Jump to content


- - - - -

Tanda Tanda Sakit


19 replies to this topic

#1 bintang_kecil

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 12 posts
  • Kepakaran:Tidak pakar
  • Freelance:Tidak

Posted 23 October 2008 - 02:08 PM

just nak share je...

TANDA-TANDA SAKIT Risalah ini bagus untuk anda semua.
Tanda-tanda sakit yang selalu kita rasakan berhubung kait dengan fungsi badan yang lain. Bacalah untuk menilai sejauh mana kesihatan diri anda :-

1.MATA (Bertindak balas dengan keadaan hati).
i) Mata menjadi merah : Hati mengandungi paras toksin yang tinggi.
Mata menjadi merah menandakan badan kita sedang dalam proses pembuangan toksin.
ii) Mata menjadi kabur : Sering berlaku pada waktu pagi. Menandakan proses penyeimbangan hati sedang berlaku.
iii) Keluar tahi mata : Fungsi hati lemah, pembuangan toksin sedang berlaku. Ini juga menunjukkan badan mengandungi asid berlebihan.
iv) Keluar air mata : Gangguan emosi yang bersangkut dengan hati atau bebanan kerja
v) Ketegangan mata dan kelopak : Tekanan perasaan kerana tidak puas hati atau bebanan yang berat.

2.HIDUNG

Hidung mempunyai hubungan rapat dengan paru-paru dan kerongkong.
i) Selesema : Proses pembuangan toksin di bahagian kerongkong. Badan mengandungi asid berlebihan (biasanya suhu badan meningkat).
ii) Hidung sumbat : Paru-paru mengandungi toksin yang berlebihan.
Proses menyeimbangkan masalah alahan hidung.
iii) Bersin
a. Proses membuang toksin di bahagian kerongkong.
b. Proses menyeimbangkan masalah alahan hidung.

3.BATUK
a. Batuk keluar kahak : Proses membuang toksin di bahagian kerongkong.
b. Batuk tanpa kahak : Paru-paru mengandungi toksin yang berlebihan. Biasanya kahak pekat keluar selepas beberapa hari memakan RG..
c. Batuk dan berasa gatal di kerongkong : Proses membuang toksin di bahagian kerongkong dan paru-paru, biasanya berlaku pada orang yang banyak merokok atau terdedah kepada udara yang tercemar.

4.KERONGKONG
i) Kerongkong kering. Proses membuang toksin sedang berlaku
di seluruh badan. Ini adalah tanda bahawa badan kita memerlukan banyak air untuk membuang toksin.
ii) Sakit kerongkong. Seperti di atas. Paras keracunan lebih serius.

5.BIBIR (Berkaitan dengan fungsi sistem penghadaman)
i) Bibir pucat
a. Sistem penghadaman yang lemah.
b. Perut mengandungi angin.
c. Kurang darah yang disebabkan oleh sistem penghadaman yang kurang sempurna dan mengakibatkan kekurangan zat besi. Sepatutnya diperkuatkan fungsi penghadaman dahulu dengan RG sebelum memakan zat besi.
ii) Bibir kering dan pecah. Perut mengandungi banyak bahan toksin.

6.MULUT DAN LIDAH :
Berkaitan dengan fungsi jantung dan sistem pengedaran darah.
i) Lidah atau gusi bengkak, sakit : Menunjukkan jantung mempunyai masalah, seperti lemak yang berlebihan, injap menjadi lemah, saluran koronari tersumbat dan lain-lain lagi.
ii) Lidah, tisu mulut atau gusi menjadi pecah-pecah (ulser). Menandakan darah mengandungi asid berlebihan.
iii) Mulut berbau busuk . Proses penyeimbangan fungsi perut untuk pembuangan toksin.

7.TELINGA: Berkaitan dengan buah pinggang.
i) Telinga terasa tersumbat : Buah pinggang mengandungi toksin berlebihan.
ii) Telinga berdengung : Sedang merawat buah pinggang yang lemah.Biasanya tapak kaki terasa sakit ketika bangun pagi dan sakit itu hilang setelah berjalan-jalan.

8.KULIT Berpeluh :
a) Peluh masin : Badan mengandungi lebihan asid urik.
B) Peluh berbau : Badan menyingkirkan toksin melalui perpeluhan.

9.RUAM DAN BISUL : Badan menyingkirkan toksin yang berlemak dan toksin yang tidak larut dalam air.

