club smile.gif



#28 obelicks

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,453 posts
  • Gender:Male
  • Freelance:Ya

Posted 07 September 2007 - 11:16 AM

Hosp. Kerajaan sila tanya depa kalau kena wat booking etc ada sesetengah hospital kerajaan ada rules
cam kawasan tertentu sahaja misalnya putrajaya hanya menerima kawasan putrajaya dan bangi(alamat kawasan tersebut sahaja)..
kajang apa semua dia tolak.. ada juga syarat macam nak bayi sulong sahaja etc.

Hospital Swasta pulak tak kisah asal ada duit.. tapi tanya juga la kadang ada gak rules depa..
cuma swasta kena hati-hati macam wife kawan aku tumpah darah pucat habis sebab doktor tu terlupa nak jahit..
sekali push ke hospital kerajaan sebab takda tabung darah...

So sila survey2 la dulu tanya2 call depa utk lebih lanjut.

Selamat menimang cahaya mata.

QUOTE(nixk @ Sep 6 2007, 04:10 PM) <{POST_SNAPBACK}>
kalau spital kerajaan, aku cadangkan pi ke Hospital Serdang.


Dah bukak ek..
aku tunggu2 gak dulu tak bukak2.. terpaksa la chilok ke putrajaya biggrin.gif
kalau idak anak kedua aku anak selangor biggrin.gif


#29 spekei

    Sarjan

  • Ahli
  • 115 posts
  • Gender:Male
  • Location:port klang
  • Kepakaran:masih mencari
  • Freelance:Ya

Posted 07 September 2007 - 11:45 AM

QUOTE(akram @ Sep 7 2007, 12:42 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Waaaa, bagus topic ni sebab aku pun tengah tertanya2 gak. so, HUKM specialist ni ok gak la ek? aku memang plan nak hantar wife pi sana la gak kot. Hospital paling dekat ngan umah aku dan umah mak mertua aku. Kalau biasa rm1500 je ek? kalau C section baper aa? hopefully biasa je dan x pakai epidural la (harap2 wife aku bleh tahan sakit, huuu), tapi nasib baik opis wife cover. Checkup buat kat klinik je, klinik tu memang buat pemeriksaan utk ibu mengandung. Hehe cuak2! tongue.gif

bro...
aku check kat spital2 yg di support oleh tmpt keje...
takde plak tulis...HUKM specialist...
yg ada cuma...UKM Kesihatan Sdn. Bhd....
di alamat...Tkt 7, Kompleks Rawatan Khas, Blok Klinikal HUKM, Jalan Yaakob Latiff, Bandar Tun Razak, 56000 Cheras, Kuala Lumpur...

dua2 nie...sama ker...??? unsure.gif

#30 Nasir

    Sarjan Mejar

  • Ahli Professional
  • 256 posts
  • Gender:Male
  • Freelance:Tidak

Posted 07 September 2007 - 11:52 AM

QUOTE(spekei @ Sep 7 2007, 11:45 AM) <{POST_SNAPBACK}>
bro...
aku check kat spital2 yg di support oleh tmpt keje...
takde plak tulis...HUKM specialist...
yg ada cuma...UKM Kesihatan Sdn. Bhd....
di alamat...Tkt 7, Kompleks Rawatan Khas, Blok Klinikal HUKM, Jalan Yaakob Latiff, Bandar Tun Razak, 56000 Cheras, Kuala Lumpur...

dua2 nie...sama ker...??? unsure.gif

Yup, sama... biggrin.gif
http://www.ukmsc.com.my/english/location1.html

Edited by Nasir, 07 September 2007 - 11:54 AM.


