Jump to content


Mari belajar Bahasa Ketiga


45 replies to this topic

#1 Guest_romlee_*

  • Tetamu

Posted 05 May 2003 - 10:05 PM

Memandangkan bahasa ke tiga amat penting sekarang, dan merupakan satu kelebihan, apa kata kiter berkongsi belajar bahasa ke-3 yang kite tau… say tau sedikit bahasa jepun, tidaklah pandai mana, tapi bolehlah untuk basic, hasil daripada belajar main-main.. mana-mana yang mahir tu bolehlah menyumbang…

Ni sedikit bahasa jepun.. nanti kalau ada masa, tambah lagi

Konnichiwa, watashi wa Romlee desu.
-Hello, saya romlee

watashi wa mareshia jin desu. Kuala Lumpur umare desu
Saya warganegara Malaysia. Berasal dari Kuala Lumpur

Komban wa, ogenki desu ka
Selamat petang, apa kabar?

Genki desu
Khabar baik


hehe... sini dulu, nanti tambah lagi yer!

#2 tena_79

    Pegawai Waran 1

  • Ahli Professional
  • 397 posts
  • Gender:Not Telling
  • Location:Malaysia
  • Interests:Animes...
  • Kepakaran:Semuanya average jer ;)
  • Freelance:Ya

Posted 06 May 2003 - 09:46 AM

Bahasa Jepun tena tak tau..Perancis tena tau la.. :mrgreen:

Yg tena tau bahasa jepun ni..
1. okasan - mak
2.otosan - ayah
3.onicha - abg
4.hait - ya
5. watashiwa onicha sukides - saya suka abg

Korea plak..
1.aniya - tiada apa-apa
2.ani - tidak/bukan
3.kode - baik
4.arasso - saya tau
5.arachi - faham
6.oma/omunyi - mak
7.upa - abg
8.apa - ayah
9.yeopseo - hello

ekekekeke...kalau salah tolong tunjukkan.. :mrgreen:

#3 sniper

    Kapten

  • Pengendali
  • 1,695 posts
  • Gender:Male
  • Location:Malaysia
  • Interests:IT (Graphic Design, Portal, Multimedia)
    & Media Production (Audio, Video, Special Effect, Green Screen).
  • Kepakaran:Multimedia, Portal, Audio Video Production.
  • Freelance:Tidak

Posted 06 May 2003 - 09:51 AM

tena ni sure tak penah miss tengok cite korea ngan jepun kat tv nih... hehehehhahahaa...

aku dulu penah belajar bahasa jepun... tapi bila tak praktik.. terus lupa... bahasa arab pun penah gak.. lupa gak.. hishh.. rugi tul...

#4 Guest_chilskater_*

  • Tetamu

Posted 06 May 2003 - 09:57 AM

sniper,

u hv any boook on japanese??

hajimemashite.
watashi wa winsuton cha-chiru desu.
watashi wa mareshia-jin desu.
Miri umare desu.
dozoyoroziku <---spelling salah kot

#5 sniper

    Kapten

  • Pengendali
  • 1,695 posts
  • Gender:Male
  • Location:Malaysia
  • Interests:IT (Graphic Design, Portal, Multimedia)
    & Media Production (Audio, Video, Special Effect, Green Screen).
  • Kepakaran:Multimedia, Portal, Audio Video Production.
  • Freelance:Tidak

Posted 06 May 2003 - 10:11 AM

QUOTE
sniper,

u hv any boook on japanese??


chilskater, ning˙n no lo tengo :)21

errrr... translation boleh gi kat...

http://www.worldlingo.com/wl/Translate

#6 tena_79

    Pegawai Waran 1

  • Ahli Professional
  • 397 posts
  • Gender:Not Telling
  • Location:Malaysia
  • Interests:Animes...
  • Kepakaran:Semuanya average jer ;)
  • Freelance:Ya

