Jump to content


Petua Memikat Hati Bakal Mertua


23 replies to this topic

#1 zzorro

    Korporal

  • Ahli Biasa
  • 64 posts
  • Gender:Male
  • Location:Cheras ~ Ampang
  • Kepakaran:System N Technical Support
  • Freelance:Ya

Posted 30 May 2008 - 11:09 PM

Salam.. jeng jeng jeng... saja bukak topik nie utk sahabat semua utarakan cadangan, nasihat mahupun mengutarakan pengalaman dalam isu di atas... kongsi kongsi la yek rolleyes.gif

#2 Jagermeist_

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 997 posts
  • Gender:Male
  • Location:middle earth
  • Interests:rugby,paintball,golf,WTF TKD tournament<br />
  • Kepakaran:IT Governance BS1799-COBIT-HIPAA-Sarbanes Oxley-BNM GPIS 1,Security Assessment,Compliance,Snort
  • Freelance:Tidak

Posted 31 May 2008 - 07:48 PM


Zzoro,

Ko ni baru nak bernikah ke?
Or baru start nak kena bakal m/f inlaw?

#3 zzorro

    Korporal

  • Ahli Biasa
  • 64 posts
  • Gender:Male
  • Location:Cheras ~ Ampang
  • Kepakaran:System N Technical Support
  • Freelance:Ya

Posted 31 May 2008 - 07:54 PM

QUOTE (Jagermeist @ May 31 2008, 07:48 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Zzoro,

Ko ni baru nak bernikah ke?
Or baru start nak kena bakal m/f inlaw?



Second option tu yg betul... jgn tanya aar.. bagi la advice... nak gi sabah lone ranger nie meet the parent... dah la silap book tiket flight... patut gi empat ari bila dah confirm booking tengok terlajak 5 ari... nayo pakcik.. wakakakakakakka laugh.gif

#4 Jagermeist_

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 997 posts
  • Gender:Male
  • Location:middle earth
  • Interests:rugby,paintball,golf,WTF TKD tournament<br />
  • Kepakaran:IT Governance BS1799-COBIT-HIPAA-Sarbanes Oxley-BNM GPIS 1,Security Assessment,Compliance,Snort
  • Freelance:Tidak

Posted 31 May 2008 - 08:04 PM


Pikat mak mentua dulu, she is the key to pak mentua.
If she's favorable to you, everything after that would be smooth sailing.

Masa ko first time sampai rumah dia, don't be mule, look around the house.
Observe. Tengok keliling rumah, like gardening,pinggan mangkuk etc. Ask about her interest etc.

Dress to impress. Tolong la potong jambul2 or ekor2,and please shave and put on deodrant.
Don't go overboard with the cologne, just a dab. A simple polo T and some slack.
Choose the right color. First meeting, look smooth so avoid Traffic light colors. Azure Blue Polo T and brown slacks with a moccosin would be nice.

With the father, do some background check. Keje mana,plays golf? All those stuff.
Banyak lagi, but let see what others have to say.

#5 zzorro

    Korporal

  • Ahli Biasa
  • 64 posts
  • Gender:Male
  • Location:Cheras ~ Ampang
  • Kepakaran:System N Technical Support
  • Freelance:Ya

Posted 31 May 2008 - 08:33 PM

QUOTE (Jagermeist @ May 31 2008, 08:04 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Pikat mak mentua dulu, she is the key to pak mentua.
If she's favorable to you, everything after that would be smooth sailing.

Masa ko first time sampai rumah dia, don't be mule, look around the house.
Observe. Tengok keliling rumah, like gardening,pinggan mangkuk etc. Ask about her interest etc.

Dress to impress. Tolong la potong jambul2 or ekor2,and please shave and put on deodrant.
Don't go overboard with the cologne, just a dab. A simple polo T and some slack.
Choose the right color. First meeting, look smooth so avoid Traffic light colors. Azure Blue Polo T and brown slacks with a moccosin would be nice.

With the father, do some background check. Keje mana,plays golf? All those stuff.
Banyak lagi, but let see what others have to say.



