Jump to content


Apa Dah Jadi Dengan Mereka Yang Bergelar 'lelaki'.


71 replies to this topic

#1 Jagermeist_

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 997 posts
  • Gender:Male
  • Location:middle earth
  • Interests:rugby,paintball,golf,WTF TKD tournament<br />
  • Kepakaran:IT Governance BS1799-COBIT-HIPAA-Sarbanes Oxley-BNM GPIS 1,Security Assessment,Compliance,Snort
  • Freelance:Tidak

Posted 18 October 2007 - 11:19 AM

QUOTE
KUCHING: Where have all the tough men gone?

This question was posed by the army's First Infantry division commander, Lt Gen Datuk Muhd Effendi Mustaffa, who said that lately there had been only "softees" turning up at army recruitment exercises.

"Recruits these days are too soft for the army. Gone are the days when they used to be tough when they signed up to serve the country," he said after hosting the division's Hari Raya open house on Bampfyle Road.

He said although the recruits were more educated, they lacked physical and mental fitness for basic training.

"Those who whine and cry to their families during the first phase of training should not sign up. There should not be complaints from them or their parents.
"This is the army. We train soldiers to be tough to prepare for war. Nowadays, those who sign up are the 'last resort' men. They see the army as a last resort for a job.

"During my time, people wanted to be in the army to serve their country and fight the communist threat.

"These days, people sign up because they see it as a job.

"A career in the army is good as they have the opportunity to study and better themselves but this does not mean they can be softees.

"Those who wish to be in the army must have a certain degree of physical and mental fitness to endure the harsh army training.

"They have to be tough because they are the country's defenders. We do not want those who hide in the event of a war."

Referring to a newspaper report on Sept 28 about two recruits, Zarul Fahmi Shabsuddin, 20, and Khairul Azzuwan Zainal Rashid, 19, who claimed serious abuse by their seniors and officers, Effendi said their claims were being investigated.

Zarul Fahmi claimed he was forced to drink weapon cleaning fluid while Khairul Azzuwan said he suffered scarring to his arm after an officer cut it with a knife.

Effendi said ragging of new recruits was bound to happen in military camps although the seniors should not go overboard.

"Those involved in the incidents have been ordered to go on leave."


Macam mana x lembik,pemakanan lembik,gaya hidup lembik,mak bapak pun lembik...jadi yg membesar semua lemau2 dan lembik2.

Kalau perang nanti, bawak keyboard,mouse pad...dan bayangkan satu scenario dalam Counter Strike. Tak pun,merempit la ke medan peperangan.

#2 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 18 October 2007 - 11:23 AM

kat US Army ade je gay tapi gay yang tough kot.
Malaysian real men ni tough tak heterosexual/homosexual tapi lebih lembik??

#3 slaughters

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 938 posts
  • Gender:Male
  • Location:Padang Batu
  • Kepakaran:BIND DNS
  • Freelance:Ya

Posted 18 October 2007 - 11:26 AM

aduh.. bawak mouse and keyboard pi perang.. adeh.. aku pun asyik dok dalam bilik server pun rasa lembik sangat dah nie.. takde stamina.. bro jagermist ade tips tak nak mengekalkan tahap stamina untuk lelaki bujang cam aku nie ? laugh.gif



#4 dolphin

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 594 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Kepakaran:tgk, baca dan garu kepala
  • Freelance:Ya

Posted 18 October 2007 - 11:30 AM

QUOTE(Jagermeist @ Oct 18 2007, 11:19 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Macam mana x lembik,pemakanan lembik,gaya hidup lembik,mak bapak pun lembik...jadi yg membesar semua lemau2 dan lembik2.

Kalau perang nanti, bawak keyboard,mouse pad...dan bayangkan satu scenario dalam Counter Strike. Tak pun,merempit la ke medan peperangan.

aku setuju dengan kata2 ko


#5 Jagermeist_

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 997 posts
  • Gender:Male
  • Location:middle earth
  • Interests:rugby,paintball,golf,WTF TKD tournament<br />
  • Kepakaran:IT Governance BS1799-COBIT-HIPAA-Sarbanes Oxley-BNM GPIS 1,Security Assessment,Compliance,Snort
  • Freelance:Tidak

Posted 18 October 2007 - 11:31 AM


Aku tengok bebudak ni,baru pegi PKLN yg macam 'summer camp' dan nangis2,rindu mak bapak. Siap boleh bawak handphone and balik bulan2 lagi. Mengalahkan orang yg nak pegi perang atau UN Peacekeeping mission.

Ragging yg dilakukan dalam masa latihan nak bagi seorang pelatih itu mentally strong,bukan physical. Askar musuh yg tawan kita, mereka tidak akan bersifat lembut,lemah gemalai ala budaya melayu. Sepak terajang tuh biasa,belum lagi mental torture,drug and chemical induce etc.

Mungkin ibu bapa atau pelatih rekruit yg masuk askar ni beranggapan, askar musuh akan cakap 'Bagi la saya tau di mana markas kamu,rahsia kamu etc..kalau awak bagi tau,saya bagi ice nak..nak tak'. Weak parents breed weak children,mentally.

Ini baru kena ragging sikit,dah report media,bapak panggil buat press conference,anak saya didera oleh Drill Sergeant etc. While I agree there has been abuses in the training, tapi to a certain extent, harshness is a training is necessary.

Trust me,running 12.5KM to Kemaman,then drinking sea water,then run back 12.5KM back to the base only makes a person (both men and women) thought if it doesn't kill them.

#6 kaklie78

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 234 posts
  • Gender:Female
  • Location:selangor
  • Freelance:Tidak

Posted 18 October 2007 - 11:37 AM

antar je diorang pi training kat luar negeri tak pun antar je pi perang terus
biar diorang rasa camne kene ragging

maybe diorang nih lebih suka mati eksiden sebab merempit dari mati belajar mempertahankan negara......


aku pun naik menyampah dengar berita bila kena ragging kat seklah tentera.

