Jump to content


Tayar Oh Tayar? Kenapa Engkau Mahal?


18 replies to this topic

#1 juan pablo

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 522 posts
  • Gender:Male
  • Location:sEgAmAT---->jAy bEE
  • Interests:extreem sport
  • Kepakaran:huh! nope!
  • Freelance:Tidak

Posted 15 December 2009 - 11:08 AM

Sajer nak bercerita dan berkongsi pendapat:

Negara kita nie adalah Negara pengeluar getah terbesar dunia. Tapi kenapa harga tayar-tayar yang dijual kat Malaysia nie mahal ek? Bukan ke kalu dah nama pun pengeluar getah terbesar. Pengeluar2 tayar nie leh jual ngan harga yang murah? Coz raw material adalah tempatan plus kalu labor pun (pakai bangla atau indon nie, bayar gaji diorg nie pun besar mana compare bayar labor tempatan). Ok la fine tgk la plak pengeluar tayar adalah syarikat antarabangsa… abis syarikat pengeluar tempatan tue ape citer? Cam Sime Tayar or FKR. Nape mesti nak gak jual mahal. Buat la tayar yg berkualiti tapi harga yang berpatutan. Camner kita nak menyahut seruan kerajaan ngan beli lah barangan buatan Malaysia. Sedangkan harga pun sama ajer.

P/s : kalu dah harga tayar motor dah nak sama cam dapat sebijik kereta. Logik ker?

#2 Jagermeist

    Sarjan Mejar

  • Ahli Professional
  • 201 posts
  • Freelance:Tidak

Posted 15 December 2009 - 02:27 PM

Kedai mana ko pegi Pablo?
Yes, memang mahal, tapi ada sebabnya...cartel and monopoly, but that's a different story all togheter.

Kedai tayar yang bagi aku murah, di Klang...nanti aku cari nama kedai. Memang sangat murah, dah bertahun aku beli tayar kat kedai cina tuh and customer datang all the way from Kuantan pun ada.

#3 mbek

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 785 posts
  • Gender:Male
  • Location:muwo
  • Interests:hehehehee
  • Kepakaran:Web Development (perl+php+mysql...)
  • Freelance:Ya

Posted 15 December 2009 - 08:29 PM

View PostJagermeist, on 15 December 2009 - 02:27 PM, said:

Kedai mana ko pegi Pablo?
Yes, memang mahal, tapi ada sebabnya...cartel and monopoly, but that's a different story all togheter.

Kedai tayar yang bagi aku murah, di Klang...nanti aku cari nama kedai. Memang sangat murah, dah bertahun aku beli tayar kat kedai cina tuh and customer datang all the way from Kuantan pun ada.

bro jag,
bleh share kat sini nama kedai tu... sebelum ni biasa dgr org citer kat klang murah... tapi x pernah pegi cari pun. ni nak kene cari gak... sebab 4/4 tayar dah botak... kalau harga standard mmg botak kepala saya nak menukar nanti ni... kalau dpt murah skit lega la...

**akibat x jaga kereta la ni... last few month ni aku bz ... alignment semua x cek.. main bantai jalan jer... sedar2 depan belakang makan dlm... seksa...

#4 ed_thix

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 273 posts
  • Gender:Male
  • Location:Somewhere on the net..
  • Freelance:Tidak

Posted 15 December 2009 - 10:01 PM

banyak lagi, bukan tayar je, almost semua benda yang kita consume ni kat Msia memang mahal.

#5 juan pablo

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 522 posts
  • Gender:Male
  • Location:sEgAmAT---->jAy bEE
  • Interests:extreem sport
  • Kepakaran:huh! nope!
  • Freelance:Tidak

Posted 15 December 2009 - 10:57 PM

View PostJagermeist, on 15 December 2009 - 02:27 PM, said:

Kedai mana ko pegi Pablo?
Yes, memang mahal, tapi ada sebabnya...cartel and monopoly, but that's a different story all togheter.

Kedai tayar yang bagi aku murah, di Klang...nanti aku cari nama kedai. Memang sangat murah, dah bertahun aku beli tayar kat kedai cina tuh and customer datang all the way from Kuantan pun ada.


thanks bro.... aku pakai motor bro... tue yg aku hangin...harga tayar motor dah cam harga tayar kete... satu tayar dunlop TT 900 leh sampai RM 90 lum plus nat tubeless...btw aku tinggal kat jaybee bro....hahahaha..tapi tue la reality nyer cartel n' monopply...tapi sampai bila?

