Jump to content


Kenapa Kereta Susah Nak Dihidupkan Waktu Pagi?


28 replies to this topic

#1 mykus

    Staf Sarjan

  • Ahli
  • 182 posts
  • Gender:Male
  • Location:Johor Bahru
  • Kepakaran:PHP, HTML, LINUX
  • Freelance:Ya

Posted 23 October 2007 - 08:51 AM



aku ada keter kancil kira dah lama jugak lah, lebih kurang dah 8 tahun. Sekarang ni dia buat hal wktu pagi memang susah betul nak hidupkan. sampai aku rasa give up nak naik bas jer pegi keje. Kenapa susah nak hidup di waktu pagi? ada sapa2 boleh bantu?

#2 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 23 October 2007 - 08:56 AM

distributor? karburetor?
ntah pokcik tak tau. satria aku (1996) pun ada problem memacam.. haha rabak jugak kad kredit aku nak repair tu lah sapa suruh guna 2nd hand car.

problem susah nak start tu berkait rapat dengan penalaan enjin la pada pendapat aku. ade jugak baca oil solution untuk enjin kasi senang start tapi aku tak pernah cuba lagi.

macam keta aku ada problem lain,katala aku drive long range (>300km),bila aku stop dan takuk pada meter tu masih tunjuk 2 takuk(enjin masih panas),susah nak start. biasanya aku play around dengan clutch/brake etc dalam keadaan off sebelum boleh start. tak significant tapi pernah kat perlis waktu kat traffic light dia buat perangai.

nasib perlis tu tak macam KL,kalo tak dah kena maki orang belakang laugh.gif

#3 mykus

    Staf Sarjan

  • Ahli
  • 182 posts
  • Gender:Male
  • Location:Johor Bahru
  • Kepakaran:PHP, HTML, LINUX
  • Freelance:Ya

Posted 23 October 2007 - 09:06 AM

QUOTE (mnajem @ Oct 23 2007, 08:56 AM) <{POST_SNAPBACK}>
distributor? karburetor?
ntah pokcik tak tau. satria aku (1996) pun ada problem memacam.. haha rabak jugak kad kredit aku nak repair tu lah sapa suruh guna 2nd hand car.

problem susah nak start tu berkait rapat dengan penalaan enjin la pada pendapat aku. ade jugak baca oil solution untuk enjin kasi senang start tapi aku tak pernah cuba lagi.

macam keta aku ada problem lain,katala aku drive long range (>300km),bila aku stop dan takuk pada meter tu masih tunjuk 2 takuk(enjin masih panas),susah nak start. biasanya aku play around dengan clutch/brake etc dalam keadaan off sebelum boleh start. tak significant tapi pernah kat perlis waktu kat traffic light dia buat perangai.

nasib perlis tu tak macam KL,kalo tak dah kena maki orang belakang laugh.gif



aku pun ada rasa itu karburator sudah jem. nak tukar karberator cam mahal lah pulak. sedihnya hati ini.

#4 cyrus

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 615 posts
  • Gender:Female
  • Location:seghomban-kolumpo-baling
  • Freelance:Tidak

Posted 23 October 2007 - 09:09 AM

sbb karburetor la, keta abah aku tak berjalan, tersadai sampai almost 8 yrs dan akhirnya dijual.. mahal ye karburetor tu..

barang lama, macam tu la gelagatnya.. itu dah haus, ini dah karat.. sama mcm manusia juga lah.. wink.gif

Edited by cyrus, 23 October 2007 - 09:12 AM.


#5 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 23 October 2007 - 09:30 AM

QUOTE (mykus @ Oct 23 2007, 09:06 AM) <{POST_SNAPBACK}>
aku pun ada rasa itu karburator sudah jem. nak tukar karberator cam mahal lah pulak. sedihnya hati ini.


mungkin ko kena:
1-servis karburetor-kasi cuci --range dalam RM70 ke RM140
2-ko ganti spark plug(range dalam RM20x4)

sebelum ganti karburetor-->lagipun baru 8 tahun.