#7 Jagermeist_

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 997 posts
  • Gender:Male
  • Location:middle earth
  • Interests:rugby,paintball,golf,WTF TKD tournament<br />
  • Kepakaran:IT Governance BS1799-COBIT-HIPAA-Sarbanes Oxley-BNM GPIS 1,Security Assessment,Compliance,Snort
  • Freelance:Tidak

Posted 18 October 2007 - 11:44 AM

QUOTE(kaklie78 @ Oct 18 2007, 11:37 AM) <{POST_SNAPBACK}>
antar je diorang pi training kat luar negeri tak pun antar je pi perang terus
biar diorang rasa camne kene ragging

maybe diorang nih lebih suka mati eksiden sebab merempit dari mati belajar mempertahankan negara......
aku pun naik menyampah dengar berita bila kena ragging kat seklah tentera.


Bukan apa KakLie,dulu aku dalam ROTU,ramai juga ladies.
Kalau guys kena ragging,ladies pun kena. No exception. If we ran a 25K,they ran a 25K to,with no toilet breaks. Some of them,with their period pains pun kena lari.

Pukul 4 pagi,fork roll kat tengah2 padang. Ramai gila yg muntah2. Sapa yg pengsan,angkat letak tepi,no medical attention given. Yang masih 'idup' roll atas muntah member2. You can sample what you buddy had for dinner laugh.gif .Quite extreme,but hey,someone has to do it. Ladies pun buat jugak.

Ini yg komplain kena ragging,bukannya ladies tapi lelaki,men,jantan? ohmy.gif
Mak bapak sorang2 pun 2x5 dol.


#8 kaklie78

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 234 posts
  • Gender:Female
  • Location:selangor
  • Freelance:Tidak

Posted 18 October 2007 - 12:00 PM

tu la pasalnya bro....

mak bapa sayang sgt kat anak2 laki sampai takut kalau kulit anak2 diorang ni cacat.

tu yang duk galakkan diorang pi join AF ke malaysian idol ker....

aku sekarang kalau drive sorang2 dlm pukul 9.00 mlm ke atas cukup takut nak isi minyak sebab tgk ramai budak2 teen lepak2 kat stesen minyak... naik moto cam org gila

maunyer follow aku lepas isi minyak....

bila baca mastika macamana anak2 lelaki ni boleh dera mak bapa diorang.... buat mak mcm hamba..... rasa sedih

patutnya biar mati je bebudak camni....emosi la pulak huh.gif

#9 cyrus

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 615 posts
  • Gender:Female
  • Location:seghomban-kolumpo-baling
  • Freelance:Tidak

Posted 18 October 2007 - 12:46 PM

mmg bebudak tu bangang & lembik sgt sampai kena ragging skit dah buat report ke atau memang dorg kena torture yg dorg sendri dpt beza ia bukan amalan biasa dlm kem tentera? i mean, kalo mmg latihan teruk˛ tu, dorang paham kan.. dah nama pun dorg sndri yg relahati nak jadik askar.. takkan tak tahan.. setakat roll dlm muntah org, surely dorang tak kisah kan.. tp kalo smpai kat bilik kena belasah smpai ada darah beku dlm otak, koma then ada yg mati, tak payah buat report ke? huh.gif belum sempat sampai medan perang pun..

#10 ed_thix

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 273 posts
  • Gender:Male
  • Location:Somewhere on the net..
  • Freelance:Tidak

Posted 18 October 2007 - 01:53 PM

bapak aku punya stail of educating me, klu silap kena sembur, klu teruk makan penampar laugh.gif, tapi dah habis sekolah tak la buat lagi pasal dah besar pandai pikir dah tongue.gif

#11 ron

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 982 posts
  • Gender:Male
  • Location:KL
  • Interests:Information Security
  • Kepakaran:Software Development and Engineering
  • Freelance:Ya

Posted 18 October 2007 - 02:02 PM

Camner tak lembik, gi layan AF selalu pastu tangkap nangis2. Kalau pompuan takpe jugak, ni lelaki/jantan, geli aku tgk laki nangis sbb AF, apalagi bila masuk askar lagi lah lembik macam gay hehe.

Edited by ron, 18 October 2007 - 02:03 PM.


#12 sniper

    Kapten

  • Pengendali
  • 1,695 posts
  • Gender:Male
  • Location:Malaysia
  • Interests:IT (Graphic Design, Portal, Multimedia)
    & Media Production (Audio, Video, Special Effect, Green Screen).
  • Kepakaran:Multimedia, Portal, Audio Video Production.
  • Freelance:Tidak

Posted 18 October 2007 - 02:08 PM

apa laaa... yg tough˛ tu semua dah join 'REMP-IT' and 'Drift'....!! laugh.gif

#13 cyrus

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 615 posts
  • Gender:Female
  • Location:seghomban-kolumpo-baling
  • Freelance:Tidak

Posted 18 October 2007 - 02:15 PM

sebab dorang tak minat join askar la yg dorang pegi tgk AF ataupun join AF.. hahahapedaaa.. biggrin.gif

lembik˛ dorang pun, bila bab merusuh tu nampak ok je pulak! dry.gif

#14 kaklie78

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 234 posts
  • Gender:Female
  • Location:selangor
  • Freelance:Tidak

Posted 18 October 2007 - 02:16 PM

QUOTE(ron @ Oct 18 2007, 02:02 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Camner tak lembik, gi layan AF selalu pastu tangkap nangis2. Kalau pompuan takpe jugak, ni lelaki/jantan, geli aku tgk laki nangis sbb AF, apalagi bila masuk askar lagi lah lembik macam gay hehe.



ron..... lembik tak semestinya gay..... dan macho tak semestinya jantan....

tapi laki kuat nangis hahahahahh..... kalu dia menangis sebab takutkan ALLAh takpe tapi kalau nangis sebab awek yang diundi terkeluar hahahhah


jadilah lelaki yang sederhana


#15 crash_makers

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,152 posts
  • Gender:Male
  • Location:dreamland
  • Freelance:Tidak

Posted 18 October 2007 - 03:44 PM

member sekelas dulu masa form 2 ni chubby + a lil bit nerdy.asyik sembang pasal games jaa ngan aku tongue.gif

tapi bila dah masuk RMC balik2 jaa badan dah tough.dia kata kena ragging2 hari2. smile.gif