10.KULIT GATAL DENGAN RUAM : Proses menyingkirkan toksin melalui kulit akibat terlalu banyak memakan ubat yang mengandungi bahan kimia.

11.KULIT PECAH DAN BERAIR : Proses pembuangan toksin yang larut dalam air.Sapukan serbuk Ganoderma pada kulit berkenaan.

12.RAMBUT GUGUR : Menandakan fungsi buah pinggang yang lemah. Selepas proses gugur, rambut akan tumbuh semula dengan lebih sihat dan subur.

13.SENDI-SENDI, TANGAN DAN KAKI
a. Sakit Sendi
i) Rasa panas. Menunjukkan terdapat luka di bahagian sendi berkenaan dan tanda- tanda penyakit pirai (gout).
ii) Tidak rasa panas Tanda-tanda sakit lenguh (rheumatism) .
iii) Sakit di bahagian bahu. Menandakan saluran darah telah menjadi keras dan fungsi metabolisme tidak seimbang.
B) KEBAS TANGAN : Pengaliran darah di bahagian atas badan tidak lancar.
c) KEBAS TANGAN KIRI DAN LENGAN : Tanda-tanda lemah atau sakit jantung. Jika rasa kebas menjadi sakit di bahagian lengan dan kekal di sana, ini menandakan serangan sakit jantung mungkin berlaku.
d) KEBAS KAKI : Pengaliran darah di bahagian bawah badan tidak lancar.
e) SAKIT TAPAK KAKI : Menandakan buah pinggang lemah. Biasanya disebabkan oleh kekurangan senaman dan duduk terlalu lama.
f) SAKIT TUMIT KAKI : Menunjukkan kelemahan fungsi alat kelamin.
g) RASA PANAS DI TAPAK KAKI : Penyeimbangan fungsi buah pinggang akibat lemah tenaga batin.
h) GATAL DI CELAH-CELAH JARI KAKI : Menunjukkan tanda awal penyakit kaki busuk (Hong Kong Foot).

14. TANDA-TANDA DALAMAN
A. KEPALA.
Secara amnya, segala tindak balas yang berlaku di bahagian kepala mempunyai kaitan dengan sistem pengaliran darah, jantung dan saraf otak.
B. PENING/SAKIT DI BAHAGIAN DEPAN KEPALA
Menandakan sakit tekanan jiwa (neurosis) akibat bebanan mental dan banyak berfikir.
C. PENING/SAKIT DI BAHAGIAN BELAKANG KEPALA
i) Bahagian atas . Menunjukkan penyakit tekanan darah tinggi.
ii) Bahagian bawah (tengkuk). Menunjukkan penyakit tekanan darah tinggi atau tekanan darah.
D. SAKIT KEPALA DAN RASA GAS KELUAR DARI TELINGA :Menandakan penyakit migrain.
E. BISUL TERJADI DI KEPALA
Tanda pembuangan toksin sedang berlaku. Kadang-kadang dikaitkan dengan penyakit migrain.
F. RASA PENING YANG MEMUSING
Tanda kurang darah atau pengaliran darah tidak lancar.

15. MULUT/KERONGKONG/ LIDAH
a. LOYA/MUNTAH . Tanda penyakit lelah. Pembuangan bahan toksik dari bahagian perut.
b. MUNTAH DARAH
i) Darah merah : Pembuangan tisu yang sudah rosak di bahagian kerongkong dan
ii) Darah hitam: Pembuangan tisu yang sudah rosak di bahagian perut; misalnya penyakit ulser.

16. LIDAH RASA TEGANG DAN PENDEK : Tanda sakit jantung.

17. KELUAR AIR LIUR YANG PEKAT . Proses pembuangan toksin dari kerongkong akibat jangkitan kuman

18. KENCING
a) KERAP KENCING
Menunjukkan buah pinggang mengandungi kotoran
B) AIR KENCING BERKAPUR Menunjukkan penyakit batu karang dalam buah pinggang.
c) AIR KENCING BERMINYAK : Menunjukkan buah pinggang mengandungi kotoran berlemak.
d) AIR KENCING PEKAT BERWARNA COKLAT : Menandakan proses pembuangan toksin sedang berlaku.
e) AIR KENCING BERDARAH : Penyakit batu karang atau buah pinggang luka.

