Jump to content


- - - - -

Why Do Malay It Graduates Go For Low Hanging Fruit (career)?


64 replies to this topic

#1 Jagermeist_

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 997 posts
  • Gender:Male
  • Location:middle earth
  • Interests:rugby,paintball,golf,WTF TKD tournament<br />
  • Kepakaran:IT Governance BS1799-COBIT-HIPAA-Sarbanes Oxley-BNM GPIS 1,Security Assessment,Compliance,Snort
  • Freelance:Tidak

Posted 02 January 2009 - 11:40 PM


Kena start discussion kat sini, break-away session from Kevler's 'Career In I-Perintis'.
For the benefit of all, yang dah bekerja...dan graduan. Why don't Malay IT Professional 'aim for the sky...if you don't reach, at least you will be among the stars'.
Ini tidak, always or often go for the 'low hanging fruits'. Barrier-to-Entry i.e. Racist Hiring Policy etc aside, why?

Common excuse:
1. Ramai cina...takut x boleh survive.
2. Kerja teruk kalau kompeni besar
3. BI x power

Aku tgh tengok dokumentari di channel Oasis tentang Tamadun Islam di Andalusia. Kegigihan, keberanian dan intelekstual orang Islam pada masa itu, always challenging themselves, bringing their live to a greater height. Always moving, taking new risk etc.

Andalusia was a modern city with city lights,street pavement, public bath-house,in-house water supply etc...which beats London and Paris by 700 years.
What are the Muslims now? Indonesia, world most populous nation is garbage bin, where white men go for cheap xxxx.

Bila bawak isu ini, balik2...alasan...'rezeki dimana2...kita kena bersyukur'. That no-brainer excuse, if the Muslims of Andalus took those word with a pinch of salt, they would just remain where they are, without leaving behind a glorious past.

My point is, don't use Islam to justify why Muslims are left behind, especially 'rezeki di mana2 ada'. That makes Muslim easily satisfied with what they have and not being competitive. Hence, going after 'low level fruits' ... bila nak apply kerja...cari keje gomen....PPSM la..or some dead-end SI.

While the Chinese..non-Malays...aim for big IT Dept in big companies.

I've started the ball rolling, now start.
Put your thinking cap on and share, why are we still aiming for easy jobs, instead of challenging our self for a better prospect?
The effect of this 'takpe...janji ada keje, rezeki di mana'...exponentially reduces the Malays income level, and also status.

#2 ikanez

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 32 posts
  • Kepakaran:nil
  • Freelance:Tidak

Posted 03 January 2009 - 02:27 AM

maybe sebab dah kene pampered lame sgt, jadi da hilang daya saing?

i mean if let say we were in the non-malay's shoes, baru kite terasa pahit getir hidup di Malaysia ni - hence, kene keje extra keras untuk pastikan hidup yang senang. but enuf on that, kalo cite pasal bende tu agaknye sampai pagi besok pun tak abes naip.

so anyways, being a kinda recent (7 bulan keje kire recent x?) fresh grad myself, this is my take on the issue.

i'm an E&E grad. walaupun bukan IT, but ade la sket2 kot. most of my close frens skang ni keje kat TNB, Intel, Motorola, and some other local companies. Yang keje local-based companies ni, biasenye BI x power, and pointer pun tak lepas 3. Jadi maybe dorang tak rase konfiden tuk apply for MNCs, or perhaps kene reject altogether. If we take TNB for instance, ramai kawan2 aku yang opt tuk keje situ coz
1)ramai melayu
2)job sekuriti
3)perks and benefit
4)becoz dorang budak Yayasan Tenaga.

Yang keje MNCs, pointer dorang lepas 3 la. Soft skills wise, rasenye yang dpt masuk MNCs ni lebih pandai menjualkan diri masing2. Ade jugak yang da masuk..tak sampai 6 bulan keluar apply TNB, coz boring duk dlm kilang jek. Yang satu lagi ni, tgh contemplating nak lompat keluar - coz boring keje environment ramai cine (takde member=stress at work), and sbb current economy crisis.

From these backgrounds that I attain from the people around me, I can only conclude that time2 di awal kerjaya, where you work is mostly determined by your POINTERs and SOFT SKILLs. And also, friends are an important thing to have at work. Kalo environment keje tu x selesa, di mana org sekeliling kite duk bcakap bhase yg kite x paham - surely kite akan rase left out dan isolated. In the end, cari balik kompeni melayu.

Job security also plays an important factor. Sometimes bukan graduates ni yg nak - but their parents yang demand dorang keje kat those companies (like my dad for example tongue.gif ). Maybe pada mak ayah, itulah tanggungjawab mereka, kene pastikan that kite ade job yg secure, dapat hidup. Takyah tinggi pun, janji dapat survive. So bile tibe time2 mcm ni, kene brani sket argue ngn mak ayah, explain pro and cons, maybe kene eksplen yang kite minat bidang tu, and tht its ur dream to work in that industry bla bla bla..

Maybe jugak we, as komuniti Melayu, kekurangan role model dalam industri IT. There's no one we can relate to, nobody we can learn from. No success stories that we can aspire to. Forget about Bill Gates and the rest, kite kene highlight that as Malays kite pun boleh juga berjaya dan many have been there and done that. In fact, melalui forum2 macam ni la yang aku tau that owh, byk jugak Melayu dlm bidang IT ni.

In the end, personally in my opinion, kite adelah produk unsur2 luaran disekeliling kite. Its those things that shape the way we are. So kalo masyarakat luaran kite jenis yang laid back type, then kite pun akan aspire to be a laid back person, hidup kalo bley nak low risk, janji aman dan x pressure. Pada yang duduk dalam taman kat bandar2 yang ramai cina, tentu semangat kompetitif nye lain macam sket, and aspire to as great if not more than their chinese friends. It all depends on the environment you were raised in.





#3 kkmka90

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 569 posts
  • Gender:Male
  • Location:Damansara
  • Kepakaran:Webninja, Gomu gomu fruit
  • Freelance:Ya

Posted 03 January 2009 - 03:04 AM

Dari apa yang aku nampak (mungkin aku tak nampak byk sgt sebab aku ni kurang sikit bergaul ngan org tak kenal) terlalu byk faktor. Salah satunya IT Graduates ni amik IT bukan sebab minat dan kebanyakan depa tak tau apa yang depa minat sebab tak pernah nak ponder and see the options.

Kebanyakannya nak keje kerajaan sebab provide training, byk benefit, low risk, etc. Keje kompeni swasta yang kecik mane ade training, kene gi train diri sendiri (oh, harapan!), beli buku sendiri (dan kebanyakannya tak baca pun buku). Takut salah beli buku, nanti rugi, tak baca, etc.

Org selalu lupa pasal benda yang tak nampak (atau tak fikir atau 'ponder'). Challenging jobs will always take you to new heights. Contohnya kalau mamat ni dah gaji 5k. Kalau gi tempat lain gaji dia akan jadi 4k atau 3k. Tu yang dia takut. Tapi kalau org yang suka challenge atau dah alami benda camni, dia tau, 3k atau 4k tu sekejap je. Kalau dia meet expectation KPI ke amende ke, sekejap je naik. Unless the company is stupid and runs by Spanish theory managers or some stuffs like that, kalau camtu blah gi tempat lain.

Bagi org yang guna alasan 'rezeki dimana2 ... kita kene bersyukur', I just shrug and leave them alone. Bukannya sombong ka apa, tapi aku tak tau macam mana nak masuk dalam cengkerang (shell) org org mcm ni. Mungkin ada org yang tau caranya.

#4 azri

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 974 posts
  • Gender:Male
  • Location:Puteri Subang...
  • Kepakaran:Linux, Windows, VMWare ESX, HP Proliant, HP Integrity, IBM System x, SAN, NAS, HA and Cluster.
  • Freelance:Tidak

Posted 03 January 2009 - 07:59 AM

Apa yang bro Jag cakap tu memang spot on... alasan typical tu.

Rasanya all started from very beginning... kat rumah then study then melarat sampai kerja. In my previous company I'm part of the hiring team for my group. As much as I tried to bring in more balance by providing opportunity to Malays, sometimes getting candidate is hard enough. Aku pun terpikir jugak takde orang yg minat ke? Selalunya requirement untuk fresh grade is quite straight forward (talking about MNC here):

1. Results above 3.00
2. Presentable
3. Can speak proper english
4. Good social skills (senyum, confident, polite, etc)
5. Studied in the field will be an advantage

Sebenarnya tak payah pun... dan aku yakin ramai grad Melayu boleh meet the requirement. Cuma self esteem Melayu sangat rendah. Probably sbb parent pun tak encourage. Ruang lingkup world view sangat limited - apa taknya, apa yg mostly diorang layan kat rumah? (not making up, I look at my closest family) hiburan... AF, melodi, etc... Astro ada discovery channel pun tak de nak tengok... bahan bacaan pulak Mangga, urtv, remaja... dari situ apa aspiration yg young generation boleh dapat? Parent pun sbb tak expose, they are more used to instill negative energy:
- takyah la keja jauh...
- keja gomen je la, ada pencen... dapat loan rumah...
- jadi cikgu je la, terjamin hidup
- etc...

Rasanya dari aku banyak bebel sini, ni nak recommend sikit maybe apa yg aku rasa baik:
1. Tanamkan confidence. Confidence tak datang cam tu je, kena ada knowledge and effort.
2. Jangan jadi katak bawah tempurung. Mix with other non-malays, you'll be surprised the benefit and how that can change your worldview. Camana nak jadi bangsa Malaysia kalau taknak mix ngan orang lain?
3. Study hard - results tak power, camana nak apply company hang? well, sebelum terlambat adik2 semua better study and work hard. University bukan tempat lepak or cari awek.
4. Be a global citizen, ambil tahu hal-hal dunia. Baca english newspaper, Nat Geo mag, Education mag, tengok discovery channel, CNN... then you can talk big (I mean berisi) dan dapat lebih inspirasi.
5. Aim high... kalau tak dapat InsyaAllah bawah sikit je which is better kalau from the start target low! And work your target.

#5 Jagermeist_

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 997 posts
  • Gender:Male
  • Location:middle earth
  • Interests:rugby,paintball,golf,WTF TKD tournament<br />
  • Kepakaran:IT Governance BS1799-COBIT-HIPAA-Sarbanes Oxley-BNM GPIS 1,Security Assessment,Compliance,Snort
  • Freelance:Tidak

Posted 03 January 2009 - 11:34 AM

Aku post topic ni pasal aku observe...IT Dept kat big companies, in no racist way, balik2 bukan Melayu. IT Manager bukan Melayu, staff SysAdm,Network Egr etc semua bukan Melayu. Kalau ada Melayu pun, Operator. Are they that good,the non-Malays,really that good sampai takde dah muka Melayu? or because we're not good?

Why aren't we not good, do we even apply, or try hard enough? Or bila keluar advertisement dekat TheStar,Jobstreet etc, belum pun submit resume', kita dah disqualified diri kita awal 'Aku x layak keje kompeni ni', 'BI x power...susah kang','Camana nak survive, cina ramai' so on and so on.

Rasa2 bukan Melayu ada fikir tak, 'Aku taknak masuk keje kompeni ni, aku sorang je bukan Melayu'. Masa aku kat Heitech Padu...kompeni yg majoriti Melayu...buleh je non-Malays ni keje, and worst of all, gaji mereka lagi tinggi dari Melayu? Sebelum aku nak salahkan HR or Management, aku nak praise non-Malay ni, sebab mereka berani 'demand', ini sifat yg kita takde, 'berani' dan 'demand', I mean biar la berpadan, dia boleh buat keje dan dia demand.