#16 ranjau

    Korporal

  • Ahli Biasa
  • 52 posts
  • Gender:Male
  • Location:Subang Jaya
  • Kepakaran:makan tidooo
  • Freelance:Tidak

Posted 18 October 2007 - 04:34 PM

QUOTE(crash_makers @ Oct 18 2007, 03:44 PM) <{POST_SNAPBACK}>
member sekelas dulu masa form 2 ni chubby + a lil bit nerdy.asyik sembang pasal games jaa ngan aku tongue.gif

tapi bila dah masuk RMC balik2 jaa badan dah tough.dia kata kena ragging2 hari2. smile.gif



itu ler pasal byk kes saman2 skrg ... contoh kes cikgu kat sekolah

ni semua boleh dikatakan sebab didikan dari rumah ...

tongue.gif

#17 ron

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 982 posts
  • Gender:Male
  • Location:KL
  • Interests:Information Security
  • Kepakaran:Software Development and Engineering
  • Freelance:Ya

Posted 18 October 2007 - 05:53 PM

Member aku sekampung dulu pulak lain kes. Sblm masuk Army lembik sikit lah, pijak semut pon tak mati. Memang baik, hari2 sembahyang kat masjid je bukan kat rumah, sampai subuh pon sembahyang kat Masjid, dah kira macam dah jadi ahli Masjid. Tapi bila dah masuk tentera badan dah tegap, tinggi, kulit hitam tak hingat. Yg tak best nya selepas masuk Army character dah bertukar jadi setan, dah jadi kaki sex, pantang tgk awek cantik semua dia nak ngasa. Yg herannya senang2 je dia dpt one night stand. Perghh teruk2. Bukan nak salah kan ATM punya didikan, tapi ni mungkin salah individu tu sendiri kot. Mungkin 1 dlm 10 org dlm tentera ada yg macamni, bukan semua lah.

#18 Jagermeist_

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 997 posts
  • Gender:Male
  • Location:middle earth
  • Interests:rugby,paintball,golf,WTF TKD tournament<br />
  • Kepakaran:IT Governance BS1799-COBIT-HIPAA-Sarbanes Oxley-BNM GPIS 1,Security Assessment,Compliance,Snort
  • Freelance:Tidak

Posted 18 October 2007 - 06:10 PM

QUOTE(ron @ Oct 18 2007, 05:53 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Member aku sekampung dulu pulak lain kes. Sblm masuk Army lembik sikit lah, pijak semut pon tak mati. Memang baik, hari2 sembahyang kat masjid je bukan kat rumah, sampai subuh pon sembahyang kat Masjid, dah kira macam dah jadi ahli Masjid. Tapi bila dah masuk tentera badan dah tegap, tinggi, kulit hitam tak hingat. Yg tak best nya selepas masuk Army character dah bertukar jadi setan, dah jadi kaki sex, pantang tgk awek cantik semua dia nak ngasa. Yg herannya senang2 je dia dpt one night stand. Perghh teruk2. Bukan nak salah kan ATM punya didikan, tapi ni mungkin salah individu tu sendiri kot. Mungkin 1 dlm 10 org dlm tentera ada yg macamni, bukan semua lah.


Itu yg nak dielakan, macam mana nak menang peperangan kalau akhlak buruk dan x diredhai. Nak dapat status 'syahid',askar tuh kenalah berakhlak mulia.

Antara sebab diwujudkan fungsi 'Kor Agama Angkatan Tentera'. Sekarang ni,setiap kapal besar TLDM,setiap operasi mesti ada pegawai KAGAT ikut. Di negara barat, US dan UK umpanya ada 'chaplains' atau pegawai agama. US Navy dan Army ada chaplain Christian,Muslim dan Jew.
Even US pun tau kepentingan agama dalam tentera.

Dulu kalau aku balik rumah, badan ada bekas2 dan aku cakap cikgu rotan,mak bapak aku buat dek jek. Tapi budak2 sekarang,bukan setakat kalau cikgu rotan,bapak rotan pun report polis. Mana x lembik dan takde disiplin.

Yang jadi rekrut pulak, baru kena 'push up knuckles' dah nak berhenti, keje kilang lagi baik. Bagi aku,kalau kita ibubapa tidak mampu nak 'bekorban' untuk negara,i.e berkhidmat dalam negara,sekurang-kurangnya kita benarkan anak2 kita yg masuk tentera,tak kiralah 'regular' atau 'simpanan'. Ini,suruh masuk tentera bila anak tak dapat kerja lain,last choice. Bila dah masuk,anak mengadu dah pegi panggil press conference,panggil media TV3 etc.

Ini quote dari favorite movie aku tentang lelaki@askar yg lembik

QUOTE
Jack Nicholson (Col. Jessup): You xxxx' people. You have no idea how to defend a nation. All you did was weaken a country today, Kaffee. That's all you did. You put people's lives in danger. Sweet dreams, son.


#19 kamarul.azreen

    Korporal

  • Ahli
  • 75 posts
  • Gender:Male
  • Location:KL

Posted 18 October 2007 - 07:03 PM

Aku rasa la, diaorg masa sek ren / men nie dah diwajibkan masuk martial art cam Silat or TKD. Baru la basic lasak tu ada. Aku tgk bebudak skarang nie, berlaga tulang kering pon dah tak tahan.... isk isk isk...

Selain tu martial arts nie salah satu saluran untuk mendisiplin kan bebudak skang nie. Mcm ada satu sek di KL (hehe kantoi kalau ckp), guru besar ngan mak bapak diaorg dah tak tau nak settle mcmana lagi dah bebudak samseng nie, ada la dlm 20 org. Guru besar nie mintak tlg ada satu kesatuan silat untuk train diaorg. Alhamdulillah , dah 4 bln dah. Ada la kemajuan, dari segi disiplin, akhlak dan ketahanan. kalau tak , ada je moto budak ilang kat sek tu.