19. BUANG AIR BESAR
a) CIRIT-BIRIT/ KERAP BUANG AIR BESAR : Membersihkan kotoran/keracunan dari usus besar. Cirit-birit dengan serta merta selepas memakan RG, menandakan penyakit barah di bahagian usus besar.
B) SEMBELIT: Membersihkan toksin dari usus kecil.
c) NAJIS BERDARAH
i) Darah merah : Masalah penyakit buasir atau barah di bahagian usus.
ii) Darah hitam: Masalah penyakit ulser perut.
d) NAJIS BERWARNA HITAM : Menunjukkan proses pembuangan toksin di bahagian usus sedang berlaku.

20. BADAN
a) RASA SAKIT : Secara amnya, segala kesakitan badan adalah disebabkan saluran darah.
i) Sakit menyucuk : Proses menyeimbangkan urat saraf.
ii) Sakit sengal: Menandakan luka di dalam badan.
iii) Sakit menyentap: Proses menyeimbangkan urat saraf yang berkaitan dengan organ-organ badan.
iv) Sakit menegang : Proses melancarkan pengaliran darah.
B) BADAN TERASA BERAT/ MALAS/ LENGUH . Badan mengandungi asid yang berlebihan. Proses penyeimbangan
c) BADAN TERASA PANAS . Badan mengandungi asid yang berlebihan. Ini menandakan badan memerlukan banyak air untuk menjalankan proses pembuangan toksin.
d) BADAN TERASA RINGAN :
Menandakan badan segar dan proses awet muda sedang berlaku.

21. RASA TAKUT MENGEJUT : Lemah fungsi buah pinggang. Tenaga batin lemah.

22. CEPAT NAIK DARAH/MARAH : Fungsi hati lemah. Tekanan darah tinggi.

23. RASA BIMBANG DAN TAKUT : Sistem paru-paru yang lemah.

24. RASA SERONOK ATAU BIMBANG TANPA SEBAB :
i) Sistem jantung yang lemah.
ii) Sistem saraf otak yang lemah.
iii) Masalah pengaliran darah.

25. SUKA BERFIKIR DAN BERKHAYAL : Sistem penghadaman yang lemah.


#2 zombie_kun

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 202 posts
  • Gender:Male
  • Location:atas bumi yang bertuah
  • Kepakaran:merosak barang yang dah rosak
  • Freelance:Tidak

Posted 23 October 2008 - 02:54 PM

fuh..sekali imbas macam semua simtom-simtom tu ada kat aku

#3 slaughters

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 938 posts
  • Gender:Male
  • Location:Padang Batu
  • Kepakaran:BIND DNS
  • Freelance:Ya

Posted 23 October 2008 - 03:21 PM

QUOTE (zombie_kun @ Oct 23 2008, 02:54 PM) <{POST_SNAPBACK}>
fuh..sekali imbas macam semua simtom-simtom tu ada kat aku


tu la.. aku pun seram sejuk baca..

#4 kkmka90

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 569 posts
  • Gender:Male
  • Location:Damansara
  • Kepakaran:Webninja, Gomu gomu fruit
  • Freelance:Ya

Posted 23 October 2008 - 03:40 PM

QUOTE (zombie_kun @ Oct 23 2008, 02:54 PM) <{POST_SNAPBACK}>
fuh..sekali imbas macam semua simtom-simtom tu ada kat aku


Tu la, zombie memang byk pun simptom simptom tu.

#5 therion

    Kapten

  • Pengendali
  • 1,978 posts
  • Gender:Male
  • Location:Alor Setar
  • Freelance:Tidak

Posted 23 October 2008 - 04:59 PM

Bagus jugak tips ni, tapi banyak sangat toksin ni dari jualan ubat buang toksin dalam badan kot? Tengah baca-baca, sampai part ni aku ketawa sorang-sorang: 24. RASA SERONOK ATAU BIMBANG TANPA SEBAB tongue.gif tongue.gif

#6 ed_thix

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 273 posts
  • Gender:Male
  • Location:Somewhere on the net..
  • Freelance:Tidak

Posted 23 October 2008 - 08:44 PM

damn, semua ada, tapi part 'senjatas lemah tu tak pulak apasal aaaa laugh.gif laugh.gif

#7 bulan_terang

    Leftenan Muda

  • Pengendali
  • 930 posts
  • Gender:Male
  • Location:UPM, Serdang
  • Interests:None
  • Kepakaran:Tidak pakar
  • Freelance:Tidak

