Jump to content


Basic Troubleshooting :: Asas Mengenalpasti Masalah


69 replies to this topic

#1 matdin97

    Leftenan

  • Pengendali
  • 1,100 posts
  • Location:24300 Kerteh
  • Interests:Naik Basikal Racing
  • Kepakaran:Cyber Cafe Setup
  • Freelance:Ya

Posted 25 March 2003 - 11:40 PM

Kita kongsi-kongsi..

Komputer ni terdiri dari beberapa komponen. Paling sakit kepala kalau komputer tak hidup.. nak tanya orang pun tak tahu nak explain camna... kalau masih keluar dos tu ok lagi.. boleh gak cerita sikit sebanyak...

Secara asasnya komputer ni ada 4 komponen yang penting. Kalau salah satu rosak memang kat skrin tak kan ada apa-apa.
1. Mobo
2. Memory Module
3. processor
4. Vga / Graphic Card

4 benda ni memang penting. Ini yang saya jadikan asas untuk troubleshoot pc yang tak keluar apa-apa. Kalau semua ok sepatutnya memang keluar.. sekurang-kurangnya sampai memory test.

Sebelum test ni kena le pastikan Power Supply Unit (PSU) dan Monitor tu berfungsi..

Jom le kongsi tips-tips yang lain pulak..

#2 Guest_semut ungu_*

  • Tetamu

Posted 26 March 2003 - 10:47 AM

A'kum... antara tips˛ lain pulak..

kalau display tak keluar apa˛
-mungkin masalah display card atau monitor... cuba tukar monitor lain dulu, sebab nak tukar card leceh sikit sebab kena bukak casing... tapi kebanyakan kes... display card yang rosak...

kalau masalah ram...
-biasanyer kalau ram bermasalah... ader bunyi beep... iaitu bios error signal.. ataupun windows takleh nak load... jadik patut bukak dan pakai balik rma tu... dan cuba check kot banyak lak kotoran kat kaki dia tuh.. cuba bersihkan guna getah pemadam.. ( pastikan jenis yang lembut )..

kalau masalah mobo
- biasanyer saya tengok kat cpu fan jalan ke tak... kalau tak mungkin mobo tu ader problem... tai ni dengan syarat power untuk fan tu ambik dr mobo gak.. bukan direct dari power supply... camanapun tak semestinyer jugak mobo rosak kalau fan tak pusing.. mungkin fan tu rosak pun boleh jugak.. saya kurang arif nak check mobo nie.. maybe kawan˛ lainboleh bantu...

harap korang dapat betulkan mana˛ yang silap... oh ya.. lagik satu.. ni kita anggap macam case study la yer.... dulu saya ader repair satu pc nie... display dia tak keluar.... masa tu dia pakai display onboard.. memandangkan manual mobo dah takder, jadi saya takleh nak disablekan onboard dispaly dia.. ( tak tau kat jumper ke kat bios).... jadi saya terus plugkan displaycard riva tnt kat agp slot dia... tapi tak keluar display jugak.. monitor dia okey... last˛ saya assume mobo dia rosak... ( tapi fan cpu dia pusing )... so korang rasa camner.. betul ker tak assumption yang saya buat tuh... ker ader beberapa perkara lagik yang perlu saya check.. harap dapat bantuan pendapat dari kawan˛...

terima kasih..

#3 Guest_AyobKelubi_*

  • Tetamu

Posted 26 March 2003 - 03:39 PM

assalamualaikum...

betul jika salah..

kabel

jika saya mempunyai masalah dgn sistem saya (pc)..perkara pertama yang saya lakukan ialah dgn memerikasa kabel connector atau pun IDE kabel...pastikan penyambungan nya betul....kalau macam power connector ker power supply...masukkan betul2 ke tempatnya..manakala kalau IDe kabel tu masukkan tepat ke slot nya...kalau tak juga...cek pada pin-pin yang terdapat pada kepala kabel tersebut....kalau rosak...boleh di baiki samada dgn mengantikan pin tersebut (jika mempunyai alat yg cukup) atau pun just pergi kedai tanya yg baru....sekian..harap membantu...

#4 Guest_kojaq_*

  • Tetamu

Posted 26 March 2003 - 04:37 PM

salam, penah jadi gak troubleshoot tak jumper masalah power supply rosak ,tuko p/supply dah bleh berfungsi.........tp biasanyer aku swapkan barang yg nak dicheck kan tu ke PC yg lain.....errr dgn ini kiter dpt tau masalahnyer.......kalu OS problem itu bab lain lerr kan..........

kalu salah tolon tunjukkan..........

