Jump to content


Beza CD-R dengan CD-RW


15 replies to this topic

#1 tHeRiDdLeR

    Pegawai Waran 2

  • Ahli Professional
  • 408 posts
  • Gender:Male
  • Location:Sri Serdang
  • Interests:Bertukar fikiran tentang IT

Posted 31 August 2002 - 09:06 PM

assalammualaikum kawan2 semua

Nak tanya sikit apa bezanya CD-R dengan CD-RW. Ini adalah kerana bila aku copy VCD pakai CD-R ia tak boleh main di DVD player aku tapi bila guna CD-RW boleh pulak. Ni yang aku heran ni (Kalu main di pc kedua2nya boleh)

Takkan nak pakai CD-RW... mahallah. Nanti makan loti lo

Siapa boleh beri penjelasan. :roll:

#2 Guest_GPK1_*

  • Tetamu

Posted 01 September 2002 - 04:27 PM

CDR tu kita bulih tulis sekali aje............dan CDRW tu bulih tulis/padam dua tiga kali

#3 tHeRiDdLeR

    Pegawai Waran 2

  • Ahli Professional
  • 408 posts
  • Gender:Male
  • Location:Sri Serdang
  • Interests:Bertukar fikiran tentang IT

Posted 01 September 2002 - 11:00 PM

terima kasih atas penjelasan tu. tapi saudara ni tentu tak baca sepenuhnya soalan saya tu. yang tu memang saya dah tahu.

#4 bayam

    Staf Sarjan

  • Ahli Professional
  • 174 posts
  • Location:Jemapoh ke Manchestee`

Posted 02 September 2002 - 01:03 PM

aik tHeRiDdLeR

pelik gak.. selalunya VCD or DVD ada probe main CDRW.. kalau support utk CDRW.. selalunya CDR pun takleh main gak...

heran2...

#5 sniper

    Kapten

  • Pengendali
  • 1,695 posts
  • Gender:Male
  • Location:Malaysia
  • Interests:IT (Graphic Design, Portal, Multimedia)
    & Media Production (Audio, Video, Special Effect, Green Screen).
  • Kepakaran:Multimedia, Portal, Audio Video Production.
  • Freelance:Tidak

Posted 02 September 2002 - 04:49 PM

theriddler.... ko pakai program ape masa burn vcd tu..?? dan cara yg bagaimana ko copy vcd tersebut...? nanti cite aaa...? masalah ni pun biasanya berlaku sebab format disk tu sendiri...

#6 tHeRiDdLeR

    Pegawai Waran 2

  • Ahli Professional
  • 408 posts
  • Gender:Male
  • Location:Sri Serdang
  • Interests:Bertukar fikiran tentang IT

Posted 03 September 2002 - 07:37 AM

aku pakai CloneCD dan Nero Burning (Cd Copy)

#7 budakit

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,282 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kg.Geliga - Segambut - Tlk.Pulai - Kg.Darat - Puchong Jaya - Kg.Bkt Naga
  • Interests:c@r!k d$!t
  • Kepakaran:Assemble PSU ... hehe
  • Freelance:Tidak

Posted 06 September 2002 - 07:41 PM

QUOTE
aku pakai CloneCD dan Nero Burning (Cd Copy)


boleh jadik ker??? :roll:

#8 tHeRiDdLeR

    Pegawai Waran 2

  • Ahli Professional
  • 408 posts
  • Gender:Male
  • Location:Sri Serdang
  • Interests:Bertukar fikiran tentang IT

Posted 06 September 2002 - 10:50 PM

QUOTE
QUOTE
aku pakai CloneCD dan Nero Burning (Cd Copy)


boleh jadik ker??? :roll:


apa yang kau maksudkan!!! aku tak faham. tolong perjelaskan dgn terperinci smile.gif6 smile.gif6

#9 budakit

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,282 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kg.Geliga - Segambut - Tlk.Pulai - Kg.Darat - Puchong Jaya - Kg.Bkt Naga
  • Interests:c@r!k d$!t
  • Kepakaran:Assemble PSU ... hehe
  • Freelance:Tidak

Posted 07 September 2002 - 03:51 AM

takderlaa...