Sebenarnya dlm tentera nie byk je peluang naik pangkat, kursus dsbnya. gaji pon bleh tahan gak kalau bersungguh2. Itu kalau korang pikir karier la...

Better pihak pertahanan lebih mendedahkan lagi maklumat mengenai karier2 dlm bidang keselamatan nie..

p/s : teringat kena terajang kat perot...

#20 dolphin

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 594 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Kepakaran:tgk, baca dan garu kepala
  • Freelance:Ya

Posted 18 October 2007 - 08:30 PM

QUOTE(kaklie78 @ Oct 18 2007, 02:16 PM) <{POST_SNAPBACK}>
ron..... lembik tak semestinya gay..... dan macho tak semestinya jantan....

tapi laki kuat nangis hahahahahh..... kalu dia menangis sebab takutkan ALLAh takpe tapi kalau nangis sebab awek yang diundi terkeluar hahahhah
jadilah lelaki yang sederhana

aku setuju

#21 k.anwar

    Staf Sarjan

  • Ahli
  • 189 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:sket2 jboss,ejb3,java,rules
  • Freelance:Tidak

Posted 19 October 2007 - 12:42 PM

QUOTE(kamarul.azreen @ Oct 18 2007, 07:03 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Aku rasa la, diaorg masa sek ren / men nie dah diwajibkan masuk martial art cam Silat or TKD. Baru la basic lasak tu ada. Aku tgk bebudak skarang nie, berlaga tulang kering pon dah tak tahan.... isk isk isk...

Selain tu martial arts nie salah satu saluran untuk mendisiplin kan bebudak skang nie. Mcm ada satu sek di KL (hehe kantoi kalau ckp), guru besar ngan mak bapak diaorg dah tak tau nak settle mcmana lagi dah bebudak samseng nie, ada la dlm 20 org. Guru besar nie mintak tlg ada satu kesatuan silat untuk train diaorg. Alhamdulillah , dah 4 bln dah. Ada la kemajuan, dari segi disiplin, akhlak dan ketahanan. kalau tak , ada je moto budak ilang kat sek tu.

Sebenarnya dlm tentera nie byk je peluang naik pangkat, kursus dsbnya. gaji pon bleh tahan gak kalau bersungguh2. Itu kalau korang pikir karier la...

Better pihak pertahanan lebih mendedahkan lagi maklumat mengenai karier2 dlm bidang keselamatan nie..

p/s : teringat kena terajang kat perot...

Bersetuju jugak. Martial art macam silat pun banyak mendisiplinkan diri. Tak semestinya masuk army. Army mungkin lebih banyak torture, tapi silat walaupun memang dia nak torture tak terasa pressure sangat, lebih terasa kepada hellish training for own good jek.

#22 ed_thix

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 273 posts
  • Gender:Male
  • Location:Somewhere on the net..
  • Freelance:Tidak

Posted 19 October 2007 - 01:18 PM

sapa ada anak tu ingat la jangan kasi lembut, pelempang je bebudak ni baru belajar sket laugh.gif

#23 pachat

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 700 posts
  • Gender:Male
  • Location:Melawati
  • Kepakaran:security, OpenBSD
  • Freelance:Ya

Posted 19 October 2007 - 01:22 PM

QUOTE(Jagermeist @ Oct 18 2007, 06:10 PM) <{POST_SNAPBACK}>
IJack Nicholson (Col. Jessup): You xxxx' people. You have no idea how to defend a nation. All you did was weaken a country today, Kaffee. That's all you did. You put people's lives in danger. Sweet dreams, son.


aku suka cerita ni.. A Few Good Man.. tengok dekat 80 kali..

#24 cyrus

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 615 posts
  • Gender:Female
  • Location:seghomban-kolumpo-baling
  • Freelance:Tidak

Posted 19 October 2007 - 02:19 PM

QUOTE(pachat @ Oct 19 2007, 01:22 PM) <{POST_SNAPBACK}>
aku suka cerita ni.. A Few Good Man.. tengok dekat 80 kali..

yeah, aku pun suka citer ni.. ni Kaffee punye jwb plak (utk dialog Col. Jessep tu):
QUOTE
Don't call me son. I'm a lawyer and an officer in the United States Navy. And you're under arrest, you son of a b**ch.

hahaha.. code kunun..

Edited by cyrus, 19 October 2007 - 02:24 PM.


#25 kureng

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,480 posts
  • Gender:Male
  • Location:di tempat itu
  • Interests:Kebarangkalian, ramai, rileks-lepak, $$$ dan lain-lain
  • Kepakaran:Copy & Paste
  • Freelance:Tidak

Posted 19 October 2007 - 02:25 PM

QUOTE(Jagermeist @ Oct 18 2007, 06:10 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Yang jadi rekrut pulak, baru kena 'push up knuckles' dah nak berhenti, keje kilang lagi baik. Bagi aku,kalau kita ibubapa tidak mampu nak 'bekorban' untuk negara,i.e berkhidmat dalam negara,sekurang-kurangnya kita benarkan anak2 kita yg masuk tentera,tak kiralah 'regular' atau 'simpanan'. Ini,suruh masuk tentera bila anak tak dapat kerja lain,last choice. Bila dah masuk,anak mengadu dah pegi panggil press conference,panggil media TV3 etc.


hehs, dulu mase sekolah selalu la kene push up knuckles atas tar batu cacak2, lari longkang sambil angkat itu ini..
rasa macam benda tu bukan semua skolah boleh merasa.. so why not laugh.gif

pasal yg kes PLKN tu setuju sgt la dgn bro Jagermeist, smpi kan iklan kat TV pon, parents datang bawak serbuk pencuci, tolong cuci baju anak...adoi letih

Edited by kureng, 19 October 2007 - 02:25 PM.


