Jump to content


Workout Programs


365 replies to this topic

#101 Jagermeist_

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 997 posts
  • Gender:Male
  • Location:middle earth
  • Interests:rugby,paintball,golf,WTF TKD tournament<br />
  • Kepakaran:IT Governance BS1799-COBIT-HIPAA-Sarbanes Oxley-BNM GPIS 1,Security Assessment,Compliance,Snort
  • Freelance:Tidak

Posted 10 December 2007 - 09:26 PM


Bro and Sis,

Semalam aku pegi satu seminar kesihatan yang dianjurkan oleh Mr Asia - Terry Gallyot di gym beliau - Ultimate Fitness,Wangsa Maju. Penceramah yang dijemput ialah Ali Amini dari Bahrin. Banyak yg diceritakan selama 2 jam.



Satu benda yg amat penting, dalam nak jadi sihat ni...pemakanan sihat adalah 'mahal' dari makanan yang tidak sihat.
Nak menjadi sihat memang 'mahal' - mahal wang ringgit dan mahal pengorbanan perut dan lidah.

Nanti aku paste apa yg diceramah.

#102 abdrahim_abdmajid

    Sarjan

  • Ahli Biasa
  • 122 posts
  • Kepakaran:Repair PC
  • Freelance:Tidak

Posted 11 December 2007 - 12:05 AM

Bercakap mengenai makanan, aku amat kecewa dengan pakar pemakanan tempatan. Secara jujurnya, mungkin aku kurang membaca hasil penyelidikan tempatan, tetapi dari pemerhatian aku, pakar pemakanan tempatan gagal menyediakan menu tempatan yang berkhasiat.

Siapa yang tak ingin makan pagi dengan selera tempatan? Tengah hari dengan ayam percik dan ulaman yang menyegarkan. Minum petang dengan menu terdiri dari bubur kacang, makan malam dengan menu cendawan goreng kicap + cili kering disertakan dengan ikan kembung bakar dan air asam.

Malangnya, menu sebigini, yang mempunyai "lidah" tempatan, kurang di kaji dan kurang disebarkan. Maka hendak tak hendak, kenalah berlidah john dan marry setiap hari....masalahnya poket tidak berUSD.

#103 Jagermeist_

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 997 posts
  • Gender:Male
  • Location:middle earth
  • Interests:rugby,paintball,golf,WTF TKD tournament<br />
  • Kepakaran:IT Governance BS1799-COBIT-HIPAA-Sarbanes Oxley-BNM GPIS 1,Security Assessment,Compliance,Snort
  • Freelance:Tidak

Posted 11 December 2007 - 01:46 AM

QUOTE (abdrahim_abdmajid @ Dec 11 2007, 12:05 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Bercakap mengenai makanan, aku amat kecewa dengan pakar pemakanan tempatan. Secara jujurnya, mungkin aku kurang membaca hasil penyelidikan tempatan, tetapi dari pemerhatian aku, pakar pemakanan tempatan gagal menyediakan menu tempatan yang berkhasiat.

Siapa yang tak ingin makan pagi dengan selera tempatan? Tengah hari dengan ayam percik dan ulaman yang menyegarkan. Minum petang dengan menu terdiri dari bubur kacang, makan malam dengan menu cendawan goreng kicap + cili kering disertakan dengan ikan kembung bakar dan air asam.

Malangnya, menu sebigini, yang mempunyai "lidah" tempatan, kurang di kaji dan kurang disebarkan. Maka hendak tak hendak, kenalah berlidah john dan marry setiap hari....masalahnya poket tidak berUSD.


Agreed.
Walaupun UPM claims to have the 'best food science department' in Malaysia,setakat ni aku tengok hasil R&D yg paling berjaya pun SOYAM - Soya + Ayam. Benda ni in R&D masa aku visit UPM back in 93'. Tapi bab nak hasilkan makanan Melayu berkhasiat, lom lagi.

Anyway, nak selera tempatan tapi berkhasiat bley,cuma kena modify sikit. Kalau ikut selera John 100% pun x boleh pasal John nye makanan asal pun 2*5 dengan makanan Melayu,x sihat. Makanan John yg kita boleh makan ialah menu John yg telah di modify. Kalau nak tau,in the 60's John nye breakfast sama je cam kita...

American Breakfast - eggs sunny side up, bake beans and bacon strips...berminyak2 dah penuh dengan lemak tepu...takde serat atau fiber. Cuma lepas 1960's, John dan mula sedar pasal lepas buat kajian, ramai sangat yang mati nih...kaji2 tengok2 pemakanan. Maka bermulah era John makan emping jagung,gandum etc untuk sarapan. Perlu diingatkan juga, apasal dulu2 John makan American breakfast,ramai x mati. Well,dalam era 50'an dan 60'an bermula revolusi...orang dah x banyak bertani dah kerja buruh...ramai dah mula pakai tie...pakai suit...keje opis. Maka,tiada lagi manual labor...berpeluh2...kerja pakai tulang 4 kerat. Tapi,diet maintain.

Aku quote dari Ali Amini,penceramah 'bebas' kesihatan...dalam fitness program...takde breakfast,lunch,dinner...cuma Meal 1,Meal 2,Meal 3,Meal 4,Meal 5 and Meal 6. Makan setiap 6 jam,pada kadar kecil. Ini memberi badan cukup masa nak membakar.

Meal 1/Breakfast - quaker oats,bersama kismis,letak madu lebah...serbuk jintan manis...letak air kacang soya...pergh!

Meal 2/Minum Pagi - kopi o/teh o...(0 = zero sugar or cream) bersama 2-3 kledek...pergh. Ha ini Melayu nye. Else, ko bley makan...roti Whole meal 2-3 keping bersama penut butter yg sugar free.

Meal 3/Lunch - Nasi suku pinggan...kalau bley...bawak sendiri nasi beras perang lagi baik.....lauk sayur 3/4 pinggang dengan ikan...ikan yg sup...bukan goreng. Setiap kali minyak dipanaskan...Transfat terhasil. Ini jenis fat yg bebal sikit..susah nak buang. Dinasihatkan la...ini terbaik...nak masak jgn pakai minyak...pakai PAM Cooking Spray..dia pakai sunflower seed. Spray sikit jek.

nanti la aku sambung. Modified nye version...bley. Kena mix and max... Chapati + tandoori chicken...bley. Ubi kentang,ulam dan ayam panggang bley. Tapi,kuih2 ... jangan... nasi lemak... x bley...okla..bley sekali sekala...ni bukan seminggu sekali...cam 1 bulan sekali bley la. Nak makan nasi2 ni...kena makan siang2...masa badan ada banyak masa nak membakar..lepas pukul 6,metabolisma mula perlahan...toksah makan nasi.

Nak sihat ni...memang susah...nak sakit senang jek....makan je apa ko nampak depan mata. Tak perlu pantang2. Pemakanan yang buruk tambah plak dengan stress kerja...stress keluarga...mcm2 stress...memang gabungan terbaik nak kena kanser dan seangkatan dengannya.

Teh bley minum...susu x bley taruk..gula x bley taruk. Jangan ikut iklan tv tuh...semua penipu...nak kayakan kompeni jual susu pekat jek...takde kurang2 manis deh...takmo manis langsung.

Benda ni nampak extreme, tapi kalau yg dah kronik overweight tuh,ko punya effort nak sihatkan badan..nak detox pun kena extreme. No such thing as 'gemuk itu comel' 'Gemuk itu bahagia'....semua tipu daya setan je semua.

#104 abdrahim_abdmajid

    Sarjan

  • Ahli Biasa
  • 122 posts
  • Kepakaran:Repair PC
  • Freelance:Tidak

Posted 11 December 2007 - 07:00 AM

QUOTE (Jagermeist @ Dec 11 2007, 01:46 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Benda ni nampak extreme, tapi kalau yg dah kronik overweight tuh,ko punya effort nak sihatkan badan..nak detox pun kena extreme. No such thing as 'gemuk itu comel' 'Gemuk itu bahagia'....semua tipu daya setan je semua.


Budaya sayang yang tidak kene tempat! Kalau budak-budak <12 tahun takpe le gemuk is comel, tapi kalau dah besar, comel..comel lah juga, tapi, keberangkalian terdedah kepada penyakit amat tinggi. Takkan nak puji "You ni comel lah". Hasilnya bertambah comellah.


