Jump to content


Cabut Gigi


33 replies to this topic

#1 nunjimmimya

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 565 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:macam˛ ada
    macam˛ boleh
  • Kepakaran:ngadap PC
  • Freelance:Ya

Posted 03 April 2008 - 11:55 AM

rasanya dah dekat 18 tahun gigi aku tak terusik..
tapi tadi terpaksa cabut..
dah la kena gelak dengan nurse..

'adik..jangan stress..rileks..nanti gigi takmo kuar'
'adik..jangan keras..nanti kalau gigi tu patah kat dalam..lagi la kena pakai instrument nak tarik gigi'
'adik..lembutkan badan tu..tu la..lain kali jaga gigi tu'
'adik gigit kapas..nanti ubat kebas dah abih adik sakit lagi..abih telan la panadol ye'

pedas je kena tegur..
la ni aku dok tengah gigit kapas..tak tau la nanti bila dah abih ubat kebash ni camna jadi..
yang bestnya..dia panggil aku adik..
padahal aku intai kad staff..dia muda 1-2 tahun muda dari aku..

apa pengalaman anda tongue.gif

#2 nixk

    Kapten

  • Ahli
  • 1,530 posts
  • Gender:Male
  • Location:belakang anda
  • Interests:p&c
  • Kepakaran:Bermadah helah dalam puisi cinta luka
  • Freelance:Tidak

Posted 03 April 2008 - 11:57 AM

aku tak pernah cabut gigi di spital. biasanya cabut sendiri di dalam bilik air kat rumah. Tapi berair gak la mata.

#3 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 03 April 2008 - 12:06 PM

nunjim,tak sangka ko yang lagi tua dari aku still ada orang panggil ADIK

blink.gif blink.gif blink.gif

#4 nunjimmimya

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 565 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:macam˛ ada
    macam˛ boleh
  • Kepakaran:ngadap PC
  • Freelance:Ya

Posted 03 April 2008 - 12:15 PM

hehe..
aku pun blur..
dahla jambang tengah bersepah..tak shave lagi..
pun dia panggil adik gak..

#5 CrashNburN

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 772 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bdr Sri Damansara
  • Kepakaran:structural, BS 8110, BS 5950, UBBL.
  • Freelance:Tidak

Posted 03 April 2008 - 12:16 PM

arghhh.. tidak... janganlah situasi itu terjadi kat aku buat masa nie.. sakit woo...

#6 kakakulouqe

    Sarjan

  • Ahli Biasa
  • 121 posts
  • Gender:Male
  • Location:Penang
  • Interests:Online Game
  • Kepakaran:DOTA
  • Freelance:Tidak

Posted 03 April 2008 - 12:54 PM

baru gi check 2 miggu lepas, aku sakit gigi sampai demam, adik gigi bongsu baru nak tumbuh tapi sekerat terbantut, aku demam 2 hari, tak terbangun, makan sup + oat, dr. letak painkiller dulu, worst case kener operate, aduh...aku rela biar dier terbantut dr operate.. ph34r.gif

#7 mEoWsMArt^

    Kapten

  • Pengendali
  • 2,005 posts
  • Gender:Male
  • Location:MY
  • Interests:Cari Duit!!
  • Freelance:Tidak

Posted 03 April 2008 - 02:04 PM

QUOTE (mnajem @ Apr 3 2008, 12:06 PM) <{POST_SNAPBACK}>
nunjim,tak sangka ko yang lagi tua dari aku still ada orang panggil ADIK

blink.gif blink.gif blink.gif


Betul tu bro, walaupun dia lagi tua dari kita, ada gak yang sudi panggil 'adik'! ph34r.gif

#8 hsbc

    Sarjan

  • Ahli Professional
  • 128 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:hybrid
  • Freelance:Ya

Posted 03 April 2008 - 02:08 PM

satu pengalaman yg agak menakutkan(dh cabut 6bulan lepas kt Klinik Pergigian Bangsar)..murah.....& tk menyakitkan sangat(tapi eery sebab cara doktor tu cabut mcm nak cabut paku pakai playar)..anyway not bad la...

#9 ed_thix

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 273 posts
  • Gender:Male
  • Location:Somewhere on the net..
  • Freelance:Tidak

Posted 03 April 2008 - 02:38 PM

Gigi kena jaga boleh effect sama jantung kalau kuman masuk saluran darah dari gigi ph34r.gif

#10 Jagermeist_

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 997 posts
  • Gender:Male
  • Location:middle earth
  • Interests:rugby,paintball,golf,WTF TKD tournament<br />
  • Kepakaran:IT Governance BS1799-COBIT-HIPAA-Sarbanes Oxley-BNM GPIS 1,Security Assessment,Compliance,Snort
  • Freelance:Tidak

Posted 03 April 2008 - 04:18 PM


Kena jaga gigi dari awal umur kita,jaga gigi bukan setakat berus gigi, tapi diet kita pun kena jaga.
Makanan yg tinggi dengan gula dan minum2 yg asid tinggi mcm Mountain Dew, Snapple flavored tea etc patut dielakan sama sekali.