Posted 06 May 2003 - 10:11 AM

**Off Topic**

sniper : hehe..mmg pun..bleh belajar bahasa diorg sekali kan..best aper blaja bahasa asing ni lagi2 kalau tgk tv..cepat ingat ooooo...mcm sepanyol,jepun,korea...walaupun sikit tapi at least tau yg basic2..hehe :mrgreen:

#7 darkymra

    Leftenan

  • Pengendali
  • 1,173 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur or Kuantan
  • Freelance:Tidak

Posted 06 May 2003 - 10:19 AM

biasanya kalo nak blaja bahasa▓ lain lagik best kalo ada geng sparring... baru bole cepat improve.. btol tak?

aku bukan taknak belajar bahasa ke-3... tapi bahasa ke-2 pon kantoi lagik... hehehhehehe :oops:

#8 Guest_faqir_*

  • Tetamu

Posted 06 May 2003 - 10:53 AM

hokkien,mandarin, boleh tak...
sebab drp kajian aku drp http://www.asiaosc.org/ tu
bahasa n paling ramai penggunanye di Asia...mungkin satu masa
tammadun Islam akan berpindah ke Asia Timur pulak dibawah
khilafah Shih Huang Ti...tentu keturunan Rasul + keturunan Kerabat di
raja tanah besar tu...mustahil ke...kenapa...?

Namasta...Hindustan selalu...tapi tak fahampun...jalan cerita serupaje...

#9 sniper

    Kapten

  • Pengendali
  • 1,695 posts
  • Gender:Male
  • Location:Malaysia
  • Interests:IT (Graphic Design, Portal, Multimedia)
    & Media Production (Audio, Video, Special Effect, Green Screen).
  • Kepakaran:Multimedia, Portal, Audio Video Production.
  • Freelance:Tidak

Posted 06 May 2003 - 11:12 AM

QUOTE
hokkien,mandarin, boleh tak...
sebab drp kajian aku drp http://www.asiaosc.org/ tu
bahasa n paling ramai penggunanye di Asia...mungkin satu masa
tammadun Islam akan berpindah ke Asia Timur pulak dibawah
khilafah Shih Huang Ti...tentu keturunan Rasul + keturunan Kerabat di
raja tanah besar tu...mustahil ke...kenapa...?


mmmm... tentu ada sebabnya....... Rasulullah S.A.W. pernah bersabda di dalam hadis yg bermaksud :

"tuntutlah ilmu hingga sampai ke negeri China"

tentu ada maksud yg tersirat dan tersurat.... :roll: Wallahu'alam...

#10 Guest_dtp_*

  • Tetamu

Posted 06 May 2003 - 11:45 AM

dulu masa tgh hangat cite la usurpadora ngan mis tres harmanas..sumer nak cakap sepanyol...skang cite korea tgh heat...sumer nak cakap korea...apa kata kita buat cite bahasa Java ke C++ ke...baru la ramai power programming...nak best lagi kita belajar bahasa mesin....

"011001110010100101110001100100111101010101110011001"lancar tak bahasa mesin aku.

blajar bahasa arab bleh gak...baru la kalau baca quran tu tiba2 je nangis sbb takut balasan dari Allah.

masmuka?
ismi ditepipantai..
ana uhibbu kuratul kodam.
syukran jazilan ...ana chow dulu ek!

#11 epalhijau2003

    Kapten

  • Ahli
  • 1,897 posts
  • Location:selangor
  • Interests:pengaturcaraan, permainan, hardware

Posted 06 May 2003 - 11:49 AM

dtp kata:
QUOTE
masmuka?
ismi ditepipantai..
ana uhibbu kuratul kodam.
syukran jazilan ...ana chow dulu ek!



aku rasa lbh baik ko bagi maknanya sekali mana tau ada yg nak blaja.....

#12 Guest_kulat_*

  • Tetamu

Posted 06 May 2003 - 12:06 PM

romlee san,

watashi mau belajar jugak bahasa jepun,
harap dapat belajar perkataan baru

ok...hait, arigato goszaimasu....

