Jump to content


- - - - -

Koleksi Komik/Majalah yg Korang Ada?


82 replies to this topic

#1 SpiderGlass

    Leftenan

  • Ahli Professional
  • 1,214 posts

Posted 10 January 2002 - 03:00 PM

Assalammualaikum....

:smile: Saje nak tanye kalau ade yg mengumpul majalah atau komik kat ittutor nih. Saya pengumpul setia komik² Hong Kong dan minat sgt dengan koleksi² Tony Wong & Ma Weng Seng.

Koleksi² saya dah berkotak² dah sejak dari zaman bujang lagi :grin:, Isteri saya selalu gak bising ghehehehe tapi Alhamdulillah... lama² dia faham gak, lebih² lagi saya tak merokok, so boleh la dijadikan alasan gehehhehe.

Antara koleksi² saya dari siri 1 hingga habis/sekarang ialah : Pedang Setiawan, Alam Perwira, Dewata Raya, Anak² Wira, Golok Keramat, Jejak Wira versi Baru, Hikayat Maharaja Qin, Maharaja Petualang dan... hmmm.. dah lupa la ape tajuknye...:grin: tocey²....

#2 FaRiS

    Leftenan

  • Core
  • 1,046 posts
  • Gender:Male
  • Location:PrinceSuccess
  • Kepakaran:Upload dan Download Torrent
  • Freelance:Ya

Posted 10 January 2002 - 03:04 PM

Alamak spiderglass bestnya..
Apa kata ko scan semua tu, pastu boleh kita baca sama²..

Tak pun kalau ko malas nak scan, meh sini bagi aku scan.

Dulu aku beli gak, tapi tak dpt nak ikut la sebab zaman tu sekolah lagi, duit takde..

#3 alhakimie

    Sarjan Mejar

  • Ahli Professional
  • 248 posts
  • Location:Selangor,Kuala Lumpur
  • Interests:Jom join www.hattrick.org masa register kena bersabar sikit... mungkin seminggu atau 2 minggu lulus... nak validate user takut ada main cheat...
  • Freelance:Tidak

Posted 10 January 2002 - 03:08 PM

perghhhh...banyaknyerrr...komik tu..heheh dulu tukang baca adalah...tukang beli orang lain time... antara komik yang pernah dibaca Pedang Setiawan, Alam Perwira, dan Dewata Raya... tu pon tak baca habis..hehehe cerita dah meleret-leret.. pandai betul depa membuat cerita sampai orang nak beli jer...mmmm majalah komik buatan M'sia kena buat cam tu..

mmmm tapi pernah dengar cerita memberlah..kalau majalah dari barat..dijual balik ..ada harga betul ker...majalah tu kenalah jaga ngan rapi(siap simpan dalam plastik)..betul tak?

#4 liquid7

    Pegawai Waran 2

  • Ahli Professional
  • 491 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:Gardening, Photography
  • Freelance:Ya

Posted 10 January 2002 - 03:28 PM

Komik!! Hahahaha... dah jenuh dah telinga nih kena "sound" dek org2 kat keliling aku.. tapi pedulik laaa.. heh! Kira cam ayat SpiderGlass la,
QUOTE
Alhamdulillah... lama² dia faham gak, lebih² lagi saya tak merokok, so boleh la dijadikan alasan gehehhehe.
Heh! Lagi pun kita nih bukan kaki merayau sangat, jadiknya ada la peruntukan utk benda nih.. takde la membazir sangat..

Komik/majalah yang aku kumpul tak banyak, ada la sikit...
1) Alam Perwira
2) Juara Wira
3) Juara2 Kembar (samb Lingkaran TekunciL, hahah.. kat komik tuh tulis camtuh!)
4) Ujang
5) Lanun (dah takde, skang nih follow Ujang Budak Minang.. yg ke-2 tak keluar lagi)

Yg lain follow gak, tapi tumpang ngan member.. err.. majalah astro bulih dikira koleksi ke? Hahaha!! :grin:

#5 FaRiS

    Leftenan

  • Core
  • 1,046 posts
  • Gender:Male
  • Location:PrinceSuccess
  • Kepakaran:Upload dan Download Torrent
  • Freelance:Ya

Posted 10 January 2002 - 03:36 PM

Singa Ganas korang ada tak?
Aku tak sempat nak habis yg ni lah..

alhakimie
Betullah tu komik omputih ada second hand value, sebab brg² tu collectors item.
Tapi bukan semua cuma certain² issue jer,
Contohnya First Issue comic Superman ke, First Issue comic X-Men ker.
Sebab menda² tu bukan ramai lagi yg ada simpan.

Kdg² harga boleh naik sampai ratus² gak.
Check kat sini
http://www.comiccollectors.net

[ Mesej ini Mesej telah diubah oleh: Abang FaRiS pada 2002-01-10 02:40 ]

#6 Guest_Galadriel_*

  • Tetamu

Posted 10 January 2002 - 03:37 PM

I ada Alam Perwira pastu Wira-wira kenderaan sikit pastu stop beli sebab rasa macam slow sangat cerita walaupun lukisannya sangat lawa.

