Jump to content


- - - - -

Contoh soalan temuduga dan sampel jawapan


10 replies to this topic

#1 Guest_semangat_daulat_*

  • Tetamu

Posted 19 March 2003 - 05:02 PM

Assalamaulaikum
saya nak bertanya kepada senior kat sini yang pernah hadiri temuduga, ada tak sampel soalan dan jawapan yang power yang boleh digunakan untuk jawap soalan temuduga!!!
contoh soalan yang biasa ditanya(cam mana nak jawab)
1) Apa kekuatan anda(related to this job la)
2) Apa kelemahan anda(related to this job la)
3) KEnapa sykt kami perlu ambil anda sebagai pekerja
4) Bagaimana anda handle dalam keadaan stress

-semangat_daulat@hotmail.com- smile.gif5

#2 nasikerabu

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 401 posts
  • Location:kota bharu kelate

Posted 19 March 2003 - 05:11 PM

rasanya takde skema jawapan yg khusus... sbb kalau ko jawab ikut skema jawapan... jadinya tak natural la pulak.

ko kena jawab ikhlas ikut kebolehan ko. bila ko YAKIN dgn diri ko YAKIN dgn kemampuan ko... ko akan YAKIN utk jawab soklan tu.

interviewer pun org pandai gak... dia bole tau kalau ko ni baca skrip.


tapi bole gak kalau nak dapatkan idea dari yg penah di interbiu..

#3 Guest_athlonmyx_*

  • Tetamu

Posted 20 March 2003 - 07:44 AM

interviewer nie selalu nak kasik pressure jeh..kekadang tuh dia bukan nak tengok sangat kita buleh jawab dengan tepat/betul..tapi sejauh mana kita leh tahan dengan pressure..huhuhu
smile.gif7

#4 Guest_fbi_*

  • Tetamu

Posted 20 March 2003 - 10:21 AM

ko masuk jobstreet,aku rasa kat situ ader..
tapi tips dari aku,komunikasi tuh penting..
inggeris puah cu kang pon jadi..

#5 T2

    Kapten

  • Ahli Professional
  • 1,616 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:rawking...
  • Kepakaran:tulis terbalik
  • Freelance:Ya

Posted 20 March 2003 - 11:52 AM

hmm soklan2 nih kadang tak tentu gak.,... mcm saya pernah ditanya soalan yg agak.. memberangsangkan.... ada satu soalan diorang tanya...

sultan boleh buat business tak? <---soalan masa interview untuk jawatan perkhidmatan awam...

#6 nasikerabu

    Pegawai Waran 2

  • Ahli
  • 401 posts
  • Location:kota bharu kelate

Posted 22 March 2003 - 08:55 PM

*off topic
hehehhehe... menarik soklan tu tabang terbik.

ko jwp pedia?


aku rasala, kebanyakan sultan semua ada terlibat ngan business. ada influence gak la dlm mana2 syarikat. pastu syarikat tu mudah dapat projek ke apa ke.

ko rasa berapa elaun sultan hah?

#7 minhaj

    Leftenan

  • Pengendali
  • 1,047 posts
  • Location:kinta valley

Posted 23 March 2003 - 09:53 AM

jawap je dengan keyakinan diri....

lagipun setau saya berdasarkan pengalaman saya interview suatu masa dulu.....walaupun interview loan je....tapi disebabkan loan utk komitmen utk diikat keje ngan diorang...so soalan nye macam soalan nak masuk keje gak la.....

kebanyakan soalan tu memang macam yg disenaraikan sebelum ni....
tapi sebenarnya di samping nak tau jawapan secara direct bagi soalan2 tu...
panel interviewer tu nak tengok kita confident ke tak jawab.....
kekadang diorang lebih enjoy tengok cara kita jawab soalan daripada apa yg kita jawab......


p/s: hanya based pada sedikit pengalaman yg saya ada....

#8 Guest_amsforce79_*

  • Tetamu

Posted 31 March 2003 - 02:36 PM

kadang2 depa nie yg lelebih, depa tanya bahasa melayu, suruh kite jawab bahasa inggeris... tapi nak wat camne ye tak, depa yg nak amik kite keje,,....

#9 Pakcik_Kantin

    Leftenan

  • Ahli Professional
  • 1,058 posts
  • Location:Mana-mana Kantin yang berhampiran
  • Interests:PHP kat Kantin
  • Freelance:Ya

Posted 31 March 2003 - 08:42 PM

Satu lagi...

