Jump to content


- - - - -

mcm mane nak tukar dokumen dlm bentuk .pdf ke word?


17 replies to this topic

#1 Guest_syikeen_*

  • Tetamu

Posted 06 June 2003 - 11:26 AM

mcm mane nak tukar dokumen dlm bentuk .pdf ke word?
tulung yek...bgtau caranyer...sape2 yg tau

#2 Guest_kulat_*

  • Tetamu

Posted 06 June 2003 - 02:19 PM

Kalau tak silap aku yek, ko kena pakai acrobat reader...

kalau tak pun winrar....aku tak berapa pasti...hehe

#3 Guest_eyeq_*

  • Tetamu

Posted 06 June 2003 - 02:34 PM

check scansoft product..

#4 Guest_athlonmyx_*

  • Tetamu

Posted 06 June 2003 - 02:48 PM

*.pdf to *.doc kan ?

bukak adobe acrobat , klik kat text select tools (something yg ada huruf T tu la .. ala yg kt tepi tuh) highlight je suma ayat , paste kat dalam word .. save as *.doc

adobe acrobat ver. 4 pon ada tools tu ... ok ye syikin ..

#5 lelaki@melayu.terakhir

    Kapten

  • Pengendali
  • 1,856 posts
  • Location:cyberjaya
  • Freelance:Tidak

Posted 06 June 2003 - 02:57 PM

ukt savekan image such as charts etc
aku no idea la melainkan print screen. lepas tu crop satu² biggrin.gif

utk select text tu, mmg boleh
tp kena make sure file tu tak di bubuh security features mcm avoid text copy.
mmg tak boleh select dah text dlm pdf tu.

#6 Guest_syikeen_*

  • Tetamu

Posted 06 June 2003 - 03:11 PM

QUOTE
*.pdf to *.doc kan ?

bukak adobe acrobat , klik kat text select tools (something yg ada huruf T tu la .. ala yg kt tepi tuh) highlight je suma ayat , paste kat dalam word .. save as *.doc

adobe acrobat ver. 4 pon ada tools tu ... ok ye syikin ..



mcm ni..maksud akule kan...aku ader file .pdf ni...aku nak bukak mmg takleh le sbb aku takde acrobat reader....so...dokumen tu asalnye dlm word...camne nak bukak guna word ke?

#7 darkymra

    Leftenan

  • Pengendali
  • 1,173 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur or Kuantan
  • Freelance:Tidak

Posted 06 June 2003 - 03:17 PM

mengikut pengalaman aku yg cetek nih... walaupun document asal berbentuk word pastu diconvertkan kepada bentuk pdf... ko kena view dlm acrobat reader... takleh view dlm word... yg ko leh view dlm word ialah document asal yg belum diconvert ke bentuk pdf...

errr... membantu tak?

#8 Guest_syikeen_*

  • Tetamu

Posted 06 June 2003 - 03:19 PM

ermmm...ok!

#9 lelaki@melayu.terakhir

    Kapten

  • Pengendali
  • 1,856 posts
  • Location:cyberjaya
  • Freelance:Tidak

Posted 06 June 2003 - 03:39 PM

hehehe...camtu rupanya persoalan dia.

mmg tak boleh syikeen. mmg kena open dgn Acrobat Reader gak.

#10 Guest_syikeen_*

  • Tetamu

Posted 06 June 2003 - 03:52 PM

so,mmg takde care lain le ni...terpaksa gakle install adobe acrobat ni...

#11 lelaki@melayu.terakhir

    Kapten

  • Pengendali
  • 1,856 posts
  • Location:cyberjaya
  • Freelance:Tidak

Posted 06 June 2003 - 03:55 PM

sonang je. Gi www.adobe.com
download je Acrobat Reader. biggrin.gif

#12 Guest_syikeen_*

  • Tetamu

Posted 06 June 2003 - 03:58 PM

kat sini takleh download ape 2...pasal ape hah?camne nak bulehkan aku leh download ape2 doc atau bahan dr internet?tahu?