#7 liquid7

    Pegawai Waran 2

  • Ahli Professional
  • 491 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:Gardening, Photography
  • Freelance:Ya

Posted 10 January 2002 - 03:52 PM

Galadriel, sori la sbb aku tergelak baca msg kau nih.. wira2 kenderaan.. :grin: Terus je pala otak aku terbayang benda pelik, cam Sang Kelisa.. Hikmat Kancil Halimunan.. haha! Sori le bebanyak.. Sama cam komik aku tuh laa.. Lingkaran Terkuncil! Aduih laa.. parah dah perut aku tahan gelak nih..

Cam ayat aku ari tuh dalam email.. "Aku nak kera partime laaa.." Heheeh! Jenuh la kena gelak.. aku sindri pun gelak! Jauh tuh beza "kera partime" ngan "kerja partime".. heheh!!

Err.. jgn marah ye Galadriel! Gurau sikit je.. :grin:

#8 lelaki@melayu.terakhir

    Kapten

  • Pengendali
  • 1,856 posts
  • Location:cyberjaya
  • Freelance:Tidak

Posted 10 January 2002 - 03:55 PM

Saya mula kumpul komik Tony Wong masa saya
darjah 6 lagi. Masa tu komik 'Singa Ganas' kot
tak silap.

Tapi, bila sampai keluaran ke-8 je. Komik tu stop. Maybe org komplen sbb byk sgt pengaruh Buddha + gamba 18sx.

Lepas² tu, beli komik ikut teragak je. Rasa nak beli, beli. Lagi satu, harga dah makin naik. Duluuuuuuuu RM1. Sekarangggggg.....RM3.50 tak silap.

Apa² pun cerita yg saya follow dr mula sampai habis ialah Alam Perwira. Ji Fat ttp jadi pujaan...eheh

#9 SpiderGlass

    Leftenan

  • Ahli Professional
  • 1,214 posts

Posted 10 January 2002 - 05:08 PM

Assalammualaikum.....

Faris, kalau takat nak pinjam & baca tuh, Insyaallah saya bole bagi pinjam, tapi kena la ke Klang nih amik. Nak scan... rasa²nya tahun depan siap kot :grin:

alhakimie, betul tuh... skrg nih.. saya la tukang beli & member² yg tukang baca hehehheh.. tapi tak kisah la...janji jaga elok².

liquid7, takpe... lama² mereka akan hormati juga...pasal tuh pun salah satu hobi.

Galadriel, Wira² Keinderaan bukannye Wira² kenderaan :smile:.

LMT, Masa tuh Singa Ganas & Jejak Wira yg ada...tapi dua² takat keluaran ke 8 aje, harga time tuh RM1, tapi kira banyak la gak masa tahun² 80an dulu, kira ikat perut la gak nak beli time tuh :grin:.

tocey²....

#10 alhakimie

    Sarjan Mejar

  • Ahli Professional
  • 248 posts
  • Location:Selangor,Kuala Lumpur
  • Interests:Jom join www.hattrick.org masa register kena bersabar sikit... mungkin seminggu atau 2 minggu lulus... nak validate user takut ada main cheat...
  • Freelance:Tidak

Posted 10 January 2002 - 05:25 PM

aku saja..saja mencari..tup..tup ..ada site pasal komik tu....mari kita saksikan

http://members.tripod.com/~tanpanama_3/FrameSet1.htm

http://victorian.fortunecity.com/rembrandt...175/nfindex.htm



[ Mesej ini Mesej telah diubah oleh: alhakimie pada 2002-01-10 04:27 ]

#11 ladybird_she

    Sarjan Mejar

  • Ahli Professional
  • 213 posts
  • Location:kEy eLL
  • Interests:reading, surfing

Posted 10 January 2002 - 10:50 PM

Assalammu'alaikum...
komik??? heheh...memang peminat no. 1 nih...!!wink.gif
kite dr dulu sampai skang mmg stick kat ujang...stakat nih taknah miss lagi...cuma keluaran yg awal² dulu jer termiss...
lanun pon kite taknah miss beli tapi sejak die dah tak kuar...kite pon stop la...heheh..jimat gak duit...kenkdg tuh beli gak majalah pc ker...tak pon jelita ker..wanita ker...dan yg sewaktu dengannye la..hehe..biasak arr..pempuan...tapi tu slalu rongak² arr..
dulu adik kite slalu beli apo? tapi skang dah stop..die kate tade duit...cheiss...!! dulu janji ngan die kite beli ujang die beli apo? skang die mungkir janji plak...gempak pon kenkadang layan gak kalo adik kite pinjam dr member² die...
abg kite plak kumpul wira² keinderaan...wira neraka....pastuh tah hape² lagi tah...byk sangat...tak ingat tajuk die ape..
tapi mase skola dulu giler bace alam perwira..dewata raya...pendekar laut...pastuh tah hape² lagila komik hongkong...maklumla...sumber ramai...ekekek..:wink:tapi banyak yg tak sempat habis...cuma wira² keinderaan jer sempat...
papepon...lukisan diowang memang cun..!! buleh tangkap cintan woo...:wink:

