Jump to content


Sila Semak Daftar Mengundi Anda


105 replies to this topic

#51 asklinux

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 416 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bumi Yang Nyata
  • Interests:Mencari perkara yang kontra dari org lain ..saja je cari pasal
  • Kepakaran:Melayari Internet :D
  • Freelance:Tidak

Posted 07 December 2007 - 10:06 AM

QUOTE (cyrus @ Dec 7 2007, 09:54 AM) <{POST_SNAPBACK}>
nak citer ape psl SPR? kalo nak tanya kenapa tak letak org² hensem je jaga meja pendaftaran time nak mengundi tu, boleh tak? tongue.gif


letak aku je laa laugh.gif aku pun dalam ketegori hensom jugak apa wink.gif hehehe (perasannya aku ) yang penting isteri aku angap aku nie comel dan hensom tongue.gif

#52 CrashNburN

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 772 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bdr Sri Damansara
  • Kepakaran:structural, BS 8110, BS 5950, UBBL.
  • Freelance:Tidak

Posted 07 December 2007 - 10:07 AM

QUOTE (cyrus @ Dec 7 2007, 09:54 AM) <{POST_SNAPBACK}>
nak citer ape psl SPR? kalo nak tanya kenapa tak letak org² hensem je jaga meja pendaftaran time nak mengundi tu, boleh tak? tongue.gif

haha....ye tak jugak... kalau letak yang hensem & cun baru semangat orang yang beratur lama tu....

#53 asklinux

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 416 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bumi Yang Nyata
  • Interests:Mencari perkara yang kontra dari org lain ..saja je cari pasal
  • Kepakaran:Melayari Internet :D
  • Freelance:Tidak

Posted 07 December 2007 - 10:09 AM

QUOTE (cIpUt @ Dec 7 2007, 09:59 AM) <{POST_SNAPBACK}>
eheheh....tak tuju kepada direct individula....

just nak bako supaya ramai turun time ittutor wat event:D


tempat gua susah nak ckp la...melayu ramai cina pun ramai so, memecam option ada kalu nak pilih.

kkdg tgh mlm tu pun bergaduh sebab ada yang main turunkan promo parti lain.

yang tukang gantung pulak, penuh poket upah....penat o kalu gantung² ni.. biggrin.gif


jadi la mcm adik aku ...dua2 bendera dia bawak .....yang penting duit masuk , time nie la nak dapat duit tambahan. tapi dia tak mengundi pun:D

#54 asklinux

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 416 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bumi Yang Nyata
  • Interests:Mencari perkara yang kontra dari org lain ..saja je cari pasal
  • Kepakaran:Melayari Internet :D
  • Freelance:Tidak

Posted 07 December 2007 - 10:13 AM

tap kan ..5 tahun lepas aku g mengundi , tak nampak pun awek2 (org muda2 la) yang pergi mengundi. lelaki pun kurang gaks ? mana semua pergi ek ? aku tengok semua org tua2 je.. ada yang tak larat pun sanggup pergi. mungkin dia org pernah rasa dijajah kot tu sebab sanggup pergi walaupun uzur2.

mungkinkah muda2 kita terlalu hayal dan selesa hingga lupa tangungjawab dan kuasa mereka utk menentukan masa depan negara ?

#55 obelicks

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,453 posts
  • Gender:Male
  • Freelance:Ya

Posted 07 December 2007 - 10:18 AM


Eh adik masih bersekolah mana layak mengundi lagi smile.gif

muda-muda ada kan puteri2 umno tu muda2 semua..


#56 mykus

    Staf Sarjan

  • Ahli
  • 182 posts
  • Gender:Male
  • Location:Johor Bahru
  • Kepakaran:PHP, HTML, LINUX
  • Freelance:Ya

Posted 07 December 2007 - 10:20 AM

QUOTE (asklinux @ Dec 7 2007, 10:13 AM) <{POST_SNAPBACK}>
tap kan ..5 tahun lepas aku g mengundi , tak nampak pun awek2 (org muda2 la) yang pergi mengundi. lelaki pun kurang gaks ? mana semua pergi ek ? aku tengok semua org tua2 je.. ada yang tak larat pun sanggup pergi. mungkin dia org pernah rasa dijajah kot tu sebab sanggup pergi walaupun uzur2.

mungkinkah muda2 kita terlalu hayal dan selesa hingga lupa tangungjawab dan kuasa mereka utk menentukan masa depan negara ?



tak lah, sebab orang2 muda ni dah tau dah sapa yang akan menang. so kalau tak gi mengundi pun takperlah, undi ke tak undi ke sama jer, orang tu jugak menang.

#57 cIpUt

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 401 posts
  • Gender:Male
  • Location:N17, White Hart Lane
  • Interests:membaca dan terus membaca....
  • Freelance:Tidak

Posted 07 December 2007 - 10:22 AM

dah buleh buat biz sewa kete

1 trip ke pusat mengundi, RM20 ke RM60



#58 obelicks

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,453 posts
  • Gender:Male
  • Freelance:Ya

Posted 07 December 2007 - 10:28 AM

QUOTE (cyrus @ Dec 5 2007, 06:13 PM) <{POST_SNAPBACK}>
ckp kat org SPR tu "rugi la, sy baru plan nak pangkah dacing.. ni kalo kena g kelate, sy nak pangkah bulan la..." tongue.gif


Then dia cakap "encik jangan risau kami dah suruh orang undikan untuk encik, pasal undi encik di sini pun kami dah uruskan"
Muhahaha... gurau je spr..