Berapa ramai IT Professional kat luar sana yg 'boleh buat kerja' tapi...'x berani' dan 'x reti demand'. Self-esteem kurang. Self-empathy tinggi. What is self-empathy e.g. 'Rezeki kat mana2...' 'Takpe...janji keje ikhlas' and so on and so on. Yes, those words makes you feel good, but in a bigger picture, multiply that by thousands of others like that, what you get is a .....

Agak2 kalau buat statistik tentang income IT Professional Melayu vs IT Professional Non-Malays, how fair does us Malay rank?
Kalau buat observation, berapa ramai CIO or IT Pro Manager yang berbangsa Melayu yang BUKAN dari GLC or Jabatan Kerjaan, berapa ramai agaknya orang Melayu yang at the top of the IT Food-Chain?

Consider this facts people, dah la pemegangan perniagaan bangsa Melayu x capai pun 10%....ini untuk sapa2 yg in-business.
Dalam bab makan gaji pun, orang Melayu tercorot. What gives?

Over my limited observation, the above is the reason.
Kalau nak cakap skillset IT Pro Melayu x bagus, I don't think so, skill-set is something that can be learn and un-learn.
Tapi masaalah 'self-esteem' dan 'self-worth', ini payah.

'Self-esteem' and 'self-worth' ni, adalah penyakit tradisi Melayu, senang sangat berpuas hati dengan apa mereka ada, x sanggup nak bekorban.


#6 electrichead

    Korporal

  • Ahli Biasa
  • 73 posts
  • Freelance:Tidak

Posted 03 January 2009 - 01:08 PM

Aku ni takde la belajar jauh sangat. Setakat diploma Electrical Eng je. Banyak gak aku nak cerita dalam isu ni, tapi aku cerita 3 perkara je la dulu.

Bab BI x power ni, aku dulu memang tak reti nak cakap bahse omputih ni. kalau baca aku leh faham la. Nak cakap, takut. Nak dijadikan cerita before last paper before nak graduate, aku sesaje gi open interview kat Intel. Aku tak rase aku leh dapat, sbb CGPA aku rendah sangat. BI pun tak power. Class-mate aku yang dah masuk intel semuanya Cina. Tapi aku ada pengalaman gi interview for sclorship dgn MNC. So, aku confident leh jawap. So, dalam 2 bulan. Aku dapat keje dgn Intel dengan gaji lebih 30% dari kilang kat KL. Cakap serius la, ramai classmate cina aku jumpa kat intel terkejut seh.

Bab racist, kalau banyak Cina, tak semestinya racis company tu. Intel ni kalau nak cover dia tak racist, dia akan kata melayu banyak keje dgn intel. Memang la, semuanya operator. Top management ramai Cina. Tapi ada satu kes yang membuktikan pada aku, Company ni tak racist. Tapi kawan2 melayu aku yang keje kat sini masih lagi fikir racist kuat. Kat sini, aku belajar, kalau korang campur dengan bangsa lain, kita akan suvive. Tapi aku quit gak sebab ........ada la sebabnya hehhehehehhe.

Lepas aku berenti Intel, aku ni sebenarnya minat computer. Aku ni anak orang miskin, nak sambung belajar takde duit. Aku ni cari la kerja lain dan kerja cam biasa la. Sesambil tu, aku belajar sendiri pasal computer. Aku ada pengalaman komputer sikit masa belajar dulu dan kat Intel. So, nak memahamkan sesuatu tu takde masalah. Start end of 1998, aku belajar macam2 language computer dan Linux tengah top masa tu. Semuanya bergantung pada Internet dan google (yahoo) untuk cari tutorial. Sesambil tu, buat la project kecik2 nak provekan aku ni faham la ape yang aku buat. Semua pengalaman tak formal ni, aku bawak dalam interview kalau aku nak cari kerja baru. So, aku dapat la. Masuk bidang IT lak. Tapi, kadang2 aku pelik la. Aku ni takde la pandai sangat sebab dikelilingi dengan orang2 yang ada degree dan master. Tapi pelik la, kalau budak degree computer hanya tau 2 programming language berbanding aku yang tau 5 languages? Aku tanya pasal PHP je, muka dah berkerut. Dan ada degree holder yang tanya aku macam mana switch boleh hang? Dirg gila babi impress bila aku buat CACTI, padahal dirg dah boleh buat sendiri. So, kat sini, aku dapat tau la, melayu ni takde initiative lepas gradute. Sayang la.

#7 kevler

    Kapten

  • Ahli
  • 2,124 posts
  • Interests:surfing
  • Kepakaran:Mac OS X , HP-UX , Solaris , Linux
  • Freelance:Tidak

Posted 03 January 2009 - 09:18 PM

QUOTE (ikanez @ Jan 3 2009, 02:27 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Yang keje MNCs, pointer dorang lepas 3 la. Soft skills wise, rasenye yang dpt masuk MNCs ni lebih pandai menjualkan diri masing2. Ade jugak yang da masuk..tak sampai 6 bulan keluar apply TNB, coz boring duk dlm kilang jek. Yang satu lagi ni, tgh contemplating nak lompat keluar - coz boring keje environment ramai cine (takde member=stress at work), and sbb current economy crisis.



aku keje MNC gak , tapi pointer aku tak de sampai 3 pointer ...dekat2 2.5 lebih jer ..tapi alhamdulillah ...aku survive ...wink.gif

#8 kukun

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 290 posts
  • Gender:Male
  • Location:nun jauh di sana
  • Interests:cabut button G kat laptop...<br />cabut stiker lawa kat hardware computer...mcm SUN,HP,MIMOS,CISCO....hehehe
  • Kepakaran:cabut button G kat laptop...
  • Freelance:Tidak

Posted 03 January 2009 - 10:25 PM

QUOTE (kevler @ Jan 3 2009, 09:18 PM) <{POST_SNAPBACK}>
aku keje MNC gak , tapi pointer aku tak de sampai 3 pointer ...dekat2 2.5 lebih jer ..tapi alhamdulillah ...aku survive ...wink.gif


hahaha...yang ni aku setuju.aku dan kwn2 aku mmg dalam kelompok kiranya bawah2 la.tiap2 semester dapat pointer around 2.++.

ini pengalaman aku di universiti,walaupun pointer rendah sebenarnya kelompok ini berdiri pada kaki sendiri.buat sendiri,dapat zero mark...still struggle di universiti.

ada kelompok dapat pointer 3.0 tapi sebab kawan sekeliling yang power2.contohnya satu rumah sorang je yg power tapi keliling dia semuanya tahap biasa2 je.kelompok biasa2 ini akan dapat pointer 3.0 jugak di akhir pengajian.

universiti aku skim nya lebih pada hands on - kerja kursus,lab,test,kuiz ada sampai ke 80% so sepanjang semester mmg kena struggle.final sikit je.

berbalik kpd kelompok aku : selepas pengajian semua keluar bekerja,english bersepah,skills kurang,pointer rendah.

ada yg keja shift dgn gaji rm 1000,ada yang keja helpdesk gaji rm 1200,aku sendiri mulakan karier dgn gaji rm 700....tarik kabel,pahat batu,angkat device.

kelompok kawan2 aku yang di pandang rendah di universiti terutama oleh lecturer2 perempuan muda...telah berjaya menapak dalam industri IT perlahan-lahan memanjat karier masing2. dari gaji rm 1200 kepada rm 2500,rm 1000 ke rm 2300...bukanlah terlalu mewah tapi ada peningkatan dalam karier dan hidup. kelompok bawahan ini terus kekal dan stabil dalam industri IT negara.

yang menjadi persoalan aku , kenapa kelompok pelajar pointer 3.0 ke atas dan menjadi kesayangan lecturer2 perempuan muda ( kebanyakan jadi lecturer sebab pointer power di universiti amik master then PHD jadi lecturer ) memilih menjawat jawatan dalam kerajaan.paling nampak dalam bidang perguruan tak pun pengajar muda di institut kerajaan.
ada yang sanggup menganggur selama setahun untuk menunggu panggilan kerja kerajaan.

tak di nafikan ada kelompok pelajar elit ( benar2 pandai dan cemerlang ) terus survive dalam industri IT negara.

lecturer yg dtg dari industri ,berpengalaman luas dalam industri IT memang sgt memahami dan banyak membantu kelompok pelajar yang terkebelakang di universiti aku.

the main point: POINTER or CGPA bukan ukuran untuk berjaya dalam industri. itu hanyalah satu tiket untuk memanjat karier dengan pantas atau tidak.

contohnya: seorang pelajar A dengan CGPA 3.5 dapat berkerja di dalam sebuah MNC bermula dengan bergaji pokok RM 3500.seorang lagi pelajar B dengan CGPA 2.33 dapat berkerja di dalam sebuah syarikat SDN BHD atau vendor bermula dengan bergaji pokok RM 1500. begitu ketara perbezaan tersebut. soalan nya : selepas 3 tahun adakah nasib kedua-dua pelajar atau pekerja ini?

pelajar A membuat kerja yang sama setiap hari,support dan deal dgn user dan client.
pelajar B membuat kerja kemahiran dan setiap hari berbeza kemahiran dan deal dgn user dan client.

dari segi pengalaman pelajar B adalah lebih mahal dan bernilai selepas 3 tahun.tidak mustahil selepas 3 tahun gaji pelajar B akan melebihi pelajar A yang selesa di MNC jika pelajar B berpindah ke company lain dengan nilai pasaran yang di jual baik dan tinggi.

tahap keyakinan seseorang pelajar lepasan universiti lebih penting untuk menjual diri dalam industri ini.Alasan pointer rendah bukan satu masalah bagi pelajar Melayu. Kekurangan kemahiran dan tidak ada sikap berani mencuba adalah penyakit paling besar.

panjang pulak aku menaip.. biggrin.gif

p/s:
kepada sesapa yang dalam perguruan atau profession pensyarah: janganlah memandang rendah pada golongan pelajar terkebelakang,sepatutnya pensyarah memberi lebih perhatian dan memahami keadaan dan masalah bukan menghambur kata2 kurang enak dan menghina. marah dengan ikhlas dan untuk kebaikan adalah sangat berbeza dengan menyindir berniat untuk menghina.sudahlah menghina tak pulak membantu.

#9 uputra81

    Korporal

  • Ahli Biasa
  • 58 posts
  • Gender:Male
  • Location:Subang Jaya
  • Interests:SAP, ABAP, BW, BASIS
  • Kepakaran:SAP ABAP tp takda la pakar mana.. takat boleh carik mkn cukup ah, BASIS sbg backup je dlu, kalo takdak org.. penah blajo SAP BW sket je.. skang dh fokus ke ABAP HR plak..
  • Freelance:Ya

Posted 03 January 2009 - 10:51 PM

ni lah akibat tak letakkan islam as dasar of everything.. tak jdkan islam way of life..
today muslims.. kejar dunia je.. spt dlm hadis..
umat islam ramai.. tp mcm buih2 kt laut.. sbb cinta dunia dan takot mati..

org yg come out alasan.. "takpe...janji ada keje, rezeki di mana" sungguh tak kena.. dan maybe cetek..

kalau usaha sungguh2, 1001 mcm cara dh.. tp tak dpt gak.. camtu baru leh ckp ayat tu.. tp kene tambah.. "usaha aku bkn takat ni je.. aku akan teruskan.. sbb Allah janji kan pahala.. kalau dpt, tu anugerah dari Allah.."

sbb main point is Allah suruh berusaha.. kalau org tu benar2 yakin.. dia akan kejar pahala.. sbb tu usaha sungguh2.. dpt @ tak dpt.. itu anugerah Allah.. baru tu takkan ada kecewa kalau gagal sekalipon.. insyallah..