Great... thanks a lot... very useful tips i got in here... any advice lagi.... from the others... wink.gif

#6 Jagermeist_

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 997 posts
  • Gender:Male
  • Location:middle earth
  • Interests:rugby,paintball,golf,WTF TKD tournament<br />
  • Kepakaran:IT Governance BS1799-COBIT-HIPAA-Sarbanes Oxley-BNM GPIS 1,Security Assessment,Compliance,Snort
  • Freelance:Tidak

Posted 01 June 2008 - 08:25 AM


Oh yes, kalau bapak dia pulak orang gomen, either uniform service (ATM or PDRM) or even PTD, the more likely ko kena dress smart.
So, please shave, trim your hair, minyak sikit...side burn tuh potong la. Leave your friendship band ke apa tangkal ke, rings etc, smart casual macam budak2 cadet kelua outting/shore leave.

Do check with your partner, bakal pak/mak mentua punya political ideology. Don't jump the gun, you never know bapak dia Ketua Pemuda ke or mak dia Ketua Wanita,who knows right. Go easy on the first time. Like I said, try as much as possible to get info from your partner, buku apa bapak atau mak dia suka baca etc.




#7 idealmy

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 457 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuantan, Pahang
  • Kepakaran:Building Security System (Card Access System, IP Based Surveillance System)
  • Freelance:Ya

Posted 01 June 2008 - 09:20 PM

cube tanya slaughter, mcm mana pengalaman masa dia mula˛ jumpe bakal mertua dia kat sabah tu.

#8 T2

    Kapten

  • Ahli Professional
  • 1,616 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:rawking...
  • Kepakaran:tulis terbalik
  • Freelance:Ya

Posted 02 June 2008 - 01:44 AM

hehe jag, ko nih macam grooming consultant la.. ehhe.. taknak bukak agency ke.? :)hehe

#9 zzorro

    Korporal

  • Ahli Biasa
  • 64 posts
  • Gender:Male
  • Location:Cheras ~ Ampang
  • Kepakaran:System N Technical Support
  • Freelance:Ya

Posted 02 June 2008 - 01:09 PM

Slaughter, owh slaughter... meh masuk cepat... kongsi kongsi sket pengalaman meet the parent nie... cepat bro... tak sabo nak dtkan petua lagi nie... kikikikiki...

p/s:- eden ghaso kan si jag nie mesti wat freelance utk grooming nie kot... sobab tu manjang bagi advice tang ghambut yo nie... ahaks laugh.gif just kidding bro... suka baca ur advice tu wink.gif

#10 CrashNburN

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 772 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bdr Sri Damansara
  • Kepakaran:structural, BS 8110, BS 5950, UBBL.
  • Freelance:Tidak

Posted 02 June 2008 - 08:07 PM

QUOTE (Jagermeist @ May 31 2008, 08:04 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Dress to impress. Tolong la potong jambul2 or ekor2,and please shave and put on deodrant.
Don't go overboard with the cologne, just a dab. A simple polo T and some slack.
Choose the right color. First meeting, look smooth so avoid Traffic light colors. Azure Blue Polo T and brown slacks with a moccosin would be nice.


nie kira baju kena masuk dalam ye... biggrin.gif biggrin.gif

#11 slaughters

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 938 posts
  • Gender:Male
  • Location:Padang Batu
  • Kepakaran:BIND DNS
  • Freelance:Ya

Posted 03 June 2008 - 09:54 AM

cerita aje la sikit..

untuk kali pertama tiba di sabah, fam aku sendiri pun tak tau yang aku pergi ke sabah.. aku redah aje pergi. sampai kat airport KK, salam dengan ayah die. then naik kereta, dok sebelah die, sepatah haram pun aku tak bercakap dengan die. sampai la kat rumah. Hahahaha..

dekat rumah baru la duduk kat sofa start2 borak2.. at that time fam die ingat aku datang nak bertunang.. adoi.. salah faham nie.. aku cakap la saje2 je datang nak kenalkan diri, bukan nak bertunang. aku takde pun pakai smart2, tapi just pakai pakaian seharian aku. kat rumah die pun waktu siang aku pakai kain pelikat aje. seminggu gitu aje.