#59 asklinux

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 416 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bumi Yang Nyata
  • Interests:Mencari perkara yang kontra dari org lain ..saja je cari pasal
  • Kepakaran:Melayari Internet :D
  • Freelance:Tidak

Posted 07 December 2007 - 10:32 AM

Tapi seronok gak masa pilihan raya nie ..meriah. mcm pesta laks biggrin.gif . mak cik2 kat kampung aku , kalau kereta "bulan"mmg dia org tak nak naik...siap kutuk2 lagi ...ala biasa la org melaka . bergurau ganasss.

tapi nie dulu laa... tak mcm skrg , pantang pilihan raya...nak gaduh jee sad.gif org dulu siapa pun dia pangkah, tapi relax jee

Edited by asklinux, 07 December 2007 - 10:34 AM.


#60 nixk

    Kapten

  • Ahli
  • 1,530 posts
  • Gender:Male
  • Location:belakang anda
  • Interests:p&c
  • Kepakaran:Bermadah helah dalam puisi cinta luka
  • Freelance:Tidak

Posted 07 December 2007 - 10:33 AM

QUOTE (obelicks @ Dec 7 2007, 10:28 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Then dia cakap "encik jangan risau kami dah suruh orang undikan untuk encik, pasal undi encik di sini pun kami dah uruskan"
Muhahaha... gurau je spr..

are u want to provoke? laugh.gif

QUOTE (asklinux)
mak cik2 kat kampung aku , kalau kereta "bulan"mmg dia org tak nak naik...siap kutuk2 lagi

and you too? laugh.gif

Edited by nixk, 07 December 2007 - 10:34 AM.


#61 asklinux

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 416 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bumi Yang Nyata
  • Interests:Mencari perkara yang kontra dari org lain ..saja je cari pasal
  • Kepakaran:Melayari Internet :D
  • Freelance:Tidak

Posted 07 December 2007 - 10:41 AM

nix ..sekurang2 nya aku pergi mengundi dan bukan cakap dia tak betul ..dia tak betul ..tak adil laa apa la. tapi mengundi pun tak pernah pergi tongue.gif .

#62 obelicks

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,453 posts
  • Gender:Male
  • Freelance:Ya

Posted 07 December 2007 - 10:44 AM

QUOTE (nixk @ Dec 7 2007, 10:33 AM) <{POST_SNAPBACK}>
are u want to provoke? laugh.gif


Nak provoke sape? SPR badan bebas kan.... ada parti SPR ke? biasa kutuk gomen. pas ke umno ba bn je ada orang beriya2 mempertahankan biggrin.gif

lagipun Kan tulis gurau je spr tu hahaha mean joke la.. smile.gif

Edited by obelicks, 07 December 2007 - 10:45 AM.


#63 nixk

    Kapten

  • Ahli
  • 1,530 posts
  • Gender:Male
  • Location:belakang anda
  • Interests:p&c
  • Kepakaran:Bermadah helah dalam puisi cinta luka
  • Freelance:Tidak

Posted 07 December 2007 - 10:52 AM

QUOTE (asklinux @ Dec 7 2007, 10:41 AM) <{POST_SNAPBACK}>
nix ..sekurang2 nya aku pergi mengundi dan bukan cakap dia tak betul ..dia tak betul ..tak adil laa apa la. tapi mengundi pun tak pernah pergi tongue.gif .

keke..silap tembak lah kawan..aku mmg dah mengundi pilihanraya lepas.. smile.gif


#64 cyrus

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 615 posts
  • Gender:Female
  • Location:seghomban-kolumpo-baling
  • Freelance:Tidak

Posted 07 December 2007 - 11:04 AM

QUOTE (ciput)
dah buleh buat biz sewa kete

1 trip ke pusat mengundi, RM20 ke RM60

aaa.. dlu abah aku buat servis ni la.. sbb dia ada van kan.. memula pepagi dia dah suruh anak² dia pegi mengundi, pastu hantar balik.. pastu dia start angkut org lain lak.. cumanye org yg naik tak pyh bayar, sbb dah di cover oleh pihak lain.. (heheh)..

tp kalo thn dpn ada pilihanraya, tak dpt la.. van dah uzur.. huhu...

Edited by cyrus, 07 December 2007 - 11:07 AM.


#65 asklinux

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 416 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bumi Yang Nyata
  • Interests:Mencari perkara yang kontra dari org lain ..saja je cari pasal
  • Kepakaran:Melayari Internet :D
  • Freelance:Tidak

Posted 07 December 2007 - 11:05 AM

QUOTE (nixk @ Dec 7 2007, 10:52 AM) <{POST_SNAPBACK}>
keke..silap tembak lah kawan..aku mmg dah mengundi pilihanraya lepas.. smile.gif


aku tak cakap ko la ..wink.gif siapa makan cili dia la rasa pedas . aku tau ko mengundi tu sebab org yang ko sokong menang sampai skrg kan.

