Jump to content


Tempat Buat Master(PJJ) di U yg Paling Murah?


19 replies to this topic

#1 Guest_GPK1_*

  • Tetamu

Posted 24 September 2002 - 04:29 PM

Saya nak tanya kekawan di sini manakah U di Malaysia ini, yang paling murah utk buat master melalui PJJ (hujung minggu sahaja) saya mempunyai 3 pilihan iaitu UKM,UPM dan UM..... dan saya berminat dgn UM sebab tempat asal saya dan dekat lak tu dgn tempat saya bekerja sekarang....cuma saya tak tahu manakah belanja yg termurah utk buat master selama 2 thn melalui PJJ ini?

Saya dah terfikir sebelum pindah ke Kelantan saya mesti buat master dulu... kalau dah pindah peluang buat master adalah tipis.

#2 sniper

    Kapten

  • Pengendali
  • 1,695 posts
  • Gender:Male
  • Location:Malaysia
  • Interests:IT (Graphic Design, Portal, Multimedia)
    & Media Production (Audio, Video, Special Effect, Green Screen).
  • Kepakaran:Multimedia, Portal, Audio Video Production.
  • Freelance:Tidak

Posted 24 September 2002 - 04:54 PM

errr.. aku tatau la kat U mana paling murah... cuba ko tengok kat School of Graduate Studies, UPM seperti kat bawah ni...

GSO

#3 Guest_paksi_*

  • Tetamu

Posted 26 September 2002 - 04:23 PM

baca kat homepge UKM fee utk buat master rm12k... utk 1 setengah tahun.
tp member aku yg buat master kat UKM kata.. setiab semester bayar lebih kurang RM1.8k ajer... so dlm rm6k ajer.. heran.. tak update ke hp UKm, atau memang yuran dah kurang ker...

#4 Guest_romlee_*

  • Tetamu

Posted 19 April 2003 - 02:51 PM

hmm...cubalah UiTM... mungkin kot, tapi saya pun tak pasti.. kalau degree, fee dia cuma RM 400 per semester or less... itu untuk sepenuh masa. maklumat ni dari seorang kawan. tipu dia, tipulah saya.. master tak penah tanya pulak.

#5 Guest_paskal_*

  • Tetamu

Posted 19 April 2003 - 11:43 PM

QUOTE
kalau degree, fee dia cuma RM 400 per semester or less... itu untuk sepenuh masa. maklumat ni dari seorang kawan. tipu dia, tipulah saya.. master tak penah tanya pulak.


memang fee utk degree bagi UiTM adalah $400 per semester (full time). Itu pasallah budak UiTM banyak duit, bleh gi enjoy, dan sebab itulah jugak banyak result diorang 'kurang kick'...
sedih gak, kebanyakan yang jadik camtuh, budak MELAYU... sad.gif

#6 Guest_humphery_solomon_*

  • Tetamu

Posted 21 April 2003 - 03:17 PM

mana2 U semua sama jer paskal, result budak melayu/bumi semua tak kick termasuklah akuuu hehehehehehe tongue.gif .Tapi apa2 pun kalau nak wat Master elok wat kat UiTM sebab yuran murah pastu kemudahan pembelajaran byk........subsidi kerajaan paling tinggi lah katakan

#7 ptit

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 805 posts
  • Gender:Male
  • Location:Shah Alam
  • Interests:?
  • Freelance:Tidak

Posted 21 April 2003 - 04:18 PM

buat master kat UITM mintak kerja kerajaan mesti jadi pegawai punyalah........silap-silap bukan jadi GKP lagi.....Pengetua terus....

#8 Guest_romlee_*

  • Tetamu

Posted 21 April 2003 - 07:44 PM

QUOTE
Memang fee utk degree bagi UiTM adalah $400 per semester (full time). Itu pasallah budak UiTM banyak duit, bleh gi enjoy, dan sebab itulah jugak banyak result diorang 'kurang kick'...  
sedih gak, kebanyakan yang jadik camtuh, budak MELAYU... sad.gif


Ye ke result budak UiTM kurang kick? setahu sayalah, result diorang ok-ok... IT school, tak silap saya bidang networking (merujuk lagi kepada kawan saya), dalam satu semester tu ( degree semester 3 lepas) semuanya dapat 3.5 dan ke atas. Seorang dapat 4 flat... semuanya budak melayu... ada 11 orang sahaja kalau tak silap, 3 perempuan the rest lelaki. tipu dia tipulah saya lagi...minta maaflah. Bukan saya menyanjung mereka cuma. tak semua macam tu, jangan melayu dikecam kerana sebilangan... ohmy.gif

