Jump to content


- - - - -

Free Software & Open Source: Apakah maksudnya?


35 replies to this topic

#1 sharuzzaman

    Leftenan

  • Ahli Professional
  • 1,370 posts
  • Gender:Male
  • Location:Perak
  • Interests:Elektronik dan Perisian Bebas (GPL)
  • Kepakaran:Linux, Open Source, Training, OpenOffice, Network, Hardware
  • Freelance:Ya

Posted 21 October 2002 - 12:55 PM

Selama hari ni kita asyik bercakap mengenai Free Software dan Open Source, tapi persoalannya, apakah maksud Free Software dan Open Source itu?

Soalan ini ditujukan kepada semua yang baru berjinak-jinak dengan Free Software dan Open Source. Otai-otai (old timer) yang lain tu diam-diam jer. Terangkan apa yang anda faham, seboleh-bolehnya dalam bahasa umum, tanpa sebarang "jargon". Copy paste dari mana-mana tak guna la.

Sumber untuk dilihat:

http://www.gnu.org/licenses/licenses.html
http://www.opensource.org/docs/definition.php

#2 Guest_oxfly_*

  • Tetamu

Posted 21 October 2002 - 01:02 PM

i claimed myself as a beginner....
not an old timer...

what can i say?:

the simplest word:

we're free to use and modify

macamana kalau diorang ckp kena bayar?:
kalau dier soh bayar, kiter bayar laa...
sbb dalam konteks itu, kiter dibenarkan guna/modify.

#3 Guest_ali_setan3_*

  • Tetamu

Posted 21 October 2002 - 02:28 PM

bro sharuzzaman,

ini Q&A ker? musti jawab?

#4 T2

    Kapten

  • Ahli Professional
  • 1,616 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:rawking...
  • Kepakaran:tulis terbalik
  • Freelance:Ya

Posted 21 October 2002 - 02:39 PM

boleh guna tanpa perlu bayar lesen....mcm linux....

#5 iostream

    Mejar

  • Ahli Professional
  • 2,553 posts
  • Gender:Male
  • Location:Temerloh, Desa Pandan, Bukit Damansara
  • Interests:Berangan, mengalamun, berehat, makan, & tidur.
  • Kepakaran:Tidak pakar dlm bidang IT, tetapi pakar dlm bidang percintaan
  • Freelance:Ya

Posted 21 October 2002 - 02:41 PM

salamz.....
nie pemahaman saya lah, kalo salah tolong perbetulkan....

free software:
-perisian percuma, tak perlu bayar sesen pon.....percuma in term of price lah senang cakap......tapi kan, free software nie bukannya free in term of source code.....
-contoh: winamp, yahoo messenger, icq, netscape communicator

open source:
-open=buka, terbuka & source=sumber
-bagi saya, open source nie free in term of source code tapi bukan free in term of price....saya boleh guna perisian tersebut sesuka hati, nak modify pon boleh....
-orang yg keluarkan perisian tersebut boleh mengenakan bayaran terhadap perisian tersebut & source code nya mestilah disertakan sekali....
-contoh: linux, openoffice, bsd, gnome, php, mysql

#6 darkymra

    Leftenan

  • Pengendali
  • 1,173 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur or Kuantan
  • Freelance:Tidak

Posted 21 October 2002 - 02:43 PM

aku pon sepemikiran cam iostream gak... :)21...

#7 sniper

    Kapten

  • Pengendali
  • 1,695 posts
  • Gender:Male
  • Location:Malaysia
  • Interests:IT (Graphic Design, Portal, Multimedia)
    & Media Production (Audio, Video, Special Effect, Green Screen).
  • Kepakaran:Multimedia, Portal, Audio Video Production.
  • Freelance:Tidak

Posted 21 October 2002 - 02:59 PM

bagi aku laa... sbg old people... hehehh...

free software.... software yg bila kita beli buleh guna kat memana pc dan berapa banyak nak install.... takyah lesen la ni...

open source... mmmm... sumber terbuka... samada o/s, code, aplikasi yg mana kita boleh beli atau copy dan buleh guna kat memana pc tapi dalam masa yg sama kita juga buleh tambah / edit / alter / amend dsb untuk kesesuaian kegunaan kita...

