Jump to content


- - - - -

HANDYCAM


169 replies to this topic

#1 Guest_nadzuan_*

  • Tetamu

Posted 20 February 2003 - 04:49 PM

kat mana ada jual handycam murah dan leh bayar ansuran

#2 Guest_effa007_*

  • Tetamu

Posted 20 February 2003 - 05:47 PM

kat courts mammoth biasanya leh bayar ansurankan?? aku rasa kat sana ada handycam. smile.gif5

#3 darkymra

    Leftenan

  • Pengendali
  • 1,173 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur or Kuantan
  • Freelance:Tidak

Posted 20 February 2003 - 05:53 PM

skang ni dah banyak hypermarket macam giant, carrefour, tesco dll yg sediakan skim bayaran ansuran ni... kat jaya jusco pon ada gak aku tgk ari tu... cuma kena survey btolČ laaaa...

#4 mEoWsMArt^

    Kapten

  • Pengendali
  • 2,005 posts
  • Gender:Male
  • Location:MY
  • Interests:Cari Duit!!
  • Freelance:Tidak

Posted 21 February 2003 - 03:42 AM

nadzuan

Juga terdapat di kedai-kedai elektronik/elektrik yang menyediakan perkhidmatan ini seperti di:

-Sen Heng
-The Catalog Shop

#5 Guest_aris_azie_*

  • Tetamu

Posted 24 February 2003 - 12:35 PM

nak tanya satu soalan ttg handycam :-

handycam ni kalau model digital 8, berapa size movie frame dia kalau transfer ke pc? 720x576 atau 352x288 atau 768x576 atau 720x480. kata la handycam ni transfer pakai firewire...

#6 Guest_an_urb_*

  • Tetamu

Posted 05 March 2003 - 03:03 PM

paling murah berapa rega?

#7 Guest_ron_*

  • Tetamu

Posted 14 March 2003 - 01:34 AM

Kat courts mammoth baru ni aku tengok ada jual ansuran utk sony handycam, rasanya dlm RM111 sebulan.

#8 Guest_an_urb_*

  • Tetamu

Posted 18 March 2003 - 04:29 PM

aku ader survey... kat kedai kodak. Tapi HANDYCAM jenama sony ... yang ok RM1500 ++

mana nak cekau duit
:-?

#9 Guest_kojaq_*

  • Tetamu

Posted 30 March 2003 - 08:43 PM

nak beli handycam cash woow lambat rasenyer........kalu ansuran bleh kott......mahal lerrr......

#10 Guest_ron_*

  • Tetamu

Posted 08 May 2003 - 07:11 PM

Kalau beli barang secara ansuran kat courth mammoth org kata riba, haram hukum nya kalau beli. Betul ke idak sila refer kat org yg arif dlm ugama.

So waspada lah. Dengar citer kat Seng Heng ok sbb dia takde riba. Tul ke?

#11 mAnKuAnTaN

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,474 posts
  • Gender:Male
  • Location:KeY ELL
  • Interests:komputer dan internet
  • Kepakaran:digital gedget
  • Freelance:Ya

Posted 08 May 2003 - 11:18 PM

Handy cam sekarang nih dah murah dan berpatutan, dlm lingkungan harga RM 2500 pun boleh dpt yang terbaik... alang2 membeli tu biarlah yang baik sbb handycam nih adalah satu pelaburan jangka panjang... bukannya satu peralatan yang kita boleh pakai buang...

Handycam yg saya syorkan mengikut budget yg sederhana:

Panasonic NVDS65 = RM 2298 (boleh kurang lagi, tgk tpt)
Sony DCR-TRV22E = RM 2659 (boleh kurang lagi, tgk tpt)

Ciri2 yg perlu ada mengikut keperluan semasa:
1. Mini DV
2. Bateri tahan lama
3. Kualiti imej megapixel
4. Keboleh upayaan MPEG EX movie
5. Sekurang2 nya 10X opkal dan 120X digital zoom
6. Kalau boleh carik 1 megapixel CCD imager
7. Keperluan lain macam still capture menggunakan storan kad SD/memori stick dsb.
8. Carik lense yg baik, jenis kaca macam Carl Zeiss, jangan beli lense jenis plastik.

