Jump to content


Laser Printer: Mana yang bagus??


18 replies to this topic

#1 mEoWsMArt^

    Kapten

  • Pengendali
  • 2,005 posts
  • Gender:Male
  • Location:MY
  • Interests:Cari Duit!!
  • Freelance:Tidak

Posted 20 January 2002 - 09:12 AM

Salamsss...

mEoW cuma nak tau pendapat korang yg biasa guna Laser Printer, tak kira la utk kegunaan harian di pejabat mahupun di rumah. Printer yg korang guna tu selalu timbul problem tak?, kualiti?, katrij mahal & ekonomikal tak?. So, pls do poll... thanks :smile:

#2 Guest_Lamer_*

  • Tetamu

Posted 22 March 2002 - 08:18 AM

Utk. pengetahuan semua... enjin dalam printer HP adalah daripada Canon... so pepandai ler...

#3 mAnKuAnTaN

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,474 posts
  • Gender:Male
  • Location:KeY ELL
  • Interests:komputer dan internet
  • Kepakaran:digital gedget
  • Freelance:Ya

Posted 22 March 2002 - 09:07 AM

kat company aku nih... semua pakai lezzzer jet HP... nak kata power sangat tu tak tau la... tapi best la jugak... cuma perlu di ingatkan di sini... service support tu yang paling penting bagi aku... setiap printer perlu di servis kurang2 6 bulan sekali (heavy user) kalau nak maintain dia punya performance.... Sekian...

#4 tena_79

    Pegawai Waran 1

  • Ahli Professional
  • 397 posts
  • Gender:Not Telling
  • Location:Malaysia
  • Interests:Animes...
  • Kepakaran:Semuanya average jer ;)
  • Freelance:Ya

Posted 22 March 2002 - 09:20 AM

Printer laser jet canon la best..siap ada photostat service lagi..

#5 SpiderGlass

    Leftenan

  • Ahli Professional
  • 1,214 posts

Posted 22 March 2002 - 10:03 PM

Assalammualaikum...

Memandangkan opis aku banyak menggunakan H/P, maka aku vote for H/P la :grin:. Tapi aku nasihatkan jangan sekali˛ pakai Epson 5700L, macam hampeh, part mahal, masa opis aku beli dulu harga dia RM1K++ tapi sekarang nih bila tengok kat paper, cuma RM599 aje.

Setakat nih kelemahan H/P, selalu rosak kat fuser dia. Tapi benda nih selalu terjadi kalau kita pakai paper recycled untuk printing. Opis nak cut cost, maka dia mintak semua staff pakai muka belakang paper yang dah di print atau photostat untuk buat printing. Resultnya... printer selalu rosak.

tocey˛....

#6 Guest_AyobKelubi_*

  • Tetamu

Posted 22 March 2002 - 10:11 PM

assalamualaikum...



yer ker hp guna enjin canon..macam formula 1 lak!..hehee..tapi hp tu...macam en labah-labah kaca kater ler...semendang rosak..kat sini pun sama gak..dia punyer paper griper dah lose..kalau print sekeping...dia tarik 10 kertas sekaligus..skang nie kalau nak print..kena berdiri dpn printer.masukkan satu-satu..hehehe..mekasih..





__________________
You Live What You Learned!

#7 SpiderGlass

    Leftenan

  • Ahli Professional
  • 1,214 posts

Posted 22 March 2002 - 11:18 PM

AyobKelubi, kalau paper tarik sekali banyak, mungkin Separation Pod Kit atau Pickup Roller kena tukar. H/P tu model ape?

tocey˛....

#8 Guest_AyobKelubi_*

  • Tetamu

Posted 22 March 2002 - 11:20 PM

assalamualaikum..


ooooo yer ker spidey?...ummm kena panggil vendor ler mai tukau benda tuh...jenis aper?..laserjet 4000 series..mekasih..




_______________________
You Live What You Learned!

#9 Guest_kalender_*

  • Tetamu

Posted 22 March 2002 - 11:22 PM

:)23
teman minat epson...opis guner epsen
murah... sedap..licinnnnnnnnnnn
:)13

#10 Guest_NOYENS d'HERO_*

  • Tetamu

Posted 27 March 2002 - 04:44 PM

Assalammu'alaikum ...

