Jump to content


Menteri Pertahanan Malaysia Anggota Komando


18 replies to this topic

#1 sik tauk

    Pegawai Waran 2

  • Ahli Professional
  • 416 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuching/Puchong
  • Interests:self-defence i.e. style-free (street) fighting, creative-writing, agro-industries (farming, breeding).
  • Kepakaran:Oracle database/apps server; UNIX/Linux; IT Project Management
  • Freelance:Ya

Posted 13 February 2009 - 04:07 PM

QUOTE
February 13, 2009 12:55 PM

Abdullah Receives Green Baret


MERSING, Feb 13 (Bernama) -- Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi was today accorded the honorary green beret by Army chief Gen Tan Sri Ismail Jamaluddin.

The ceremony steeped in military tradition was held at the Special Operation Force (GGK) parade ground at the Iskandar Camp here.

The GGK green beret was brought by several commandos, who alighted from a Nuri helicopter which landed at the parade ground.

They then boarded a special operation vehicle to hand over the green beret and a blue commando lanyard to Ismail who then put them on Abdullah, who is also Defence Minister.

The Defence Ministry, in a statement, said the green beret was a symbol of chivalry, bravery, sacrifice and professional accorded to warriors.

"The green beret is accorded to only those who deserve it and those honoured with the award are accepted as members of the Special Operation Force," it added.

Present were Abdullah's wife, Datin Seri Jeanne Abdullah and 21 GGK commander Maj-Gen Datuk Awie Suboh.

-- BERNAMA

Aku mengagumi latihan keras komando Malaysia. Aku mencela pihak yang tak tahu habuk pun sibuk mengkritik latihan itu. Mereka ingat komando tu pelatih PLKN kot.

#2 Jagermeist_

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 997 posts
  • Gender:Male
  • Location:middle earth
  • Interests:rugby,paintball,golf,WTF TKD tournament<br />
  • Kepakaran:IT Governance BS1799-COBIT-HIPAA-Sarbanes Oxley-BNM GPIS 1,Security Assessment,Compliance,Snort
  • Freelance:Tidak

Posted 13 February 2009 - 04:10 PM


Apasal bagi kat Bodohwi?
He's a coward, yellow chicken sh*t.
X layak terima beret hijau.

Beret Hijau bagi kat someone who has honor and courage.

#3 sniper

    Kapten

  • Pengendali
  • 1,695 posts
  • Gender:Male
  • Location:Malaysia
  • Interests:IT (Graphic Design, Portal, Multimedia)
    & Media Production (Audio, Video, Special Effect, Green Screen).
  • Kepakaran:Multimedia, Portal, Audio Video Production.
  • Freelance:Tidak

Posted 13 February 2009 - 05:02 PM

jag... bedo'oh lalu tu jag... kasa tu jag... lebih kasa dari latihe komando tuh.. laugh.gif
jag... melampau sangat tu jag... kasar tu jag... lebih kasar dari latihan komando tu...


p/s: heran aku... green beret untuk komando yg sentiasa tidur kat event? conference? convention? huh.gif

#4 Jagermeist_

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 997 posts
  • Gender:Male
  • Location:middle earth
  • Interests:rugby,paintball,golf,WTF TKD tournament<br />
  • Kepakaran:IT Governance BS1799-COBIT-HIPAA-Sarbanes Oxley-BNM GPIS 1,Security Assessment,Compliance,Snort
  • Freelance:Tidak

Posted 13 February 2009 - 05:32 PM


Kalau bagi 'Beret Hijau' kepada orang seperti Kanang anak Langkau, aku setuju sangat.
Honor and courage. Bukan sebarang orang Kanang anak Langkau ni.

Atau kepada Maj Gen Mahmod Sulaiman, tokoh yg x ramai kenal, tetapi dialah orang yg berjaya menamatkan perjuangan PKM (Parti Komunis Malaya) dengan takti dan strategi beliau.

Ini...ntah bendol kuda kepang mana ntah. Dah la dia jugak penyebab Malaysia kehilangan kedaulatan - Pulau Batu Putih.