Nak pilih dentist pun ada criteria. Private vs gomen.
Walaupun aku bayar mahal di private, aku puas hati pasal service dan masa ko cabut gigi or any other treatment, cara mereka buat kerja dan layanan x terburu2 and gentle.

Unless, ko seorang pegawai tentera, dan pegi ke dentist di MINDEF, itu lain cerita.
Tapi, awas, kalau ko dapat budak ingusan atau 'intern', pun masaalah. Kalau dia dental surgery secara solo, tiada senior, elakan.
Aku masih hangin dengan sorang intern UKM yg menyebabkan aku x pasal2 kena buat 'root canal'. Lupa nama dia, tapi kalau aku jumpa,memang aku 'cabut' gigi dia.

Kalau klinik pergigian kerajaan,contohnya di Bangunan Suria KL, jangan harap layanan mesra. Kat frontdesk, orang kat situ,dok main handphone and sms, kelua lunch lama...mcm2 hal. Dentist pulak, macam keje kena paksa, sometimes, ko pulak kena pegang some dental tools masa dia buat surgery.
Aku cuma dapat layanan mesra dengan sorang dentist ni, pasal dia member aku dan kerja dia mmg bagus. Tapi dia dah blah dari situ.

Bab cabut gigi,kena root canal etc, well...aku takde masaalah. Masa kecik2, yes memang takut. Tapi, sekarang, I just want it to be done ASAP.
Dulu, the sight of the syringe/picagari besi tuh,buat aku cuak. Sekarang, x kisah sangat. Last week cabut gigi, dentist inject sampai 8 kali,pasal gigi susah nak cabut,dan gigi punya akar susah sangat nak cabut,kena drill, darah gigi aku bukan je mercik kat muka aku, muka Dentist and nurse banyak gila darah. Tapi, pasal private clinic, nurse siap amik facial tissue, basahkan dan lap perlahan2. Kalau klinik gomen...lansung x pedulik.

Sakit bila kena injek jek, lepas tuh,memang totally numb dan after the first injection, you will feel no pain there after. Kena injek 8 kali sampai telinga aku pun jadi numb. Jentik2 telinga,x rasa apa dah.

My tip,if you have the money, and some companies do include dental benefits, preferably pegi la ke private dentist and do a dental check up every 6 months or 9 months ke.


#11 nixk

    Kapten

  • Ahli
  • 1,530 posts
  • Gender:Male
  • Location:belakang anda
  • Interests:p&c
  • Kepakaran:Bermadah helah dalam puisi cinta luka
  • Freelance:Tidak

Posted 03 April 2008 - 04:29 PM

QUOTE (Jagermeist @ Apr 3 2008, 04:18 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Unless, ko seorang pegawai tentera, dan pegi ke dentist di MINDEF, itu lain cerita.

maksud bro?dentis di MINDEF ni camner?

Edited by nixk, 03 April 2008 - 04:29 PM.


#12 ed_thix

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 273 posts
  • Gender:Male
  • Location:Somewhere on the net..
  • Freelance:Tidak

Posted 03 April 2008 - 04:31 PM

macam angkasawan rolleyes.gif http://profiles.friendster.com/1007240 kot

#13 lelaki@melayu.terakhir

    Kapten

  • Pengendali
  • 1,856 posts
  • Location:cyberjaya
  • Freelance:Tidak

Posted 03 April 2008 - 04:33 PM

peh..kebas sampai ke telinga tu. laugh.gif

Dah lama tak cabut gigi. Dulu cabut gigi geraham. Berlobang. Dr tak suggest tampal sbb lobang dah sampai gusi.
Sudahnya kena cabut jugak. Tp time cabut ngeri jugak la sbb geraham aku akarnya kuat lg.
So lepas injection, Dr amik playar. Goyang sini sana takleh gak sampai nurse kena pegang kepala aku jgn bg gerak.
Gaya Dr tu mcm nak cabut paku karat je. Darah usah ceritalah....lambat betul nak berenti.

Yang tak tahan kalau cabut geraham ni, time makan apa˛ contohnya bubur. Makanan kita tersekat/lekat dlm lubang gigi yg dh dicabut tu.
Amik masa jugak la nak bg lubang tu tertutup dgn sendiri.

#14 Jagermeist_

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 997 posts
  • Gender:Male
  • Location:middle earth
  • Interests:rugby,paintball,golf,WTF TKD tournament<br />
  • Kepakaran:IT Governance BS1799-COBIT-HIPAA-Sarbanes Oxley-BNM GPIS 1,Security Assessment,Compliance,Snort
  • Freelance:Tidak

Posted 03 April 2008 - 04:38 PM

QUOTE (nixk @ Apr 3 2008, 04:29 PM) <{POST_SNAPBACK}>
maksud bro?dentis di MINDEF ni camner?


Dentist mindef ni,gomen juga, tapi customer mereka lebih kepada Tentera.
Customer tak ramai, peralatan canggih2 pasal budget mereka dari Kementerian Pertahanan,bukan kesihatan.
Staff pun well trained compared to staff dentist Kementerian Kesihatan.