#10 rizal

    Mejar

  • Core
  • 2,904 posts
  • Gender:Male
  • Location:Riyadh,Saudi Arabia
  • Kepakaran:Networking, System,Network Administration, Network Management
  • Freelance:Tidak

Posted 04 January 2009 - 03:36 AM

Tolak isu sikap yang sudah selalu kita bincangkan saya rasa ada faktor lain jugak --
1) Kadang2 peluang nak masuk tu susah -- kita kenalah ada sikap nak bantu bangsa seagama kita juga ada peluang + lubang2 tu tarik kawan masuk. We move up take one of your friend replace you laa .

2) Kurang pendedahan -- so ajak kawan2 lain masuk ittutor.net ni sama2 berfikir build our IT network jangan fikir nak berjaya sorang2 jek.... kadang2 kawan2 kita tu minat ada tapi kawan sekeliling tu dari spesis typical Melayu yang gitu2 so takde arah tujuan dalam kerjaya.. Then bila baru tersentak dari lamunan err ehh umur dah lanjut kerja dah relax ..cukup jek laa.. Satu lagi sikap ikut kawan-- kalau takde kawan kat situ err ehh susah la nak survive... Kawan2 semua masuk kerja tu jalan mudah maka adik2 kita pun join sekaki..

3) Malas nak menuntut ilmu lagi -- reason habis diploma , degree taknak pegang buku dah.. Silap besar ni.. Baru ni saya jumpa Prof sorang ni baru sampai Riyadh .. this year pencen . Dia datang sini dia kata gaji kecik je dari gaji MY -- first time saya jumpa orang datang KSA gaji kecik dari MY but dia masih steady datang sini bukan untuk $ .. anak semua dah berjaya tapi sikap dia terhadap ilmu -- masyaallah .. sentiasa belajar datang sini beberapa bulan dah boleh self study belajar bahasa Arab.. kalau sembang dengan dia memang kagum ..




#11 kevler

    Kapten

  • Ahli
  • 2,124 posts
  • Interests:surfing
  • Kepakaran:Mac OS X , HP-UX , Solaris , Linux
  • Freelance:Tidak

Posted 04 January 2009 - 11:41 AM

QUOTE (rizal @ Jan 4 2009, 03:36 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Tolak isu sikap yang sudah selalu kita bincangkan saya rasa ada faktor lain jugak --
1) Kadang2 peluang nak masuk tu susah -- kita kenalah ada sikap nak bantu bangsa seagama kita juga ada peluang + lubang2 tu tarik kawan masuk. We move up take one of your friend replace you laa .

2) Kurang pendedahan -- so ajak kawan2 lain masuk ittutor.net ni sama2 berfikir build our IT network jangan fikir nak berjaya sorang2 jek.... kadang2 kawan2 kita tu minat ada tapi kawan sekeliling tu dari spesis typical Melayu yang gitu2 so takde arah tujuan dalam kerjaya.. Then bila baru tersentak dari lamunan err ehh umur dah lanjut kerja dah relax ..cukup jek laa.. Satu lagi sikap ikut kawan-- kalau takde kawan kat situ err ehh susah la nak survive... Kawan2 semua masuk kerja tu jalan mudah maka adik2 kita pun join sekaki..

3) Malas nak menuntut ilmu lagi -- reason habis diploma , degree taknak pegang buku dah.. Silap besar ni.. Baru ni saya jumpa Prof sorang ni baru sampai Riyadh .. this year pencen . Dia datang sini dia kata gaji kecik je dari gaji MY -- first time saya jumpa orang datang KSA gaji kecik dari MY but dia masih steady datang sini bukan untuk $ .. anak semua dah berjaya tapi sikap dia terhadap ilmu -- masyaallah .. sentiasa belajar datang sini beberapa bulan dah boleh self study belajar bahasa Arab.. kalau sembang dengan dia memang kagum ..


huhu...bercakap pasal menuntut ilmu , saya masih lagi menuntut ilmu forex , sampai sekarang dok belajar utk dptkan profit lebih , semoga saya dpt berhenti keje dan buat forex full time . wink.gif

#12 peysal

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 7 posts
  • Gender:Male
  • Location:shah alam
  • Interests:OOAD, OOP, AOP, LinuX, FreeBsD, NetWork SecuriTY, CompuTer FOreNSic, C, C#, JaVa
  • Kepakaran:JaVa
  • Freelance:Ya

Posted 04 January 2009 - 12:11 PM

Memang benar, penyertaan bangsa melayu di MNC adalah kurang berbanding dengan company local.
Bila aku cuba meminta resume kebanyakkan mrk lebih berminat bekerja dgn company local.

Mrk merasakan lebih cerah peluang dalam kerjaya di dalam company local compare dengan MNC. Tidak dinafikan faktor keyakinan diri mungkin antara faktor menyebabkan mrk beranggapan sedemikan rupa.

Buat masa ini apa aku dapat simpulkan dari pengalaman aku sendiri;

1) mrk meletakkan gaji pada tempat teratas. Jika local company mampu bayar spt MNC, dirasakan keje bersama local company adalah lebih banyak seronoknya.

2) keselesaan bekerja. Komunikasi menggunakan bahasa ibunda negara ini dilihat lebih mudah dari berkomunikasi menggunakan bahasa inggeris.

Ramai juga kawan aku yang cuba utk pergi ke tahap lebih jauh. Rata-rata kawan di zaman U aku dulu cuba mengejar peluang utk menjadi PTD. Aku sendiri kurang pasti adakah niat mrk ini disertai dengan MINAT atau semata-mata kerana nilai kebendaan.

Tapi utk diri aku. Aku dahulu bekerja di GLC di ibukota. Kemudian mencuba nasib bekerja di MNC di damansara as developer. Diri aku sendiri pernah dipersoalkan oleh orang sebangsa aku sendiri (ex - officemate). Kerna pengalaman aku yang masih baru (kurang dari 2 tahun), tetapi ada hati ingin bekerja di MNC. Tetapi alhamdulillah aku berjaya membuktikan tanggapan mrk adalah salah.

Aku hanya graduan pointer yang kurang dari 3 keluaran universiti tempatan. Tidak perlu merasakan rendah diri terhadap kemampuan anda. Kenal pasti apa yang anda KEHENDAKI dalam kerjaya anda dan usaha ke arah tersebut.


#13 ron

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 982 posts
  • Gender:Male
  • Location:KL
  • Interests:Information Security
  • Kepakaran:Software Development and Engineering
  • Freelance:Ya

Posted 04 January 2009 - 01:07 PM

Persepsi aku berbeza. Pointer aku memang lebih dr 3. Sblm ni aku bekerja di local Bank (IT Dept) dan sekarang ni di GLC. Dah 2 kali saya dapat offer MNC tapi tak jadi masuk atas sbb tak confident dgn MNC ni boleh menjamin kerjaya aku buat masa ni, disbbkan byk contoh aku tgk MNC buang orang sewenang2nya kalau dia org rasa nak save cost atau rugi dan MNC sewenang2 outsource ke company lain atas alasan mereka tersendiri. So buat masa ni aku masih tak berminat nak bekerja di MNC, bukan masalah 'Self-esteem' and 'self-worth' ni, walaupon gaji di MNC ni jauh lebih tinggi. Maybe in future saya nak try MNC pulak, lepas dr masalah recession ni maybe. Dan secara jujur nya saya lebih suka bekerja dgn bangsa lain (cina, india dll), sbb saya rasa mereka lebih professional, (tak semua lah), tapi masalah racist tu sedikit sebanyak memang benar jika kene tempatnya.

Dan sometime aku tak rasa pulak orang yg keje MNC ni lebih gempak dr org yg keje local company, itu rezeki masing2 (mungkin setengah dari tu benar). Ada jugak contoh member2 sekolah aku dulu, result cukup makan je, tapi skrg ni 3/4 big company MNC dia dah kerja, bagi aku takde beza lah untuk sesetengah org, yg bekerja di local company tu pon bukan semuanya ada masalah Self-esteem, malah ada yg lebih bagus dr pekerja MNC sendiri dr segi attitude dan quality, tapi maybe masing2 ada target masing2.

#14 nixk

    Kapten

  • Ahli
  • 1,530 posts
  • Gender:Male
  • Location:belakang anda
  • Interests:p&c
  • Kepakaran:Bermadah helah dalam puisi cinta luka
  • Freelance:Tidak

Posted 04 January 2009 - 01:17 PM

menda ni atas individu masing plus rezeki dari Allah.

Kekadang tu, ada yg dah cukup syarat untuk masuk company best˛, tp bila sebut rezeki ni semua dari Allah, kita harus paham.

Rezeki ni ibarat goreng pisang. Kita dah pegang goreng pisang tu,selagi tak masuk dlm mulut,tu belum tentu dinamakan rezeki kita. Even kita dah masukkan goreng pisang dlm mulut kita dah pun, seandainya tu Allah dah tetapkan tu bukan rezeki kita, walaupun kita dah masukkan dlm mulut dah ni goreng pisang nih, tetiba kita loya n muntah or tetiba rasa cam tertelan lalat sekali ngan goreng pisang..kita buang balik goreng pisang tersebut.

Begitu juga rezeki. Cuma, sekali lagi, selain pergantungan kita terhadap rezeki Allah ini, Allah sudah pesan supaya buat yg sehabis baik dari segi usaha.Dan seterusnya serahkan padaNya.

p/s: ada kawan aku yg power rangers,tp kerja gaji kecik dari aku di company kecik.Ada kawan aku yg duk copycat semua assignment aku time universiti n plus kaki tido,skrg goyang kaki jadi project manager kat company yg lebih baik dari company aku dgn salary jauh lebih tinggi dari aku. Di side kita,baiki diri sendiri supaya lebih baik dari semalam dari sudut skill dan dari sudut kehendak company pada kita,selain pergantungan doa pada Allah supaya dibuka pintu jalan rezeki pada kita.jgn lupa bayar zakat pendapatan wehhhh..hihi



#15 Jagermeist_

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 997 posts
  • Gender:Male
  • Location:middle earth
  • Interests:rugby,paintball,golf,WTF TKD tournament<br />
  • Kepakaran:IT Governance BS1799-COBIT-HIPAA-Sarbanes Oxley-BNM GPIS 1,Security Assessment,Compliance,Snort
  • Freelance:Tidak

Posted 04 January 2009 - 01:27 PM

MNC tengok pointer?
Kalau entry level yes, but after 3-4 years or more working experience, your GPA is almost irrelevant.

MNC buang orang, depends which sector. Banyak buang orang MNC yang terlibat secara terus dengan manufacturing seperti INTEL etc.

Takde pulak dengar cerita IBM, HP, TRW, Conoco Phillips, Scope International etc buang orang?

One reason kenapa aku bukak thread ni juga, ada seorang Pak Arab dari satu MNC (American Technology Company)di negara Arab datang ke Malaysia, so berborak2 dengan dia. A senior person, CIO of the company.

Dia ada meeting dgn counterparts dia kat Malaysia, dan dia ada meeting dengan MNC lain.


Dalam discussion aku ngan dia, dia tanya, kenapa MNC di Malaysia ni, ramai bukan Islam...maksudnya orang Cina. Dia cakap, bukankah ini Malaysia, majoriti Islam...Melayu tapi Cina yang dalam MNC. Dia cakap, bisness2 pun ramai Cina, bisness2 maksud dia...business biasa and IT Business, including Low Yat, sebab aku bawak dia pegi Low Yat. Di mana orang Melayu? IT Professional Melayu kurang ke? Perniaga IT Melayu kurang ke?