#8 sharuzzaman

    Leftenan

  • Ahli Professional
  • 1,370 posts
  • Gender:Male
  • Location:Perak
  • Interests:Elektronik dan Perisian Bebas (GPL)
  • Kepakaran:Linux, Open Source, Training, OpenOffice, Network, Hardware
  • Freelance:Ya

Posted 21 October 2002 - 03:08 PM

QUOTE
salamz.....
nie pemahaman saya lah, kalo salah tolong perbetulkan....

free software:
-perisian percuma, tak perlu bayar sesen pon.....percuma in term of price lah senang cakap......tapi kan, free software nie bukannya free in term of source code.....
-contoh: winamp, yahoo messenger, icq, netscape communicator


sedikit kurang tepat kat sini.

free software yang dimaksudkan oleh definisi Free Software Foundation adalah seperti "free speech, not free beer". lihat http://www.fsf.org/philosophy/free-sw.html

free yang dimaksudkan disini adalah "freedom", atau dalam bahasa melayu "kebebasan". ia bukan membawa maksud "free of charge" atau "percuma". perisian "percuma" didefinisikan sebagai "freeware". ada perbezaan yang besar ada "freeware" dan "free software"

perisian-perisian seperti winamp, yahoo messenger, icq, netscape communicator dan lain-lain adalah "freeware" dimana kita boleh mengguna dengan "percuma", tanpa membayar sesen pun, tetapi ia bukan "free software" dimana kita tiada "kebebasan" untuk mengubahsuai kod perisian tersebut berdasarkan kehendak kita.

"free software" adalah mengenai hak seseorang untuk mengubahsuai perisian tersebut. dibawah lesen GPL, sebarang pengubahsuaian kepada kod GPL, tidak perlu disebarkan balik kepada umum, jika ia digunakan secara persendirian. tetapi jika kita merasakan ubahsuaian itu boleh memanfaatkan orang lain, kita digalakkan untuk menyebarkannya, berserta dengan kod asal perisian tersebut. maklumat lanjut boleh dibaca di http://www.fsf.org/philosophy/free-sw.html

#9 hafnie

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 817 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:Linux FreeBSD Centos Ubuntu.
  • Kepakaran:Linux FreeBSD HP-UX Sun Solaris
  • Freelance:Ya

Posted 21 October 2002 - 03:20 PM

Assalamualaikum,

Haris selalu terangkan Linux perisian Open Source adalah perisian
yang bebas untuk digunakan, dilihat kod asalnya, disebarkan kepada
mana-mana pihak tanpa sekatan ketat pelesenan, kodnya diubah dengan
syarat apa yang diubah dipulangkan kepada komuntiti (bergantung jenis
apa lesen open source) dan dengan harga lesen RM0 ringgit malaysia
sifar.

Wassalam.

: )

#10 zuriaf

    Sarjan

  • Ahli
  • 132 posts
  • Gender:Male
  • Location:Plaza Glomac
  • Interests:baca ITTUTOR.NET
  • Freelance:Tidak

Posted 21 October 2002 - 03:23 PM

open source:
-open=buka, terbuka & source=sumber
-bagi saya, open source nie free in term of source code tapi bukan free in term of price....saya boleh guna perisian tersebut sesuka hati, nak modify pon boleh....
-orang yg keluarkan perisian tersebut boleh mengenakan bayaran terhadap perisian tersebut & source code nya mestilah disertakan sekali....
-contoh: linux, openoffice, bsd, gnome, php, mysql[/quote]


iostream : daripada penerangan ko nie maknayer open source yang kita download dari internet nie kena bayar?...aku still confuse

#11 T2

    Kapten

  • Ahli Professional
  • 1,616 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:rawking...
  • Kepakaran:tulis terbalik
  • Freelance:Ya

Posted 21 October 2002 - 03:50 PM

QUOTE
orang yg keluarkan perisian tersebut boleh mengenakan bayaran terhadap perisian tersebut & source code nya mestilah disertakan sekali....
QUOTE
iostream : daripada penerangan ko nie maknayer open source yang kita download dari internet nie kena bayar?...aku still confuse


mungkin maksudnya...orang yg keluarkan perisian tu bolehmengenakan bayaran... tapi dia tak nak.??mcm tu kot.?biggrin.gif

