Jump to content


Kelebihan dan kelemahan LRP sbg DHCP, DNS dan firewall


7 replies to this topic

#1 kelt

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 500 posts

Posted 22 January 2002 - 10:10 AM

assalamualaikum..
nak tahu apa kelebihan guna LRP sbg DHCP,
DNS dan sebagai firewall?
err.apa yg paling baik leh digunakan sbg
firewall,DHCP ataupun DNS server..
pastu satu lagih..webcache.
webcache yg aku tengok sorang tuh buat..dia
pakai slackware dan squid..

sapa leh ajo aku wat webmail

thanx

#2 Guest_bizkutmerry_*

  • Tetamu

Posted 23 January 2002 - 08:32 AM

QUOTE
apa yg paling baik leh digunakan sbg firewall,DHCP ataupun DNS server..  

allo... biasanye untuk firewall yg free biasanya pakai iptables/netfilter & dns server biasanya untuk linux/unix org pakai BIND je..

webcache ek... salah satu komponen penting dlm webcache adalah squid... slackware?.. bukan slackware je linux2 yang lain pun boleh buat jugak.... tapi kalau ada masa cuba la ko cari software ni nama dia INKTOMI...

webmail.... hmmmm... cuba lah tanya kat Rizal manalah tahu kot2 dia tahu.... coz aku hanya tahu camne nak configure mail server jer..

#3 kelt

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 500 posts

Posted 23 January 2002 - 09:43 AM

assalamualaikum..
thanx..sori a..aku baru lagih lam bidang nih..
kalo iptables/netfilter tuh kena install os dulu ker? :grin: sama gak cam bind kan?
kalo LRP nih...just 1 disket jek..kalo rosak pun kita just tuka disket dan set kan balik jek.asal dr debian. tapi aku tak reti sangat flow dia.

err.ada artikel bahasa melayu tak pasal menda nih? :grin:

#4 kelt

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 500 posts

Posted 23 January 2002 - 09:50 AM

assalamualaikum..
tambah satu lagih ek..

apa kebenda nih dan apa tujuannya?
"IP Masquerading"

#5 SpiderGlass

    Leftenan

  • Ahli Professional
  • 1,214 posts

Posted 23 January 2002 - 07:02 PM

Assalammualaikum....

kelt, sepengetahuan saya yg cetek ni, IP Masquerading adalah satu fungsi dalam linux utk share internet connection dan bertindak sebagai proxy. Sila betulkan kalau salah :smile:. Sila rujuk link ini utk keterangan lanjut :

http://azamrasidi.hypermart.net/howto/Netw...TO-8.html#ss8.3

tocey˛....

#6 kelt

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 500 posts

Posted 24 January 2002 - 12:24 PM

assalamualaikum

mekasih spiderglass..aku ni kannyer aper..
kalo bab2 omputih nih..fail laaa..:grin:
tu kena cari gak note lam bahasa melayu.
walopun dah baca omputihnya..sbb takut nya kekalau tersilap paham.

err..ada note lain lagih?

#7 SpiderGlass

    Leftenan

  • Ahli Professional
  • 1,214 posts

Posted 28 January 2002 - 05:15 PM

Assalammualaikum....

kelt, cuba link yg nie plak, tapi dlm bahasa indonesia la :smile:

http://www.geocities.com/indoprog/tutorial.../linux/ics.html

tocey˛....

#8 kelt

    Leftenan Muda

  • Ahli
  • 500 posts

Posted 30 January 2002 - 09:21 PM

assalamualaikum..

thanx spiderglass..muaahhhhhhhhsss
:grin:





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users