#12 cik_pong

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 245 posts
  • Location:Shah Alam
  • Interests:ikut mood laa nak buat apa janji dapat membaca dan jalan2 tgk dunia
  • Kepakaran:Networking (tapi bukan otai)
  • Freelance:Tidak

Posted 11 January 2002 - 09:10 AM

koleksi majalah aku yang selamat dalam simpanan:

1. Ujang.. edisi awal2 habis rongak digunting dek adik2 aku gara2 memasing perasan diri mereka adalah Sahak,pas tu sapa aa hero citer aku hidup dalam blues tuh..ala yang grunge forever tuh..

2. Apo? kekadang aku beli..takder duitlah.kalo nak baca apo? aku kena balik johor sbb pakcik aku mmg beli apo?

3. Majalah Jelita/Wanita...jangan gelak..dah sifat semulajadi wanita.

4. skang kumpul majalah pesona pengantin..kenapa aku beli? cariklah jawapannya sendiri..

#13 SpiderGlass

    Leftenan

  • Ahli Professional
  • 1,214 posts

Posted 11 January 2002 - 09:16 AM

Assalammualaikum...

Cepat betul alhakimie mendapat link utk komik on-line :smile:. Saya pun ade simpan satu, mungkin sama kot kandungannye dengan link yg kimie bagi. Tapi site nih dah lama tak update. tocey²....

http://pedang.virtualave.net/index01.html



#14 FaRiS

    Leftenan

  • Core
  • 1,046 posts
  • Gender:Male
  • Location:PrinceSuccess
  • Kepakaran:Upload dan Download Torrent
  • Freelance:Ya

Posted 11 January 2002 - 10:44 AM

Ujang sekarang ni aku tgk dah kurang berbisa berbanding ngan Ujang keluaran dulu².
Aku ingat mungkin sebab tak berkat kot.

Sebab MOY publication tu tipu Ujang(the person, not the comic).
Sampai Ujang yg create Majalah Ujang tu hilang hakcipta Ujang, sebab dia tak copyright/paten kan Ujang tu.

Kesian kat Ujang.
Takpo Jang, cubo laie..
Jangan putuih Aso.

#15 Guest_Galadriel_*

  • Tetamu

Posted 11 January 2002 - 11:45 AM

Frodo,

nak tau tak apa yang lebih lawak lagi. Sebenanya I baru tau komik tu namanya Wira2 Keinderaan. Selama ni memang mati-mati ingat Wira2 Kenderaan .. kah kah kah. Tak pernah perasaan ada huruf 'i' tu.

#16 mrz

    Sarjan Mejar

  • Ahli Professional
  • 200 posts
  • Gender:Male
  • Location:3°01'51.00"N, 101°45'27.05"E
  • Interests:Linux, Networking, Security, Software, Accounting, etc.
  • Freelance:Tidak

Posted 11 January 2002 - 03:11 PM

dulu aku selalu baca/beli komik raja rimba ngan anak2 wira.. tapi start januari 2001 aku stop baca/beli.. entah kenapa aku pun tak tau..

lain2 majalah yang aku selalu baca: oracle, network magazine, network computer, db2 magazine.. yg ni semua dapat percuma..

#17 liquid7

    Pegawai Waran 2

  • Ahli Professional
  • 491 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:Gardening, Photography
  • Freelance:Ya

Posted 11 January 2002 - 03:19 PM

Errr... faRis, betul ke pasal kes Ujang tuh? Aku cuma boleh agak2 je bila baca majalah dia yg terbaru, "Ujang Budak Minang"! Kesian betul kat dia.. kalau betul dia kena main. Tak patut sunggoh.. aku nih kira peminat setia si Ibrahim Anon nih start dari Gila-Gila lagi.. aku pun setuju gak pasal majalah Ujang sekarang dah tak berapa best.. aku mula rasa bila start keluar majalah APO?. Aku cukup tak suka bila komik camtuh, masukkan unsur2 18SX ngan 18SG!

Aku tgh tunggu UBM ke-2, tak jumpa pon!!

