Jump to content


Pengurusan Kabel..


54 replies to this topic

#1 slaughters

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 938 posts
  • Gender:Male
  • Location:Padang Batu
  • Kepakaran:BIND DNS
  • Freelance:Ya

Posted 28 December 2007 - 06:34 PM

Dah banyak kali kene tegur..

Tapi tak tau nak buat camner..

hehe..



Pada pendapat korang, apa aku patut buat ? macamana nak bagi smart sket kabel2 tu..

korang tak tengok lagi kat belakang switch tu.. lagi berselirat..



Kalau ade sape2 nak try bagi proposal kat bos aku tentang cara nak menguruskan kabel + training, boleh juga.

#2 lelaki@melayu.terakhir

    Kapten

  • Pengendali
  • 1,856 posts
  • Location:cyberjaya
  • Freelance:Tidak

Posted 28 December 2007 - 10:42 PM

Ni dah kira salah sendiri ni. biggrin.gif
Bg aku nak urus cabling memerlukan tahap kesabaran yg optimum.

1. tracing
2. labeling
3. patching and
4. recording/mapping (tampal dkt area berdekatan)

paling utama, adakan SOP. Nak troubleshoot pun senang nnt. Auditor tgk pun tak geleng kepala.

#3 Daisy

    Korporal

  • Ahli
  • 54 posts
  • Interests:Movie, Gardening, Music, Reading
  • Freelance:Tidak

Posted 28 December 2007 - 10:56 PM

aiyoo hehehe...boleh buat patching tu. mcm nih





#4 slaughters

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 938 posts
  • Gender:Male
  • Location:Padang Batu
  • Kepakaran:BIND DNS
  • Freelance:Ya

Posted 28 December 2007 - 11:34 PM

aiseh, aku masuk2 tempat kerja aku dah start macam tu.. aku masuk tempat kerja ni dalam bulan 2. aku nengok2 dah memang berselirat macam tu..

labelling tu aku yang buat tu.. aku dah trace satu2.. bukan senang nak trace.. ade 13 rack server. dari satu2 aku trace.. skang ni nak bagi die kemas sket, nak bagi cantik..

daisy, kitorang punye switch tu jenis besar camtu.. bukan jenis 1U tu.. so nak buat patch panel aku rasa memerlukan satu rack khas dari Switch ke Main patch panel, then dari Main patch panel pergi ke setiap RACK. Masalhnya skang kalo aku buat camtu, aku kene ubah susunan server.. and ianya adalah satu perkara yang sangat2 mustahil untuk akulakukan..

skang buat masa nie, aku ade nak kemas2 sket agar tak bagi die nampak berselirat padahal sebenarnya berselirat dan sangat2 sukar untuk trace kabel..

skang dalam switch tu ade 2 switch 48 port 100base, nanti nak kene migrate ke 1000base.. tak tau la nanti camner..

Aritu pengarah tempat aku kata die dah kontek vendor yang akan kemaskan kabel tu ( buat cabling balik ), tapi sampai skang takde pun aku nampak..

kadang2 letih juga nak trace kabel nie.. and kesejukan yang melampau dalam bilik server menyebabkan aku lagi malas nak trace kabel (15darjah celcius)..

Ade ke nak bagi cadangan lain ? Nak tukar switch memang mustahil la. cume kot2 ade cara lain.. yang aku tak tau..

#5 crash_makers

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,152 posts
  • Gender:Male
  • Location:dreamland
  • Freelance:Tidak

Posted 28 December 2007 - 11:40 PM

QUOTE (slaughters @ Dec 28 2007, 06:34 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Dah banyak kali kene tegur..

Tapi tak tau nak buat camner..

hehe..



Pada pendapat korang, apa aku patut buat ? macamana nak bagi smart sket kabel2 tu..

korang tak tengok lagi kat belakang switch tu.. lagi berselirat..



Kalau ade sape2 nak try bagi proposal kat bos aku tentang cara nak menguruskan kabel + training, boleh juga.


totally unmanaged tu bro.nak troubleshoot pon susah.hehe

OT

server kat mana ni bro?wah network enginner lah ni smile.gif

#6 Daisy

    Korporal

  • Ahli
  • 54 posts
  • Interests:Movie, Gardening, Music, Reading
  • Freelance:Tidak

Posted 28 December 2007 - 11:52 PM

QUOTE
Aritu pengarah tempat aku kata die dah kontek vendor yang akan kemaskan kabel tu ( buat cabling balik ), tapi sampai skang takde pun aku nampak..


yerp this is the best idea lah..or else u still need to do the tracing and patcing which is like u said impossible for u to do it alone. Bukak tender for cable management..they will do very neat and suggest requirement yg slaughters perlu, eg: patch panel and rack yg bersesuaian ngan jenis switch.

