Jump to content


edit gambar guna photoshop


10 replies to this topic

#1 Guest_nadia_*

  • Tetamu

Posted 23 December 2002 - 12:10 PM

em, cam ner kalau nak edit gambar..i'm mean .. macam nak cerahkan skit ker muka tu...nak mancung kan idung ker...aper2la...nak dieditkan kat gambor tu...bleh ajar tak??

:wink:

#2 sniper

    Kapten

  • Pengendali
  • 1,695 posts
  • Gender:Male
  • Location:Malaysia
  • Interests:IT (Graphic Design, Portal, Multimedia)
    & Media Production (Audio, Video, Special Effect, Green Screen).
  • Kepakaran:Multimedia, Portal, Audio Video Production.
  • Freelance:Tidak

Posted 23 December 2002 - 12:19 PM

nadia.. guna Kai Power Tools... additional plugin untuk photoshop... yg ini memang untuk tarikČ punye... :)21 .... ada satu lagi versi tak ingat nama..

#3 lelaki@melayu.terakhir

    Kapten

  • Pengendali
  • 1,856 posts
  • Location:cyberjaya
  • Freelance:Tidak

Posted 23 December 2002 - 12:36 PM

Dlm Photoshop,
Kalau nak cerahkan muka ni ada byk cara.
Antaranya, play around dgn CURVE. Boleh cerahkan dan gelapkan
keseluruhan image.

Antara lain, boleh playaround dgn Hue n Saturation.

cth ni saya guna CURVE dan kemudian adjust color RED & YELLOW di Hue & Saturation function.

http://www.geocities...ttutor/diff.txt

*mancung tak pernah try, tp rasanya PS6.0++ dah boleh buat guna basic filter.

#4 Guest_mental_x_*

  • Tetamu

Posted 03 January 2003 - 10:00 PM

gunekan brigthness and contrast jer..
macam tb jugak biggrin.gif
kalau tak silep.. ada dalam menu - image - adjust - britnes & contrast.
acu cube try test

#5 Guest_manteros_*

  • Tetamu

Posted 20 March 2003 - 11:16 PM

nadia guna versi ape??
kalo nak edit gunalah magic wand tool yang ade dalam tool menu tue n then cuba klik pada mana2 image then dia akan tanda tempat tue dengan garisan putus2 kan n then cuba ke image -> adjusments -> Brightness/Contrass then try drag mana2 antara brightness or contrast then nadia akan tengok perubahan nya nanti ok biggrin.gif

#6 Guest_LaiChiKang_*

  • Tetamu

Posted 21 March 2003 - 03:35 AM

pasai cerah, gelap dan membabitkan cahaya cam bro LMT cakap tuh...kalau nak adjust hidung jadik mancung ke atau cam belalai ke cam bro Snipper cakap...tak pun try Distort nyer function...tapi sebelum tu buat selection kat area yg kita nak kasik effect tuh...

#7 Guest_Jeffry_*

  • Tetamu

Posted 01 July 2003 - 11:38 AM

bukat setakat nak cerahkan kulit, nak merahkan,birukan atau kuningkan kulit pun boleh........ :twisted:

#8 Guest_ajym_*

  • Tetamu

Posted 01 July 2003 - 03:57 PM

kalau pakai ps 6 ke atas.. pakai liquify...

leh tarik .. leh wat abtsrak.. leh wat besau .. leh wat kecik... leh wat kopi kaw. eh silap tajuk dah neh. bye..

#9 Guest_ajym_*

  • Tetamu

Posted 01 July 2003 - 04:12 PM

ni aku bagi contoh yg aku wat dalam 3 minit.....
liquify ni kalau tak silap mmg basic filter..

mata dikecikkan .. hidong di pinochhiokan... moral : jgn bohong ar..



#10 Guest_an_urb_*

  • Tetamu

Posted 01 July 2003 - 08:50 PM

liquify ....
dalam photoshop 7.0 ker ... sebab saya guna photoshop 6.0

boleh terang secara detail :mrgreen:

#11 Guest_ajym_*

  • Tetamu

Posted 02 July 2003 - 10:15 AM

dalam ps 7.. liquify dalam features filter..

dalam ps 6.. liquify dalam features edit/image...

sorry blank pon tak ingat sgt.. tapi antara dua tu ar.. yg penting cari je kat bar atas tu

k bye... diharap dapat menolong...





2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users