#18 Mukaka

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 270 posts
  • Location:Sebuah Desa
  • Interests:Main game;<br />Memancing ikan;<br />Melalak
  • Kepakaran:IT Manager (http://itmg2.intel.com/eng/)
  • Freelance:Tidak

Posted 12 January 2002 - 10:41 AM

satu ketika dulu aku pun giler komik gak... start beli masa 90-an tak silap aku... komik jejak wira ngan dendam kesumat... harga rm1.80. ini kire diterbitkan semula after stop sampai keluaran 8 bak kata LMT.

disitulah bermulanya career aku sebagai pengumpul komik. semua komik yg keluar selepas itu aku pun beli termasukler alam perwira... dan segala wira-wira mahupun pedang setiawan dan raja rimba...

uish banyak tul duit yg aku laburkan... dan aku rasa kalau aku simpan duit tu + duit yg aku gunakan utk beli rokok rasanya sebijik kereta aku boleh dapat nih...

itu belum kira komik-komik kecik tu... macam mutiara naga, misteri naga, slamdunk, dan banyak lagi... tp sekarang ni entah kemana... pasal aku dah susun balik tp ada yg tak cukup...

ituler bile banyak sangat tak terjaga pulak... kena pulak ada yg meminjam tak pulang-pulang... belum kira yg dicuri lagik..cheh..

sekarang aku dah tak beli lagi dah... baca aje kat kedai... hehehe tp bayo jugak 40sen satu. 50sen bagi yg komik kecik tp tebal tu...

galadriel, komik wira2 keinderaan tu kalau baca tajuk dia sekali imbas mmg tak perasan pasal tajuk pun didesign kalerful.. itu lah pasal... tp kalau wira2 kenderaan cam tak ada kena mengena ngan chiter pun... kereta kuda pun jarang nampak inikan pula kenderaan lain... :grin:

err aku pun turut bersimpati atas kes ujang itu kalau benarlah seperti yg dikata... bahaya juga ya kalau kita produce something tp takde copyright, org ciplak kita hanya mampu senyum jek...

#19 bayam

    Staf Sarjan

  • Ahli Professional
  • 174 posts
  • Location:Jemapoh ke Manchestee`

Posted 12 January 2002 - 03:22 PM

aku komik2 HK ni alayan gak.. tapi dah miss sejak lepas matriks pasal dah takde sumber nak baca..

antara yg aku layan
Alam Perwira, Raja Rimba, dll la..
Ujang pun layan zaman dulu nya jer..
bebaru ni aku layan komik keluaran AIE aku dan sesuatu tapi apsal ntah dah tak kuar dah.. lama tul aku tunggu..

selain tu dulu aku layan majalah KERETA, AUTOCAR, TORQUE dll cuma sekarang cam dah rasa bosan la pulak.. banyak sangat majalah pasal keta kat pasaran Mesia.. pastu keta2 pun balik2 Wira,Kancil,Putra dll.. so aku stop dulu.. cuma kenkadang je beli mag oversea esp. kalau dia Review keta yg aku minat..

chao!

#20 tena_79

    Pegawai Waran 1

  • Ahli Professional
  • 397 posts
  • Location:Kuching,sarawak
  • Interests:Animes...
  • Kepakaran:Semuanya average jer ;)
  • Freelance:Ya

Posted 10 March 2002 - 05:40 AM

Komik Wira Tunggal pun best juga..hehehe..

#21 Guest_aramiss_*

  • Tetamu

Posted 10 March 2002 - 03:25 PM

hmmm... bab komik perghhh... tak terkira banyaknyer..... sampaikan dalam kete kancil aku pun penuh komik... ( buat baca masa jalan jem).. hhehehe amalan membaca amalan mulia.. adious

#22 -z.z- zaCk

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 313 posts
  • Location:FRoM^THe^3RD RoCK^oF^THe SuN

Posted 11 May 2002 - 11:27 PM

zack ade buku2 inggeris lame,bahasenye pun lame....ade perkataan2 yg dah tak digunekan lagi macam thee,thou....dan banyak lagi....

#23 maelzx

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 896 posts
  • Location:Kayangan
  • Interests:PHP is all I'm interested into.
  • Kepakaran:HTML dan PHP
  • Freelance:Ya

Posted 12 May 2002 - 11:26 AM

aku minat jeni sbuku mcm dragon ball tuh .. sipa beli vcd lagik .. tapi bahser cina .. takper ... layan jugak walaupun tapaham .. haha.

banyak majalah & komik aku yg disedekahkan kat org ... pasal banyak sangat .. dari ujang .. gigla - gila .. apo ... gempak .. urban comics ... lanun .. koleksi terbitan creative enterpirse ... magazine lain mcm kereta ... roda - roda (aku minat buku roda - roda dari darjah 1 satu lagik .. miss 2 - 3 kali jer setahun .. so bleh katakan roda - roda ada banyak la kat dlm umah aku nih ...) .. pehh ... eh nih citer pasal komik laa ..

aku ada beli wira2 keinderaan jugak ... dari first .. tapi sampai ke 20 ++ aku stop pasal .. pehh tak larat arr tetiap minggu nak beli ... kena plak kedai buku kat kampung aku tuh dah tutup ... iskhh .. so aku pun stop ajerla.

tapi kalau takder bahan bacaan lain .. aku beli la jugak kekadang .. aku tak suka beli buku komik hong kon tuh pasal nipis .. and baca cepat abis ... tak suka baca cepat sangat abis tongue.gif

dulu aku gik beli buku kat kedai buku tuh .. adaka patut dia suruh aku beli majalah remaja .. ahahah .. time tuh aku ada beli banyak mag mcm computime shopper .. pc world .. pc.com ... chip (walopun kebanyakkan review lebey kurang jer) .. skalik dia suruh aku angkat skalik ramaja .. ishh ... tanak ah aku .. aku dah baca dah dulu .. tak sesyuaaii langsung ... cikgu aku kata majalah remaja tuh dikeluarkan oleh org yg pentingkan diri sendiri.