#13 cik_pong

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 245 posts
  • Location:Shah Alam
  • Interests:ikut mood laa nak buat apa janji dapat membaca dan jalan2 tgk dunia
  • Kepakaran:Networking (tapi bukan otai)
  • Freelance:Tidak

Posted 06 May 2003 - 12:24 PM

watashiwa nihonga wa wakarimasu

kyowa watashiwa genki dewaarimasen :|

#14 darkymra

    Leftenan

  • Pengendali
  • 1,173 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur or Kuantan
  • Freelance:Tidak

Posted 06 May 2003 - 12:34 PM

aiseh cik_pong... takde subtitle ke? biggrin.gif

#15 Guest_dtp_*

  • Tetamu

Posted 06 May 2003 - 12:42 PM

QUOTE
Quote:

masmuka? /*sape nama awak*/
ismi ditepipantai.. /*nama saya ditepi pantai*/
ana uhibbu kuratul kodam. /*saya suka bolasepak*/
syukran jazilan ...ana chow dulu ek! /*terima kasih...saya chow dulu ek*/


#16 kuda

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 234 posts
  • Gender:Male
  • Location:underground
  • Kepakaran:Tengok DVD secara marathon
  • Freelance:Ya

Posted 06 May 2003 - 01:41 PM

dtp, itu yg simple ye.ingat lg ko ye.bagus lahh.

ini ada makna2 yg dapat korang blajar lg

la'iba = main

cth : uhibbu la'iba kurotal kodam: saya suka main bolasepak

uhibbu = suka, cinta, sayang

cth : uhibbu j.lo

saya suka j.lo

uridu = mahu

cth: uridu siti

saya mahu siti

nazoro = lihat, pandang

nazoro jazzri fil modesto

lihat jazzri di modesto.(heheheh)

to be kontinue.

salam to dtp

#17 cik_pong

    Sarjan Mejar

  • Ahli
  • 245 posts
  • Location:Shah Alam
  • Interests:ikut mood laa nak buat apa janji dapat membaca dan jalan2 tgk dunia
  • Kepakaran:Networking (tapi bukan otai)
  • Freelance:Tidak

Posted 06 May 2003 - 05:01 PM

QUOTE
watashiwa nihonga wa wakarimasu

kyowa watashiwa genki dewaarimasen :|


ok subtitle:

ayat 1: saya paham bahasa jepun
ayat 2: hari ni saya tak sihat

#18 ladybird_she

    Sarjan Mejar

  • Ahli Professional
  • 213 posts
  • Location:kEy eLL
  • Interests:reading, surfing

Posted 06 May 2003 - 10:36 PM

a'kum....

hehe...bes gak blaja base ketiga nih 'ekk...
tapi bak kate darkymra....base kedua pon kantoi lagi...so kene lebihkan prektis base kedua...base ke-3, 4 blehla blaja suke▓...
dulu masa zaman skola rendah berpeluang blaja base arab kat skola agama...tapi besala kan...bebudak...ingat main jek...tak penah nak amek serius time klas base arab....walopon cuma blaja yg basic▓....bile dah beso nih rase rugi plak... sad.gif
anyway...memang tak dinafikan citer▓ yg tgh hot kat tv skang nih memainkan peranan menarik minat kite blaja base ke-3...
hmm..sesape yg tau sesikit pasal base ke-3 nih bleh la wat klas kat sini 'ekk...leh gak blaja yg basic▓.... 8)



aishiteru...(peminat citer J-poon mesti tau maksud nih.. :wink: )

#19 tena_79

    Pegawai Waran 1

  • Ahli Professional
  • 397 posts
  • Gender:Not Telling
  • Location:Malaysia
  • Interests:Animes...
  • Kepakaran:Semuanya average jer ;)
  • Freelance:Ya

Posted 07 May 2003 - 09:26 AM

Bonjour!
Comment allez vous?
Je ne comprend pas Japon.... :roll:

#20 Guest_romlee_*

  • Tetamu

Posted 07 May 2003 - 07:07 PM

Hari ni saya sambung sikit... baguslah..ramai suka belajar bahasa ketiga... ii desu ne... cuma yang pasal asas perbualan sahaja.. saya pun tengah belajar sebenarnya.. salah satu teknik mengingat dan mempraktiskannya ialah berkongsi dengan kekawan. Saya teringin nak belajar bahasa Cina, Tamil,perancis dan Iban... kalau ada orang sudi berkongsi baik jugak.. mau ambil course di luar mahal jugak!