Posted 23 October 2008 - 09:32 PM

QUOTE (therion @ Oct 23 2008, 04:59 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Bagus jugak tips ni, tapi banyak sangat toksin ni dari jualan ubat buang toksin dalam badan kot? Tengah baca-baca, sampai part ni aku ketawa sorang-sorang: 24. RASA SERONOK ATAU BIMBANG TANPA SEBAB tongue.gif tongue.gif



Makan pil khayal kot. hehehe

#8 ed_thix

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 273 posts
  • Gender:Male
  • Location:Somewhere on the net..
  • Freelance:Tidak

Posted 23 October 2008 - 10:36 PM

bukan pil, layan daun tu biggrin.gif tongue.gif

#9 kaklie78

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 234 posts
  • Gender:Female
  • Location:selangor
  • Freelance:Tidak

Posted 24 October 2008 - 10:11 AM

better buat medical checkup even still muda, i just come back to work after two month cuti sakit. very unpredictable but that's the truth. kita mungkin tak sangka but everybody have an opportunity to get serious ilness if kita tak jaga pemakanan, especially those yang rasa lemah antibody.

lepas sakit, i realize and taken seriously what bro jag write. i did research and reading, by eating more fruits and vegies help us to retain our body from serious illness insyaallah.

tapi kalau kita dah jaga makan but still sakit, terima je la as ujian dari Allah

#10 nixk

    Kapten

  • Ahli
  • 1,530 posts
  • Gender:Male
  • Location:belakang anda
  • Interests:p&c
  • Kepakaran:Bermadah helah dalam puisi cinta luka
  • Freelance:Tidak

Posted 24 October 2008 - 10:30 AM

saya ada beberapa simpton saya pelik.

saya pernah batuk selama 2 bulan berturut2...pelik.


#11 a07

    Korporal

  • Ahli Biasa
  • 54 posts
  • Freelance:Tidak

Posted 24 October 2008 - 11:07 AM

QUOTE (nixk @ Oct 24 2008, 10:30 AM) <{POST_SNAPBACK}>
saya ada beberapa simpton saya pelik.

saya pernah batuk selama 2 bulan berturut2...pelik.



Aku dulu pernhah kene macam ni...sebab selalu balik keje malam dan terus mandi malam....lepas tu aku stop tabiat mandi malam ok balik...

#12 Mr Hulk

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 633 posts
  • Gender:Male
  • Location:Skudai , Johor
  • Interests:Pretty girls!
  • Kepakaran:ASP.NET, VB.Net
  • Freelance:Tidak

Posted 24 October 2008 - 11:44 AM

QUOTE (nixk @ Oct 24 2008, 10:30 AM) <{POST_SNAPBACK}>
saya ada beberapa simpton saya pelik.

saya pernah batuk selama 2 bulan berturut2...pelik.

aku pun ada jugak member macam ko...batuk 2 bulan tak sembuh2....lepas 3 bulan......masya-Allah.....batuk dia sembuh...dan still hidup lagi...sekian...

#13 nixk

    Kapten

  • Ahli
  • 1,530 posts
  • Gender:Male
  • Location:belakang anda
  • Interests:p&c
  • Kepakaran:Bermadah helah dalam puisi cinta luka
  • Freelance:Tidak

Posted 24 October 2008 - 11:48 AM

QUOTE (Mr Hulk @ Oct 24 2008, 11:44 AM) <{POST_SNAPBACK}>
aku pun ada jugak member macam ko...batuk 2 bulan tak sembuh2....lepas 3 bulan......masya-Allah.....batuk dia sembuh...dan still hidup lagi...sekian...

posting diatas,aku buat2 tak nampak. cool.gif


QUOTE (a07 @ Oct 24 2008, 11:07 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Aku dulu pernhah kene macam ni...sebab selalu balik keje malam dan terus mandi malam....lepas tu aku stop tabiat mandi malam ok balik...

noted.a ah, aku sampai rumah mmg lewat,pastu mandi...pasni aku tak mandi dah..hehe laugh.gif

tq for the tips.

#14 zombie_kun

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 202 posts
  • Gender:Male
  • Location:atas bumi yang bertuah
  • Kepakaran:merosak barang yang dah rosak
  • Freelance:Tidak

Posted 24 October 2008 - 03:47 PM

aku pernah bertanya doktor pasal mandi malam. doktor tu cakap sebenarnya mandi malam tak elok. tapi kalau nak mandi juga, atas pukul 12 malam.

ia berkaitan dengan paru-paru. sebab di siang hari,cuaca biasanya panas dan paru-paru kita juga panas. bila mandi; mandi = sejuk vs badan = panas --> kadang-kadang boleh terkena paru-paru berair,batuk kering dan macam-macam penyakit yang berkaitan dengan paru-paru..