#24 hairulnizam

    Pegawai Waran 1

  • Pengendali
  • 334 posts
  • Gender:Male
  • Location:Damansara
  • Kepakaran:VB6, VB.NET, PHP, Java
  • Freelance:Ya

Posted 13 May 2002 - 12:50 PM

QUOTE
Sebab MOY publication tu tipu Ujang(the person, not the comic).


patut lah den raso macam tak sodap ati yo baca Ujang skang ni. apo nak buek, bukan rezeki dio kek situ. den dapek jumpo Ujang skali yo, maso tu kek pesta PD. ngam ah...(eh aku dah lari tajuk nih...)

=======================================

aku tak pernah miss majalah Ujang dr first edition sampai la keluar edisi Lanun. tapi anak sedara aku suka baca, koyak, gunting dan sebagainya. sekarang satu pun tak tinggal. sekali2 beli Apo? Chip (sbb ada cd free), The Web (boleh byk dapat idea design web).

aku paling benci majalah Mangga. suka mengeksploitasi tubuh badan kaum hawa. (sori aaa...teremosional sikit... )

#25 -z.z- zaCk

    Pegawai Waran 1

  • Ahli
  • 313 posts
  • Location:FRoM^THe^3RD RoCK^oF^THe SuN

Posted 13 May 2002 - 05:55 PM

*ehh,name majalah tu jer dah smile.gif3 ........ape dah......

#26 minhaj

    Leftenan

  • Pengendali
  • 1,047 posts
  • Location:kinta valley

Posted 14 May 2002 - 12:46 AM

spiderglass....

bro ader koleksi Juara Wira dari mula sampai abih tak????
maksud saya masa zaman Penyelamat Dunia sampai keturunan dier....Sang Helang ngan Sang Merah.....
saya tak dapat follow citer dier secara berterusan la.....putus2...
tau2 je dah abih.....
saya tak minat biler dier start masuk citer Juara Jalanan(tapi guna title atas Juara Wira)......saper ader koleksi yang saya nak ni ha...
saya puas carik kat Novelhut.....takder pun....

#27 Guest_darkangel6979_*

  • Tetamu

Posted 27 November 2002 - 04:11 PM

erm..pasal komik ni jangan cakapler..kat umah den ade due kotak besor majalah ujang ngan apo..komik lain tu ada gak cam dragonball GS mikami ngan yuyu hakusho..sailormoon ade gak tapi 3 keluaran aje beli letih la baca lukisan die lawo sangat sampai naik pening pala aku..tapi peberet aku is Detective Conan ngan Dik Cerdas(Shin Chan).

dari ujang now dah beralih ke Gempak..baca aje asalkan best..aku setuju ngan Faris tu..tak berkat kut..hermm..aie pun dah kuar ujang buat majalah sendirik.ingat nak jual aje mag tu banyak sangat le berat aku simpan...tapi sayang la plak...hermm.. :-?

#28 maelzx

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 896 posts
  • Location:Kayangan
  • Interests:PHP is all I'm interested into.
  • Kepakaran:HTML dan PHP
  • Freelance:Ya

Posted 27 November 2002 - 09:16 PM

ado lagik ka org bincang pasal komik nih .. nak join baliklah ... skang nih aku beli gempak, utopia (well ... u know), urban comics & kreko komik remaja ... heheh.

dulu beli kreko pasal ada komik GTO (great teacher onizuka) minat giler komik GTO nih .. skang nih dah habih dah ... aku ada beli vcd citer dier which is dah ditayangkan kat tv3 dulu ... tak serupa sangat cam lam komik la (kalau serupa tentu dah blacklisted dari masuk mesia .. hehe). tapi tak sama pun bagus gak ... tengok harry porter the chamber of secret .. tak feeling langsung pasal terikut sangat ngan buku dier ...