Romlee: Konnichi wa
Romlee: Hello

Sudin : Konnichi wa
Sudin : Hello

Romlee: Ore wa Romlee desu. Hajimemashite
Romlee: Saya Romlee. Selamat berkenalan

Sudin: Ore wa Sudin desu. Hajimeshite, dozo yoroshiku
Sudin: Saya Sudin, selamat berkenalan, gembira berjumpa awak

Romlee: Sudin-san, doko kara desu ka?
Romlee:Encik Sudin, dari mana

Sudin : Ore wa Kuala Lumpur umare desu, anata wa doko kara desu ka
Sudin: Saya berasal dari Kuala Lumpur, awak pula dari mana?

Romlee: Ore mo Kuala Lumpur desu.
Romlee: Saya pun berasal dari Kuala Lumpur

Sudin: Aa, so desu ka. Daigaku-sei desu ka
Sudin:Oh! Macam tu ke? Pelajar Universiti ke?

Romlee: Iie, Ore wa gakko no kyooshi desu
Romlee: Bukan, saya pengajar (instructor) di sekolah

Sudin: Aa..sensei desu ne
Sudin: oohh… cikgu laa ni

Romlee: Ee, Mareshia-go no sensei desu
Romlee: Ye, cikgu bahasa Malaysia

Mari kite membilang
0 = zero
1= itchi
2 = ni
3= san
4= yon
5 =go
6 = roku
7 =nana / sitchi
8 = hatchi
9 =ku /kyuu
10 =ju/jyuu

11 = jyuu itchi
12 = jyuu ni
13 = jyuu san
....
sama cara susunan. ( sepuluh + bilangan no.)

20 =ni jyuu
21 = ni jyuu itchi
22 = ni jyuu ni
23 = ni jyuu san
....
( dua + puluh + bilangan no)

ok.. nanti sambung lagi.. saya pun nak kena belajar lagi laugh.gif

#21 Aiza

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 717 posts
  • Gender:Female
  • Location:Old Klang Road,KL
  • Interests:Surfing
  • Kepakaran:Provision CE & PE guna DOARDO
  • Freelance:Tidak

Posted 17 June 2003 - 11:47 AM

romle::

anato namae wa nandesuka

#22 Guest_Quintrix_*

  • Tetamu

Posted 17 June 2003 - 03:57 PM

mucho mucho gracias senor/senorita

konnichiwa'

hajimemashite
watashi wa ----------- desu
Quintrix to yonde kudasai
senmon wa konpyuta gakko desu
dozo yoroshiku :mrgreen:

#23 tena_79

    Pegawai Waran 1

  • Ahli Professional
  • 397 posts
  • Gender:Not Telling
  • Location:Malaysia
  • Interests:Animes...
  • Kepakaran:Semuanya average jer ;)
  • Freelance:Ya

Posted 18 June 2003 - 01:05 PM

saper terer perancis..ajar cket :mrgreen:

#24 Guest_athlonmyx_*

  • Tetamu

Posted 18 June 2003 - 01:16 PM

me japan nahi samje hu ... :mrgreen:

#25 Guest_eton_lin_*

  • Tetamu

Posted 18 June 2003 - 01:25 PM

adoi penin2..tulun kasik subtitle skali..xpaham maa..

