Jump to content


- - - - -

Apakah telefon mudahalih pilihan anda?


167 replies to this topic

#1 Guest_ali_setan3_*

  • Tetamu

Posted 15 October 2002 - 11:20 AM

Apakah telefon mudahalih pilihan anda? Ini termasuklah ciri-ciri seperti fungsi, rekabentuk serta HARGA [paling penting]




Telefon mudahalih pilihan saya adalah Ericsson T39.

Dilengkapi dengan GPRS, WAP serta BlueTooth bina-dalam, T39 adalah telefon yang paling canggih bagi saya jika dibandingkan dengan telefon mudahalih yang sewaktu dengannya dipasaran sekarang. Jika hendak dibandingkan dengan telefon mudahalih yg ada sekarang, T39 agak ketinggalan sedikit. walaupun sekarang kebanyakkan telefon baru sekarang mempunyai fungsi GPRS serta WAP dan juga skrin LCD warna, tapi T39 tetap unggul didalam kelasnya tersendiri.

Klasifikasi:-
WAP 1.2.1 - menyokong teknologi PUSH. Jadi dimana jua anda berada anda boleh 'customize' sistem anda melalui WAP. Antara sistem T39 yg unggul.

GPRS - Dengan modem terbina-dalam, pengguna T39 boleh melayari dengan capaian sehingga 43.2 kbit/s melalui WAP atau melalui komputer bimbit atau PDA.

BLUETOOTH - salah satu lagi fungsi yang terbina-dalam, capaian sehingga 10 meter, ianya menjadikan anda tampak lebih bergaya. kalau telefon lain perlukan kena pakai connector baru boleh pakai device nie.

ORGANIZER - ciri baru dalam T39 yg memang hebat. Kalendar fungsi penuh dengan kemampuan menyimpan temujanji, alamat serta no. telefon (macam biasa) tetapi selain drp itu ianya juga boleh menyimpan alamat e-mel, jawatan, nama sykt serta alternative phone utk seseorang. Fungsi ini juga boleh boleh di' syncronize' kan dgn PDA, komputer bimbit atau PC dgn appliakasi yg hampir sama samada melalui ' over-the-air', kabel, infrared atau BlueTooth.

TriBand - Support 900,800 dan 1900 GSM.

Background Pictures - akhirnya sesuatu yg tak pernah dilakukan oleh Ericsson, dia orang buat juga.

Fakta :
Dimensi: 96 x 50 x 18 mm
Berat 86 grams

Jangka Hayat Bateri

Battery BUS-11 160 - 300 hrs
Battery BSL-11 225 - 435 hrs
Battery BHC-10 375 - 715 hrs

Jangka Masa Bercakap
Battery BUS-11 2,5 - 11.0 hrs
Battery BSL-11 4 - 15.5 hrs
Battery BHC-10 6.5 - 25.5 hrs

resolusi tinggi 5 paparan greyscale utk penglihatan yg lebih baik.


Inilah tekefon mudahalih pilihan saya. Mungkin bagi sesetengah kita lebih menggemari telefon yg mempunyai ciri2 'user-friendly' seperi Nokia dan juga yg 'funky', boleh tukar casing la...macam-macam lagi la.

Apa jenis telefon mudahalih pilihan anda pula?

#2 darkymra

    Leftenan

  • Pengendali
  • 1,173 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur or Kuantan
  • Freelance:Tidak

Posted 15 October 2002 - 11:29 AM

aku macam berkenan kat Nokia 6510.. cam smart jekk... :)21

#3 Guest_vision_*

  • Tetamu

Posted 15 October 2002 - 11:38 AM

setakat nih pakai nokia 3310 jer... semua function yg aku nak dah ada.... sms , picture message , ringtone, games dll... nak tukar casing pun senang... smile.gif
GPRS + WAP? aku rasa baik surf internet kat opis dari pc.. lgpun function dia still terhad... lebih kepada mendpt info sahaja ...