#26 dolphin

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 594 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Kepakaran:tgk, baca dan garu kepala
  • Freelance:Ya

Posted 19 October 2007 - 02:41 PM

cari inisiatif
lakukan aktiviti lasak,
jalan lasak, rendah bukit, senaman org miskin, PT perang,
ajak adik2,ajak anak2 buah, keluarga,
benda2 ni nak tunggu sekolah buat tak tau bile,
persatuan2 dan kelab2 rekreasi yang ada pun buat aktiviti org kaya
tak penah rasa susah sebab tu jadi lembik. makan bersuap, berak cangkung,
nak ubah PLKN kepada betul2 mcm askar kerahan kat Jepun dulu memang tak dapat,
tapi satu persoalan,
zaman skrg sape nak susah ?
kalo bukan dah ditakdirkan susah.

betulkan saya jika saya salah.




#27 crash_makers

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,152 posts
  • Gender:Male
  • Location:dreamland
  • Freelance:Tidak

Posted 19 October 2007 - 07:31 PM

member aku masa sekolah dulu selalu sembang pasal games dan agak geeky + overwight sedikit orangnya.tapi bila dah masuk RMC terus berubah.badan jadi tough.kulit gelap.perangai dah jadi kurang ajar.arak tu dia minum mcm air biasa jaa. dry.gif

#28 kureng

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,480 posts
  • Gender:Male
  • Location:di tempat itu
  • Interests:Kebarangkalian, ramai, rileks-lepak, $$$ dan lain-lain
  • Kepakaran:Copy & Paste
  • Freelance:Tidak

Posted 19 October 2007 - 07:34 PM

aku ada sorang saudara masuk RMC, mmg perubahan sikap tu macam yg korg cakap, cuma kulit dia je xberubah kepada gelap. Sekarang masuk VI, ok tgk dia masih macam tu juga..

budak RMC ni kalo keluar ada dapat RING kan?

#29 ron

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 982 posts
  • Gender:Male
  • Location:KL
  • Interests:Information Security
  • Kepakaran:Software Development and Engineering
  • Freelance:Ya

Posted 19 October 2007 - 10:27 PM

QUOTE(kureng @ Oct 19 2007, 07:34 PM) <{POST_SNAPBACK}>
aku ada sorang saudara masuk RMC, mmg perubahan sikap tu macam yg korg cakap, cuma kulit dia je xberubah kepada gelap. Sekarang masuk VI, ok tgk dia masih macam tu juga..


Nape eek diorg bila masuk tentera perangai jadi setan?, heran jugak, macam lah dlm tu tak dititik beratkan agama.

#30 dolphin

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 594 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Kepakaran:tgk, baca dan garu kepala
  • Freelance:Ya

Posted 19 October 2007 - 10:42 PM

QUOTE(ron @ Oct 19 2007, 10:27 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Nape eek diorg bila masuk tentera perangai jadi setan?, heran jugak, macam lah dlm tu tak dititik beratkan agama.

hah ?
perangai setan ?
dry.gif


#31 Daisy

    Korporal

  • Ahli
  • 54 posts
  • Interests:Movie, Gardening, Music, Reading
  • Freelance:Tidak

Posted 20 October 2007 - 01:30 AM

Ntah la army nih...mcm dah takde kepentingan sgt for the nation kalo perangai sendiri mcm setan. I have a few bad experiences with army last time kena handle project untuk mindef. Each time pegi kem diorang sure akan terkena ape2 je, the worst case bila kene bawak lari ngan budak yang jaga depoh, dah la dekat satu pulau ni tempat yg takder org.. tapi alhamdulillah tak jadi ape2 sbb ada skill tersendiri nak handle budak2 gatal nih cool.gif . Bayangkanlah diorang tak segan silu mintak one night stand mcm benda tu dah biaseeee sangat2 bagi diroang. Serius kecut perut and taubat tanak pegi site sorang2 lagi. After that suruh my TA jer pegi kalau ada case dekat kem tentera nih.

Quoted by Abdul Malek Husin;
QUOTE
Dalam saman itu, beliau mendakwa telah ditumbuk dan disepak termasuk oleh Abdul Rahim sehingga tidak sedarkan diri semasa dalam tahanan selain dipaksa minum air kencing serta didera secara seksual di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur (IPKKL).


Sampai skarang mmg tak respect dekat askar2, tak kira la airforce ke, army ker, navy ker polis ke sama je, minta maaf la yer kalo ada askar kat sini...tapi saya percaya tak semua macam tu. But I wonder why suddenly they change? Adakah sebab deraan fizikal/seksual yang diorang alami kat dalam kem tu sendiri yang sebabkan diorang melepaskan perasaan kat luar and jadi ganas? Sbb tak jumpa pompuan kat dalam tu so diorang kempunan? Actually kerajaan kena pantau juga kes dera2 kat kem ni, mmg niat nak jadikan diorang tough, tapi mestilah kena caranya. No use if tough but turn to be a gay. I prefer a man with good manner. Tak semestinya lembut itu lembik. smile.gif

#32 dolphin

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 594 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Kepakaran:tgk, baca dan garu kepala
  • Freelance:Ya

Posted 20 October 2007 - 11:44 AM

QUOTE(Daisy @ Oct 20 2007, 01:30 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Ntah la army nih...mcm dah takde kepentingan sgt for the nation kalo perangai sendiri mcm setan. I have a few bad experiences with army last time kena handle project untuk mindef. Each time pegi kem diorang sure akan terkena ape2 je, the worst case bila kene bawak lari ngan budak yang jaga depoh, dah la dekat satu pulau ni tempat yg takder org.. tapi alhamdulillah tak jadi ape2 sbb ada skill tersendiri nak handle budak2 gatal nih cool.gif . Bayangkanlah diorang tak segan silu mintak one night stand mcm benda tu dah biaseeee sangat2 bagi diroang. Serius kecut perut and taubat tanak pegi site sorang2 lagi. After that suruh my TA jer pegi kalau ada case dekat kem tentera nih.

yang mintak one night stand tu pangkat ape ?
ohmy.gif

#33 dolphin

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 594 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Kepakaran:tgk, baca dan garu kepala
  • Freelance:Ya

Posted 20 October 2007 - 03:32 PM

QUOTE(Jagermeist @ Oct 18 2007, 11:44 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Bukan apa KakLie,dulu aku dalam ROTU,ramai juga ladies.
Kalau guys kena ragging,ladies pun kena. No exception. If we ran a 25K,they ran a 25K to,with no toilet breaks. Some of them,with their period pains pun kena lari.