#5 Guest_||seaMaBoK||_*

  • Tetamu

Posted 27 March 2003 - 05:04 PM

QUOTE
kalau masalah mobo
- biasanyer saya tengok kat cpu fan jalan ke tak... kalau tak mungkin mobo tu ader problem... tai ni dengan syarat power untuk fan tu ambik dr mobo gak.. bukan direct dari power supply... camanapun tak semestinyer jugak mobo rosak kalau fan tak pusing.. mungkin fan tu rosak pun boleh jugak.. saya kurang arif nak check mobo nie.. maybe kawan˛ lainboleh bantu...

harap korang dapat betulkan mana˛ yang silap... oh ya.. lagik satu.. ni kita anggap macam case study la yer.... dulu saya ader repair satu pc nie... display dia tak keluar.... masa tu dia pakai display onboard.. memandangkan manual mobo dah takder, jadi saya takleh nak disablekan onboard dispaly dia.. ( tak tau kat jumper ke kat bios).... jadi saya terus plugkan displaycard riva tnt kat agp slot dia... tapi tak keluar display jugak.. monitor dia okey... last˛ saya assume mobo dia rosak... ( tapi fan cpu dia pusing )... so korang rasa camner.. betul ker tak assumption yang saya buat tuh... ker ader beberapa perkara lagik yang perlu saya check.. harap dapat bantuan pendapat dari kawan˛...

terima kasih..


Betul tuh saye pernah pernah alami masalah cam tuh...Vga card ok..Ram card ok...tapi bila on je monitor gelap je....
nak kate kan power tak de kipas berpusing lah plak...
rupe2 nye dier punye mobo ade prob.....prosesor ok lak...Cabel pun ok....tuh lah masalah yg memeningkan saye tuh...hehehhe

#6 Guest_Hasnol79_*

  • Tetamu

Posted 27 March 2003 - 05:36 PM

a'kum

salah satu skill asas dalam troubleshotting pc ialah melalui beep signal pada motherboard. rujuk

http://ittutor.net/forum/phpBB2/viewtopic.php?t=2279

pada aku masalah berkaitan os satu jalan yang paling berkesan untuk selesaikan ialah dengan format dan install balik os tu.

#7 Guest_amsforce79_*

  • Tetamu

Posted 31 March 2003 - 12:58 PM

pertama sekali, asas nak baiki pc ni adalah dengan membuat pengujian papan induk...

caranya pasangkan 4 komponen yang diberitahu di awal tajuk ini iaitu :-

1. Display card
2. CPU
3. RAM
4. Papan induk (terpenting, kalu takde, hempok kek kepala...)

yang lain, kena pastikan power supply ok dan kabel elektrik pun ok. lepas tu uji, kalu ada paparan, membuktikan bahawa CPU anda masih elok... makna kalu pasang 4 benda tu aje adalah, cabutkan semua kabel yang lain yang ada di dalam papan induk tersebut.

#8 Rezdrake

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 810 posts
  • Location:Penang

Posted 31 March 2003 - 03:48 PM

Assalamualaikum warahmatullah,

Solution nak troubleshoot... normally macam biasa , kalau Component-component yang dinyatakan oleh member-member sebelum ni ada masalah, kita macam mana pun akan cari component lain utk ditest bukan?. So basic troubleshooting ni memerlukan kita mencuba berbagai cara utk pinpoint masalah utk sesuatu PC. Contohnya.. kalau kita Syak mobo yang buat masalah., kita akan test bermacam-macam component dgn Mobo tersebut... misalnya.. memasang CPU lain .. utk melihat samada Mobo tersebut berfungsi dengan baik .. atau sebaliknya. Sama juga dengan CPU.. jika kita kita ingin test samada CPU tersebut berfungsi., kita akan mencuba di MOBO yang lain jika mobo yang dipasang dgn CPU tersebut tidak berfungsi.

Kesimpulanya.. troubleshooting ni bagi yang ingin berjinak-jinak utk belajar troubleshoot ni, kita perlu .. test/check part by part. Dan tak boleh jump into conclusion.. kata confirm ni sure HD yang problem nie, Mobo dah nak sampai seru dah nie, RAM confrim kaput nie.
Melainkan .. kalau kita dah ada pengalaman contohnya macam sifu-sifu yang kerja sebagai Comp Technician biggrin.gif . Itu lain laa.. memang diaorang dah pernah melalui problem-problem yang pelik-pelik.