#7 slaughters

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 938 posts
  • Gender:Male
  • Location:Padang Batu
  • Kepakaran:BIND DNS
  • Freelance:Ya

Posted 28 December 2007 - 11:59 PM

QUOTE (crash_makers @ Dec 28 2007, 11:40 PM) <{POST_SNAPBACK}>
totally unmanaged tu bro.nak troubleshoot pon susah.hehe

OT

server kat mana ni bro?wah network enginner lah ni smile.gif


tu la pasal..

aku harap takde sape2 kat sini nyatakan server room ni kat mane.. even korang dah tau sebenarnya kat mane..

aku bukan network engineer, tapi kerja aku design balik cable aje.. hehehe.. entah la.. bilik server ni dah terlalu lama mungkin..

tiap2 kali server baru sampai, server lama akan dipindahkan.. and time nak migrate ke server baru tu la, kadang2 bile ade lebih kabel diperlukan sebab ade lebih dari satu NIC, maka ade la kabel baru diletakkan dengan sewenang-wenangnya.. berjuntaian sesuka hati..

last2 aku gak kene, yang pasang kabel tu bukan aku, tapi member ofis aku gak la.. aku tanya alasan die, just nak try connection aje mule2, tapi last2 tak properly hang die kat laluan kabel.. tu yang ade lalu kat bawah switch pun ade.. sedih2..

kalo aku nak cabut balik, aku kene diskas dengan pemilik server tersebut dan iklan downtime akan diberikan kepada user melalui email, dan kerja ini mesti dilakukan di luar waktu kerja.. takleh diwaktu kerja..

nak ikat kabel pakai ape ? aku pakai kabel stripper yang biase kat mydin ade bagi kalo kita masuk bawak beg plastik tu.. aku ikat aje. Hehe..

#8 slaughters

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 938 posts
  • Gender:Male
  • Location:Padang Batu
  • Kepakaran:BIND DNS
  • Freelance:Ya

Posted 29 December 2007 - 12:10 AM

QUOTE (Daisy @ Dec 28 2007, 11:52 PM) <{POST_SNAPBACK}>
yerp this is the best idea lah..or else u still need to do the tracing and patcing which is like u said impossible for u to do it alone. Bukak tender for cable management..they will do very neat and suggest requirement yg slaughters perlu, eg: patch panel and rack yg bersesuaian ngan jenis switch.


seems like daisy have a lot of experience on this.. thanks daisy.. ok, skang ni kot2 la ade member ittutor yang ade buat servis nie, dan berminat, kita boleh jumpe and buat discussion kat luar dl sebelum aku propose kat bos and pengarah aku.

bincangkan tentang bagaimana nak elakkan berlakunya downtime yang terlalu lama and so on.. itu yang paling penting..

kot kalau nak dibincangkan.. ok, bagaimana sepatutnya cabling management sekiranya ade 9 server rack ?

adakah perlu setiap rack mempunyai patch panel, yang kemudianya bersambung dengan satu rack yang full dengan patch panel yang besambung ke main switch.

maybe ini yang terbaik, so kita takkan kacau switch, sebab dah ready cabling to path panel..

any ideas ?

kabel semua lalu kat atas, ade jambatan khas kat atas... maybe sebab tu member aku malas nak panjat atas julurkan kabel.. so die suke2 hati juntaikan kabel..

#9 pinggan

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 308 posts
  • Kepakaran:makan
  • Freelance:Tidak

Posted 29 December 2007 - 09:33 AM

saya suka guna panduit punya product... next server room akan design guna panduitnya product

http://www.panduit.com/images/091903-4.gif

http://www.panduit.com

saya suka meletakan semua laluan cable copper dan fiber di atas rack, manakala power cable adalah di bawah raised floor

apa-apapun semuanya bergantung pada disiplin

Edited by pinggan, 29 December 2007 - 09:37 AM.


#10 nixk

    Kapten

  • Ahli
  • 1,530 posts
  • Gender:Male
  • Location:belakang anda
  • Interests:p&c
  • Kepakaran:Bermadah helah dalam puisi cinta luka
  • Freelance:Tidak

Posted 29 December 2007 - 09:38 AM

emm...

aku tengok gambar cable ko ni,aku terus cam sakit mata.hehe laugh.gif

aku kat opis ni pun, kalau time server problem ker ape ker yang terpaksa kacau balik cable, mmg letih nak buat balik
cable nih..kadang2 dua tiga minggu,baru ada mood nak urus balik..

slaughter, ko nyer teruk sgt.lansung takde patching.patch panel pun takde.berat2...

aku biasa buat bebenda ni lepas opis hour...slow2.ko kena bnyk sabar.takleh rushing nak balik.agak2 cam penat jer, pi turun minum kopi dulu, pastu sambung balik.hehe

Edited by nixk, 29 December 2007 - 09:40 AM.