Pukul 4 pagi,fork roll kat tengah2 padang. Ramai gila yg muntah2. Sapa yg pengsan,angkat letak tepi,no medical attention given. Yang masih 'idup' roll atas muntah member2. You can sample what you buddy had for dinner laugh.gif .Quite extreme,but hey,someone has to do it. Ladies pun buat jugak.

Ini yg komplain kena ragging,bukannya ladies tapi lelaki,men,jantan? ohmy.gif
Mak bapak sorang2 pun 2x5 dol.

tumpang tanya,
cik jagermist ni ex rotu kan ?
kenapa tak sign as regular ?



#34 ron

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 982 posts
  • Gender:Male
  • Location:KL
  • Interests:Information Security
  • Kepakaran:Software Development and Engineering
  • Freelance:Ya

Posted 20 October 2007 - 09:25 PM

QUOTE(dolphin @ Oct 20 2007, 11:44 AM) <{POST_SNAPBACK}>
yang mintak one night stand tu pangkat ape ?
ohmy.gif


korporal je


#35 dolphin

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 594 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Kepakaran:tgk, baca dan garu kepala
  • Freelance:Ya

Posted 21 October 2007 - 12:47 AM

QUOTE (ron @ Oct 20 2007, 09:25 PM) <{POST_SNAPBACK}>
korporal je

serius ?


#36 Jagermeist_

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 997 posts
  • Gender:Male
  • Location:middle earth
  • Interests:rugby,paintball,golf,WTF TKD tournament<br />
  • Kepakaran:IT Governance BS1799-COBIT-HIPAA-Sarbanes Oxley-BNM GPIS 1,Security Assessment,Compliance,Snort
  • Freelance:Tidak

Posted 21 October 2007 - 06:57 AM

QUOTE (dolphin @ Oct 20 2007, 03:32 PM) <{POST_SNAPBACK}>
tumpang tanya,
cik jagermist ni ex rotu kan ?
kenapa tak sign as regular ?


Sejak aku kat sekolah lagi, aku mintak kat bapak aku and atuk aku,nak join Navy. Diorang cakap,masuk U,get a degree dulu. Bila dah grad, still bapak and atuk aku x bagi juga. Dia cakap,jadi reservist cukup lah.

Atuk aku Royal Navy,World War 2 veteran and bapak aku RMN. So,ingat nak continue the tradition,tapi ditentang sekeras2nya. Banyak sebab. Well,fine...reservist pun reservist la. Aku ingat aku sorang je yg nasib camni, member baik aku,bapak dia bekas PTD yg jadi ambassdor di Pakistan selepas tamat perkhidmatan. Dia nak masuk Army (ponggos) ikut mcm bapak dia jugak. So dia masuk RMC,lepas RMC...bapak dia cakap..amik degree dulu,masuk la ROTU etc. Dah grad,dia mintak jugak...bapak dia cakap NO.

Aku ingat lagi masa pegi Passing Out Parade dia, aku dengar dia borak dengan Staff Sarjan,staff sarjan ni cucuk member aku masuk Airforce etc. So,member aku pun jumpa bapak dia, PTD cakap nak masuk,again bapak dia cakap NO.

Masa wedding member aku, dalam speech bapak dia bagi,bapak dia sebut,'Saya selaku Panglima Tentera Darat menolak permohonan anak saya nak masuk tentera'. Reason? Well, many...corruption,abuse etc,so they feel serving as a reservist pun dah bagus.

Atuk aku nak masuk Navy dulu pun, bukannya senang. Datuk aku punya datuk dulu pegawai kerajaan di N9,jadi dia keluarkan arahan kalau cucu dia apply masuk Navy,reject. So atuk aku lari pegi Singapore dan enlist dari Singapore.

Takan nak suruh aku lari gi Singapore join Republic of Singapore Navy plak? hehehe.
Even so x dapat join regular, tapi serving as reservist pun boleh la,walaupun syllabus officers in reservist ni or PSSTLDM hanya 25% dari syllabus regular. Tapi,physical drill,pun 2x5 dgn regular,more or less.

Aku still prefer kalau kerajaan Malaysia wujudkan KERAHAN TENAGA atau NATIONAL SERVICE ala Singapore,Korea,Taiwan,Sweden,Norway etc...100% tentera. Lelaki yg berumur 18 tahun ke atas WAJIB daftar dan terima latihan ketenteraan selama 6-12 bulan paling kurang dan menjadi reservist seumur HIDUP!



#37 nixk

    Kapten

  • Ahli
  • 1,530 posts
  • Gender:Male
  • Location:belakang anda
  • Interests:p&c
  • Kepakaran:Bermadah helah dalam puisi cinta luka
  • Freelance:Tidak

Posted 21 October 2007 - 08:10 AM

QUOTE (Jagermeist @ Oct 21 2007, 06:57 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Aku still prefer kalau kerajaan Malaysia wujudkan KERAHAN TENAGA atau NATIONAL SERVICE ala Singapore,Korea,Taiwan,Sweden,Norway etc...100% tentera. Lelaki yg berumur 18 tahun ke atas WAJIB daftar dan terima latihan ketenteraan selama 6-12 bulan paling kurang dan menjadi reservist seumur HIDUP!

saya org pertama yang menentang cadangan ni.haha

#38 ed_thix

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 273 posts
  • Gender:Male
  • Location:Somewhere on the net..
  • Freelance:Tidak

Posted 21 October 2007 - 09:49 AM

besi yang baik tak dijadikan paku, anak-anak lelaki yang baik tak dijadikan soldadu - psl ni kot LKY paksa Spore youth masuk soljar wink.gif

#39 Jagermeist_

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 997 posts
  • Gender:Male
  • Location:middle earth
  • Interests:rugby,paintball,golf,WTF TKD tournament<br />
  • Kepakaran:IT Governance BS1799-COBIT-HIPAA-Sarbanes Oxley-BNM GPIS 1,Security Assessment,Compliance,Snort
  • Freelance:Tidak

Posted 21 October 2007 - 10:34 AM

QUOTE (ed_thix @ Oct 21 2007, 09:49 AM) <{POST_SNAPBACK}>
besi yang baik tak dijadikan paku, anak-anak lelaki yang baik tak dijadikan soldadu - psl ni kot LKY paksa Spore youth masuk soljar wink.gif


Itu kata2 bangsa Cina yg lama dan kolot,tetapi LKY adalah Cina beragama Christian yg berpikiran moden. Benda2 kolot seperti bakar mecun, bakar colok etc dia BAN! Pelik,negara Cina boleh ban mercun...tapi kita x boleh? Disiplin.