#26 Guest_MelaNi3_C_*

  • Tetamu

Posted 18 June 2003 - 02:37 PM

ntahnyerrrr...lain kali bagi la subtitle sekali...nih tak main taip jek...aku pun tak faham maa... :cry: ...sapa tau bahasa itali...meh aaa ajar aku... :mrgreen:

#27 Guest_m_cinot_*

  • Tetamu

Posted 18 June 2003 - 04:01 PM

buat blajar bahsa cine la... bleh beli brg murah kat cine klu tau bahsa dia... stakat 'kautim' tu dorg susah nak bagi murah maaa

#28 Guest_void2020_*

  • Tetamu

Posted 18 June 2003 - 11:17 PM

belajo bahasa hindustan ......................

#29 Guest_Dr.Mashirit_*

  • Tetamu

Posted 19 June 2003 - 04:43 AM

Ciao, il mio nome e Dr.Mashirit.
Vivo dentro Kajang.
Sono un allievo dell'universita.
E qualcuno interessato nell'italiano imparante con me?

translation pemaleh....
elo.aku dr.mashirit.
aku dok kajang.
aku belajar kat u.
ada sesapa nak belajar italian ngan aku? aku cas 8 juta sehari

#30 Guest_bintara_*

  • Tetamu

Posted 25 June 2003 - 04:58 AM

Bahasa arab amiah(pasar) mesir:

Bila orang cakap "ahlan wasahlan jawap dia ahlan bik" (selamat datang)
Bila orang cakap "enta munawar(ko kelihatan beseri) jawap dia "min nurik"(daripada seri/sinar kau)
Bila orang cakap "amil eh" jawap dia alhamdulillah
Bila orang cakap "izaiyak"(apa khabar) jawap dia pun alhamdulillah
Bila orang tanya "Ruh fin?=nak pergi mana
Bila orang cakap "a'iz eh"=nak apa
Bila orang tanya "ismaka eh ba'ah=nama awak sapa
Bila orang tanya "minin =daripada mana
Bila pergi membeli belah dimesir jangan lupa gunakan perkataan nie "ma'alish ya am(laki)/mama(perempuan makcik) mumkin tahfid syuwaiyah,anta muslim wa ana muslim" makna dia "kita mintak kurang kat dia(tawar menawar)..kalau boleh sebut harga yang rendah lagi,kalau dia tak kasi kita letak harga yang sepadan lah,kalau dia tak kasi jugak ko cakap ngn dia "ma'alish ya am syukran" lepas tu terus jalan,aku yakin kebiasaanya nanti dia panggil ko balik..kalau tak panggil nasib lah ko eheheh....

panduan untuk melancong di mesir ehehheh..

#31 epalhijau2003

    Kapten

  • Ahli
  • 1,897 posts
  • Location:selangor
  • Interests:pengaturcaraan, permainan, hardware

Posted 25 June 2003 - 09:27 AM

bintara
1.kalau perempuan/makcik pun panggil am jugak ke?
2.kalau penjual tu tak kenal kita, ada kemungkinan tak kena tipu?
3.kalau cakap bahasa arab standard / bahasa inggeris diorang faham tak?

#32 Guest_MelaNi3_C_*

  • Tetamu

Posted 25 June 2003 - 12:25 PM

Dr.Mashirit, aku nak belajar bahasa itali tp aku nak bayar 8 sen jek...bleh ke??? :mrgreen:

#33 Guest_semolina_*

  • Tetamu

Posted 25 June 2003 - 01:48 PM

na belajar gak.
dulu kat sekolah,belajar mandarin tapi x masukkepala.basic cam kindergarten je

#34 Guest_bintara_*

  • Tetamu

Posted 26 June 2003 - 03:00 AM

epalhijau2003

1.kalau panggil makcik bukan am tapi "mama" ataupun "haggah"=hajjah

2.Kalau Peniaga tu tak kenal biasalah,tengok nasib ,kalau peniaga yang baik tak tipu lah kalau yang kurang baik,bulat2 kena tipu laugh.gif tapi orang mesir nie peramah...tapi biasa harga pelancong lain sikit...kalau ada guide pelajar mesir ok jer ...tapi yang penting kalau dia sebut harga sekian2,kita mintak kurangkan terus ikut anggaran murah pada kita...

