Jump to content


Nak Pakai Printer


13 replies to this topic

#1 miworld

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 44 posts
  • Gender:Male
  • Location:hopI
  • Interests:Networking, Software
  • Kepakaran:rosakkan komputer
  • Freelance:Ya

Posted 04 February 2008 - 03:48 PM

assalamualaikum kawan-kawan.
aku nak pakai printer tapi jarang guna dalam sebulan 2 kali guna. bila jarang guna rugi plak sebab dakwat kering. bley tak kawan-kawan decidekan printer yang mana harus aku gune? TQ

#2 sharuzzaman

    Leftenan

  • Ahli Professional
  • 1,370 posts
  • Gender:Male
  • Location:Perak
  • Interests:Elektronik dan Perisian Bebas (GPL)
  • Kepakaran:Linux, Open Source, Training, OpenOffice, Network, Hardware
  • Freelance:Ya

Posted 04 February 2008 - 07:40 PM

print kat CC jer ok kot...

jimat kos...

#3 slaughters

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 938 posts
  • Gender:Male
  • Location:Padang Batu
  • Kepakaran:BIND DNS
  • Freelance:Ya

Posted 04 February 2008 - 07:47 PM

QUOTE (sharuzzaman @ Feb 4 2008, 07:40 PM) <{POST_SNAPBACK}>
print kat CC jer ok kot...

jimat kos...


memang betul tu, paling jimat sekali, tak perlu risau pasal dakwat kering. Harga dakwat bukan murah kalau nak dibandingkan dengan kos printing kat CC just around 20sen je sehelai.

#4 sawi

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 816 posts
  • Gender:Male
  • Location:Middle-earth
  • Interests:Duduk depan komputer
  • Kepakaran:Troubleshooting hw/sw
  • Freelance:Ya

Posted 04 February 2008 - 09:14 PM

QUOTE (miworld @ Feb 4 2008, 03:48 PM) <{POST_SNAPBACK}>
assalamualaikum kawan-kawan.
aku nak pakai printer tapi jarang guna dalam sebulan 2 kali guna. bila jarang guna rugi plak sebab dakwat kering. bley tak kawan-kawan decidekan printer yang mana harus aku gune? TQ


pilihan pertama...print kat cc...

pilihan kedua, andai nak jgk ada personal printer kat rumah...supaya tak susah pegi cc...boleh print anytime... dan printer pula jarang guna...dan mahukan printer yg tahan lama, low maintenance atau hampir tak perlu maintenance... jawapannya BOLEH..cuma sediakan budget yg tinggi skt... at least rm500

beli printer HP / canon laserjet..boleh dapat below rm500...
tak perlu risau dakwat kering... hanya perlu rajin2 lap2 habuk2... atau jika tak guna, sarungkan dgn apa2 utk tutup... ni just utk jaga printer tu supaya kekal cantik menawan..serta elakkan jadi sarang labah2, atau paper roller tu kotor kena habuk.



#5 jazran

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 23 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kolumpo
  • Interests:tidak berminat!
  • Kepakaran:pakar bakar
  • Freelance:Tidak

Posted 04 February 2008 - 11:29 PM

lexmark 1330 murah skrg ni.semalam aku beli kat loyat 80 new set gila tekejut bruk aku.

#6 sawi

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 816 posts
  • Gender:Male
  • Location:Middle-earth
  • Interests:Duduk depan komputer
  • Kepakaran:Troubleshooting hw/sw
  • Freelance:Ya

Posted 05 February 2008 - 10:22 AM

hati2 gak dgn printer harga murah...
selalunya maintenance dia leceh...sekali rosak, buang jer la... print head kurang baik, dakwat senang kering + susah utk clean

dulu kat office pernah beli 3 buah lexmark.. harga rm90... tak igt model apa... tak sampai 2 bulan pakai.. campak dalam stor... sebab :
1) dakwat mahal...jika refill senang leaking/tak keluar bila print
2) print head harga 1x ganda harga printer...

dalam kes miworld ni, kalau nak beli printer...tapi jarang2 pakai... mmg amat TAK RECOMENDED beli printer yg guna dakwat...printer buble jet... sebab risiko utk dakwat kering..head rosak tinggi...