#66 obelicks

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,453 posts
  • Gender:Male
  • Freelance:Ya

Posted 07 December 2007 - 11:21 AM


Isk suh cerita pasal undi & spr di pi cerita tembak menembak makan cili semua... pulak



#67 nixk

    Kapten

  • Ahli
  • 1,530 posts
  • Gender:Male
  • Location:belakang anda
  • Interests:p&c
  • Kepakaran:Bermadah helah dalam puisi cinta luka
  • Freelance:Tidak

Posted 07 December 2007 - 11:34 AM

QUOTE (obelicks @ Dec 7 2007, 11:21 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Isk suh cerita pasal undi & spr di pi cerita tembak menembak makan cili semua... pulak

yer laaa..dah Pengerusi SPR selalu makan cili,so ianya related la, Yang Arif..
hehe



#68 Pian

    Kadet

  • Ahli
  • 5 posts
  • Location:KL
  • Kepakaran:makan
  • Freelance:Tidak

Posted 07 December 2007 - 12:08 PM

QUOTE (cyrus @ Dec 7 2007, 11:04 AM) <{POST_SNAPBACK}>
aaa.. dlu abah aku buat servis ni la.. sbb dia ada van kan.. memula pepagi dia dah suruh anak² dia pegi mengundi, pastu hantar balik.. pastu dia start angkut org lain lak.. cumanye org yg naik tak pyh bayar, sbb dah di cover oleh pihak lain.. (heheh)..

tp kalo thn dpn ada pilihanraya, tak dpt la.. van dah uzur.. huhu...


jiran aku cikgu bawak odyssey dia bawak pengundi2 free je......dia siap letak bendera bulan besar2 kat pintu dia......

#69 obelicks

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,453 posts
  • Gender:Male
  • Freelance:Ya

Posted 07 December 2007 - 12:16 PM

Ni Peraih undi ek.. smile.gif

Pasal van apa semua memang ada.. naik je memana undi adalah rahsia..
ada yang sponsor ada sukarela memana la..



Edited by obelicks, 07 December 2007 - 12:18 PM.


#70 cyrus

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 615 posts
  • Gender:Female
  • Location:seghomban-kolumpo-baling
  • Freelance:Tidak

Posted 07 December 2007 - 12:27 PM

QUOTE (obelicks @ Dec 7 2007, 12:16 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Ni Peraih undi ek.. smile.gif

Pasal van apa semua memang ada.. naik je memana undi adalah rahsia..
ada yang sponsor ada sukarela memana la..

yup.. naik je.. org suh pangkah ni, senyum je.. jgn panjang²kan cerita.. huhu.. dah kat pusat undi, jalankan tanggunjwb anda..

mcm abah aku, dia tak kisah pun psl byrn.. dia mmg suka nak bwk org.. lgpun dia ckp, kekadang leh jumpa kwn² lama.. hehe..

#71 mykus

    Staf Sarjan

  • Ahli
  • 182 posts
  • Gender:Male
  • Location:Johor Bahru
  • Kepakaran:PHP, HTML, LINUX
  • Freelance:Ya

Posted 07 December 2007 - 04:17 PM

QUOTE (cyrus @ Dec 7 2007, 12:27 PM) <{POST_SNAPBACK}>
yup.. naik je.. org suh pangkah ni, senyum je.. jgn panjang²kan cerita.. huhu.. dah kat pusat undi, jalankan tanggunjwb anda..

mcm abah aku, dia tak kisah pun psl byrn.. dia mmg suka nak bwk org.. lgpun dia ckp, kekadang leh jumpa kwn² lama.. hehe..



atau kadang2 leh jumpa A**K lama hahaha just joking.

#72 mykus

    Staf Sarjan

  • Ahli
  • 182 posts
  • Gender:Male
  • Location:Johor Bahru
  • Kepakaran:PHP, HTML, LINUX
  • Freelance:Ya

Posted 15 January 2008 - 02:32 AM

Siapa rasa gambar di bawah ni lawak, sila angkat tangan laugh.gif laugh.gif



#73 lelaki@melayu.terakhir

    Kapten

  • Pengendali
  • 1,856 posts
  • Location:cyberjaya
  • Freelance:Tidak

Posted 15 January 2008 - 06:43 AM

Unik betul nama Pengundi ni. rolleyes.gif

Dulu dlm wawancara tv, abg rashid bgtau yg SPR dpt list nama dr JPN dan SPR tidak patut di persalahkan kalau ada nama² org yg dah mati still ada dlm list. Atas alasan, sometimes org yg dah mati..waris tak maklumkan ke JPN. OK, aku pun nampak kebenarannya.

Tp kes nama pelik ni...bak kata therion 'apa ke neraka?'



#74 mykus

    Staf Sarjan

  • Ahli
  • 182 posts
  • Gender:Male
  • Location:Johor Bahru
  • Kepakaran:PHP, HTML, LINUX
  • Freelance:Ya

Posted 15 January 2008 - 07:18 AM

Kad Pengenalan: 820201115212
Nama: KG MENGABANG TENGAH
Jantina: PEREMPUAN
Lokaliti: 036 / 16 / 09 / 001 - KG MENGABANG TENGAH
Daerah Mengundi: 036 / 16 / 09 - MENGABANG TENGAHDUN: 036 / 16 - BATU BURUK
Parlimen: 036 - KUALA TERENGGANU
Negeri: TERENGGANU

Status Rekod
: DATA INI UNTUK SEMAKAN DAFTAR PEMILIH

Edited by mykus, 15 January 2008 - 07:19 AM.