#105 pinggan

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 308 posts
  • Kepakaran:makan
  • Freelance:Tidak

Posted 11 December 2007 - 07:35 AM

QUOTE (abdrahim_abdmajid @ Dec 11 2007, 07:00 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Budaya sayang yang tidak kene tempat! Kalau budak-budak <12 tahun takpe le gemuk is comel, tapi kalau dah besar, comel..comel lah juga, tapi, keberangkalian terdedah kepada penyakit amat tinggi. Takkan nak puji "You ni comel lah". Hasilnya bertambah comellah.



huh geli gleman aku.... laugh.gif

#106 obelicks

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,453 posts
  • Gender:Male
  • Freelance:Ya

Posted 11 December 2007 - 10:57 AM

QUOTE (abdrahim_abdmajid @ Dec 11 2007, 07:00 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Budaya sayang yang tidak kene tempat! Kalau budak-budak <12 tahun takpe le gemuk is comel, tapi kalau dah besar, comel..comel lah juga, tapi, keberangkalian terdedah kepada penyakit amat tinggi. Takkan nak puji "You ni comel lah". Hasilnya bertambah comellah.


Bro ada pertandingan ratu comel pe.. ada kuor kat tv3 ari tuh


#107 Jagermeist_

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 997 posts
  • Gender:Male
  • Location:middle earth
  • Interests:rugby,paintball,golf,WTF TKD tournament<br />
  • Kepakaran:IT Governance BS1799-COBIT-HIPAA-Sarbanes Oxley-BNM GPIS 1,Security Assessment,Compliance,Snort
  • Freelance:Tidak

Posted 11 December 2007 - 11:15 AM

QUOTE (obelicks @ Dec 11 2007, 10:57 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Bro ada pertandingan ratu comel pe.. ada kuor kat tv3 ari tuh


Benda2 camtu yg tak bagus tuh...masyarakat seolah2 encourage mereka supaya 'obese' dan teruskan gaya hidup tidak sihat.
Aku penah baca editorial tulisan Joe Weider, dia menyelar media2 US yg memberikan 15-mins of fame kepada puak2 Obese kat US ni... 'we love our bodies, proud of it' bla bla. Menyampaikan mesej yg silap kepada orang2 lain.

Kita x patut 'hina' mereka atau 'support' mereka...tapi 'sedarkan' mereka. Ko hina...'Oi gemuk...makan je kuat..bla bla bla' nanti mereka jadi lagi sedey atau protes dengan makan lagi banyak. Kita x bley 'support' mereka, 'Abang...kiut tak badan Mah ni...macam Goodyear punya maskot' pasal nanti mereka ingat...ianya bukan masaalah.

Cerita kat TV tuh 'Biggest Loser' ko bley cuba ikut, cuma diet tuh kena 'tweak' dan buat sedikit 'localization'.

#108 lelaki@melayu.terakhir

    Kapten

  • Pengendali
  • 1,856 posts
  • Location:cyberjaya
  • Freelance:Tidak

Posted 13 December 2007 - 09:01 AM

Harap˛ 1-2 bulan akan datang aku boleh buat remark dkt sini..kira mcm promotion la :

"setelah mengikuti workout program secara online di ittutor.net selama sebulan, saya berjaya menurunkan berat badan sebanyak 15kg selain mengamalkan pemakanan dan aktiviti yang sihat. Terima kasih ittutor.net"

Boleh la letak gambar sebelum dan selepas laugh.gif

Tp serius la..baca info˛ dlm ni jd aku terkasima and telah memulakan pemakanan sihat. Dah mula stop makan nasik after 6. Makan roti whole meal 3-4 keping. Pelan pelan kayuh. biggrin.gif

Edited by lelaki@melayu.terakhir, 13 December 2007 - 09:06 AM.


#109 Jagermeist_

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 997 posts
  • Gender:Male
  • Location:middle earth
  • Interests:rugby,paintball,golf,WTF TKD tournament<br />
  • Kepakaran:IT Governance BS1799-COBIT-HIPAA-Sarbanes Oxley-BNM GPIS 1,Security Assessment,Compliance,Snort
  • Freelance:Tidak

Posted 13 December 2007 - 01:59 PM


Satu website yg mungkin boleh influence,menolong dan ada support group yg akan membantu ko dalam project nak menjaga berat badan ialah BodySpace. Website sports health community mcm MySpace,Friendster,Facebook etc juga,tapi focus adalah fitness etc.

Ko boleh letak gambar 'before' & 'after', letak diet ko, letak eksesais yg dilakukan etc.
Diskus pasal tips etc.

Really useful.

#110 Jagermeist_

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 997 posts
  • Gender:Male
  • Location:middle earth
  • Interests:rugby,paintball,golf,WTF TKD tournament<br />
  • Kepakaran:IT Governance BS1799-COBIT-HIPAA-Sarbanes Oxley-BNM GPIS 1,Security Assessment,Compliance,Snort
  • Freelance:Tidak

Posted 13 December 2007 - 02:51 PM


Aku jumpa ni dalam NST ari nih.
More reason's for you ladies to start leading a healthy lifestyle, eat well,workout well etc.
Else,become of of the statistic.

QUOTE
More fat women than men in Malaysia

THERE are more overweight women in Malaysia than men.

A Chronic Disease Risk Factor study conducted by the Health Ministry last year showed that for every one million overweight women within the age group of 25 to 64, there were only 850,000 overweight men.

“In other words, 19 out of 100 women are overweight, compared with 14 out of 100 men in the same age group,” said ministry parliamentary secretary Datuk Lee Kah Choon to Datuk Dr Rahman Ismail (BN-Gombak).

Lee said the study also found that 5.8 million Malaysians aged between 25 and 64 were either overweight or obese.

He said it was estimated that 3.8 million Malaysians in the same age group had a Body Mass Index (BMI) of between 25 and 29.9, which meant overweight, while another two million Malaysians registered a BMI of over 30 (obese).


This is no joke or benda lawak2.


#111 lelaki@melayu.terakhir

    Kapten

  • Pengendali
  • 1,856 posts
  • Location:cyberjaya
  • Freelance:Tidak

Posted 13 December 2007 - 03:04 PM

jag,
kalau cerita ttg more fat women ni..mmg tak mustahil.
pegila jalan mana˛ kt malaysia. boleh kata rata˛ pempuan berisik˛.
tp jgn la pegi akademi mas tuh...ehehe

takmo cerita sgt psl org pempuan gemuk ni sbb kena pikir badan sendiri dulu
kira BMI mmg slightly overweight laugh.gif

#112 obelicks

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,453 posts
  • Gender:Male
  • Freelance:Ya

Posted 13 December 2007 - 03:07 PM

BMI tak berapa tepat nak tepat kena analisa semua la check darah kesihatan etc.. smile.gif
pastikan takda kolestrol dan penyakait2 lain..

early detection is better..



#113 kez

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 253 posts
  • Gender:Male
  • Location:penang - kedah
  • Freelance:Tidak

Posted 13 December 2007 - 04:34 PM

baru ni ade kempen sayangi jantung anda... dan kempen turunkan kolestrol dalam masa 30 hari quacker oat...
aku try la pi blood test(free jer). mai tang result tu yg terkezut skit tu. semua ok kecuali kolestrol. telebih had skit.
aku nye kolestrol mencecah 6.++... ideal 5.2 kot...
test tu hari selasa..sabtu ahad tu baru lepas kduri kawin.2 hari tu aku pulun je daging kenduri..
skali mai test.....kolestrol melampau2...aduhhhh...
puas jugak la kena bebel ngn dietician tu.. muda2 dah berisiko..

skang ni quacker oat bagi aku free 30 hari oat.. kena makan oat setiap hari sekurang2nye 2 mangkuk=8 sudu...
lepas 30 hari kena check balik kolestrol..tp skang ni pun aku dah start berjaga2 pasal makan. daging tu makan sebesaq kotak mancis je seminggu..ikut cakap dietician tu ler. biggrin.gif

moral of the story: pi la check kolestrol takut2 jadi cam aku.. risau gak ni muda2 dah kolestrol tinggi..
:dah kena mcm ni baru start terfikir pasal kesihatan..