KECUALI...

beli printer buble jet spt HP/CANON atau jenama lain yang print head + cartridge dakwat sekali...maksud saya, print head + tank dakwat dalam satu body...so kalau print head rosak... replace jer, CONTOH, printer HP... harga dakwat + printer sekitar rm60-80 jer... boleh print up 100-200 pages plain black/white... dakwat habis boleh refill...dah refill problem jgk..beli lain... takde masalah print head ...

kalau jenis print head, asing dgn ink cartridge...risiko bila print head problem..harga nya amatlah mahal.

ATAU pilihan lain lagi...
walau printer tu pakai 2 bulan sekali...tapi make sure... 3hari sekali atau paling malas... sekurangnya seminggu sekali... print la apa2 kat printer tu... bagi printer tu running... dan buat nozzle check, kalau ada problem..buat trs head clean guna printer manager... InsyaAllah...tahan print head tu bertahun tahun...

saya ada pakai canon ip4000... 1/2 tahun pertama pakai cartridge ori, then semua beli compatible punya...dah 3 tahun usia printer tu... Alhamdulillah still berfungsi dgn baik.

printer hp1010 laserjet & canon lbp810 laserjet plk... dah 6 tahun guna, still berfungsi dgn baik...

tips nya, utk printer berasaskan dakwat cecair... jgn biarkan ia tak berfungsi lebih seminggu...at least print something seminggu sekali...kalau guna dakwat tiruan..3 hari sekali....

utk printer berasaskan serbuk (laserjet)...jgn main tarik jer kalau paper jam...ikut aliran pusingan roller utk tarik paper...

#7 azri

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 974 posts
  • Gender:Male
  • Location:Puteri Subang...
  • Kepakaran:Linux, Windows, VMWare ESX, HP Proliant, HP Integrity, IBM System x, SAN, NAS, HA and Cluster.
  • Freelance:Tidak

Posted 05 February 2008 - 10:56 AM

Rasanya better pakai laser printer. Memang start up cost mahal tapi worth it, takde issue ink kering.

Kalau tak pakai lama pun probably kena goncang je toner tu. Rasanya sekarang laser printer dah
murah. Beli yang entry level punya. Nak longevity beli brand macam HP supaya few years down the
road still boleh beli toner.

That's my 2 cents.

#8 sawi

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 816 posts
  • Gender:Male
  • Location:Middle-earth
  • Interests:Duduk depan komputer
  • Kepakaran:Troubleshooting hw/sw
  • Freelance:Ya

Posted 05 February 2008 - 11:27 AM

QUOTE (azri @ Feb 5 2008, 10:56 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Rasanya better pakai laser printer. Memang start up cost mahal tapi worth it, takde issue ink kering.

Kalau tak pakai lama pun probably kena goncang je toner tu. Rasanya sekarang laser printer dah
murah. Beli yang entry level punya. Nak longevity beli brand macam HP supaya few years down the
road still boleh beli toner.

That's my 2 cents.


yooo setuju dgn pendapat azri...
my boss...pakai xerox laser printer...taktau tahun bila dia beli... hari tu dia nak beli toner... pusing satu lowyat tanya, semua tadak jual...sbb model printer dah lama sgt...susah mau cari toner...

kalau HP/canon..InsyaAllah mudah...nak beli toner remanufacturer pun senang cari.


#9 crash_makers

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,152 posts
  • Gender:Male
  • Location:dreamland
  • Freelance:Tidak

Posted 08 February 2008 - 12:49 AM

guna xerox docuprint 203A.aku guna kat office.mgm roxx.dalam 300++ jaa

#10 abuskyri

    Sarjan

  • Ahli Biasa
  • 125 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kapar, Selangor
  • Interests:+new knowledge in IT field+gamers+
  • Kepakaran:C#,MS SQL,Oracle,Networking
  • Freelance:Tidak