Dalam sejarah peperangan Islam,seorang askar itu dipilih untuk pergi syahid jika dia bangun malam dan mengerjakan solat tahjud,maka askar itu adalah askar terbaik,dan terbaik layak pergi berperang.

nixk,kenapa menentang National Service...share sikit pandangan.

#40 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 21 October 2007 - 11:10 AM

QUOTE (nixk @ Oct 21 2007, 08:10 AM) <{POST_SNAPBACK}>
saya org pertama yang menentang cadangan ni.haha


anak lelaki kena join NS 2 tahun. aku jumpa kawan2 kat s'pore diaorang ni lambat masuk U sebab NS ni lah. yang perempuan boleh grad cepat,beranak cepat,sambung blajar lagi,beranak lagi..

dan pada lelaki tentu ada effect lambat kawin juga sebab masalah $$$.

aku rasa NS sebelum masuk U tu dah ok dah. kat U ada lagi ROTU/Wataniah.. boleh sambung hehe..

ituhari teringat pelatih NS S'pore letupkan bom tangan ke missile warhead tah,ada masalah apa tah. m'sia punye setau aku guna M16 je

#41 nixk

    Kapten

  • Ahli
  • 1,530 posts
  • Gender:Male
  • Location:belakang anda
  • Interests:p&c
  • Kepakaran:Bermadah helah dalam puisi cinta luka
  • Freelance:Tidak

Posted 21 October 2007 - 11:25 AM

QUOTE (Jagermeist @ Oct 21 2007, 10:34 AM) <{POST_SNAPBACK}>
nixk,kenapa menentang National Service...share sikit pandangan.

bnyk sbb,antaranya saya bukan jenis lasak.wpun saya ni kaki taekwondo,tp saya ni jenis lemah gemalai melayu asli.hehe.
lagipun tak suka buat kerja kerana kena paksa nih.

masa kat u dulu pun, tgk latihan pelapes mcm tak serasi dgn jiwa..

so biarlah bebenda gini khas untuk sukarelawan berjiwa waja mcm bro jag,tanpa paksaan pada sesiapa pun.









#42 dolphin

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 594 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Kepakaran:tgk, baca dan garu kepala
  • Freelance:Ya

Posted 21 October 2007 - 11:50 AM

QUOTE (Jagermeist @ Oct 21 2007, 06:57 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Even so x dapat join regular, tapi serving as reservist pun boleh la,walaupun syllabus officers in reservist ni or PSSTLDM hanya 25% dari syllabus regular. Tapi,physical drill,pun 2x5 dgn regular,more or less.

Aku still prefer kalau kerajaan Malaysia wujudkan KERAHAN TENAGA atau NATIONAL SERVICE ala Singapore,Korea,Taiwan,Sweden,Norway etc...100% tentera. Lelaki yg berumur 18 tahun ke atas WAJIB daftar dan terima latihan ketenteraan selama 6-12 bulan paling kurang dan menjadi reservist seumur HIDUP!


25% ?
tak tau pulak, sebab aku tak penah masuk U dan tak penah join2 ROTU nih.
betul tu 2x5. eh, time dalam ROTU tu ada dia hantar ke ops tak ? mesti pernah tak balik raye ye ?
ni mesti pernah kena ragging kat mess kan ?

org2 mcm cik jagermist ni elok kalo jadi regular,
sebarkan kata2 semangat dalam perkhidmatan.

kalo navy, pegi ambik kursus PASKAL ke,
pastu jadi officer dalam PASKAL,
buat latihan PASKAL selama anda service.

sedikit persoalan,
buat physical training dan benda2 yang 2x5 tu selama 2,30 taun berkhidmat......
sanggupkah anda dengan gajinya yang anda sudah maklum ?
bukan saya ingin menjatuhkan sesiapa.
kita sekadar bertukar pendapat sahaja.

mak ayah mana tak sayang anak ?
mak ayah mana nak tengok anak2 susah ?
sedangkan dia layak untuk senang ?
kerana zaman skrg berbeda dengan zaman dahulu.

si anak "ayah, saya nak masuk askar"
si ayah "buat apa masuk askar ? macam tak da kerja lain dah"

pendapat peribadi saya,
tentera ini lebih dari satu pekerjaan.

perbetulkan saya jika saya salah
wink.gif





----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


#43 dolphin

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 594 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Kepakaran:tgk, baca dan garu kepala
  • Freelance:Ya

Posted 21 October 2007 - 11:55 AM

QUOTE (nixk @ Oct 21 2007, 11:25 AM) <{POST_SNAPBACK}>
bnyk sbb,antaranya saya bukan jenis lasak.wpun saya ni kaki taekwondo,tp saya ni jenis lemah gemalai melayu asli.hehe.
lagipun tak suka buat kerja kerana kena paksa nih.

masa kat u dulu pun, tgk latihan pelapes mcm tak serasi dgn jiwa..

so biarlah bebenda gini khas untuk sukarelawan berjiwa waja mcm bro jag,tanpa paksaan pada sesiapa pun.

kaki takwondo ?
wow hebat jgk nixk nih
belt kaler ape ni ?
boleh la ni jadi instrustor tempur tanpa senjata.
lasak ke tak lasak itu tak penting.
kalo lemah gemalai tu pun ada guna nya jugak,
boleh join geng2 penari
jadi instructor senamrobik ke poco-poco ke


#44 dolphin

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 594 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Kepakaran:tgk, baca dan garu kepala
  • Freelance:Ya