So aku jawab, Professional IT Melayu ramai, tapi majoriti dalam government or GLC,which is goverment jugak.
Dia tanya kenapa IT Professional Melayu x kerja di MNC, mcm kat negara dia...muka Arab...tak pun orang Islam mcm Bangladesh ke apa ke, janji orang Islam....aku x jawab apa dah.

For Malays in IT businesses, aku bagi dia contoh...SI e.g Heitech Padu,Sapura,Xybase and others, tapi Malay owned SI only go for again, government projects and also GLC. Without government projects, these SI will die and more Malay IT Professional will be jobless since Malay owned SI are staff by 99.9% Malay.

Dia siap cakap, maybe orang Melayu kat sini perlu belajar dari orang2 Arab...how to be owners...owners of business and owners or MNC which operates in their own country. Maybe its true.

So, some points to ponder here people, especially for those students reading this thread.
We're coming to 2009,next 2010. Yet, Malays involvement in better or higher paid IT jobs are still, somewhere around 5-10%?

Every year, our local U,private colleges etc churns out thousands of Malay IT Graduates, but where do most of them end up? Good paying jobs? Low paying jobs?
Every year jugak, the same IPTA akan buat seminars, careers talk with big companies...but ... ????



Edited by Jagermeist, 04 January 2009 - 01:32 PM.


#16 fadz8L

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 6 posts
  • Kepakaran:networking, hardware, ccna, video animation
  • Freelance:Ya

Posted 04 January 2009 - 02:05 PM

QUOTE (kukun @ Jan 3 2009, 10:25 PM) <{POST_SNAPBACK}>
universiti aku skim nya lebih pada hands on - kerja kursus,lab,test,kuiz ada sampai ke 80% so sepanjang semester mmg kena struggle.final sikit je.


bro, student kutkm ke nih ? cool.gif

#17 uputra81

    Korporal

  • Ahli Biasa
  • 58 posts
  • Gender:Male
  • Location:Subang Jaya
  • Interests:SAP, ABAP, BW, BASIS
  • Kepakaran:SAP ABAP tp takda la pakar mana.. takat boleh carik mkn cukup ah, BASIS sbg backup je dlu, kalo takdak org.. penah blajo SAP BW sket je.. skang dh fokus ke ABAP HR plak..
  • Freelance:Ya

Posted 04 January 2009 - 02:30 PM

kenapa kita tak jd owners pon faktorr politik pon ada gak.. hehehe.. laugh.gif


QUOTE (Jagermeist @ Jan 4 2009, 01:27 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Dalam discussion aku ngan dia, dia tanya, kenapa MNC di Malaysia ni, ramai bukan Islam...maksudnya orang Cina. Dia cakap, bukankah ini Malaysia, majoriti Islam...Melayu tapi Cina yang dalam MNC. Dia cakap, bisness2 pun ramai Cina, bisness2 maksud dia...business biasa and IT Business, including Low Yat, sebab aku bawak dia pegi Low Yat. Di mana orang Melayu? IT Professional Melayu kurang ke? Perniaga IT Melayu kurang ke?

So aku jawab, Professional IT Melayu ramai, tapi majoriti dalam government or GLC,which is goverment jugak.
Dia tanya kenapa IT Professional Melayu x kerja di MNC, mcm kat negara dia...muka Arab...tak pun orang Islam mcm Bangladesh ke apa ke, janji orang Islam....aku x jawab apa dah.

For Malays in IT businesses, aku bagi dia contoh...SI e.g Heitech Padu,Sapura,Xybase and others, tapi Malay owned SI only go for again, government projects and also GLC. Without government projects, these SI will die and more Malay IT Professional will be jobless since Malay owned SI are staff by 99.9% Malay.

Dia siap cakap, maybe orang Melayu kat sini perlu belajar dari orang2 Arab...how to be owners...owners of business and owners or MNC which operates in their own country. Maybe its true.

So, some points to ponder here people, especially for those students reading this thread.
We're coming to 2009,next 2010. Yet, Malays involvement in better or higher paid IT jobs are still, somewhere around 5-10%?

Every year, our local U,private colleges etc churns out thousands of Malay IT Graduates, but where do most of them end up? Good paying jobs? Low paying jobs?
Every year jugak, the same IPTA akan buat seminars, careers talk with big companies...but ... ????


#18 dmesg

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 12 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Chatting
  • Freelance:Tidak

Posted 04 January 2009 - 02:46 PM

aku rasa sebab majority kita ni sangat complacent....takpalah, camni pun boleh, dah rezeki camni, etc, etc.


#19 electrichead

    Korporal

  • Ahli Biasa
  • 73 posts
  • Freelance:Tidak

Posted 04 January 2009 - 02:54 PM

QUOTE (kukun @ Jan 3 2009, 10:25 PM) <{POST_SNAPBACK}>
kelompok kawan2 aku yang di pandang rendah di universiti terutama oleh lecturer2 perempuan muda...telah berjaya menapak dalam industri IT perlahan-lahan memanjat karier masing2. dari gaji rm 1200 kepada rm 2500,rm 1000 ke rm 2300...bukanlah terlalu mewah tapi ada peningkatan dalam karier dan hidup. kelompok bawahan ini terus kekal dan stabil dalam industri IT negara.


Kita boleh tengok keadaannya kat sini. Korang agak, berapa kerat sangat pompuan join sini? Cakap serius la, aku menyampah pompuan lecturer cam gini. Kalau dirg pandai 4 flat ke ape, cakap serius la, kalau begini sifatnya, dirg tak gi mana. Diorg nak habis kan masa kat sini ke? Baik tgk AF.

Korang baca kat statement awal aku pasal degree holder IT tak boleh nak tau how IT structure works berbanding dengan aku yang hanya diploma holder dalam EE?!!! degree holder tu la pompuan.

Aku ada 1 case budak komuniti kolej ngadu kat aku, lecturer pompuan dia suruh buat network simulation LAN untuk office yang ada internet access. Dia cakap lecturer dia cakap, mesti ada server. Aku tanya dia, dia nak server apa? Dia cakap ntah. Dia siap kena marah sebab tak letak server dalam simulation tu. Sampaikan masa demo depan ramai lecturer, lecturer pompuan tu dimalukan oleh budak ni dengan berkata, "Cik nak server apa?? Mail server? Web server? Kalau nak internet access router pun dah cukup." Aku cakap kat mamat ni, lecturer ko bodoh gila. Suruh dia jumpa aku, biar aku ajar dia.

Aku marah sangat sebab, disebabkan kebodohan dia, dia mengajar sesuatu yang sonsang pada anak murid dia.

Sorry la aku gender bias. Tapi kalau pompuan is good. Prove it to me. Aku takde masalah untuk terima and salute.

p/s: Aku pernah jumpa 2 perempuan je yang pernah membuktikan mereka sebenarnya mampu kuasai IT dengan baik.

#20 electrichead

    Korporal

  • Ahli Biasa
  • 73 posts
  • Freelance:Tidak

Posted 04 January 2009 - 02:59 PM

QUOTE (nixk @ Jan 4 2009, 01:17 PM) <{POST_SNAPBACK}>
menda ni atas individu masing plus rezeki dari Allah.

Kekadang tu, ada yg dah cukup syarat untuk masuk company best˛, tp bila sebut rezeki ni semua dari Allah, kita harus paham.

Rezeki ni ibarat goreng pisang. Kita dah pegang goreng pisang tu,selagi tak masuk dlm mulut,tu belum tentu dinamakan rezeki kita. Even kita dah masukkan goreng pisang dlm mulut kita dah pun, seandainya tu Allah dah tetapkan tu bukan rezeki kita, walaupun kita dah masukkan dlm mulut dah ni goreng pisang nih, tetiba kita loya n muntah or tetiba rasa cam tertelan lalat sekali ngan goreng pisang..kita buang balik goreng pisang tersebut.

Begitu juga rezeki. Cuma, sekali lagi, selain pergantungan kita terhadap rezeki Allah ini, Allah sudah pesan supaya buat yg sehabis baik dari segi usaha.Dan seterusnya serahkan padaNya.

p/s: ada kawan aku yg power rangers,tp kerja gaji kecik dari aku di company kecik.Ada kawan aku yg duk copycat semua assignment aku time universiti n plus kaki tido,skrg goyang kaki jadi project manager kat company yg lebih baik dari company aku dgn salary jauh lebih tinggi dari aku. Di side kita,baiki diri sendiri supaya lebih baik dari semalam dari sudut skill dan dari sudut kehendak company pada kita,selain pergantungan doa pada Allah supaya dibuka pintu jalan rezeki pada kita.jgn lupa bayar zakat pendapatan wehhhh..hihi


Kita sekarang bukan bercerita pasal rezeki. Tapi pasal penguasaan. Kalau gaji banyak pun, setakat jadi project manager, tapi setakat mana penguasaannya?

Selalunya, aku selama membayangkan orang yang aku kenal rapat yang gaji besar, akan berada ditempat lain. Boleh tak dia survive? Rasanya tak. Dia gaji banyak pun sebab boleh survive 1 tempat je.

#21 nixk

    Kapten

  • Ahli
  • 1,530 posts
  • Gender:Male
  • Location:belakang anda
  • Interests:p&c
  • Kepakaran:Bermadah helah dalam puisi cinta luka
  • Freelance:Tidak

Posted 04 January 2009 - 03:32 PM

QUOTE (electrichead @ Jan 4 2009, 02:59 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Kita sekarang bukan bercerita pasal rezeki. Tapi pasal penguasaan. Kalau gaji banyak pun, setakat jadi project manager, tapi setakat mana penguasaannya?

Selalunya, aku selama membayangkan orang yang aku kenal rapat yang gaji besar, akan berada ditempat lain. Boleh tak dia survive? Rasanya tak. Dia gaji banyak pun sebab boleh survive 1 tempat je.

electrichead,
ntah.aku just ulas based on main topic jer.takde la pulak nak sentuh sub topik cam bab penguasaan..yg tu bagi kat ko sorang lah,memandangkan ko dah brief dgn cukup mendalam dah & siap downgrade bebudak degree yg tahu teori,tapi praktikal k.o.jgn ko pukul sama rata semua dak2 degree,coz lecturer kolej tu maybe tak pernah2 pun kerja pun,dpt degree,terus ngajar kolej komuniti.ntah2 router pun dia tak pernah tgk,tengok pun kat dlm buku network jer kot.haha. smile.gif

bro jag,
betul lah common excuse tuh especially tang sesuatu company besar tu ramai kaum cina so takut nak survive (kena tindas) & B.I teruk. Salah tafsir tentang konsep 'syukur apa yg ada' tu pun amat berleluasa especially dak2 fresh graduate.

Rasanya, boleh dikatakan sebahagian besar Malay yg baru pas graduate IT,lost masa memula abis belajar.Takde aim lansung time tu.Janji dpt kerja & tidak bergelar penganggur.Cukup.

#22 sharuzzaman

    Leftenan

  • Ahli Professional
  • 1,370 posts
  • Gender:Male
  • Location:Perak
  • Interests:Elektronik dan Perisian Bebas (GPL)
  • Kepakaran:Linux, Open Source, Training, OpenOffice, Network, Hardware
  • Freelance:Ya

Posted 04 January 2009 - 08:47 PM

QUOTE (Jagermeist @ Jan 4 2009, 01:27 PM) <{POST_SNAPBACK}>
MNC tengok pointer?
Kalau entry level yes, but after 3-4 years or more working experience, your GPA is almost irrelevant.

MNC buang orang, depends which sector. Banyak buang orang MNC yang terlibat secara terus dengan manufacturing seperti INTEL etc.

Takde pulak dengar cerita IBM, HP, TRW, Conoco Phillips, Scope International etc buang orang?

