Jump to content


masalah CMOS


11 replies to this topic

#1 Guest_suhana shukri_*

  • Tetamu

Posted 14 May 2003 - 10:06 PM

saya nak tanya apa perlu saya buat kalau
"CMOS setting wrong"
apa perlu saya buat...kemudian icon dekat komputer saya jadi 4 segi putih...apa perlu saya buat...
please tolong

thanks

#2 darkymra

    Leftenan

  • Pengendali
  • 1,173 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur or Kuantan
  • Freelance:Tidak

Posted 14 May 2003 - 10:20 PM

masa bila error 'CMOS setting wrong' tu kuar? masa memula boot pc ataupun kat dlm windows?

icon jadik 4 segi putih? icon shortcut ataupun icon program? macam ni ke?



#3 Guest_suhana shukri_*

  • Tetamu

Posted 14 May 2003 - 10:46 PM

bila open pc mula tu dia bagi tahu masalh CMOS tu ..kemudian bila pres F2 baru boleh...macam mana ye

masalah icon tu..bentuk lebih kurang macam tu
tapi ada yang4 segi ada line biru sikit kat atasnya..

macam mana nak atasi nya

#4 Guest_paskal_*

  • Tetamu

Posted 14 May 2003 - 11:12 PM

rasanya masalah battery CMOS.

kalo dah ubah setting kat dalam BIOS, save dan bila restart jadi lagi, bermakna battery CMOS dah kong. motherboard mempunyai sumber kuasa daripada battery Lithium Ion (macam yang digunakan dalam jam tangan, tapi sebesar syiling 20 sen) untuk mengekalkan data dalam CMOS. bila battery tersebut sudah tidak boleh direcharge, data yang disimpan dalam CMOS akan hilang setiap kali reboot dan keluar le error cam "CMOS checksum error", "cmos setting wrong", etc..

[workaround]
- bukak PC anda, dan cuba cuci battery tersebut daripada debu dan oksida (selalunya warna hijau), benda ni akan menghalang pengaliran elektrik.
- bersihkan contact point battery tersebut (di motherboard).
- reboot.
- sekiranya masalah error masih terjadi, nampaknya kena le tukar battery tersebut.

#5 Guest_suhana shukri_*

  • Tetamu

Posted 14 May 2003 - 11:16 PM

batery tu kat mana?
kiranya kena buka CPU..then cuci...kalau lepas cuci tu elok semula tak...ataupun setting semula...seb saya sebelum ni saya tak ubah apa2 pun...
betul ke?
kalau tukar batery tu mahal tak?

#6 Guest_aman83_*

  • Tetamu

Posted 15 May 2003 - 04:52 PM

Tak mahal pon bateri tu sempoi jer ko gi kedai Jam mesti jual tengok kat mobo tu slalunya macam paskal cakap bentuk 20sen tapi kalau mobo lama siot bateri tu bentuk IC cuba try carik

bateri tu dalam 5-8 ringgit jer

#7 budakit

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,282 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kg.Geliga - Segambut - Tlk.Pulai - Kg.Darat - Puchong Jaya - Kg.Bkt Naga
  • Interests:c@r!k d$!t
  • Kepakaran:Assemble PSU ... hehe
  • Freelance:Tidak

Posted 21 May 2003 - 09:04 PM

ermm..pi kat default cmos setting.tekan yes...then restart

#8 budakit

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,282 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kg.Geliga - Segambut - Tlk.Pulai - Kg.Darat - Puchong Jaya - Kg.Bkt Naga
  • Interests:c@r!k d$!t
  • Kepakaran:Assemble PSU ... hehe
  • Freelance:Tidak

Posted 21 May 2003 - 09:04 PM

kalau takleh gak gi kat optimized cmos setting

#9 Guest_Hasnol79_*

  • Tetamu

Posted 22 May 2003 - 10:56 AM

pasal bateri tu pulak ambik bateri asal kat mobo tu... bawak mana2 kedai jam.. cakap kat dia saya nak bateri cam nie.... (bagi bateri mobo). harga dia tak mahal... dalam rm 5 - 8 ringgit.

#10 sniper

    Kapten

  • Pengendali
  • 1,695 posts
  • Gender:Male
  • Location:Malaysia
  • Interests:IT (Graphic Design, Portal, Multimedia)
    & Media Production (Audio, Video, Special Effect, Green Screen).
  • Kepakaran:Multimedia, Portal, Audio Video Production.
  • Freelance:Tidak

Posted 22 May 2003 - 11:09 AM

kalau cara spt yg budakit cadang tu tak menjadik... maybe sebab bateri weak.. kena tukar bateri....

#11 crash_makers

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,152 posts
  • Gender:Male
  • Location:dreamland
  • Freelance:Tidak

Posted 22 May 2003 - 11:39 AM

saya cadangkan buat macam bro budakit cakap tue reset balik cmos tue kepada default. boleh bagitau tak aper erorr yg keluar masa start komputer

#12 budakit

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,282 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kg.Geliga - Segambut - Tlk.Pulai - Kg.Darat - Puchong Jaya - Kg.Bkt Naga
  • Interests:c@r!k d$!t
  • Kepakaran:Assemble PSU ... hehe
  • Freelance:Tidak

Posted 22 May 2003 - 04:21 PM

camne suhana dah settle?





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users