Layanan, on average, IMHO better than normal goverment dental clinic.
Reason, well, diorang ni askar, badan beruniform, disiplin tuh lebih dari staff2 gomen.
Kalau staff ni kerek, aku pegi jumpa senior officer or Commanding Officer dentist tuh jek gi report.
Masa aku tgh dirawat, sorang assistant dentist ni,kena push up 10 kali, pasal dia 'hilang' kejap dan x bagitau dentist tuh.
Dentist MINDEF adalah pegawai, yang rawat aku berpangkat Major.

Dari segi perubatan, diorang ni takde macam hospital gomen, quite generous in giving you a full treatment.
Dentist gomen ni, some medicines etc, dia bagi sikit2 jek, or kalau macam tampal gigi, dia letak sikit jek. Nak save budget.
Tapi MINDEF, dia bagi je banyak2,ha amik.

Cuma, sekali je bad experience aku dengan budak ingusan dentist UKM ni. Sejak aku kecik, no problem at all kat dentist2 MINDEF.
Kapal2 besar2 TLDM dan markas2 TUDM pun ada dentist. Atas kapal tuh ada dentist jaga.



#15 nunjimmimya

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 565 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:macam˛ ada
    macam˛ boleh
  • Kepakaran:ngadap PC
  • Freelance:Ya

Posted 03 April 2008 - 04:42 PM

bosannya..
sampai la ni pun darah tak berenti..
solat zohor pun kena gigit gauze (betoi ke aku eja) takut sujud kang darah keluar hehe
aku pi kat klinik gigi bangsar la..

awek orang kg nixk tu yang panggil aku adik..dok kat kaunter pendaftaran
nasib baik comel sket sket je..
kalau comel..aku tegur suruh dia panggil aku abg punyalah biggrin.gif

mulanya aku gunakan perkhidmatan kat klinik gigi swasta kat taman permata..
aku try kerajaan sebab aku bengkek dengan tampalan dia buat..
2 kali buat tampalan tempat yang sama tapi simen tampalan out of servis..
padahal kecik kecik dulu punya simen tampalan sampai la ni ok je..

harapnya malam ni aku tak berguling menahan sakit la kot..
la ni dah mula rasa berdenyut..

#16 Jagermeist_

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 997 posts
  • Gender:Male
  • Location:middle earth
  • Interests:rugby,paintball,golf,WTF TKD tournament<br />
  • Kepakaran:IT Governance BS1799-COBIT-HIPAA-Sarbanes Oxley-BNM GPIS 1,Security Assessment,Compliance,Snort
  • Freelance:Tidak

Posted 03 April 2008 - 05:00 PM

QUOTE (nunjimmimya @ Apr 3 2008, 04:42 PM) <{POST_SNAPBACK}>
bosannya..
sampai la ni pun darah tak berenti..
solat zohor pun kena gigit gauze (betoi ke aku eja) takut sujud kang darah keluar hehe
aku pi kat klinik gigi bangsar la..

awek orang kg nixk tu yang panggil aku adik..dok kat kaunter pendaftaran
nasib baik comel sket sket je..
kalau comel..aku tegur suruh dia panggil aku abg punyalah biggrin.gif

mulanya aku gunakan perkhidmatan kat klinik gigi swasta kat taman permata..
aku try kerajaan sebab aku bengkek dengan tampalan dia buat..
2 kali buat tampalan tempat yang sama tapi simen tampalan out of servis..
padahal kecik kecik dulu punya simen tampalan sampai la ni ok je..

harapnya malam ni aku tak berguling menahan sakit la kot..
la ni dah mula rasa berdenyut..


Pendarahan memang lambat nak berhenti, so tahan jela.
Aku x ingat, ada sejenis makanan/herbs yang patut diamalkan nak cepat pendarahan kering, x kira dibahagian badan yang mana.

Elakan makanan panas,atau air panas atau air yang terlampau sejuk.
Bius ko akan hilang lepas 4 jam, dan cepat2 la ko makan ubat tahan bengkak or pain killer.
Amik ice letak dalam kain dan tuamkan kat tempat yg berdarah tuh.

Klinik Permata? Dr Noriah ke?


#17 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 03 April 2008 - 05:07 PM

ko kena makan pil gamat kot brader kembar.


#18 hsbc

    Sarjan

  • Ahli Professional
  • 128 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:hybrid
  • Freelance:Ya

Posted 03 April 2008 - 05:40 PM

Klinik Pergigian kt Bangsar.takde dentist intern tak silap aku..aku hari tu dentist yg dah beruban dah.no worry hehehhe

#19 Syahid

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 912 posts
  • Location:bangi, serdang
  • Interests:Computers
  • Kepakaran:serahkan pada yang pakar utk menilai :D
  • Freelance:Tidak

Posted 03 April 2008 - 08:00 PM

QUOTE (hsbc @ Apr 3 2008, 03:40 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Klinik Pergigian kt Bangsar.takde dentist intern tak silap aku..aku hari tu dentist yg dah beruban dah.no worry hehehhe


last pergi kat bangi punya pusat kesihatan, doktor dia pot pet 2x
second appointment aku tak pegi sbb doktor tak mesra pelanggan langsung.