#114 Guest_zulkhairy11_*

  • Tetamu

Posted 07 January 2008 - 02:50 PM

QUOTE (Jagermeist @ Dec 10 2007, 09:26 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Bro and Sis,

Semalam aku pegi satu seminar kesihatan yang dianjurkan oleh Mr Asia - Terry Gallyot di gym beliau - Ultimate Fitness,Wangsa Maju. Penceramah yang dijemput ialah Ali Amini dari Bahrin. Banyak yg diceritakan selama 2 jam.



Satu benda yg amat penting, dalam nak jadi sihat ni...pemakanan sihat adalah 'mahal' dari makanan yang tidak sihat.
Nak menjadi sihat memang 'mahal' - mahal wang ringgit dan mahal pengorbanan perut dan lidah.

Nanti aku paste apa yg diceramah.


hai, bro jag...nak tanya skit bley? keledek tu brapa dia punta kalori? for info aku dah start makan keledek waktu lunch and dinner...as per yr advice tu..

zulkhairy11

#115 Jagermeist_

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 997 posts
  • Gender:Male
  • Location:middle earth
  • Interests:rugby,paintball,golf,WTF TKD tournament<br />
  • Kepakaran:IT Governance BS1799-COBIT-HIPAA-Sarbanes Oxley-BNM GPIS 1,Security Assessment,Compliance,Snort
  • Freelance:Tidak

Posted 07 January 2008 - 03:00 PM


Zul,

X perlu kira calories, unless ko competing.
Camni, kita kira portion. Berapa portion ko makan?
So,kalau 2 portion,baru 180 cals, and fat baru 2%.
Tapi yg bagus sweet potato ni, 2.0!

Calories in Sweet Potatoes:
4 oz/100g = 90 calories

Terbaik,ko macam mcm tuh jek,jgn goreng or cicak dengan sos cili etc.
Kalau ko pegi Jaya Jusco,kat foodcourt dia selalu ada jual Sweet Potato,ha camtu bagus.

So carb ko dapat dari Sweet Potato, protein ko makan apa?

Remember, it's not about the calories, it's what you eat,how much and how often.
Nak kurangkan berat badan or naikan, kena makan frequent...6 x but small portion.
Bagi perut masa nak hadam,penyerapan dan pembakaran yg efektif.

Good work!

#116 Guest_zulkhairy11_*

  • Tetamu

Posted 09 January 2008 - 12:55 AM

QUOTE (Jagermeist @ Jan 7 2008, 03:00 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Zul,

X perlu kira calories, unless ko competing.
Camni, kita kira portion. Berapa portion ko makan?
So,kalau 2 portion,baru 180 cals, and fat baru 2%.
Tapi yg bagus sweet potato ni, 2.0!

Calories in Sweet Potatoes:
4 oz/100g = 90 calories

Terbaik,ko macam mcm tuh jek,jgn goreng or cicak dengan sos cili etc.
Kalau ko pegi Jaya Jusco,kat foodcourt dia selalu ada jual Sweet Potato,ha camtu bagus.

So carb ko dapat dari Sweet Potato, protein ko makan apa?

Remember, it's not about the calories, it's what you eat,how much and how often.
Nak kurangkan berat badan or naikan, kena makan frequent...6 x but small portion.
Bagi perut masa nak hadam,penyerapan dan pembakaran yg efektif.

Good work!


Bro Jag,protein aku makan ayam kampung organik,telor rebus dan daging.
Sweet potato ni.aku x pernah makan dan tak tahu kat ne nak cari kat kemaman ,trg ni.berat aku dah capai 109kg...sejak jumpe forum ni terus aku naik bersemangat...nak kurangkan berat badan ke 75kg.harap bro jag dapat membantu aku ,,,at least need yr knowledge and motivation.

zulkhairy11

#117 ed_thix

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 273 posts
  • Gender:Male
  • Location:Somewhere on the net..
  • Freelance:Tidak

Posted 09 January 2008 - 01:04 AM

sweet potato tu keledek kan, rasanya kat pasar biasa ada kot kat mana-mana

#118 Jagermeist_

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 997 posts
  • Gender:Male
  • Location:middle earth
  • Interests:rugby,paintball,golf,WTF TKD tournament<br />
  • Kepakaran:IT Governance BS1799-COBIT-HIPAA-Sarbanes Oxley-BNM GPIS 1,Security Assessment,Compliance,Snort
  • Freelance:Tidak

Posted 09 January 2008 - 01:18 AM

QUOTE (zulkhairy11 @ Jan 9 2008, 12:55 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Bro Jag,protein aku makan ayam kampung organik,telor rebus dan daging.
Sweet potato ni.aku x pernah makan dan tak tahu kat ne nak cari kat kemaman ,trg ni.berat aku dah capai 109kg...sejak jumpe forum ni terus aku naik bersemangat...nak kurangkan berat badan ke 75kg.harap bro jag dapat membantu aku ,,,at least need yr knowledge and motivation.

zulkhairy11


Sweet Potato ni kledek...Sweet Potato ni nama mengada omputih jek.
Fuh...ayam kampung tuh...walaupun kecik, tapi lagi berkhasiat dari ayabi (ayam+b*b1) atau ayamon (ayam suntik hormon).
Kalau boleh, sertakan ikan dalam diet ko, nak masak ikan ni...terbaik..ko bakar...atau salai...or ko bakar guna toaster oven.
Letak air asam etc...jalan.

Nasi, kalau boleh,carilah beras Faiza yg perang,lebih banyak serat...lebih berkhasiat.
So breakfast pepagi makan apa bang?
Terbaik tapi tekak susah nak masuk...Oats...atau Gandum. Since ko kat Kemaman, nak suruh cari rolled oats susah plak,Quaker Oats pun boleh la. Satu hari,breakfast ko kena makan 1 cawan.

Tuang air panas...kasi kembang...bubuh kismis...bubuh madu...ko sprinkle sedikit serbuk kayu manis...lepas tuh...nak senang kasi telan...bubuh low fat milk or air soya. Susu tepung rendah lemak mcm Anleen pun boleh. Kalau air soya,kalau ada cari yg kurang manis or tanpa gula.

Nak kurangkan berat badan brader, breakfast jgn sekali2 tinggal...pantang! Especially breakfast oats. Pasal,oats ni bila masuk dalam sistem pencernaan, dia jadi mcm sponge serap kolestrol etc.

Nak turunkan dari 109kg ke 80kg,dalam masa 8 ke 12 minggu x jadi masaalah. Ko kena kuat minum air kosong, sayur dan buah2 kena selalu makan. Kalau boleh, biasakan lidah tuh telan ulam,yea..ulam. Pahit ke apa ke,telan jek. Aku x tahan ulam2 nih...so aku makan salad. Makan ulam or salad,sebelum makan nasi or carbo. Buah pun camtu gak. Biasakan mengunyah kurma. Dalam beg keje,kereta,laci opis..simpan la kurma...boring2 jek...lapar2 jek..tengah befikir...ko kunyah2 2-3 bijik.

Ekesais camano bang? Berapa kali seminggu ko berlari2 anak nih,dan ko lari time bila? Terbaik, hari cuti ko, pepagi lepas subuh..okla..lepas subuh bapak punya gelap,kang masuk longkang. Around 8am tuh, ko minum kopi 0 kaw punya,pekat tak hingat...lepas tuh ko lari...dalam 30 minit cukup. Bukan lari statik..maksuk statik ni,kelajuan yg maintain...ko kena buat 12 phase. Lari 10 minute.cam biasa...lepas tuh ko sprint mcm kena kejar anjing gila dalam masa 10-20 saat, stop..bukan stop lari..stop sprinting. Lari balik cam biasa...lepas tuh sprint bagai nak gila.

Benda yg ko buat tuh,namanya circuit training. Ia akan lebih banyak membakar lemak. Sebab, no 1...perut takde makanan,so nak sprint..badan cari tenaga..dia bakar lemak. Caffine jadi pemangkin pembakar lemak. Different phases,relax and sprint tuh menyebabkan badan ko bakar lemak,walaupun selepas 6-10 jam lepas eksesais nih. Satu lagi,stamina ko akan naik.