Boleh ke kita bagi kehormatan kepada seseorang yang kerana kecuaiannya menyebabkan jajahan negara jadi milik negara asing?


#5 dolphin

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 594 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Kepakaran:tgk, baca dan garu kepala
  • Freelance:Ya

Posted 15 February 2009 - 01:41 PM

Politician senang senang je dapat green beret,
budak2 yang pegi ambik basic nyawa2 ikan nak dapat green beret, lanyard biru, benet komando dengan diploma

#6 Jagermeist_

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 997 posts
  • Gender:Male
  • Location:middle earth
  • Interests:rugby,paintball,golf,WTF TKD tournament<br />
  • Kepakaran:IT Governance BS1799-COBIT-HIPAA-Sarbanes Oxley-BNM GPIS 1,Security Assessment,Compliance,Snort
  • Freelance:Tidak

Posted 15 February 2009 - 02:19 PM

QUOTE (dolphin @ Feb 15 2009, 01:41 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Politician senang senang je dapat green beret,
budak2 yang pegi ambik basic nyawa2 ikan nak dapat green beret, lanyard biru, benet komando dengan diploma


Tau takpe.
Orang lain gadai nyawa, orang lain dapat nama.

Aku x paham kenapa sampai sekarang tokoh seperti Kanang Anak Langkau x diiktiraf dan diberi darjah kehormatan tertinggi Negara ataupun ATM.
Penyangak mcm Khir Toyo bule pulak dapat Kolonel Tehormat Tentera Darat, dan kaki tido dapat beret Hijau.

Patut bagi Chin Peng jek.

#7 grindcore

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 999 posts
  • Gender:Female
  • Location:/tmp
  • Freelance:Tidak

Posted 15 February 2009 - 03:47 PM

QUOTE (sik tauk @ Feb 13 2009, 04:07 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Aku mencela pihak yang tak tahu habuk pun sibuk mengkritik latihan itu. Mereka ingat komando tu pelatih PLKN kot.

mbe aku tak baca paper kot lately... sape "mereka" tuh?

#8 matdin97

    Leftenan

  • Pengendali
  • 1,100 posts
  • Location:24300 Kerteh
  • Interests:Naik Basikal Racing
  • Kepakaran:Cyber Cafe Setup
  • Freelance:Ya

Posted 15 February 2009 - 07:26 PM

sorry gurau senda sikit..

Saya Berlatih Di Peringkat Petala Ketujuh Iaitu Latihan Di Alam Mimpi. Jarang Ada Yang Sampai Tahap Ini. Jadi Saya Tak Heran Kalau Orang Komen Sebab Mereka Belum Mencapai Tahap Saya.

#9 Jagermeist_

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 997 posts
  • Gender:Male
  • Location:middle earth
  • Interests:rugby,paintball,golf,WTF TKD tournament<br />
  • Kepakaran:IT Governance BS1799-COBIT-HIPAA-Sarbanes Oxley-BNM GPIS 1,Security Assessment,Compliance,Snort
  • Freelance:Tidak

Posted 15 February 2009 - 07:43 PM


GGK aku x pernah tengok mereka berlatih, tapi selalu masuk ke Kem mereka di Sg Udang Melaka.

Tapi PASKAL, yes, pernah lihat latihan mereka...memang...hmmm...inhumane...? Macam pyschotic pun ada, nak break-down a human, to make them without fear and take-orders.

Antara latihan yang aku tengok, PASKAL train sama Navy Divers, berlari dengan swimming equipment...more than 2KM or more every morning dari Pusat Selam TLDM. Ada anggota UTK PDRM yang turut serta, tapi drop-out sebab, its too grueling for them too.

That and the pressure-chamber test,which could cause permanent deaf.

This is a personal story from a candidate for PASKAL, satu malam...these recruits were hungry, so pecah masuk pantry amik ration.
The GI (equivalent to Sargeant in Army or Airforce) got to know. So, the entire team were tied up to a tree in their underwear, and red ants were put into their underwear. Sarang kerengge.

Ko rasa kejam or mcm tipu?

