Jump to content


- - - - -

Monitor Lcd Komputer Sebagai Tv


5 replies to this topic

#1 kas

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 2 posts
  • Freelance:Tidak

Posted 29 April 2010 - 08:25 PM

aku nak tanya...ada tak cara nak jadikan monitor LCD komputer tu boleh sambung astro...jadi bolehlah tengok tv guna LCD tu. kira alternatif lain untuk jimatkan wang. tak payah beli tv LCD yg mahal tu. tolong!!!!

#2 sawi

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 816 posts
  • Gender:Male
  • Location:Middle-earth
  • Interests:Duduk depan komputer
  • Kepakaran:Troubleshooting hw/sw
  • Freelance:Ya

Posted 29 April 2010 - 09:31 PM

rasanya LCD komputer lagi mahal dari LCD TV.
cuma LCD TV takde yg 19'/20', kebanyakan 32', kalau brand biasa2 mcm Sharp LCD TV 32' harga sekitar rm1k++, kalau Samsung rm2k++
cuma LCD TV tak sesuai guna pada pc utamanya utk display text.


LCD PC murah sebab ada dari 18.5' - 19' - 20' dan ke atas, harga dari rm3++
LCD PC yg 24' harga sekitar rm8++ ikut brand.

tp aku sekarang pun pakai LCD PC tgk tv (guna tv card)

utk jawab soalan anda...
  • kalau astro decoder yg ada HDMI port & LCD PC anda ada HDMI port, so senang, sambung jer.
  • kalau takde, boleh cuba cari converter RCA -> HDMI
  • kalau tak dapat cari conveter, pilihan lain beli satu TV Card PCI @ USB, cuma leceh nak tgk astro kena on pc - caranya astro decoder RCA out to tv card RCA in, kemudian view guna software tv card.
  • atau media box? (tak pasti)


#3 xmovex

    Kadet

  • Ahli
  • 34 posts
  • Gender:Male
  • Location:Ampang
  • Interests:software<br />hardware
  • Kepakaran:IT
  • Freelance:Ya

Posted 30 April 2010 - 01:34 AM

setuju sangat dengan tajuk nie..

maklumlah..tv set plak zaman2 batu punya tv, yg ada pon conector RCA jer..

yg penting tue..box astro tue..kalau dapat cocok jer trus ke LCD yg ada DVI/PC Port kan bagus..
yg pastinya astro cuma ada S-VIDEO, nak nak plak di cocok ke DVI LCD monitor.. apa menda yek yg bleh nak mengconvert kan menda tue

ada ke TV BOX/TV Card yg leh kuar kan output direct dr astro tanpa 'ON' kan PC??

agak2 ler kalau nak jadik McGyver pon kan hahaha...

#4 kas

    Kadet

  • Ahli Biasa
  • 2 posts
  • Freelance:Tidak

Posted 02 May 2010 - 09:11 PM

aku punya decoder tu versi lama...boleh ke? tv box tu mcm rupa dia. apa fungsi?

#5 sawi

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 816 posts
  • Gender:Male
  • Location:Middle-earth
  • Interests:Duduk depan komputer
  • Kepakaran:Troubleshooting hw/sw
  • Freelance:Ya

Posted 04 May 2010 - 10:35 AM

kalau converter svideo@rca cable to hdmi ada kot
tp kena mencari la skt, pusing2 satu lowyat, atau jalan pasar.

kalau dpt converter takyah la guna tv card@takyah on PC

#6 owene97

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 388 posts
  • Kepakaran:novice
  • Freelance:Tidak

Posted 04 May 2010 - 03:52 PM

View Postsawi, on 04 May 2010 - 10:35 AM, said:

kalau converter svideo@rca cable to hdmi ada kot
tp kena mencari la skt, pusing2 satu lowyat, atau jalan pasar.

kalau dpt converter takyah la guna tv card@takyah on PC

untuk carik cable-cable camni bleh tengok kat low yat cabletron (3rd floor) @ kedai sebelah dia KS Network (sini mahal sikit)...





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users