Amalkan benda ni,jadi mcm pet projek ko... 8-12 weeks projek...and like all projek...kena track progress. Weekly...berapa weight,apa makan...berapa jauh lari etc..semua kena tulis...lepas tuh boleh buat post mortem. Kalau projek ko berjaya,by April 08' ko kena pegi beli seluar baru ... cool.gif

Nampak cam susah,tapi sonang yo!

Good luck!

#119 lelaki@melayu.terakhir

    Kapten

  • Pengendali
  • 1,856 posts
  • Location:cyberjaya
  • Freelance:Tidak

Posted 09 January 2008 - 01:29 AM

pehh bro,
panjang artikel kali ni. tp berbaloi baca.

*quaker oat ada dlm lemari tu...bila nak bukak ntah rolleyes.gif

#120 ed_thix

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 273 posts
  • Gender:Male
  • Location:Somewhere on the net..
  • Freelance:Tidak

Posted 09 January 2008 - 01:36 AM

aku bfast memang dah start quaker oats tu, aku campur madu ngan kurma jeee supaya senang telan, lepas 2 minggu lebih no problem plak

#121 nixk

    Kapten

  • Ahli
  • 1,530 posts
  • Gender:Male
  • Location:belakang anda
  • Interests:p&c
  • Kepakaran:Bermadah helah dalam puisi cinta luka
  • Freelance:Tidak

Posted 09 January 2008 - 06:27 AM

QUOTE (Jagermeist @ Jan 9 2008, 01:18 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Ekesais camano bang? Berapa kali seminggu ko berlari2 anak nih,dan ko lari time bila? Terbaik, hari cuti ko, pepagi lepas subuh..okla..lepas subuh bapak punya gelap,kang masuk longkang. Around 8am tuh, ko minum kopi 0 kaw punya,pekat tak hingat...lepas tuh ko lari...dalam 30 minit cukup.

Nampak cam susah,tapi sonang yo!

Good luck!

thanks bro jag, bak kat LMT,panjang artikel tp berbaloi.

cuma satu jer question nih (wpun aku dah amalkan dah skrg ni),tentang khasiat minum kopi o kaw.aku breakfast dgn kopi o kaw ni tanpa tahu ape2 faedah.dan bro jag dua tiga kalu duk mention pasal kopi o kaw ni.lagipun kopi ni kan ada kandungan kafein,dan ape yang saya tahu,kafein ni akan membuatkan pembakaran lemak menjadi slow.so apa reason bro still suggest kopi o nih?

leh citer skit?

Edited by nixk, 09 January 2008 - 06:34 AM.


#122 ShinChan

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 251 posts
  • Location:Shah Alam

Posted 09 January 2008 - 06:47 AM

sepengetahuan aku, kafein ni meningkatkan kadar metabolisma. Jadi, bila kadar metabolisma tinggi, maka pembakaran lemak/tenaga akan berlaku lebih cepat.

So, bila tak makan apa2 sebelum joging pada waktu pg, lemak2 simpanan tongue.gif terpaksa dibakar untuk menjadi tenaga. Ditambah pulak dengan minum kopi o kaw, metabolisma naik, so, pembakaran lebih laa...

kalau korang perasan (sesetengah org je kot), kalau minum minuman berkafein, tanpa makan apa2, kita akan jd cepat lapar. Cuba try test tgk biggrin.gif

#123 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 09 January 2008 - 07:16 AM

kalau kena gastrik, elakkan minum kopi,sebab dia akan "menghakis" saluran usus tu...
aku rasa teh je yang kurang complain pasal kesan negative...

korang ada praktik minum teh cina tak?


#124 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 09 January 2008 - 07:27 AM

QUOTE (ed_thix @ Jan 9 2008, 01:36 AM) <{POST_SNAPBACK}>
aku bfast memang dah start quaker oats tu, aku campur madu ngan kurma jeee supaya senang telan, lepas 2 minggu lebih no problem plak


bab makan quaker ni yang paling tak best kalu lambat basuh cawan dia melekat+payah nak tanggal. kena jadikan tu cawan quaker oat saja haha. sebab sisa2 basuhan dulu kadang tu ada yang degil.

#125 lelaki@melayu.terakhir

    Kapten

  • Pengendali
  • 1,856 posts
  • Location:cyberjaya
  • Freelance:Tidak

Posted 09 January 2008 - 08:59 AM

QUOTE (mnajem @ Jan 9 2008, 07:16 AM) <{POST_SNAPBACK}>
kalau kena gastrik, elakkan minum kopi,sebab dia akan "menghakis" saluran usus tu...
aku rasa teh je yang kurang complain pasal kesan negative...

korang ada praktik minum teh cina tak?


Alang˛ mnajem cerita bab gastrik. Mau juga tanya si jag bab pantang larang org gastrik dlm hidup berdiet ni. Esp dlm nak selarikan dgn
cara hidup mcm yg si jag cerita dlm latest pos.

Memang ada pantang ke? Setahu aku org gastrik ni jgn lambat makan je. Kelak binasa

#126 Jagermeist_

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 997 posts
  • Gender:Male
  • Location:middle earth
  • Interests:rugby,paintball,golf,WTF TKD tournament<br />
  • Kepakaran:IT Governance BS1799-COBIT-HIPAA-Sarbanes Oxley-BNM GPIS 1,Security Assessment,Compliance,Snort
  • Freelance:Tidak

Posted 09 January 2008 - 11:17 AM

QUOTE (lelaki@melayu.terakhir @ Jan 9 2008, 08:59 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Alang˛ mnajem cerita bab gastrik. Mau juga tanya si jag bab pantang larang org gastrik dlm hidup berdiet ni. Esp dlm nak selarikan dgn
cara hidup mcm yg si jag cerita dlm latest pos.

Memang ada pantang ke? Setahu aku org gastrik ni jgn lambat makan je. Kelak binasa


Good question,aku akan menjawabnya. Tapi,disclaimer, I'm not a doctor or even a sport science dietitian, all the information given here is based on my own searching and consulting sports science expert and also self experiment, I am the test subject of my own project. Another thing, I used to have astma and also gastric ulcer,atau yg orang kita panggil gastrik. Used to,now no longer.

Up to this point, there is no CLEAR EVIDENCE or relation between caffeine consumption and Stomach and Duodenal Ulcers (Peptic Ulcers) or even dyspepsia juga dipanggil heart burn. The debate is still on, but there is no clear link between the two. It was last reviewed in 1999 by 1. Boekema, P.J. et al. Scandinavian Journal of Gastroenterology, 34 Suppl 230, 35-39, 1999. They finally conclude that “Coffee promotes gastro-oesophageal reflux, but is not associated with dyspepsia. Coffee stimulates gallbladder contraction and colonic motor activity”. gastro-oesophageal reflux = heart burn. Asid peptik dalam usus masuk balik ke dalam tekak...tuh bila makan banyak rasa cam nak muntah...atau 'naik balik makanan'.

Another thing I would like to point out, Sports Science and Medical Science is 2 separate school. In Sports Science, the studies & solution are for people who are conducting sports or athletic activity, regardless of level. Medical science,works for both...but usually for the 'average' human being. An example, a normal doctor will advice you not to consume no more than 250 mg of Vitamin C per day. Tapi, if you are an athlete or exercise regularly, strenuously...mcm jogging 3 kali seminggu,main futsall,main rugby...weight training,marathon etc...even Tae Kwan Do etc...than the 250mg does not apply. Sports Science doctor would advice,4000 mg a day! Why? Because the amount of 'wear-and-tear' the body goes through by exposing your body to those activities.

Using caffeine as a performance catalyst is not something new and is not without controversy. The effect of caffine on sports peformance is significance,up to the point.the Olympic World Anti-Doping Association (WADA) banned the substance .. i.e caffeine but in 2004,removed it. WADA's excuse that caffine will give unfair advantage. Tapi,kalau ko fikir balik, kalau pelari pecut tuh nak minum kopi....before pertandingan...? Memang dia kaki minum kopi pun. So,WADA came to thier senses and removed the ban.

Tapi AWAS, kalau ko jenis hari2 pekena kopi...I mean before ko start dalam pilot project ni,ko mmg peminum kopi tegar...pagi petang siang malam,then the effect will be less effective. Badan manusia ni, the prolong exposure of a substance will have build an immune towards it.

Aku jarang2 minum kopi, dalam satu minggu...minum kopi bila nak exercise etc jek, lain2 masa...air kosong...teh. Teh pun,bukan teh tarik, tapi peppermint or green tea or any other tea,and usually before tido. So,caffine effects on my body is higher.