#6 obelicks

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,453 posts
  • Gender:Male
  • Freelance:Ya

Posted 23 October 2007 - 09:33 AM

QUOTE (cyrus @ Oct 23 2007, 09:09 AM) <{POST_SNAPBACK}>
sbb karburetor la, keta abah aku tak berjalan, tersadai sampai almost 8 yrs dan akhirnya dijual.. mahal ye karburetor tu..


Takla mahal.. tapi beratus gak le..
rasanya mahal lagi enjin kan ribu gak.... smile.gif




#7 ed_thix

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 273 posts
  • Gender:Male
  • Location:Somewhere on the net..
  • Freelance:Tidak

Posted 23 October 2007 - 09:35 AM

kasi service la , starter ke distributor ke, spark plug kasi tukar, tu air cleaner pun ganti, rasanya paling ngam pegi je workshop service dan bagitau problem tu, selalu kancil ni karburetor dia tahan lama

#8 obelicks

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,453 posts
  • Gender:Male
  • Freelance:Ya

Posted 23 October 2007 - 09:38 AM


tak semua pomen pandai so kena tgk workshop gak..


#9 mykus

    Staf Sarjan

  • Ahli
  • 182 posts
  • Gender:Male
  • Location:Johor Bahru
  • Kepakaran:PHP, HTML, LINUX
  • Freelance:Ya

Posted 23 October 2007 - 09:43 AM


sebenarnya aku dah pun antar workshop semalam, dah tukar minyak itam, park plug ngan oil filter. masalah enjin nak hidup ni aku rasa waktu pagi jer, waktu enjin tengah sejuk. dah lah malam tadi ujan, agaknya aku tak pakaikan selimut kot tu yang dia merajuk tu.

masa kat workshop semalam, ok jer dia. smooth jer enjin. tapi bila pagi nak start menyirap jugak lah darah aku, dah lah nak gi keje dah lambat. ari ni kang aku plan nak gi workshop lagi.

cuma bila aku gi workshop, kelemahan utama aku ialah selalu jer kene tipu. ada jer benda2 yang tak logik mekanik tu suruh tukar. tp problem tak solve jugak. sad.gif

#10 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 23 October 2007 - 09:50 AM

QUOTE (mykus @ Oct 23 2007, 09:43 AM) <{POST_SNAPBACK}>
sebenarnya aku dah pun antar workshop semalam, dah tukar minyak itam, park plug ngan oil filter. masalah enjin nak hidup ni aku rasa waktu pagi jer, waktu enjin tengah sejuk. dah lah malam tadi ujan, agaknya aku tak pakaikan selimut kot tu yang dia merajuk tu.

masa kat workshop semalam, ok jer dia. smooth jer enjin. tapi bila pagi nak start menyirap jugak lah darah aku, dah lah nak gi keje dah lambat. ari ni kang aku plan nak gi workshop lagi.

cuma bila aku gi workshop, kelemahan utama aku ialah selalu jer kene tipu. ada jer benda2 yang tak logik mekanik tu suruh tukar. tp problem tak solve jugak. sad.gif


naik keta ni bab repair2 ni kira pengalaman.. nak bawak orang yg experienced boleh la.. tapi bukan sume orang free 100%. so paling cepat tanye forum kereta,buat search kat internet.

#11 sawi

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 816 posts
  • Gender:Male
  • Location:Middle-earth
  • Interests:Duduk depan komputer
  • Kepakaran:Troubleshooting hw/sw
  • Freelance:Ya

Posted 23 October 2007 - 10:35 AM

aku takdela terror sangat...tp nak bg pendapat skt jer...

ko kata dah bawak ke bengkel..tukor minyak itam, oil filter, & PLUG...
myk itam/oil filter tu takde kaitan...

