Jump to content


Komputer zaman dulu dulu...


26 replies to this topic

#1 Guest_oxfly_*

  • Tetamu

Posted 04 October 2002 - 06:19 PM









teringat komputer zaman dulu...
tapi aku sempat pakai yang paling lama pun 486...

yang terdahulu dari tu...tak penah jumpa pun...
tengok gambar penah laa...

#2 SpiderGlass

    Leftenan

  • Ahli Professional
  • 1,214 posts

Posted 04 October 2002 - 06:49 PM

Assalammualaikum....

Ghehehhehehe, aku sempat pegang komputer paling lama pun 286/386 dan 486. Itu pun opis punya, kalau tak takde la merasa nak pakai. Masa awal tahun 1994 dulu 486/DX2 dan 486/DX4 sangat˛ la popular, tapi harga RM4K ke atas la, nak beli pun kena pikir 10X biggrin.gif

tocey˛....

#3 mEoWsMArt^

    Kapten

  • Pengendali
  • 2,005 posts
  • Gender:Male
  • Location:MY
  • Interests:Cari Duit!!
  • Freelance:Tidak

Posted 05 October 2002 - 02:16 PM

Komputer lama?. Hmm...aku pun pernah merasa takat 386 je, memula guna kat opis old man aku, lepas tu dia pulak beli kat umah utk buat keja, aku la dok hentam!. Sampai berapa kali hantar kedai problem gara2 aku kacau BIOS settings!.

-Time tu tak salah aku gila main game Prince of Persia

#4 Rezdrake

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 810 posts
  • Location:Penang

Posted 05 October 2002 - 03:08 PM

Ingat lagi dulu nak main game.. punya seksa.. kene pakai disket macam roti gardenia tuh..
Nak mula main game.. kena pulak masuk disket dos dulu.. lepas tu baru masuk game
Alley cat .. kalau main game Prince or Persia.. masuk level 2 nak kena tuka disk 2 plak baru boleh sambung smile.gif

Bayangkan Processor speed dahulukala .. 1mhz, 5mhz compare to sekarang jauh benar.. biggrin.gif

err sapa pernah guna Apple PC zaman tu..? tak sempat nak sentuh.. time tuh smile.gif

#5 mEoWsMArt^

    Kapten

  • Pengendali
  • 2,005 posts
  • Gender:Male
  • Location:MY
  • Interests:Cari Duit!!
  • Freelance:Tidak

Posted 05 October 2002 - 03:33 PM

QUOTE
Ingat lagi dulu nak main game.. punya seksa.. kene pakai disket macam roti gardenia tuh..
Nak mula main game.. kena pulak masuk disket dos dulu.. lepas tu baru masuk game
Alley cat .. kalau main game Prince or Persia.. masuk level 2 nak kena tuka disk 2 plak baru boleh sambung smile.gif

err sapa pernah guna Apple PC zaman tu..? tak sempat nak sentuh.. time tuh smile.gif


Betul tuh!...memang menyiksakan, cuma satu la, save space sebab dulu saiz hard drive kecik gila!, Mb je..sekarang ni je Gb smile.gif
Dulu pernah gak guna Apple PC, tapi ntah generasi ke berapa punya tah, somewhere around 1986 time sekolah lagi. Guna pun kat opis old man aku jugak. Sesaje dok main print2, print banner dsb. Lagik satu, kat Apple dulu pernah gaks main game spt Tetris, Karateka dsb. Nostalgik sungguh!

#6 Rezdrake

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 810 posts
  • Location:Penang

Posted 05 October 2002 - 03:52 PM

Yea yea .. karateka , salah satu game yang menjadi pujaan hati ku satu masa dulu biggrin.gif
kalau tak silap aku dilengkapi dgn Joystick besi besar betul tak....
hmm masa aku pakai PC tu tak sure plak samada ada hardisk atau tidak.. yang aku tahu .. semua kener boot thru dos disk dulu.. time tu takdak lagi WIN3.11 .. so buat la PRO WRITE, Lotus wordstar , dengan screen,text warna hijau.. sedap mata memandang smile.gif

#7 Guest_oxfly_*

  • Tetamu

Posted 06 October 2002 - 06:23 PM

pastu kalau nak beli disket...
harga dier mahal giller....