rumah die kampung, aku tak pusing2 pun rumah, sebab sebelah rumah die ade gaung ( rumah cerun bukit. so kalo aku pusing2 bahaya. ) aku tak banyak cakap pun dengan fam aku unless dengan awek aku tu aje. sebab aku pun tak tau nak borak ape dengan diorang..

and nasib aku baik sebab dapat bakal fam mertua yang jenis biase2, dan tak kisah sangat. so aku pun buat tak kisah aje la.

tak tau nak cerita ape dah.. laugh.gif




#12 Jagermeist_

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 997 posts
  • Gender:Male
  • Location:middle earth
  • Interests:rugby,paintball,golf,WTF TKD tournament<br />
  • Kepakaran:IT Governance BS1799-COBIT-HIPAA-Sarbanes Oxley-BNM GPIS 1,Security Assessment,Compliance,Snort
  • Freelance:Tidak

Posted 03 June 2008 - 11:36 AM

QUOTE (CrashNburN @ Jun 2 2008, 08:07 PM) <{POST_SNAPBACK}>
nie kira baju kena masuk dalam ye... biggrin.gif biggrin.gif


Yes, depends jugak kalau bapa dia jenis x kisah.
Tapi kalau bapa dia PTD,ex-PDRM,ex-ATM or masih berkhidmat, mereka akan tengok benda2 ni.
Yela, mata tuh yang nampak dulu before ko boleh berkata2 apa2, so first impression counts.

Bekas askar ke polis or PTD, dan pencen pun, rambut kemas, shaved...pakai kat rumah pun kemas.
So, jangan la datang dengan baggy jeans, kasut sneakers, baseball cap, or T-Shirt yg merepek2 punya design.
Unless bapak dia tuh mmg artist ke some rockstar ke...



#13 Mr Hulk

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 633 posts
  • Gender:Male
  • Location:Skudai , Johor
  • Interests:Pretty girls!
  • Kepakaran:ASP.NET, VB.Net
  • Freelance:Tidak

Posted 03 June 2008 - 11:40 AM


Pakai macam ni ke?

#14 zzorro

    Korporal

  • Ahli Biasa
  • 64 posts
  • Gender:Male
  • Location:Cheras ~ Ampang
  • Kepakaran:System N Technical Support
  • Freelance:Ya

Posted 04 June 2008 - 10:41 AM

QUOTE (slaughters @ Jun 3 2008, 09:54 AM) <{POST_SNAPBACK}>
cerita aje la sikit..

untuk kali pertama tiba di sabah, fam aku sendiri pun tak tau yang aku pergi ke sabah.. aku redah aje pergi. sampai kat airport KK, salam dengan ayah die. then naik kereta, dok sebelah die, sepatah haram pun aku tak bercakap dengan die. sampai la kat rumah. Hahahaha..

dekat rumah baru la duduk kat sofa start2 borak2.. at that time fam die ingat aku datang nak bertunang.. adoi.. salah faham nie.. aku cakap la saje2 je datang nak kenalkan diri, bukan nak bertunang. aku takde pun pakai smart2, tapi just pakai pakaian seharian aku. kat rumah die pun waktu siang aku pakai kain pelikat aje. seminggu gitu aje.

rumah die kampung, aku tak pusing2 pun rumah, sebab sebelah rumah die ade gaung ( rumah cerun bukit. so kalo aku pusing2 bahaya. ) aku tak banyak cakap pun dengan fam aku unless dengan awek aku tu aje. sebab aku pun tak tau nak borak ape dengan diorang..

and nasib aku baik sebab dapat bakal fam mertua yang jenis biase2, dan tak kisah sangat. so aku pun buat tak kisah aje la.

tak tau nak cerita ape dah.. laugh.gif



Wah... bunyik sempoi jer... ihiks... thanks for sharing bro.. wink.gif

#15 Jagermeist_

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 997 posts
  • Gender:Male
  • Location:middle earth
  • Interests:rugby,paintball,golf,WTF TKD tournament<br />
  • Kepakaran:IT Governance BS1799-COBIT-HIPAA-Sarbanes Oxley-BNM GPIS 1,Security Assessment,Compliance,Snort
  • Freelance:Tidak

Posted 04 June 2008 - 10:41 AM

Ha something like that.
Preferably, choose pastel colors - light blue,green etc.