One reason kenapa aku bukak thread ni juga, ada seorang Pak Arab dari satu MNC (American Technology Company)di negara Arab datang ke Malaysia, so berborak2 dengan dia. A senior person, CIO of the company.

Dia ada meeting dgn counterparts dia kat Malaysia, dan dia ada meeting dengan MNC lain.


Dalam discussion aku ngan dia, dia tanya, kenapa MNC di Malaysia ni, ramai bukan Islam...maksudnya orang Cina. Dia cakap, bukankah ini Malaysia, majoriti Islam...Melayu tapi Cina yang dalam MNC. Dia cakap, bisness2 pun ramai Cina, bisness2 maksud dia...business biasa and IT Business, including Low Yat, sebab aku bawak dia pegi Low Yat. Di mana orang Melayu? IT Professional Melayu kurang ke? Perniaga IT Melayu kurang ke?

So aku jawab, Professional IT Melayu ramai, tapi majoriti dalam government or GLC,which is goverment jugak.
Dia tanya kenapa IT Professional Melayu x kerja di MNC, mcm kat negara dia...muka Arab...tak pun orang Islam mcm Bangladesh ke apa ke, janji orang Islam....aku x jawab apa dah.

For Malays in IT businesses, aku bagi dia contoh...SI e.g Heitech Padu,Sapura,Xybase and others, tapi Malay owned SI only go for again, government projects and also GLC. Without government projects, these SI will die and more Malay IT Professional will be jobless since Malay owned SI are staff by 99.9% Malay.

Dia siap cakap, maybe orang Melayu kat sini perlu belajar dari orang2 Arab...how to be owners...owners of business and owners or MNC which operates in their own country. Maybe its true.

So, some points to ponder here people, especially for those students reading this thread.
We're coming to 2009,next 2010. Yet, Malays involvement in better or higher paid IT jobs are still, somewhere around 5-10%?

Every year, our local U,private colleges etc churns out thousands of Malay IT Graduates, but where do most of them end up? Good paying jobs? Low paying jobs?
Every year jugak, the same IPTA akan buat seminars, careers talk with big companies...but ... ????


MNC yang saya kerja sekarang ni...

- head of department adalah Cina
- department manager adalah Cina
- human resource manager untuk department adalah Cina
- training manager untuk department adalah Cina

sejak setahun yang lalu... lebih dari 5 resume anak Melayu yang amat berkelayakan telah saya forward pada HR manager dan cc kepada department manager... tapi tak seorang pun dipanggil interview...

so kat sini tak leh nak salahkan anak Melayu sebab diaorang langsung tak dipanggil... camner diaorang nak buktikan pada management diaorang berkelayakan? tapi dalam tempoh setahun yang lepas jugak.... lebih dari 5 orang Cina dah masuk department ni untuk mengisi pelbagai kekosongan...

amat jelas kat sini... racism memainkan peranan yang penting dalam MNC... kalau dah top position tu dipegang oleh Cina... lepas tu memang akan penuh la Cina kat situ...

position untuk orang Melayu hanya akan diberikan kepada position bawahan... macam helpdesk, data entry, technician, dan sebagainya...


#23 bulan_terang

    Leftenan Muda

  • Pengendali
  • 930 posts
  • Gender:Male
  • Location:UPM, Serdang
  • Interests:None
  • Kepakaran:Tidak pakar
  • Freelance:Tidak

Posted 04 January 2009 - 10:43 PM

Saya tertarik dengan pendapat bro jag pasal demand sebelum ni. Any trick or tip? .. Do we need to highlight our expected salary during interview?.. if yes, how to do it in so-so word. Something like "Saya bukan aperlakan.. kalau boleh la kan... tinggi la kan". Atau "saya tak nak kerja ni kalau gaji tak rm3k".

Ermm... pendek kata takut tak dapat kerja.

#24 uputra81

    Korporal

  • Ahli Biasa
  • 58 posts
  • Gender:Male
  • Location:Subang Jaya
  • Interests:SAP, ABAP, BW, BASIS
  • Kepakaran:SAP ABAP tp takda la pakar mana.. takat boleh carik mkn cukup ah, BASIS sbg backup je dlu, kalo takdak org.. penah blajo SAP BW sket je.. skang dh fokus ke ABAP HR plak..
  • Freelance:Ya

Posted 04 January 2009 - 10:55 PM

QUOTE (sharuzzaman @ Jan 4 2009, 08:47 PM) <{POST_SNAPBACK}>
MNC yang saya kerja sekarang ni...

- head of department adalah Cina
- department manager adalah Cina
- human resource manager untuk department adalah Cina
- training manager untuk department adalah Cina

sejak setahun yang lalu... lebih dari 5 resume anak Melayu yang amat berkelayakan telah saya forward pada HR manager dan cc kepada department manager... tapi tak seorang pun dipanggil interview...

so kat sini tak leh nak salahkan anak Melayu sebab diaorang langsung tak dipanggil... camner diaorang nak buktikan pada management diaorang berkelayakan? tapi dalam tempoh setahun yang lepas jugak.... lebih dari 5 orang Cina dah masuk department ni untuk mengisi pelbagai kekosongan...

amat jelas kat sini... racism memainkan peranan yang penting dalam MNC... kalau dah top position tu dipegang oleh Cina... lepas tu memang akan penuh la Cina kat situ...

position untuk orang Melayu hanya akan diberikan kepada position bawahan... macam helpdesk, data entry, technician, dan sebagainya...


Oh.. ini mmg ada kebenarannya.. tp it should not the main barrier..

biar kan dorg racist.. yg penting kita as muslims.. tak perlu racist..

mcm mana org2 tu dpt position tu in the first place?

sbb pandai grab peluang waktu kot?.. mungkin tu la kot effect org2 kita tak grab peluang2 ni dulu2.. dan kalau dibiarkan.. sure masa dpn lg susah..
sbb tu kena start gempur..
dlm byk2 MNC mintak.. takkan takda satu pon sangkut utk call interbiu? insyallah ada..

#25 kevler

    Kapten

  • Ahli
  • 2,124 posts
  • Interests:surfing
  • Kepakaran:Mac OS X , HP-UX , Solaris , Linux
  • Freelance:Tidak

Posted 04 January 2009 - 11:23 PM

QUOTE (bulan_terang @ Jan 4 2009, 10:43 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Saya tertarik dengan pendapat bro jag pasal demand sebelum ni. Any trick or tip? .. Do we need to highlight our expected salary during interview?.. if yes, how to do it in so-so word. Something like "Saya bukan aperlakan.. kalau boleh la kan... tinggi la kan". Atau "saya tak nak kerja ni kalau gaji tak rm3k".

Ermm... pendek kata takut tak dapat kerja.



tentang demand nih , teringat plak sorang teamlead dari sebuah telco operator , yang nak aku keje ngan diorang tapi bergaji kurang dari apa yang aku dpt masa tuh , aku terus cakap yang aku tak berminat ..sebab gaji aku masa tuh lebih tinggi apa yang diorang tawar .



#26 sharuzzaman

    Leftenan

  • Ahli Professional
  • 1,370 posts
  • Gender:Male
  • Location:Perak
  • Interests:Elektronik dan Perisian Bebas (GPL)
  • Kepakaran:Linux, Open Source, Training, OpenOffice, Network, Hardware
  • Freelance:Ya

Posted 04 January 2009 - 11:57 PM

QUOTE (uputra81 @ Jan 4 2009, 10:55 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Oh.. ini mmg ada kebenarannya.. tp it should not the main barrier..

biar kan dorg racist.. yg penting kita as muslims.. tak perlu racist..

mcm mana org2 tu dpt position tu in the first place?

sbb pandai grab peluang waktu kot?.. mungkin tu la kot effect org2 kita tak grab peluang2 ni dulu2.. dan kalau dibiarkan.. sure masa dpn lg susah..
sbb tu kena start gempur..
dlm byk2 MNC mintak.. takkan takda satu pon sangkut utk call interbiu? insyallah ada..


mostly yang aku tengok... diaorang ni kaki kipas...

buat kerja macam busy sampai tak der esok hari.... tapi sebenarnya berlakon jer... yang sebenarnya diaorang tekan orang bawah supaya buat kerja... nanti yang dapat nama diaorang ni...

pas tu senang la naik...

takkan orang Melayu pun nak jadi kaki kipas juga?


#27 ikanez

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 32 posts
  • Kepakaran:nil
  • Freelance:Tidak

Posted 05 January 2009 - 01:05 AM

QUOTE (rizal @ Jan 4 2009, 03:36 AM) <{POST_SNAPBACK}>
2) Kurang pendedahan -- so ajak kawan2 lain masuk ittutor.net ni sama2 berfikir build our IT network jangan fikir nak berjaya sorang2 jek.... kadang2 kawan2 kita tu minat ada tapi kawan sekeliling tu dari spesis typical Melayu yang gitu2 so takde arah tujuan dalam kerjaya.. Then bila baru tersentak dari lamunan err ehh umur dah lanjut kerja dah relax ..cukup jek laa.. Satu lagi sikap ikut kawan-- kalau takde kawan kat situ err ehh susah la nak survive... Kawan2 semua masuk kerja tu jalan mudah maka adik2 kita pun join sekaki..


spot on. i started planning my career, or at least aim nak pegi arah mana time dari nak tahun ke-3, that is semasa before nak apply company tuk mintak praktikal. cari minat tang mana, locate company, then apply banyak2. time tu duk blaja EE, try mintak mana2 telco company yang ada - takesa la soh buat RF ka, networking ka - janji ada kene mengene dgn telco. in the end saya keje ngn small local vendor, sbb saya dgr keje dgn vendor ni byk hands-on experience. buat network system integration. sronok rase dapt jalan2 gi client site pasang2 bende. maka timbul lagi satu aim dlm pencarian keje lpas grad - keje mesti ade traveling, sbb cam trase sronok. smile.gif

in final year, dari awal sem lagi duk wat research - ape company MNC kat malaysia ni yg ada kasi keje network SI, coz mmg aim nak masuk MNC trus pun. kalo bley nak place myself kat tempat yg diluar comfort zone, work with non-malays, and belajar apekah itu yg dimaksudkan dgn cara kerja profesional yg diamalkan warga MNC. lpas da lame wat research tu, turns out cam tade. kebanyakan company yg wat SI is either local, or MNCs yg nak kan budak2 yg dah ade experience. disebabkan saya tadela berkire sgt nak wat buat networking tu, saya apply la company MNC lain yg ade opportunities tuk fresh grad cam ericsson (jauh gile nak drive pegi situ submit resume), maxis, etc etc - tak kesala soh wat programming ke, RF ke (i have great confidence in my abilities to learn and adapt.. tongue.gif) ; janji ade kaitan dgn telco (frankly coz it sounds cool...haha..).

In the end dpt MNC...but in the least expected one. time tu career fair kat uni saya, and i was actually targetting accenture ntuk pegi interview. saya pergi agak awal (saya sorang je kat situ), and HR manager MNC ni pun dtg tegur(she was chinese), die tanye nak dtg apply keje dgn dorang x? kalo minat buat la written test. cutting things short, saya dpatla keje situ. sampai la ni keje situ lagi.

anyway, moral of the story is - kalo university x dpt provide proper career guidance, kene la pandai cari jalan sniri. and wajib start dari awal. kalo nak dipikirkan lah, seawal lepas PMR tu dah kene pikir dah, coz then you baru tau nak masuk skola aliran mana, which akan determine subjek mane kene skor tuk dpt masuk to certain universities to your liking (and perhaps to also secure scholarship). saya start lambat jugakla (tahun ke-3 kat U), tapi sebenarnya sampai skg pun saya tak brape sure yg saya minat ape. yang saya tau, janji telco - and also kene MNC..haha.

dulu my main method of research..forum lowyat. mmg berjam2 habis depan monitor duk ngadap bende tu - informational abes. ittutor ade jugak membantu, lagi2 founder forum kite ni (ye..tepuk2..), byk nasehat dpt dari die. yang paling tak bley blah though, is when somebody (some consultant dari Intec) actually kasi pendapat ttg career path melalui blog saya (dlm post tu saya duk contemplate nak pilih various career path yg ade).

macam bro jag ckp, aim high. i did..and eventually dpt kat company yg lgsg x pnah dgr name. pkir2 balik tang events yg lead to me getting hired at the company, mmg rase syukur. coz sape sangkakan, aim lain, lain yg dpt. i guess kalo cukup usaha, adela rewardnye; insyaallah.