#4 minhaj

    Leftenan

  • Pengendali
  • 1,047 posts
  • Location:kinta valley

Posted 15 October 2002 - 12:14 PM

saya setuju ngan vision...
kalau setakat untuk WAP ngan GPRS tu...thru internet je la....

tunggula fully implement UMTS nanti...guna 3G.....
baru saya tukar handset kot...depend gak la...

setakat ni saya atas sikit je dari ko vision...

NOKIA 3315.....hehehehe

#5 Guest_ali_setan3_*

  • Tetamu

Posted 15 October 2002 - 02:44 PM

QUOTE
setakat ni aku atas sikit je dari ko vision...  



hamba pulak lagi atas drp tuan hamba sekalian, PUBLIC PHONE laugh.gif laugh.gif

#6 he]ix

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 731 posts
  • Location:Kepulauan Borneo

Posted 17 October 2002 - 11:08 AM

assalammualaikum........

aku guna phone sama dgn vision -> 3310............

and teringin nak guna phone 7210 atau 6610...... byk gila function dier.......... nanti bila ada rezki lebih aku tangkap salah satu.......

by the way..... kepada pengguna nokia....... korang guna software apa tukar picture mesg, startup logo, etc ???

#7 budakit

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,282 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kg.Geliga - Segambut - Tlk.Pulai - Kg.Darat - Puchong Jaya - Kg.Bkt Naga
  • Interests:c@r!k d$!t
  • Kepakaran:Assemble PSU ... hehe
  • Freelance:Tidak

Posted 17 October 2002 - 12:23 PM

hmm... 3310 dan 8250

#8 mEoWsMArt^

    Kapten

  • Pengendali
  • 2,005 posts
  • Gender:Male
  • Location:MY
  • Interests:Cari Duit!!
  • Freelance:Tidak

Posted 18 October 2002 - 02:29 AM

NOKIA Lapan Sembilan Sepuluh



#9 budakit

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,282 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kg.Geliga - Segambut - Tlk.Pulai - Kg.Darat - Puchong Jaya - Kg.Bkt Naga
  • Interests:c@r!k d$!t
  • Kepakaran:Assemble PSU ... hehe
  • Freelance:Tidak

Posted 18 October 2002 - 02:38 AM

ermm...meows ko nak tak hp free 8910??

#10 mEoWsMArt^

    Kapten

  • Pengendali
  • 2,005 posts
  • Gender:Male
  • Location:MY
  • Interests:Cari Duit!!
  • Freelance:Tidak

Posted 18 October 2002 - 02:47 AM

Hmm...nape?, ko nak belikan aku ke?...kecik tapak tangan, Stadium Bukit Jalil aku tadahkan! 8)

#11 budakit

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,282 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kg.Geliga - Segambut - Tlk.Pulai - Kg.Darat - Puchong Jaya - Kg.Bkt Naga
  • Interests:c@r!k d$!t
  • Kepakaran:Assemble PSU ... hehe
  • Freelance:Tidak

Posted 18 October 2002 - 03:45 AM

aku mmg cdg nak belikan satu utk ko..tapi sebelum tu kene tunggu laa aku pakai dulu. smile.gif

#12 mEoWsMArt^

    Kapten

  • Pengendali
  • 2,005 posts
  • Gender:Male
  • Location:MY
  • Interests:Cari Duit!!
  • Freelance:Tidak

Posted 18 October 2002 - 07:03 AM

budakit

Cheh!...tak aci la ko ni!, belikan ler aku dulu...so aku leh gunakan bagi pihak ko!...ahakss

#13 Guest_ali_setan3_*

  • Tetamu

Posted 18 October 2002 - 07:06 AM

QUOTE
Cheh!...tak aci la ko ni



lagi tak aci....apa kata bagi aku pakai dulu utk pihak korang berdua, lepas tu leh la aku bagi comment skit kat dlm nie, amacam? biggrin.gif