#13 mAnKuAnTaN

    Leftenan

  • Ahli
  • 1,474 posts
  • Gender:Male
  • Location:KeY ELL
  • Interests:komputer dan internet
  • Kepakaran:digital gedget
  • Freelance:Ya

Posted 06 June 2003 - 06:31 PM

syikeen: Ko kat mana nih? Apesal tak leh d/load/install acrobat lak? Kalau tak boleh, surun syst. admin tuh instalkan (consider kat lab komputer lar)...

#14 obelicks

    Kolonel

  • Ahli Professional
  • 4,453 posts
  • Gender:Male
  • Freelance:Ya

Posted 11 June 2003 - 04:48 AM

pdf to doc or dapatkan text dari pdf..
------------------
ada beberapa cara.. nak dapatkan text..
1) pakai adobe acrobat 6
- just save as MS Doc.. (output tak berapa elok dan asik ada error..yang aku test prerelease punya final tak tau la.. cuba la pakai camna..)
2) pakai adobe acrobat 5
- save as rtf.. leh save text saja.. gambar takleh..
3) guna adobe acrobat or adobe acrobat reader dengan select text option..
- leh save text saja.. formating lari.. nak save image select save image....
4) pakai pdf convertor untuk ms office dari scansoft (yang ayeq cakap) perfectly leh conver pdf ke doc dengan formating image etc.. cuma beberapa kelemahan.. iaitu pdf document yang muka surat pertama ada gambar penuh dia takleh convert.. dan satu lagi document yang lebih dari 300 m/s atau lebih dari 2.3 (lebih kurang) MB dia takleh buat.. so .. nak pakai pepandai le.. smile.gif
5) view dengan ghost view.. (ghostscript) export to text....
- hanya extract text saja..

semua cara di atas bergantung kepada security versi pdf document ada.. kalau ada limitation ker apa.. kena dissablekan ler dulu.. dan maybe sesetengah document berpassword..

good lucks..

#15 sniper

    Kapten

  • Pengendali
  • 1,695 posts
  • Gender:Male
  • Location:Malaysia
  • Interests:IT (Graphic Design, Portal, Multimedia)
    & Media Production (Audio, Video, Special Effect, Green Screen).
  • Kepakaran:Multimedia, Portal, Audio Video Production.
  • Freelance:Tidak

Posted 11 June 2003 - 07:55 AM

bagi aku... nak convert .pdf ke word memang takde cara yg khusus... kena putar alam sket cam obelicks cite tu... aku pun penah try masa boss aku suruh convert dulu... lastly.. aku convert text je... then gambar plak... aku guna cara LMT.. printscreen, crop and paste lam word... :roll:

maybe masa akan datang... .pdf boleh convert terus ke word dengan solid...? :roll:

#16 Guest_eyeq_*

  • Tetamu

Posted 11 June 2003 - 10:54 AM

QUOTE
bagi aku... nak convert .pdf ke word memang takde cara yg khusus... kena putar alam sket cam obelicks cite tu... aku pun penah try masa boss aku suruh convert dulu... lastly.. aku convert text je... then gambar plak... aku guna cara LMT.. printscreen, crop and paste lam word...  :roll:  

maybe masa akan datang... .pdf boleh convert terus ke word dengan solid...?  :roll:


dah cuba pdf converter ??

http://www.scansoft.com/PDFConverter/Beta/

#17 sniper

    Kapten

  • Pengendali
  • 1,695 posts
  • Gender:Male
  • Location:Malaysia
  • Interests:IT (Graphic Design, Portal, Multimedia)
    & Media Production (Audio, Video, Special Effect, Green Screen).
  • Kepakaran:Multimedia, Portal, Audio Video Production.
  • Freelance:Tidak

Posted 11 June 2003 - 02:25 PM

eyeq, tq for the tools... aku tak try lagik tu... nanti aku try... haa.. korang yg tengah ada problem nak convert ni... try la dulu... nanti cite cemana... wokeh.....??

#18 Guest_eyeq_*

  • Tetamu

Posted 13 June 2003 - 08:51 AM

info tambahan..
dia nih Ms Office plugins.. scansoft product tuh beta version.. latest openpdf-b10.zip... expired dalam tempoh masa tertentu 15 day kalau tak silap..

tunggu dia punya real release ler..

dan satu lagi ada gak include dalam paparport 9 keluaran scansoft..





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users