3.Kalau belajar bahasa arab standard dan cakap kat orang arab mesir itu ikut dia lah kalau dia rasa nak layan cakap standard takder masaalah sebabnya kengkadang mana yang paham saja buat tak paham dan ada jugak terdapat segelintir arab mesir yang tak paham bahasa arab standard,kalau cakap Inggeris kat tempat kawassan perlancongan mungkin takder masaalah...cadangan saya Kalau nak belajar bahasa arab terus belajar bahasa yang standard jerk sebab kalau kat saudi,jordan,dan yaman diaorang cakap bahasa standard,selain mesir pun ada gak bahasa amiah(pasar) tapi berapa pekat sangat,cuma ada perbezaan pada sebutan dan lahjah...biasanya orang yang kita nampak educated leh cakap bahasa arab standard...

Sedikit Penggunaan lahjah mesir(amiah):
1.huruf jim akan disebut huruf ga. eg"ja'aa" =(telah datang) akan disebut ga'aa ataupun gai
2.huruf Qaf akan disbut huruf hamzah .. eg "sya'qoh"=(bilik) akan disebut sya'ah

yang peliknya arab mesir nie bila baca quraan boleh sebut huruf dengan betul tapi bila cakap mesti berubah...kata orang itu kesan penjajahan perancis kat mesir...sebab kalau orang paham bahasa arab dengan betul lengkap dengan uslub nahu,sorof dan balaghah makna dia terlalu mendalam...sebab tu kalau kita tengok orang baca quraan boleh nangis,kadang orang yang tak paham pun boleh nangis..kalau dah paham lagi lah...aku ni dah ngaji bahasa arab tapi baca quraan tak nangis2 lagi.. sad.gif

#35 epalhijau2003

    Kapten

  • Ahli
  • 1,897 posts
  • Location:selangor
  • Interests:pengaturcaraan, permainan, hardware

Posted 26 June 2003 - 12:50 PM

t kasih atas info ko tu, berguna tu, terutama kpd sesiapa yg nak melancong ke Mesir, penjajah mmg x nak umat Islam faham secara mendalam Al-Quran dan As-Sunnah ni, supaya kita x dpt nak mengamalkan ajaran-Nya.

#36 Guest_ex_wastegate_*

  • Tetamu

Posted 26 June 2003 - 01:52 PM

rasanya lebih baik belajar bahasa arab - bahasa al-quran - bahasa akhirat
bila baca al-quran.. akan lebih khusyuk....

dan jadikan bahasa ketiga itu tadi bahasa no satu !!! biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif

#37 Guest_kuzai_*

  • Tetamu

Posted 16 October 2003 - 02:56 PM

saya pun tau bahasa jepun gak. 4 tahun belajar, tp baru amik proficiency test level 4, pastu masa mauk IPTA, amik kos mandarin.

**JEPUN**
1. korewa nan desuka? = ini ialah apa?
2. watashiwa mareigoga sukidesu = saya suka bahasa malaysia.
3. watashiwa shawa o abimashita = saya dah mandi.

**MANDARIN**
1. laoshi, wo bu mingbai = cikgu, saya tidak faham.
2. ni yao qu nali? = awak mahu pergi mana?
3. wo you yige baba, yige mama he sange meimei = saya ada bapa, mama dan tiga orang adik perempuan.

#38 Guest_laila_azwa_*

  • Tetamu

Posted 16 October 2003 - 03:45 PM

QUOTE
buat blajar bahsa cine la... bleh beli brg murah kat cine klu tau bahsa dia... stakat 'kautim' tu dorg susah nak bagi murah maaa


kalau tak silap, kat m'sia org cina gunakan bahasa kantonis atau hokien..... kalau silap tolong betulkan....

memang bagus kalau dapat belajar (at least boleh cakap atau faham cakap depa pun jadilah). It's a great advantage sementelaah kita ni rakyat m'sia berbilang kaum. Lagi satu kita kena ingat orang cina boleh cakap melayu, so patutnya kita belajar lah cakap bahasa mereka.

kalau ada sesiapa kat sini yang tahu boleh lah tolong ajarkan sikit2. Lama dah saya nak belajar bahasa cina ni.... mungkin nak pegi ambik kursus kalau berkesempatan.....