#29 Guest_vision_*

  • Tetamu

Posted 28 November 2002 - 01:30 AM

pergh.. ramai gak peminat komik nih... maelzx, , aku sama cam kau, skrang nih kumpul wira tunggal , gempak , utopia ngan kreko. bakal kumpul CinemaOnline pasal ada tiket wayang free hehehehehehe!!!
yg collection , aku kumpul Babarian X , ngan GTO, tapi GTO dah habis dah... sampai episode 25 jerr....

kalau nak citer sejarah kumpul komik nih... ntah ah... memang banyak giler.. sejak sekolah rendah sampai ah sekarang.. dah lebih dekat 15 tahun ... pergh lama tuh ...

masa skolah rendah suka baca Gila2, dan komik2 alih bahasa dari Indon, tapi rasanya skrang takder dah.... masuk skolah menengah still kumpul gila2 + doraemon , alam perwira (citer ji fat) dan Juara Wira .

masa matrik hingga degree , kumpul pendekar laut. pertengahan degree jumpa gempak so sambung pulak gempak.


nak ira duit tuh.. ntah ah.. memang byk giler.... kat rumah aku nih pun penuh ngan komik jer.... semua asyik sound tak nak berenti ker... tapi sebab dah hobi susah sket.... biggrin.gif

ingat satu hari aku nak scan semua nih pastu simpan dalam cd.. sekarang nih tengha kumpul duit nak beli cdrw ngan scanner.. kalau ada sapa sapa nak pinjamkan scanner boleh ah .... smile.gif

QUOTE
tak feeling langsung pasal terikut sangat ngan buku dier

tengok harry potter kena feeling gak ker?? :-?

#30 Guest_darkangel6979_*

  • Tetamu

Posted 28 November 2002 - 01:12 PM

hahaha...kata peminat komik..mana boley abis cerita wehs..

aku baru je join saje la bubuh pendapat..ade gak org baca lagi yer...
ermm...gto best gak..tapi buku die tu tahap 18 sx/sg bahaya ahh kalo bebudak baca..kalo aku yang baca takpe..hehehe...mak aku selalu bising apesal dok habiskan duit beli komik..kalo beli mastika tu takpe gak (buleh mak aku baca)..malang ler..aku kureng baca mastika..sebab citer die banyak ngarut...

kreko best gak..utopia pon best..pendek kata banyakla komik di pasaran mesia skang ni...cuma ade duit ngan takde duit aje nak beli..iskh iskh iskh...mahal betul...nak beli buku pun kekadang kena pikir due tiga kali...

#31 maelzx

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 896 posts
  • Location:Kayangan
  • Interests:PHP is all I'm interested into.
  • Kepakaran:HTML dan PHP
  • Freelance:Ya

Posted 28 November 2002 - 01:53 PM

heh .. takderla ... tak best la sbb kita dah bleh agak mender nak terjadi tau ... aku rasa kalau dia ikut bebetul cam bukuplak lagi bagus .. tapi banyak part yg dia skip .. th yg tak best tuh .. kalau ikut betul cam buku mau tawon depan tak abis lagik nak buat filem tuh .. heheh.

komik nih skalik dah addicted mmg susah la nak lepas ... aku nih sampai gik kedai tuh tokey tuh siap cakap lagik komik baru lum sampai lagila .. padahal aku nak gik potostet mender jerk .. muehehe.

skang nih aku nak beli balik buku komik yg aku terlepas cam dragonball tuh ... bukan terlepas actually ... terhilang dek org yg pinjam .. marahnyer aku org pinjam pastu hilangkan .. satu lagik pinjam buku/komik aku pastu koyak sini ... ada member aku tuh siap join competition dlm majalah aku tuh ... senang jerk gunting borang tuh .. apa salahnya potostet yer tak ...

anyway . majulah komik utk negara .. hehe. bilala tahap komik di negara kita nak jadi cam negera2 luar cam hong kong ker amerika ker dimana ngan lukis komik jerk leh jadik jutawan . isk!!

#32 Guest_paksi_*

  • Tetamu

Posted 28 November 2002 - 02:15 PM

aku ada komik aku dan sesuatu dr aie... adik aku yg kumpul.. dan aku yg sambung.. la nih dah edisi yg ke 14

laugh.gif laugh.gif

#33 Guest_vision_*

  • Tetamu

Posted 29 November 2002 - 01:20 AM

QUOTE
anyway . majulah komik utk negara .. hehe. bilala tahap komik di negara kita nak jadi cam negera2 luar cam hong kong ker amerika ker dimana ngan lukis komik jerk leh jadik jutawan . isk!!


erm.. part nih kena ubah mentaliti masyarakat melayu dulu ah.. yg anggap komik ngan kartun utk budak2 jer... .smile.gif

#34 Guest_darkangel6979_*

  • Tetamu

Posted 02 December 2002 - 09:21 AM

entahnyaa...mak aku siap cakap lagi "ko ni amik art bukannya ade future!" eiisskk berbulu betoi aku dengar...(tapi betul la kut sebab sampai skang aku takde keje lagi..iskh iskh iskhh)

biasalaa org melayu..tau kalo cecita mesti jadi doktor, pilot, cikgu, polis ngan lawyer baru le leh menjamin masa depan...kalu cam aku ni jawabnya takde future manjang..sabo aje la....tak nak pikir positif..asik negetiff ajee...sampai bila kita nak maju..hermm...

#35 Guest_rosli33_*

  • Tetamu

Posted 02 December 2002 - 10:40 AM

aku kumpul raja rimba..sampai la...tapi ada yg tak cukup la...aku ingat lagi...komik aku hilang sampai dekat 10 keluaran tak silap aku...ada hantu ambik masa aku study dulu...tak kisah la kan kalu nak pinjam...ni buat harta...argh.. memang aku menyumpah giler mamat tu...