Bagi kawe ler ... HP og gaks perfomance dia ... pasai kawe pernah guna HP5L ngan 6L dulu .... ermmm siap bleh print atas transparency lagi ... and satu lagi ... bayangkan kawe pernah print no bas [ masa niaga bas raya kat USM dulu ] and tampal dia kat cermin depan bas ... pergi and balik .. siap kena hujan lagi .. result ... warna itam tuh tal lusuh lansaung pon ....

satu lagi .. bab nie kena pikiaq ler sendri ..... kalu HP ... bila antar servis .. standard servis dah masuk RM80 minimum .. but Canon only RM 60 minimum ... aaaaa pikiaq lerrr.....

skarang nih nak try guna Canon LBP 810 reganya sekitar RM 800 ajer ....

#11 mEoWsMArt^

    Kapten

  • Pengendali
  • 2,005 posts
  • Gender:Male
  • Location:MY
  • Interests:Cari Duit!!
  • Freelance:Tidak

Posted 31 March 2002 - 04:31 PM

Assalammu'alaikum,

Thanks kepada semua for the responses. Sorry sebab aku lambat reply, sebab aku dah dekat sebulan lebih tak online kat rumah, modem kaput...hehe. Kalau online pun dari opis je, tak sempat nak masuk lama-lama dalam ni.

Anyway, aku maybe nak angkat Brother atau HP punya Laser Printer...sebabnya harga dan kualiti :smile:

Thanks!.

#12 Guest_arLaM'z_*

  • Tetamu

Posted 01 April 2002 - 12:50 PM

ambik antara brother @ canon. Kalau HP selalu katrige mahal...sangat servis pun sama mahal. Lagi susah nak re-fill..

#13 mEoWsMArt^

    Kapten

  • Pengendali
  • 2,005 posts
  • Gender:Male
  • Location:MY
  • Interests:Cari Duit!!
  • Freelance:Tidak

Posted 01 April 2002 - 12:59 PM

Canon?...hmm reliable ke?. Kalau brother dia cuma bising sket je, tapi dari segi kualiti aku dah tgk ok la...not bad!. Anyway, thanks for your information :smile:

#14 mAnKuAnTaN

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,474 posts
  • Gender:Male
  • Location:KeY ELL
  • Interests:komputer dan internet
  • Kepakaran:digital gedget
  • Freelance:Ya

Posted 01 April 2002 - 07:14 PM

setakat ni dah 50% kata yang HP tu bagus.... kira bagus jugak la HP ni kan, bab lezer printer dia mmg aku rasa company lain tak boleh lawan lar...

#15 Guest_bo_tucks_*

  • Tetamu

Posted 22 May 2003 - 10:05 AM

aku rasa hp ngan lexmark sama naik je...lexmark ok gak...cuma org je yg tak tau

#16 ptit

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 805 posts
  • Gender:Male
  • Location:Shah Alam
  • Interests:?
  • Freelance:Tidak

Posted 22 May 2003 - 10:49 AM

Tapi bagi aku la, aku pilih brothers punya Laser printer model 1440/1450, untuk print document work memang jimat, quality pun bagus, toner murah berbaloi dengan jumlah printing, tak silap aku la jenama Brothers ni sesuai untuk SOHO atau student, harap maklum.........

#17 matdin97

    Leftenan

  • Pengendali
  • 1,100 posts
  • Location:24300 Kerteh
  • Interests:Naik Basikal Racing
  • Kepakaran:Cyber Cafe Setup
  • Freelance:Ya

Posted 22 May 2003 - 01:59 PM

ini untuk end user

Canon LBP 1120 - RM748
HP LJ1000 - RM848
Brother HL1440 - RM799

Ni tiga model yang biasa aku jual. Harga toner ialah sekitar rm170 - 220 dan tahan sekitar 2.5 - 4k pages.. speed untuk brother ialah 14 ppm dan untuk caon dan hp tu ialah 10ppm. brother ada paralel dan usb. canon dan hp tu hanya ada usb saja.

#18 budakit

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,282 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kg.Geliga - Segambut - Tlk.Pulai - Kg.Darat - Puchong Jaya - Kg.Bkt Naga
  • Interests:c@r!k d$!t
  • Kepakaran:Assemble PSU ... hehe
  • Freelance:Tidak

Posted 22 May 2003 - 04:50 PM

XEROX

#19 SpiderGlass

    Leftenan

  • Ahli Professional
  • 1,214 posts

Posted 22 May 2003 - 05:36 PM

Assalammualaikum.....

budakit, apesal Xerox bagus? cuba cerita skit apa kelebihan dia, mana tau lepas nih aku bole dok rekomenkan kat opis aku biggrin.gif


tocey˛....





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users