#11 slaughters

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 938 posts
  • Gender:Male
  • Location:Padang Batu
  • Kepakaran:BIND DNS
  • Freelance:Ya

Posted 29 December 2007 - 11:39 AM

QUOTE (nixk @ Dec 29 2007, 09:38 AM) <{POST_SNAPBACK}>
slaughter, ko nyer teruk sgt.lansung takde patching.patch panel pun takde.berat2...


hermm.. teruk sangat ye.. ehehe..

aritu ade pelawat dari perpustakaan negara, melawat kami punye ESX product. then aku time tu kene guide diorang.. then salah sorang dari pelawat tu dengan selamber kata, "kami punye switch dah tak macam tu" hehe.. maknanya diorang punye sistem cabling dah cantik la kot..

hehe..

cable management.. kene pi kursus nie.. ehehe..

Herm. cara nak buat labelling camner ?

nak bagi die seragam..

bro pinggan..

tak faham la gambar nie..


Edited by slaughters, 29 December 2007 - 11:42 AM.


#12 cyrus

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 615 posts
  • Gender:Female
  • Location:seghomban-kolumpo-baling
  • Freelance:Tidak

Posted 31 December 2007 - 12:25 PM

fuh, tgk gamba kabel tu teringat time aku jadik trainee kat IT dept satu kilang dlu.. hari 1st masuk, itu la tugasan aku.. manage kabel berselerak kat bilik server.. siap kena panjat tangga.. hari 1st pun balik malam.. esok tu aku dah rasa berat hati nak keja dah.. takde can nak pakai baju kurung ke dress cunē.. laugh.gif

apa yg dpt aku buat time tu spt post bro LMT.. trace, label, record.. tp style aku la sbb takde pengalaman sblm tu.. yg pasti, ia keja yg memerlukan kesabaran tahap maksima!

Edited by cyrus, 31 December 2007 - 12:30 PM.


#13 ranjau

    Korporal

  • Ahli Biasa
  • 52 posts
  • Gender:Male
  • Location:Subang Jaya
  • Kepakaran:makan tidooo
  • Freelance:Tidak

Posted 31 December 2007 - 02:38 PM

QUOTE (cyrus @ Dec 31 2007, 12:25 PM) <{POST_SNAPBACK}>
fuh, tgk gamba kabel tu teringat time aku jadik trainee kat IT dept satu kilang dlu.. hari 1st masuk, itu la tugasan aku.. manage kabel berselerak kat bilik server.. siap kena panjat tangga.. hari 1st pun balik malam.. esok tu aku dah rasa berat hati nak keja dah.. takde can nak pakai baju kurung ke dress cunē.. laugh.gif

apa yg dpt aku buat time tu spt post bro LMT.. trace, label, record.. tp style aku la sbb takde pengalaman sblm tu.. yg pasti, ia keja yg memerlukan kesabaran tahap maksima!



Lebih kurang .. tapi byk kuranglah .. berseleraknya kat server room kompeni lama aku
masa dok tgh pakat2 ngan kawan nak buat balik labelling n patching ...
Time tu gak aku dapat offer kompeni lain ...
Dan bila aku tanya kawan aku kat opis lama ... katanya
takde geng nak tolong buat ... biggrin.gif biggrin.gif

#14 zzorro

    Korporal

  • Ahli Biasa
  • 64 posts
  • Gender:Male
  • Location:Cheras ~ Ampang
  • Kepakaran:System N Technical Support
  • Freelance:Ya

Posted 31 December 2007 - 03:32 PM

QUOTE (ranjau @ Dec 31 2007, 02:38 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Lebih kurang .. tapi byk kuranglah .. berseleraknya kat server room kompeni lama aku
masa dok tgh pakat2 ngan kawan nak buat balik labelling n patching ...
Time tu gak aku dapat offer kompeni lain ...
Dan bila aku tanya kawan aku kat opis lama ... katanya
takde geng nak tolong buat ... biggrin.gif biggrin.gif



Kalau kat sini memula posting dari site lama kat hq kl gitu gak.. serabut... alih alih... cara mudah nak manage kabel selerak tu... ikat semua sekali guna cable tie... pastu tang nak detect tuan nya port tu... cabut satu satu kabel sampai ada yg menjerit tak leh masuk... baru label... senang citer... laugh.gif

#15 slaughters

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 938 posts
  • Gender:Male
  • Location:Padang Batu
  • Kepakaran:BIND DNS
  • Freelance:Ya

Posted 31 December 2007 - 03:43 PM

QUOTE (zzorro @ Dec 31 2007, 03:32 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Kalau kat sini memula posting dari site lama kat hq kl gitu gak.. serabut... alih alih... cara mudah nak manage kabel selerak tu... ikat semua sekali guna cable tie... pastu tang nak detect tuan nya port tu... cabut satu satu kabel sampai ada yg menjerit tak leh masuk... baru label... senang citer... laugh.gif


aku kalo buat camtu, alamatnya tak lama lagi aku akan dipindahkan unit lain or maybe diberi surat amaran or nasihat berhenti kerja........