Kalau bayar ansuran boleh jadi harga dia 2 kali ganda... Elakkan membeli dari skim ansuran nih utk barang2 bukan keperluan khas seperti rumah dan kereta... kalau boleh gunakan ansuran jualbeli berkonsepkan islam kerana ianya ada perjanjian secara jualbeli yg jujur tanpa bayaran tersembunyi...

Harap Membantu...

#12 Guest_Ultra_*

  • Tetamu

Posted 10 November 2003 - 01:15 PM

Ehhh....aku tengok harga kat berjaya times..bleh tahan la...boleh bayar ansuran dan tanpa interest....nie ok kerr...pastu aku tanya orang....handycam yang Ok...jenama sony dan JVC...betul ker

#13 Guest_cill_*

  • Tetamu

Posted 11 November 2003 - 12:30 PM

Sony DCR-TRV22E

saya amat mengesyorkan model ini. Menggunakannya dan amat berpuas hati.

#14 Guest_sherrina_*

  • Tetamu

Posted 13 November 2003 - 12:08 AM

bergantung pada budget dan penggunaan. kebanyakkan pengguna skarang memilih digital8 atau miniDv. kalau budget lebih dan nak yg lebih kecil, go fot minidv. harganya dlm lingkungan RM 2300 ke atas. kalau digital8 pula bawah 2000 dah dapat.

Jika minat digital8, saya cadangkan TRV 355E. saya baru beli dan so far memang puas hati dgn features yg ada. Digital8 nye tape juga murah. dalam lingkungan RM 15-RM18. Model nie juga boleh capture still picture kerana boleh insert memory stick. saya beli dengan harga RM 1850 siap dgn beg kamera (worth RM 80), tripod, 2 tape, 32MB memory stick. saya dah survey di pasaraya2 spt Giant dan Carrefour dgn RM 1999 hanya dapat camera dan charger semata.

Jika rajin, lawati http://www.camcorderinfo.com/ disana ada forum berkenaan handycam. spesifik ikut model. boleh baca review pengguna dan buat sedikit research.

#15 Guest_chatid_*

  • Tetamu

Posted 13 November 2003 - 09:00 AM

QUOTE
Panasonic NVDS65 = RM 2298 (boleh kurang lagi, tgk tpt)  
Sony DCR-TRV22E = RM 2659 (boleh kurang lagi, tgk tpt)  

Ciri2 yg perlu ada mengikut keperluan semasa:  
1. Mini DV  
2. Bateri tahan lama  
3. Kualiti imej megapixel  
4. Keboleh upayaan MPEG EX movie  
5. Sekurang2 nya 10X optikal dan 120X digital zoom  
6. Kalau boleh carik 1 megapixel CCD imager  
7. Keperluan lain macam still capture menggunakan storan kad SD/memori stick dsb.  
8. Carik lense yg baik, jenis kaca macam Carl Zeiss, jangan beli lense jenis plastik.  

Kalau bayar ansuran boleh jadi harga dia 2 kali ganda... Elakkan membeli dari skim ansuran nih utk barang2 bukan keperluan khas seperti rumah dan kereta... kalau boleh gunakan ansuran jualbeli berkonsepkan islam kerana ianya ada perjanjian secara jualbeli yg jujur tanpa bayaran tersembunyi...


saya dan member saya (bos) tgh serious survey dv cam ni. since mAnKuAnTaN punya post ni dah berusia 6 bulan, boleh tak mAnKuAnTaN bagi updated punya review?

1. saya ada broucher SONY dan Panasonic ni, tgk SONY punya semua pakai Carl Zeiss punya lens. Macam mana nak tau mana satu kaca dan plastik?

2. SONY TRV 22E tu 800K MP je kan?

3. MPEG EX tu apa mAnKuAnTaN? yg saya nampak MPEG 4 camtu je.

4. sherrina, apa beza digital8 dan MiniDV? boleh buat MPEG ker?