#12 AbgLang

    Kapten

  • Ahli
  • 1,502 posts
  • Location:Sabahan.NET
  • Freelance:Ya

Posted 21 October 2002 - 04:51 PM

QUOTE
iostream : daripada penerangan ko nie maknayer open source yang kita download dari internet nie kena bayar?...aku still confuse


bergantung kepada licence beb..
tapi selalunya kalu GPL...

benda2 yang hang download tu utk kegunaan sendiri.. hang tak perlu bayar...
tapi kalu hang memerlukan customizatation atau beli CD, atau nak Profesional Licence maka kena bayar ler... contohnya.. kalu hang nak profesional licence utk RH.. so kena bayar ler pihak RH.. kelebihan bayar ni... kita dapat support dari diorang... support terus dari pakar atau yg di iktiraf pakar

kalu tak bayar.. kita pandai2 sendiri ler... tapi source code kita pegang.. bule la modified sendiri.. belajar sendiri... smile.gif kena diri sendiri pakar.

#13 Guest_kiu_kusanagi_*

  • Tetamu

Posted 22 October 2002 - 12:52 AM

free software=tak kene bayar untuk memilikinya
open source=kod dia open untuk pengguna lain. tak yah pakai rule copright ke, all right reserved ke apa apap je le.....samaada free atau bebayar

#14 sQew

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,120 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:Tengok TV
  • Kepakaran:Data Management Services
  • Freelance:Ya

Posted 22 October 2002 - 01:29 AM

free software = perisian percuma

open source = sumber terbuka

dari makna nya sendiri kita boleh tahu

#15 iostream

    Mejar

  • Ahli Professional
  • 2,553 posts
  • Gender:Male
  • Location:Temerloh, Desa Pandan, Bukit Damansara
  • Interests:Berangan, mengalamun, berehat, makan, & tidur.
  • Kepakaran:Tidak pakar dlm bidang IT, tetapi pakar dlm bidang percintaan
  • Freelance:Ya

Posted 22 October 2002 - 10:17 AM

salamz.....
wahhh, ingatkan freeware = free software, rupanya != .....

zuriaf: mungkin soalan awak tuh dah terjawab....

en. sharuzzaman:
ada perbezaan tak antara free software & open-source nie?
apa definisi free software dlm bahasa melayu?

/*pening jugak nak paham falsafah diorang nie*/

#16 AbgLang

    Kapten

  • Ahli
  • 1,502 posts
  • Location:Sabahan.NET
  • Freelance:Ya

Posted 22 October 2002 - 01:06 PM

Free Software - terdapat 2 katagori.
Kes 1.
aku ada software.. aku dapat free jer. aku download jer...beli CD nye saja.. atau pinjam CD dr kawan.. free ler.. tapi tak nampak dia punya source code,
contoh :
Yahoo Messenger : guna jer... tapi source codenye aku tak tau.. tapi aku dapat FREE.
Kes 2.
aku ada software.. aku dapat free jer. aku download jer... free ler.. siap source code nye aku ada,
contoh :
phpmyadmin - Software ni.. aku download jer.. siap bule nengok source codenyer bule ubah suai. aku guna free ler.

Open Source - juga terdapat 2 katagori.
kes 1. Aku ada software, aku beli dengan harga RM xxx. aku amik sama ada melalui download atau beli CD. tapi siap sertakan dengan source code . Aku bule modified ler source code tu.. etc etc..(rujuk kenyataan hafnie di atas)
Contoh : Red Hat Profesional Licence.

kes 2. Aku ada software. aku download atau beli CD nye saja.. atau pinjam CD dr kawan.. siap disertakan dengan source code juga lah:
contoh :
phpmyadmin - Software ni.. aku download jer.. siap bule nengok source codenyer bule ubah suai. aku guna free ler.


nampak tak perbezaannya.. perbezaan adalah pada kes 1 sahaja.
maknanya...
Free Software ada open source dan
ada open source adalah FREE Software
tapi
FREE software tak semestinya Open Source
Open Source tak semesti FREE software


faham tak..