#36 darkymra

    Leftenan

  • Pengendali
  • 1,173 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur or Kuantan
  • Freelance:Tidak

Posted 03 December 2002 - 10:41 AM

aku lak suka baca Dragon Ball biggrin.gif ... kalo dibandingkan baca komik ni ngan tengok yg dlm tv atau cd aku rasa lagik feel kalo baca komik.... taktau la nape.. mungkin sbb kita guna imaginasi kita sendiri kot? heheheheheh... aku start dapat mengumpulkan satu siri komik dragon ball ni masa aku blaja kat mrsm kuantan dulu... sbb masa tu ada satu kedai tu jual komik ni... sampaikan tokey kedai tu pon dah kenal muka aku kot? tiap² bulan asyik tanya pasal dragon ball biggrin.gif ... tapi aku terputus bekalan masa yg budak² kecik tu guna ilmu gabung badan...cenggitu laaa... tak ingat la pulak.... hehehehe... errr... ada sesape yg nak let go koleksi dragon ball dari no. 1 sampai abis?? takpon tau mane aku leh dapatkan koleksi² ni samada komik online mahupun offline... :)21

#37 Guest_darkangel6979_*

  • Tetamu

Posted 03 December 2002 - 11:12 AM

hehehe...darkymra..kat umah mak aku penuh satu shelf complete series of dragon ball dari no 1 sampai habis..cume dah keadaannya tu kekoyak sket la..sebab dah banyak kali kena baca...ko nak ke aku photostatekan...ahaks.. smile.gif

#38 darkymra

    Leftenan

  • Pengendali
  • 1,173 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur or Kuantan
  • Freelance:Tidak

Posted 03 December 2002 - 11:46 AM

complete series? whoaaaa... menarik.. hehehhehe... nak photostate? perkhhh... banyak makan modal tu.. pastu nak bind lagik... hehehehe... jual ngan aku ke? takpon scan ke? hehehhehe... takpe... bole bincang²... tol tak?

#39 T2

    Kapten

  • Ahli Professional
  • 1,616 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:rawking...
  • Kepakaran:tulis terbalik
  • Freelance:Ya

Posted 03 December 2002 - 12:04 PM

waaa byk komik ehh korang ada.... aku dulu hantu komik gak... ada GILA-GILA..lepas tu layan Ujang.. lepas tu.. dah tak layan apa2 dah...tapi aku ada koleksi Kerrang! issue lama dah... tahun 97/98/98 kalau nak pinjam ke... cakap la... tapi semua ada kat KL...kalau aku balik KL.. bley kot..

#40 Guest_darkangel6979_*

  • Tetamu

Posted 03 December 2002 - 12:18 PM

hehehe bulehhh...tapi kalo nak suh jual tu aku pikirle seplo kali sebab koleksi bersama ngan adik adik aku...baik aku simpan je..sebab aku selalu ulang membaca....ujang aku ade gak satu kotak plus novel plus buku kartini plus buku abe..nak pon boleh gak...aku ingat sok nak bukak library komik..pastu nak buat habiskan research aku pasal perkembangan komik kat mesia nih..tapi tatau bila leh buat sume benda tu...uwaa.... sad.gif

#41 mEoWsMArt^

    Kapten

  • Pengendali
  • 2,005 posts
  • Gender:Male
  • Location:MY
  • Interests:Cari Duit!!
  • Freelance:Tidak

Posted 04 December 2002 - 04:21 AM

Wahh!...citer DragonBall yea!...aiseh!...aku kumpul gaks dulu, tapi ntah sampai siri berapa jer...asyik kena sound dengan mak aku..."Ko nih dah beso panjang pun baca benda camni lagi ke?"...hehehe last² terpaksa laa pinjam member jer!.

Anyway, aku dulu kumpul komik seperti:
-Gila-gila; sejak tahun 1985-2000. Tapi lepas tu mmg kurang beli, sebab dah kurang kelakar, lepas tu plak kartunis yg aku minat dah ramai yg blah.
-Ujang; aku kumpul sejak tahun 1995. Kumpul dalam 3-4 tahun, lepas tu tak tahan!, harga makin mahal dan lawak makin kurenggg
-X-Men; aku kumpul sejak aku Form 1 sampai ler abis sekolah...pastu stop
-Pendekar Laut; yg nih aku mmg kumpul dari keluaran 1st
-Raja Rimba; aku kumpul sejak 1st edition sampai lah ChangKong gila, lepas tu putus², sebabnya time tu aku belajar kat KL, duit banyak nak pakai utk beli benda lain!...heheh
-GPX II; Aku minat komik kereta racing nih, tapi masalah newstand kat area aku jarang² amik, selalu ada miss, last² fed-up terus tak beli lagi
-Doraemon (syhh!...jgn citer orang!...ahaksss); aku start baca sejak aku masuk Sekolah Menengah sampai laa abis Form 5 dulu. Pastu pun ada gaks baca, pinjam adik member aku jer...nak beli dah segan!...hehehe