#14 budakit

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,282 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kg.Geliga - Segambut - Tlk.Pulai - Kg.Darat - Puchong Jaya - Kg.Bkt Naga
  • Interests:c@r!k d$!t
  • Kepakaran:Assemble PSU ... hehe
  • Freelance:Tidak

Posted 18 October 2002 - 11:37 PM

hee..hee yg senang korang beli sendiri.meh mai sini amik cek dr aku. ekekeekk...bound check smile.gif

#15 mEoWsMArt^

    Kapten

  • Pengendali
  • 2,005 posts
  • Gender:Male
  • Location:MY
  • Interests:Cari Duit!!
  • Freelance:Tidak

Posted 19 October 2002 - 12:09 AM

budakit

Bound check ke bounce cheque?

P/s: Trying to be darkymra, ketelitiannya sungguh menggagumkan!...ahaks 8)

#16 tHeRiDdLeR

    Pegawai Waran 2

  • Ahli Professional
  • 408 posts
  • Gender:Male
  • Location:Sri Serdang
  • Interests:Bertukar fikiran tentang IT

Posted 19 October 2002 - 12:12 AM

bounce cheque la. ni semenjak darkymra post dia punya gambar mata semua org suka menyebut namanya ... betul tak

#17 mEoWsMArt^

    Kapten

  • Pengendali
  • 2,005 posts
  • Gender:Male
  • Location:MY
  • Interests:Cari Duit!!
  • Freelance:Tidak

Posted 19 October 2002 - 12:18 AM

tHeRiDdLeR

Hehehe...dan juga sejak dia menjadi sorang yg teliti tentang posting kat ITTutor nih! :roll:

#18 darkymra

    Leftenan

  • Pengendali
  • 1,173 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur or Kuantan
  • Freelance:Tidak

Posted 19 October 2002 - 12:19 AM

arghhhhhhhhh!!!!!!!! ape kena mengena aku dlm ini cerita aaaaaaa?

#19 budakit

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,282 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kg.Geliga - Segambut - Tlk.Pulai - Kg.Darat - Puchong Jaya - Kg.Bkt Naga
  • Interests:c@r!k d$!t
  • Kepakaran:Assemble PSU ... hehe
  • Freelance:Tidak

Posted 19 October 2002 - 01:02 AM

bounce cheque aaarr..aku pakai bahasa pasar bound check.ekekek

#20 darkymra

    Leftenan

  • Pengendali
  • 1,173 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur or Kuantan
  • Freelance:Tidak

Posted 19 October 2002 - 01:09 AM

weh budakit! nak kena saman ke? ke nak kena pukul? apsal pakai pic signature aku?

#21 budakit

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,282 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kg.Geliga - Segambut - Tlk.Pulai - Kg.Darat - Puchong Jaya - Kg.Bkt Naga
  • Interests:c@r!k d$!t
  • Kepakaran:Assemble PSU ... hehe
  • Freelance:Tidak

Posted 19 October 2002 - 01:12 AM

~:wHAt Ur GIvE...uR GeT BAcK!!!:~ smile.gif

#22 budakit

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,282 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kg.Geliga - Segambut - Tlk.Pulai - Kg.Darat - Puchong Jaya - Kg.Bkt Naga
  • Interests:c@r!k d$!t
  • Kepakaran:Assemble PSU ... hehe
  • Freelance:Tidak

Posted 19 October 2002 - 01:13 AM

aku berkenan sgt smile.gif

#23 darkymra

    Leftenan

  • Pengendali
  • 1,173 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur or Kuantan
  • Freelance:Tidak

Posted 19 October 2002 - 01:14 AM

aku pedulik hape ko berkenan ke tidak

#24 budakit

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,282 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kg.Geliga - Segambut - Tlk.Pulai - Kg.Darat - Puchong Jaya - Kg.Bkt Naga
  • Interests:c@r!k d$!t
  • Kepakaran:Assemble PSU ... hehe
  • Freelance:Tidak