#16 abuskyri

    Sarjan

  • Ahli Biasa
  • 125 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kapar, Selangor
  • Interests:+new knowledge in IT field+gamers+
  • Kepakaran:C#,MS SQL,Oracle,Networking
  • Freelance:Tidak

Posted 02 January 2008 - 09:46 AM

klu ikut pengalaman aku la..nak manage kabel ni memang kena wat dari mula2 time sebelum switch mount kat rack lg..klu kiter dh manage cantek start dr situ, for sure nak add on apa2 in future memang takkan serabut..

dalam kes ko ni bro, memang kena cabut n susun balik klu nak bg cable tu cantek..sbb klu nak bagi cantek tanpa reassemble memang susah la..

ps: aku tengok gambo kabel slaughters tu trus rasa nak pitam blink.gif

#17 slaughters

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 938 posts
  • Gender:Male
  • Location:Padang Batu
  • Kepakaran:BIND DNS
  • Freelance:Ya

Posted 02 January 2008 - 09:48 AM

QUOTE (abuskyri @ Jan 2 2008, 09:46 AM) <{POST_SNAPBACK}>
klu ikut pengalaman aku la..nak manage kabel ni memang kena wat dari mula2 time sebelum switch mount kat rack lg..klu kiter dh manage cantek start dr situ, for sure nak add on apa2 in future memang takkan serabut..

dalam kes ko ni bro, memang kena cabut n susun balik klu nak bg cable tu cantek..sbb klu nak bagi cantek tanpa reassemble memang susah la..

ps: aku tengok gambo kabel slaughters tu trus rasa nak pitam blink.gif


tu baru kat area swith, belum belakang server rack, nanti aku pergi ambil gambar blakang server rack..

#18 dolphin

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 594 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Kepakaran:tgk, baca dan garu kepala
  • Freelance:Ya

Posted 02 January 2008 - 10:55 AM

QUOTE (slaughters @ Jan 2 2008, 09:48 AM) <{POST_SNAPBACK}>
tu baru kat area swith, belum belakang server rack, nanti aku pergi ambil gambar blakang server rack..

ambik gambar aje tak guna,
kena mula bertindak dari skrg.
tanya punya tanya,
satu kerja pun tak jalan


#19 nixk

    Kapten

  • Ahli
  • 1,530 posts
  • Gender:Male
  • Location:belakang anda
  • Interests:p&c
  • Kepakaran:Bermadah helah dalam puisi cinta luka
  • Freelance:Tidak

Posted 02 January 2008 - 11:01 AM

QUOTE (dolphin @ Jan 2 2008, 10:55 AM) <{POST_SNAPBACK}>
ambik gambar aje tak guna,
kena mula bertindak dari skrg.
tanya punya tanya,
satu kerja pun tak jalan

hahahahaha.. laugh.gif
mana tak nyer, si slaughter bukan duk manage cable kat opis dia pun.tp duk mengadap PC duk manage cable kat ittutor jer..pantang awek baru register,terus pasang cable...hahaha laugh.gif

p/s: susun ayat mengayat ni,cantik la pulak susunannya..tp bila suh susun cable server elok2,failed. biggrin.gif

Edited by nixk, 02 January 2008 - 11:03 AM.


#20 abuskyri

    Sarjan

  • Ahli Biasa
  • 125 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kapar, Selangor
  • Interests:+new knowledge in IT field+gamers+
  • Kepakaran:C#,MS SQL,Oracle,Networking
  • Freelance:Tidak

Posted 02 January 2008 - 11:05 AM

QUOTE (nixk @ Jan 2 2008, 11:01 AM) <{POST_SNAPBACK}>
hahahahaha.. laugh.gif
mana tak nyer, si slaughter bukan duk manage cable kat opis dia pun.tp duk mengadap PC duk manage cable kat ittutor jer..pantang awek baru register,terus pasang cable...hahaha laugh.gif


oo nak manage cable awek takde pulak si slaughters post nak mintak tolong yer..mesti slaughters susun cantek punya cable awek ni hahahah biggrin.gif

ps: share la gan aku camne nak manage cable awek hahahaha laugh.gif

#21 mEoWsMArt^

    Kapten

  • Pengendali
  • 2,005 posts
  • Gender:Male
  • Location:MY
  • Interests:Cari Duit!!
  • Freelance:Tidak

Posted 02 January 2008 - 11:16 AM

Hahah...tgk je gambar ko ni, teringat kat bala nak trace mcm ni 3 tahun lepas aku pernah kena kat satu tempat client baru. Rupanya co yg outsource IT (MNC yg terkenal dgn masalah kat S'pore ni) kat situ baru cabut, pastu tinggalkan bala...haha.