Kalau aku yg level PSS-TLDM ni...kena fork-roll naik bukit...sampai muntah...dan kena fork-roll atas muntah team aku, sapa yg pengsan..angkat ketepi biar kat situ...dan yang lain continue fork-roll atas muntah2....ko rasa level PASKAL mcm mana pulak?

The worst training as reserve aku kena...di campak dari bot...kat bawah jambatan pulau pinang, disuruh terapung2 selama 45-60 minit. Kejap jek. Tapi bawah jambatan Pulau Pinang, dengan bot2 lain lalu lalang, air dalam.

So, yes, I respect their dedication, their training etc.
Dan x patut...beret Hijau ke...Beret Unggu (PASKAL) atau Beret Biru (PASKAU) diberi sewenang-wenangnya kepada sesiapa individu.

#10 jemei

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 529 posts
  • Location:kajang

Posted 16 February 2009 - 11:25 AM

lawak betul dgn perut boroi dan dah tua ade hati nak terima beret hijau.

Mau menangis sape yg berhempas pulas sampai nak mati baru dpt.

#11 ron

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 982 posts
  • Gender:Male
  • Location:KL
  • Interests:Information Security
  • Kepakaran:Software Development and Engineering
  • Freelance:Ya

Posted 16 February 2009 - 11:31 AM

Sorry nak menyampuk. Nanti Beret Hijau ni akan jadi macam anugerah utk title Dato', macam dah takde value, sesape pon leh dapat tak kira sape, termasuk artis dlm dan luar (Shah Rukh khan)

#12 mbek

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 785 posts
  • Gender:Male
  • Location:muwo
  • Interests:hehehehee
  • Kepakaran:Web Development (perl+php+mysql...)
  • Freelance:Ya

Posted 16 February 2009 - 11:40 AM

pendapat peribadi.

mmg kalau dikira bab peri kemanusiaan, mmg x sesuai latihan yg diberikan kepada pelatih2 komando/paskal semua tu.

BUT, kalau komando lembik mcm nyah... bleh ke dia jalankan tugas mcm komando yg sudah tentu mencabar dari semua segi?
mcm kita biasa sebut, comparekan apel dgn apel, kambing dgn kambing.

training utk jadi yg terbaik antara yg terbaik. so kalau rasa x sanggup menghadapi semua itu utk jadi yg terbaik, jgn la apply jadi komando etc...

kitapun tau kan tugas komando bukan utk jadi pak pacak kalau ada event, tugas komando lebih penting dan mencabar dari itu. so mereka kene well prepared dari segi mental dan fizikal.

**cuma aku x puashati kalau org yg x sepatutnya dpt title tu. &^%$

#13 ihsan

    Leftenan

  • Pengendali
  • 1,341 posts
  • Gender:Male
  • Location:malaysia
  • Interests:counter-strike dan main bola.
  • Kepakaran:MPLS, carrier networks, routing, security, multicast, FreeBSD/OpenBSD dan main bola (scorer sahaja)
  • Freelance:Tidak

Posted 16 February 2009 - 12:16 PM

ni honorary green beret. bukan real pun. apa yg nak worth to get excited sangat pasal pak lah dapat green beret ni? dia dapat org lain pulak yg syok.

and this is not the first time any civilian dapat honorary military badges pun kat malaysia.

#14 kkmka90

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 569 posts
  • Gender:Male
  • Location:Damansara
  • Kepakaran:Webninja, Gomu gomu fruit
  • Freelance:Ya

Posted 16 February 2009 - 12:24 PM

Cite pasal komando teringat kat cite Tropa de Elite pasal BOPE.

#15 nixk

    Kapten

  • Ahli
  • 1,530 posts
  • Gender:Male
  • Location:belakang anda
  • Interests:p&c
  • Kepakaran:Bermadah helah dalam puisi cinta luka
  • Freelance:Tidak

Posted 16 February 2009 - 01:25 PM

QUOTE (ihsan @ Feb 16 2009, 12:16 PM) <{POST_SNAPBACK}>
ni honorary green beret. bukan real pun. apa yg nak worth to get excited sangat pasal pak lah dapat green beret ni? dia dapat org lain pulak yg syok.