#31 hilman

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 322 posts
  • Gender:Male
  • Location:kl

Posted 09 September 2007 - 04:39 PM

QUOTE(muffinxe @ Sep 7 2007, 08:06 AM) <{POST_SNAPBACK}>
1st baby bawa isteri bersalin di HUKM cheras, rumah area situ aja dalam 10 minit jalan kaki, Condo cengal, maybe anak ke 2 ni bwk bersalin di Hospital Pantai Pandan Indah, menariknya hospital ni macam hospital berhantu, takda orang, kalau duduk dalam tuh sunyi aja, orang tak ramai, jadi tak payah nak beratur membayar, dr segi layanan bet jugak cuma mahal aja biggrin.gif


-off topic- eh? adakah kita pernah berjumpa kat gym cengal minggu lepas? ohmy.gif


#32 Ridsclan

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 599 posts
  • Gender:Male
  • Location:Tanah Semenanjung
  • Kepakaran:Joomla
  • Freelance:Ya

Posted 10 September 2007 - 08:18 AM

Kalo kat Bangi yang aku tau la.. walaupun wife aku belum pernah bersalin tapi ada 2 kali experience yg x baper best. Sekal miss carriegen dan sekali kes molar pregnency.. ada beberapa hospotal dan pusat rawatan yg dia gi..

antaranya PPUM - Kat sini banyak pelatih...
Putrajaya - Memang best, layanan dia 1st class, macam swasta.. macam doktor dia pun best jugak..
Az-Zaharah bangi, just check-up je.. An-Nur pun check-up.. aku tengok price kat Az-Zaharah & An-Nur tak jauh gak beza.. ada pakej yg kurang dari 1k...

Sekarang wife aku tengah pregnent dalan 4 bulan.. takut jugak... folow-up dgn pakar putrajaya sebab dah ada kes kat sana... sesekali gi kat an-nur. Mintak khidmat nasihat dari dr. sana jugak... satu lagi yg best.. kat an-nur ada 3D ultrasound. Kalo korang gi scan dalam 8 bulan ke .. boleh nampak la... dalam gambar 3D.. kaler lagi biggrin.gif...



#33 spekei

    Sarjan

  • Ahli
  • 115 posts
  • Gender:Male
  • Location:port klang
  • Kepakaran:masih mencari
  • Freelance:Ya

Posted 11 September 2007 - 08:49 AM

assalaamu'alaikum ittutorians... smile.gif

alhamdulillah...
byk info aku dpt dari topic nie...
dari info2 nie smua...rasa2 nyer...tmpt mana nak bersalin...dah ada dlm kepala... biggrin.gif

berkat doa smua...insyaAllah...wife aku+kandungan...selamat smuanyer...

aper pun...aku ucapkan tima kasih atas info nie...
klau ada info lain lagi...amatlah dialu2kan... smile.gif

adios...

#34 ladybird_she

    Sarjan Mejar

  • Ahli Professional
  • 213 posts
  • Location:kEy eLL
  • Interests:reading, surfing

Posted 18 September 2007 - 03:43 PM

Assalamualaikum..

nak tumpang tanyer....kalo HUKM tuh, tak kira la utk check-up ker atau masa nak bersalin nanti, kite blh pilih doktor tak?
kalo boleh nak doktor pempuan dari awal sampai selamat deliver baby...


#35 T2

    Kapten

  • Ahli Professional
  • 1,616 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:rawking...
  • Kepakaran:tulis terbalik
  • Freelance:Ya

Posted 18 September 2007 - 10:16 PM

mcm aku pulak HKL.. hehe..bapaknya kat situ anaknya pun kat situ gak.. nak kata murah tu, tak tau lah pasal aku amik 2nd class kena laa dekat 450.00(4 hari 3 malam)... pasal aku dgn wife private... tapi aku boleh masuk bilik bersalin tu...tgk sendiri baby keluar...kalau ada ongkos lebih.. g la private... pusrawi ke...

#36 obelicks

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,453 posts
  • Gender:Male
  • Freelance:Ya

Posted 19 September 2007 - 09:59 AM

QUOTE(ladybird_she @ Sep 18 2007, 03:43 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Assalamualaikum..

nak tumpang tanyer....kalo HUKM tuh, tak kira la utk check-up ker atau masa nak bersalin nanti, kite blh pilih doktor tak?
kalo boleh nak doktor pempuan dari awal sampai selamat deliver baby...


tgk doktor on-call gak kot..
kalau masa bersalin tu dia tak on-call dia nak datang ke entertain? smile.gif
mungkin leh check tgk hospital yang semua doktor bersalin dia perempuan.. smile.gif

Edited by obelicks, 19 September 2007 - 10:00 AM.