Sekian sahaja sejarah perkomikan saya...ahakss :oops:

#42 darkymra

    Leftenan

  • Pengendali
  • 1,173 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur or Kuantan
  • Freelance:Tidak

Posted 04 December 2002 - 05:36 AM

QUOTE
-Doraemon (syhh!...jgn citer orang!...ahaksss); aku start baca sejak aku masuk Sekolah Menengah sampai laa abis Form 5 dulu. Pastu pun ada gaks baca, pinjam adik member aku jer...nak beli dah segan!...hehehe


ehehheheheh... aku pinjam adik aku nyer jek... melambak² koleksi cite doraemon die... biggrin.gif

#43 maelzx

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 896 posts
  • Location:Kayangan
  • Interests:PHP is all I'm interested into.
  • Kepakaran:HTML dan PHP
  • Freelance:Ya

Posted 04 December 2002 - 11:59 AM

darkymra - aku selalu usharkomik kat Popular Bookstore jerla utk siri komik2 cam dragonball tuh (yg dah kluar la.. yg bebaru cari le kat mamak stall). hehe ... ariktuh aku borong skalik 10 buah komik ... masa nak bayar tuh ramai jer org tengok ..ampeh. seb baik tak beli doraemon .. muahaha.

#44 minhaj

    Leftenan

  • Pengendali
  • 1,047 posts
  • Location:kinta valley

Posted 04 December 2002 - 12:32 PM

buat cadangan sikit leh tak???

aper kata kepada sesiapa yg ada collection komik full series tu.....
scan dan simpan dalam file PDF ke...aper ke.....
leh kita share reramai....
saya tak dapat la nak buat camtu sebab saya takde collection full series....
maksud saya full series ni utk komik2 yg dah abis episod die....contohnya Juara Wira yg lama masa zaman Penyelamat Dunia tu....
pastu Alam Perwira zaman Ji Fat.....
dan yg sewaktu dengannye.......

so...dapatlah bantu kengkawan yg susah nak dapatkan koleksi tu kat tempat diorang... :-?
at least diorang dapat download file2 tu.....

sekadar cadangan..... smile.gif2

#45 azri

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 974 posts
  • Gender:Male
  • Location:Puteri Subang...
  • Kepakaran:Linux, Windows, VMWare ESX, HP Proliant, HP Integrity, IBM System x, SAN, NAS, HA and Cluster.
  • Freelance:Tidak

Posted 04 December 2002 - 12:58 PM

Takat ni aku hanya kumpul:

Linux Journal: dalam 2 tahun complete set
Linux Magazine: dah setahun setengah complete set

Dari masa aku belajar Uni sampai sekarang lah kiranya... walaupun mahal reganya tapi bila aku baca pergh! puas hati...

#46 mEoWsMArt^

    Kapten

  • Pengendali
  • 2,005 posts
  • Gender:Male
  • Location:MY
  • Interests:Cari Duit!!
  • Freelance:Tidak

Posted 04 December 2002 - 09:24 PM

Sorry, aku ada tertinggal satu lagi koleksi aku; Dewata Raya...aku ada dari 1st episod.
minhaj, Erm...kalau scan then macamana nak convert ke PDF?.

#47 Guest_jackie_*

  • Tetamu

Posted 05 December 2002 - 12:38 PM

aku kumpul pedang setiawan dari 1 sampai sekarang.. dari form 5 dulu lagi.. dah lapan tahun agaknya.. tapi ade yang dah hilang.. dulu mak aku selalu bising.. tapi sekarang nie dia diam je.. mungkin dah muak nak nasihat aku kot.. aku juga ade X-men age od apocalypes.. gold cover dan holographic version.. nie masa aku nak pinjam series batman lar... terutama masa batman kena ngan Bane .. sape ade.. kasi pinjam..smile.gif

#48 minhaj

    Leftenan

  • Pengendali
  • 1,047 posts
  • Location:kinta valley

Posted 05 December 2002 - 02:29 PM

saya tak pasti la....

tapi seingat saya kawan saya pernah scan buku nota yg kami pinjam kat library pastu save as PDF nye format....
saya tak pasti die guna software aper????

maybe yg ITTutorian lain dapat bantu..... :wink:

#49 minhaj

    Leftenan

  • Pengendali
  • 1,047 posts
  • Location:kinta valley

Posted 09 December 2002 - 12:18 PM

meow....

scan je la dan save dalam gif atau jpg format....
yg penting dapat baca komik2 tu.....
save la besar sikit saiz gambar tu...senang nak baca..... smile.gif2

#50 Xs

    Pegawai Waran 2

  • Ahli Professional
  • 490 posts
  • Location:Lumut
  • Interests:Snooker

Posted 09 December 2002 - 04:31 PM

takde peminat harimau kumbang ke?





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users