Jump to content


- - - - -

pakaian semasa temuduga


23 replies to this topic

#1 Guest_clenio_*

  • Tetamu

Posted 22 May 2003 - 02:30 PM

assalamualaikum sumer..

aku kan konpius pasal pakaian masa temuduga.sbb kan aku penah kene pgl interview company mostly chinese.tapi masa temuduga aku pakai baju kurung..so,aku nak tau la sama ada tak ok eh ke tak sesuai pakai baju kurung.atau apa yg sesuai nak pakai.tak ke sopan pakai baju kurung.sbb kawan aku ckp aku pakai baju kurung tu sbb tak dpt, sbb tu company non-malay.sapa leh citer? :?:

#2 sniper

    Kapten

  • Pengendali
  • 1,695 posts
  • Gender:Male
  • Location:Malaysia
  • Interests:IT (Graphic Design, Portal, Multimedia)
    & Media Production (Audio, Video, Special Effect, Green Screen).
  • Kepakaran:Multimedia, Portal, Audio Video Production.
  • Freelance:Tidak

Posted 22 May 2003 - 02:38 PM

alemak... ini yg susah nak cakap ni... terutama kalau company yg non malay... ada dikalangan wanita yg gi interview yg pakai tudung... dorang mintak bukak tudung kalau nak keje situ.. ada yg mintak gambar tak pakai tudung (ada tujuan ke..?) dan.. macam² lagi kes... tapi kalau company yg rata² ada campur bangsa... takde masalah kot..?

lelaki tak kisah la kan...? asal pakai kemeja dan talileher.. kemas dan bergaya tu dah kira orait... kaum pompuan la yg naya... :roll:

#3 T2

    Kapten

  • Ahli Professional
  • 1,616 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:rawking...
  • Kepakaran:tulis terbalik
  • Freelance:Ya

Posted 22 May 2003 - 02:45 PM

hmm mcm akak aku dulu... dia gi interview... dia pakai baju yg jenis mcm exceutive2 pakai tu.. kemeja putih pakai kod ... pastu skirt labuh.... bertudung.... memang nampak cam pro jekk... alhamdulillah.. dapat kerja.. wink.gif

#4 Guest_clenio_*

  • Tetamu

Posted 22 May 2003 - 03:23 PM

emmm..maksudnya tak semestinya pakai baju kurung kan??susahnyer..lecehla.aku rasa dulu aku pakai baju kurungla tak dpt.sbb ada 2 jek candidate.satu aku,satu lagi chinese girl.mestila dia amik kawan dia ek?? :cry:

#5 T2

    Kapten

  • Ahli Professional
  • 1,616 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:rawking...
  • Kepakaran:tulis terbalik
  • Freelance:Ya

Posted 22 May 2003 - 03:37 PM

hmm jangan salahkan baju kurung... yang penting penampilan tu kalau nampak professional lagu cun.. maknanya lagi bagus......

p/s ada tak cara nak bagi pemakai baju kurung nampak pro..?

#6 lelaki@melayu.terakhir

    Kapten

  • Pengendali
  • 1,856 posts
  • Location:cyberjaya
  • Freelance:Tidak

Posted 22 May 2003 - 03:48 PM

just my point of view -

mmg tak dinafikan, pemakaian memainkan peranan yg penting.
tp kita tak boleh salahkan baju kurung punca tak dpt kerja.
itu hak pemakaian kita. cara org kita. cara agama kita.
kalau dia org tak suka cara org kita. let it go.
sbbnya kalau kita bertrampilan bukan cara yg kita suka (hanya utk ambil hati penemuduga) tu dah kira tak jujur.

Lagi satu, kalau employer tu betul² professional, dia akan ambil
employee yg terbaik (skill dan berpengetahuan). So, just improve ur self.

Kalau baju kurung semata. Ternyata comp. tu tak professional.
Dan cara kerja kita nanti mesti tak professional jugak...Environment pun mesti kurang menarik.