Hmm sapa yang pernah.. tenyeh rubber kat kaki Display Card or RAM tu.. memang old skool laa tuh.. hehe
Ingat lagi time aku mula-mula belajar troubleshoot PC.. ternganga aku bila tengok Sifoo aku selamba jaa tenyeh rubber dekat kaki Display card tu.
Yelaa time tu masih fobia lagi dengan PC part nie.. biggrin.gif

Wassalam.

#9 Guest_kojaq_*

  • Tetamu

Posted 31 March 2003 - 04:50 PM

penah jadi on jer kom sampai kat bios detection sangkut ...................pastu tuko cmos battery ok balik....
aku dah luper message dier.........


kalu salah tolon tunjukkan

#10 Guest_zaidi_*

  • Tetamu

Posted 01 April 2003 - 05:43 PM

penah sekali semua display/ram/psu/monitor Ok, tapi tak mahu idup. mula2 ingat processor kaput ... sebab tak ada beep langsung (mungkin mobo atau cpu) ... test 2nd cpu pun tak hidup.

test cpu pd tempat lain, OK pulak. jadi mobo lah rosak.

kesimpulan: nak jadi technician pc ni kena ada spare parts yg cukup biggrin.gif
smile.gif8

#11 Rezdrake

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 810 posts
  • Location:Penang

Posted 01 April 2003 - 05:48 PM

yeah yeah.. aku stuju dengan ko Bro Zaidi.
payah kalau tak cukup spare parts.. terpaksa pinjam member punya PC buat barang testing hehe.

#12 Guest_arLaM'z_*

  • Tetamu

Posted 01 April 2003 - 06:55 PM

salam...,

ehehhe betull tu Rezdrake, meamang seronok menenyeh....ni,
yg mana boleh, tenyeh....ajer.... smile.gif . Sapa pernah basuh peranti˛ hardware ni.... eekkek lagi aku lawak pasal yg nak nampak baru punyer pasal..

Bab nak Troubleshooting Monitor... kalau tak on LED monitor tak nyala.... cable tak rapat. Tapi kalau rapat masih tak nyala jg cuba ganti timah baru pada conneted power cord dlm monitor tu...kalau masih tak jadi makannyer kener tukar flyback monitor.....tu. Cuma satu jer risiko....

#13 matdin97

    Leftenan

  • Pengendali
  • 1,100 posts
  • Location:24300 Kerteh
  • Interests:Naik Basikal Racing
  • Kepakaran:Cyber Cafe Setup
  • Freelance:Ya

Posted 02 April 2003 - 11:32 PM

kena ada banyak part untuk test try ni.. so kena le berbaik-baik dengan tokei kedai pc.. boleh belajar sikit sebanyak / share knoledge..

#14 Rezdrake

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 810 posts
  • Location:Penang

Posted 18 June 2003 - 11:34 AM

Rasanya boleh ditambah ni di masa ke semasa .. dan dibuat sebagai panduan. So saya setkan topic ni sebagai sticky.

#15 Guest_apo_lak_nie_*

  • Tetamu

Posted 27 June 2003 - 03:55 PM

Hello saya cadangkan untuk troubleshoot pc kiter pakai approach ke belakang atau backword contoh nyer cam masalah paparan kiter mula dari monitor(tgk kabel dier,LED dier....)pas tue gi kener graphic card....then yg lelain...tapi yang tue untuk yg buleh nampak...kalau tak leh nampak cam PC saya yang tetiber reboot saya tak tahu pulak....any comment smile.gif3

#16 Guest_payabakau_*

  • Tetamu

Posted 27 June 2003 - 07:30 PM

QUOTE
a'kum

pada aku masalah berkaitan os satu jalan yang paling berkesan untuk selesaikan ialah dengan format dan install balik os tu.


