Jump to content


Gunung Tertinggi Di Asia Tenggara...


9 replies to this topic

#1 joetheking

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 357 posts
  • Gender:Male
  • Location:Penang
  • Freelance:Ya

Posted 06 November 2008 - 02:41 PM

Semalam waktu drive balik kerja, buka radio Era. Layan punya layan, DJ pun buka satu soalan utk para pendengar (hadiah RM1000.00). Soalannya aku tak pasti kerana dok tengok kereta depan. Tapi jawapan yang aku dengar ialah "Gunung Kinabalu". So, jika soalan tu berbunyi "Apakah gunung yang tertinggi di Asia Tenggara"... maka jawapan yang diberi tu tidak tepat kerana Gunung Hkakabo Razi yang terletak di Mynmar adalah yang tertinggi sekali.

P/S: Sapa-sapa yang dengar soalan tu boleh jelaskan?

#2 AbgLang

    Kapten

  • Ahli
  • 1,502 posts
  • Location:Sabahan.NET
  • Freelance:Ya

Posted 06 November 2008 - 02:52 PM

gunung2 lain tuh tak diiktiraf sbb gunung tertinggi sbb die di bawah paras laut. Kalau dikira dari aras laut, gunung kinabalu adalah tertinggi.

Walaubagaimanapun, sila berikan RUJUKAN terhadap kenyataan anda.

#3 joetheking

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 357 posts
  • Gender:Male
  • Location:Penang
  • Freelance:Ya

Posted 06 November 2008 - 03:09 PM

Bro, kalau gunung terletak di Myanmar,secara logic nya sudah pasti gunung tersebut terletak di atas paras laut sebab Myanmar bukan negara kepulauan...

Petikan dari wikimedia
QUOTE
Hkakabo Razi (Burmese: Image:Hkakaborazi.png) is Southeast Asia's highest mountain, located in the northern Burma state of Kachin. The peak is enclosed within Hkakabo Razi National Park. It is entirely mountainous and is characterized by broad-leaved evergreen rain forest, a sub-tropical temperate zone from 8,000 ft. —9,000 ft. (2,438 m to 2,743 m), then broad-leaved, semi-deciduous forest and finally needle-leaved evergreen, snow forest. Above 11,000 ft. (3,353 m) the highest forest zone is alpine, different not only in kind from the forest, but different in history and origin. Still higher up, around 15,000 ft. (4,572 m), cold, barren, windswept terrain and permanent snow and glaciers dominate. At around 17,500 ft. (5,334 m), there is a large ice cap with several outlet glaciers.


So nie ada lagi link tersebut
http://leongwk.multiply.com/reviews/item/3
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_South...Asian_mountains



#4 kureng

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,480 posts
  • Gender:Male
  • Location:di tempat itu
  • Interests:Kebarangkalian, ramai, rileks-lepak, $$$ dan lain-lain
  • Kepakaran:Copy & Paste
  • Freelance:Tidak

Posted 06 November 2008 - 03:15 PM

aku rasa masa tingkatan 3 semua pun cakap Gunung Kinabalu.

baru ditemui kot gunung tu atau mungkin so sebenar di ERA adalah gunung tertinggi di Malaysia.

#5 joetheking

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 357 posts
  • Gender:Male
  • Location:Penang
  • Freelance:Ya

Posted 06 November 2008 - 03:30 PM

Aku pun sama macam ko.. tapi lepas tengok Everest: Beyond the Limit 2007 (Discovery Channel) aku try pulak untuk mencari gunung tertinggi di Asia Tenggara. Tengok2 nama gunung ni yang naik, mana perginya Kinabalu?.

Di petik dari Wikimedia
QUOTE
Mount Kinabalu (Malay: Gunung Kinabalu) is a prominent mountain in Southeast Asia. It is located in Kinabalu National Park (a World Heritage Site) in the east Malaysian state of Sabah, which is on the island of Borneo in the tropics.

In 1997, a re-survey using satellite technology established its summit (known as Low’s Peak) height at 4,095 metres (13,435 ft) above sea level, which is some 6 metres (20 ft) less than the previously thought and hitherto published figure of 4,101 metres (13,455 ft).[1] The mountain is the fourth tallest in Southeast Asia behind Hkakabo Razi of Myanmar (5881 m), Puncak Jaya (4884 m) and Puncak Trikora (4750 m) of Papua, Indonesia,[1] and is therefore also the tallest in Malaysia and on the island of Borneo, which Malaysia shares with Indonesia and Brunei. Mount Kinabalu is also the 20th highest peak in the world in terms of prominence.


So aku rasa kita boleh ragui dengan dua gunung di Indonesia tu sebab dah masuk dengan Ocenia.

#6 kureng

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,480 posts
  • Gender:Male
  • Location:di tempat itu
  • Interests:Kebarangkalian, ramai, rileks-lepak, $$$ dan lain-lain
  • Kepakaran:Copy & Paste
  • Freelance:Tidak

Posted 06 November 2008 - 03:35 PM

Adakah ini bererti buku geografi Tingkatan 3 perlu disemak semula

#7 mbek

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 785 posts
  • Gender:Male
  • Location:muwo
  • Interests:hehehehee
  • Kepakaran:Web Development (perl+php+mysql...)
  • Freelance:Ya

Posted 06 November 2008 - 03:45 PM

mungkin selepas tsunami ketinggian gunung ni berubah kut...

#8 1kHz

    Kapten

  • Ahli Professional
  • 1,520 posts
  • Gender:Male
  • Location:Shah Alam
  • Kepakaran:.NET
  • Freelance:Tidak

Posted 06 November 2008 - 03:50 PM

Sebab 1997 Myanmar join ASEAN kot? http://www.indianexpress.com/res/web/pIe/i...4/20550583.html

Tapi ASEAN political, bukan geographical.

Dalam buku tu gunung tertinggi antara negara2 ASEAN kot smile.gif

#9 sQew

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,120 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:Tengok TV
  • Kepakaran:Data Management Services
  • Freelance:Ya

Posted 06 November 2008 - 04:36 PM

Dulu dirujuk sebagai Asia tenggara bukan ASEAN. Ini terjadi bukan sebab politics or sebab apa, cuma sebab gunung kinabalu puncak dia semakin terhakis aku ada terbaca 1 artikel last year.

#10 kukun

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 290 posts
  • Gender:Male
  • Location:nun jauh di sana
  • Interests:cabut button G kat laptop...<br />cabut stiker lawa kat hardware computer...mcm SUN,HP,MIMOS,CISCO....hehehe
  • Kepakaran:cabut button G kat laptop...
  • Freelance:Tidak

Posted 07 November 2008 - 02:45 PM

QUOTE (sQew @ Nov 6 2008, 04:36 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Dulu dirujuk sebagai Asia tenggara bukan ASEAN. Ini terjadi bukan sebab politics or sebab apa, cuma sebab gunung kinabalu puncak dia semakin terhakis aku ada terbaca 1 artikel last year.

aku ada tgk dokumentari kerja2 mengukur gng kinabalu.hakikatnya gng kinabalu bukan tertinggi di asia tenggara lagi.ada elemen semulajadi membuatkan gunung ini menjadi leh rendah dan terhakis.





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users