Satu lagi, caffeine ni penyerap air,diuretic. Kalau nak pakai kopi untuk eksesais sebagai pemangkin, make sure eksesais ini dibuat diawal pagi,waktu sejuk2,so you will not suffer heat exhaustion. Research tentang penggunaan kopi sebagai pemangkin pembakaran lemak ini dijalankan di US dan Eropah,negara cuaca sejuk, test subjek mereka pun lari dalam sejuk,jadi masaalah dehydration tuh x nampak sangat.

Lepas eksesais, terbaik kalau boleh minum air kelapa fresh. R&D telah menjumpai,air kelapa mempunyai lebih banyak elektrolit,garam mineral etc dari minuman2 elektrolit lain. Air Kelapa ni digunakan oleh 'Special Forces' dalam hutan sebagai penawar racun...etc. Next best thing, air2 elektrolit macam 100 Plus.

Ok,apasal x boleh air kosong jek? Camni. Ko dah eksesais, garam2 habis semua kelua...dalam peluh,kira mineral deficit dah nih. Bila ko tambah air kosong,dalam badan...ia akan create an imbalance, mineral imbalance yg sangat merbahaya dan mengakibatkan kematian. So, electorlit drinks are good for the first phase of hydration, lepas ko dah minum tuh, baru ko minum air kosong.

Panjang dan detail, tapi nak kena cerita jugak. Takut2 ramai yg buat benda2 ni selama ni main ikut2 and mengelakan masaalah 'gila isim'.Belum lagi masuk bab eksesais dan diet untuk mereka yg ada masaalah gastrik.

Few of the info's you might find useful:

QUOTE
LATEST CAFFEINE RECOMMENDATIONS AS ERGOGENIC AID
# AMOUNT low to moderate dose
# 3-6 mg/kg body weight
# FORM tablets, coffee, with a sports drink
NOT caffeine in energy drinks (caffeine content often not listed, presence of guarana extracts (herbal caffeine source- unpredictable amount), many other unknown ingredients
# TIMING ingest 60-75 minutes before event
# ingest small amount during event (if carbonated, should be flat)
# ingest small amount late in endurance event (if carbonated, should be flat)
# TYPE OF ACTIVITY activity lasting > 4 minutes
# CONCERNS rehydration post exercise compared to a carbohydrate electrolyte drink slowed
# large variability between athletes responses
# SIDE EFFECTS anxiety, jitters, insomnia, inability to focus, GI unrest, irritability, dependency with withdrawal side effects
# mild side effects common with high doses (> 6 mg/kg)
# minimal side effects with low to moderate doses (3-6 mg/kg)
NOTE: CAFFEINE HAS BEEN REMOVED FROM WORLD ANTI-DOPING AGENCY'S (WADA) 2004 LIST OF PROHIBITED SUBSTANCES AND METHODS


QUOTE
Recommendations:
Do not use any caffeine for three days (or more) prior to an event. Start 3 to 4 hours prior to your event and consume 3mg - 6mg of caffeine per kg body weight (that's 210mg to 420mg for a 150lb athlete).* This is a large amount of caffeine, so be sure to experiment before you do this with incremental levels of caffeine.* If you are not trained, then you are better off not using caffeine at all.

If you choose to load with caffeine prior to training or an event, make sure to use products which clearly list total caffeine content. Many energy drinks list caffeine, green tea or guarana on the label but do not list total caffeine content. Most of these drinks offer minimal levels of caffeine (5mg-40mg).

WADA's removal of caffeine from its banned substance list does raise some serious concerns. If abused caffeine can be detrimental and dangerous. Caffeine's actions on the CNS, excitory response and potential as a diuretic can all cause serious damage if abused. We strongly urge all athletes wanting to use caffeine to do so under extreme caution.

*Excess caffeine can cause anxiety, irritability, delirium and hallucinations. Caffeine increases core body temperature and heart rate. Consult a physician before using caffeine prior to exercise.

Typical Caffeine amounts:
Soda: 50mg caffeine
Cup of Coffee: 50 - 150mg caffeine
Cup of tea: 10 - 50mg caffeine
Guarana: active ingredient is caffeine (8% to 15%)
Green tea herb: active ingredient is caffeine (0% to 15%) I.E. 100mg of Green Tea extract provides between 0mg and 15mg total caffeine content.


#127 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 09 January 2008 - 11:20 AM

bro jag,better you put disclaimer,this diet only meant for average Joe.

since baru2 ni dr kasitau pasal kaitan kopi dengan gastrik tu.



#128 Jagermeist_

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 997 posts
  • Gender:Male
  • Location:middle earth
  • Interests:rugby,paintball,golf,WTF TKD tournament<br />
  • Kepakaran:IT Governance BS1799-COBIT-HIPAA-Sarbanes Oxley-BNM GPIS 1,Security Assessment,Compliance,Snort
  • Freelance:Tidak

Posted 09 January 2008 - 12:05 PM

QUOTE (mnajem @ Jan 9 2008, 11:20 AM) <{POST_SNAPBACK}>
bro jag,better you put disclaimer,this diet only meant for average Joe.

since baru2 ni dr kasitau pasal kaitan kopi dengan gastrik tu.


Weight Loss above is for the 'average Joe' yg tidak mengidap penyakit2 seperti Gastrik (Peptic Ulcer).
Untuk nak tau cara menangai gastrik dari sumber yg reputable, sila rujuk Mayo Clinic. Mayo Clinic ni is an internationally renowned medical practice based in Rochester, Minnesota, USA, integrated with hospital facilities and a medical school. Dia sehebat Cleveland Clinic,in Ohio. Selalu buat R&D and new discoveries.

Tapi in my experience, with a good solid diet and also rigorous exercise, it cured both my asthma and gastric. I am more athletic now compared to when I was 15 yo. At 15,suruh lagi 2-3KM...sure padam. But now, suruh lagi 25KM pun boleh,dah pernah buat pun,dari Marwilla 2 kat Pelabuhan Kuantan,lari sampai nak masuk Kemaman, then pusing balik...that's 12.5KM pegi,12.5KM balik...under 2 hours...at 3pm.

Living a sedimentary lifestyle...keje..makan...tidur..keje...makan no solid diet plan, no regular exercise...ini yg selalu kena penyakit. Mula2 kita ni x rasa apa2 pun, macam best je makan nasi lemak dan roti canai malam2...hmm dulu orang makan nasi lemak pagi2 jek,trend in the 80's 90's nasi lemak malam2 buta nih. Bersukan bagai nak rak malam2 buta, futsall etc. Dah futsall,makan lagi..terus Zzzz. Bila tanya,ko ekseais tak..'ha aku eksesais, 3 kali seminggu aku main futsall...2-3 jam'. Amalkan selalu,recipe nak cepat pendekan nyawa.

Food yg kita makan, kita boleh engineer kan dia jadi ubat...jadi pemangkin untuk kurangkan berat badan...jadikan catalyst utk lebih bertenaga. Its what you eat,and when (time) you eat. Setiap makanan biasa ni ada khasiat2 dan kegunaanya. You just have to find out what it is,and use it to your advantage. Long before modern sports science and dietitian, dalam dunia Islam, Rasulallah SAW sendiri adalah seorang dietician yg mengajar pengikut2nya apa yg nak dimakan, bila etc. Baginda juga,adalah seorang atlit, dengan menunggang kuda,memanah...lawan pedang.

Sedimentary lifestyle kills!

#129 Guest_zulkhairy11_*

  • Tetamu

Posted 09 January 2008 - 12:46 PM

QUOTE (Jagermeist @ Jan 9 2008, 01:18 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Sweet Potato ni kledek...Sweet Potato ni nama mengada omputih jek.
Fuh...ayam kampung tuh...walaupun kecik, tapi lagi berkhasiat dari ayabi (ayam+b*b1) atau ayamon (ayam suntik hormon).


Nak turunkan dari 109kg ke 80kg,dalam masa 8 ke 12 minggu x jadi masaalah.
Ekesais camano bang? Berapa kali seminggu ko berlari2 anak nih,dan ko lari time bila?
Nampak cam susah,tapi sonang yo!

Good luck!