QUOTE
aik tHeRiDdLeR  

pelik gak.. selalunya VCD or DVD ada probe main CDRW.. kalau support utk CDRW.. selalunya CDR pun takleh main gak...  

heran2...


hee..hee laugh.gif

#10 sniper

    Kapten

  • Pengendali
  • 1,695 posts
  • Gender:Male
  • Location:Malaysia
  • Interests:IT (Graphic Design, Portal, Multimedia)
    & Media Production (Audio, Video, Special Effect, Green Screen).
  • Kepakaran:Multimedia, Portal, Audio Video Production.
  • Freelance:Tidak

Posted 07 September 2002 - 11:27 AM

aku sendiri pun dah penin dah...

#11 Rezdrake

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 810 posts
  • Location:Penang

Posted 07 September 2002 - 08:23 PM

QUOTE
Ini adalah kerana bila aku copy VCD pakai CD-R ia tak boleh main di DVD player aku tapi bila guna CD-RW boleh pulak. Ni yang aku heran ni (Kalu main di pc kedua2nya boleh) .


Brand apa yang saudara guna utk BURN VCD tu. Kemungkinan Media CD-R yang saudara guna tu tak compatible/supported by DVD player saudara.
Cuba try BURN dgn CD-R yang branded skit SONY,IMATION,KODAK etc.

Wassalam.

#12 budakit

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,282 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kg.Geliga - Segambut - Tlk.Pulai - Kg.Darat - Puchong Jaya - Kg.Bkt Naga
  • Interests:c@r!k d$!t
  • Kepakaran:Assemble PSU ... hehe
  • Freelance:Tidak

Posted 08 September 2002 - 05:13 AM

yupp.bro redzrake..aku pun rase camtu gak arrr...hmmm :-?

#13 mEoWsMArt^

    Kapten

  • Pengendali
  • 2,005 posts
  • Gender:Male
  • Location:MY
  • Interests:Cari Duit!!
  • Freelance:Tidak

Posted 09 September 2002 - 12:54 AM

Salam...

Mungkin ada benarnya CD-R/CD-RW yang berjenama (mahal sikit) ada memainkan peranan penting dalam menentukan keboleh-bacaannya(readable).

Pernah satu ketika dulu, time tu saya menggunakan CD-R yang beli bulk, saya cuba untuk burnkan satu folder berisi gambar JPEG, tapi dalam proses burn, proses tu terminated by the system. Lepas tu saya beli CD-R IMATION (yg dalam single casing), burn...terus boleh guna tanpa sebarang masalah. Kenapa agaknya eh?...mungkin betul ke teori ni?

#14 budakit

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,282 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kg.Geliga - Segambut - Tlk.Pulai - Kg.Darat - Puchong Jaya - Kg.Bkt Naga
  • Interests:c@r!k d$!t
  • Kepakaran:Assemble PSU ... hehe
  • Freelance:Tidak

Posted 09 September 2002 - 02:23 AM

QUOTE
Mungkin ada benarnya CD-R/CD-RW yang berjenama (mahal sikit) ada memainkan peranan penting dalam menentukan keboleh-bacaannya(readable).  

Pernah satu ketika dulu, time tu saya menggunakan CD-R yang beli bulk, saya cuba untuk burnkan satu folder berisi gambar JPEG, tapi dalam proses burn, proses tu terminated by the system. Lepas tu saya beli CD-R IMATION (yg dalam single casing), burn...terus boleh guna tanpa sebarang masalah. Kenapa agaknya eh?...mungkin betul ke teori ni


mungkin jugak sbb ianya penah berlaku kpd hamba gak..hmmm :roll:

#15 tHeRiDdLeR

    Pegawai Waran 2

  • Ahli Professional
  • 408 posts
  • Gender:Male
  • Location:Sri Serdang
  • Interests:Bertukar fikiran tentang IT

Posted 10 September 2002 - 12:08 AM

terima kasih atas nasihat korang semua

cd-r aku gunakan verbatim blue diamond, cd-rw aku guna imation. mungkin betul juga apa yang korang katakan. nanti aku cuba. apa apa news aku akan bagi tau korang.


biggrin.gif biggrin.gif

#16 budakit

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,282 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kg.Geliga - Segambut - Tlk.Pulai - Kg.Darat - Puchong Jaya - Kg.Bkt Naga
  • Interests:c@r!k d$!t
  • Kepakaran:Assemble PSU ... hehe
  • Freelance:Tidak

Posted 11 September 2002 - 10:20 PM

kasih ko diterima..dan akan ku balas ngan tuba...ekekekkek laugh.gif smile.gif2





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users