Jump to content


Umum: Pengiraan Peratus


15 replies to this topic

#1 darkymra

    Leftenan

  • Pengendali
  • 1,173 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur or Kuantan
  • Freelance:Tidak

Posted 06 June 2003 - 05:10 PM

ada satu senario... katalah si A ada 6 guli.... kalo nak kira ikut peratus guli yg ada pada A ialah:

A = 6 guli / 6 guli * 100% = 100%

pastu datang lak si B... A pon bagi la sama rata guli yg dia ada tu pada B... jadik kalo ikut peratusan:

A = 3 guli / 6 guli * 100% = 50%
B = 3 guli / 6 guli * 100% = 50%
jumlah peratus = 50% + 50% = 100%

pastu datang pulak si C... A dan B pon bagila guliČ tu sama rata kat diorang bertiga... jadik kalo ikut peratusan:

A = 2 guli / 6 guli * 100% = 33.33%
B = 2 guli / 6 guli * 100% = 33.33%
C = 2 guli / 6 guli * 100% = 33.33%
jumlah peratus = 33.33% + 33.33% + 33.33%= 99.99%

masalah yg timbul di sini ialah macamana dari konsep programming kita nak dapatkan jumlah peratus tu 100%... ada sesiapa ada penyelesaian?

#2 epalhijau2003

    Kapten

  • Ahli
  • 1,897 posts
  • Location:selangor
  • Interests:pengaturcaraan, permainan, hardware

Posted 07 June 2003 - 12:39 AM

kalau gunakan int instead of dbl x boleh ke? genapkan no.yg ada titik perpuluhan, aku x try lg la, mungkin hasilnya 99%, bukan 100%, kalau x pun 101% :roll:

#3 epalhijau2003

    Kapten

  • Ahli
  • 1,897 posts
  • Location:selangor
  • Interests:pengaturcaraan, permainan, hardware

Posted 07 June 2003 - 03:55 AM

kalau dlm C tu ada operasi modulo utk tahu baki, cth kalau 100 % 3 jawapannya 1, jadi

1. mula2 pembahagian int 100 / 3 = 33
2.kemudian modulo 100 % 3 = 1
3. semak balik 33 x 3 = 99
4. hasil campur modulo 99 + 1 = 100

tp ni int la kalau dbl atau dlm bahasa lain tu x tau la mcm mana, mungkin ittutorians lain ada cadangan...

#4 amry

    Kapten

  • Core
  • 2,178 posts
  • Gender:Male
  • Location:Wangsa Maju
  • Kepakaran:Programming
  • Freelance:Tidak

Posted 07 June 2003 - 04:15 PM

ikut kiraan 100 / 3 memang akan jadi 33.33333....... takde penghujung.
so nak genapkan 100% tu memang akan ada sekurangnya satu terlebih.

#5 darkymra

    Leftenan

  • Pengendali
  • 1,173 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur or Kuantan
  • Freelance:Tidak

Posted 09 June 2003 - 09:52 AM

hmmm... mmg btol 100 / 3 takde penghujung... kiranya ada ralat kat situ... cuma aku taktau camne nak terangkan kat user aku nih... sbb sebelum ni diorang buat report dan pengiraan secara manual... boleh la modify data mana yg dia nak tambahkan ralat tu... tapi skang aku kena buat reporting system utk diorang... calculation dah mmg computer yg buat... abis tu camne nak tau which data yg sesuai dimodify?

nampaknya aku kena konfem betulČ ngan user nih... maybe aku letakkan satu figure yg menunjukkan ralat kot? apaČ pon thanx epalhijau2003 dan amry sbb bagi pandangan :wink:

#6 shamil

    Staf Sarjan

  • Ahli
  • 168 posts
  • Location:Selangor (asal kelantan)
  • Interests:Membaca dan mengumpul setem.
  • Kepakaran:Programmerung
  • Freelance:Ya

Posted 10 June 2003 - 10:18 AM

pakai floor dan ceiling function. any programming language mesti ada these two functions.

#7 darkymra

    Leftenan

  • Pengendali
  • 1,173 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kuala Lumpur or Kuantan
  • Freelance:Tidak

Posted 10 June 2003 - 10:45 AM

aku dah try pakai floor dan ceiling function tapi keduaČ function ni tak amik nilai perpuluhan... tu satu masalah... lagi satu masalah ialah kalo aku floor atau ceiling nilai 33.33 (refer pada senario yg aku berikan) dan aku jumlahkan semua nanti dapat jawapan 99... takkan dapat 100..