Patut wujudkan beret khas untuk beret "honorary" camtu. Yg dia bagi skrg ni, adalah green beret yg sama seperti dibagi kat commando yg bertungkus lumus bagai nak rak tuh..

Mmg tak setuju.

#16 ihsan

    Leftenan

  • Pengendali
  • 1,341 posts
  • Gender:Male
  • Location:malaysia
  • Interests:counter-strike dan main bola.
  • Kepakaran:MPLS, carrier networks, routing, security, multicast, FreeBSD/OpenBSD dan main bola (scorer sahaja)
  • Freelance:Tidak

Posted 16 February 2009 - 02:20 PM

QUOTE (nixk @ Feb 16 2009, 01:25 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Patut wujudkan beret khas untuk beret "honorary" camtu. Yg dia bagi skrg ni, adalah green beret yg sama seperti dibagi kat commando yg bertungkus lumus bagai nak rak tuh..

Mmg tak setuju.

whether ada specific beret hijau muda ke hijau tua ke utk honorary appointees ni tak tau la. tapi tak perlu lah nak digembar-gemburkan. it's just an honorary badge. budak sekolah tadika pun tau benda ni it's not the real symbolic badge of honour. it's an appreciation symbol for perceived contribution kepada ramd by a member of the public.

daniel craig pun dapat honorary badge dari royal marines. so sapa kisah kalau shah rukh khan dapat benda sama kalau dia main watak kanang. to me,

it's just a small thing. no one will confuse pak lah with the real commando.

#17 kureng

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,480 posts
  • Gender:Male
  • Location:di tempat itu
  • Interests:Kebarangkalian, ramai, rileks-lepak, $$$ dan lain-lain
  • Kepakaran:Copy & Paste
  • Freelance:Tidak

Posted 16 February 2009 - 05:56 PM

QUOTE (ihsan @ Feb 16 2009, 02:20 PM) <{POST_SNAPBACK}>
it's just a small thing. no one will confuse pak lah with the real commando.


mungkin ada sesetengah mengalami sedikit kekeliruan kot bro, laugh.gif


#18 Jagermeist_

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 997 posts
  • Gender:Male
  • Location:middle earth
  • Interests:rugby,paintball,golf,WTF TKD tournament<br />
  • Kepakaran:IT Governance BS1799-COBIT-HIPAA-Sarbanes Oxley-BNM GPIS 1,Security Assessment,Compliance,Snort
  • Freelance:Tidak

Posted 16 February 2009 - 06:15 PM

QUOTE (ihsan @ Feb 16 2009, 02:20 PM) <{POST_SNAPBACK}>
whether ada specific beret hijau muda ke hijau tua ke utk honorary appointees ni tak tau la. tapi tak perlu lah nak digembar-gemburkan. it's just an honorary badge. budak sekolah tadika pun tau benda ni it's not the real symbolic badge of honour. it's an appreciation symbol for perceived contribution kepada ramd by a member of the public.

daniel craig pun dapat honorary badge dari royal marines. so sapa kisah kalau shah rukh khan dapat benda sama kalau dia main watak kanang. to me,

it's just a small thing. no one will confuse pak lah with the real commando.


What contribution? cool.gif
Gesture to Pak Lah by the PAT because Pak Lah extended his contract?


Edited by Jagermeist, 16 February 2009 - 06:24 PM.


#19 kevler

    Kapten

  • Ahli
  • 2,124 posts
  • Interests:surfing
  • Kepakaran:Mac OS X , HP-UX , Solaris , Linux
  • Freelance:Tidak

Posted 17 February 2009 - 01:38 PM

terkadang , aku pun rasa pissed off gak ..

mana tak nyer ..beliau yang takde ketokohan dalam tentera , senang2 jer leh dpt ..padahal ada lagi tokoh yang bebetul berjuang utk negara ..tak dpt anugerah ...

sorry to say , but he doesn't deserve Green Beret ...at all mad.gif





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users