PLUG tu maybe ada kaitan..memandangkan dah tukor...masalah tetap ada...so beralih kepada carburator... ko area mana... kalau bleh datang sg ramal kajang/bangi aku leh rekemen satu bengkel kampung....dia ni dulu main kancil gak...

rasanya elok cuba cuci carburetor... maybe dah banyak enapan carbon...

bapak aku nya style..yg dia buat pada lori buruk dia kalau susah nak start...
bukak penutup air filter... angkat air filter tu... then kita nampak carburetor...
bapak aku selalu ambik skt petrol...tuang dlm penutup botol, curah kat carburetor tu...kat jarum/hos petrol keluar tu... then start... setakat beberapa kali jadi..n tgk bapak aku buat...mmg blh start enjin lori dia dgn jayanya (lori pickup..guna petrol)...

kadang2 selain carburator dh byk carbon...fuel filter dah tak efisen pun mungkin gak... kalo ada bajet suruh workshop tukar fuel filter, cuci carburator sekaligus...





#12 idealmy

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 457 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuantan, Pahang
  • Kepakaran:Building Security System (Card Access System, IP Based Surveillance System)
  • Freelance:Ya

Posted 23 October 2007 - 11:03 AM

bro mykus,

bateri baru ker? ko carik la mekanik yang boleh dipercayai.

#13 CrashNburN

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 772 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bdr Sri Damansara
  • Kepakaran:structural, BS 8110, BS 5950, UBBL.
  • Freelance:Tidak

Posted 23 October 2007 - 11:11 AM

kenangkan abah aku pencen mekanik, aku banyak jugak la tanya pasal masalah kenderaan nie,

kalau susah nak hidup waktu pagi ianya lebih cenderung kepada karburetor, plug, wayar plug & ada satu benda macam realy yang sambung ke wayar plug kalau tak silap aku la,

kalau nak kata bateri tak mungkin sebab keta tu bila nak start ada bunyi cuma tak hidup,

seperti kata SAWI kemungkinan karburetor tu dah banyak sangat karbon atau lebih tepat lagi dah tersumbat, minyak dah tak naik, takpun penapis minyak yang dekat ngan karburetor tu dah banyak kekotoran, cuba pergi cuci atau servis benda tu dulu..

#14 mykus

    Staf Sarjan

  • Ahli
  • 182 posts
  • Gender:Male
  • Location:Johor Bahru
  • Kepakaran:PHP, HTML, LINUX
  • Freelance:Ya

Posted 23 October 2007 - 11:40 AM


bateri memang baru, baru bulan 5 tukar. spark plug pun baru. susah jugak kalo jahil bab kereta ni, memanjang asyik kene tipu jer.

tapi yang aku pasan kan kalau time dah hidup tu, bila dah jalan sket dia tersenguk-senguk macam naik kuda. adakah ini sbb minyak tersekat2 tak sampai ke karburator? kalau sah sbb karburator memang kene tukar ar, lebih baik aku tukar daripada kene penyakit darah tinggi.

#15 CrashNburN

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 772 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bdr Sri Damansara
  • Kepakaran:structural, BS 8110, BS 5950, UBBL.
  • Freelance:Tidak

Posted 23 October 2007 - 11:48 AM

QUOTE (mykus @ Oct 23 2007, 11:40 AM) <{POST_SNAPBACK}>
bateri memang baru, baru bulan 5 tukar. spark plug pun baru. susah jugak kalo jahil bab kereta ni, memanjang asyik kene tipu jer.

tapi yang aku pasan kan kalau time dah hidup tu, bila dah jalan sket dia tersenguk-senguk macam naik kuda. adakah ini sbb minyak tersekat2 tak sampai ke karburator? kalau sah sbb karburator memang kene tukar ar, lebih baik aku tukar daripada kene penyakit darah tinggi.

tukar karberutor adalah last choice, selalu hanya servis karburator tu sahaja, kalau tersenguk-senguk tu tanda minyak tak naik ke karburator, karburator ditukar jika ianya pecah sahaja, alat dalam karburator tu yang perlu ditukar seperti dia punya mainjet...