Sori lah bro...aku ni pasal english term for food ni kurang arif lah...hehehe..ayam kampung organik ni aku dapat supply dari member aku...sedap dan berkhasiat.

betul ke nak turun ke 80 kg tu boleh dapat lam 3 bulan...huiiii semangat aku ni...
Tentang training aku dah start workout kat gym....treatmill and weight lifting 3x per week...penat giler...betul brother jag cakap...trainer kat sini pun nasihat kan pakai circuit training...cepat turun berat..tapi aku tak hire dia..sebab costly.

zulkhairy11

#130 Guest_zulkhairy11_*

  • Tetamu

Posted 09 January 2008 - 12:53 PM

QUOTE (Jagermeist @ Jan 9 2008, 12:05 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Tapi in my experience, with a good solid diet and also rigorous exercise, it cured both my asthma and gastric. I am more athletic now compared to when I was 15 yo. At 15,suruh lagi 2-3KM...sure padam. But now, suruh lagi 25KM pun boleh,dah pernah buat pun,dari Marwilla 2 kat Pelabuhan Kuantan,lari sampai nak masuk Kemaman, then pusing balik...that's 12.5KM pegi,12.5KM balik...under 2 hours...at 3pm.


bro jag. ko orang kuantan ke atau pernah duduk di kuantan.?

zulkhairy11

#131 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 09 January 2008 - 01:05 PM

QUOTE (Jagermeist @ Jan 9 2008, 12:05 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Living a sedimentary lifestyle...keje..makan...tidur..keje...makan no solid diet plan, no regular exercise...ini yg selalu kena penyakit. Mula2 kita ni x rasa apa2 pun, macam best je makan nasi lemak dan roti canai malam2...hmm dulu orang makan nasi lemak pagi2 jek,trend in the 80's 90's nasi lemak malam2 buta nih. Bersukan bagai nak rak malam2 buta, futsall etc. Dah futsall,makan lagi..terus Zzzz. Bila tanya,ko ekseais tak..'ha aku eksesais, 3 kali seminggu aku main futsall...2-3 jam'. Amalkan selalu,recipe nak cepat pendekan nyawa.


betul tu! setuju sangat.
let's kick some butt and get yourself rollin' !

laugh.gif


#132 nixk

    Kapten

  • Ahli
  • 1,530 posts
  • Gender:Male
  • Location:belakang anda
  • Interests:p&c
  • Kepakaran:Bermadah helah dalam puisi cinta luka
  • Freelance:Tidak

Posted 09 January 2008 - 01:20 PM

QUOTE (zulkhairy11 @ Jan 9 2008, 12:46 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Sori lah bro...aku ni pasal english term for food ni kurang arif lah...hehehe..ayam kampung organik ni aku dapat supply dari member aku...sedap dan berkhasiat.

zulkhairy11

ayam organik mmg sedap,tp kecik jer kan isinya.aku dpt kat hub halal di wangsa maju.rm18 sekor.

nixk
laugh.gif

Edited by nixk, 09 January 2008 - 01:21 PM.


#133 dolphin

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 594 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Kepakaran:tgk, baca dan garu kepala
  • Freelance:Ya

Posted 09 January 2008 - 01:36 PM

hari minggu kepada yang tak de aktiviti tu boleh la keluar buat aktiviti kesihatan,
jogging ke, badminton ke,

kalo asyik duk menaip kat sini,
takde perancangan dan amali,
tak guna jugak.

tak gitu bro Jagermist ?

boleh turun join sekali kot bro Jagermist ?
ex-ROTU mesti tau jaga body.
hehe


#134 Jagermeist_

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 997 posts
  • Gender:Male
  • Location:middle earth
  • Interests:rugby,paintball,golf,WTF TKD tournament<br />
  • Kepakaran:IT Governance BS1799-COBIT-HIPAA-Sarbanes Oxley-BNM GPIS 1,Security Assessment,Compliance,Snort
  • Freelance:Tidak

Posted 09 January 2008 - 01:38 PM

QUOTE (zulkhairy11 @ Jan 9 2008, 12:46 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Sori lah bro...aku ni pasal english term for food ni kurang arif lah...hehehe..ayam kampung organik ni aku dapat supply dari member aku...sedap dan berkhasiat.

betul ke nak turun ke 80 kg tu boleh dapat lam 3 bulan...huiiii semangat aku ni...
Tentang training aku dah start workout kat gym....treatmill and weight lifting 3x per week...penat giler...betul brother jag cakap...trainer kat sini pun nasihat kan pakai circuit training...cepat turun berat..tapi aku tak hire dia..sebab costly.

zulkhairy11


Insyallah, 3 bulan boleh dapat. Dalam masa 3 minggu, boleh nampak garisan2 kat bahagian abdomen.
Circuit training tuh aktiviti latihan yg dinamik. Aku rasa yang ko maksudkan 'costly' tuh 'personal trainer'.
Well, x perlu 'Personal Trainer', aku punya 'personal trainer', Muscle&Fitness,Men's Health,www.bodybuilding.com ... kat situ...video,forum etc semua ada.

Satu lagi tips, kalau nak pembakaran lemak yang optimum, lakukan aktiviti cardio atau circuit training SELEPAS aktiviti angkat berat,bukan sebelum. Contoh, kalau ko buat weights (Chest, bicep),dah abis,lepak jap...lepas tuh buat 30 minutes running on treadmill.

Dah buat tuh,dalam masa 30 minute lepas exercise, ko kena makan. Ini masa yg optimum nak replenish glycogen ko,kalau ko x makan...besok nak workout dah takde tenaga,dan kalau ko x makan, bukan je ko bakar lemak...tapi dengan muscle2 pun ko bakar...which is counter-productive.

Apa nak dimakan? Carbs...mcm kledek tuh,ayam...or kalau ada budget,Protien drinks.



#135 Jagermeist_

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 997 posts
  • Gender:Male
  • Location:middle earth
  • Interests:rugby,paintball,golf,WTF TKD tournament<br />
  • Kepakaran:IT Governance BS1799-COBIT-HIPAA-Sarbanes Oxley-BNM GPIS 1,Security Assessment,Compliance,Snort
  • Freelance:Tidak

Posted 09 January 2008 - 01:40 PM

QUOTE (zulkhairy11 @ Jan 9 2008, 12:53 PM) <{POST_SNAPBACK}>
bro jag. ko orang kuantan ke atau pernah duduk di kuantan.?

zulkhairy11


Pernah duduk kat Kuantan dan selalu training kat Marwilla 2 Kuantan.
Kuantan best...most modern town in the East Coast!

#136 dolphin

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 594 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Kepakaran:tgk, baca dan garu kepala
  • Freelance:Ya

Posted 09 January 2008 - 01:48 PM

QUOTE (nixk @ Jan 9 2008, 01:20 PM) <{POST_SNAPBACK}>
ayam organik mmg sedap,tp kecik jer kan isinya.aku dpt kat hub halal di wangsa maju.rm18 sekor.

nixk
laugh.gif


aku baru perasan,
nixk pun skrg ni dah aktif bersukan,
patutla dia selalu ajak aku main bowling.

nixk,
turun main perang2 la.
ada berani ?

cool.gif

#137 nixk

    Kapten

  • Ahli
  • 1,530 posts
  • Gender:Male
  • Location:belakang anda
  • Interests:p&c
  • Kepakaran:Bermadah helah dalam puisi cinta luka
  • Freelance:Tidak

Posted 09 January 2008 - 01:55 PM

QUOTE (dolphin @ Jan 9 2008, 01:48 PM) <{POST_SNAPBACK}>
aku baru perasan,
nixk pun skrg ni dah aktif bersukan,
patutla dia selalu ajak aku main bowling.

nixk,
turun main perang2 la.
ada berani ?

cool.gif

alaaa...

setakat bowling tu,ape lah sgt,tak kuar peluh nya..

btw, aku mmg main badminton.dgn group muffinxe tiap2 mlm sabtu & mlm rabu.best gak main badminton nih..turun lah sesape nak turun. jom main smash,drop, main net ngan diorang..aku just cukupkan org jer..hehe

turun main perang2?aku menggigil pegang senapang.takut laa..takut silap tembak,kena punggung ko dolphin.hahaha laugh.gif

Edited by nixk, 09 January 2008 - 01:56 PM.