#75 lan_wlb

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 22 posts
  • Kepakaran:SERVIS PC/ KETA
  • Freelance:Tidak

Posted 15 January 2008 - 08:37 AM

Nama : AZLAN @ MAZLAN BIN AHMADJantina : LELAKILokaliti : 003 / 15 / 03 / 001 - SUNGAI PADANG Daerah Mengundi : 003 / 15 / 03 - SUNGAI PADANGDUN : 003 / 15 - SANGLANGParlimen : 003 - ARAUNegeri : PERLISStatus Rekod: DATA INI UNTUK SEMAKAN DAFTAR PEMILIHSebarang pertanyaan : info@spr.gov.my
nama aku dah ada
hehehe
kawasan uts hasim jassin

#76 dolphin

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 594 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Kepakaran:tgk, baca dan garu kepala
  • Freelance:Ya

Posted 15 January 2008 - 12:52 PM

aku takde pun

cool.gif

#77 nixk

    Kapten

  • Ahli
  • 1,530 posts
  • Gender:Male
  • Location:belakang anda
  • Interests:p&c
  • Kepakaran:Bermadah helah dalam puisi cinta luka
  • Freelance:Tidak

Posted 15 January 2008 - 01:05 PM

QUOTE (lan_wlb @ Jan 15 2008, 08:37 AM) <{POST_SNAPBACK}>
kawasan uts hasim jassin

takbir! Allahu akbar..



#78 dolphin

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 594 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Kepakaran:tgk, baca dan garu kepala
  • Freelance:Ya

Posted 15 January 2008 - 01:08 PM

QUOTE (nixk @ Jan 15 2008, 01:05 PM) <{POST_SNAPBACK}>
takbir! Allahu akbar..

ustaz akhill hay tak nak join politik ke ?
nanti aku vote for him
suka tengok dia pakai spek cam aku like this cool.gif

#79 mykus

    Staf Sarjan

  • Ahli
  • 182 posts
  • Gender:Male
  • Location:Johor Bahru
  • Kepakaran:PHP, HTML, LINUX
  • Freelance:Ya

Posted 15 January 2008 - 02:36 PM

QUOTE (dolphin @ Jan 15 2008, 01:08 PM) <{POST_SNAPBACK}>
ustaz akhill hay tak nak join politik ke ?
nanti aku vote for him
suka tengok dia pakai spek cam aku like this cool.gif



bukan ke ustaz / penyanyi akhill hay dah lama join politik?

#80 sik tauk

    Pegawai Waran 2

  • Ahli Professional
  • 416 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuching/Puchong
  • Interests:self-defence i.e. style-free (street) fighting, creative-writing, agro-industries (farming, breeding).
  • Kepakaran:Oracle database/apps server; UNIX/Linux; IT Project Management
  • Freelance:Ya

Posted 15 January 2008 - 09:38 PM

QUOTE (dolphin @ Jan 15 2008, 12:52 PM) <{POST_SNAPBACK}>
aku takde pun

cool.gif

takyah risau... undi kau otomatik masuk karung posto. takyah penat-penat beratur apa semua... kan mudah tu cool.gif

Ps: in case any reader does not get it, this is a joke...

#81 Pian

    Kadet

  • Ahli
  • 5 posts
  • Location:KL
  • Kepakaran:makan
  • Freelance:Tidak

Posted 16 January 2008 - 08:44 AM

lepas ni kalo tak puas ati bole antar e mail ke SPR. cam kat bawah ni... laugh.gif laugh.gif
---------------------------------------------------------


Email Jawapan SPR: Tuan punya Kad Pengenalan 981231081137 adalah di daftarkan sebagai pengundi? PDF Print E-mail
Posted by labisman
Monday, 14 January 2008

Thursday, January 10, 2008 3:59 PM

Ke hadapan Tuan,

Kelmarin, Saya memasuki laman web SPR untuk mengesahkan nombor kad pengenalan saya dan untuk merujuk kad pengenalan yang di hantar kepada saya oleh kawan saya, Di dapati bahawa tuan punya Kad Pengenalan 981231081137 adalah di daftarkan sebagai pengundi.

Tuan punya kad pengenalan yang tertera diatas adalah di miliki oleh individu yang berusia 10 tahun, bagaimana individu tersebut boleh menjadi pengundi sekiranya usia individu tersebut kurang daripada had umur yang di tetapkan.

Dengan ini di harap bahawa pihak SPR dapat memberikan penerangan yang jelas terhadap isu di atas.

Saya berharap sangat bahawa dengan ini dapatlah kita menunjukkan kepada pihak pebangkang yang SPR masih tulus dengan kerjanya.