Posted 19 October 2002 - 01:18 AM

ekekek..nampak manis je tgk darkymra marah smile.gif

#25 mEoWsMArt^

    Kapten

  • Pengendali
  • 2,005 posts
  • Gender:Male
  • Location:MY
  • Interests:Cari Duit!!
  • Freelance:Tidak

Posted 20 October 2002 - 03:10 AM

Ahakssssssssssssss...ayooo!...tak tau!...ada orang marah!...hihihihi

P/s: Budakit, baik ko mintak maaf cium tangan!...ahakss

#26 tHeRiDdLeR

    Pegawai Waran 2

  • Ahli Professional
  • 408 posts
  • Gender:Male
  • Location:Sri Serdang
  • Interests:Bertukar fikiran tentang IT

Posted 20 October 2002 - 11:33 AM

QUOTE
Ahakssssssssssssss...ayooo!...tak tau!...ada orang marah!...hihihihi

P/s: Budakit, baik ko mintak maaf cium tangan!...ahakss


meow, aku pun nak mintak maap jugak

#27 budakit

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,282 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kg.Geliga - Segambut - Tlk.Pulai - Kg.Darat - Puchong Jaya - Kg.Bkt Naga
  • Interests:c@r!k d$!t
  • Kepakaran:Assemble PSU ... hehe
  • Freelance:Tidak

Posted 20 October 2002 - 05:17 PM

darkymra aku mintak maaf (sambil hulur tgn lalu cium tgn darkymra)..

apapun aku mmg suke pakai handset NOKIA.

p/s:jgn marah darkymra,,meows yg suruh ha.. smile.gif

#28 Guest_wanis_*

  • Tetamu

Posted 01 November 2002 - 11:32 AM

kalau nak difikirkan apa yang lebih penting semasa pemilihan spec handphone.....magnetic wave radiation tu..tu yang penting...tak berbsloi kalau beli yang murah..tapi high radiation.....macam ericcson....aku dah pernah pakai...sempat 2 bulan aja..pastu aku stop...tak ttahan sebab panas sangat.....telinga kalu pakai....
kalu nak senang pakai aaja tel.awam atau telefon rumah...worldwide coverage lagi.....
best gitu....

#29 mAnKuAnTaN

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,474 posts
  • Gender:Male
  • Location:KeY ELL
  • Interests:komputer dan internet
  • Kepakaran:digital gedget
  • Freelance:Ya

Posted 02 November 2002 - 09:33 AM

[b]Kepada sesiapa yg berkenaan... Pls jangan lari dari topik...

#30 Guest_arisham_*

  • Tetamu

Posted 24 November 2002 - 09:04 AM

handphone nokia model 8210 boleh di upgrade ke model mana..? dan sekiranya di upgrade, apakah kelebihannya dari model yang asal?.

#31 mEoWsMArt^

    Kapten

  • Pengendali
  • 2,005 posts
  • Gender:Male
  • Location:MY
  • Interests:Cari Duit!!
  • Freelance:Tidak

Posted 24 November 2002 - 11:35 PM

arisham

Kalau tak salah saya ianya boleh upgrade software dan function dalam tu. So kita rasa seolah2 kita menggunakan model yg diupgrade sebenar, contoh upgrade ke 8250. Kelebihannya kurang pasti la pulak...

#32 Guest_velcro_*

  • Tetamu

Posted 25 November 2002 - 12:22 AM

8210 boleh upgrade ke 8250, tp utk certain hardware version je, kalau tak silap aku, 8210 yg dikeluarkan selepas 8250 mula dikeluarkan. 8210 baru ni pakai chip sama dgn 8250.

kelebihan? 8210 ko jadi 8250 la, tu je.... and then warranty ko void, heheh.