aku kurang setuju dengan kaedah format. Ada sesetengah software tu, walaupun kita dah format..tapi still tak boleh nak 'solve' kan masalah tu. Ada sesetengah software tu terpaksa install @ copy bende (contoh: dll) baru dia boleh function dengan elok. Lagi satu, kaedah format ni memang tak praktikal bila software dalam pc tu terlalu banyak, driver perlu dikumpul balik, file kene pastikan semua telah di'backup' atau 'transfer'. Setelah bende ni semua dipastikan, barulah boleh diformat. Format mungkin satu penyelesaian, tapi tak praktikal bila tiba 'user' tak mahu pc di format. Member aku sebgai 'customer service eng' cakap, kat tempat 'user' dia perlu cari 'solution' , bukan dengan cara format. Lagi satu, kalau 'solution' tu kita dah dapat, lebih baik kita rekod dan boleh diguna di masa hadapan. Format juga ambil masa yang agak lama (ikut OS gak). Lepas install OS perlu driver ...etc.. apa pun..itu pendapat saya saja smile.gif

#17 Nevchift

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 253 posts
  • Gender:Male
  • Location:Pmtg Pauh,BM,Penang
  • Interests:Open Source + free source.
  • Kepakaran:Naik tangga dari tingkat G ~ tingkat 9 non-stop dengan macho.
  • Freelance:Tidak

Posted 06 July 2003 - 12:38 AM

QUOTE
Hello saya cadangkan untuk troubleshoot pc kiter pakai approach ke belakang atau backword contoh nyer cam masalah paparan kiter mula dari monitor(tgk kabel dier,LED dier....)pas tue gi kener graphic card....then yg lelain...tapi yang tue untuk yg buleh nampak...kalau tak leh nampak cam PC saya yang tetiber reboot saya tak tahu pulak....any comment smile.gif3


try tukar file system tu jadi NTFS kalau dalam windowsXp. Ok kot.

#18 Guest_salim_*

  • Tetamu

Posted 13 July 2003 - 10:12 PM

saya selalu gak buat troubleshoot... selalu kalo tak de ape˛ mase on pc.. saya try tngk display.. kalo x.. saya try resset bios die... kalo dah boleh ok le.. tapi.. kalo nak tau mobo rosak.. die tak kluar bunyi..

#19 Guest_Hoodlumz_*

  • Tetamu

Posted 22 July 2003 - 06:01 PM

Ermm..
Kat sini ada tak sesaper yg pernah buat analyze guna SiSoftware Sandra?
Apa maksud benda nie haa???

1)Warning W2545 : Large memory modules should be Registered/Buffered.
2)Warning W2528 : System monitor device implementation is known to vary.
3)Notice N224 : SMBIOS/DMI information may be inaccurate.

Plzz explain....I don't know that.... :oops:

#20 ironduke

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 309 posts
  • Gender:Male
  • Location:Republik Cinta, Shah Alam
  • Interests:Photography, Graphic/web design, multimedia, arts
  • Kepakaran:tido tanpa mengira tempat dan masa
  • Freelance:Ya

Posted 28 July 2003 - 09:28 PM

apa masalahnya kalau on je pc takleh load windows. kekadang takleh load BIOS langsung.kekadang langsung takleh display. bergantung kat bape lame tak on pc. kalau dah lama tak on pc, lagi jauh la pc tu leh load. paling jauh pun tekan button start windows je hang.

so te critical prob is hang boleh berlaku dimana saje.adakah batt bios? mungkin tidak sbb baru gak.ram?maybe.mobo?maybe. cpu?maybe. dah reset bios pun takder paper.

mobo tu brand msi, ader D-Bracket. signal dari led D-Bracket tu tak tetap. mengapa yek?

#21 motec

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 362 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kayu Ara Pasong
  • Interests:Driving, Sekodeng etc
  • Freelance:Ya

Posted 29 July 2003 - 03:20 PM

nie nak buat pengajaran buat member˛ lain.. aku masa mula kejer dulu masuk˛ jer senior aku suruh nengok satu pc tak boleh boot.. aku tanya kat diorang dah try ker.. diorang cakap dah cuba tapi tak mahu idup gak... so aku dengan banggannya sebab terpilih utk cuba 'menyelesaikan' masalah itu terus nengok kat power supply.. patutnya setting berada pada 230V, aku pon selamba jer tukor jadik 115V.. apalai.. melotop power supply pc tue... tau˛ jer hangit jer bilik tue.. diorang tanya apahal... aku dgn muka selamba jer cakap... 'ntah ler...' ekekekekeke... tongue.gif

moral of the story.. tanyaler pada senior atau org yg lebih berpengalaman dari korag sebelum nak buat sesuatu yang rasernye akan mengakibatkan pc tue hangussss!!!! laugh.gif