5. Boleh tak rekomenkan DV Cam yg bawah 3K yg menepati ciri2 yg mAnKuAnTaN syorkan tu?

Terima kasih banyak2


#16 Guest_chatid_*

  • Tetamu

Posted 13 November 2003 - 09:03 AM

QUOTE
Sony DCR-TRV22E  

saya amat mengesyorkan model ini. Menggunakannya dan amat berpuas hati.


[b[cill[/b], ko pakai model ni brp harga ko beli? apa accessories yg dapat dan beli kat mana? smile.gif

thank you


#17 Guest_sherrina_*

  • Tetamu

Posted 14 November 2003 - 10:27 AM

digital8 adalah format yg lama sket berbanding minidv yg terkini. lama pun tak lama juga, masih lagi dicari dan dipakai. mungkin kerana harganya murah sket berbanding minidv menyebabkan digital8 masih menjadi pilihan. saiz juga berbeza kerana minidv lebih kecil dan ringan berbanding digital8 tapi masa sherrina nak beli saiz bukanlah my no 1 priority. yg penting features yg ada pada digital8 ada yg tidak ada pada minidv. nanti sherrina akan cuba explain the difference between hi8, digital8 dan minidv smile.gif

#18 Guest_chatid_*

  • Tetamu

Posted 14 November 2003 - 10:30 AM

cool, thanks sherrina smile.gif

#19 Guest_chatid_*

  • Tetamu

Posted 14 November 2003 - 10:47 AM

semalam kat tech tv ada keluar SONY TRV 33, dia recommend yg ni, dekat 3K gak ni kan?

#20 Guest_sherrina_*

  • Tetamu

Posted 15 November 2003 - 01:48 AM

chatid:
ada macam2 pendapat mengenai generasi2 digital handycam nie iaitu hi8, digital8 dan latest minidv. I suggest you visit this web:
http://www.shortcourses.com/video/introduction.htm
ada explaination for each type, it's pro and cons. besides that, surf to www.camcorderinfo.com banyak info bout handycam biggrin.gif

#21 Guest_chatid_*

  • Tetamu

Posted 15 November 2003 - 11:45 AM

saya dah berbelah bahagi antara digital 8 dgn mini dv, digital 8 murah sikit. ok sherrina, thanks

#22 budu

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 712 posts
  • Kepakaran:Cari tapak tanah.....
  • Freelance:Tidak

Posted 15 November 2003 - 05:28 PM

APA YG SAYA TENGOK HANYA SONY CAM aje yg pakai D8, kalau miniDV tu semua brand support, so suggest saya pakai ler miniDV utk ong term.

p/s : stil duk pakai D8 lagi

#23 Guest_satay_*

  • Tetamu

Posted 15 November 2003 - 05:38 PM

look at this.!!
http://www.senheng.com.my/products.asp?typ...al+Movie+Camera
tapi sorry takde re'ge

#24 Guest_eZaL_*

  • Tetamu

Posted 15 November 2003 - 05:43 PM

apa beza hi8 ngan takde hi8? aku dengar kalo gune kaset yang 60 mins bole extend sampai 90mis/120mins... camner nak guner?

lama tak mengikuti pasal handycam ni, apa istimewa d8 n minidv... sbb aku punyer ketinggalan zaman[hi8]...

#25 Guest_chatid_*

  • Tetamu

Posted 15 November 2003 - 11:21 PM

itu la pasal, yg digital 8 tu tak sampai 2 ribu (sherrina dpt 1850 lagi). yg trv 22e MiniDV tu pun dah 2.6 K something. tgk features hampir sama jer, cuma storan dan size je beza. apa lagi yg berbeza sebenarnya?