#16 mykus

    Staf Sarjan

  • Ahli
  • 182 posts
  • Gender:Male
  • Location:Johor Bahru
  • Kepakaran:PHP, HTML, LINUX
  • Freelance:Ya

Posted 23 October 2007 - 11:57 AM

QUOTE (CrashNburN @ Oct 23 2007, 11:48 AM) <{POST_SNAPBACK}>
tukar karberutor adalah last choice, selalu hanya servis karburator tu sahaja, kalau tersenguk-senguk tu tanda minyak tak naik ke karburator, karburator ditukar jika ianya pecah sahaja, alat dalam karburator tu yang perlu ditukar seperti dia punya mainjet...



oh yer ker, thanks bro. kalau mekanik tu suruh tukar karburator mesti aku pun tukar sbb aku tak tau apa2 pun pasal keter. kalau cuma kene service jer selamat lah sikit duit aku biggrin.gif

#17 sawi

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 816 posts
  • Gender:Male
  • Location:Middle-earth
  • Interests:Duduk depan komputer
  • Kepakaran:Troubleshooting hw/sw
  • Freelance:Ya

Posted 23 October 2007 - 12:40 PM

QUOTE (mykus @ Oct 23 2007, 11:57 AM) <{POST_SNAPBACK}>
oh yer ker, thanks bro. kalau mekanik tu suruh tukar karburator mesti aku pun tukar sbb aku tak tau apa2 pun pasal keter. kalau cuma kene service jer selamat lah sikit duit aku biggrin.gif


hehehe...mekanik yg jenis gitu...sama ada dia mekanik pemalas...malas nak buat kerja renyah..nak cuci carburator, tukar benda2 dlm tu... ATAU mekanik penipu...keje senang..duit dapat...carburator asal ko dia leh jual balik kat org lain...

dulu2 maybe kete ko ni pakai petrol lama...ber'plumbum' tambah dh 8 thn...mesti banyak dah enapan2 carbon... tu yg sedikit sebanyak menyekat prestasi dlm carburator... dan fuel filter tu pun maybe dah tak efisen lagi...

cuba la buat 2 benda ni, atau salah satu...
----------> cuci carburator (bukan tukar)
----------> tukar fuel filter (kalau ada bajet)

***iklan tambahan***
kancil kalau enjin kong pun tak risau sangat... bleh dapat seketul enjin tak sampai 2k... kalau takat enjin 660...umur 5 tahun rasanya bawah rm1k blh dpt.... ejin 850 mahal skt...tp still blh cari bawah rm1k kalau yg umur 5thn lbh... kalau nsb baik..blh dpt enjin cun melecun...sebab ramai budak2 pakai kancil...tukar enjin turbo...enjin asal jual murah2 jer...

nak lagi best masok enjin kelisa 1000cc...perghh...tp kena cari runner yg bijak la utk dptkan kelulusan JPJ tongue.gif

#18 CrashNburN

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 772 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bdr Sri Damansara
  • Kepakaran:structural, BS 8110, BS 5950, UBBL.
  • Freelance:Tidak

Posted 23 October 2007 - 12:56 PM

QUOTE (sawi @ Oct 23 2007, 12:40 PM) <{POST_SNAPBACK}>
***iklan tambahan***
kancil kalau enjin kong pun tak risau sangat... bleh dapat seketul enjin tak sampai 2k... kalau takat enjin 660...umur 5 tahun rasanya bawah rm1k blh dpt.... ejin 850 mahal skt...tp still blh cari bawah rm1k kalau yg umur 5thn lbh... kalau nsb baik..blh dpt enjin cun melecun...sebab ramai budak2 pakai kancil...tukar enjin turbo...enjin asal jual murah2 jer...

nak lagi best masok enjin kelisa 1000cc...perghh...tp kena cari runner yg bijak la utk dptkan kelulusan JPJ tongue.gif

jawapannya pergila cari dikedai potong....memang banyak.. biggrin.gif

#19 obelicks

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,453 posts
  • Gender:Male
  • Freelance:Ya