#17 AbgLang

    Kapten

  • Ahli
  • 1,502 posts
  • Location:Sabahan.NET
  • Freelance:Ya

Posted 22 October 2002 - 01:17 PM

[quote="sharuzzaman"][quote]

"free software" adalah mengenai hak seseorang untuk mengubahsuai perisian tersebut. dibawah lesen GPL, sebarang pengubahsuaian kepada kod GPL, tidak perlu disebarkan balik kepada umum, jika ia digunakan secara persendirian. tetapi jika kita merasakan ubahsuaian itu boleh memanfaatkan orang lain, kita digalakkan untuk menyebarkannya, berserta dengan kod asal perisian tersebut. maklumat lanjut boleh dibaca dihttp://www.fsf.org/philosophy/free-sw.html[/quote]

han silap pemahaman ler...
kes yg ni termasuk dalam KES 2 saya terangkan di atas..
iaitu.. ia adalah FREE Software dan Open Source

#18 sharuzzaman

    Leftenan

  • Ahli Professional
  • 1,370 posts
  • Gender:Male
  • Location:Perak
  • Interests:Elektronik dan Perisian Bebas (GPL)
  • Kepakaran:Linux, Open Source, Training, OpenOffice, Network, Hardware
  • Freelance:Ya

Posted 23 October 2002 - 12:44 AM

freeware != free software
free software != freeware

dipetik dari http://www.gnu.org/philosophy/free-sw.html

QUOTE
``Free software'' is a matter of liberty, not price. To understand the concept, you should think of ``free'' as in ``free speech,'' not as in ``free beer.''  

Free software is a matter of the users' freedom to run, copy, distribute, study, change and improve the software. More precisely, it refers to four kinds of freedom, for the users of the software:  


- The freedom to run the program, for any purpose (freedom 0).  
- The freedom to study how the program works, and adapt it to your needs (freedom 1). Access to the source code is a precondition for this.  
- The freedom to redistribute copies so you can help your neighbor (freedom 2).  
- The freedom to improve the program, and release your improvements to the public, so that the whole community benefits. (freedom 3). Access to the source code is a precondition for this.  

You should also have the freedom to make modifications and use them privately in your own work or play, without even mentioning that they exist. If you do publish your changes, you should not be required to notify anyone in particular, or in any particular way.
Perenggan diatas menyatakan kita ada kebebasan untuk membuat perubahan dan menggunakannya secara "private" untuk kerja atau main-main, tanpa memberitahu tentang perubahan tu. Tapi kita tidak diwajibkan menyebarkan perubahan tu kalau kita tak mahu. Tapi, kalau kita hasilkan binari (compile) dan sebarkan binari tu, kod sumber kepada binari tu mestilah disertakan.

Petikan dari http://www.gnu.org/philosophy/words-to-avo...d.html#Freeware

QUOTE
Please don't use the term ``freeware'' as a synonym for ``free software.'' The term ``freeware'' was used often in the 1980s for programs released only as executables, with source code not available. Today it has no particular agreed-on definition.


#19 Guest_Obi-Wan_Kenobi_*

  • Tetamu

Posted 23 October 2002 - 09:30 PM

A'kum...

Saya rasa saya muda lagi... nak kira "otai" ke? Hehehe...

Asal usul konsep free software dan open source software boleh ditrace balik kpd 2 org; iaitu Richard M. Stallman dan Eric S. Raymond (biasanya nama mereka diringkaskan menjadi RMS dan ESR).