#22 Guest_chatid_*

  • Tetamu

Posted 29 July 2003 - 03:51 PM

ahaha kelakar la motec.
aku punya pc camni gak, start je apa pun takdek.
sebelum bukak pc tu selalu reboot sendiri, bila shutdown guna win2k pun dia gi restart balik.

aku bukak semalam tukar hard disk, ram (cuci dgn eraser sekali), bila cucuk balik barang2 tu, langsung tak keluar apa apa.

macam mana kita nak confirmkan mana mana part yg kong?
1. CPU
2. Hard disk (hard disk baru maxtor, tak sampai sebulan)
3. MOBO
4. RAM (ada RAM spare, malam ni nak try)

Thanks in advance

#23 Guest_cabang_*

  • Tetamu

Posted 13 August 2003 - 03:34 PM

camne nak format pc yg gune win me?????

#24 Guest_zamhani_*

  • Tetamu

Posted 05 September 2003 - 04:04 PM

A'kum...

Saya ada masalah dgn pc saya.
Baru˛ nie saya format, lps tue install win98se.
Masalah saya ialah dgn monitor.
Lps masuk driver semua tue, display dia tak betul.
cuma ada 16 colors jer.
Bila saya ubah, skrin tak keluar apa˛.
Tapi bunyi sound masuk windows mcm biasa.
Lps tue bila pinjam monitor lain, ok pulak.
Lps tue masalah sama jadi kat monitor yang dipinjam tue.
Tue yg memeningkan kepala saya.
Apa sebenarnya masalah tue???

#25 Guest_edi vader_*

  • Tetamu

Posted 18 September 2003 - 11:49 AM

check kabel connector....kalau ok....try tukar vga lain plak... 8)

#26 Guest_am99_*

  • Tetamu

Posted 01 October 2003 - 02:03 PM

w'salam

saudara zamhani,
aku pun ado masaloh samo cam ko jugak... aku pakai VGA Creative Riva TNT 2. 16 colors jer ade. bile tukau 256 color .. pas tu reboot terus tak kuar pape... reboot lg bole masuk safe mode jer..
aku pon tongah ponin... dah 3/4 hari aku troubleshoot... tp tak jugak kene..
any idea wahai ittutorian sekalian....???

#27 epalhijau2003

    Kapten

  • Ahli
  • 1,897 posts
  • Location:selangor
  • Interests:pengaturcaraan, permainan, hardware

Posted 01 October 2003 - 09:58 PM

aku rasa lbh elok korang buka topik baru drpd sambung kat sini..


am99,
http://www.ittutor.net/phpBB2/viewtopic.php?p=147238

QUOTE
ko pakai monitor apa?
sesetengah monitor ada yg perlu diinstall driver dulu, baru boleh dpt drpd 16 colors kpd yg res yg biasa.
itu kemungkinan shj, mungkin juga ada sbb2 lain,
ko dah cuba dgn agp lain atau dgn monitor lain?



zamhani,
aku rasa bkn masalah monitor, cthnya ko punya vga adapter,
ko guna adapter apa?

#28 Guest_bintara_*

  • Tetamu

Posted 06 October 2003 - 10:33 PM

assalammualikum..

cuba tengok prob nie lak,aku ada dua motherboard,satu motherboard nie dia akan kuarkan beep bila aku try hidupkan dia,so aku nak try selesaikan,aku tukar pakai motherboard lain,pakai RAM yang sama dan procesor yang berlainan.bila dah tukar motherboard,dia dah tak bunyi beep lagi..nak masuk BIOS boleh.tapi lepas kita setting nak boot mana dulu dia akan jadi kejang kunci ALT+CTRL+DEL pun dah tak leh jalan dah...

Kalau mobo yang pertama tu beep dia 10 kali..kadang2 siap lebih sepuluh kali...Cuma kat Mobo yang kedua tu ada jumper2 yang dah aku tanggalkan tapi aku lupa pasang balik...tapi at least masih leh masuk kat BIOS.pada korang kat mana salah dia yerk?pada aku masaalah pada mobo jerk.