#9 ptit

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 805 posts
  • Gender:Male
  • Location:Shah Alam
  • Interests:?
  • Freelance:Tidak

Posted 22 April 2003 - 11:37 AM

CODE
semuanya budak melayu


UITM mana ader orang bukan bumiputra.........hehehehehee

kerana sebilangan itulah melayu dikecam....bak kata pepatah


kerana nila setitik rosak susu sebaldi :wink:


bagusnya UITM ni pointer boleh score tinggi sebab tiada cabaran dari cayanunalip.......tu sebabnya UITM priority untuk kerajaan......kerajaan nak bela nasib mereka coz swasta x berapa amik lepasan UITM (terutama syarikat cayanunalif)........if compete ngan cayanunalif aku rasa mesti sama je ngan U lain......betul tak.....

romlee.....maybe hanya yg ko nampak ialah kebaikan sahaja,.....kalau semua bebudak UITM macam tu aku rasa x de la org nak melepak 24jam kat seksyen 7....x de la racing haram kat Shah alam......

#10 Guest_mrx000_*

  • Tetamu

Posted 22 April 2003 - 01:31 PM

upm punya result kemasukkan master dah keluar...ada sapa2 apply dapat ker.....aku 1st apply last year tak dapat..malas dah...result tak ok kot...tapi tak puas ati wife aku dapat......cis......result dia elok sikit jer dari aku..tinggla lagi aku byk C dan D ler....

#11 Guest_romlee_*

  • Tetamu

Posted 22 April 2003 - 04:50 PM

Rasanya kita dah keluar topik ni...
buat leftenen, banyak pilihan ni.. buatlah pilihan yang terbaik dan termampu...

buat ptit.. memanglah saya merujuk kepada bangsa melayu sahaja... sebab bumiputera ada iban, melanau, kadazan...dll lagi di UiTM. :wink:

mungkin kite patut buat forum lain kot untuk bincang topik ni dengan mendalam...

#12 sniper

    Kapten

  • Pengendali
  • 1,695 posts
  • Gender:Male
  • Location:Malaysia
  • Interests:IT (Graphic Design, Portal, Multimedia)
    & Media Production (Audio, Video, Special Effect, Green Screen).
  • Kepakaran:Multimedia, Portal, Audio Video Production.
  • Freelance:Tidak

Posted 22 April 2003 - 05:10 PM

QUOTE
upm punya result kemasukkan master dah keluar...ada sapa2 apply dapat ker.....aku 1st apply last year tak dapat..malas dah...result tak ok kot...tapi tak puas ati wife aku dapat......cis......result dia elok sikit jer dari aku..tinggla lagi aku byk C dan D ler....


mrx.. pm aku.. kasi full name ko untuk aku check... sebab... akulah 'sniper' disebalik sistem kat sana... heheeheheheheheheehehehe.... :)21

UPM ni.. C or D tak kisah... janji cgpa ikut rate yg diperlukan untuk sesuatu program tu... contohnya... engineering nak cgpa=3.0 atau ke atas, computer science nak cgpa=2.50 ke atas dan begitula sebaliknya... selebihnya pulak bergantung kpd kelulusan senat dan kesediaan supervisor menerima bape orang student untuk dia supervise... mmmm....

#13 ptit

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 805 posts
  • Gender:Male
  • Location:Shah Alam
  • Interests:?
  • Freelance:Tidak

Posted 30 April 2003 - 01:07 PM

sniper,

UPM master pjj berapa lama sniper....n berapa yuran dia.....

#14 Guest_dtp_*

  • Tetamu

Posted 30 April 2003 - 01:11 PM

GPK1,
setahu aku UM dah tak buat dah kos PJJ.tak tau la apasal.aku penah tanya ari tu sbb ada member aku nak further study...better check dulu urself...mana la tau