#28 uputra81

    Korporal

  • Ahli Biasa
  • 58 posts
  • Gender:Male
  • Location:Subang Jaya
  • Interests:SAP, ABAP, BW, BASIS
  • Kepakaran:SAP ABAP tp takda la pakar mana.. takat boleh carik mkn cukup ah, BASIS sbg backup je dlu, kalo takdak org.. penah blajo SAP BW sket je.. skang dh fokus ke ABAP HR plak..
  • Freelance:Ya

Posted 05 January 2009 - 09:27 AM

QUOTE (sharuzzaman @ Jan 4 2009, 11:57 PM) <{POST_SNAPBACK}>
mostly yang aku tengok... diaorang ni kaki kipas...

buat kerja macam busy sampai tak der esok hari.... tapi sebenarnya berlakon jer... yang sebenarnya diaorang tekan orang bawah supaya buat kerja... nanti yang dapat nama diaorang ni...

pas tu senang la naik...

takkan orang Melayu pun nak jadi kaki kipas juga?


kaki kipas? hahaha.. benar2.. tp tu bukan barrier bg aku.. aku fight balik.. tu yg aku buat..
tp kalau keje kt GLC pon kaki kipas ramai gak..

#29 kaklie78

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 234 posts
  • Gender:Female
  • Location:selangor
  • Freelance:Tidak

Posted 05 January 2009 - 09:53 AM

i would say, racist happened to any races.

thats the way they protect their people. it almost same like kronism la....

#30 sharuzzaman

    Leftenan

  • Ahli Professional
  • 1,370 posts
  • Gender:Male
  • Location:Perak
  • Interests:Elektronik dan Perisian Bebas (GPL)
  • Kepakaran:Linux, Open Source, Training, OpenOffice, Network, Hardware
  • Freelance:Ya

Posted 05 January 2009 - 10:40 AM

QUOTE (kaklie78 @ Jan 5 2009, 09:53 AM) <{POST_SNAPBACK}>
i would say, racist happened to any races.

thats the way they protect their people. it almost same like kronism la....


bila orang Melayu amalkan kronisme untuk pastikan orang Melayu ada peluang untuk naik.... orang Melayu gak yang tentang habis-habisan kronisme tu... bangsa lain diam jer, tak pun join sekali menentang... sebab diaorang tau nanti peluang untuk mereka...

tapi bila bangsa lain amalkan kronisme, orang Melayu tak pulak nak bantah... senyap jer... lagi naik tocang la diaorang...

so sampai bila-bila pun Melayu tak ada peluang nak maju...



#31 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 05 January 2009 - 10:58 AM

QUOTE (sharuzzaman @ Jan 5 2009, 10:40 AM) <{POST_SNAPBACK}>
bila orang Melayu amalkan kronisme untuk pastikan orang Melayu ada peluang untuk naik.... orang Melayu gak yang tentang habis-habisan kronisme tu... bangsa lain diam jer, tak pun join sekali menentang... sebab diaorang tau nanti peluang untuk mereka...

tapi bila bangsa lain amalkan kronisme, orang Melayu tak pulak nak bantah... senyap jer... lagi naik tocang la diaorang...

so sampai bila-bila pun Melayu tak ada peluang nak maju...


sorry, but I do not agree with this one. Mungkin kes2 kronisme bangsa lain ada didedahkan dalam akhbar mereka, kita je tak faham teks akhbar tu.



#32 kkmka90

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 569 posts
  • Gender:Male
  • Location:Damansara
  • Kepakaran:Webninja, Gomu gomu fruit
  • Freelance:Ya

Posted 05 January 2009 - 11:24 AM

Aku pernah sembang dengan student yang ade buat keje sikit part-time, umo antara 20-22 kot. Dok sembang2, dia interrogate aku, tanya aku degree ke.. aku cakap aku ni diploma je. Pastu dia tanya tanak amik degree ke? Pastu aku pancing tengok dia nak cakap apa, aku cakap kalau dah ade experience 4-5 tahun, ada skill ngan connection, degree kurang main peranan. Pastu dia cakap degree still penting. Aku tanya la, "Kenapa?".

"Nanti nak masuk gomen", dia cakap.

"Kenapa pulak nak masuk gomen?", tanya aku dengan keadaan ingin tahu.

"Takkan la nak jadi programmer sampai tua, dah tua tak mane larat nak buat program dah", katanya.

Aku LOL. Mungkin dia tak penah dengar pasal org tua nih.


Lagi satu yang aku nampak, ramai org yang aku kenal kurang inisiatif, ape org bagi soh buat, dia buat, more than that susah sikit. Ramai slashdot pun tak tau, reddit dsbnya yang berkaitan dengan bidang derang amik. Yang tau, dapat problem, google, dan settlekan.

#33 azhar

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 0 posts
  • Kepakaran:Project Management, Project Office, Project Consulting
  • Freelance:Ya

Posted 05 January 2009 - 04:01 PM

QUOTE (nixk @ Jan 4 2009, 02:17 PM) <{POST_SNAPBACK}>
p/s: ada kawan aku yg power rangers,tp kerja gaji kecik dari aku di company kecik.Ada kawan aku yg duk copycat semua assignment aku time universiti n plus kaki tido,skrg goyang kaki jadi project manager


Salam.

Nie posting Pertama aku dalam IT Tutor nie. Tergerak nak post dalam nie pasal nak share dengan society la kononnya (haha..Poyo).

Nixk...biler kau kata kawan ko goyang kaki jadi Project Manager aku nak tanya skit...kawan ko tuh mmg goyang kaki jadi Project Manager OR indirectly kau kata semua Project Manager goyang kaki ? Sorry, statement ko tuh vague skit and pasal tuh aku tanya.

Reason aku tanya nie pasal aku nie Project Mgmt punya background....biler ko kata goyang kaki, aku dah sentap skit la. haha. Byk aku tgk dalam nie semua career berkisar dalam bidang technical, programming, security etc. Tak sure berapa ramai dalam nie yg involve dlm Project Mgmt. Project Mgmt nie pun satu discipline jugak, dan boleh ada career path sendiri. Mungkin korang nampak Project Mgr nie keje dia manage project ajer, tapi disiplin dia besar, pasal utk projek yg besar cthnya kena pakai project control, cost control, project office, resourcing, integrated planning, scheduling dsbnya. Kat Malaysia aku rasa banyak kat MNC la yg Project Mgmt punya discipline nie di praktik kan betul betul.

Aku dah involve dlm PM dah dekat 5,6 thn....and thn nie aku dah 3 thn dlm PM area kat Australia. Aku mmg dlm line PM nie betul betul and specialise in Portfolio Planning. Dlm 3 thn kat aust nie, aku dah involve project dlm Oil & Gas, Financials, Mining and sekarang nie Government - DTF (Department Treasury Finance) utk buat ERP system. 6 years project worth AU 300 million, dan about 250 resources. Semua role dlm Project Mgmt.

Ituh la saja posting pertama aku. Looking fwd to contribute in the future.

Cheers.

--dukes_teddy

#34 kevler

    Kapten

  • Ahli
  • 2,124 posts
  • Interests:surfing
  • Kepakaran:Mac OS X , HP-UX , Solaris , Linux
  • Freelance:Tidak

Posted 05 January 2009 - 04:54 PM

berckp pasal proj manager (atau kitorang selalu panggil diorang nih PIMP dalam project kitorang) , kadang2 aku rasa bengang ngan project manager aku sebab tak pandai nak manage resource . tenaga keje punya laa ramai , dan kos yang bukannya 1-2 euro.

Proj manager akan menyalahkan bebudak technical jika customer tak berpuas hati ngan output yang dihasilkan , padahal itu laa yang telah termaktub dalam dokumen yang dinamakan " requirement spesification" . jika nak dirubah , proj manager kena taichi ngan developer ..bukan ngan technical engineer yang buat system test dan system integration utk project nih .

selalu gak laa aku terfikir dalam project ni , macam air dan minyak , tak leh nak sehaluan

#35 mbek

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 785 posts
  • Gender:Male
  • Location:muwo
  • Interests:hehehehee
  • Kepakaran:Web Development (perl+php+mysql...)
  • Freelance:Ya

Posted 05 January 2009 - 05:07 PM

OFF Topic..

aku dah pernah bekerja dgn project manager yg bagus dan aku sedang bekerja dgn project manager yg....malas nak cakap(sorry la kalau en project managerku terbaca posting aku ni...)

apa yg kevler mention tu mmg selalu terjadi...

kepada bro azhar,
bukan ditujukan kat bro azhar statement bro nixk tu... biasala... nila setitik jadi perosak yg sebelanga.

cuma saya sendiri pun geram dgn project manager yg x buat kerja mereka.. yg tau menyalahkan org dalam meeting... and kalau esok due date ptg ni kul 5ptg baru nampak batang idung kat opis...


#36 azhar

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 0 posts
  • Kepakaran:Project Management, Project Office, Project Consulting
  • Freelance:Ya

Posted 05 January 2009 - 05:21 PM

Kalau kita nak main blame game, Korang akan salahkan Project Manager pasal tatau manage project / people, and Project Manager akan salahkan developer pasal tak pandai code, developer salahkan BA pasal design salah, BA salahkan Salesman pasal set the wrong expectations, salesman salahkan CEO pasal letak unrealistic sales target, so diorang main jual jer apa boleh jual, walaupun tak leh di execute. Bottom line, Blame game nie akan jadi tak berkesudahan dan akan jadi "Bangau-oh-bangau Kenapa kau panggil hujan."

Itu semua exception rather than the rule. 80% issue dtg dari 20% of the people. Semua projek ada issue, semua projek ada resources contention etc and tugas semua orang (bukan PM sahaja) to make sure that is has to be managed.

Its interesting biler aku raise topik career path of Project Mgmt, and korang raise issue pasal Project Manager. smile.gif. Kalau ada doktor yang salah bagi ubat kat pesakit dan menyebabkan pesakit dia mati, tak bermakna kerjaya doktor tuh satu kerjaya yang harus dijauhi. Yg korang ckp tuh issue dgn individu, might not warrant the whole entire PM population.

Lets create a positive environment, rather than focusing on negativity and issues.