#138 Jagermeist_

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 997 posts
  • Gender:Male
  • Location:middle earth
  • Interests:rugby,paintball,golf,WTF TKD tournament<br />
  • Kepakaran:IT Governance BS1799-COBIT-HIPAA-Sarbanes Oxley-BNM GPIS 1,Security Assessment,Compliance,Snort
  • Freelance:Tidak

Posted 09 January 2008 - 02:02 PM

QUOTE (dolphin @ Jan 9 2008, 01:36 PM) <{POST_SNAPBACK}>
hari minggu kepada yang tak de aktiviti tu boleh la keluar buat aktiviti kesihatan,
jogging ke, badminton ke,

kalo asyik duk menaip kat sini,
takde perancangan dan amali,
tak guna jugak.

tak gitu bro Jagermist ?

boleh turun join sekali kot bro Jagermist ?
ex-ROTU mesti tau jaga body.
hehe


Bley takde hal,tapi weekend ni,ada Ragbi ANSARA kat Padang Utara,40 team masuk.
Last week,KL 7's kat Padang Merbuk. Awal2 tahun ni, rugby season baru nak start.

Kena rancang aaa kan, ok kita nak achieve apa, apa resouces yg kita ada or nak kena adakan nak achieve,apa yg kita perlu buat.
Ada orang, dia x gemuk...badan ok,tapi berat badan rendah sangat...so dia nak naikan jisim berat badan. Tapi, dia nak buat cara yg sihat, gain lean mass,bukan gain fat. Selalu aku dengar orang cakap 'aku makan2 banyak2 pun x naik2 badan' or 'aku makan banyak2 blasah jek,berat badan maintain'.

Ini bahaya, pasal sebab berat badan dia x naik,metabolisma tinggi. Tapi, kemungkinan kena kencing manis dan darah tinggi pun ada. Pada luaran...fizikal nampak ok, what's happening inside. Pelari marathon di US, mati pasal cholesterol tinggi. Mamat tuh,dia bajet,dia lari marathon,badan pun kurus...belasah la nak makan apa. Tengah lari2,jatuh..terus padam. Buat autopsy, tengok walaupun dia kurus dan pelari maraton, kolestrol dia sangatlah tinggi, kalau bagi kat gajah pun boleh mati gajah.

So,depends...what is your objective or interest? Weight-loss,weight-gain,increase stamina,increase agility,increase flexibility etc?

Satu lagi, x semestinya kita kena ada all equipment seperti di gym. Kepada mereka yg selalu travel dan outstation, pulak tuh duduk kat hotel yg takde gym..masih boleh workout. Kena kreatif sedikit dan gunakan benda yg dalam enviroment kita. Kalau lama sangat gap between kita workout,nanti bila buat balik dah malas or badan x sedap.

Dalam edition Men's Health Oct/Nov '07, ada pasal 30 mins workout, yg boleh dilakukan untuk nak keep fit while being on the road.
Lari naik turun tangga kat hotel, chin-up pakai kaki tangga... push up...kaki kat atas katil,sit ups etc.

Nak beli magazine pun, x semestinya kena bayar sampai RM30 etc, ko boleh beli back dated issue kalau mcm kat Sg Wang,RM10 jek.
Sapa2 yg kaki buku, bley refer buku 'Entrepreneur Diet'The On-the-Go Plan for Fitness, Weight Loss and Healthy Living - Tom Weeds.

Kat mesia ni aku cakap, health and fitness kena inisiatif sendiri. Ada menteri sukan ke menteri kesihatan ke..semua x boleh pakai. Sorang seks songsang,sorang lagi pengamal seks bebas. Dua2 pun sama gemuk. Effort nak bagi rakyat mesia sihat...macam buat lebih banyak sports centre,gym etc,promote healthy living etc takdak,zero. Singapore negara 4 juta, berapa banyak gym rakyat...pemakanan sihat...siap makanan ada label endorsement dari Health Ministry mcm Kacang Camel. Bebudak sekolah kat Singapore,kalau gemuk atau gendut...mak bapak akan dipanggil ke sekolah,dan mereka akan menjalani aktiviti kasi kurang berat.

Mesia...ntahnya..rakyat marhaen terpaksa kelua $$$ join gym yg mahal, beli supplements mahal2 etc. sad.gif

#139 nixk

    Kapten

  • Ahli
  • 1,530 posts
  • Gender:Male
  • Location:belakang anda
  • Interests:p&c
  • Kepakaran:Bermadah helah dalam puisi cinta luka
  • Freelance:Tidak

Posted 09 January 2008 - 02:06 PM

QUOTE (Jagermeist @ Jan 9 2008, 02:02 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Kat mesia ni aku cakap, health and fitness kena inisiatif sendiri. Ada menteri sukan ke menteri kesihatan ke..semua x boleh pakai. Sorang seks songsang,sorang lagi pengamal seks bebas. Dua2 pun sama gemuk.

laugh.gif laugh.gif

teruk la bro nih...hahaha...gelak guling2 aku kat opis nih.hehe biggrin.gif

tapi menteri sukan kita ada taekwondo blackbelt,4 dan lagi kalau tak silap..hehe.

Edited by nixk, 09 January 2008 - 02:06 PM.


#140 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 09 January 2008 - 02:08 PM

haha ni yang buat aku nak apply PR kat oversea ni laugh.gif

#141 dolphin

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 594 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Kepakaran:tgk, baca dan garu kepala
  • Freelance:Ya

Posted 09 January 2008 - 02:29 PM

hahaha,
bahaya, bahaya.
aku tengok askar kita yang duk under infantry,
yang mana BMI terlebih tu kena extra PT.


hehe,
pakai spek jap.

cool.gif


#142 Guest_zulkhairy11_*

  • Tetamu

Posted 09 January 2008 - 02:34 PM

QUOTE (nixk @ Jan 9 2008, 01:20 PM) <{POST_SNAPBACK}>
ayam organik mmg sedap,tp kecik jer kan isinya.aku dpt kat hub halal di wangsa maju.rm18 sekor.

nixk
laugh.gif


mmg sedap dan pulak dia kurang lemak....di kerteh,kemaman harga dia pun RM18 sekor ..

zulkhairy11

#143 Guest_zulkhairy11_*

  • Tetamu

Posted 09 January 2008 - 02:38 PM

QUOTE (Jagermeist @ Jan 9 2008, 01:40 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Pernah duduk kat Kuantan dan selalu training kat Marwilla 2 Kuantan.
Kuantan best...most modern town in the East Coast!



betul tu kuantan tempat yg best di pantai timur ni...aku selalu turun kuantan biler hujung minggu.

#144 abdrahim_abdmajid

    Sarjan

  • Ahli Biasa
  • 122 posts
  • Kepakaran:Repair PC
  • Freelance:Tidak

Posted 09 January 2008 - 03:06 PM

QUOTE (Jagermeist @ Jan 9 2008, 02:02 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Satu lagi, x semestinya kita kena ada all equipment seperti di gym. Kepada mereka yg selalu travel dan outstation, pulak tuh duduk kat hotel yg takde gym..masih boleh workout. Kena kreatif sedikit dan gunakan benda yg dalam enviroment kita. Kalau lama sangat gap between kita workout,nanti bila buat balik dah malas or badan x sedap.

Dalam edition Men's Health Oct/Nov '07, ada pasal 30 mins workout, yg boleh dilakukan untuk nak keep fit while being on the road.
Lari naik turun tangga kat hotel, chin-up pakai kaki tangga... push up...kaki kat atas katil,sit ups etc.

Nak beli magazine pun, x semestinya kena bayar sampai RM30 etc, ko boleh beli back dated issue kalau mcm kat Sg Wang,RM10 jek.
Sapa2 yg kaki buku, bley refer buku 'Entrepreneur Diet'The On-the-Go Plan for Fitness, Weight Loss and Healthy Living - Tom Weeds.

Kat mesia ni aku cakap, health and fitness kena inisiatif sendiri. Ada menteri sukan ke menteri kesihatan ke..semua x boleh pakai. Sorang seks songsang,sorang lagi pengamal seks bebas. Dua2 pun sama gemuk. Effort nak bagi rakyat mesia sihat...macam buat lebih banyak sports centre,gym etc,promote healthy living etc takdak,zero. Singapore negara 4 juta, berapa banyak gym rakyat...pemakanan sihat...siap makanan ada label endorsement dari Health Ministry mcm Kacang Camel. Bebudak sekolah kat Singapore,kalau gemuk atau gendut...mak bapak akan dipanggil ke sekolah,dan mereka akan menjalani aktiviti kasi kurang berat.