*baju kurung pun jd isu..apatah lagi benda lain...adala hikmahnya tu :wink:

#7 budakit

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,282 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kg.Geliga - Segambut - Tlk.Pulai - Kg.Darat - Puchong Jaya - Kg.Bkt Naga
  • Interests:c@r!k d$!t
  • Kepakaran:Assemble PSU ... hehe
  • Freelance:Tidak

Posted 22 May 2003 - 03:51 PM

kena pakai kemas...depend pd pekerjaan yg kita nak apply tu..kalau mintak keje sbg exec takkan nak pakai baju tshirt kolar lak?? :mrgreen:

#8 Guest_jakob79_*

  • Tetamu

Posted 22 May 2003 - 03:57 PM

adalah hikmahnya tu.. mana tau dapat tempat yg lagi bagus nanti.. aku x taulah kalau pompuan mcm mana nak nampak gaya keparat.. pakai baju kurung tak bley nampak gaya keparat ke?

keparat=korporat

#9 T2

    Kapten

  • Ahli Professional
  • 1,616 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:rawking...
  • Kepakaran:tulis terbalik
  • Freelance:Ya

Posted 22 May 2003 - 04:05 PM

QUOTE
pakai baju kurung tak bley nampak gaya keparat ke?

boleh...aku rasa kalau nak pakai baju kurung... mesti dikenakan dengan selendang kot.. heheeh... tapi kalau pakai baju kurung semata susah sket nak nampak keparat bak kata jakob....

#10 budakit

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,282 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kg.Geliga - Segambut - Tlk.Pulai - Kg.Darat - Puchong Jaya - Kg.Bkt Naga
  • Interests:c@r!k d$!t
  • Kepakaran:Assemble PSU ... hehe
  • Freelance:Tidak

Posted 22 May 2003 - 04:25 PM

hee..heee kerparat turr....dasyat bahasa :mrgreen:

#11 minhaj

    Leftenan

  • Pengendali
  • 1,047 posts
  • Location:kinta valley

Posted 23 May 2003 - 10:41 AM

pakai je proper ngan tudung....
tak rugi kita tonjolkan imej kita yg sebenar....
lagipun kalau dah memang die benci orang pakai tudung kejue ngan die...takyah terima offer die....
tak rugi besar pun.....

#12 Guest_humphery_solomon_*

  • Tetamu

Posted 23 May 2003 - 12:35 PM

bunyi mcm diskriminasi kaum dan agama jer........apalah salah nyer pakai baju kurung then bertudung sebab penentu seseorg tu leh wat keje ni bkn nyer pakaian.Kadang2 aku nengok company non-malay mostly diskriminasi lah,kalau dia org cari pekerja tu mostly nak org yg sebangsa dgn dia org jer pastu nak org yg tau berbahasa manderin.Apa ingat ni negara China,Singapore ker wajib kita kena tau bahasa dia org pastu berpakaian ala chinese.Nasib baik lah tampok pemerintahan negara mostly dipelopori oleh org melayu/bumiputra kalau tak jahaman ler lah kita,sekarang ni pun bangsa kita yg pegang tampok pemerintahan negara non-malay dah wat diskriminasi apa lagi kalau dia org yg pegang.... :cry:

#13 Guest_MelaNi3_C_*

  • Tetamu

Posted 23 May 2003 - 01:41 PM

ala pakai je baju kurung or apa jenis pakaian yg sesuai dgn office environment... tak kisah la bertudung atau tak.... takkan la semata2 nak interview kat company non-malay yg bertudung nak bukak tudung... hipokrit la plak... masa interview la kite "BE YOURSELF" bukannyer jd org lain... tak kisah aaa dpt atau pun... itu terpulang pada rezeki kite... even kalau pakai baju yg mengikut citarasa company tuh tp kite not comfortable with that... what for??? kite bukan nak keje ngan company tuh sehari... tak tau lagih sampai biler kite nak keje kat company tuh... so BE YOURSELF not other people... :wink:

#14 Guest_syikeen_*

  • Tetamu

Posted 23 May 2003 - 02:07 PM

QUOTE
emmm..maksudnya tak semestinya pakai baju kurung kan??susahnyer..lecehla.aku rasa dulu aku pakai baju kurungla tak dpt.sbb ada 2 jek candidate.satu aku,satu lagi chinese girl.mestila dia amik kawan dia ek?? :cry:


ermmm...kalo dah company cina...dah sah sah le...dia mesti amik cina jugak...