Anyway, ko bleh tgk kat sini, ada banyak jenis wiring duct. Biasa guna je wiring duct mcm kat bawah ni


senang nak manage. Ada banyak jenis, so ikut la keperluan ko mcmana. Kalo cable problem dan perlu tukar atau nak patching semula pun senang. Tak serabut!

Edited by mEoWsMArt^, 02 January 2008 - 11:17 AM.


#22 slaughters

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 938 posts
  • Gender:Male
  • Location:Padang Batu
  • Kepakaran:BIND DNS
  • Freelance:Ya

Posted 02 January 2008 - 02:30 PM

QUOTE (dolphin @ Jan 2 2008, 10:55 AM) <{POST_SNAPBACK}>
ambik gambar aje tak guna,
kena mula bertindak dari skrg.
tanya punya tanya,
satu kerja pun tak jalan


woih2, ingat senang ke nak buat mende nie.. aku kene ade mood dulu baru boleh buat..

QUOTE (nixk @ Jan 2 2008, 11:01 AM) <{POST_SNAPBACK}>
hahahahaha.. laugh.gif
mana tak nyer, si slaughter bukan duk manage cable kat opis dia pun.tp duk mengadap PC duk manage cable kat ittutor jer..pantang awek baru register,terus pasang cable...hahaha laugh.gif

p/s: susun ayat mengayat ni,cantik la pulak susunannya..tp bila suh susun cable server elok2,failed. biggrin.gif


adeh... ape nie.. laugh.gif

takde sape2 ke nak datang jumpe aku bawak proposal ?

Edited by slaughters, 02 January 2008 - 02:30 PM.


#23 zzorro

    Korporal

  • Ahli Biasa
  • 64 posts
  • Gender:Male
  • Location:Cheras ~ Ampang
  • Kepakaran:System N Technical Support
  • Freelance:Ya

Posted 02 January 2008 - 02:56 PM

QUOTE (slaughters @ Jan 2 2008, 02:30 PM) <{POST_SNAPBACK}>
woih2, ingat senang ke nak buat mende nie.. aku kene ade mood dulu baru boleh buat..



adeh... ape nie.. laugh.gif

takde sape2 ke nak datang jumpe aku bawak proposal ?



Hmm, tak berhajat ke panggil kengkawan yg freelance reramai dlm nie tolong manage sesama... pehtu kan kira aar per hour charges ke apa ke... kikikikikiki laugh.gif

#24 sawi

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 816 posts
  • Gender:Male
  • Location:Middle-earth
  • Interests:Duduk depan komputer
  • Kepakaran:Troubleshooting hw/sw
  • Freelance:Ya

Posted 02 January 2008 - 03:06 PM

QUOTE (zzorro @ Jan 2 2008, 02:56 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Hmm, tak berhajat ke panggil kengkawan yg freelance reramai dlm nie tolong manage sesama... pehtu kan kira aar per hour charges ke apa ke... kikikikikiki laugh.gif


buat "gath" ittutor kat server room slaughter, ramai pegi.. "gath" sambil susun cable... biggrin.gif

#25 slaughters

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 938 posts
  • Gender:Male
  • Location:Padang Batu
  • Kepakaran:BIND DNS
  • Freelance:Ya

Posted 02 January 2008 - 03:40 PM

QUOTE (sawi @ Jan 2 2008, 03:06 PM) <{POST_SNAPBACK}>
buat "gath" ittutor kat server room slaughter, ramai pegi.. "gath" sambil susun cable... biggrin.gif


kalau server room ni bawah kompeni aku, dah lama aku buat, sebab upah die hanya teh tarik segelas..

tapi takleh a, unless aku nak kene buang kerja.. sebab tu kot2 ade la sape2 ade tech yang nak bagi cadangan camane cable management cantik. boleh add cable anytime and so on..

#26 dolphin

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 594 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Kepakaran:tgk, baca dan garu kepala
  • Freelance:Ya

Posted 02 January 2008 - 04:09 PM

kalah perang kalo nak ikot mood
rolleyes.gif

#27 slaughters

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 938 posts
  • Gender:Male
  • Location:Padang Batu
  • Kepakaran:BIND DNS
  • Freelance:Ya

Posted 29 January 2008 - 09:42 AM

When data center cabling becomes art

http://royal.pingdom.com/?p=240

kalau a aku dapat buat camnie, memang puas hati.. art..

Edited by therion, 01 February 2008 - 11:55 AM.
[img] removed.