Mesia...ntahnya..rakyat marhaen terpaksa kelua $$$ join gym yg mahal, beli supplements mahal2 etc. sad.gif


Untuk yang badan besar, aku nasihatkan jgn mulakan aktiviti cardio dengan aktiviti yang ada high impact pada bahagian joint, bahaya! Once injured 5-6 bulan rehat nanti. So apa yang aku boleh cadangkan, korang pegi le naik basikal dan praktiskan secara berpasukan/berkumpulan. Applykn circuit training dalam cycling ni. Katakan 2 orang naik basikal, setiap sorang kene ade teknik yang patut di lakukan bersama dan dilakukan secara spontan. So, ini boleh memberikan kejutan kepada otot2 badan. Bila join dah kuat, baru buat benda2 high impact macam jogging.

Diingatkan sekali lagi, cuba hindari gula. Cuba ambil gula dari buah-buahan saja.

Dan berbalik kepada apa yang dikatakan oleh Jag, kene tahu apa yang kite nak?

Nak body mass? nak fitness? nak lean and muscular? Sebab banyak teknik di luar sana, Untuk atlit pun bermacam-macam teknik . Untuk bina badan pun ada macam-macam tetapi yang proven dan dah banyak kali produce mister Olympia ialah HIT(High Intensity Training). Untuk aku, aku target fitness dan stength utk rotor/core/calf/thigh.


Dan paling penting, get your attitude fix and then only talk about body building.

Bab gym mahal ni, kepada yang duduk di kuala lumpur boleh join gym rakyat di titiwangsa. Last month ada pertandingan Mr Gym Rakyat, nampak le Malik Noor and the gang turun untuk jadi juri.


Untuk yang kaki travel, sila bawa skipping rope dan belajar lah shadow boxing, trust me, u will sweat like a pig for 10 minutes of shadow boxing.



#145 Guest_zulkhairy11_*

  • Tetamu

Posted 09 January 2008 - 10:34 PM

Aku nak tanye skit,susu soya jenama pa yg takde gula....tadi aku gi mart aku tengok sume ada gula termasuk yg kurang manis...pun ada gula jugak...last2 aku gi ambik susu lowfat jenama marigold HL.Nanti breakfast aku nak cuba makan oat ngan lowfat milk.

satu lagi, beras faiza tajmahal tu ok tak? mana bagus kalau compare ngan beras perang tu?..for info aku start makan beras tajmahal...need yr advice.

zulkhairy11



#146 Jagermeist_

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 997 posts
  • Gender:Male
  • Location:middle earth
  • Interests:rugby,paintball,golf,WTF TKD tournament<br />
  • Kepakaran:IT Governance BS1799-COBIT-HIPAA-Sarbanes Oxley-BNM GPIS 1,Security Assessment,Compliance,Snort
  • Freelance:Tidak

Posted 10 January 2008 - 01:21 AM

QUOTE (zulkhairy11 @ Jan 9 2008, 10:34 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Aku nak tanye skit,susu soya jenama pa yg takde gula....tadi aku gi mart aku tengok sume ada gula termasuk yg kurang manis...pun ada gula jugak...last2 aku gi ambik susu lowfat jenama marigold HL.Nanti breakfast aku nak cuba makan oat ngan lowfat milk.

satu lagi, beras faiza tajmahal tu ok tak? mana bagus kalau compare ngan beras perang tu?..for info aku start makan beras tajmahal...need yr advice.

zulkhairy11


Yes,Beras Faiza Tajmahal yg perang punya ada. Beras perang ni lebih banyak fiber. Lebih banyak khasiat dan kebaikan beras perang dari beras putih. Macam tepung gak,tepung perang lebih berkhasiat. Yang putih2 ni,macam berasa dan tepung gandum...khasiat semua dah kena strip.
Contoh: Capati lebih baik dari roti canai, pakai tepung wholemeal...masak tanpa minyak. Wholemeal bread lebih baik dari white bread.

Oh,Faiza dermakan 3% kepada fakir miskin. wink.gif
Air Kacang Soya yg takde gula,Soy Rich Yeos. Soya ni lagi murah dari susu.

Satu lagi kenapa kalau ko gemuk...kena kurangkan berat badan:

1. Hilangkan dengkur - sebab berdengkur, pasal berat badan. Saluran pernafasan tersekat.

2. Elakan penyakit lutut,sakit kaki etc - bila kita gemuk, kaki kita tidak dapat menampung berat badan diatas, so bahagian bawah badan yg sakit.

Nak hilangkan berat badan,macam2 cara...boleh berlari...running...boleh naik basikal...mcm2 aktiviti,tetapi yg paling terbaik adalah penurunan berat badan dengan weight training.

Bila berat badan kita meningkat, kulit kat badan kita pun akan expand untuk menampung flesh yg bertambah. Masaalahnya, bila kita kurangkan berat badan,lemak kita berkurang, tapi kulit tuh tetap sama. So,menggelebeh badan dengan kulit2 badan yg terlebih.

Tapi,kalau kita gunakan teknik weight training nak kurangkan berat badan, lemak kita menurun,dan otot2 bertambah...akan menampung skin expansion. Satu lagi,bila kita buat weight training, pemakanan yg sempurna...high protien low fat diet akan dapat menyelesaika masaalah ini.



#147 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 10 January 2008 - 11:54 AM

berapa harga weighing machine eh?
aku tanya makcik aku-dia medic doctor kata boleh beli kat fitness centre.

#148 Guest_zulkhairy11_*

  • Tetamu

Posted 13 January 2008 - 12:25 AM

Bro jag, berapo liter air kosong kene minum dalam sehari utk program weight loss ni?
Satu lg ,aku ade baco dalam web ni pasal glycogen...ape tugas glycogen ni sebenarnye?

zulkhairy11



#149 Jagermeist_

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 997 posts
  • Gender:Male
  • Location:middle earth
  • Interests:rugby,paintball,golf,WTF TKD tournament<br />
  • Kepakaran:IT Governance BS1799-COBIT-HIPAA-Sarbanes Oxley-BNM GPIS 1,Security Assessment,Compliance,Snort
  • Freelance:Tidak

Posted 13 January 2008 - 11:43 PM

QUOTE (zulkhairy11 @ Jan 13 2008, 12:25 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Bro jag, berapo liter air kosong kene minum dalam sehari utk program weight loss ni?
Satu lg ,aku ade baco dalam web ni pasal glycogen...ape tugas glycogen ni sebenarnye?

zulkhairy11


1.5 liter, kalau x eksesais. Kalau ko macam main futsal,berjemur etc, up to 2 liter or more.
Glycogen, berfungsi untuk short term energy,contoh mcm ko nak sprint kalau macam futsal, atau nak 'burst' kalau main rugby.

QUOTE
Glycogen debt and endurance exercise

Due to the body's inability to hold more than around 2,000 kcal of glycogen,[citation needed] long-distance athletes such as marathon runners, cross-country skiers, and cyclists go into glycogen debt, where almost all of the athlete's glycogen stores are depleted after long periods of exertion without enough energy consumption. This phenomenon is referred to as "hitting the wall" or "bonking". In marathon runners it normally happens around the 20 mile (32 km) point of a marathon, where around 100 kcal are spent per mile,[citation needed] depending on the size of the runner and the race course. However, it can be delayed by a carbohydrate loading before the task.

When experiencing glycogen debt, athletes often experience extreme fatigue to the point that it is difficult to move.


antara sebab kenapa kita kena 'load' carbo and protien dalam masa 30 minute selepas exercise.



#150 Guest_zulkhairy11_*

  • Tetamu

Posted 15 January 2008 - 02:23 PM

antara sebab kenapa kita kena 'load' carbo and protien dalam masa 30 minute selepas exercise.


[/quote]

Bro jag, skang ni aku kalau lepas buat workout weight training dan CT, aku makan 1 cup of low fat yogurt buah(Nestle)...OK tak tu? kalu ok aku nak teruskan.

zulkhairy11





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users