Terima Kasih,

Saya Yang Benar,

xxxxxxxx xxxxxx

--------------------------------------------------------

info@spr.gov.myThis e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it (Monday, January 14, 2008 6:13 PM)

Tuan,

Untuk makluman tuan, pihak SPR sedar nombor-nombor kad pengenalan ini ada dalam daftar pemilih SPR. namun begitu sukacita diperjelaskan bahawa melalui semakan SPR dengan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) melalui sistem ALIS yang dihubungkan terus dengan pengkalan data JPN di dapati tarikh lahir pemegang nombor kad pengenalan ini tidak seperti dakwaan tuan.

Diperturunkan butiran pemegang nombor kad pengenalan ini.

NAMA NO KAD PENGENALAN TARIKH LAHIR

Hj Abd Wahab b Md Saman 981231081137 31/12/1898



Berdasarkan maklumat tersebut dan berdasarkan tarikh lahir tersebut jelas menunjukkan pemegang kad pengenalan ini bukan berumur 10 tahun seperti dakwaan tuan.

Untuk makluman tuan, sistem pernomboran kad pengenalan, iaitu dua digit di awal nombor kad pengenalan tidak semestinya menunjukkan pemegang kad pengenalan itu lahir pada tahun 1900. Hanya dengan cara membuat semakan tarikh lahir dengan JPN sahaja dapat mengesahkan dan menentukan tarikh dan tahun lahir pemegang kad pengenalan ini. Seterusnya menentukan umur sebenar pemegang kad pengenalan yang nombornya tertera dalam emel tuan.

Di samping itu, sukacita dimaklumkan juga bahawa daftar pemilih yang digunakan pakai oleh SPR hari ini adalah daftar pemilih yang telahpun wujud dan digunapakai semenjak tahun 1957 lagi yang dikenali sebagai Daftar Pemilih Induk (DPI). Pada hari ini, apa yang dilakukan oleh SPR ialah, untuk setiap tahun SPR hanya menyediakan Daftar pemilih Tambahan (DPT). DPT yang dibuat mengikut setiap suku tahun itu apabila cukup 4 suku tahun (dalam setahun ada 4 suku tahun dan setiap suku tahun ada 3 bulan) akan digabungkan dengan Daftar Pemilih Induk (DPI).

Oleh kerana DPI yang wujud semenjak tahun 1957 itu digunapakai sehingga hari ini, maka nama pemegang kad pengenalan ini ada dalam daftar pemilih SPR kerana mereka pernah mendaftar sebagai pemilih. Secara logiknya juga pemegang kad pengenalan ini layak mendaftar sebagai pemilih kerana apabila dibandingkan tarikh lahir mereka dengan permulaan penggunaan Daftar Pemilih (tahun 1957)itu menunjukkan mereka layak mendaftar sebagai pemilih kerana umur mereka telahpun melebihi 21 tahun.

Semoga penjelasan ini dapat membantu pihak tuan/puan. Tuan/puan juga boleh membuat semakan dengan jabatan berkaitan.

sekian terima kasih



#82 mykus

    Staf Sarjan

  • Ahli
  • 182 posts
  • Gender:Male
  • Location:Johor Bahru
  • Kepakaran:PHP, HTML, LINUX
  • Freelance:Ya

Posted 16 January 2008 - 09:17 AM

QUOTE (Pian @ Jan 16 2008, 08:44 AM) <{POST_SNAPBACK}>
lepas ni kalo tak puas ati bole antar e mail ke SPR. cam kat bawah ni... laugh.gif laugh.gif
---------------------------------------------------------


Email Jawapan SPR: Tuan punya Kad Pengenalan 981231081137 adalah di daftarkan sebagai pengundi? PDF Print E-mail
Posted by labisman
Monday, 14 January 2008

Thursday, January 10, 2008 3:59 PM

Ke hadapan Tuan,

Kelmarin, Saya memasuki laman web SPR untuk mengesahkan nombor kad pengenalan saya dan untuk merujuk kad pengenalan yang di hantar kepada saya oleh kawan saya, Di dapati bahawa tuan punya Kad Pengenalan 981231081137 adalah di daftarkan sebagai pengundi.

Tuan punya kad pengenalan yang tertera diatas adalah di miliki oleh individu yang berusia 10 tahun, bagaimana individu tersebut boleh menjadi pengundi sekiranya usia individu tersebut kurang daripada had umur yang di tetapkan.

Dengan ini di harap bahawa pihak SPR dapat memberikan penerangan yang jelas terhadap isu di atas.

Saya berharap sangat bahawa dengan ini dapatlah kita menunjukkan kepada pihak pebangkang yang SPR masih tulus dengan kerjanya.

Terima Kasih,

Saya Yang Benar,

xxxxxxxx xxxxxx

--------------------------------------------------------

info@spr.gov.myThis e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it (Monday, January 14, 2008 6:13 PM)

Tuan,

Untuk makluman tuan, pihak SPR sedar nombor-nombor kad pengenalan ini ada dalam daftar pemilih SPR. namun begitu sukacita diperjelaskan bahawa melalui semakan SPR dengan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) melalui sistem ALIS yang dihubungkan terus dengan pengkalan data JPN di dapati tarikh lahir pemegang nombor kad pengenalan ini tidak seperti dakwaan tuan.

Diperturunkan butiran pemegang nombor kad pengenalan ini.

