Jump to content


- - - - -

Application Yang Patut Install Di Mac


4 replies to this topic

#1 nixk

    Kapten

  • Ahli
  • 1,530 posts
  • Gender:Male
  • Location:belakang anda
  • Interests:p&c
  • Kepakaran:Bermadah helah dalam puisi cinta luka
  • Freelance:Tidak

Posted 17 June 2011 - 09:01 PM

Salam..

Just nak tau,as newbie, apa application yang patut ada dalam MAC.

Saya baru jer install Lightroom, mmg smooth and laju loading gambar. Pastu untuk ganti Quiken, saya install MoneyDance, still cam tak puas hati jer dgn applikasi financial yang ni.

So, saya berharap sangat, pada mereka yang dah lama berkecimpun dalam Mac, tolong inform saya apa application yang saya patut ada dalam Mac ni.

p/s: dapat informasi dari kawan2, games-games Mac tidak sebest game dalam Windows, betul ke? Kalau tak betul, apa games Mac yang best? hehe.

#2 nunjimmimya

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 565 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:macam² ada
    macam² boleh
  • Kepakaran:ngadap PC
  • Freelance:Ya

Posted 19 June 2011 - 07:28 AM

sila nyatakan apa yang anda nak jadikan Mac anda..

games..
grafik..
programming..
dan yang sewaktu dengannya..

baru ble kasi customise

#3 mbek

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 785 posts
  • Gender:Male
  • Location:muwo
  • Interests:hehehehee
  • Kepakaran:Web Development (perl+php+mysql...)
  • Freelance:Ya

Posted 29 June 2011 - 12:34 AM

betul gak ckp nunjimmimya,

mcm saya more on programming.. apa yg saya install/config

apache/perl/php/mysql/chartdirector/imagemagick......

editor saya pakai ultraedit 1.9 for mac... ni version trial utk tester... dah expired. tapi still bleh pakai... sebab dia akan close kalau pertama kali open.. tapi kat dock still ada lg... bleh bukak semula and pakai mcm biasa.... nolimitation. ada install TextWrangler gak... tapi x reti pakai... hahahaha

selain dari tu:
Chrome/opera - browser
chicken of the VNC - VNC client
Vmware Fusion - virtual machine
Remote Desktop Connection - RDP
Thunderbird - mail client
Office11 & Open Office - doc editor
Adobe Family - editing etc
Skype/YM/Twitter - social media
Hedgewars - game mcm worm... x pernah main pun... anak2 & anak buah je yg biasa main.

saya pun baru je makan apple. dr hujung tahun aritu. main reason start makan apple ni pun sebab nak dptkan processing punya kelebihan on mac bila main dgn data2 besar dlm mysql. byk lg yg x reti nak pakai.... hehehehhee

#4 dolphin

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 594 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Kepakaran:tgk, baca dan garu kepala
  • Freelance:Ya

Posted 03 August 2011 - 08:16 AM

Xcode dan macports

#5 bestofel

    Leftenan

  • Pengendali
  • 1,101 posts
  • Gender:Male
  • Location:Serdang, Selangor
  • Interests:Multimedia + Digital Art + Web application + Mobile application + ICT in agricultural R&D
  • Kepakaran:PHP web application, website / portal, Multimedia Design, Android App Development, iPhone/iPad App Development
  • Freelance:Tidak

Posted 23 November 2011 - 08:57 AM

dolphin pakai xcode buat app apa?

Untuk OSX Lion, apa alternative lain mengganti Microsoft Office? Open Office macam takde lagi untuk Lion. Satu lagi, alternatif untuk Adobe Photoshop, GIMP masih belum ada untuk Lion. Ada cadangan?





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users