#8 Guest_oxfly_*

  • Tetamu

Posted 06 October 2002 - 07:09 PM



nih ader satu lagi gambar koleksi aku...
biler aku baca...
aku gelak sensorang ..
hehhe....

lawak giller...tak dapat aku bayangkan 20MHz... tongue.gif

#9 Guest_GPK1_*

  • Tetamu

Posted 06 October 2002 - 07:44 PM

Aku hidup pada zaman dos !
Masa tu pakai wordstar...profesional write...lotus123....dBase...disket 5" he he he...the new printshop....dan yang best sekali ialah command semua pakai di prompt seperti C:> diskcopy A: A: , copy a: b: he he he

#10 tHeRiDdLeR

    Pegawai Waran 2

  • Ahli Professional
  • 408 posts
  • Gender:Male
  • Location:Sri Serdang
  • Interests:Bertukar fikiran tentang IT

Posted 07 October 2002 - 12:02 AM

aku pernah pakai komputer jenis nec (tak ingat 386/486), yang bestnya komputer ni floppy drive (A dan cool.gif diluar macam toaster. bila nak copy bunyinya macam typewriter yang lama. pernah juga pakai komputer apple macam mac se, classic dan bermacam lagi semuanya hitam putih tapi harga bagai nak gila.



#11 sQew

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,120 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:Tengok TV
  • Kepakaran:Data Management Services
  • Freelance:Ya

Posted 07 October 2002 - 12:10 AM

aku dulu first menaip
masa kecik la pakai mesin taip
pastu masa sek rendah tak silap aku
bapak aku beli komputer NEC dia nak buat keje
memang kalau ingat balik beza gila babi
aku dulu paling minat main games tembak kapal terbang tu
lupa dah nama dia
disket plak lebar camm sejengkal
pastu interface background kaler itam




p/s: teringat waktu bapak aku terpaksa antar pc ke kedai
tapi aku senyap je .. sape nak syak kecik lagi masa tu
kohkohkohkohkkhohhohhh

#12 darkymra

    Leftenan

  • Pengendali
  • 1,173 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur or Kuantan
  • Freelance:Tidak

Posted 07 October 2002 - 12:47 AM

aku tak penah lak guna pc yg pakai disket beso tu tapi penah tengok la sepupu aku guna... masa tu kedekut gile die... nasib baik la masa tu aku buta komputer... kalo aku tau pasal komputer habis dah aku format pc die tu... hehehhehe... pastu balik umah aku start mula beli majalah komputer... kebetulan masa tu kat sekolah aku ada promosi jual majalah komputer berbahasa melayu.. tak ingat lak nama majalah tu... tu la ingatan˛ silam pasal pc lama˛ nih... :)21

#13 mEoWsMArt^

    Kapten

  • Pengendali
  • 2,005 posts
  • Gender:Male
  • Location:MY
  • Interests:Cari Duit!!
  • Freelance:Tidak

Posted 07 October 2002 - 03:46 AM

QUOTE
aku tak penah lak guna pc yg pakai disket beso tu tapi penah tengok la sepupu aku guna... masa tu kedekut gile die... nasib baik la masa tu aku buta komputer... kalo aku tau pasal komputer habis dah aku format pc die tu... hehehhehe...

darkymra
Ahaks!...bahaya sungguh ko nih!, format jek kerjanya!...ahahhaha.