#20 Daisy

    Korporal

  • Ahli
  • 54 posts
  • Interests:Movie, Gardening, Music, Reading
  • Freelance:Tidak

Posted 03 April 2008 - 09:08 PM

QUOTE (Jagermeist @ Apr 3 2008, 05:00 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Pendarahan memang lambat nak berhenti, so tahan jela.
Aku x ingat, ada sejenis makanan/herbs yang patut diamalkan nak cepat pendarahan kering, x kira dibahagian badan yang mana.

Elakan makanan panas,atau air panas atau air yang terlampau sejuk.
Bius ko akan hilang lepas 4 jam, dan cepat2 la ko makan ubat tahan bengkak or pain killer.
Amik ice letak dalam kain dan tuamkan kat tempat yg berdarah tuh.

Klinik Permata? Dr Noriah ke?


I have this experience kat klinik swasta, cabut gigi geraham 2 ketul at the same time both side left and right..but surprisingly tak rasa ape even masa dia nak inject. Doctor perempuan (muda lagi) , very polite. Orthodontist graduate from US (lupa lak which univ). Klinik dia specialized in Cosmetic Surgery..
So until now clinic ni mmg jadi pilihan saya apart from the nice enironment, sambil dia duk godek2 gigi mmg dia akan pasang music (mostly classic rock, i like tongue.gif ).

Anyway, salah satu cara nak kasi darah cepat beku silalah makan benda2 sejuk. Ais pun takpe..mine one sehari jer dah ok, next day takder darah lagi. smile.gif


#21 nunjimmimya

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 565 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:macam˛ ada
    macam˛ boleh
  • Kepakaran:ngadap PC
  • Freelance:Ya

Posted 04 April 2008 - 09:13 AM

selama ni aku ingat kena elak mende sejuk..
aku berkumur untuk solat pun dah rasa ngilu..apatah lagi nak mamam ais tongue.gif

bro jager..
klinik dr noriah tu yang tingkat bawah kan..sentiasa penuh aa..
aku pi yang lagi satu..tingkat atas
zalinda kalau tak silap..
layanan ok..
tapi disebabkan kes tampalan yang tak menempek..aku pun saja tukar angin..

klinik kat bangsar tu rasanya semua otai kot..
aku rasa dia tak berani nak letak budak baru sebab klinik ni kebanyakan orang tua yang datang..
lepas aku cabut gigi semalam..turn sorang aci plak..tak tau la apa yang dia takut..gigil je masa bagi kad dekat doktor rolleyes.gif

dari segi peralatan..aku perasan peralatan kat situ pun cam canggih jugak
cuma nampak cam agak berumur sket..mungkin sebab serve terlalu ramai kot

hari ni..aku dah ble sengih..tayang gigi kat orang..
semalam..muncung..diam..senyum yang tak menjadi biggrin.gif
aku pi pejabat pertahanan awam untuk pau gauze semalam pun kena gelak je ngan pegawai voluteer aku..
siap dia buat bahasa isyarat dengan bunyi orang bisu yang nak cuba bercakap lagi ngan aku..biggrin.gif

#22 CrashNburN

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 772 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bdr Sri Damansara
  • Kepakaran:structural, BS 8110, BS 5950, UBBL.
  • Freelance:Tidak

Posted 04 April 2008 - 09:22 AM

QUOTE (nunjimmimya @ Apr 4 2008, 09:13 AM) <{POST_SNAPBACK}>
hari ni..aku dah ble sengih..tayang gigi kat orang..
semalam..muncung..diam..senyum yang tak menjadi biggrin.gif
aku pi pejabat pertahanan awam untuk pau gauze semalam pun kena gelak je ngan pegawai voluteer aku..
siap dia buat bahasa isyarat dengan bunyi orang bisu yang nak cuba bercakap lagi ngan aku.. biggrin.gif

kehkeh.. dugaan tu semua. kau pau gauze tu nak pergi dive ke? biggrin.gif

#23 Aiza

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 717 posts
  • Gender:Female
  • Location:Old Klang Road,KL
  • Interests:Surfing
  • Kepakaran:Provision CE & PE guna DOARDO
  • Freelance:Tidak