NAMA NO KAD PENGENALAN TARIKH LAHIR

Hj Abd Wahab b Md Saman 981231081137 31/12/1898



Berdasarkan maklumat tersebut dan berdasarkan tarikh lahir tersebut jelas menunjukkan pemegang kad pengenalan ini bukan berumur 10 tahun seperti dakwaan tuan.

Untuk makluman tuan, sistem pernomboran kad pengenalan, iaitu dua digit di awal nombor kad pengenalan tidak semestinya menunjukkan pemegang kad pengenalan itu lahir pada tahun 1900. Hanya dengan cara membuat semakan tarikh lahir dengan JPN sahaja dapat mengesahkan dan menentukan tarikh dan tahun lahir pemegang kad pengenalan ini. Seterusnya menentukan umur sebenar pemegang kad pengenalan yang nombornya tertera dalam emel tuan.

Di samping itu, sukacita dimaklumkan juga bahawa daftar pemilih yang digunakan pakai oleh SPR hari ini adalah daftar pemilih yang telahpun wujud dan digunapakai semenjak tahun 1957 lagi yang dikenali sebagai Daftar Pemilih Induk (DPI). Pada hari ini, apa yang dilakukan oleh SPR ialah, untuk setiap tahun SPR hanya menyediakan Daftar pemilih Tambahan (DPT). DPT yang dibuat mengikut setiap suku tahun itu apabila cukup 4 suku tahun (dalam setahun ada 4 suku tahun dan setiap suku tahun ada 3 bulan) akan digabungkan dengan Daftar Pemilih Induk (DPI).

Oleh kerana DPI yang wujud semenjak tahun 1957 itu digunapakai sehingga hari ini, maka nama pemegang kad pengenalan ini ada dalam daftar pemilih SPR kerana mereka pernah mendaftar sebagai pemilih. Secara logiknya juga pemegang kad pengenalan ini layak mendaftar sebagai pemilih kerana apabila dibandingkan tarikh lahir mereka dengan permulaan penggunaan Daftar Pemilih (tahun 1957)itu menunjukkan mereka layak mendaftar sebagai pemilih kerana umur mereka telahpun melebihi 21 tahun.

Semoga penjelasan ini dapat membantu pihak tuan/puan. Tuan/puan juga boleh membuat semakan dengan jabatan berkaitan.

sekian terima kasih



kan bagus ada penjelasan macam ni, macam ni barulah profesional.

#83 nixk

    Kapten

  • Ahli
  • 1,530 posts
  • Gender:Male
  • Location:belakang anda
  • Interests:p&c
  • Kepakaran:Bermadah helah dalam puisi cinta luka
  • Freelance:Tidak

Posted 16 January 2008 - 09:48 AM

QUOTE (mykus @ Jan 16 2008, 09:17 AM) <{POST_SNAPBACK}>
kan bagus ada penjelasan macam ni, macam ni barulah profesional.

SPR nyer org mmg profesional.
aku ada email diaorang,and diorang terangkan dgn detail.

mcm ni lah bagus.

Itu pembangkang selalu tak puas hati sama SPR,diorang sudah tidak ada modal lain.Kalah tapi mahu salahkan org lain.Tak nak mengaku kelemahan diri sendiri.Duk ingat rakyat semua suka dgn cara dia.Cit poooodah.

#84 ichak

    Korporal

  • Ahli
  • 88 posts

Posted 16 January 2008 - 06:28 PM

kalo aku daftar sekarang...aku takleh mengundi thn ni kan?(kalo thn ni pilihanraya)
ada tempoh matang ek?

#85 zamri

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 981 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuantan
  • Interests:Linux, Open Source, SquirrelMail, phpBB, IPB, PHP, MySQL
  • Kepakaran:GNU/Linux (Slackware, Mandrake, RedHat), Windows 9x/ME/2000/XP, Networking(Firewall,DMZ, Web/Mail/File Servers)
  • Freelance:Ya

Posted 16 January 2008 - 07:38 PM

QUOTE (nixk @ Jan 16 2008, 09:48 AM) <{POST_SNAPBACK}>
SPR nyer org mmg profesional.
aku ada email diaorang,and diorang terangkan dgn detail.

mcm ni lah bagus.

Itu pembangkang selalu tak puas hati sama SPR,diorang sudah tidak ada modal lain.Kalah tapi mahu salahkan org lain.Tak nak mengaku kelemahan diri sendiri.Duk ingat rakyat semua suka dgn cara dia.Cit poooodah.

Aku tak boleh baca mesej provoke mcm ni. Naik darah aku...

#86 nixk

    Kapten

  • Ahli
  • 1,530 posts
  • Gender:Male
  • Location:belakang anda
  • Interests:p&c
  • Kepakaran:Bermadah helah dalam puisi cinta luka
  • Freelance:Tidak

Posted 17 January 2008 - 08:27 AM

QUOTE (zamri @ Jan 16 2008, 07:38 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Aku tak boleh baca mesej provoke mcm ni. Naik darah aku...

oh...tu baru baca..

tapi ko tak tau betapa deritanya aku duk taip mesej cam tu...isk.derita tau tak...


p/s: menipu diri sendiri tapi tak jadi.berat mata memandang,berat lagi bahu memikul

Edited by nixk, 17 January 2008 - 08:28 AM.