#26 Guest_sherrina_*

  • Tetamu

Posted 16 November 2003 - 11:06 AM

masa before sherrina beli dulu pun dok pening gak nak pilih antara dua jenis nie. so sherrina kat pelbagai website dan forum berkenaan handycam. kebanyakkan pengguna memberikan pandangan yg positif mengenai digital8 (ada pelbagai hujah yg bernas) iaitu ianya masih lagi relevan dan digunapakai hari ini dll lagi. hi8 pula agak lama dan ianya tak silap sherrina analog handycam. digital8 adalah guna digital handycam, sama cam minidv. kalau tgk features tak beza sangat cuma of course minidv saiznya lebih kecil dan ringan. selain tu lens minidv pula jenis carl zeiss, jenis yg bagus berbanding digital8 lens biasa.

cuma sherrina lebih tertarik ngan digital8 selain kerana harganya lebih murah ialah kerana tape digital8 murah. kita bleh pilih nak pakai tape hi8 pun boleh (lebih murah dan masanya lebih panjang) atau tape digital8(mahal sket tapi pendek masanya dan lebih berkualiti). tape hi8 harga dlm rm 13 tape digital8 harga dlm rm 15 (harga di foto selangor). tape minidv pula bersaiz kecil dan harga paling kurang pon rm 45. so, faktor tape yg mahal nie pon menyebabkan sherrina pilih digital8.

biggrin.gif

#27 Guest_chatid_*

  • Tetamu

Posted 17 November 2003 - 05:30 AM

pelik gak kenapa sony keluarkan digital 8, manufacturer lain tak ada pun. betul jugak kata budu tu, utk long term. terima kasih semua nanti saya pikirkan lagi, thanks sherrina, saya dah godek2 website tu

#28 Guest_cill_*

  • Tetamu

Posted 17 November 2003 - 11:04 PM

saya beli trv 22 ngan harga 2, 600. kedai kat bangsar. lupa lak namanya.

tapi sekali ngan beg sony, tripod.

sekaranga da tawaran murah kat sony punya cawangan. contohnya best yankee. boleh dapat harga yang sama ngan masa saya beli.

trv 33.. saya nak beli jugak pada awalnya. tapi kemudian baru tahu yang banyak function dalam tu yang tak guna. lagipun mahal cuma sebab ccd die .

saya pun menyokong minidv. senang.. lagipun sony memang suka perkenal tape type baru.. tapi kemudian dihentikan.

#29 Guest_chatid_*

  • Tetamu

Posted 20 November 2003 - 11:29 AM

hemm best yankee ada ker kat sg wang? / Bukit Bintang? aku nak pegi lepas keje kang, semalam dah usha kat jusco, kang nak ambik yg trv 22e tu, ramai sangat yg sokong hehe

#30 Guest_chatid_*

  • Tetamu

Posted 21 November 2003 - 08:28 AM

betul tu cill, semalam saya tanya trv33, dia offer 2,700 sth je, sekali dgn bag dan extra battery (50fm). dia kata tak guna sangat 1 MP tu, tak banyak beza still picture dgn trv22e, dia recommend ambik 22e jer.

Akhirnya saya beli DCR TRV 22E(rm2474) + Free Gift(Bag + Battery + 3 Tapes + 8MB Memory stick) + Tripod(rm80) + Lens Cover(rm25). Total rm2579.

OK tak? rasanya dah murah tu, bos saya pun nak beli hari ni, itu last price, saya cakap nak beli 2 pun tak dpt murah atau apa2 free gifts.

Saya beli kat FOTOKEM Lowyat, ground floor. iklan dia keluar dlm star semalam. Tanya kat kedai depan tu dia nak rm2,700 dapat bag dan battery jer (mula2 dia nak rm2,900 $%^#@)

Terima kasih pada semua kerana membantu smile.gif2


#31 Guest_chatid_*

  • Tetamu

Posted 21 November 2003 - 08:34 AM

sherrina, saya tanya tape minidv dia jual rm20 jer? ke saya silap dengar. tape ni boleh dia overwrite balik kan? brp kali overwrite maksimum?

thanks


#32 Guest_cill_*

  • Tetamu

Posted 21 November 2003 - 10:27 PM

harga tu kira berbaloi.

minidv boleh dioverwrite. tentang maksimumnya saya tak pasti. Tapi s etakat ni.. saya dah overwite satu tape saya untuk 8 kali.