Posted 05 April 2008 - 02:39 AM

Bagus lah ada org bukak topik pasal cabut gigi...ni pengalaman aku yg tgh pakai braces nih....2 minggu lepas aku survey klinik pakar mana bole buat ortho...ada jenis klinik yg mahal...aku x tau mahal sebab apa....mungkin depends pada treatment dia nak buat lah..mcm aku nih...cost buat ortho sume rm4k ...deposit rm1k...monthly installment dalam rm160...buat dalam setahun lebih jek....mula-mula pergi...doktor inform 4 btg gigi kena cabut....seram jugak dgr...pastu terus buat appt... selasa cabut dua btg...pastu sabtu cabut dua batang lagik...doktor yg cabut gigi aku tu, doktor pompuan tua dah...masa first cabut tu ...dia enjet 5 kali....sampai kebas separuh mulut...pastu dia buat process cabut...giler masa tu...aku tahan sakit...sampai dia kata relaks...jgn keraskan badan...bila dia dah cabut tu rasa lega sket...pastu mcm biasa dia bagi gauze utk tahan darah....lepas cabut tu mak aku sms soh gigit gauze kuat-kuat...pastu jgn kumur...bila darah dah benti sket rasa kebas tu x ilang lagik..mak aku soh amek ais ...baru ilang sket rasa kebas tu......so far darah berhenti tepat pada waktu nyer.....pastu bila nak cabut yg second time tu....aku dah takut giler....sampai call kenkawan sebelum cabut....tension betul aku asek kene enjet jek....lastnyer injection mmg trauma giler...kali ni dia cucuk kat gusi geraham kecik tu sampai darah kuar pulak...giler tul doktor nih....kali ni bile nak cabut aku relaks jek...x de keras badan mcm hari tu....pastu sakitnyer tuhan jek ...doktor tu kata aku berani sbb cabut gigi sekali dua batang terus...ye lah tu...puji ler konon...tapi dalam hati...tuhan jek tau...ni sume braces punye pasal....aku siap sembang dgn dia mak aku pun org dental jugak...tapi since adik aku buat braces under nama mak aku...so utk portion aku x dpt lah sbb aku bukan under age lagik...pastu session memakai braces 3 hari kemudian.....masa masuk surgery room....doa dalam hati supaya x de injection lagik....mula-mula dia check gigi aku utk dia letak kan ring kat geraham aku ...senang nak ikat brackets...sakit eh...pastu dia tampat bracket tu pada gigi...last sekali dia sampai...amboi...mcm jahit kain pulak...pjg benor dawai dia ikat tu...pastu siap dah.....doktor mention lepas 6 hours akan rasa sakit..so dia akan bagi painkiller....skrg ni mmg keje aku mkn bubur je lah...bosan betul le pulak...


masa nak letak bracket


masa nak cabut gigi


finally




#24 Daisy

    Korporal

  • Ahli
  • 54 posts
  • Interests:Movie, Gardening, Music, Reading
  • Freelance:Tidak

Posted 05 April 2008 - 12:06 PM

QUOTE (Aiza @ Apr 5 2008, 02:39 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Bagus lah ada org bukak topik pasal cabut gigi...ni pengalaman aku yg tgh pakai braces nih....2 minggu lepas aku survey klinik pakar mana bole buat ortho...ada jenis klinik yg mahal...aku x tau mahal sebab apa....mungkin depends pada treatment dia nak buat lah..mcm aku nih...cost buat ortho sume rm4k ...deposit rm1k...monthly installment dalam rm160...buat dalam setahun lebih jek....mula-mula pergi...doktor inform 4 btg gigi kena cabut....seram jugak dgr...pastu terus buat appt... selasa cabut dua btg...pastu sabtu cabut dua batang lagik...doktor yg cabut gigi aku tu, doktor pompuan tua dah...masa first cabut tu ...dia enjet 5 kali....sampai kebas separuh mulut...pastu dia buat process cabut...giler masa tu...aku tahan sakit...sampai dia kata relaks...jgn keraskan badan...bila dia dah cabut tu rasa lega sket...pastu mcm biasa dia bagi gauze utk tahan darah....lepas cabut tu mak aku sms soh gigit gauze kuat-kuat...pastu jgn kumur...bila darah dah benti sket rasa kebas tu x ilang lagik..mak aku soh amek ais ...baru ilang sket rasa kebas tu......so far darah berhenti tepat pada waktu nyer.....pastu bila nak cabut yg second time tu....aku dah takut giler....sampai call kenkawan sebelum cabut....tension betul aku asek kene enjet jek....lastnyer injection mmg trauma giler...kali ni dia cucuk kat gusi geraham kecik tu sampai darah kuar pulak...giler tul doktor nih....kali ni bile nak cabut aku relaks jek...x de keras badan mcm hari tu....pastu sakitnyer tuhan jek ...doktor tu kata aku berani sbb cabut gigi sekali dua batang terus...ye lah tu...puji ler konon...tapi dalam hati...tuhan jek tau...ni sume braces punye pasal....aku siap sembang dgn dia mak aku pun org dental jugak...tapi since adik aku buat braces under nama mak aku...so utk portion aku x dpt lah sbb aku bukan under age lagik...pastu session memakai braces 3 hari kemudian.....masa masuk surgery room....doa dalam hati supaya x de injection lagik....mula-mula dia check gigi aku utk dia letak kan ring kat geraham aku ...senang nak ikat brackets...sakit eh...pastu dia tampat bracket tu pada gigi...last sekali dia sampai...amboi...mcm jahit kain pulak...pjg benor dawai dia ikat tu...pastu siap dah.....doktor mention lepas 6 hours akan rasa sakit..so dia akan bagi painkiller....skrg ni mmg keje aku mkn bubur je lah...bosan betul le pulak...