Posted 12 February 2008 - 12:00 PM

memang laserjet printer ni bagus dr segi ink, cost dan maintenance..tp bg akula, aku suka pake yg wet ink nyer printer..sbb apa? aku penah terdesak nak print dan ink abeh, time 2 dah after midnite, report nak submit tomorrow morning..tahu ape aku guna wat ink? aku guna kicap pekat laugh.gif memang time tue terdesak giler..alhamdullillah boleh guna tuk print..tapi aku ada campur2 la kicap tu kasi dier punya kecairan sama mcm ink nyer kecairan..

ps: jgn tiru mcm aku, hanya ketika terdesak je hehehe tapi tidak digalakkan.. tongue.gif

#11 sawi

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 816 posts
  • Gender:Male
  • Location:Middle-earth
  • Interests:Duduk depan komputer
  • Kepakaran:Troubleshooting hw/sw
  • Freelance:Ya

Posted 12 February 2008 - 02:43 PM

QUOTE (abuskyri @ Feb 12 2008, 12:00 PM) <{POST_SNAPBACK}>
memang laserjet printer ni bagus dr segi ink, cost dan maintenance..tp bg akula, aku suka pake yg wet ink nyer printer..sbb apa? aku penah terdesak nak print dan ink abeh, time 2 dah after midnite, report nak submit tomorrow morning..tahu ape aku guna wat ink? aku guna kicap pekat laugh.gif memang time tue terdesak giler..alhamdullillah boleh guna tuk print..tapi aku ada campur2 la kicap tu kasi dier punya kecairan sama mcm ink nyer kecairan..

ps: jgn tiru mcm aku, hanya ketika terdesak je hehehe tapi tidak digalakkan.. tongue.gif


pergh... macam mana rupa hasil print out... tak kembang ke... dan bau macam mana...
dapat return balik la report tu...atau report tu kena makan lipas laugh.gif

#12 slaughters

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 938 posts
  • Gender:Male
  • Location:Padang Batu
  • Kepakaran:BIND DNS
  • Freelance:Ya

Posted 12 February 2008 - 08:21 PM

QUOTE (abuskyri @ Feb 12 2008, 12:00 PM) <{POST_SNAPBACK}>
memang laserjet printer ni bagus dr segi ink, cost dan maintenance..tp bg akula, aku suka pake yg wet ink nyer printer..sbb apa? aku penah terdesak nak print dan ink abeh, time 2 dah after midnite, report nak submit tomorrow morning..tahu ape aku guna wat ink? aku guna kicap pekat laugh.gif memang time tue terdesak giler..alhamdullillah boleh guna tuk print..tapi aku ada campur2 la kicap tu kasi dier punya kecairan sama mcm ink nyer kecairan..

ps: jgn tiru mcm aku, hanya ketika terdesak je hehehe tapi tidak digalakkan.. tongue.gif


ko nie wakil dari kilang kicap mane ? kipas udang ke ?

#13 abuskyri

    Sarjan

  • Ahli Biasa
  • 125 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kapar, Selangor
  • Interests:+new knowledge in IT field+gamers+
  • Kepakaran:C#,MS SQL,Oracle,Networking
  • Freelance:Tidak

Posted 15 February 2008 - 11:19 AM

hehehehe..nasib baik ade kicap jer time tue..klu ada sos tiram, mau jgk aku guna skali .. biggrin.gif

#14 abuskyri

    Sarjan

  • Ahli Biasa
  • 125 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kapar, Selangor
  • Interests:+new knowledge in IT field+gamers+
  • Kepakaran:C#,MS SQL,Oracle,Networking
  • Freelance:Tidak

Posted 15 February 2008 - 11:24 AM

QUOTE (sawi @ Feb 12 2008, 02:43 PM) <{POST_SNAPBACK}>
pergh... macam mana rupa hasil print out... tak kembang ke... dan bau macam mana...
dapat return balik la report tu...atau report tu kena makan lipas laugh.gif


aku dh test dh hasil print out report tue..memang tak bau sbb aku tak guna whole kicap, aku guna sket2 ja sambul campur2 dgn saki baki ink yg ada..tak kembang pun..aku tambah kicap just nak bagi quantity ink tu bertambah jer for a few pages left to print that time..rase lg 20 pages kot klu tak salah..hehehhe tongue.gif





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users