Mesti dia tanya,

Kalau anda diterima bekerja, apa yang anda boleh buat ?
Kalau anda dibayar gaji sebanyak ini, RM***** apa pendapat anda.?
Anda bujang?
Bila graduate ?
Dah makan tengah hari ?
Bila boleh mula start keje ?

#10 grindcore

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 999 posts
  • Gender:Female
  • Location:/tmp
  • Freelance:Tidak

Posted 02 April 2009 - 04:55 PM

Contoh soalan2 untuk Networkers

Frequently asked Network Engineer Interview Question

Describe the OSI model.
What is the difference between a repeater, bridge, and router? Relate this to the OSI model.
Describe an Ethernet switch and where it fits into the OSI model.
What is a VLAN? What is an ELAN? What is the difference?
Relate FDDI/ATM/SONET to the OSI model.
Explain how to configure a host network interface (e.g. IP address, net mask, broadcast address)?
Describe Ethernet packet contents: min/max size, header.
Describe TCP/IP and its protocols.
Describe ATM and what are its current advantages and disadvantages.
Describe SONET.
What are the maximum distances for CAT5 cabling?
Describe UDP and TCP and the differences between the two.
What is your current IP address? How do you find that out on different OSs?
Describe what a broadcast storm is.
Describe what a runt, a giant, and a late collision are and what causes each of them.
How do you distinguish a DNS problem from a network problem?
Describe the Bandwidth Delay problem.
Describe the principle of multi-layer switching.

http://engineerresume.org/network-engineer-resume.html

#11 Pojie

    Kadet

  • Ahli Professional
  • 6 posts
  • Kepakaran:Web GUI, PHP, J2EE, Oracle, PM, Photography
  • Freelance:Tidak

Posted 02 April 2009 - 09:36 PM

Sepanjang bulan Februari lepas, at least 10 kali aku attended interviews... wakakaka. Sebabnya tak boleh tidak, musti keluar dari company terdahulu... due to some reason lah.

First 3 memang hampeh... ntah apa2 aku jawab. Lepas tu, level of confidence semakin bertambah baik. End up sampai macam tak menang tangan nak layan offer smile.gif

Antara yang aku boleh share, secara umumnya :

1. Tell us about yourself.
Soalan ni yang paling koman sekali sebagai pembuka bicara. Tapi jangan sekali2 under estimate jawapan yang sepatutnya. Penemuduga sebenarnya lebih berminat nak tau pengalaman kerja yang berkaitan dengan jawatan yang dipohon. Dan juga secara tak langsung nak uji communication skill. Merujuk pada apa yang terkandung dalam CV, elaborate lagi.

Elakkan dari :
a. Meleret2 cerita pasal keluarga, hobi, dan sebagainya yang tak berkaitan dengan pengalaman kerja.
b. Apa yang diceritakan tak match dengan apa yang tertulis dalam CV.

2. Through out your working experience, among your immediate superior, who's the most problematic person that you have been work with. And why.
Cerita ala kadar aje la pasal boss lama.

Elakkan dari :
a. Kutuk kaw2 boss lama.

3. In the other way around, who's the most excellent person that you have been work with. And why.
Pun seeloknya cerita ala kadar, tapi lebih sikit dari soalan nombor 2 di atas.

Elakkan dari :
a. Alasan suka kerja dgn boss lama tu tak appropriate. Contohnya, suka boss sbb dia selalu cover line walaupun selalu buat salah. In return, boss suruh cover line dia pulak.

4. Do you have any question for us?
Nah, dia bagi can tanya. Tanyalah soalan yang berkaitan dengan kerja, yang menunjukkan kesungguhan untuk bekerja. Contohnya, tanya pasal projek yang sedang/akan dilaksanakan... tanya pasal peluang untuk mengembangkan kerjaya, peluang sambung belajar ke.... tanya pasal persekitaran kerja, etc.

Elakkan dari :
a. Pantang besar... sebolehnya jangan tanya pasal gaji, elaun dan seumpamanya dulu. Kecuali, kalau penemuduga yang mulakan. Sebab, belum masanya lagi untuk ditanya. There could be 2nd-3rd round... masa tu baru tanya / negotiate.

Wallahua'lam, sekadar berkongsi.





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users