#29 epalhijau2003

    Kapten

  • Ahli
  • 1,897 posts
  • Location:selangor
  • Interests:pengaturcaraan, permainan, hardware

Posted 07 October 2003 - 12:12 AM

cuba lihat kat topik ni, yg ni pun beep byk kali jugak:
http://www.ittutor.net/phpBB2/viewtopic.php?t=11350

#30 Guest_payabakau_*

  • Tetamu

Posted 07 October 2003 - 10:29 AM

QUOTE
Cuma kat Mobo yang kedua tu ada jumper2 yang dah aku tanggalkan tapi aku lupa pasang balik...tapi at least masih leh masuk kat BIOS.pada korang kat mana salah dia yerk?pada aku masaalah pada mobo jerk.

mobo yg first tu memang bermasalah la kalau parts lain dah dikenalpasti tak de masalah. Board yg ke dua ni cuba letak balik jumper yg patut (terutama jumper BIOS).Ada sesetengah mainboard yg tak dapat nak 'on' bila kita cabut jumper tanpa letak balik

#31 scaryboy

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 573 posts
  • Interests:computer

Posted 07 October 2003 - 11:11 AM

Assalamualaikum....

Ada tak sesiapa yang biasa ngan win nt 4? Aku ada masalah la...
Aku pakai OS win nt4 kat tempat keje aku...dalam tu ada databse system dan macam lagi la...Nak jadi cerita, system board kong....Dapat la satu system board, tapi lain version..bila aku pasang harddisk tu, dan boot, keluar screen biru....aku dah download driver VGA dan segalanya utk system board baru tu....tapi tak tau lak macam mana nak configure sebab bila boot je, kuar screen biru tu...Nak Install fresh, banyak installer yang tak de sebab system database tu punye installer dah corupted...ada tak cara nak solve ?ilang kan screen biru utk install driver yang berkaitan?
Pening ni....

#32 Guest_payabakau_*

  • Tetamu

Posted 07 October 2003 - 11:34 AM

scaryboy,
Aku tak pasti sangat boleh reinstall tanpa hilangkan data, apa yg ko boleh buat cuba masuk VGA mode, pastu uninstall driver yg penting terutama VGA, on-board driver dsb. Windows NT4 ni tak plug-n-play macam windows 9x, kalau tak install, dia pun tak detect. Kalau dah install,hardware tak de masalah dia akan berfungsi.

#33 Guest_payabakau_*

  • Tetamu

Posted 07 October 2003 - 11:36 AM

scaryboy,
Aku tak pasti sangat boleh reinstall tanpa hilangkan data, apa yg ko boleh buat cuba masuk VGA mode, pastu uninstall driver yg penting terutama VGA, on-board driver dsb. Windows NT4 ni tak plug-n-play macam windows 9x, kalau tak install, dia pun tak detect. Kalau dah install,hardware tak de masalah dia akan berfungsi.

#34 scaryboy

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 573 posts
  • Interests:computer

Posted 07 October 2003 - 12:50 PM

Payabakau..

macam mana aku nak uninstall, bila masuk VGA mode, terus je blue screen....lepas tu senyap....hang la tu kononnye....restart, sama je...gi kat screen biru tu...help.....

#35 Guest_payabakau_*

  • Tetamu

Posted 07 October 2003 - 02:15 PM

memang rumit masalah ko ni..kalau ade hdd lain, buat image hdd tu..pastu try buat something kat hdd yg dah di'clone' tu...susah NT ni sebab dia sensetif skit. Masalah utama tak plug-n-play sangat cam windows lain. Cuba kita tanya pendapat kengkawan kita yg lain plak tentang masalah ni.

#36 Guest_Hoodlumz_*

  • Tetamu

Posted 21 October 2003 - 02:19 PM

Sebenarnya, apakah suhu processor yang paling sesuai untuk P3 800Mhz??
Dan apakah pulak suhu overheat processor tersebut?

#37 Guest_pompuan_*

  • Tetamu

Posted 23 October 2003 - 09:51 AM

saya pun fan tak jalan
malas nak fikir, anto kedai jek ..
hehehhehee :mrgreen:

#38 Guest_Hoodlumz_*

  • Tetamu

Posted 28 October 2003 - 07:55 AM

pompuan,
Biasa kalo anto kedai berapa diorang charge??

#39 Guest_Dr_Slash_*

  • Tetamu

Posted 17 November 2003 - 06:58 PM

oit..kalu ikon cd drives ilang dr my computer nak wat cammana???