#37 dolphin

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 594 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Kepakaran:tgk, baca dan garu kepala
  • Freelance:Ya

Posted 19 September 2007 - 03:36 PM

bersalin kt kampung tak best ke ?

#38 cyrus

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 615 posts
  • Gender:Female
  • Location:seghomban-kolumpo-baling
  • Freelance:Tidak

Posted 19 September 2007 - 06:08 PM

QUOTE(dolphin @ Sep 19 2007, 03:36 PM) <{POST_SNAPBACK}>
bersalin kt kampung tak best ke ?

bersalin kat kg mana? HKL pun dekat ngan kg ape.. kg baru.. tongue.gif

maksud ko bersalin di rumah ke? skrg ni susah nak jumpa org bersalin kat rumah.. kalo tgk discovery channel tu, hampir tiap² mlm ada je cerita psl org bersalin.. baru tau skrg ni kat US digalakkan ibu² bersalin di rumah kecuali yg ada mslh/history yg tidak membenarkan ibu tersebut bersalin di rumah..

diberi pilihan, aku sendiri nak bersalin kat rumah.. cam aku dlu masa dilahirkan leee.. smile.gif

#39 obelicks

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,453 posts
  • Gender:Male
  • Freelance:Ya

Posted 20 September 2007 - 01:47 PM


Salin la kat rumah tgk la kalau ada bidan nak sambut..
kalau idak suh suami sambut cam kavalera kekeke.. biggrin.gif

internet ada check je camna nak buat biggrin.gif


#40 Nasir

    Sarjan Mejar

  • Ahli Professional
  • 256 posts
  • Gender:Male
  • Freelance:Tidak

Posted 20 September 2007 - 01:56 PM

Ada berani? Sumber asal: http://utusan.com.my/utusan/content.asp?y=...mp;pg=dn_07.htm

QUOTE
Bapa mertua sambut cucu dalam kereta

ALOR STAR 19 Sept. – Akibat terperangkap dalam kesesakan lalu lintas di bazar Ramadan, seorang wanita terpaksa melahirkan anak ketiganya di dalam kereta dengan disambut bapa mertuanya di pekan Langgar, di sini, semalam.

Dalam kejadian kira-kira pukul 5 petang itu, Izwana Nordin Ahmad, 26, melahirkan bayinya di tempat duduk belakang kereta Proton Saga milik bapa mertuanya, Hassan Ali, 55, yang turut sama menemaninya bersama jiran, Shahbudin Saad, 35, yang memandu kereta tersebut.

Menurut Hassan, mereka keluar dari rumah di Banggol Besi, Pendang setengah jam sebelum itu menuju ke Hospital Sultanah Bahiyah (HSB) selepas Izwana mengadu sakit hendak bersalin.

‘‘Ketika kami lalu bazar Ramadan dekat pekan Langgar, kira-kira lapan kilometer dari HSB, menantu saya semakin merasa sakit lalu saya cuba menenangkan dengan memegang tangan dan meminta dia berserah kepada Allah.

‘‘Tidak sampai beberapa minit selepas itu, Izwana bersalin sendiri dan saya sambut cucu beralaskan kain bersih yang dibawa. Alhamdulillah, menantu saya selamat bersalin anak perempuan di dalam kereta,’’ katanya di sini, hari ini.

Sementara itu, suami Izwana, Rosli berkata, beliau terkejut melihat 15 panggilan tidak berjawab daripada bapanya kira-kira pukul 4.49 petang dalam perjalanan keluar bertugas di Felda Sungai Tiang.

‘‘Tidak sangka isteri saya akan bersalin lebih awal daripada tarikh yang dijadualkan 8 Oktober depan,’’ katanya.