Tambah sket...dulu time tu nak main game pun kena pegi kedai, then mintak dia copykan game. Time tu takde jual macam sekarang, bersepah game, dulu kalau ada pun original, nak beli yg ori tak mampu, so mintak ler dia copykan. Sampai sekarang kedai tu ada kat Holiday Plaza, JB (BLESSCOM)...hehehe. Time tu tak salah tgh gile main game X-Wing.

#14 sniper

    Kapten

  • Pengendali
  • 1,695 posts
  • Gender:Male
  • Location:Malaysia
  • Interests:IT (Graphic Design, Portal, Multimedia)
    & Media Production (Audio, Video, Special Effect, Green Screen).
  • Kepakaran:Multimedia, Portal, Audio Video Production.
  • Freelance:Tidak

Posted 07 October 2002 - 08:10 AM

komputer paling lama yg penah aku pakai... ialah intel 286.. dan.. Apple IIe... pakai disket boot dan tanpa hdd... hehehh...

#15 nickerlybes

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 483 posts
  • Location:~::gOmBaK::~
  • Interests:Tee_Dork, GHe_Lak

Posted 07 October 2002 - 09:45 AM

QUOTE
haaa..!! inilaa keyboard pertama yg pernah aku guna.. masa tuh kalau nak main game.. kenalaa program dulu..!! barulaa voleh main..!! nak menunggu dia compile aje dah berjanggut..!! ish..!..ishh! :roll:


#16 Guest_AyobKelubi_*

  • Tetamu

Posted 07 October 2002 - 09:48 AM

ooo....lama nyer komputer tuh?..ummm bapak aku penah bawak balik laptop TOSHIBA T1000..saper pernah cuba laptop tuh...time tu gak ler giler main PRince of persia ngan TEtris...mak aku ranking paling atas main tetris... smile.gif ..mekasih...gv fxgnr

#17 T2

    Kapten

  • Ahli Professional
  • 1,616 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:rawking...
  • Kepakaran:tulis terbalik
  • Freelance:Ya

Posted 07 October 2002 - 10:31 AM

hehe.... teringat gak dulu2 masa pakai komputer.... nak start kena masuk disket beso.. untuk dos 2.1.. masa tu.. 386 ke 486 AT(bangga gilaa dapat 486 AT)... lepas tu disket tu kalau korang dah tau... siap boleh terbalik kan guna side sebelah... dengan syarat kena potong sket kat tepi sisi disket tu (write protected)...

game plak... cal games (california games... ada skating..skate boarding).. prince of persia... conan....golden axe...alley cats...digger... hehe. lawak..lawakk... masa tu pakai wordstar..dbase...printshop.....

harga pon mahal nak mampus... iskh.... skang ni gak pc murah2...hehe

#18 Guest_vision_*

  • Tetamu

Posted 07 October 2002 - 10:55 AM

teringat zaman golden axe.. rindu nak main game tuh... ari tuh ada gak download tapi lupalak key dia.. hehehehehee

#19 sawi

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 816 posts
  • Gender:Male
  • Location:Middle-earth
  • Interests:Duduk depan komputer
  • Kepakaran:Troubleshooting hw/sw
  • Freelance:Ya

Posted 07 October 2002 - 10:57 AM

ahaks...

aku mula belajo komputer thn 1996.. masa tu member aku pengerusi kelab komputer... so dia ajak aku masuk.. apo lagi masuk la kelab komputer..

masa tu guna disket besor nipis tu... 5 1/4" floppy disk kalau tak silap... pc tak ada hdd.. start dos guna diskett, run Profesional Write..

thn 97 sekolah dapat 3 bijik komputer windows 95 NEC.. satu cikgu aku letak kat bilek komputer... masa tu aku explore habis apa dalam harddisk sampai rosak pc baru tuh.. ahaks.. cikgu tanya aposai rosak.. aku cakap kena petir kot.. hahahahha...