#28 Ferdaus

    Pegawai Waran 1

  • Ahli Professional
  • 349 posts
  • Gender:Male
  • Location:Port Klang
  • Interests:Baca forum ni la.
  • Kepakaran:Rangkaian komputer dan yang sewaktu dengannya.
  • Freelance:Tidak

Posted 29 January 2008 - 12:55 PM

Jumpa kat Digg...



#29 asklinux

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 416 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bumi Yang Nyata
  • Interests:Mencari perkara yang kontra dari org lain ..saja je cari pasal
  • Kepakaran:Melayari Internet :D
  • Freelance:Tidak

Posted 29 January 2008 - 01:01 PM

QUOTE (Ferdaus @ Jan 29 2008, 12:55 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Jumpa kat Digg...



wakakaka ...nie pun art gakkk

#30 abuskyri

    Sarjan

  • Ahli Biasa
  • 125 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kapar, Selangor
  • Interests:+new knowledge in IT field+gamers+
  • Kepakaran:C#,MS SQL,Oracle,Networking
  • Freelance:Tidak

Posted 29 January 2008 - 02:22 PM



QUOTE (asklinux @ Jan 29 2008, 01:01 PM) <{POST_SNAPBACK}>
wakakaka ...nie pun art gakkk


Aku rasa orang yg manage cable ni buat homestay kat dalam tue..sbb tue cable management dier mcm ni biggrin.gif

kira senang nak troubleshoot when on call hahahahha.. tongue.gif

#31 pachat

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 700 posts
  • Gender:Male
  • Location:Melawati
  • Kepakaran:security, OpenBSD
  • Freelance:Ya

Posted 29 January 2008 - 02:47 PM

QUOTE (Ferdaus @ Jan 29 2008, 12:55 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Jumpa kat Digg...



ahahaha.. adoii.. boleh kena gout oo kalau dapat kerja kat sini... hehehe

#32 slaughters

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 938 posts
  • Gender:Male
  • Location:Padang Batu
  • Kepakaran:BIND DNS
  • Freelance:Ya

Posted 29 January 2008 - 03:00 PM

seni abstrak ?







tempat aku macam yang atas ini...









#33 abuskyri

    Sarjan

  • Ahli Biasa
  • 125 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kapar, Selangor
  • Interests:+new knowledge in IT field+gamers+
  • Kepakaran:C#,MS SQL,Oracle,Networking
  • Freelance:Tidak

Posted 29 January 2008 - 04:47 PM

QUOTE (slaughters @ Jan 29 2008, 03:00 PM) <{POST_SNAPBACK}>
seni abstrak ?


blink.gif astaga..ini bukan abstract ni, ni dh boleh kategorikan semak samun dh ni hahaha laugh.gif

ini klu kasi tikus lalu belum tenyu lagi tikus tu jumpa jalan keluar hahha biggrin.gif

ps: tak dapat aku bayangkan orang2 yang handle cable2 berselerak tahap dewa macam ni huhuhuhu wacko.gif

Edited by mEoWsMArt^, 30 January 2008 - 01:48 PM.
Elakkan menghantar quote yg berimej. Pastikan anda membuang terlebih dahulu imej yang ada sebelum dihantar.


#34 slaughters

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 938 posts
  • Gender:Male
  • Location:Padang Batu
  • Kepakaran:BIND DNS
  • Freelance:Ya

Posted 29 January 2008 - 07:03 PM

QUOTE (abuskyri @ Jan 29 2008, 04:47 PM) <{POST_SNAPBACK}>
blink.gif astaga..ini bukan abstract ni, ni dh boleh kategorikan semak samun dh ni hahaha laugh.gif

ini klu kasi tikus lalu belum tenyu lagi tikus tu jumpa jalan keluar hahha biggrin.gif

ps: tak dapat aku bayangkan orang2 yang handle cable2 berselerak tahap dewa macam ni huhuhuhu wacko.gif


abuskyri, aku rasa ko tak perlu quote sekian panjang apa gambar yang aku post tu.. cukup apa yang aku tulis aje.

thanks.

#35 abuskyri

    Sarjan

  • Ahli Biasa
  • 125 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kapar, Selangor
  • Interests:+new knowledge in IT field+gamers+
  • Kepakaran:C#,MS SQL,Oracle,Networking
  • Freelance:Tidak

Posted 30 January 2008 - 08:24 AM

sebelum ni aku quote atau reply takde pun kuar gambo2 tue..smalam try terkuar la pulok tongue.gif

maafla yer..klu korang2 terpaksa scroll down byk2 tuk baca laugh.gif

ps: janji tak buat dah lepas ni sad.gif

#36 kutak

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 403 posts
  • Location:Kuala Lumpur
  • Kepakaran:small network, pc technical - eh tapi tak la pakar sangat
  • Freelance:Ya

Posted 30 January 2008 - 09:08 AM

QUOTE (abuskyri @ Jan 30 2008, 08:24 AM) <{POST_SNAPBACK}>
sebelum ni aku quote atau reply takde pun kuar gambo2 tue..smalam try terkuar la pulok tongue.gif

maafla yer..klu korang2 terpaksa scroll down byk2 tuk baca laugh.gif

ps: janji tak buat dah lepas ni sad.gif

pergh...dasat nyer ..heheh ..slaughters ..cadangan aku ...ko amik gambar cable server yang berselirat tu ..lepas tu ..aku cadangankan ko edit pakai photoshop ....ajer ..senang ..ko tak yah pening kepala ...