#8 shamil

    Staf Sarjan

  • Ahli
  • 168 posts
  • Location:Selangor (asal kelantan)
  • Interests:Membaca dan mengumpul setem.
  • Kepakaran:Programmerung
  • Freelance:Ya

Posted 10 June 2003 - 11:15 AM

so ceiling kan camni x = ceiling(33.33 + 33.33 + 33.33)

#9 amry

    Kapten

  • Core
  • 2,178 posts
  • Gender:Male
  • Location:Wangsa Maju
  • Kepakaran:Programming
  • Freelance:Tidak

Posted 10 June 2003 - 11:19 AM

shamil,
cuba baca balik dari awal posting dan pahamkan masalah darkymra ..
cara terakhir yang diberi tu memang boleh cukupkan 100 tapi .......
baca dari awal dan cuba pahamkan.

#10 shamil

    Staf Sarjan

  • Ahli
  • 168 posts
  • Location:Selangor (asal kelantan)
  • Interests:Membaca dan mengumpul setem.
  • Kepakaran:Programmerung
  • Freelance:Ya

Posted 10 June 2003 - 01:44 PM

hmm.. betul2 aku tak paham apa masalahnya. i let u guys figure it out then. i'm just trying to help. oh...satu lagi function is round(). kot2 useful.

#11 Guest_freedom_*

  • Tetamu

Posted 10 June 2003 - 02:35 PM

kalau ur customer tu guna calculator pun sama jugak macam pc, unless buat dalam bentuk pecahan 33 1/3 + 33 1/3 + 33 1/3 = 100 ataupun guna float atau double dan final number convert ke dua decimal atau integer.

#12 amry

    Kapten

  • Core
  • 2,178 posts
  • Gender:Male
  • Location:Wangsa Maju
  • Kepakaran:Programming
  • Freelance:Tidak

Posted 11 June 2003 - 09:38 AM

shamil,
brief idea mengenai masalah yang dihadapi..
ceil (33.33 + 33.33 + 33.33) = 100 kan..
dari mana datang 0.01% tu? tu masalah dia..
kena adjust value awal supaya jumlah 100.
masalahnya ialah camne nak tau value mana yang perlu diadjust.
dan bila adjust tu lak berapa banyak kena adjust.

#13 Guest_chatid_*

  • Tetamu

Posted 11 June 2003 - 10:18 AM

apa kata buat custom class utk bahagi item tu.
Kalau guli, jadi mesti ada lebih satu (Kalau 100/3). (unless boleh pecahkan guli yg sebijik tu)

Kalau pengiraan nombor utk math, guna ceiling/floor mcm shamil tu

my 2 sen

#14 ct_sintax

    Korporal

  • Ahli Biasa
  • 57 posts
  • Gender:Female
  • Freelance:Tidak

Posted 06 June 2007 - 10:05 AM

QUOTE(freedom @ Jun 10 2003, 02:35 PM) <{POST_SNAPBACK}>
kalau ur customer tu guna calculator pun sama jugak macam pc, unless buat dalam bentuk pecahan 33 1/3 + 33 1/3 + 33 1/3 = 100 ataupun guna float atau double dan final number convert ke dua decimal atau integer.


macam mana nak convert ke dua decimal tu? saya tak berapa tahu cara nak convert tu...boleh siapa2 yang tahu tolong tunjukkan..pengiraan saya macam ni...
CODE
<%
String bil1=null;
String bil2=null;
String bil3=null;

bil1 = request.getParameter("krdt_prg_uni");
bil2 = request.getParameter("krdt_prg_teras");
bil3 = request.getParameter("krdt_prg_elektif");

%>
.
.
.
<%= Float.parseFloat(bil1)*100/(Float.parseFloat(bil1)+Float.parseFloat(bil2)+Float.parseFloat(bil3)) %>


rolleyes.gif

#15 1kHz

    Kapten

  • Ahli Professional
  • 1,520 posts
  • Gender:Male
  • Location:Shah Alam
  • Kepakaran:.NET
  • Freelance:Tidak

Posted 06 June 2007 - 10:10 AM

CODE
<%= (Float.parseFloat(bil1)*100/(Float.parseFloat(bil1)+Float.parseFloat(bil2)+Float.parseFloat(bil3))).ToString("0.00") %>



p.s: Kalau soalan yg tak berkaitan dgn topik asal, silalah buka topik lain.

Edited by 1kHz, 06 June 2007 - 10:10 AM.


#16 Farid

    Korporal

  • Ahli Biasa
  • 52 posts
  • Freelance:Ya

Posted 06 June 2007 - 05:09 PM

Ermm rasanya problem ni buleh diselesaikan dgn meng'educate' user kita. biggrin.gif





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users