#33 mEoWsMArt^

    Kapten

  • Pengendali
  • 2,005 posts
  • Gender:Male
  • Location:MY
  • Interests:Cari Duit!!
  • Freelance:Tidak

Posted 25 November 2002 - 02:46 AM

Betul apa yang velcro cakap tu!, yang pastinya warranty phone tu void kalau kita upgrade. Sebab tu yg eloknya nak upgrade tu tunggu lepas 'edah' ler telefon tu...heheh

#34 Guest_arisham_*

  • Tetamu

Posted 25 November 2002 - 10:47 PM

oleh itu, nokia model 8210 perlu di up-grade atau pakai yang standerd saja..?

#35 mEoWsMArt^

    Kapten

  • Pengendali
  • 2,005 posts
  • Gender:Male
  • Location:MY
  • Interests:Cari Duit!!
  • Freelance:Tidak

Posted 25 November 2002 - 10:51 PM

arisham

Terpulang laa pada diri sendiri. Cuma kalau nak upgrade tu seelok-eloknya biarlah lepas warranty tu tamat tempohnya smile.gif

#36 Guest_velcro_*

  • Tetamu

Posted 26 November 2002 - 12:40 AM

yup, ikut suka... kalau nak 8210 tu jadi 8250 (dari segi software & functions), upgrade la.... kalau rasa function 8210 dah cukup utk kerperluan, tak perlu...

perbezaan utama antara 8210 & 8250 yg aku ingat:

1. 8250 ada ringtone composer
2. 8250 leh set screen saver
3. 8250 boleh set profile apa yg kita nak pakai bila headset dipasang (8210 ada profile special 'headset')
4. ade games lain, 8210 ade Rotation, 8250 ada Opposite.
5. 8250 ade function sms chat macam 3310 (aku tak sure sgt nih)

itu je la yg aku ingat, yg lain tu minor je, macam location Write Message & Inbox yg berbeza...

#37 Guest_wanis_*

  • Tetamu

Posted 26 November 2002 - 01:01 PM

QUOTE
setakat nih pakai nokia 3310 jer... semua function yg aku nak dah ada.... sms , picture message , ringtone, games dll...  nak tukar casing pun senang... smile.gif  
GPRS + WAP? aku rasa baik surf internet kat opis dari pc.. lgpun function dia still terhad...  lebih kepada mendpt info sahaja ...


aku pun sama,......tapi dari pendapat aku plak...h/p yang aku suka mestilah tahan lasak dan banyak function...serta hargannya berpatutan...

#38 Guest_ali_setan3_*

  • Tetamu

Posted 27 November 2002 - 08:52 AM

QUOTE
aku pun sama,......tapi dari pendapat aku plak...h/p yang aku suka mestilah tahan lasak dan banyak function...serta hargannya berpatutan...



ya betul tu wanis. smile.gif2

#39 sicksand

    Leftenan

  • Ahli Professional
  • 1,173 posts
  • Gender:Male
  • Location:jaybee
  • Interests:android user
  • Kepakaran:PHP, MySQL, VB6
  • Freelance:Ya

Posted 06 March 2003 - 02:51 PM

aku pakai 7210

puas hati? lebih dari tu...

#40 T2

    Kapten

  • Ahli Professional
  • 1,616 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:rawking...
  • Kepakaran:tulis terbalik
  • Freelance:Ya

Posted 06 March 2003 - 02:56 PM

3210 bley upgrade ke.?? heheh... cian aku nengok dia...

#41 Guest_kojaq_*

  • Tetamu

Posted 30 March 2003 - 08:44 PM

samsung true color ok kerr haaa........

#42 Guest_Hasnol79_*

  • Tetamu

Posted 31 March 2003 - 11:26 AM

nokia yang baru keluar tu macam menarik je... rase nya nokia 3650. ade camera. tapi bulat. aku rase korang pun dah tengok iklan dia kan.. yang ade budak kene gigit dengan ikan tu..