Oh Aiza kena cabut 4 btg ek,? byk tu..Daisy pun pakai gak (kaler apple green lagi nih biggrin.gif) tp 2 btg jer cabut. Kena pakai 2 thn, I dah pakai since 6 months ago...kena tukar dawai and pegi jumpa ortho tu every 6 weeks (depends one each treatment ape yg dia buat).

Sakit? yes.. First time masuk bracket tu mmg Aiza akan rasa sakit yg amat seminggu jer, then after that u will get used to it so each time tukar tu takkan rasa sakit sgt..rasa cam berat2 jer ada besi2 bergantungan di gigi. biggrin.gif

p/s: this evening ada appointment lagi ngan dentist ..tgh pikir nak amik kaler ape lak hehe.. smile.gif




#25 Aiza

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 717 posts
  • Gender:Female
  • Location:Old Klang Road,KL
  • Interests:Surfing
  • Kepakaran:Provision CE & PE guna DOARDO
  • Freelance:Tidak

Posted 06 April 2008 - 10:39 AM

Daisy,

Masa first time pakai...bila bangun tido rasa nak nangis jek...sbb rasa gigi dah kena staple....so kena pandai-pandai nak mkn...2nd day masa mlm tu rasa nak muntah pulak sbb terlalu byk mkn food yg bentuk liquid mcm bubur, cereal...cepat2 tido masa tu....huhuhuhu...suffer jugak pakai braces nih....3rd day pulak rasa irritation pulak kat mulut.....cepat2 pakai wax relief ....actually dah siap beli bonjela takut kena ulcer....nasib baik setakat ni x de apa-apa...pastu minum air masak byk2 tanak bg kering...pastu everytime pakai gloss takut bibir pecah....mmg kena jaga betul2 kalau pakai braces...ingat lagi hari ke empat...masa tu balik keje pkl 7am...lepas gosok gigi sume terus tido ..bangun pkl 1.30 pm sbb pkl 3 kena ada kat opis sbb ada meeting...masa tu mmg kelam kabut giler....nak kena amek lunch dulu sebelom pi opis....pastu dgn bubur x prepare lagik...terpaksa mkn maggie...hahahaha....yg kelakarnyer...mkn maggie x lepas sbb gigi depan sakit lagik x leh nak gigi....huhuhuhu....nak nangis tul masa tu sbb x leh mkn...last-last minum milo terus pi keje...balik tu pi uncle lim mkn bubur satu mangkuk besar....suka giler masa dpt mkn......skrg ni still pakai dawai besi lagik...next month baru pakai yg ada rubber tu..ingatkan nak pilih kaler biru kat atas and merah kat bawah...hehehehehe....x sure pakai sampai biler...hopefully next year dah bukak....ye lah mana tau masa tu nak dah kawen ke....at least nak amek gambor x ler nampak braces nih.. tongue.gif ....dah lama nak buat braces ni...bila dah buat ada rasa suffer sket.... ..sakit tuhan jek tau....skrg ni dah ada symptom baru pulak...nak sebut huruf mula dgn G and J jadik problem...x clear pulak...hahahahaha......so lepas ni kalau ada nak buat gathering ke apa x leh ler pi Seoul Bolgogi...sbb x leh mkn benda keras-keras tongue.gif

Awak nyer daisy, kos baper sume ? kita total rm 4k..... pejam mata je lah bayor...nasib baik rm1k company byr and rm1k insurance saving...another 2k tu installment rm180 every month.



QUOTE (Daisy @ Apr 5 2008, 12:06 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Oh Aiza kena cabut 4 btg ek,? byk tu..Daisy pun pakai gak (kaler apple green lagi nih biggrin.gif) tp 2 btg jer cabut. Kena pakai 2 thn, I dah pakai since 6 months ago...kena tukar dawai and pegi jumpa ortho tu every 6 weeks (depends one each treatment ape yg dia buat).

Sakit? yes.. First time masuk bracket tu mmg Aiza akan rasa sakit yg amat seminggu jer, then after that u will get used to it so each time tukar tu takkan rasa sakit sgt..rasa cam berat2 jer ada besi2 bergantungan di gigi. biggrin.gif

p/s: this evening ada appointment lagi ngan dentist ..tgh pikir nak amik kaler ape lak hehe.. smile.gif




#26 Daisy

    Korporal

  • Ahli
  • 54 posts
  • Interests:Movie, Gardening, Music, Reading
  • Freelance:Tidak

Posted 06 April 2008 - 01:22 PM

QUOTE (Aiza @ Apr 6 2008, 10:39 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Daisy,