#37 Mr3

    Staf Sarjan

  • Ahli
  • 193 posts

Posted 05 January 2009 - 06:04 PM

Dalam department aku kat Intel, group aku la antara yang paling ramai melayu, 4 org. Bos aku cina. Aku dengar reason dia ambik ramai melayu sebab leh cover kerja time raya cina.hheheh biggrin.gif

#38 kureng

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,480 posts
  • Gender:Male
  • Location:di tempat itu
  • Interests:Kebarangkalian, ramai, rileks-lepak, $$$ dan lain-lain
  • Kepakaran:Copy & Paste
  • Freelance:Tidak

Posted 05 January 2009 - 06:08 PM

QUOTE (Mr3 @ Jan 5 2009, 06:04 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Dalam department aku kat Intel, group aku la antara yang paling ramai melayu, 4 org. Bos aku cina. Aku dengar reason dia ambik ramai melayu sebab leh cover kerja time raya cina.hheheh biggrin.gif


oh, raya cina bukan lama mane pun

#39 /dev/null

    Korporal

  • Ahli Biasa
  • 67 posts
  • Gender:Male
  • Location:Perak
  • Kepakaran:Rebel
  • Freelance:Ya

Posted 05 January 2009 - 06:11 PM

Salam,
Pembuka topic.. sila lah guide aku.. aku pon dah blur..hehe
aku penah keje MNC dan sekarang kat company kecik.. maybe nak balik ke MNC.
tetapi...keje MNC aku rasa macam tak banyak pulak developed skill(hari2 buat bende sama), mungkin pangkat aku kecik or tak reti deman (jadi... minta pembuka topic tolong ajarkan.., saya budah baru belajar.. salah silap tolong ajar.. jangan la jolok sokmo..hehe)
apa yang aku patut cari sekarang? skill or money?
cari duit, lepas itu ambil "cert"... cari skill lepas tu buat duit..
or????

offtopic.


http://bp0.blogger.com/_szsM-EakoOE/SCvCnC...-h/untitled.JPG

bug = problem

*just a 2 spam..hehe

#40 Mr3

    Staf Sarjan

  • Ahli
  • 193 posts

Posted 05 January 2009 - 07:37 PM

aku bukan bhg IT. R&D department utk atom processor. roadmap projek utk release kadang2 bertembung dgn perayaan. so bila balance, schedule projek xmenggangu la. tapi nak kata perayaan jadi sebab utk hired melayu ramai xjugak la. time raya puasa ari tu, ada mamat cina tu cuti lagi lama dari melayu. huhhh.

#41 rizal

    Mejar

  • Core
  • 2,904 posts
  • Gender:Male
  • Location:Riyadh,Saudi Arabia
  • Kepakaran:Networking, System,Network Administration, Network Management
  • Freelance:Tidak

Posted 05 January 2009 - 08:10 PM

Haah la *most* PM yang aku kenal or pernah work with they don't have a (or much ) clue about the project.
Contohnya dalam telco at least they do some homework about the architecture, hardware, design etc kadang2 jenuh kita pulak nak mengajar dia.
Pastu sikit2 nak meeting -- walhal they can make full use of Outlook -- efficient la sikit hahaha.

#42 Jagermeist_

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 997 posts
  • Gender:Male
  • Location:middle earth
  • Interests:rugby,paintball,golf,WTF TKD tournament<br />
  • Kepakaran:IT Governance BS1799-COBIT-HIPAA-Sarbanes Oxley-BNM GPIS 1,Security Assessment,Compliance,Snort
  • Freelance:Tidak

Posted 05 January 2009 - 08:36 PM



Ada juga reason lain kenapa Melayu ni...well ... don't go up high in a IT Division ~ not ambitious. Some, not all, are really talented, have all the qualities to becomes the man on the top, but they lack the vision or find no reason to move to the top.

I know one particular person who works in a MNC, quite senior. Many times has the Country Manager approach him, ask him to to be the top person, offered him promotion, but he rejected the promotion etc. Sebab, he believes, kalau dia naik pangkat, maka the additional responsibilities will take him away from what he value most - family and personal time.

Tapi, my advice...despite mcm Sharuzaman tulis...racist policy/barrier to entry...we Malays MUST make it a point to aim high and not easily push back by all of these challenges, because...heck...we're left behind even in our own playing field.

The post above, aku ada mention about SI (System Integrators) owned by Malays like Heitech Padu, ProData, Teliti,Xybase...but these companies are...well, without .gov.my...besok boleh bungkus, whereas...EBWorks...and other chinese owned SI...live on projects in private sectors by banks...etc even expands to overseas projects.

QUOTE (bulan_terang @ Jan 4 2009, 10:43 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Saya tertarik dengan pendapat bro jag pasal demand sebelum ni. Any trick or tip? .. Do we need to highlight our expected salary during interview?.. if yes, how to do it in so-so word. Something like "Saya bukan aperlakan.. kalau boleh la kan... tinggi la kan". Atau "saya tak nak kerja ni kalau gaji tak rm3k".

Ermm... pendek kata takut tak dapat kerja.


Camni, first do a self-assessment on your self. Than add an extra 20-25%.
Do a homework on the average salary of that position...i.e Network Engineer, and in that industry e.g. Telco.
If possible, try to *sniff* what was the salary of that particular person who left the job that you're being interviewed for.

During interview, what the Chinese always do is, the put the highest number first, then they start negotiating either upwards or downwards.
They always put a high number first.

Mcm berniaga, the Chinese...will always put a price that is 25%-40% above the cost price, and they will negotiate from there.



QUOTE (sharuzzaman @ Jan 5 2009, 10:40 AM) <{POST_SNAPBACK}>
bila orang Melayu amalkan kronisme untuk pastikan orang Melayu ada peluang untuk naik.... orang Melayu gak yang tentang habis-habisan kronisme tu... bangsa lain diam jer, tak pun join sekali menentang... sebab diaorang tau nanti peluang untuk mereka...

tapi bila bangsa lain amalkan kronisme, orang Melayu tak pulak nak bantah... senyap jer... lagi naik tocang la diaorang...

so sampai bila-bila pun Melayu tak ada peluang nak maju...


2 wrongs don't make a right.
Kalau nak amalkan 'kronisme' sekali pun, do it the right way, so it won't be questionable.

Aku bagi ko contoh. Singapore government, under the Lee's dynasty is known for cronyism. However, the Lee dynasty does it in a such fashionable way, that is almost unquestionable about the Lee's family member who hold top government and GLC position.

Ho Ching...wife of PM Lee Hsien Leong is
QUOTE
Ms Ho graduated from the University of Singapore in 1976 with a Bachelor of Engineering (Electrical, First Class Honours) after completing her pre-university education at National Junior College where she emerged as a Student of the Year and was a President's Scholar. She graduated from Crescent Girls' School. She also holds a Master of Science (Electrical) from Stanford University, USA.[1] In 1995, Ms Ho was conferred the Distinguished Engineering Alumnus Award. She is also an Honorary Fellow of the Institution of Engineers, Singapore.


So, kalau nak lantik letak kat CEO of Temasek (equivalent of Khazanah), sapa nak question. Her records is impeccable!

So kalau Melayu nak naikan Melayu dalam IT Dept or any organization, bule jek, but make sure the candidate is well,possess impeccable standards!

A friend a mine is in a O&G IT Organization. Big boss kat that operation is a Malay and my friend is his blue-eyed boy. Tapi, mmg member aku ni go through the entire grooming processes and his records is almost perfect. His exposure, running a team, not only in Malaysia, but also France etc. By doing this, when he is promoted right to the top of the food chain, it is hard to question.

Silap nye Melayu Sharuzzaman, we tend to promote the wrong quality of people. Bad records. The argument, ah..he has good technical skills. Technical skills is not enough to manage an organization. Its good enough to manage 1,000 servers etc, but not great enough to manage 100 people.





#43 kevler

    Kapten

  • Ahli
  • 2,124 posts
  • Interests:surfing
  • Kepakaran:Mac OS X , HP-UX , Solaris , Linux
  • Freelance:Tidak

Posted 05 January 2009 - 09:37 PM

QUOTE (rizal @ Jan 5 2009, 08:10 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Haah la *most* PM yang aku kenal or pernah work with they don't have a (or much ) clue about the project.
Contohnya dalam telco at least they do some homework about the architecture, hardware, design etc kadang2 jenuh kita pulak nak mengajar dia.
Pastu sikit2 nak meeting -- walhal they can make full use of Outlook -- efficient la sikit hahaha.


i agreed no more ! laugh.gif


theoretical (θēəˈretikəl) vs practical (ˈpraktikəl) == that's a huge differences

p/s aku pun tak tau laa sapa yang pilih test manager , loadtest manager , dsb nya dalam project aku nih ..padahal diorang nih cuma somebody from Germany yang cuba nak memudahkan keje ..tapi tak boleh gak puaskan hati semua pihak

#44 azhar

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 0 posts
  • Kepakaran:Project Management, Project Office, Project Consulting
  • Freelance:Ya

Posted 05 January 2009 - 10:45 PM

QUOTE (Jagermeist @ Jan 5 2009, 09:36 PM) <{POST_SNAPBACK}>
The argument, ah..he has good technical skills. Technical skills is not enough to manage an organization. Its good enough to manage 1,000 servers etc, but not great enough to manage 100 people.


Argh....I concur with you on this one. Sesetengah orang kurang realise yg Manager (or Mgmt) manage People, and People yg manage work, bukan Mgr yg manage work mcm kena monitor server installation, testing, config etc.

#45 sharuzzaman

    Leftenan

  • Ahli Professional
  • 1,370 posts
  • Gender:Male
  • Location:Perak
  • Interests:Elektronik dan Perisian Bebas (GPL)
  • Kepakaran:Linux, Open Source, Training, OpenOffice, Network, Hardware
  • Freelance:Ya

Posted 05 January 2009 - 11:14 PM

QUOTE (Jagermeist @ Jan 5 2009, 08:36 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Ada juga reason lain kenapa Melayu ni...well ... don't go up high in a IT Division ~ not ambitious. Some, not all, are really talented, have all the qualities to becomes the man on the top, but they lack the vision or find no reason to move to the top.

I know one particular person who works in a MNC, quite senior. Many times has the Country Manager approach him, ask him to to be the top person, offered him promotion, but he rejected the promotion etc. Sebab, he believes, kalau dia naik pangkat, maka the additional responsibilities will take him away from what he value most - family and personal time.

Tapi, my advice...despite mcm Sharuzaman tulis...racist policy/barrier to entry...we Malays MUST make it a point to aim high and not easily push back by all of these challenges, because...heck...we're left behind even in our own playing field.

Kalau nak amalkan 'kronisme' sekali pun, do it the right way, so it won't be questionable.

So kalau Melayu nak naikan Melayu dalam IT Dept or any organization, bule jek, but make sure the candidate is well,possess impeccable standards!

A friend a mine is in a O&G IT Organization. Big boss kat that operation is a Malay and my friend is his blue-eyed boy. Tapi, mmg member aku ni go through the entire grooming processes and his records is almost perfect. His exposure, running a team, not only in Malaysia, but also France etc. By doing this, when he is promoted right to the top of the food chain, it is hard to question.