#6 budu

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 712 posts
  • Kepakaran:Cari tapak tanah.....
  • Freelance:Tidak

Posted 16 December 2009 - 04:05 AM

View Postjuan pablo, on 15 December 2009 - 10:57 PM, said:

thanks bro.... aku pakai motor bro... tue yg aku hangin...harga tayar motor dah cam harga tayar kete... satu tayar dunlop TT 900 leh sampai RM 90 lum plus nat tubeless...btw aku tinggal kat jaybee bro....hahahaha..tapi tue la reality nyer cartel n' monopply...tapi sampai bila?


bula lps aku psg 2 tyr baru kat belalang tempur.... bunga ala-2 tt500, buatan fkr x silap aku. kopak rm150 area penang... tu termasuk dgn upah service minyk hitan etc, kepala tiub (bukan tukartiub.blogspot.com)
Posted Image

#7 slaughters

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 938 posts
  • Gender:Male
  • Location:Padang Batu
  • Kepakaran:BIND DNS
  • Freelance:Ya

Posted 16 December 2009 - 08:11 AM

aku pakai jenama murah je.. hehehehe.. RM 60..

#8 mnajem

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,570 posts
  • Gender:Male
  • Kepakaran:Linux
  • Freelance:Ya

Posted 16 December 2009 - 10:46 AM

View Postslaughters, on 16 December 2009 - 08:11 AM, said:

aku pakai jenama murah je.. hehehehe.. RM 60..

tayar kete ke.
brand ape rm60 sebijik ni.

jgn beli yg murah sangatlah... fikirkan keselematan. lagipun bukan tiap2 bulan nak kena ganti.

#9 AcidkiD

    Sarjan

  • Ahli Biasa
  • 106 posts
  • Freelance:Tidak

Posted 16 December 2009 - 12:23 PM

tp kang bro , yg aku dgr la skg nie kedai2 tayar kt klang memang murah , tp kena gak tahu kedai mane yg murah n satu lg, kita kena tahu tayar tu kualiti bagus atau x , coz takut diaorg tipu kita je , and member ade gak ckp yg kt sunway pun ade gak kedai tayar lebih kurang sama gak ngn klang, cuma beza dalam rm10-rm30 kot. so klu sape2 yg rajin leh la gie klang n usha2 kedai tayar yg en jager habaq tu , tp kepada mereka yang malas nak gie klang tu leh gak tgk kt sunway , dekat ngn sunway college tu ....

#10 kopytiam

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 878 posts
  • Location:Simpang Tiga KL

Posted 16 December 2009 - 01:35 PM

try HERE

#11 slaughters

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 938 posts
  • Gender:Male
  • Location:Padang Batu
  • Kepakaran:BIND DNS
  • Freelance:Ya

Posted 16 December 2009 - 02:41 PM

View Postmnajem, on 16 December 2009 - 10:46 AM, said:

tayar kete ke.
brand ape rm60 sebijik ni.

jgn beli yg murah sangatlah... fikirkan keselematan. lagipun bukan tiap2 bulan nak kena ganti.

bukan tengah cerita pasal tayar moto ke nie ? huhuhu... aku tukar bulan lepas tayar moto rm60.. tayar kete tak takar2 lagi.. lagipun.. tayar kereta jenama apa rm60 nie ?

#12 zombie_kun

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 202 posts
  • Gender:Male
  • Location:atas bumi yang bertuah
  • Kepakaran:merosak barang yang dah rosak
  • Freelance:Tidak

Posted 16 December 2009 - 05:13 PM

salam..

baru tukar tayar moto kat Jln Yadi Klang, brand V-Sport. Ok gak, kalau pancit boleh jalan lagi around 60 - 80 km. sebab tayar tu memang keras. tapi mahal sikit dalam rm 60 (siap pasang). tayar ni sebijik macam bro budu paste gambo tu. jalan masa hujan / lopak air tak lari. layan selekoh pun best. ahaks..

kalau cite pasal tayar kereta plak, saje nak test beli tayar 2nd hand. dalam rm 80 untuk 2 biji tayar depan siap pasang + alignment. brand goodyear buatan malaysia. dah 2 tahun pakai masih tiada masalah.. ok jerk..

#13 juan pablo

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 522 posts
  • Gender:Male
  • Location:sEgAmAT---->jAy bEE
  • Interests:extreem sport
  • Kepakaran:huh! nope!
  • Freelance:Tidak

Posted 22 December 2009 - 09:40 AM

View Postzombie_kun, on 16 December 2009 - 05:13 PM, said:

salam..

baru tukar tayar moto kat Jln Yadi Klang, brand V-Sport. Ok gak, kalau pancit boleh jalan lagi around 60 - 80 km. sebab tayar tu memang keras. tapi mahal sikit dalam rm 60 (siap pasang). tayar ni sebijik macam bro budu paste gambo tu. jalan masa hujan / lopak air tak lari. layan selekoh pun best. ahaks..

kalau cite pasal tayar kereta plak, saje nak test beli tayar 2nd hand. dalam rm 80 untuk 2 biji tayar depan siap pasang + alignment. brand goodyear buatan malaysia. dah 2 tahun pakai masih tiada masalah.. ok jerk..


ok lagi rm 6o tue. kawan kene rm 80 siap ngan nat tuk tubeless.... hopefully lepas nie jarang pancit la.