"Free Software" (bukan freeware spt. sdr. Sharuzzaman terangkan) ialah konsep yang diperjuangkan oleh RMS. Beliau berpendapat semua perisian patut jadi Free (bebas) dari segi soskodnya dan juga lesennya, iaitu lesen GPL menjadi lesen pilihan. Lesen ini tidak bermakna perisian itu harus percuma, ia cuma menyatakan bahawa tiada sekatan harus diadakan kpd penerima perisian itu utk mengubahsuai atau menyalin dan mengedarkan semula perisian itu (dengan harga RM 0, kalau dia kehendaki) Konsep tiada sekatan ini tidak disenangi oleh kebanyakan syarikat korporat yang biasanya mahu melindungi "harta intelek" mereka daripada "dicetakrompak". Untuk perisian GPL, tiada istilah "cetak rompak", kerana ia bebas disalin semula dan diubahsuai. Dalam buku "Free as in Freedom" ada disentuh sedikit sebanyak tentang RMS nih:

http://www.oreilly.com/openbook/freedom/index.html

"Open Source" ialah usaha ESR untuk membuatkan perisian "Free" ni nampak lebih "business friendly" dengan menekankan bahagian "kebolehubahsuaian". Ia juga usaha utk. menyatukan semua jenis perisian open source (bukan GPL sahaja) bawah satu bumbung supaya imejnya ada kredibiliti kpd dunia bisnes. Cuba baca buku The Cathedral And The Bazaar untuk maklumat lengkap ttg usaha dan konsep Eric:

http://www.tuxedo.org/~esr/writings/cathedral-bazaar/

-= Obi-Wan =-

#20 nasikerabu

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 401 posts
  • Location:kota bharu kelate

Posted 23 October 2002 - 09:33 PM

A'kum

aku setuju ngan Sqew

QUOTE
free software = perisian percuma

open source = sumber terbuka


dari terjemahan tu pun dah dapat gambaran dia. terjemahan yg lain2 tu pun betul gak... cuma lebih detail.

source dlm hal diatas tu ialah source code la... itula yg differentiate linux ngan windows. kalau Win derang tak payah distribute derang punya Source code (derang takkan distribute pun... sbb byk bugs...heheh), tapi kalau open source, sapa2 yg modify the code must reproduce it again, so that the other can see.

katalah kernel asal linux oleh Linus... so dia pun paste la source code tu kat net.... then En. Redhat tengok dan nak buat distro dia so dia buatlah RH.. dan dia still kena tunjuk source code dia kat net utk org lain tgk.

dgr cite Mandracke pun originate from RH (kalau betullaa)... if this the case, then... En. Mandracke tengok source code RH dan nak modify cara dia lak... so kluarla plak Linux Mandracke... dia pun kena paste dia punya source... so on and so on..

if i'm not mistaken!

#21 Guest_sebol_*

  • Tetamu

Posted 23 October 2002 - 10:03 PM

free software == persian bebas

#22 TRUNASUCI

    Kapten

  • Ahli Professional
  • 1,639 posts
  • Gender:Male
  • Location:K.Terengganu/SgPetani-A.Setar /Seremban/KL/Sabah/Sarawak
  • Interests:makan2 surf.. membaca etc.. giler OSS, Linux, BSD, UNIX.. motor, mancing, extreme metal = speed/thrash/death/black
  • Kepakaran:Linux, *BSD, UNIX
  • Freelance:Ya

Posted 24 October 2002 - 12:02 AM

free software - free
opensource -code asal peorgramming software tu boleh kita baca.. boleh tau secret dia bikin.. banyak yg free tapi tak open..kene paham tu..

#23 iostream

    Mejar

  • Ahli Professional
  • 2,553 posts
  • Gender:Male
  • Location:Temerloh, Desa Pandan, Bukit Damansara
  • Interests:Berangan, mengalamun, berehat, makan, & tidur.
  • Kepakaran:Tidak pakar dlm bidang IT, tetapi pakar dlm bidang percintaan
  • Freelance:Ya

Posted 25 October 2002 - 02:52 PM

salamz.....
betul tak kalo dialihbahasakan istilah˛ tersebut akan jadi macam nie:

open-source = sumber terbuka
freeware = perisian percuma
free software = perisian bebas

#24 sharuzzaman

    Leftenan

  • Ahli Professional
  • 1,370 posts
  • Gender:Male
  • Location:Perak
  • Interests:Elektronik dan Perisian Bebas (GPL)
  • Kepakaran:Linux, Open Source, Training, OpenOffice, Network, Hardware
  • Freelance:Ya

Posted 25 October 2002 - 07:08 PM

betul.. smile.gif2

#25 iostream

    Mejar

  • Ahli Professional
  • 2,553 posts
  • Gender:Male
  • Location:Temerloh, Desa Pandan, Bukit Damansara
  • Interests:Berangan, mengalamun, berehat, makan, & tidur.
  • Kepakaran:Tidak pakar dlm bidang IT, tetapi pakar dlm bidang percintaan
  • Freelance:Ya

Posted 28 October 2002 - 11:29 AM

salamz.....
okey, nak tanya lagik pasal open-source nie.....
setakat yg saya tau ada 2 jenis lesen utk open-source nie; satu gnu & satu lagi bsd-license.....