#15 budakit

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,282 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kg.Geliga - Segambut - Tlk.Pulai - Kg.Darat - Puchong Jaya - Kg.Bkt Naga
  • Interests:c@r!k d$!t
  • Kepakaran:Assemble PSU ... hehe
  • Freelance:Tidak

Posted 23 May 2003 - 03:35 PM

semuanya bergantung pd takdir dan rezeki kiter memasing smile.gif2

#16 mAnKuAnTaN

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,474 posts
  • Gender:Male
  • Location:KeY ELL
  • Interests:komputer dan internet
  • Kepakaran:digital gedget
  • Freelance:Ya

Posted 23 May 2003 - 03:39 PM

clenio: Bagi aku arr, tak kura ler kalau interview tuh pakai baju kurung atau pakai baju biasa, asalkan pakaian kita tuh cukup kemas dan nampak profesional.... Yang penting adalah kebolehan kita didalam mengendalikan soalan2 yang ditanya, bnyk tmpt skrg ni yg memerlukan pengalaman utk dpt kan kerja ni... apa pun good luck...

#17 budakit

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,282 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kg.Geliga - Segambut - Tlk.Pulai - Kg.Darat - Puchong Jaya - Kg.Bkt Naga
  • Interests:c@r!k d$!t
  • Kepakaran:Assemble PSU ... hehe
  • Freelance:Tidak

Posted 23 May 2003 - 03:44 PM

betul tu apa yg bro mankuantan kater....bio nampak kemas pakaian dan pertuturan :mrgreen:

#18 Guest_fieznur81_*

  • Tetamu

Posted 24 May 2003 - 12:39 AM

ala, janji smart, kemas, bersih, sopan, teliti, dan lain lain....dan juga kena dengan kerja yg diminta....

#19 Guest_clenio_*

  • Tetamu

Posted 26 May 2003 - 01:27 PM

heheh..thanks..aku dah pegi dah interviewnya..ari sabtu aritu..senang giler jek..manager tu(cina) cam suka aku keje situ jek..mcm dpt jek.tp aku tak tau nak keje situ ke tak kalau dpt..?? :?: :?: :roll:

#20 Guest_aman83_*

  • Tetamu

Posted 26 May 2003 - 02:38 PM

Aku lak kejap lagi pon kena gi interview gak aku pakai slack itam pastu kemaja berkolar warna oren ader P4 punya :twisted: :twisted:
amacam pandai tak aku 8)

#21 Guest_clenio_*

  • Tetamu

Posted 26 May 2003 - 02:54 PM

ala..kalau aku laki aku pakai jek apa apa.janji tak pakai jeans..tapi kan tak kisah kan pakai apa sebenarnya. tak semestinya baju kurung kan?janji sopan..

#22 T2

    Kapten

  • Ahli Professional
  • 1,616 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur
  • Interests:rawking...
  • Kepakaran:tulis terbalik
  • Freelance:Ya

Posted 28 May 2003 - 11:29 PM

#offtopic#
QUOTE
tp aku tak tau nak keje situ ke tak kalau dpt..??

pulak..?? :roll: :roll: kenapa camtu.?

#23 Guest_clenio_*

  • Tetamu

Posted 30 May 2003 - 12:07 PM

sbb enviromentnya bukan environment it.tapi tak tau lg dpt ke tak... biggrin.gif

#24 Guest_evarisa_*

  • Tetamu

Posted 14 June 2003 - 12:10 AM

aku rasa aku pakai suar slack n blouse kot..ok kan utk pompuan?
dah aku tengok baju kurung ni cam adaa prob je..nampak cam leceh ker?
isk isk isk..

just utk interview je la aku pakai suar...bila dah dpt keje..pakai campur2 ler..baju kurung jap..suar jap..heh..amcam?





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users