Tapi tuh baru bab baju, lain2?

Edited by Jagermeist, 04 June 2008 - 10:48 AM.


#16 Helmi 0mar

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 553 posts
  • Gender:Male
  • Location:shah alam
  • Interests:tgk tv
  • Kepakaran:ym
  • Freelance:Tidak

Posted 04 June 2008 - 11:46 AM

don't over acting or too dumb/nerd..
be rasional, be prepared..

sometime thing may not happen as expected..
you already matured, right..
think and do correct thing correctly at correct time at correct place..
and do not nervous/lousy.. be calm. be confident & gentlemen..

for chating purpose,
basic knowledgable in some popular general/world/malaysia/family/cultural issues..
may be not too detail but at least knowledgeable..
and dont forget plan your future plan (or at least get ready to answer their question, future planning is FAQ)
and also prepare some question to ask too..

anyway, good luck bro..

tenang2 saja, buat mcm jumpa uncle/aunty sendiri..

#17 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 04 June 2008 - 11:48 AM

Be yourself.. kalau pak/mak mentua tak berkenan takde jodoh la tu

#18 Jagermeist_

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 997 posts
  • Gender:Male
  • Location:middle earth
  • Interests:rugby,paintball,golf,WTF TKD tournament<br />
  • Kepakaran:IT Governance BS1799-COBIT-HIPAA-Sarbanes Oxley-BNM GPIS 1,Security Assessment,Compliance,Snort
  • Freelance:Tidak

Posted 05 June 2008 - 10:58 AM


Topik paling senang nak 'break the ice', kenaikan minyak cool.gif
Kalau future in-laws ko 'buy in' into the topic, expect a good anti-goverment,BN/UMNO whacking session, which is good for you.
Terlupa pulak,bab future planning and the economics.

Nak tinggal kat mana, rumah dah beli ke belum,the whole 9-yards.
Bernikah bukan nak suka2 atas katil jek, back in the real world, bills need to be paid, you need a house to live in and so forth.
So come prepared. A parents concern, will you be able to provide the need of thier daughter.
Bab akidah, boleh mengaji ke tidak,boleh memimpin isteri ke tidak. Bukan nak suruh jadi minafik atau berlakon, but for some parents, benda ni amat penting. Tapi kalau parents jenis materialistik, lain pulak.

Fine tuned ko punya approach to the characteristic of the future in-laws. By now, I'm sure you would have done sufficient background study on them.

#19 zzorro

    Korporal

  • Ahli Biasa
  • 64 posts
  • Gender:Male
  • Location:Cheras ~ Ampang
  • Kepakaran:System N Technical Support
  • Freelance:Ya

Posted 06 June 2008 - 04:13 PM

Thank you guyz... korang semua memang besh n sporting... bro jag yg paling byk tips nampaknya... apapun pada yg lain yg ingin menokok tambah ke nak kongsi pengalaman meet parent in law to be ke dipersilakan... bukan pada teman jer... kurang kurang sahabat yang lain yg akan menempuh pengalaman yang sama boleh ada persediaan dalam soal perhubungan bersama bakal mertua nie... kongsi kongsikan... biggrin.gif

for me myself dgn adanya serba sedikit tips tu insyaallah akan di pergunakan mengikut keadaan... tongue.gif

#20 zzorro

    Korporal

  • Ahli Biasa
  • 64 posts
  • Gender:Male
  • Location:Cheras ~ Ampang
  • Kepakaran:System N Technical Support
  • Freelance:Ya

Posted 27 June 2008 - 06:45 PM

Salam semua... alhamdulillah... selamat sudah perjalanan menemui keluarga bakal mertua dan dapat sudah dipraktikkan tips yg telah di beri... terima kasih... satu tips lagi dari me myself nak tambah kat sini... kalau anda seorang yg pandai masak jgn lupa selalu selalu la jengah ke dapur masak apa yg patut.. kikikiki... urang sabah suka sekali teman gi sana masak lemak cili api... sekali teringat apa teman buat kat dapur tu perghhhh... siap terliur balik... ahaks biggrin.gif laugh.gif

Edited by zzorro, 27 June 2008 - 06:45 PM.