#40 Guest_free_mumia_*

  • Tetamu

Posted 19 January 2004 - 12:44 AM

format jer balik partition tueh...eHeHe....buat back up dulu..pastueh baru format.. tongue.gif

#41 Guest_free_mumia_*

  • Tetamu

Posted 19 January 2004 - 12:48 AM

Assalamualaikum...tak tau ahhh korang dah sebut pasal nie ker blum..so kalo korang rerase nak check korang nyer RAM condition..cube gune utility nie...Memtest86...ok...thats alll... smile.gif

#42 Guest_darkhunter_*

  • Tetamu

Posted 19 January 2004 - 12:04 PM

ade tak sesapa yg tahu nak troubleshoot pc MAC...

aku teringin sgt nak belaja cara troubleshoot pc jenis nih...asyik pc yg sama boring gaks...sebab keje aku banyak mengadap pc nejis nih...

so kalo kiter tahu repair pc jenis lain tuh kan advantage namanya...

so geng kalo ade note ker tips ker..kasi ler ./...leh kite kongsi sesama...

adios....heehehe smile.gif3

#43 Guest_noob_*

  • Tetamu

Posted 14 April 2004 - 08:17 PM

Hello brader brader semua..Bleh jelaskan dak...Mobo tu aper..Mcm mana rupanya..??Harap bleh membantu..Coz pc sy pun ada masalag camtu gakk...MOnitor gelap trus..Kalau hdd rosak,apa tanda2 nya..??Explain skit..smile.gif

#44 Guest_Hoodlumz_*

  • Tetamu

Posted 14 April 2004 - 11:32 PM

Mobo adalah singkatan bagi perkataan Motherboard/Mainboard....
Contoh mobo:-

Harap membantu... cool.gif

#45 Guest_budaq_ekz_*

  • Tetamu

Posted 15 April 2004 - 02:43 PM

QUOTE (free_mumia @ Jan 19 2004, 12:48 AM)
Assalamualaikum...tak tau ahhh korang dah sebut pasal nie ker blum..so kalo korang rerase nak check korang nyer RAM condition..cube gune utility nie...Memtest86...ok...thats alll... smile.gif

betul tu... software yg paling sesuai skali nak nengok ram tu ok ke tidak... or stabil ke tidak... adalah dengan mengguna software memtest... fungis dier sama jer macam prime95... kalo lepas test memtest tu..bermakna... u have no problem with ur ram ler..

#46 Guest_noob_*

  • Tetamu

Posted 17 April 2004 - 04:50 PM

Tahu la sekarang..Apsal x kasi tahu Mono tu short form..Kesian aku..Malu Jer dapat.. tongue.gif

#47 Dimenxion

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,408 posts
  • Gender:Male
  • Location:Shah Alam
  • Interests:Bermain Dengan Dimensi
  • Kepakaran:Windows Networking
  • Freelance:Ya

Posted 18 April 2004 - 02:03 AM

QUOTE (noob @ Apr 17 2004, 04:50 PM)
Tahu la sekarang..Apsal x kasi tahu Mono tu short form..Kesian aku..Malu Jer dapat.. tongue.gif

walaupun camtu aku rasa soklan ko mmg bagus.. kerana still ada orang taktau mobo tu ape...
terutamanya end user yang biasa...

#48 Guest_budaq_ekz_*

  • Tetamu

Posted 19 April 2004 - 10:30 AM

hurm.... iyer ler... tak ramai yg tahu mobo tu short form for motherboard...hihi..aku dulu pun macam ko gak... dono anything.. mobo pun tak tahu apa maksud...hihi..

#49 Guest_zlash_*

  • Tetamu

Posted 07 May 2004 - 04:18 PM

utk software buleh tanye ke kat sini...?
aku pkai Xp Home Edition kat umah tapi bila stat die kuar
Internal Error
Cannot finf Capabilities Manager

macam mana nak solve?

lagi sblm nak load windows...kan skrin hitam...aku punya ade tulih
Channel Primary -Device not found
Channel Secondary -Device not found

macam nak buat ek..?akutengok kat pc memba aku takdak pulak dry.gif

Edited by zlash, 07 May 2004 - 09:30 PM.


#50 Guest_strontium_bismuth_*

  • Tetamu

Posted 05 June 2004 - 12:38 PM

QUOTE (Hoodlumz @ Apr 14 2004, 11:32 PM)
Mobo adalah singkatan bagi perkataan Motherboard/Mainboard....
Contoh mobo:-

Harap membantu... cool.gif

fulamak .... SK8V tu ... bile le aku nak merasa ek !! dry.gif

Edited by strontium_bismuth, 05 June 2004 - 12:42 PM.






1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users