Posted 21 October 2007 - 12:19 PM

kerana zaman skrg berbeda dengan zaman dahulu.
-->"During my time, people wanted to be in the army to serve their country and fight the communist threat.

ada yang sanggup tipu tentang lulusan mereka untuk masuk dalam tentera,
ada yang cakap dia lulusan U,bawak degree, diploma etc2
tapi setelah diperiksa,
dia hanya tamat tingkatan 5.
adakah dia terdesak untuk duit
dan sanggup melakukan apa saja demi satu pekerjaan tetap?
sebab nya ?
--> They see the army as a last resort for a job.

si anak "ayah, saya nak masuk askar"
si ayah "buat apa masuk askar ? macam tak da kerja lain dah, NO!"

tentera ini lebih dari satu pekerjaan.

restu mak ayah itu penting
tanpa mereka siapalah kita

mungkin segala pendapat saya nampak terlalu emosional,
saya mintak maaf
saya sedar saya bukanlah berpendidikan tinggi.
cuma sekadar berkongsi
perbetulkan saya jika saya salah
wink.gif





----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Edited by dolphin, 21 October 2007 - 12:21 PM.


#45 dolphin

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 594 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Kepakaran:tgk, baca dan garu kepala
  • Freelance:Ya

Posted 22 October 2007 - 12:00 AM

lelaki melayu sejati

http://ms.wikipedia.org/wiki/Adnan_bin_Saidi

dia dari underank,
dapat rekrut terbaik dan terus dinaikkan ke pangkat sarjan.
sangat cepat peningkatannya,
apa kehebatannya ?
sila rujuk url di atas.
dia anak sulung,
(mintak pendapat dari anda, kalau kalian semua ada anak,
kalian bg tak anak kalian join berperang kalo anda di zaman tu ?)
dia bekas cikgu pelatih,
kenapa dia memilih untuk berperang sedangkan jadi cikgu dpt duit tanpa perlu berperang ?

Al-Fatihah untuk beliau





#46 ed_thix

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 273 posts
  • Gender:Male
  • Location:Somewhere on the net..
  • Freelance:Tidak

Posted 22 October 2007 - 08:01 AM

ni pun lelaki sejati



tengok muka licin tu hahahahahahahahahahahahahahaha laugh.gif laugh.gif laugh.gif

#47 Nevchift

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 253 posts
  • Gender:Male
  • Location:Pmtg Pauh,BM,Penang
  • Interests:Open Source + free source.
  • Kepakaran:Naik tangga dari tingkat G ~ tingkat 9 non-stop dengan macho.
  • Freelance:Tidak

Posted 22 October 2007 - 08:43 AM

Member aku ada dua org jd tentera. sorang navy, sorang tudm. mmg akhlak depa lain dpd sblm. jd sosial skit tp depa tak gay biggrin.gif . sosial sbb bosan kena ragging.

aku tanya depa pasai apa kena ragging. depa kata benda normal sbb nnt klu jd tawanan musuh, lebih teruk lg kena ragging. kena biasakan tahan maki, smpi adakalanya silap kawad, selamba ja kutuk mak ayah kita.sbb tu aku tengok pak menakan aku yg dh jd askar pencen, dia rilek ja org kata kt dia.cool ja.

tp yg bestnya, depa disiplin, pandai simpan rahsia dan hensem memanjang. rolleyes.gif

#48 kaklie78

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 234 posts
  • Gender:Female
  • Location:selangor
  • Freelance:Tidak

Posted 22 October 2007 - 09:10 AM

hmmm... teringat cita2 asal aku.....

lepas grad dekat 2 3 kali aku apply nak jadi army... siap minta recommendation orang atas lagi... tapi takde rezeki

pada aku jadi army satu pekerjaan yang mulia. sape nak jaga negara kalau bukan mereka.... walaupun byk kes yang jadi penjahat pun ade dikalangan mereka.

nak suruh bebudak yang merempit atau yang jadi kelawar tu jaga negara.... aku takut mereka yang open the door to the enemy (bukan buruk sangka tapi itu kenyataan)

aku sokong je PLKN....biar diorang rasa cam ne kena buat aktiviti lasak... setakat lasak kat jalan raya pastu mati katak..takde maknenyeee....

kenapa mak bapak tak berani nak lempang anak2 laki diorang???? sebab anak2 dorang lebih berani dan berani bawak geng utk bunuh ibubapa sendiri. aku sendiri tangah memikir camna nak jaga anak aku supaya besar sok dia tak terpengaruh ngan anasir2 jahat nih...

#49 obelicks

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,453 posts
  • Gender:Male
  • Freelance:Ya

Posted 22 October 2007 - 09:26 AM


zaman la nih bahaya..banyak orang gila tu yang mak/bapak risau tuh..
budak kecik pun leh jadi pembunuh.. ledakan informasi.. dan emosi yang tak terkawal..

Dulu jalan kaki pi sekolah setakat 3 atau 4 km tu no hal..
la nih sekolah depan rumah jalan kaki tak sampai 10 minit pun hantar naik van..
bukan apa takut anak kena culik.. bukan budak pompuan je budak lelaki pun bleh kena liwat..

aku rasa lebih kepada pembentukan mental dan rohani la..
kalau ada lelaki tough tapi mental pun tak betul payah gak..
masuk askar/polis pastu jadi perompak pulak..

bila mental & rohani kuat.. nak jadi apa je fizikal will follow..
tu orang leh jalan atas api leh bengkokan besi.. leh berguling-guling mengelilingi dunia..




#50 CrashNburN

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 772 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bdr Sri Damansara
  • Kepakaran:structural, BS 8110, BS 5950, UBBL.
  • Freelance:Tidak

Posted 22 October 2007 - 10:12 AM

raya baru nie dapat jugak melepak ngan member aku yang jadi askar, ramai member aku yang dari sg udang ngan mindef lepak sekali, syukur allhamdullilah dorang semua aku tengok makin gagah dan berani, yang terlebih berani pun ada yang kat sg udang la...kalau yang kat mindef berani tekan keyboard kehkehkeh.....tapi memang best....





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users