Masa first time pakai...bila bangun tido rasa nak nangis jek...sbb rasa gigi dah kena staple....so kena pandai-pandai nak mkn...2nd day masa mlm tu rasa nak muntah pulak sbb terlalu byk mkn food yg bentuk liquid mcm bubur, cereal...cepat2 tido masa tu....huhuhuhu...suffer jugak pakai braces nih....3rd day pulak rasa irritation pulak kat mulut.....cepat2 pakai wax relief ....actually dah siap beli bonjela takut kena ulcer....nasib baik setakat ni x de apa-apa...pastu minum air masak byk2 tanak bg kering...pastu everytime pakai gloss takut bibir pecah....mmg kena jaga betul2 kalau pakai braces...ingat lagi hari ke empat...masa tu balik keje pkl 7am...lepas gosok gigi sume terus tido ..bangun pkl 1.30 pm sbb pkl 3 kena ada kat opis sbb ada meeting...masa tu mmg kelam kabut giler....nak kena amek lunch dulu sebelom pi opis....pastu dgn bubur x prepare lagik...terpaksa mkn maggie...hahahaha....yg kelakarnyer...mkn maggie x lepas sbb gigi depan sakit lagik x leh nak gigi....huhuhuhu....nak nangis tul masa tu sbb x leh mkn...last-last minum milo terus pi keje...balik tu pi uncle lim mkn bubur satu mangkuk besar....suka giler masa dpt mkn......skrg ni still pakai dawai besi lagik...next month baru pakai yg ada rubber tu..ingatkan nak pilih kaler biru kat atas and merah kat bawah...hehehehehe....x sure pakai sampai biler...hopefully next year dah bukak....ye lah mana tau masa tu nak dah kawen ke....at least nak amek gambor x ler nampak braces nih.. tongue.gif ....dah lama nak buat braces ni...bila dah buat ada rasa suffer sket.... ..sakit tuhan jek tau....skrg ni dah ada symptom baru pulak...nak sebut huruf mula dgn G and J jadik problem...x clear pulak...hahahahaha......so lepas ni kalau ada nak buat gathering ke apa x leh ler pi Seoul Bolgogi...sbb x leh mkn benda keras-keras tongue.gif

Awak nyer daisy, kos baper sume ? kita total rm 4k..... pejam mata je lah bayor...nasib baik rm1k company byr and rm1k insurance saving...another 2k tu installment rm180 every month.


Ahaa...tu mmg betul akan irritation and ulser. Tp mula2 jer kot sbb nak sesuaikan dengan braces tu..and actually klinik (or certain clinic?) akan bagi gum(mcm wax) yg kite boleh tampal kat besi tu untuk elakkan dari bergeser ngan bibir so jadi ulser. Tp kalo pakai tu akan rasa smooth je. Aiza boleh try tanya..kalo takder maybe pharmacy ada, dia ada mcm2 flavor strawberry, lychee, grapes etc tec. Kalo Aiza nak Daisy leh amik kat clinic daisy buat tu sbb tak guna sgt pun benda tu skang nih, first week jer.

Semalam Daisy pegi tu treatment dia bukan cam biasa letak gum and dawai, tp kali ni dawai and more gadgets and dia akan tarik ke blakang which is much more hurting than usual. And after 3 weeks kena pegi lagi utk tukar, so treatment after this every 3 weeks. blink.gif

Kos rawatan Daisy full RM3800 nett, plus dia nak buat utk gum skali lagi, pump in another RM700. Jadi la 4.5k. biggrin.gif pejam dua-dua belah mata gak bayar. Bayar sendiri semua takder sapa2 taja.. huhu.

Edited by Daisy, 06 April 2008 - 01:24 PM.


#27 nixk

    Kapten

  • Ahli
  • 1,530 posts
  • Gender:Male
  • Location:belakang anda
  • Interests:p&c
  • Kepakaran:Bermadah helah dalam puisi cinta luka
  • Freelance:Tidak

Posted 06 April 2008 - 03:07 PM

daisy,
aiza tanya apa email kamu.

sekian.


#28 Aiza

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 717 posts
  • Gender:Female
  • Location:Old Klang Road,KL
  • Interests:Surfing
  • Kepakaran:Provision CE & PE guna DOARDO
  • Freelance:Tidak

Posted 06 April 2008 - 03:20 PM

nik...dah ok....thanks ye

therion,

thank you very much


QUOTE (nixk @ Apr 6 2008, 03:07 PM) <{POST_SNAPBACK}>
daisy,
aiza tanya apa email kamu.

sekian.



#29 Aiza

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 717 posts
  • Gender:Female
  • Location:Old Klang Road,KL
  • Interests:Surfing
  • Kepakaran:Provision CE & PE guna DOARDO
  • Freelance:Tidak

Posted 06 April 2008 - 03:30 PM

daisy,

kita mmg carik wax tu...puas carik kat pharmacy...mcm x de jek....huhuhuhu....kalau kat pharmacy baper rm ek....kalau ada...bole jek daisy nak bagi....nnt apa-apa hal email kat sini ler mailto:rhaiza@gmail.com
bole kita jumpa nnt....