#87 Pian

    Kadet

  • Ahli
  • 5 posts
  • Location:KL
  • Kepakaran:makan
  • Freelance:Tidak

Posted 17 January 2008 - 10:14 AM

QUOTE (nixk @ Jan 16 2008, 09:48 AM) <{POST_SNAPBACK}>
SPR nyer org mmg profesional.
aku ada email diaorang,and diorang terangkan dgn detail.

mcm ni lah bagus.

Itu pembangkang selalu tak puas hati sama SPR,diorang sudah tidak ada modal lain.Kalah tapi mahu salahkan org lain.Tak nak mengaku kelemahan diri sendiri.Duk ingat rakyat semua suka dgn cara dia.Cit poooodah.


ye betul SPR tersangatlah professional terutamanya Pak Rashid laugh.gif laugh.gif

#88 kuda

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 234 posts
  • Gender:Male
  • Location:underground
  • Kepakaran:Tengok DVD secara marathon
  • Freelance:Ya

Posted 17 January 2008 - 10:38 AM

ahhh,semuanya kambing dalam SPR tu.

#89 mykus

    Staf Sarjan

  • Ahli
  • 182 posts
  • Gender:Male
  • Location:Johor Bahru
  • Kepakaran:PHP, HTML, LINUX
  • Freelance:Ya

Posted 17 January 2008 - 12:43 PM

QUOTE (kuda @ Jan 17 2008, 10:38 AM) <{POST_SNAPBACK}>
ahhh,semuanya kambing dalam SPR tu.



what kambing?? oh my goat!!

#90 lelaki@melayu.terakhir

    Kapten

  • Pengendali
  • 1,856 posts
  • Location:cyberjaya
  • Freelance:Tidak

Posted 18 February 2008 - 12:48 PM

QUOTE (mykus @ Jan 15 2008, 07:18 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Kad Pengenalan: 820201115212
Nama: KG MENGABANG TENGAH
Jantina: PEREMPUAN
Lokaliti: 036 / 16 / 09 / 001 - KG MENGABANG TENGAH
Daerah Mengundi: 036 / 16 / 09 - MENGABANG TENGAHDUN: 036 / 16 - BATU BURUK
Parlimen: 036 - KUALA TERENGGANU
Negeri: TERENGGANU

Status Rekod
: DATA INI UNTUK SEMAKAN DAFTAR PEMILIH


nasib baik SPR buat kerja mereka. telah di betulkan. ehehe

QUOTE
MEDAN KETERANGAN
Kad Pengenalan : 820201115212
Nama : NOR MAZITA BINTI MOHD NOOR
Tahun Lahir : 1982
Jantina : P
Lokaliti : 036 / 16 / 09 / 001 - KG MENGABANG TENGAH
Daerah Mengundi : 036 / 16 / 09 - MENGABANG TENGAH
DUN : 036 / 16 - BATU BURUK
Parlimen : 036 - KUALA TERENGGANU
Negeri : TERENGGANU
Pusat Mengundi : SEKOLAH MENENGAH SERI BUDIMAN
Saluran : 3
Masa Mengundi : 08.00 PAGI - 05.00 PETANG
No Siri : 1552
Untuk sebarang maklumat, sila emel : info@spr.gov.my



#91 k4ml

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 834 posts
  • Location:KB
  • Kepakaran:Linux, Freebsd, PHP, Drupal, PostgreSQL
  • Freelance:Ya

Posted 18 February 2008 - 04:48 PM

QUOTE (kuda @ Jan 17 2008, 10:38 AM) <{POST_SNAPBACK}>
ahhh,semuanya kambing dalam SPR tu.

Boleh tak kalau jangan libatkan kambing dalam isu ni. Kambing makhluk yg mulia dan tidak bersalah apa-apa ... smile.gif

#92 nixk

    Kapten

  • Ahli
  • 1,530 posts
  • Gender:Male
  • Location:belakang anda
  • Interests:p&c
  • Kepakaran:Bermadah helah dalam puisi cinta luka
  • Freelance:Tidak

Posted 18 February 2008 - 05:23 PM

QUOTE (lelaki@melayu.terakhir @ Feb 18 2008, 12:48 PM) <{POST_SNAPBACK}>
nasib baik SPR buat kerja mereka. telah di betulkan. ehehe

kesimpulannya, SPR tidaklah 'sejahat' yang disangkakan... smile.gif

Edited by nixk, 18 February 2008 - 05:23 PM.


#93 pinggan

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 308 posts
  • Kepakaran:makan
  • Freelance:Tidak

Posted 18 February 2008 - 06:30 PM

QUOTE (k4ml @ Feb 18 2008, 04:48 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Boleh tak kalau jangan libatkan kambing dalam isu ni. Kambing makhluk yg mulia dan tidak bersalah apa-apa ... smile.gif


kambing walopon tak mandi mahal doh... belum undi BN doh mahal setiap hari meningkat je harga dia... SPR kalau sembelih jual laku ke? laugh.gif

Edited by pinggan, 18 February 2008 - 06:31 PM.