Silap nye Melayu Sharuzzaman, we tend to promote the wrong quality of people. Bad records. The argument, ah..he has good technical skills. Technical skills is not enough to manage an organization. Its good enough to manage 1,000 servers etc, but not great enough to manage 100 people.


department saya ni memang teknikal... dalam jobstreet pun ada iklan... kalau nak try apply la...

http://my.jobstreet.com/jobs/2008/12/t/10/754638.htm?fr=c

nak dijadikan cerita... hari ni masuk lagi sorang Cina pompuan... jadi personal asistant kepada head of department... yang peliknya... tak der pun iklan ni dalam paper mahupun jobstreet... tak der ura-ura atau internal email/memo pun kata position ni available dan open for application.... camner tetiba Cina ni boleh masuk? mana dia dapat info pasal position tu? kenapa position tu tak advertise?

nampak tak? sudah terang lagi bersuluh... apa tak der ke orang Melayu yang layak untuk pegang jawatan personal assistant tu? ada... tapi sebab orang untuk position tu adalah "selected".... jadi tak der peluang la kat orang Melayu...

macam tu jugak la sebelum ni position sebagai Problem Management engineer, yang tahapnya atas sikit dari Run and Maintain yang kerja shift walaupun gaji sama jer... cuma kelebihannya adalah kerja office hour... bukan shift...

tetiba jer boleh masuk sorang budak Cina dari CSA, yang tak tahu apa-apa pasal infrastructure environment yang kitaorang support ni... tak tahu apa-apa pasal previous problem yang commonly happen... yang tak kenal langsung local onsite engineer atau service engineer level 3... malah tak terer mana pun dalam Solaris walaupun dia kata dia kerja dalam Solaris environment selama 3 tahun...

sedangkan ada ramai lagi Run and Maintain engineer yang dah kerja 2 tahun dalam department saya... masak sangat dengan environment dan previous problem yang pernah berlaku... dah personally jumpa face to face dengan local onsite engineer bila diaorang datang ke Cyberjaya ni... dan accumulated experience lebih 6 tahun dalam Solaris....

kenapa mereka ni tak dapat? sebab tak der advertise pun internally atau externally yang position tu ada dan dibuka... tetiba jer mamat tu dapat... dia kroni siapa saya sendiri pun tak tahu....

macam mana kita nak main game yang sama secara adil... kalau mata kita ditutup dari melihat peluang-peluang yang ada yang boleh kita grab?

kita boleh jadi orang yang terbaik dalam teknikal atau management.... tapi kalau the game is not fair... terbaik macam mana pun.... kat situ gak la kita duduk....

nak fight the system? bakal kena blacklist la tak dapat performance bonus...

maka terus-terusan la perkara ni akan berlaku... join them... or leave them.... dan saya rasa tak lama lagi saya nak leave them...

#46 chemtraX

    Sarjan

  • Ahli
  • 116 posts
  • Location:Batu Pahat
  • Interests::: Sleepwalker - Wallflower ::
  • Freelance:Tidak

Posted 05 January 2009 - 11:33 PM

Perkara ni semua bermula dari didikan dirumah sebenarnya..nak membentuk 'orang' ni bukan 1 hari punya keje,mmg makan masa
bertahun-tahun..pendedahan ibu bapa yang byk membantu perkembangan minda anak2 nie..self-esteem,self-worth ni semua bermula
dari kecik..kalau kena parents yang terkena kejutan budaya, baik kat kg atau bandar, boleh agak camne hasil anak2 diaorang..
bukan semua tapi amik majoriti je la..

lagi satu orang melayu ni kuat mengeluh berbanding kuat usaha..tak salah ayat rezeki ada kat mana2 tu tapi yang salah bila
takde usaha nak perbaiki diri..terlalu mudah bersyukur tak bertempat..orang melayu ni suka jadi bangsa pengguna
daripada jadi bangsa mencipta..lampu rumah terbakar pun panggil electrician suh gantikan mentol..oh well..

sifat dengki ni mmg dah tak tau camne nak rawat lagi..mmg betul la sharuzzaman tulis tu,melayu ni kalau tgk cina maju,dia
diam jek..kalau tgk org melayu nak maju sikit terutama dalam bisnes,hah siap la senarai bomoh semua dia kuarkan..
mmg kena tembak la..orang melayu nie cukup suka memuji bangsa lain tapi cukup suka menghina bangsa sendiri..

aku suka pendirian korang semua tapi orang melayu ni.........we see the need to stand together but that is NOT how we will
always act..no?


#47 Jagermeist_

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 997 posts
  • Gender:Male
  • Location:middle earth
  • Interests:rugby,paintball,golf,WTF TKD tournament<br />
  • Kepakaran:IT Governance BS1799-COBIT-HIPAA-Sarbanes Oxley-BNM GPIS 1,Security Assessment,Compliance,Snort
  • Freelance:Tidak

Posted 06 January 2009 - 01:32 AM

yo..sabar..jangan blah, unless to a much better offer and make sure the vacant spot is filled by...well Malay gak la.
Ko blah..tempat ko tuh..cino amik and dibayar lagi tinggi.
Sometimes, kena stand-ground for a while, sebab...one of their tactics is to frustrate you and you leave.
The minute you leave, someone else takes your position, better paid.

I know that all to well.


QUOTE (sharuzzaman @ Jan 5 2009, 11:14 PM) <{POST_SNAPBACK}>
department saya ni memang teknikal... dalam jobstreet pun ada iklan... kalau nak try apply la...

http://my.jobstreet.com/jobs/2008/12/t/10/754638.htm?fr=c

nak dijadikan cerita... hari ni masuk lagi sorang Cina pompuan... jadi personal asistant kepada head of department... yang peliknya... tak der pun iklan ni dalam paper mahupun jobstreet... tak der ura-ura atau internal email/memo pun kata position ni available dan open for application.... camner tetiba Cina ni boleh masuk? mana dia dapat info pasal position tu? kenapa position tu tak advertise?

nampak tak? sudah terang lagi bersuluh... apa tak der ke orang Melayu yang layak untuk pegang jawatan personal assistant tu? ada... tapi sebab orang untuk position tu adalah "selected".... jadi tak der peluang la kat orang Melayu...

macam tu jugak la sebelum ni position sebagai Problem Management engineer, yang tahapnya atas sikit dari Run and Maintain yang kerja shift walaupun gaji sama jer... cuma kelebihannya adalah kerja office hour... bukan shift...

tetiba jer boleh masuk sorang budak Cina dari CSA, yang tak tahu apa-apa pasal infrastructure environment yang kitaorang support ni... tak tahu apa-apa pasal previous problem yang commonly happen... yang tak kenal langsung local onsite engineer atau service engineer level 3... malah tak terer mana pun dalam Solaris walaupun dia kata dia kerja dalam Solaris environment selama 3 tahun...

sedangkan ada ramai lagi Run and Maintain engineer yang dah kerja 2 tahun dalam department saya... masak sangat dengan environment dan previous problem yang pernah berlaku... dah personally jumpa face to face dengan local onsite engineer bila diaorang datang ke Cyberjaya ni... dan accumulated experience lebih 6 tahun dalam Solaris....

kenapa mereka ni tak dapat? sebab tak der advertise pun internally atau externally yang position tu ada dan dibuka... tetiba jer mamat tu dapat... dia kroni siapa saya sendiri pun tak tahu....

macam mana kita nak main game yang sama secara adil... kalau mata kita ditutup dari melihat peluang-peluang yang ada yang boleh kita grab?

kita boleh jadi orang yang terbaik dalam teknikal atau management.... tapi kalau the game is not fair... terbaik macam mana pun.... kat situ gak la kita duduk....

nak fight the system? bakal kena blacklist la tak dapat performance bonus...

maka terus-terusan la perkara ni akan berlaku... join them... or leave them.... dan saya rasa tak lama lagi saya nak leave them...



#48 zam4ever

    Kapten

  • Pengendali
  • 2,176 posts
  • Gender:Female
  • Location:Malaysia
  • Interests:Tidur
  • Kepakaran:Rangkaian dan Sistem Operasi UNIX
  • Freelance:Ya

Posted 06 January 2009 - 10:17 AM

Mungkin tak berkaitan, tetapi still ingin share something.

Kalau mereka sudah graduate, itu sudah okay dan mereka berkemungkinan besar, hanya perlukan matlamat yang jelas dan pendekatan yang seiring dengan matlamat yang ingin dicapai, tapi ada lagi yang paling sedih, dan ini sudah menjadi satu trend di hampir semua major IPTA/IPTS, iaitu kemasukkan agents daripada syarikat-syarikat MLM, yang sedia untuk brainwash diorang, ttg "keindahan" MLM, dan bagaimana mereka mampu untuk mendapat 5-6 digit pendapatan sebulan, dan blh beli barangan mewah seperti BMW/etc.

Bila sudah kena brainwash, "naive" students ini akan join the party, abaikan pelajaran, dan ada yang terus tak nak sambung belajar, dan apabila join MLM, sanggup berhutang sehingga 5 digit (example yang pernah aku jumpa, RM30K.... oh la la la) untuk dapatkan ranking tertentu di dlm MLM, dan akhirnya tersadai di pintu khayalan kemewahan, yang kaya ialah upline mereka sahaja.

Dan puratanya, upline yang jadi tukang brainwash ini adalah orang Melayu kita sendiri.

Salam ceria.

p/s: tak semua MLM terlibat smile.gif

#49 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 06 January 2009 - 11:48 AM

QUOTE (zam4ever @ Jan 6 2009, 10:17 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Mungkin tak berkaitan, tetapi still ingin share something.

Kalau mereka sudah graduate, itu sudah okay dan mereka berkemungkinan besar, hanya perlukan matlamat yang jelas dan pendekatan yang seiring dengan matlamat yang ingin dicapai, tapi ada lagi yang paling sedih, dan ini sudah menjadi satu trend di hampir semua major IPTA/IPTS, iaitu kemasukkan agents daripada syarikat-syarikat MLM, yang sedia untuk brainwash diorang, ttg "keindahan" MLM, dan bagaimana mereka mampu untuk mendapat 5-6 digit pendapatan sebulan, dan blh beli barangan mewah seperti BMW/etc.

Bila sudah kena brainwash, "naive" students ini akan join the party, abaikan pelajaran, dan ada yang terus tak nak sambung belajar, dan apabila join MLM, sanggup berhutang sehingga 5 digit (example yang pernah aku jumpa, RM30K.... oh la la la) untuk dapatkan ranking tertentu di dlm MLM, dan akhirnya tersadai di pintu khayalan kemewahan, yang kaya ialah upline mereka sahaja.

Dan puratanya, upline yang jadi tukang brainwash ini adalah orang Melayu kita sendiri.

Salam ceria.

p/s: tak semua MLM terlibat smile.gif


paling menyedihkan suruh buat pinjaman untuk beli barang-barang.. atau buat kickstart "investment" MLM.
teringat lagi kisah sedih aku pi ikut kawan minum dia promote MLM .. aku nak chow dah tapi dia dok tahan. last2 aku tido kat luar rumah sebab time tu numpang rumah akak aku (sebab takde rumah sewa lagi @ KL time dok Penang). tapi takde la aku masuk pun sebab muka tebal nak cari orang. lagipun jual impian, hype and unproven products ni macam rasa bersalah lak. mahal.


#50 lelaki@melayu.terakhir

    Kapten

  • Pengendali
  • 1,856 posts
  • Location:cyberjaya
  • Freelance:Tidak

Posted 06 January 2009 - 04:58 PM

QUOTE (Jagermeist @ Jan 6 2009, 01:32 AM) <{POST_SNAPBACK}>
yo..sabar..jangan blah, unless to a much better offer and make sure the vacant spot is filled by...well Malay gak la.
Ko blah..tempat ko tuh..cino amik and dibayar lagi tinggi.
Sometimes, kena stand-ground for a while, sebab...one of their tactics is to frustrate you and you leave.
The minute you leave, someone else takes your position, better paid.

I know that all to well.


yeah. sudah terkena satu kali dulu.
elok˛ buat teknikal...di suruhnya buat sales.
poning den. 0 knowledge on sales...then kena buat calls everyday..set appointment...bg demo..POC..
and the prospect semua bumi comp (new prospect) bukannya existing customer lak tu.
Sampai kena baca buku 'who moved my cheese' utk sedapkan hati. dem !
Setahun je tahan...lepas tu blah and pengganti aku ialah...ta daaaaaa......cing cong cin cau.

Tp menarik..sbb gained exp and contacts. And now..kalau ada salesman dtg buat presentation and they are not well prepared.
Sedap je tarok....

Tp kena ingat. Tak semua makhluk cina ni mcm ni. Aku jaki GM dia je. But my immediate supervisor and other chineese staff aku dulu very supportive. And still keep in touch until now. Managed to give an impressive (konon) presentation (my last presentation a day before resign) to TH and later they bought the solutions bila aku dh resign. Dem lg skali !






1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users