-boleh cerita tak apa yg lainnya antara 2 jenis lesen nie..
-selain 2 lesen nie, ada lagi ke lesen˛ lain utk open-source nie?

#26 sharuzzaman

    Leftenan

  • Ahli Professional
  • 1,370 posts
  • Gender:Male
  • Location:Perak
  • Interests:Elektronik dan Perisian Bebas (GPL)
  • Kepakaran:Linux, Open Source, Training, OpenOffice, Network, Hardware
  • Freelance:Ya

Posted 29 October 2002 - 08:47 PM

lesen open source ada banyak, tengok jer kat senarai lesen kat http://www.opensource.org/licenses/index.php

tapi GNU GPL hanya satu sahaja, cuma ada lesen yang compatible dengan GPL, lihat senarai di http://www.gnu.org/licenses/license-list.html

perbezaan bagi lesen-lesen ni, kena compare side-by-side, susah gak nak cerita, cuba print dan kemudian compare

#27 Guest_arLaM'z_*

  • Tetamu

Posted 30 October 2002 - 01:09 AM

bagi fikiran saya :-
freeware = cuba la bagus ni...
open source = fikiran terbuka/ tak tamak
free software = sedekah/ tak kedekut.

hehehe :)21

#28 budakit

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,282 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kg.Geliga - Segambut - Tlk.Pulai - Kg.Darat - Puchong Jaya - Kg.Bkt Naga
  • Interests:c@r!k d$!t
  • Kepakaran:Assemble PSU ... hehe
  • Freelance:Tidak

Posted 30 October 2002 - 01:23 AM

hee..he pandaila ko arlamz buat tafsiran sendiri :)21

#29 iostream

    Mejar

  • Ahli Professional
  • 2,553 posts
  • Gender:Male
  • Location:Temerloh, Desa Pandan, Bukit Damansara
  • Interests:Berangan, mengalamun, berehat, makan, & tidur.
  • Kepakaran:Tidak pakar dlm bidang IT, tetapi pakar dlm bidang percintaan
  • Freelance:Ya

Posted 01 November 2002 - 05:41 PM

salamz.....
ermmm, thanx sharuzzaman pasal bagiktau pasal benda nie...seblom nie saya tak tau langsung, ingat ada 2 jerk lesen utk open-source nie....
ingat nak review jugak lesen˛ tuh tapi makan masa jugak, hehehe....so, biar jerlah dulu.....
anyway, mungkin ada banyak lagi konsep/falsafah open-source nie yg sharuzzaman kena bagiktau kitorang.....

#30 Guest_ed_thix_*

  • Tetamu

Posted 01 November 2002 - 11:51 PM

sapa ada beli linux format oct 2002 , buka page 13, baca artikel
STALLMAN SETS THE AGENDA - putting freedom first-


QUOTE
... "Unlike some of you," Stallman said. "I am not an open source developer. I have not been associated with the open source movement. I am associated with the Free Software movement."



tu sket jee... maleh aku nak taip lebih, tapi interesting article biggrin.gif

#31 iostream

    Mejar

  • Ahli Professional
  • 2,553 posts
  • Gender:Male
  • Location:Temerloh, Desa Pandan, Bukit Damansara
  • Interests:Berangan, mengalamun, berehat, makan, & tidur.
  • Kepakaran:Tidak pakar dlm bidang IT, tetapi pakar dlm bidang percintaan
  • Freelance:Ya

Posted 11 November 2002 - 02:35 PM

salamz.....
surf punya surf, terjumpa pulak benda nie:

QUOTE
Definisi Sumber Terbuka
Pengenalan
Sumber terbuka tidak sahaja bermaksud akses kepada kod sumber. Terma pengedaran bagi perisian sumber terbuka harus menepati kriteria-kriteria berikut:  


1. Pengedaran Semula Bebas  

Lesen tersebut tidak menghadkan mana-mana pihak dari menjual atau memberi perisian sebagai komponen daripada satu edaran perisian lengkap yang mengandungi aturcara dari pelbagai sumber. Lesen ini tidak memerlukan sebarang royalti atau lain-lain bayaran bagi penjualan tertentu.