#41 ladybird_she

    Sarjan Mejar

  • Ahli Professional
  • 213 posts
  • Location:kEy eLL
  • Interests:reading, surfing

Posted 02 October 2007 - 10:21 PM

hari tu ada call Pusat Perubatan Naluri yg bro rizal rekemen tuh..
mmg sumer dokte pempuan, tapi problemnye klinik bukak sampai kul 8pm jek....bln pose pulak sampai 6pm....kalo time keje cam susah sket..

last2 kite pegi check-up kat Pusat Perubatan Kohilal kat Tmn Melawati. Dr. Lo' Lo merupakan pengarah eksekutif dia..
okla, not bad...dokte sumer pempuan kecuali hari rabu ptg jek dokte laki. klinik pulak bukak sampai 10pm..weekend pon bukak, tapi ada time² dia la....senang nak pegi...
kite tak ingat nama dokte pempuan yg check kite tuh, tapi dokte tu baik...lemah lembut jek...

before this penah sekali pegi kat Klinik Kita kat Pandan Indah. dokte pempuan tu garang semacam jek...hmm maybe dia bkn garang, cuma dia tak user friendly la....kite pon tak berapa selesa..

kat kohilal tuh, dari segi bayaran sumer, kite rasa lebih kurang mcm pusrawi gak..
lagi satu kat sana environment dia islamic...tu yg buat lagi selesa..



#42 Syahid

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 912 posts
  • Location:bangi, serdang
  • Interests:Computers
  • Kepakaran:serahkan pada yang pakar utk menilai :D
  • Freelance:Tidak

Posted 03 October 2007 - 12:09 AM

saya mencadangkan kita berbuka puasa di. ops! silap topic daa. macam pernah ku lihat topik nih. laugh.gif

#43 akram

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 458 posts
  • Gender:Male
  • Location:Packets
  • Interests:Computers Enthusiasts, Cars, Photography [NEW] ... and PlayStation :P
  • Kepakaran:pakar tulis blog sendiri dan baca blog orang lain, pakar offtopic :P
  • Freelance:Ya

Posted 03 October 2007 - 10:22 AM

Wife saya nak buat checkup kat klinik famili Bandar tasik selatan je (tak bukak kad lagi sebab doktor tu kate tunggu 3 bulan dulu, so selepas raya ni la kot pi bukak kad), klinik tu 24/7, memang ada rawatan checkup utk ibu mengandung. ada ultrasound. kalau siang, dokter sumer pompuan, malam je doktor laki. klinik tu pun akan refer kepada hospital mana kita pilih utk deliver nanti, so insyaAllah HUKM Specialist tu sebab dekat ngan umah mak mertua. Klinik tu pun dekat ngan umah mak mertua dan rumah saya.

Edited by akram, 03 October 2007 - 10:24 AM.


#44 xyy_chromosome

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 17 posts
  • Kepakaran:Tanya Pakcik Google
  • Freelance:Tidak

Posted 30 October 2007 - 11:19 AM

salam..

haha..baru berhajat nak bukak topic pasal nih, sib baik check dulu. Rupanye my dearest brother spekei dah bukak... almaklum lah, den kan terlambat 6 bulan dari bro.. hehe.. biggrin.gif

thanks bro2 for the info.. pas ni nak suh org umah check leh tak deliver kat HUKM.. dengar citer gomen dapat murah.. tp die kire ker dah confirm ker blum confirm position post kite tu?

Lagi satu.. kalu wat check up kat sana, rate die sama ngan klinik swasta ker lagi mahal.. tu je kemusykilan aku..


muffinxe,
den duduk dopan umah ekau jo.. cemara, berjiran la kito yo? biggrin.gif

#45 niza2212

    Staf Sarjan

  • Ahli
  • 167 posts
  • Gender:Female
  • Location:KL
  • Freelance:Ya

Posted 13 May 2008 - 09:19 AM

salam..

wahh...lama tul niza x masuk ittutor... huhu...
surf punya surf dlm internet, sekali terjumpa pasal topik ni... haa... memang kena la ngan ape yg niza cari...