#20 T2

    Kapten

  • Ahli Professional
  • 1,616 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:rawking...
  • Kepakaran:tulis terbalik
  • Freelance:Ya

Posted 07 October 2002 - 12:17 PM

dulu2... pc kaler 4bit(CGA) lepas tu..16bit (EGA) dah bangga dahh...heeh...lepas tu.. kat CPU siap ada butang turbo hehe..siap boleh buat gerakan pelahan...

#21 Guest_ali_setan3_*

  • Tetamu

Posted 07 October 2002 - 12:25 PM

QUOTE
err sapa pernah guna Apple PC zaman tu..? tak sempat nak sentuh.. time tuh



hamba pernah pakai komputer nie dulu tahun 1990 - masa tu tingkatan satu belajar BASIC language. pas tu main game KARATEKA...punnyyaaa la lembab :evil: kalau buat programming kita dah abis 2 perenggan, dia baru jer taip line pertama.

tapi apa pun itu semua pengalaman, kadang2 seronok juga pakai komputer lama nie.

#22 mEoWsMArt^

    Kapten

  • Pengendali
  • 2,005 posts
  • Gender:Male
  • Location:MY
  • Interests:Cari Duit!!
  • Freelance:Tidak

Posted 07 October 2002 - 02:17 PM

ali_setan3

Heheh...ko pun minat KARATEKA gaks ke?. Anyway, aku rindu gile la nak main game2 lama nih, agak2 boleh dapat lagik ke?. Still bole run kat PC zaman sekarang ke?. Karateka tu walaupun 2D jek, lepas tu hijau jek gambo, tapi thrill gaks. Ye laa...time tu mana ada comparison dgn monitor zaman sekarang! wink.gif

#23 budakit

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,282 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kg.Geliga - Segambut - Tlk.Pulai - Kg.Darat - Puchong Jaya - Kg.Bkt Naga
  • Interests:c@r!k d$!t
  • Kepakaran:Assemble PSU ... hehe
  • Freelance:Tidak

Posted 07 October 2002 - 02:40 PM

KARATEKA..??aku ingat aku sorang jer.heheheheh

#24 nickerlybes

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 483 posts
  • Location:~::gOmBaK::~
  • Interests:Tee_Dork, GHe_Lak

Posted 07 October 2002 - 02:56 PM

sound masa main karateka tu pun terkenang2 lagi kat telingo ni haa..!! bunyi tajam tak ingat..!!

#25 Guest_ephol_*

  • Tetamu

Posted 07 October 2002 - 03:01 PM

Aku pun minat gak karateka tuh.... jumpa org jahat tunduk... tunduk... tunduk.... tunduk.. dan tunduk... pastu baru gaduh... huhuu tapi diaorg main tipu, leh guna burung helang lak...

Tapi yg paling takleh aku lupa, pasang kuda-kuda pastu ngudur ke belakang, masuk dalam laut... kikikikikikiki

#26 mEoWsMArt^

    Kapten

  • Pengendali
  • 2,005 posts
  • Gender:Male
  • Location:MY
  • Interests:Cari Duit!!
  • Freelance:Tidak

Posted 07 October 2002 - 03:36 PM

Yaa betullll!!!...dan yang paling thrillnya, time jumpa Kapitan Jahat tu, heheh. Hmm...tak silap aku last2 kita dapat puteri tu kan?. Misi sebenar selamatkan puteri kan?

#27 Guest_ali_setan3_*

  • Tetamu

Posted 08 October 2002 - 09:48 AM

QUOTE
Yaa betullll!!!...dan yang paling thrillnya, time jumpa Kapitan Jahat tu, heheh. Hmm...tak silap aku last2 kita dapat puteri tu kan?. Misi sebenar selamatkan puteri kan?



betull tuu.... tapi yg best nyer ttg komputer lama nie, tak cepat rosak cam sekarang punya komputer. Walaupun slow tak best.komputer hamba kat rumah tu guna P4 dah cam kura2 jer, macam nak kena masuk RAM lagi nampak nyer. DUIT LAGI...... :evil:





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users