#37 Ferdaus

    Pegawai Waran 1

  • Ahli Professional
  • 349 posts
  • Gender:Male
  • Location:Port Klang
  • Interests:Baca forum ni la.
  • Kepakaran:Rangkaian komputer dan yang sewaktu dengannya.
  • Freelance:Tidak

Posted 30 January 2008 - 11:13 AM

QUOTE (kutak @ Jan 30 2008, 09:08 AM) <{POST_SNAPBACK}>
pergh...dasat nyer ..heheh ..slaughters ..cadangan aku ...ko amik gambar cable server yang berselirat tu ..lepas tu ..aku cadangankan ko edit pakai photoshop ....ajer ..senang ..ko tak yah pening kepala ...


Saya tak nampak pun ahli-ahli menghantar dan berkongsi gambar sebenar keadaan bilik komputer jagaan anda masing-masing..

Ada berani ka?

biggrin.gif

Edited by Ferdaus, 30 January 2008 - 11:14 AM.


#38 slaughters

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 938 posts
  • Gender:Male
  • Location:Padang Batu
  • Kepakaran:BIND DNS
  • Freelance:Ya

Posted 30 January 2008 - 11:17 AM

QUOTE (Ferdaus @ Jan 30 2008, 11:13 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Saya tak nampak pun ahli-ahli menghantar dan berkongsi gambar sebenar keadaan bilik komputer jagaan anda masing-masing..

Ada berani ka?

biggrin.gif


hehe, aku tak berani nak publish.. huhuhu.. stakat sket2 tu boleh la..

kalo aku ade data centre sendiri sok, hari2 aku publish.

cable management nampaknya perlu dititikberatkan.. nampaknya tak semua pakar network, pakar dalam menguruskan kabel rangkaian.. huhuhu...


#39 abuskyri

    Sarjan

  • Ahli Biasa
  • 125 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kapar, Selangor
  • Interests:+new knowledge in IT field+gamers+
  • Kepakaran:C#,MS SQL,Oracle,Networking
  • Freelance:Tidak

Posted 30 January 2008 - 11:18 AM

QUOTE (Ferdaus @ Jan 30 2008, 11:13 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Saya tak nampak pun ahli-ahli menghantar dan berkongsi gambar sebenar keadaan bilik komputer jagaan anda masing-masing..

Ada berani ka?

biggrin.gif



Bukan tak berani, tetapi segan tongue.gif

ps: akan diusahakan wink.gif

#40 kutak

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 403 posts
  • Location:Kuala Lumpur
  • Kepakaran:small network, pc technical - eh tapi tak la pakar sangat
  • Freelance:Ya

Posted 30 January 2008 - 11:56 AM

QUOTE (abuskyri @ Jan 30 2008, 11:18 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Bukan tak berani, tetapi segan tongue.gif

ps: akan diusahakan wink.gif

hehe ye betul tu bukan tak berani tapi segan jer ...kalo sloughter kater cable tempat dia teruk ..kalo korang pi tengok blik server aku cam ne pulak nak cakap ..erk ..huduh kut heeheh ...

ahhh...malu ar....

#41 @sriey

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 372 posts
  • Gender:Male
  • Location:satu kiblat yang sama...
  • Kepakaran:Active Directory, UNIX, Veritas Cluster Server, Exchange, Win2K, Win2K3 Svr
  • Freelance:Ya

Posted 30 January 2008 - 12:04 PM

berani! heheh tunggu nanti kasik upload sini. takde la kemas sangat. tp tak fenin la tengok. BTW slaughter, kalau nak buat balik cabling mau, mau downtime 12jam ni.

#42 @sriey

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 372 posts
  • Gender:Male
  • Location:satu kiblat yang sama...
  • Kepakaran:Active Directory, UNIX, Veritas Cluster Server, Exchange, Win2K, Win2K3 Svr
  • Freelance:Ya

Posted 30 January 2008 - 12:26 PM

adeh, tak bleh edit plak posting kat ats ni. ok, ni some pictures


kat site di sungai petani, not so kemas, tp bleh laaa


Storagenye fiber.

