Jump to content


Usb Modem Tak Detect Kat Com Port


6 replies to this topic

#1 grindcore

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 999 posts
  • Gender:Female
  • Location:/tmp
  • Freelance:Tidak

Posted 27 March 2008 - 11:01 PM

Salam,

Huawei E220 ni dekat notebook aku boleh pakai dekat satu port USB je... yg lain2 dia detect as a hardware, but not as a modem (control panel > Phone & modem option > modems )

Dekat pc pulak dulu ok je...alih2 je tak detect terus macam usb port yg lain2 kat notebook aku...

ada idea sebab apa.. dua2 run kat windows xp. kalu dekat ubuntu notebook yg sama, langsung dah takleh dial

#2 root

    Kapten

  • Ahli Professional
  • 2,093 posts
  • Gender:Male
  • Location:Perantauan Jalur Lebar Tanpa Wayar.
  • Interests:Komputer dan membaca
  • Kepakaran:./configure && make && make install
  • Freelance:Tidak

Posted 28 March 2008 - 01:26 AM

Kebarangkalian besar, kabel USB tu dah rosak. Mungkin juga port USB pada modem anda rosak.

#3 grindcore

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 999 posts
  • Gender:Female
  • Location:/tmp
  • Freelance:Tidak

Posted 28 March 2008 - 02:00 AM

QUOTE (root @ Mar 28 2008, 01:26 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Kebarangkalian besar, kabel USB tu dah rosak. Mungkin juga port USB pada modem anda rosak.

ntahle. kabel dan modem yang sama tu kalau pakai dekat notebook ok aje (notebook ada 4 usb port tapi satu je yg detect modem tu)... dekat pc tetiba je x ok (ada 4 jugak port, dan sume skali takleh pakai)

#4 amril_2004

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 20 posts
  • Freelance:Ya

Posted 28 March 2008 - 11:39 PM

QUOTE (root @ Mar 28 2008, 01:26 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Kebarangkalian besar, kabel USB tu dah rosak. Mungkin juga port USB pada modem anda rosak.


setuju dengan jawapan root cuma kwn nak tambah....
Kwn rase, berkemungkinan besar port pada notebook tu dah problem...
kwn biase terjumpa masalah nie kat tempat kwn..

#5 saaim04

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 30 posts
  • Kepakaran:hardware
  • Freelance:Tidak

Posted 09 April 2008 - 04:01 PM

QUOTE (amril_2004 @ Mar 28 2008, 07:39 AM) <{POST_SNAPBACK}>
setuju dengan jawapan root cuma kwn nak tambah....
Kwn rase, berkemungkinan besar port pada notebook tu dah problem...
kwn biase terjumpa masalah nie kat tempat kwn..

dah check ke configure kat bios ke??????kemungkinan mobo problem..

#6 grindcore

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 999 posts
  • Gender:Female
  • Location:/tmp
  • Freelance:Tidak

Posted 09 April 2008 - 10:26 PM

QUOTE (saaim04 @ Apr 9 2008, 04:01 PM) <{POST_SNAPBACK}>
dah check ke configure kat bios ke??????kemungkinan mobo problem..

BIOS? setting yg mana satu? takat ni aku tak usik apa2 pun kat bios lagi

#7 perfumania

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 1 posts
  • Freelance:Tidak

Posted 03 May 2008 - 09:47 AM

kalo usb port tu ada sebelah menyebelah, tetiba modem takleh detect, ada kemungkinan tak port tu short/konflik? camne nak buat? nak kene tukar cpu casing ke, ape ke?





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users