Alhamdulillah.... lepas wedding bulan Nov lepas, Niza skrg dah pun menjadi bakal ibu, insya'allah.... baru lagi pun.... dalam 3 bulan seminggu...... alhamdulillah....
so, Niza ader baca gak ape yang member2 post kat sini, ngan tanya pada kawan2 yang dah menjadi ibu... kat mana yang OK utk melahirkan baby, esp 1st baby nih....

Memula Niza plan nak g HUKM, tapi ada member Niza bersalinkan 1st baby dia kat HUKM.... but unfortunately..... doktor yang ditugaskan utk sambut baby tue ialah doctor pelatih..... So, base ape yg dia kena …. dia tak recommend Niza utk g sana.....
Yelah, kalau fikir ongkos, memang murah.... tapi dari servis yang diberikan... berpadanan lah ngan ape yg dibayar....


***

For info, currently, Niza wat medical checkup (monthly) kat klinik biasa je…. Klinik Aziani kat Bandar Tun Hussein Onn…. Doktor memang lembut, baik sgt….….+ she’s a women…. so takdak lah segan…. Cuma kat klinik tu takde servis untuk bersalin … … Hehehehe……

***

So, any advice dr korang tak pasal pro and cons kalau Niza plan nak pegi specialist….
Dalam otak ni mcm nak pegi kat Gombak Medical Center (dekat ngan umah mak)….. ( + sebab dalam mind sekarang ni mcm dah konfius sket nak pi gomen or tak…) … tapi kalau ader hospital kerajaan yang OK pun, korang leh bgtau kat Niza…..

***

Thankssss….




#46 ron

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 982 posts
  • Gender:Male
  • Location:KL
  • Interests:Information Security
  • Kepakaran:Software Development and Engineering
  • Freelance:Ya

Posted 13 May 2008 - 12:41 PM

Aku yg takde anak ni, duk diam2 jelah nampaknya

#47 G221

    Kadet

  • Ahli
  • 23 posts
  • Gender:Male
  • Location:Ulu Klang/Bandar Sri Permaisuri/Manchester, UK
  • Freelance:Ya

Posted 13 May 2008 - 02:18 PM

kalau ada budget or company cover, try Ampang Puteri.
Nurses sume bagus2..sumenye sgtlah friendly, penyabar & tak kisah kalo mintak tlg buat apa2 pun byk2 kali (cthnye mintak toiletries, mintak tlg ajar breastfeed, etc)....
Dari segi Doktor plak, bagus gak, cuma jgn pilih Dr. yg well known je..Dr.2 lain pun bagus jugak..tkt Dr. yg famous2 ni...ramai yg amik..so slalu on call..silap2 time bersalin Dr. lain yg kena ganti...

#48 ladybird_she

    Sarjan Mejar

  • Ahli Professional
  • 213 posts
  • Location:kEy eLL
  • Interests:reading, surfing

Posted 16 May 2008 - 05:25 PM

alhamdulillah...2 minggu lepas kite dah selamat lahirkan baby girl kat Pusat Perubatan Kohilal.
so far, kite berpuas hati la dgn bayaran dah servis kat sana. Kalo ikutkan, memang la takleh nak compare kan dgn Ampang Puteri atau Pusrawi atau memana Hospital yg besar, tapi okla..dokte, staff nurse dia sumer ok....dari A sampai Z sumer orang pempuan yg uruskan, tu yg buat kite rasa selesa..

masa tgh sakit nak bersalin tu, nurse/mak bidan tu ajar kite berzikir, baca doa...even kat dinding pon dia tampal doa besar² supaya kite boleh baca. kat sebelah katil kite dia dah sediakan al-Quran, in case husband nak baca masa tgh temankan wife.

cuma mungkin since bangunan klinik ni bangunan lama, so dia tak sediakan lif....masa memula kite dpt tau pon, terfikir jugak..."iskkhh...mcm mana sakit² nak panjat tangga", tapi alhamdulillah, semua ok..... smile.gif

#49 ron

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 982 posts
  • Gender:Male
  • Location:KL
  • Interests:Information Security
  • Kepakaran:Software Development and Engineering
  • Freelance:Ya

Posted 18 May 2008 - 01:24 PM

Tahniah ladybird smile.gif





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users