Posted 23 October 2007 - 01:15 PM

QUOTE (CrashNburN @ Oct 23 2007, 12:56 PM) <{POST_SNAPBACK}>
jawapannya pergila cari dikedai potong....memang banyak.. biggrin.gif

haah
Kalau nasib baik leh dapat enjin mira biggrin.gif



#20 mykus

    Staf Sarjan

  • Ahli
  • 182 posts
  • Gender:Male
  • Location:Johor Bahru
  • Kepakaran:PHP, HTML, LINUX
  • Freelance:Ya

Posted 23 October 2007 - 02:01 PM



hampeh sekarang dengan rasminya keter aku tu langsung tak boleh start sampai betri weak. tak sempat nak hantar ke bengkel pun dah tersadai tepi jalan. skian terima kasih. mad.gif

#21 dzackjr

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 871 posts
  • Gender:Male
  • Location:Sentul New Town
  • Interests:Surfing, Reading, Outdoor activities, Testing something new n gaming
  • Kepakaran:Sgt Pakar dlm Bidang Download mendownload.. :-p
  • Freelance:Tidak

Posted 23 October 2007 - 02:26 PM

QUOTE (mykus @ Oct 23 2007, 02:01 PM) <{POST_SNAPBACK}>
hampeh sekarang dengan rasminya keter aku tu langsung tak boleh start sampai betri weak. tak sempat nak hantar ke bengkel pun dah tersadai tepi jalan. skian terima kasih. mad.gif


bro... kalo bateri weak tuh.. ko anta jer bateri tu pegi cas...x sampai 10 hinggit pun cas...

#22 CrashNburN

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 772 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bdr Sri Damansara
  • Kepakaran:structural, BS 8110, BS 5950, UBBL.
  • Freelance:Tidak

Posted 23 October 2007 - 02:56 PM

QUOTE (mykus @ Oct 23 2007, 02:01 PM) <{POST_SNAPBACK}>
hampeh sekarang dengan rasminya keter aku tu langsung tak boleh start sampai betri weak. tak sempat nak hantar ke bengkel pun dah tersadai tepi jalan. skian terima kasih. mad.gif

alamak....kesian la.....

#23 sawi

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 816 posts
  • Gender:Male
  • Location:Middle-earth
  • Interests:Duduk depan komputer
  • Kepakaran:Troubleshooting hw/sw
  • Freelance:Ya

Posted 23 October 2007 - 03:00 PM

QUOTE (mykus @ Oct 23 2007, 02:01 PM) <{POST_SNAPBACK}>
hampeh sekarang dengan rasminya keter aku tu langsung tak boleh start sampai betri weak. tak sempat nak hantar ke bengkel pun dah tersadai tepi jalan. skian terima kasih. mad.gif


mykus...ko kat mana yek...kalo dekat2 sini aku leh tolong kenalkan kat sorang 2 pomen kampung...
1 pomen tu bekas tentera...bengkel dia = laman rumah dia...ni dkt taman ramal desa, sg ramal dalam...
1 lagi pomen...dekat sg ramal dalam...atas bukit dkt tmn hj razali...sebelah rest tomyam...seblm sekolah ABIM...

2 pomen ni aku percaya...InsyaAllah tarak tipu punya olang...

#24 mykus

    Staf Sarjan

  • Ahli
  • 182 posts
  • Gender:Male
  • Location:Johor Bahru
  • Kepakaran:PHP, HTML, LINUX
  • Freelance:Ya

Posted 23 October 2007 - 03:17 PM

QUOTE (sawi @ Oct 23 2007, 03:00 PM) <{POST_SNAPBACK}>
mykus...ko kat mana yek...kalo dekat2 sini aku leh tolong kenalkan kat sorang 2 pomen kampung...
1 pomen tu bekas tentera...bengkel dia = laman rumah dia...ni dkt taman ramal desa, sg ramal dalam...
1 lagi pomen...dekat sg ramal dalam...atas bukit dkt tmn hj razali...sebelah rest tomyam...seblm sekolah ABIM...