sebab saya biasanya burn dalam cd.

harga tape berbeza. ada yang harga 17, harga 20 ada yang harga 30. bergantung pada jenama.

dan tape ada dua jenis. satu untuk kegunaan normal play (60) dans atu lagi untuk long play(90) biasanya long play lagi mahal dari normal play lah

#33 Guest_chatid_*

  • Tetamu

Posted 23 November 2003 - 02:12 AM

bos saya beli pada harga kurang rm2o(kedai lain) tapi dapat 2 tape dan bag jenis plastik jer. saya dpt beg leather tu, lega.

saya tak reti lagi nak guna software dia, tak reti nak burn lagi. kalau guna pinnacle dan ulead, dia boleh control mcm software SONY tu tak?

lagi satu, memory stick tu boleh tak pakai yg kingston yg jual kat lowyat tu, murah sikit, SONY punya mahal ler.

cill, 8MB tu boleh masuk brp gambar?

thanks smile.gif


#34 Guest_cill_*

  • Tetamu

Posted 28 November 2003 - 04:50 PM

brape gambar, aku tak pasti. yak pernah nak kira.. smile.gif

yang pasti, software yang kau cakap itu memang sokong. tapi sony punya ware dah cukup.

kalau nak guna untuk kegunaan peribadi, dah lebih dari mencukupi.

#35 Guest_chatid_*

  • Tetamu

Posted 29 November 2003 - 02:57 PM

cill, thanks. saya guna SONY Image Mixer tu, tapi gambar tak cantik dan jagged la, dah masuk ke vcd pun. kalau replay direct dari video cam ke tv, gambr sangat cantik, tapi bila convert tak cantik. saya dah try MPEG 1 highest quality dan AVI (8 Min, dia bantai 2 GB lebih hard disk).

adakah ini disebabkan USB streaming tu? kalau pakai firewire baru ok ker?

sat lagi nak gi cari pinnacle dgn ulead plak.


#36 Guest_sherrina_*

  • Tetamu

Posted 29 November 2003 - 11:49 PM

chatid:
tape minidv rm20 aje? ye ke? murah sgt tu. tape utk hi8 pun saya dapat sblm raya 3 tape rm 45. setau saya minidv paling koman pun rm 45. kawan sy yg pakai minidv bagitau. saya riki kat kedai pon dlm rega gitu.

utk 32mb memory stick so far utk raya nie sherrina capture kat 150 keping gambo guna high quality. lom penuh pun lagi space. tak sure brape keping yg bleh penuhkan satu stick.

utk edit video memang kene guna space hard disk yg beso. tentulah highly recommended pakai pinnacle ataupun scuzzy tapi rega pinnacle aje kat rm 800. mahal. sherrina pon baru sembang ngan cousin smalam tentang spec pc yg sesuai utk edit video. dia penah bikin pc utk edit video and dia kata at least pentium 4 kalau dapat 2 Ghz cun sgt. kalau 1.3 pon ok dah. pastu hard disk katanya lagi bagus kalau guna jenis SATA (saya tak sure apa mende, maybe jenis hard disk kot) sebab mudah nak edit dan lihat hasil edit serentak.

saya pon dok tgh nak budget utk upgrade pc. ingat nak taruk hd 80GB or 120GB. pastu firewire coz pc saya tadak firewire. firewire tidak selaju USB 2.0 tetapi lebih stabil. saya penah email pada sony customer care and depa sendiri pon kata better upload movie pakai firewire. boleh pakai USB tapi make sure 2.0 le.

la nie saya pon dok riki software utk edit video. saja nak kasik cantik. kot terer nanti leh buat ala2 hollywood biggrin.gif so far saya tgk ramai amatur pakai Windows Movie Maker. pack dia bleh download kat website windows. kalau nak tgk salah sorang yg rajin bikin video dan nak tanya pasal handycam, pi le blog tok rimau. http://tokrimau.tk kalau tak silap saya, dia pun guna model sama cam chatid. biggrin.gif

#37 Guest_trancc_*

  • Tetamu

Posted 30 November 2003 - 02:06 PM

Masa saya beli handycam dulu tape minidv jenis sony (60 min) 1 tape rm 15, tu kalau beli sikit. Kalau beli banyak, tokei kedai tu offer rm 12.