#43 abuskyri

    Sarjan

  • Ahli Biasa
  • 125 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kapar, Selangor
  • Interests:+new knowledge in IT field+gamers+
  • Kepakaran:C#,MS SQL,Oracle,Networking
  • Freelance:Tidak

Posted 30 January 2008 - 12:34 PM

biggrin.gif kemas apa..nice cabling management!
dulu mase aku wat cabling, takde lg nak cable warna warni ni..smua guna yg standard grey color tue..tapi bila dh warna warni ni, rase smagat jer nak manage bg cantik2..kekdang rasa mcm nak buat hobi la pulok hahhahah laugh.gif

#44 @sriey

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 372 posts
  • Gender:Male
  • Location:satu kiblat yang sama...
  • Kepakaran:Active Directory, UNIX, Veritas Cluster Server, Exchange, Win2K, Win2K3 Svr
  • Freelance:Ya

Posted 30 January 2008 - 12:44 PM

kvm kalau HP skrg standard kaler merah, patch cord tu amik krone yg kaler biru.

#45 pinggan

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 308 posts
  • Kepakaran:makan
  • Freelance:Tidak

Posted 30 January 2008 - 01:36 PM

QUOTE (Ferdaus @ Jan 30 2008, 11:13 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Saya tak nampak pun ahli-ahli menghantar dan berkongsi gambar sebenar keadaan bilik komputer jagaan anda masing-masing..

Ada berani ka?

biggrin.gif



heheh gambar bawah ni boleh di terima ke?.. dalam stor rumah haku.. hahaha


Edited by pinggan, 30 January 2008 - 01:37 PM.


#46 abuskyri

    Sarjan

  • Ahli Biasa
  • 125 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kapar, Selangor
  • Interests:+new knowledge in IT field+gamers+
  • Kepakaran:C#,MS SQL,Oracle,Networking
  • Freelance:Tidak

Posted 30 January 2008 - 03:18 PM

kira boleh la juga tue bro pinggan laugh.gif

#47 sawi

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 816 posts
  • Gender:Male
  • Location:Middle-earth
  • Interests:Duduk depan komputer
  • Kepakaran:Troubleshooting hw/sw
  • Freelance:Ya

Posted 30 January 2008 - 11:32 PM

selalunya yg cable "abstrak" sgt tu dah ada senior staff yg lama giler keje situ...ada masalah apa, dia handle... sekali senior staff ni sakit @ meninggal dunia... staff ganti mampus taktau nak trace dah... laugh.gif

#48 abuskyri

    Sarjan

  • Ahli Biasa
  • 125 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kapar, Selangor
  • Interests:+new knowledge in IT field+gamers+
  • Kepakaran:C#,MS SQL,Oracle,Networking
  • Freelance:Tidak

Posted 31 January 2008 - 09:22 AM

ada juga sebab2 staff2 senior ni kena fired atau kena pool atau tukar kerja atau pencen atau "memang diorg sengaja wat camtu supaya junior2 leh ada cabaran" laugh.gif hahahaha...

#49 sawi

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 816 posts
  • Gender:Male
  • Location:Middle-earth
  • Interests:Duduk depan komputer
  • Kepakaran:Troubleshooting hw/sw
  • Freelance:Ya

Posted 31 January 2008 - 10:11 AM

QUOTE (abuskyri @ Jan 31 2008, 09:22 AM) <{POST_SNAPBACK}>
ada juga sebab2 staff2 senior ni kena fired atau kena pool atau tukar kerja atau pencen atau "memang diorg sengaja wat camtu supaya junior2 leh ada cabaran" laugh.gif hahahaha...


jugak kadang2 salah satu sebab bos2 sanggup pujuk,naikkan gaji,bg mcm2 faedah kalau staff2 senior yang jaga cable "abstrak" ni nak berhenti... dan jadi modal utk staff2 senior demand dgn bos mcm2... hahaha... bos pun pening, kalau berhenti mamat ni, panggil kontraktor mau dia caj berganda utk manage semula cable2 abstrak ni...

tempat aku office kecik jer, cable pun tak banyak... server pun kecik bangat... cable dalam 15 jer yang pegi ke main switch dkt server... tp... itu pun dah abstrak... sbb takde blk server yg proper... rack letak atas meja jer...cable lalu lalang belakang meja...hehehe

#50 Ferdaus

    Pegawai Waran 1

  • Ahli Professional
  • 349 posts
  • Gender:Male
  • Location:Port Klang
  • Interests:Baca forum ni la.
  • Kepakaran:Rangkaian komputer dan yang sewaktu dengannya.
  • Freelance:Tidak

Posted 31 January 2008 - 03:56 PM

Ni rak kabinet tempat letak semua modem dan NTU termasuk dial-up dan leased-line yang masuk ke rangkaian kami laugh.gif :



Cantik kan? Macam hutan Endau Rompin.





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users