2 pomen ni aku percaya...InsyaAllah tarak tipu punya olang...



aku kat JB skang ni, wah jauh giler. tapi tima kasih lah sbb prihatin, aku dah try contact mana2 member yang patut. keter lama camni lah jadinya. huhuhu

#25 sawi

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 816 posts
  • Gender:Male
  • Location:Middle-earth
  • Interests:Duduk depan komputer
  • Kepakaran:Troubleshooting hw/sw
  • Freelance:Ya

Posted 23 October 2007 - 03:31 PM

QUOTE (mykus @ Oct 23 2007, 03:17 PM) <{POST_SNAPBACK}>
aku kat JB skang ni, wah jauh giler. tapi tima kasih lah sbb prihatin, aku dah try contact mana2 member yang patut. keter lama camni lah jadinya. huhuhu


hehehe..JB tu.. tongue.gif
kalo ko rajin...masok forum kereta...budak2 K-CAR... contoh mcm www.acfk.net
ko usya dalam forum dia org...biasa ada zon selatan/johor atau seumpamanya... tgk2 selalunya bdk2 ni ada list bengkel2 kepercayaan mereka...

so ko tumpang sekaki...ambek mana2 bengkel yg terdekat ngan ko... kata la member kancil tongue.gif

#26 CrashNburN

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 772 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bdr Sri Damansara
  • Kepakaran:structural, BS 8110, BS 5950, UBBL.
  • Freelance:Tidak

Posted 23 October 2007 - 03:44 PM

QUOTE (mykus @ Oct 23 2007, 03:17 PM) <{POST_SNAPBACK}>
aku kat JB skang ni, wah jauh giler. tapi tima kasih lah sbb prihatin, aku dah try contact mana2 member yang patut. keter lama camni lah jadinya. huhuhu

kalau kau dekat area tmn universiti boleh la jumpa orang tua aku, orang tua aku sekarang buat repair kete ngan moto kat umah jer, maklum la pencen gomen...

#27 ranjau

    Korporal

  • Ahli Biasa
  • 52 posts
  • Gender:Male
  • Location:Subang Jaya
  • Kepakaran:makan tidooo
  • Freelance:Tidak

Posted 27 October 2007 - 05:15 AM

QUOTE (CrashNburN @ Oct 23 2007, 03:44 PM) <{POST_SNAPBACK}>
kalau kau dekat area tmn universiti boleh la jumpa orang tua aku, orang tua aku sekarang buat repair kete ngan moto kat umah jer, maklum la pencen gomen...


susah nak start enjin pepagi.. guna minyak hitam jenis apa??

cuba try jenis minyak hitam ...

tips sket:
kalau korang jelan jauh dan berembat... bila dah sampai destinasi
jgn ler korang terus matikan enjin.. enjin bagi running lam 2-3 minit baru
off enjin...

Selamat mencubaaa... cool.gif

#28 Syahid

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 912 posts
  • Location:bangi, serdang
  • Interests:Computers
  • Kepakaran:serahkan pada yang pakar utk menilai :D
  • Freelance:Tidak

Posted 27 October 2007 - 07:04 PM

QUOTE (sawi @ Oct 23 2007, 01:00 PM) <{POST_SNAPBACK}>
mykus...ko kat mana yek...kalo dekat2 sini aku leh tolong kenalkan kat sorang 2 pomen kampung...
1 pomen tu bekas tentera...bengkel dia = laman rumah dia...ni dkt taman ramal desa, sg ramal dalam...
1 lagi pomen...dekat sg ramal dalam...atas bukit dkt tmn hj razali...sebelah rest tomyam...seblm sekolah ABIM...

2 pomen ni aku percaya...InsyaAllah tarak tipu punya olang...


dekat nak masuk taman kenari (sebelum exit kajang) tu pon ok pomen dia. member aku slalu pegi situ.

#29 sawi

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 816 posts
  • Gender:Male
  • Location:Middle-earth
  • Interests:Duduk depan komputer
  • Kepakaran:Troubleshooting hw/sw
  • Freelance:Ya

Posted 28 October 2007 - 10:40 PM

pada tuan topik...kalau kereta dah ok jgn lupa update sini...
nak gak tau apa ko dah fix... biggrin.gif





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users