#14 Jagermeist

    Sarjan Mejar

  • Ahli Professional
  • 201 posts
  • Freelance:Tidak

Posted 25 December 2009 - 10:31 AM

Aku baru balik dari kedai tayar kat Jln Kapar Klang,dekat dengan CIMB Bank Jln Kapar.
Tapi, tayar motor takde la pulak. Kalau nak cari sports rim and tayar, including 4WD, this is the best shop in Klang.
Kedai ni across the road from CIMB Bank, sederet Caltex. Aku try cari dlm google map, belom ada marker.
Seriously it's a bargain to get you tires at this shop.


Jalan Kapar
77 Jalan Kapar
41700 Klang
Selangor

#15 Jagermeist

    Sarjan Mejar

  • Ahli Professional
  • 201 posts
  • Freelance:Tidak

Posted 25 December 2009 - 11:03 AM

Aku baru balik dari kedai tayar kat Jln Kapar Klang,dekat dengan CIMB Bank Jln Kapar.
Tapi, tayar motor takde la pulak. Kalau nak cari sports rim and tayar, including 4WD, this is the best shop in Klang.
Kedai ni across the road from CIMB Bank, sederet Caltex. Aku try cari dlm google map, belom ada marker.
Seriously it's a bargain to get you tires at this shop.


Jalan Kapar
77 Jalan Kapar
41700 Klang
Selangor

#16 kukun

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 290 posts
  • Gender:Male
  • Location:nun jauh di sana
  • Interests:cabut button G kat laptop...<br />cabut stiker lawa kat hardware computer...mcm SUN,HP,MIMOS,CISCO....hehehe
  • Kepakaran:cabut button G kat laptop...
  • Freelance:Tidak

Posted 20 January 2010 - 04:25 PM

View Postzombie_kun, on 16 December 2009 - 05:13 PM, said:

salam..

baru tukar tayar moto kat Jln Yadi Klang, brand V-Sport. Ok gak, kalau pancit boleh jalan lagi around 60 - 80 km. sebab tayar tu memang keras. tapi mahal sikit dalam rm 60 (siap pasang). tayar ni sebijik macam bro budu paste gambo tu. jalan masa hujan / lopak air tak lari. layan selekoh pun best. ahaks..

kalau cite pasal tayar kereta plak, saje nak test beli tayar 2nd hand. dalam rm 80 untuk 2 biji tayar depan siap pasang + alignment. brand goodyear buatan malaysia. dah 2 tahun pakai masih tiada masalah.. ok jerk..


#17 kukun

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 290 posts
  • Gender:Male
  • Location:nun jauh di sana
  • Interests:cabut button G kat laptop...<br />cabut stiker lawa kat hardware computer...mcm SUN,HP,MIMOS,CISCO....hehehe
  • Kepakaran:cabut button G kat laptop...
  • Freelance:Tidak

Posted 20 January 2010 - 04:55 PM

tayar smpai 2 tahun? kalau bukan kaki speed ok la.

jln kapar:

kena pandai tawar menawar: semua kedai boleh di katakan murah berbanding di area lain Klang valley.kedai bro jag cakap tu mmg ok...kedai besar.cepat dan pantas. kedai papan tak murah cam dulu...kalau 2005-06 kedai papan tuh most yg murah la.
masa tuh: michelin preceda; 15/55/195 dlm RM 170 per piece.skang ni aku check busuk2 pun rm 225.

rawang:

destinasi baru lubuk spot rim dan tayar. kena pandai tawar menawar.

pontian :

lubuk spot rim dan tayar berjenama terpakai...mmg puas hati.meleleh air liur kepada yang suka make up kete.

#18 matdin97

    Leftenan

  • Pengendali
  • 1,100 posts
  • Location:24300 Kerteh
  • Interests:Naik Basikal Racing
  • Kepakaran:Cyber Cafe Setup
  • Freelance:Ya

Posted 22 January 2010 - 09:22 PM

saya pakai yang paling murah kot..

waja rim 15. rm180-rm220 sebijik. tengok bajet. biasanya 2 tahun sekali tukar.
tzm - rm180 sebijik.
suzuki fx110 - rm50 sebijik..

#19 kukun

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 290 posts
  • Gender:Male
  • Location:nun jauh di sana
  • Interests:cabut button G kat laptop...<br />cabut stiker lawa kat hardware computer...mcm SUN,HP,MIMOS,CISCO....hehehe
  • Kepakaran:cabut button G kat laptop...
  • Freelance:Tidak

Posted 24 January 2010 - 03:45 PM

View Postmatdin97, on 22 January 2010 - 09:22 PM, said:


waja rim 15. rm180-rm220 sebijik.
tu tak murah la cik mat...tu bridgestone,nankang,yokohama,good year semua boleh dapat.





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users