QUOTE (Daisy @ Apr 6 2008, 01:22 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Ahaa...tu mmg betul akan irritation and ulser. Tp mula2 jer kot sbb nak sesuaikan dengan braces tu..and actually klinik (or certain clinic?) akan bagi gum(mcm wax) yg kite boleh tampal kat besi tu untuk elakkan dari bergeser ngan bibir so jadi ulser. Tp kalo pakai tu akan rasa smooth je. Aiza boleh try tanya..kalo takder maybe pharmacy ada, dia ada mcm2 flavor strawberry, lychee, grapes etc tec. Kalo Aiza nak Daisy leh amik kat clinic daisy buat tu sbb tak guna sgt pun benda tu skang nih, first week jer.

Semalam Daisy pegi tu treatment dia bukan cam biasa letak gum and dawai, tp kali ni dawai and more gadgets and dia akan tarik ke blakang which is much more hurting than usual. And after 3 weeks kena pegi lagi utk tukar, so treatment after this every 3 weeks. blink.gif

Kos rawatan Daisy full RM3800 nett, plus dia nak buat utk gum skali lagi, pump in another RM700. Jadi la 4.5k. biggrin.gif pejam dua-dua belah mata gak bayar. Bayar sendiri semua takder sapa2 taja.. huhu.



#30 Daisy

    Korporal

  • Ahli
  • 54 posts
  • Interests:Movie, Gardening, Music, Reading
  • Freelance:Tidak

Posted 06 April 2008 - 03:37 PM

QUOTE (nixk @ Apr 6 2008, 03:07 PM) <{POST_SNAPBACK}>
daisy,
aiza tanya apa email kamu.

sekian.



Thanks Nixk, saya dah YM Aiza. smile.gif

#31 @sriey

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 372 posts
  • Gender:Male
  • Location:satu kiblat yang sama...
  • Kepakaran:Active Directory, UNIX, Veritas Cluster Server, Exchange, Win2K, Win2K3 Svr
  • Freelance:Ya

Posted 07 April 2008 - 05:43 PM

ada satu klinik kat serdang, klinik pergigian azizah nama kedainya. perkhidmatan yang sangat bagus. so far pengalaman cabut and buat root canal kat situ sangat memuaskan hati. tak sakit. walaupun keluar duit lebih sket, tp pueh hati. cabut saja rm45 kalau tak silap. buat root canal aritu rm450.

#32 stanum

    Korporal

  • Ahli
  • 92 posts
  • Freelance:Tidak

Posted 08 April 2008 - 07:06 PM

Nak bercerita jugaklah sikit. Tahun lepas masa bulan 2, aku eksiden. Masa eksiden, gigi depan patah, so memang nampak cacat lah sikit. Masa tuh kat kuantan, pegi kt satu klinik ni, dia cas RM100 untuk cabut sebatang gigi. Masa tuh student lagi, nak xnk kene cabut jgk lah sbb gigi dh pth separuh. Skarang ni bile dah berkerja dan ada duit sikit ingt nak gantikan balik gg yg dh dicabut ni dgn gg palsu, xnk pakai gg palsu tuh, tapi terus tanam dlm gusi ni. Ada x servis mcm tuh yer? kalau ada berapa plak kos nya and kt mane sekitar area puchong or lembah klang nih?.

Nak senyum pn jadi segan sebab obvious sgt nampak berlubang kt gigi depan kalau senyum tuh. tongue.gif tongue.gif

#33 Daisy

    Korporal

  • Ahli
  • 54 posts
  • Interests:Movie, Gardening, Music, Reading
  • Freelance:Tidak

Posted 09 April 2008 - 12:19 AM

QUOTE (stanum @ Apr 8 2008, 07:06 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Nak bercerita jugaklah sikit. Tahun lepas masa bulan 2, aku eksiden. Masa eksiden, gigi depan patah, so memang nampak cacat lah sikit. Masa tuh kat kuantan, pegi kt satu klinik ni, dia cas RM100 untuk cabut sebatang gigi. Masa tuh student lagi, nak xnk kene cabut jgk lah sbb gigi dh pth separuh. Skarang ni bile dah berkerja dan ada duit sikit ingt nak gantikan balik gg yg dh dicabut ni dgn gg palsu, xnk pakai gg palsu tuh, tapi terus tanam dlm gusi ni. Ada x servis mcm tuh yer? kalau ada berapa plak kos nya and kt mane sekitar area puchong or lembah klang nih?.

Nak senyum pn jadi segan sebab obvious sgt nampak berlubang kt gigi depan kalau senyum tuh. tongue.gif tongue.gif



herrm...knape cabut ek, dentist tu tak suggest buat crown ke? satu hal lak u nak kena buat bridge.. unsure.gif


#34 stanum

    Korporal

  • Ahli
  • 92 posts
  • Freelance:Tidak

Posted 10 April 2008 - 01:57 PM

crown tuh xpenah plak aku dengar masa tuh, kalau nak kene buat bridge, gigi belah kiri dan kanan yg dicabut tuh kene jadi korban la nampaknya, aku xnk mcmtuh plak. kalau boleh biaq tanam terus dlm gusi ni, tpi aku tgk gusi aku nih dh mengecut, mmg sshla nak tanam gigi lagi dh kot.





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users