2. Kod Sumber
Aturcara tersebut perlu mengandungi kod sumber, dan membolehkan pengedaran kod sumber serta pengedaran dalam bentuk kompil. Dimana sesetengah bentuk produk tidak diedarkan bersama kod sumber, harus terdapat satu cara yang diketahui ramai bagi mendapatkan kod sumber pada kos reproduksi berpatutan atau boleh dimuat turunkan melalui Internet tanpa sebarang bayaran. Kod sumber haruslah menjadi bentuk utama seorang pengaturcara membuat pindaan terhadap sesuatu aturcara. Kod sumber yang sengaja mengelirukan tidak dibenarkan. Bentuk pertengahan seperti output prapemproses atau penterjemah tidak dibenarkan.

3. Kerja Bersumber
Lesen tersebut harus membenarkan modifikasi serta kerja bersumber dan perlu membenarkan ia diedarkan dibawah terma yang sama dengan lesen perisian asal.

4. Keutuhan Kod Pencipta Kod Sumber
Lesen tersebut boleh menghadkan kod sumber daripada diedarkan dalam bentuk berpinda hanya jika lesen tersebut membenarkan pengedaran fail tampung bersama kod sumber dengan tujuan meminda aturcara tersebut pada masa pembuatan. Lesen tersebut perlu secara jelas membenarkan edaran perisian yang dibangunkan dari kod sumber yang telah dipinda. Lesen tersebut boleh menghendaki kerja bersumber menggunakan nama yang lain atau nombor versi yang lain daripada perisian asal.

5. Tiada Diskriminisasi Terhadap Seseorang Atau Kumpulan
Lesen tersebut tidak boleh mendiskriminisasi terhadap seseorang atau sekumpulan orang.

6. Tiada Diskriminasi Terhadap Usaha Bidang Lain
Lesen tersebut tidak boleh menghalang sesiapa lain daripada mengguna-semula aturcara tersebut bagi sebarang usaha dalam bidang lain. Sebagai contoh, lesen tersebut tidak boleh melarang sesiapa daripada menggunakan aturcara dalam bidang perniagaan ataupun digunakan dalam kajian genetik.

7. Pengedaran Lesen
Hak yang dikaitkan dengan aturcara harus bersabit kepada sesiapa yang mengedar semula aturcara tersebut tanpa perlu dikeluarkan lesen tambahan.

8. Lesen Tidak Boleh Khusus Kepada Satu Produk
Hak yang dikaitkan dengan aturcara tidak boleh bergantung kepada aturcara tersebut sebagai sebahagian daripada distribusi perisian tertentu. Jika aturcara ini diekstrak daripada distribusi tersebut atau digunakan atau diedarkan dibawah terma lesen aturcara tersebut, semua pihak yang mana aturcara itu telah diedarkan harus mempunyai hak yang sama dengan mereka yang mendapat hak bersamaan edaran aturcara asal.

9. Lesen Tidak Boleh Menghadkan Perisian Yang Lain  
Lesen tersebut tidak boleh meletakkan larangan kepada perisian lain yang diedarkan bersama perisian asal. Sebagai contoh, lesen tersebut tidak boleh menghadkan bahawa aturcara yang lain diedarkan diatas medium sama harus juga perisian sumber terbuka.  

---dipetik dr. http://www.opensource.org/docs/osd-bahasamelayu.php, 11/11/2002
---ermmm, siapa yg translate nie? tahniah diucapkan....