#21 SpiderGlass

    Leftenan

  • Ahli Professional
  • 1,214 posts

Posted 28 June 2008 - 05:50 AM

QUOTE (zzorro @ Jun 27 2008, 06:45 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Salam semua... alhamdulillah... selamat sudah perjalanan menemui keluarga bakal mertua dan dapat sudah dipraktikkan tips yg telah di beri... terima kasih... satu tips lagi dari me myself nak tambah kat sini... kalau anda seorang yg pandai masak jgn lupa selalu selalu la jengah ke dapur masak apa yg patut.. kikikiki... urang sabah suka sekali teman gi sana masak lemak cili api... sekali teringat apa teman buat kat dapur tu perghhhh... siap terliur balik... ahaks biggrin.gif laugh.gif


Wah˛ pakcik zzorro...dapat urang Sabah bah...."bole bah kalo ko" hehehehe...ni la selalu ungkapan yg aku dengar bila outstation ke sana. Tak kira la masa kat KK ker, Labuan ker, Tawau ke...Sandakan ker.. selalu sangat dengar diaorg cakap benda tuh biggrin.gif

Errr...penerimaan abang˛ @ pakcik˛ bakal isteri tuh camner?


tocey˛....



#22 lan_wlb

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 22 posts
  • Kepakaran:SERVIS PC/ KETA
  • Freelance:Tidak

Posted 01 July 2008 - 11:42 PM

Biasanya pak @ Mak mertua ni sayang sangat dekat cucu
jd elakkan marah anak depan mak@pak mertua

#23 zzorro

    Korporal

  • Ahli Biasa
  • 64 posts
  • Gender:Male
  • Location:Cheras ~ Ampang
  • Kepakaran:System N Technical Support
  • Freelance:Ya

Posted 07 September 2008 - 03:26 AM

QUOTE (SpiderGlass @ Jun 28 2008, 05:50 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Wah˛ pakcik zzorro...dapat urang Sabah bah...."bole bah kalo ko" hehehehe...ni la selalu ungkapan yg aku dengar bila outstation ke sana. Tak kira la masa kat KK ker, Labuan ker, Tawau ke...Sandakan ker.. selalu sangat dengar diaorg cakap benda tuh biggrin.gif

Errr...penerimaan abang˛ @ pakcik˛ bakal isteri tuh camner?


tocey˛....


Alhamdulillah penerimaan keluarga di sana semua baik sekali... very supportive... dgr jer orang semenanjung nak dtg terus adik beradik pakat kumpul kat kg... seronok sgt xprerience kat sana biggrin.gif

#24 kakakulouqe

    Sarjan

  • Ahli Biasa
  • 121 posts
  • Gender:Male
  • Location:Penang
  • Interests:Online Game
  • Kepakaran:DOTA
  • Freelance:Tidak

Posted 08 September 2008 - 12:23 PM

QUOTE (lan_wlb @ Jul 1 2008, 11:42 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Biasanya pak @ Mak mertua ni sayang sangat dekat cucu
jd elakkan marah anak depan mak@pak mertua


-btul2..tapi bini aku jentik jer tgn anak aku depan mak dier....sian aku tgk..tapik nak ajar anak aku jugak..minggu lepas dier tarik pasu bunga kesayangan mak mentua aku...pecah...mak mentua aku ckp "Sakit ker?..Ader Luka Ker?.." pastuh suruh aku gi kutip pasu bunga tuh buang takut cucu dier terpijak ker.....aku bukan main terkejut...hari tuh aku terlanggar sket jer...dier sound aku dah..."baik2 pasu bunga tuh, beli kat obersea....tak dpt kat msia..."...

Aku setuju kalu ckp pak@mak mentua syg gilest kat cucu.....( Sanggup nak wariskan harta dier kat cucu2 dier)...tumpang sekaki jer..
hahaha






1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users