#94 dolphin

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 594 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Kepakaran:tgk, baca dan garu kepala
  • Freelance:Ya

Posted 19 February 2008 - 09:08 AM

sedikit persoalan,
kalo orang yang duk luar negara.
macamman diorang nak ngundi ?
pos ? internet ?

#95 asklinux

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 416 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bumi Yang Nyata
  • Interests:Mencari perkara yang kontra dari org lain ..saja je cari pasal
  • Kepakaran:Melayari Internet :D
  • Freelance:Tidak

Posted 19 February 2008 - 09:51 AM

QUOTE (nixk @ Feb 18 2008, 05:23 PM) <{POST_SNAPBACK}>
kesimpulannya, SPR tidaklah 'sejahat' yang disangkakan... smile.gif


biasa la sifat prasangka buruk ...syaitan selalu membisikan kan .

Dalam hati mereka (golongan yang munafik itu) terdapatpenyakit (syak dan hasad dengki), maka Allah tambahkan lagi penyakititu kepada mereka; dan mereka pula akan beroleh azab seksa yang tidakterperi sakitnya, dengan sebab mereka berdusta (dan mendustakankebenaran). Al- Baqarah

#96 Helmi 0mar

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 553 posts
  • Gender:Male
  • Location:shah alam
  • Interests:tgk tv
  • Kepakaran:ym
  • Freelance:Tidak

Posted 19 February 2008 - 01:49 PM

asklinux & all,
kalu nak quote ayat al-quran ke, harap sertakan maklumat "surah:ayat" utk rujukan..
dan sertakan terjemahan atau tafsir siapa..
kalu quote hadis, dari sumber mana hadis tuu..
kita taknak ittutor jd tmpt ayat palsu / hadis palsu..
harap maklum..

p/s: ayat ko quote kat atas tu ayat "2:10"

#97 asklinux

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 416 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bumi Yang Nyata
  • Interests:Mencari perkara yang kontra dari org lain ..saja je cari pasal
  • Kepakaran:Melayari Internet :D
  • Freelance:Tidak

Posted 19 February 2008 - 01:58 PM

QUOTE (Helmi 0mar @ Feb 19 2008, 01:49 PM) <{POST_SNAPBACK}>
asklinux & all,
kalu nak quote ayat al-quran ke, harap sertakan maklumat "surah:ayat" utk rujukan..
dan sertakan terjemahan atau tafsir siapa..
kalu quote hadis, dari sumber mana hadis tuu..
kita taknak ittutor jd tmpt ayat palsu / hadis palsu..
harap maklum..

p/s: ayat ko quote kat atas tu ayat "2:10"


ok ..ok ..

boleh rujuk kat sini
http://www.iiu.edu.my/deed/quran/malay/index.html



#98 mykus

    Staf Sarjan

  • Ahli
  • 182 posts
  • Gender:Male
  • Location:Johor Bahru
  • Kepakaran:PHP, HTML, LINUX
  • Freelance:Ya

Posted 19 February 2008 - 02:15 PM

QUOTE (asklinux @ Feb 19 2008, 01:58 PM) <{POST_SNAPBACK}>



yerlah ko ni, suka2 ko jer nak tulis kat sini. Perkataan hudud pun ko kata buatan manusia.

#99 asklinux

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 416 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bumi Yang Nyata
  • Interests:Mencari perkara yang kontra dari org lain ..saja je cari pasal
  • Kepakaran:Melayari Internet :D
  • Freelance:Tidak

Posted 19 February 2008 - 02:23 PM

QUOTE (mykus @ Feb 19 2008, 02:15 PM) <{POST_SNAPBACK}>
yerlah ko ni, suka2 ko jer nak tulis kat sini. Perkataan hudud pun ko kata buatan manusia.

kan aku dah mengaku tu kesilapan aku ... sad.gif

#100 nixk

    Kapten

  • Ahli
  • 1,530 posts
  • Gender:Male
  • Location:belakang anda
  • Interests:p&c
  • Kepakaran:Bermadah helah dalam puisi cinta luka
  • Freelance:Tidak

Posted 19 February 2008 - 02:55 PM

udah2 la saudaraku sekalian..hehe..

ini sebahagian dialog YM saya dgn kawan saya, baru sebentar tadi. smile.gif

QUOTE
Hamdi: nixk
Hamdi: balik mengundi?
Nixk: tak
Nixk: keAdilan tak bertanding di XXXXXX
Nixk: so tak balik ngundi
Hamdi: hahaha
Hamdi: name kat XXXXX ker
Nixk: a ah
Hamdi: name aku x dijumpai dlm rekod
Hamdi: padehal dh register
Nixk: keke
Nixk: bagi IC
Nixk: nak try check
Hamdi: 8XXXXXXXX80
Nixk: REKOD TIDAK DIJUMPAI
Nixk: emm
Nixk: bila register?
Hamdi: last year
Nixk: last year bila?
Nixk: bulan?
Hamdi: 6 kot


Persoalan: camner leh takde eh? dua tiga orang rakan aku mengadu kata takde dalam sistem..mcm kes member aku sorang ni, bulan 6 lagi dia dah register..lama gak tuh. Setahu aku, setiap suku tahun,SPR akan update.

smile.gif

Edited by nixk, 19 February 2008 - 02:58 PM.






1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users