Untuk hasilkan vcd berkualiti memerlukan space hd yang besar kerana ianya perlu dicapture dan disave dalam format avi terlebih dahulu sebelum dirender/encode ke mpeg1/mpeg2.

s/ware ulead video studio sesuai untuk mereka yang baru menceburi bidang ini kerana ianya user friendly dan hasilnya memuaskan. Bagi mereka yang pro, kebanyakkannya memilih adobe premiere.

#38 Guest_cill_*

  • Tetamu

Posted 30 November 2003 - 06:19 PM

Tok Rimau... :0

my senpai in blogging...

betul tu. sangat disyorkan melawat laman tok rimau. Dia pakai sony trv-22 dan Windows Video maker untuk buat filem pendek dia..

cerita dia best. pelik tapi penuh dengan mesej biggrin.gif

p/s: takleh cerita pepanjang, nanti dia makin glamer... dan nanti dia riak .

#39 Guest_chatid_*

  • Tetamu

Posted 30 November 2003 - 06:30 PM

trancc, oo camtu ker? kena convert ke avi dulu baru boleh ek. korang convert mcm mana? semalam saya beli firewire capture card (rm90).

sherrina, saya pakai p4 1.7, 80GB Hard Disk, tapi bukan Serial ATA.
banyak gak benda nak kena beli nak buat video ek. thanks for sharing.

saya tengok sample movie yg SONY punya smooth jer, tu yg geram tu


#40 Guest_sherrina_*

  • Tetamu

Posted 01 December 2003 - 02:26 AM

mengenai format pula, saya sedikit musykil le. kita capture video dan save dalam handycam dlm format apa? pastu format apa pula yg sesuai utk di simpan dalam cd supaya bleh tgk kat tv (guna vcd player) atau di komputer?

#41 Guest_an_urb_*

  • Tetamu

Posted 01 December 2003 - 03:46 PM

sherrina,
sherrina, saya pun nak bertanya soalan yang sama sebab saya dah try buat guna Ulead 5.0 dan mmg tak boleh nak play dekat vcd player tv

fail yang aku buat tu jenis *.mpeg

#42 Guest_an_urb_*

  • Tetamu

Posted 01 December 2003 - 03:48 PM

lagi satu nak tanya pasal maintainance

apa yang nak kena jaga bila ada DV cam ni ...
nak kena cuci head tape ker ... ? berapa lama guna ?
bila charge bateri tu nak kena tunggu sampai penuh ker ?

#43 cgha

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 200 posts
  • Location:Terengganu.
  • Interests:Computer
  • Kepakaran:Master Trainer in ICT in classroom
  • Freelance:Tidak

Posted 01 December 2003 - 04:17 PM

QUOTE
sherrina, saya pun nak bertanya soalan yang sama sebab saya dah try buat guna Ulead 5.0 dan mmg tak boleh nak play dekat vcd player tv

Lepas capture video tu,kemudian burn CD menggunakan Nero.
Pilih make VCD atau SVCD.
Tak payah susah2.Nero akan convert semua format tu untuk
anda mainkan di Hi Fi rumah.
Saya pernah gunakan VCD Cutter untuk cut lagu je dari Hindi Movie.
Saya pilih beberapa Filem dan cut lagu2 yang sedap je.
Pastu simpan dlm HD.Bila cukup 700MB,saya burn menggunakan
Nero.Pilih Make VCD.Pastu play kat Hi FI dirumah.
Nah kita dah dapat 1VCD yang lagu2 nya sedap2 belaka.
Kalau beli kat kedai,tak berbaloi...1 atau 2 je yg sedap.