#15 kerabat

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 531 posts
  • Gender:Male
  • Location:asal: ganu ; sekarang : KL
  • Freelance:Tidak

Posted 24 October 2008 - 09:42 PM

kalau telinga tetiba bunyi berdesing dlm masa 5 saat gitu = ape ye ..
tak larat plak aku nak go thru semua simptom tu ... hehehe

#16 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 24 October 2008 - 09:58 PM

kalau ada bunyi beep beep infinite loop?

#17 anjang1980

    Staf Sarjan

  • Ahli Biasa
  • 155 posts
  • Gender:Male
  • Location:Sekarang di Tawau, Sabah - Asal dari Cheras, KL
  • Freelance:Ya

Posted 24 October 2008 - 11:01 PM

Hi to all..

QUOTE (mnajem @ Oct 24 2008, 09:58 PM) <{POST_SNAPBACK}>
kalau ada bunyi beep beep infinite loop?



laugh.gif .. hak hak hak hak .. Geli perut aku .. wub.gif

Jadi ? Apakah cadangan alternative untuk penyembuhan.. selain dari pi klinik makan lagi toksik kasi tambah itu toksik dalam badan ??

#18 Gianttora

    Korporal

  • Ahli Biasa
  • 81 posts
  • Gender:Male
  • Location:Serdang
  • Kepakaran:Basic TCP/IP knowledge :)
  • Freelance:Tidak

Posted 27 October 2008 - 10:23 PM

Aku nih dah merokok kembali ...

Kadang-kadang aku punya bahu belah kiri tiba-tiba kena cam electric shock pastu jatuh dgn sendiri. Kalo aku buat regangan tolak tangan aku ke atas aku dapat dengar aku nyer tulang rusuk belah kiri gak ade keluar bunyik kruk-krak. Cuak plak aku. Belum check doktor lagi. sad.gif

Umo aku dah 28 tahun. Sendi-sendi ade rase sakit-sakit. Normal ker utk aku yg hampir mencapai umur 30 tahun nih.

#19 bintang_kecil

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 12 posts
  • Kepakaran:Tidak pakar
  • Freelance:Tidak

Posted 28 October 2008 - 11:09 AM

QUOTE (Gianttora @ Oct 27 2008, 10:23 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Aku nih dah merokok kembali ...

Kadang-kadang aku punya bahu belah kiri tiba-tiba kena cam electric shock pastu jatuh dgn sendiri. Kalo aku buat regangan tolak tangan aku ke atas aku dapat dengar aku nyer tulang rusuk belah kiri gak ade keluar bunyik kruk-krak. Cuak plak aku. Belum check doktor lagi. sad.gif

Umo aku dah 28 tahun. Sendi-sendi ade rase sakit-sakit. Normal ker utk aku yg hampir mencapai umur 30 tahun nih.


saye rase tu penyakit sendi..tulang bahu dah nipis..maybe sebab b4 nie bahu bro penah jatuh..if bru penah main rugby this injured normal..tapi klu tak main rugby maybe ada problem..tapi bro g la rujuk pakar utk penerangan lanjut...then maybe bro kene berenti merokok semula..ape2yg ada dalam badan nie leh jadi lemah sbb rokok.. smile.gif

#20 kaklie78

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 234 posts
  • Gender:Female
  • Location:selangor
  • Freelance:Tidak

Posted 30 October 2008 - 12:26 PM

QUOTE (anjang1980 @ Oct 24 2008, 11:01 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Hi to all..




laugh.gif .. hak hak hak hak .. Geli perut aku .. wub.gif

Jadi ? Apakah cadangan alternative untuk penyembuhan.. selain dari pi klinik makan lagi toksik kasi tambah itu toksik dalam badan ??



kalau nak buang toksik dlm badan, salah satu cara yang aku amalkan sekarang, cuba minum air rebusan daun betik.

ia boleh jadi ubat bagi kencing manis, darah tinggi dan sembelit.
aku dah amalkan dekat sebulan selepas operation, so far ok. well my family pun amalkan minum air daun betik ni.

pahit memang pahit tapi baik untuk kesihatan, kalau nak search kat internet guna papaya leaf or paw paw leaf.

ia juga boleh menurunkan berat badan insyaallah, kalau konsisten.





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users