#32 Guest_sebol_*

  • Tetamu

Posted 11 November 2002 - 04:34 PM

QUOTE
salamz.....
surf punya surf, terjumpa pulak benda nie:

---dipetik dr. http://www.opensource.org/docs/osd-bahasamelayu.php, 11/11/2002
---ermmm, siapa yg translate nie? tahniah diucapkan....


azrin drpd bytecraft.com.my

#33 iostream

    Mejar

  • Ahli Professional
  • 2,553 posts
  • Gender:Male
  • Location:Temerloh, Desa Pandan, Bukit Damansara
  • Interests:Berangan, mengalamun, berehat, makan, & tidur.
  • Kepakaran:Tidak pakar dlm bidang IT, tetapi pakar dlm bidang percintaan
  • Freelance:Ya

Posted 09 January 2003 - 09:30 AM

salamz...
errr, tumpang tanya.....

1. UNIX tuh dikira sebagai sumber terbuka ke tak?
-kalau ya; kenapa solaris/aix/irix etc tuh tak leh tengok kod sumbernya? dilesenkan bawah lesen apa?
-kalau tidak; macam mana sun/ibm/sgi boleh develop unix versi sendiri?

2. sapa pemilik UNIX sekarang nie?

#34 TRUNASUCI

    Kapten

  • Ahli Professional
  • 1,639 posts
  • Gender:Male
  • Location:K.Terengganu/SgPetani-A.Setar /Seremban/KL/Sabah/Sarawak
  • Interests:makan2 surf.. membaca etc.. giler OSS, Linux, BSD, UNIX.. motor, mancing, extreme metal = speed/thrash/death/black
  • Kepakaran:Linux, *BSD, UNIX
  • Freelance:Ya

Posted 14 January 2003 - 09:13 PM

UNIX apa?
rasa aku yg banyak pegang UNIX adalah Caldera Linux atau skang tuko nama SCO.. dia pegang UnixWare, Sco-UNIX, Caldera Linux dan tah apa2 lagik... SCO-UNIX aku dah test (lama punye) mmg ringan besh.. cum akau je tak pandei nak godek2 sgt...

#35 iostream

    Mejar

  • Ahli Professional
  • 2,553 posts
  • Gender:Male
  • Location:Temerloh, Desa Pandan, Bukit Damansara
  • Interests:Berangan, mengalamun, berehat, makan, & tidur.
  • Kepakaran:Tidak pakar dlm bidang IT, tetapi pakar dlm bidang percintaan
  • Freelance:Ya

Posted 15 January 2003 - 11:21 AM

salamz.....

takdelah, saya sebenarnya agak jahil dengan sejarah unix sendiri (maklumlah budak alaf baru).....
setahu saya, ken thompson & dennis ritchie yg mula-mula tulis unix.....lepas tuh, unix dimiliki oleh AT&T...
then, tak pasal-pasal sun, ibm, sgi, hp, micro$oft release kan versi unix diorang sendiri....

persoalannya, kompeni-kompeni tuh dapat dari mana kod sumber unix tuh? bolehkah sesiapa nak develop unix versi sendiri?

saya terjumpa nie: http://www.fortunecity.com/skyscraper/terabyte/1185/

#36 azri

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 974 posts
  • Gender:Male
  • Location:Puteri Subang...
  • Kepakaran:Linux, Windows, VMWare ESX, HP Proliant, HP Integrity, IBM System x, SAN, NAS, HA and Cluster.
  • Freelance:Tidak

Posted 15 January 2003 - 11:47 AM

tak silap pasal AT&T ada agreement dengan kerajaan US dimana sbg Telco company diorang takleh distribute software... then dari biar berkulat... diorang bagi percuma source code nye kat U yg berminat... then ada jugak company yg ambil code ni dan ubahsuai untk suits diaorang nye platform cam Sun Solaris, IBM AIX, HP-UX, SGI IRIX...

So sekarang variation of code tu memang banyak tapi asal-usul tetap sama (AT&T)... manakala bagi Open Source plak BSD mengekalkan trait asal-usul code AT&T ni... sbb tu org cakap kalau nak guna UNIX betul, guna BSD...

Linux plak bukan dari trait UNIX tapi UNIX variant... sbb takde guna sepatah pun code UNIX (built from scratch).

Secara ringkas apa yg aku tahu...





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users