#43 Guest_shamzshamrie_*

  • Tetamu

Posted 31 March 2003 - 12:24 PM

@'kum...

berminat jgk aku bial bercerita pasal hp nie..
dah lame aku x pakai hp sejak hp motorola aku kiot thn lps..

ingat nak beli yg baru akan dtg..
bole korang suggest yg baik & harga smile.gif2 tak..
bajet dlm around 300-800 ringgit malaysia..

x pun bole bagitau mana2 website yg ade info terkini pasal hp nie kat mesia..
kalau bole.. siap ngan model, harga runcit, ciri2 nye in details..

ok.. thanks..

#44 Guest_apache7_*

  • Tetamu

Posted 03 April 2003 - 04:59 PM

shamzshamrie...

cuba ko tengok nokia 6610..erm...kira ok gak tu...
aku nak beli gak..tp duit tak cukup cukup....

#45 Guest_shamzshamrie_*

  • Tetamu

Posted 03 April 2003 - 05:36 PM

apache7,

harga pasaran nye [6610] berapa..

aku jrg pegi survey harga hp nie..
kalau pegi.. jenguk jelaa..
& kat mane > murah.. pertama.. maju junction.. mid valley ker..

thanks.. biggrin.gif

#46 tukangtaip

    Sarjan Mejar

  • Ahli Professional
  • 289 posts
  • Freelance:Tidak

Posted 07 April 2003 - 03:43 PM

Baru beli Samsung T200 (abang kepada True-i) -- boleh buka dan tutup sendiri secara automatik. Aku ada tangkap video kat sini:

http://www.geocities.com/smsprepaid2003/mysamsung.zip (26k, kecik je)

Harga -- aku beli RM1,599 dari kedai Senheng Electrics. Tak payah register. Harga tu baru turun je. Baru minggu lepas harga dia RM1,799 (kesian boss aku beli awal sangat... hehehe).

Kat Subang Parade, nampak RM1,450 je semalam. Tapi kena daftar Maxis.

#47 mEoWsMArt^

    Kapten

  • Pengendali
  • 2,005 posts
  • Gender:Male
  • Location:MY
  • Interests:Cari Duit!!
  • Freelance:Tidak

Posted 09 April 2003 - 12:12 PM

tukangtaip

Peh bro Hazman!...siap capture tuu!...hehe. Anyway, lama tak nampak?, ke mana menghilang?.

#48 mAnKuAnTaN

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,474 posts
  • Gender:Male
  • Location:KeY ELL
  • Interests:komputer dan internet
  • Kepakaran:digital gedget
  • Freelance:Ya

Posted 25 April 2003 - 12:21 AM

tukangtaip: Movie yg dimaksudkan tidak dapat dicapai kerana berada dlm server geocites yg tidak membenarkan sebarang proses d/load dijalankan dari luar...

Sugesstion: Buat satu page dlm geocities dan linkkannya kpd fail yg dimaksudkan...

Harap membantu...

#49 tukangtaip

    Sarjan Mejar

  • Ahli Professional
  • 289 posts
  • Freelance:Tidak

Posted 25 April 2003 - 01:31 AM

Thanks for pointing out. Hmmm hari tu boleh pulak download. Entahlah, benda2 free ni bukannya boleh harap 100%. Hari ni jalan, esok entah apa jadinya.

Nak aku dah pindah masuk ke "paid hosting" aku....
http://www.codeorbit.com/images/mysamsung.zip

-----

Hi meowsmart... lama betul tak jumpa biggrin.gif

#50 mAnKuAnTaN

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,474 posts
  • Gender:Male
  • Location:KeY ELL
  • Interests:komputer dan internet
  • Kepakaran:digital gedget
  • Freelance:Ya

Posted 26 May 2003 - 09:14 PM

tukangtaip: Perghhh... ganazzzz... mmg best henset yg buleh bukak ngan tutup sendiri tuh... tuh gambo anak ko ke tuh? Thanks for the demonstration...





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users