#15 Guest_dtp_*

  • Tetamu

Posted 30 April 2003 - 01:21 PM

***off topic skit***
QUOTE
Ye ke result budak UiTM kurang kick? setahu sayalah, result diorang ok-ok... IT school, tak silap saya bidang networking (merujuk lagi kepada kawan saya), dalam satu semester tu ( degree semester 3 lepas) semuanya dapat 3.5 dan ke atas. Seorang dapat 4 flat... semuanya budak melayu... ada 11 orang sahaja kalau tak silap, 3 perempuan the rest lelaki. tipu dia tipulah saya lagi...minta maaflah. Bukan saya menyanjung mereka cuma. tak semua macam tu, jangan melayu dikecam kerana sebilangan... ohmy.gif


mmg ada yg power...tp rasanya macam ramai yg tak power dr yg power...betul gak ckp paskal tu PTPTN bagi sampai RM3500 satu sem.bayar yuran RM 400 aje.
aku kat UM bayar yuran aje dah RM 900 satu sem,kalau tggl kat kolej,yuran kolej RM 1300.balance tu cukup la buat beli buku skit,perfume ngan boot bola.

pasal melayu yg paskal sebut tu..anggap sebagai motivasi.serious aku cakap budak char-ya-nun-alif yg result tak bape bagus tu aku jumpa lagi...tp yg kena kick University tu tak jumpa la lagi.kalau dr bangsa yg golongan majoriti kat malaysia ni mmg ramai kena kick.

#16 sniper

    Kapten

  • Pengendali
  • 1,695 posts
  • Gender:Male
  • Location:Malaysia
  • Interests:IT (Graphic Design, Portal, Multimedia)
    & Media Production (Audio, Video, Special Effect, Green Screen).
  • Kepakaran:Multimedia, Portal, Audio Video Production.
  • Freelance:Tidak

Posted 30 April 2003 - 01:59 PM

QUOTE
sniper,  

UPM master pjj berapa lama sniper....n berapa yuran dia.....


ptit... sorry coz... master pjj kat UPM ni aku tak sure... sebab department lain yg handle... anyway... ko buleh visit dia punya website...

http://www.ideal.upm.edu.my

maybe boleh membantu... :wink:

#17 Aiza

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 717 posts
  • Gender:Female
  • Location:Old Klang Road,KL
  • Interests:Surfing
  • Kepakaran:Provision CE & PE guna DOARDO
  • Freelance:Tidak

Posted 25 July 2003 - 01:08 PM

aiza ada apply ukm utk master
aiza dah kira2 yuran dia x ler mahal mana pun

#18 Guest_ron_*

  • Tetamu

Posted 27 July 2003 - 12:20 AM

QUOTE
Ye ke result budak UiTM kurang kick? setahu sayalah, result diorang ok-ok... IT school, tak silap saya bidang networking (merujuk lagi kepada kawan saya), dalam satu semester tu ( degree semester 3 lepas) semuanya dapat 3.5 dan ke atas. Seorang dapat 4 flat... semuanya budak melayu... ada 11 orang sahaja kalau tak silap, 3 perempuan the rest lelaki. tipu dia tipulah saya lagi...minta maaflah. Bukan saya menyanjung mereka cuma. tak semua macam tu, jangan melayu dikecam kerana sebilangan...


Heh Uitm tak leh di masukkan dlm list antara melayu ni berjaya atau tidak. Sbb uitm ni senang nak score, apa yg dlm nota dan lecturer ajar sure akan kuar dlm exam, dan Uitm ni ditubuhkan untuk menolong org melayu, cuba bagi student uitm tu study kat U lain tak kira lah ipta/private U, sure result diorg teruk. Ni adalah dr pengalaman aku sendiri masa belajar kat uitm dulu, memang senang nak score. Ramai2 kawan dulu bukan belajar sgt tapi leh score.

#19 Guest_2furious_*

  • Tetamu

Posted 24 September 2003 - 10:18 PM

ramai jugak member aku yg dekat uitm bila dah sambung degree dekat u lain diorang tak dapat catch up...susah la..english la...kebnyakan quit sebab tak tahan....tapi bagi aku mana-mana study pun ok yg penting kehendak kita...otak sama la wei..mahu tak mahu je

#20 Aiza

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 717 posts
  • Gender:Female
  • Location:Old Klang Road,KL
  • Interests:Surfing
  • Kepakaran:Provision CE & PE guna DOARDO
  • Freelance:Tidak

Posted 25 September 2003 - 10:49 AM

QUOTE
ramai jugak member aku yg dekat uitm bila dah sambung degree dekat u lain diorang tak dapat catch up...susah la..english la...kebnyakan quit sebab tak tahan....tapi bagi aku mana-mana study pun ok yg penting kehendak kita...otak sama la wei..mahu tak mahu je


yer ker....
amik lah ukm...ok kot...itupun kwn aku kata





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users