#44 Guest_an_urb_*

  • Tetamu

Posted 01 December 2003 - 04:30 PM

cgha,

tima kasih

#45 Guest_chatid_*

  • Tetamu

Posted 01 December 2003 - 04:48 PM

PINNACLE punya software mana yg digunakan utk buat movie?

saya guna fire wire utk capture mmg beza mutunya. gambar kurang jagged dan nampak lebih smooth, tetapi still tak sebagus kalau dimainkan terus dari video cam tu.

Ada sapa2 yg boleh dapatkan hasil sebijik mcm dalam video cam tak? saya try format utk dvd pun tak banyak nampak bezanya

sherrina, saya ada terbaca psl format dalam video cam tu, yg pasti digital8 dgn minidv sama je format dia, yg tak pasti apa format tah


#46 Guest_cill_*

  • Tetamu

Posted 01 December 2003 - 05:10 PM

fps... flop per second..

itulah yang membuatkan gambar smooth atau tak. contohnya gambar ber 30fps lagi smooth dari gambar 20fps.

kebiasaannya... bila kita pindahkan format dari satu jenis format ke format yang lain.. akan ada perubahan. sekurang-kurangnya sedikit.

cuba saudara tengok setting pertukaran format..cuba ubah-ubah hingga puas hati. tapi biasanya, lagi bagus gambar, klagi banyaklah space yang digunakan smile.gif

oleh sebab saya ni pun amatur, perubahan sedikit itu tak dihiraukan sangat.

kalau chatid nak tahu lebih lanjut.. boleh surf di bahagian digicam di mypdacafe..

atau surf di cnet.com .. di sana banyak tips-tips yang bagus diutarakan.

atau saudara juga boleh surf di laman web syarikat-syarikat penerbit makalah komputer seperti computimes..

#47 Guest_chatid_*

  • Tetamu

Posted 01 December 2003 - 05:17 PM

cill, terima kasih, tapi fps tu bukan frame per second ker? atau utk DV Cam di panggil flops? bukan apa, nanti saya baca lain tukar setting kat benda lain smile.gif. Malangnya kat SONY punya software tu takdek plak nampak utk tukar setting ni. yg ada dari low quality ke highest quality (still not good enough)

#48 Guest_cill_*

  • Tetamu

Posted 01 December 2003 - 05:28 PM

betul.. dua dua istilah leh guna sebenarnya.. dan mungkin dalam konteks ini, saudara lebih tepat :oops:

saudara try la surf lebih lanjut di laman-laman web professional yang lain.

sebagai ontoh untuk kegunaan digicam saya, bahagian digicam di mypdafae memang membantu. begitu juga untuk pda saya.

kerana di sini lebih ramai pakar system atau pakar hardware computer

#49 Guest_chatid_*

  • Tetamu

Posted 01 December 2003 - 05:35 PM

cill, saya dah check kat mypdacafe, semua digicam ajer. thanks, nanti cari kat tempat lain.

ko nih mat gadget ker cill? ko pakai notebook tak?


#50 Guest_cill_*

  • Tetamu

Posted 01 December 2003 - 05:53 PM

pakai.. aku pakai IBM. T40 kalau tak silap aku. sekali ngan dvd-rom dan cd-writer. ada built in ngan wireless lan gak

------------------

The review unit was a thin (just an inch) model with 1.5GHz Pentium M, 14.1" XGA, 40GB HD, 256MB RAM, ATI Mobility Radeon 7500 32 MB, internal 56Kbps modem, 802.11b wireless, TouchPad and TrackPoint, Secure Chip, very slim 9.5mm high DVD-CDRW combo, and Windows XP Pro SP1. With the DVD drive, the unit weighs just 2.2 kg.

There is also a version with 14.1" SXGA+ 1400x1050 display, and a workstation version with a more OpenGL ATI graphics flavour. In the maximum off-the-shelf configuration, the T40 can have a 1.6 GHz Pentium M, 512 MB RAM, 80 GB HD, Gigabit Ethernet, 1400x1050 SXGA+ display, dual-mode 802.11a&b wireless and Bluetooth combo, and ATI Mobility FireGL 9000 64 MB OpenGL 3-D graphics





2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users