#39 kevler

    Kapten

  • Ahli
  • 2,124 posts
  • Interests:surfing
  • Kepakaran:Mac OS X , HP-UX , Solaris , Linux
  • Freelance:Tidak

Posted 16 October 2003 - 04:51 PM

QUOTE
dulu masa tgh hangat cite la usurpadora ngan mis tres harmanas..sumer nak cakap sepanyol...skang cite korea tgh heat...sumer nak cakap korea...apa kata kita buat cite bahasa Java ke C++ ke...baru la ramai power programming...nak best lagi kita belajar bahasa mesin....

"011001110010100101110001100100111101010101110011001"lancar tak bahasa mesin aku.

blajar bahasa arab bleh gak...baru la kalau baca quran tu tiba2 je nangis sbb takut balasan dari Allah.

masmuka?
ismi ditepipantai..
ana uhibbu kuratul kodam.
syukran jazilan ...ana chow dulu ek!


perhhh...gila laa bahasa ko ...stok assembly language...huhuh

#40 Guest_nevland_*

  • Tetamu

Posted 16 October 2003 - 07:08 PM

QUOTE
Bonjour!
Comment allez vous?
Je ne comprend pas Japon.... :roll:


Bonjour, il y a les gens qui savent le franšais ici... !

#41 Guest_nevland_*

  • Tetamu

Posted 16 October 2003 - 07:33 PM

QUOTE
Ciao, il mio nome e Dr.Mashirit.
Vivo dentro Kajang.
Sono un allievo dell'universita.
E qualcuno interessato nell'italiano imparante con me?  


lo desidero posso impararvi l'italiano, il Dott. Mashirit... ma carica siete da questo mondo.

#42 Guest_putu_mayam_*

  • Tetamu

Posted 16 October 2003 - 08:46 PM

iiii mari kt blaja bahasa jepoon

watashi wa putu desu....... nihonjin dewa arimasen........mareshiajin desu
ni san jyu desu dozo yoroshiku.....

enjoy....... anatano nani o nandesu ka.......

#43 gunx

    Leftenan Muda

  • Ahli Professional
  • 901 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kg Senggora, Maran, Phg
  • Interests:Membaca buku WROX PRESS

Posted 17 October 2003 - 09:47 AM



right now, i'm following one Arabic class with an ex-UIA's lecturer.
the best part is , he emphasize on conversation , grammar later...

one problem with the method nowadays is the excessive-grammar teaching
bring the negative effects to student. They can't even talk !!

with all the grammar-burden in their head, the conversation become
null ...

so, this ustaz come up with putting conversation to the 1st place...
he'd ignore all the error that we made during class session...

so, fear to talk can be put aside...

haiya bil arabiah ya akhi !!!


#44 Guest_nico-tine_*

  • Tetamu

Posted 17 October 2003 - 10:06 AM

aper kata blaja bahsa jerman...aku leh dikategorikan expert jugak...
kalo ader sesaper yg terer leh kita communicate aku tak tau nak ckp ngan saper nih...so kalo ader yg interested leh kita blaja sesama.

servus freunde!
-greetings to ya all-

wie geht's euch, wie geht's dir
-how are ya all, how are you-

mir geht's gut
-i'm fine-

was sind die topik fuer heute
-what's the topic for today-

#45 tena_79

    Pegawai Waran 1

  • Ahli Professional
  • 397 posts
  • Gender:Not Telling
  • Location:Malaysia
  • Interests:Animes...
  • Kepakaran:Semuanya average jer ;)
  • Freelance:Ya

Posted 18 October 2003 - 01:13 PM

nevland : vous parlez le franšais?bon!

#46 Guest_nevland_*

  • Tetamu

Posted 18 October 2003 - 01:56 PM

QUOTE
nevland : vous parlez le franšais?bon!


Pas vraiment... smile.gif





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users